Gynekomastia

Medzi problémy, ktoré môžu stretnúť mužov a majú súvislosť aj s ich hormonálnym systémom, patrí gynekomastia. Ide o problém s mužskou prsnou žľazou, ktorý môže vzniknúť napríklad následkom nadbytku ženských hormónov, no vyskytuje sa aj testosterónová forma gynekomastie. Tá je typická v kulturistike a vtedy, ak muži užívajú syntetické steroidy.

Prirodzene sa môže prechodne vyskytnúť gynekomastia aj v puberte, príčinou môže byť tiež problémov životný štýl alebo niektoré špecifické ochorenia, ktoré vyvolá zdurenie mužských prsníkov. Najčastejšie sa problém prejaví na oboch prsníkoch, zriedkavo len na jednom.

Vzhľadom na to, že veľmi často vzniká gynekomastia aj v súvislosti s mužským hormónom testosterón, rozhodol som sa tomuto problému povenovať viac. Povieme si preto, čo to tá gynekomastia je, aké sú riziká pre jej vznik a či existuje aj nejaká prírodná liečba.

Čo je gynekomastia

Čo je gynekomastia Gynekomastia je benígne, čiže nezhubné, ochorenie postihujúce prsia u mužov. Mnoho mužov ho považuje len za kozmetický problém, ale nie je tomu tak, nakoľko príčiny môžu súvisieť so zdravým fungovaním organizmu, najčastejšie s hormonálnou sústavou.

  • Gynekomastia je benígne ochorenie mužského poprsia, najčastejšie oboch prsníkov
  • Problém sa prejavuje zväčšením poprsia, čo súvisí so zväčšením prsného tkaniva, pričom vo väčšine prípadov príde k zväčšeniu skôr žľazového, ako tukového tkaniva
  • Rizikom ochorenia je, že je možné si ho pomýliť aj s nádorom prsníkov

Gynekomastia býva veľmi často prejavom zvýšenej hladiny niektorých pohlavných hormónov, napríklad estrogénov, čiže u novorodencov sa vyskytuje pomerne často a úplne prirodzene. Dôležité je ale dávať si práve pozor na problém s odlíšením gynekomastie od nádoru prsníka, čo už môže byť potenciálne veľmi nebezpečný problém

Ak ide o priebeh samotného ochorenia u mužov, zvyčajne je nasledovný:

spočiatku príde k zvýšeniu citlivosti na postihnutom prsníku, prípadne na oboch prsníkoch, prsník je na pohmat mäkší alebo naopak viac tuhší
neskôr dochádza k miernemu zväčšeniu prsníka, pričom sa zväčší skôr prsná žľaza, ako len tukové tkanivo, zväčšenie je teda sústredné do oblasti bradavky
ak sa problém nerieši, zväčšenie pokračuje ďalej a prsník môže narásť až do veľkosti prsníka strednej ženskej veľkosti, tkanivo je tvrdé a to nerovnomerne
v poslednej fáze dochádza aj k problémom na pokožke, napríklad k jej šupinateniu, prípadne môže vzniknúť zápal a ten spôsobí začervenanie či mokvanie

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Ak nie je príčinou tzv. testosterónová gynekomastia, čiže nejde o dôsledok zväčšenia prsníkov pri užívaní syntetických anabolických steroidov, je nevyhnutné v maximálnej možnej miere pátrať po príčinách ochorenia a čo najskôr ich odstrániť.

PRIRODZENÝ VÝSKYT V DVOCH OBDOBIACH

Gynekomastia sa môže prirodzene vyskytnúť u mužov, či skôr chlapcov, hlavne v dvoch obdobiach života. Prvým je narodenie, kedy má väčšina chlapcov prsia zväčšené vplyvom pohlavných hormónov z organizmu matky. Druhým je puberta, kedy sa objavuje gynekomastia tiež v niektorých prípadoch, dokonca už u 10 ročných chlapcov.

Gynekomastia a jej príznaky a prejavy

Gynekomastia a jej príznaky a prejavy Ako som spomenul na úvod, veľmi dôležité je odlíšiť gynekomastiu, čo je nezhubné zväčšenie prsníka, od nádoru prsníka. Ten sa síce vyskytuje v prípade podobných príznakov veľmi zriedka, štatistiky hovoria dokonca len o 1 % výskyte z celkového počtu podozrení na gynekomastiu, ale napriek tomu je potrebné všímať si všetky symptómy detailne.

Tu sú tie, ktoré sú pre gynekomastiu najviac typické:

prvým prejavom je zvýšenie citlivosti prsných žliaz na pohmat, tie môžu byť napríklad viac zdurené, prípadne tkanivo okolo nich môže byť mäkšie na dotyk a stlačenie
druhým príznakom je možné začervenanie pokožky alebo aj jej zápal
tretím a najčastejším symptómom je zväčšenie prsného tkaniva, ktoré postupuje istú dobu, no nakoniec príde k zväčšeniu poprsia až na úroveň stredných ženských pŕs

V prípade odlíšenia gynekomastie od nádoru prsníka si treba všímať najčastejšie tvar poprsia po zväčšení. Ak je zväčšenie sústredné viac do bradaviek a viac symetrické, ide pravdepodobne o gynekomastiu. Ak je naopak viac na kraji poprsia, skôr ide o nádor.

Príčiny a rizikové faktory gynekomastie

Príčiny a rizikové faktory gynekomastie Gynekomastia u mužov môže vzniknúť prakticky bez ohľadu na vek, nakoľko za jej vznikom je množstvo príčin a faktorov odlišného charakteru. Niektoré z nich sú prirodzené, kedy je stav zväčšenia prsníkov u mužov len dočasný, iné sú ale vážnejšieho typu a charakteru.

Tu sú najčastejšie príčiny a faktory, ktoré môžu byť za gynekomastiou:

Prirodzené príčiny: V úvode som spomenul, že gynekomastia môže vzniknúť u novorodencov a počas puberty u chlapcov a to v dôsledku prirodzenej a dočasnej homornálnej nerovnováhy pohlavných hormónov v tele. Tento stav trvá krátkodobo po narodení a tiež krátkodobo počas puberty, typicky vo veku 10 až 12 rokov.

Nadbytok ženských hormónov: Hormonálna nerovnováha môže vzniknúť aj v prípade, ak sa v mužskom organizme nachádza nadbytok ženských hormónov, typicky ide hlavne o estrogény. Tento nadbytok nemá obvykle žiadnu prirodzenú príčinu a môže súvisieť napríklad s niektorými poruchami hormonálneho systému a tvorby hormónov.

Užívanie steroidov na testosterón: Treťou možnou príčinou alebo rizikovým faktorom pre spustenie gynekomastie je užívanie syntetických prípravkov na zvýšenie testosterónu, čo je typické pre kulturistov. Najčastejšie ide o anabolické steroidy, ktoré spôsobia vážny zásah do hormonálnej rovnováhy a dôsledkom tohto stavu je potom zväčšenie prsnej žľazy.

Následok iného ochorenia: Gynekomastia môže mať súvis aj s niektorými ďalšími ochoreniami v tele. Nemusí ísť nutne vždy len o problémy priamo s hormonálnou sústavou, môže to súvisieť napríklad aj s cirhózou pečene a zlyhávaním obličiek. Najčastejšie ide o následok problémov so štítnou žľazou alebo o súvislosť s nádorom produkujúcim hormóny.

Nezdravá životospráva: Špeciálne u mužov môže byť problémovým faktorom pre vznik gynekomastie aj nesprávna životospráva a nezdravý životný štýl. Vyššie riziko gynekomastie nastáva v dôsledku užívania alkoholu a potom aj ako následok niektorých psychotropných a omamných látok, napríklad marihuany, heroínu alebo amfetamínu.

Užívanie niektorých liekov: Za gynekomastiou môžu byť aj niekto špecifické typy liekov, obvykle ide o lieky na predpis. Medzi najviac rizikové kategórie patria antiandrogény na liečbu zápalu prostaty, antidepresíva na upokojenie, niektoré skupiny antibiotík, niektoré lieky na liečbu AIDS a tiež niektoré lieky využívané v rámci chemoterapie.

Diagnostika gynekomastie

Diagnostika gynekomastie Gynekomastia sa dá spozorovať podľa vonkajších príznakov, na druhú stranu, dôležité je tiež odlíšiť benígne zväčšenie prsnej žľazy a prsného tkaniva od toho, ktoré môže byť spôsobené nádorom alebo rakovinou. Súčasťou diagnostiky sú tiež testy a vyšetrenia zamerané na odhalenie príčiny, ktorá je za gynekomastiou. Vyšetrenia sa môžu aj opakovať.

Diagnostika gynekomastie u lekára zahŕňa súbor týchto opatrení:

anamnéza – prvotným vyšetrením je anamnéza, kedy lekár zistí možnú prítomnosť rizikových faktorov pre vznik gynekomastie alebo iných ochorení prsnej žľazy
fyziologické vyšetrenie – dôležité je tiež fyzické vyšetrenie zväčšeného poprsia, kde sa sleduje zväčšenie poprsia, tvar zväčšenia poprsia a aj zväčšenie lymfatických uzlín
zobrazovacie vyšetrenia – najčastejšie sa využíva CT vyšetrenie a ultrazvuk, pričom sa sleduje štítna žľaza, semenníky a samozrejme aj prsné tkanivo
odber vzorky – ak vznikne podozrenie na nádor v prsnom tkanive, je potrebné vykonať aj biopsiu, čiže odber tkaniva z poprsia za účelom zistenia nálezu

Súčasťou ďalších testov môžu byť aj laboratórne diagnostické testy na stanovenie hladiny pohlavných hormónov, pričom v tomto prípade sa sleduje najmä pomer androgénov k ženským hormónom. To môže potvrdiť alebo vylúčiť gynekomastiu.

NESPOLIEHAJTE SA LEN NA SAMOVYŠETRENIE

Veľkou chybou, ktorú mnoho mužov robí, je to, že sa im v dôsledku časovej zaneprázdnenosti alebo pohodlnosti nechce ísť na odborné vyšetrenie u lekára. Pohmatové samovyšetrenie môže byť určitým indikátorom, ale netreba sa naň spoliehať na 100 %. Odporúčam preto navštíviť lekára čo najrýchlejšie.

Riešenie a liečba gynekomastie

Riešenie a liečba gynekomastie Možností, ako riešiť problém s gynekomastiou, je niekoľko. Voľba by mala závisieť od príčiny, ale aj od aktuálneho stavu zdurenia prsnej žľazy. Najlepšie je pôsobenie kombinovane tak na príčinu problému, ako aj symptomatická terapia na zväčšené poprsie.

Tu sú najviac využívané spôsoby a možnosti na riešenie gynekomastie:

Režimové opatrenia, cviky a strava

V mnohých prípadoch môže gynekomastia zmiznúť spontánne, prípadne len na základe niektorých jednoduchých režimových opatrení. Tie sa môžu týkať napríklad stravovania, kedy sa odporúča vynechať jedlá dráždiace pečeň a obličky, rovnako tak potraviny spôsobujúce obezitu, cukrovku či vysoký krvný tlak.

Súčasťou režimových opatrení môžu byť aj niektoré špecifické cviky, tie sa ale skôr využívajú po operácii na rekonvalescenciu. Ak je príčinou gynekomastie užívanie niektorých látok, napríklad alkoholu, omamných látok alebo liečiv, je najlepším riešením ich vysadenie a obmedzenie. V prípade liekov je možné použiť náhrady s inými účinnými látkami.

Lieky

Druhou voľbou v prípade gynekomastie, ktorá neustúpila spontánne alebo na základe režimových opatrení, je medikamentózna liečba. Tá spočíva hlavne v ovplyvnení hormonálnej hladiny a rovnováhy medzi mužskými pohlavnými hormónmi, predovšetkým testosterónom, a typickými ženskými hormónmi, najmä estrogénmi.

Medzi najviac využívané farmakologické prípravky patria lieky obsahujúce testosterón, ktorých cieľom je zvýšiť hladinu hormónu v krvi. Druhou možnosťou sú lieky ovplyvňujúce hladinu estrogénov, konkrétne ich zníženie, na čo sa využívajú lieky obsahujúce danazol znižujúci syntézu estrogénov. Treťou možnosťou sú modulátory estrogénových receptorov.

Operácia a rekonvalescencia po nej

Poslednou možnosťou liečby gynekomastie je chirurgický zákrok. Ide o operácii vykonávanú bežne v celkovej anestézii, kedy príde k odstráneniu celej zväčšenej prsnej žľazy z postihnutého prsníka alebo prsníkov. Konkrétne použitie operačnej techniky a jej postup závisia najmä od miery zväčšenia poprsia.

Pooperačná rekonvalescencia trvá obvykle 2 až 3 týždne. V tomto období je dôležité menej namáhať prsné svalstvo. Po 6 až 8 týždňov je možné potom pristúpiť k postupnému zaťažovaniu svalstva, v prvom rade najmä menej namáhavými cvikmi na elasticitu pokožky. Do tohto momentu je potrebné nosiť aj špeciálny kompresívny návlek.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Časté otázky o gynekomastii

Časté otázky o gynekomastii V súvislosti s gynekomastiou sa muži pomerne často dotazujú na internetových fórach a v rôznych diskusiách viaceré praktické otázky. Aby som túto tému pokiaľ možno vyčerpal do najlepšie a najpresnejšie, rozhodol som sa pozrieť na tie najčastejšie a zodpovedať ich:

Ako sa postupuje v prípade gynekomastie v puberte?

Nakoľko v období puberty je výskyt gynekomastie v zásade bežný, prvé vyšetrenie slúži len na pozorovanie zväčšenia. Po 6 mesiacoch sa diagnostika znova zopakuje a až v prípade neustúpenia zväčšenia prsníkov rozhodne lekár o ďalšej možnej liečbe.

Je potrebná nejaká špeciálna príprava na operáciu?

Pokiaľ ide o operáciu vykonávanú v lokálnej anestézii, je potrebné absolvovať vyšetrenie na zrážanlivosť krvi. Ak pôjde o zákrok v celkovej anestézii, vykonávajú sa všetky interné predoperačné vyšetrenia. 48 hodín pred zákrokom sa nesmie fajčiť a piť alkohol.

Môže byť gynekomastia smrteľná alebo nejako inak vážne ohroziť zdravie?

Samotná gynekomastia nie je smrteľným ochorením a ani vážnejším problémom ohrozujúcim celý organizmus, ide skôr o prejav iných faktorov. Ak ide o vážnu hormonálnu nerovnováhu, tu už môže byť problém, napríklad aj v oblasti sexuálneho zdravia a plodnosti muža.

Vyskytuje sa gynekomastia aj v období andropauzy u mužov?

Áno, okrem obdobia tesne po narodení a obdobia puberty sa môže problém so zväčšením prsného tkaniva vyskytovať aj u starších mužov v ich „prechode“. Príčinou je premena androgénov na estrogény, čo sa dá riešiť medikamentóznou hormonálnou terapiou.

Ako sa postupuje v prípade, ak sa zistí, že ide o zhubný nádor?

Hoci je miera výskytu nádorov nízka, niekedy sa môže stať, že za gynekomastiou je v skutočnosti nádor či rakovina prsníka. V tomto prípade sa vykoná odstránenie celého prsného tkaniva a lymfatických uzlín a doliečovanie je vo forme hormónov.

Aká je prevencia gynekomastie

Aká je prevencia gynekomastie Ak sa chcete vyvarovať vzniku gynekomastie, mali by ste obmedziť rizikové faktory, ktoré môžu byť príčinou vzniku tohto problému. V určitých situáciách, napríklad ak ide o prejav ochorenia štítnej žľazy, to je samozrejme ťažšie, vtedy pomôže len liečba danej príčiny.

Najefektívnejšie sa ale gynekomastii vyhnete prevenciou v dvoch oblastiach:

  • V prvom rade sa treba vyhýbať niektorým návykovým a psychotropným látkam, napríklad alkoholu či marihuane, v druhom rade sa treba strániť užívaniu steroidov

Gynekomastia môže v niektorých prípadoch vzniknúť aj ako sekundárny následok alebo ako vedľajší efekt užívania niektorých liekov, napríklad antiandrogénov, antibiotík, antidepresív či niektorých iných špecifických typov farmakologických prípravkov. V tomto prípade je prevencia možná len vysadením týchto liekov a ich nahradením iným typom liečiva.

ZDRAVIE VS. SVALY

Čo som si všimol, muži trpia gynekomastiou práve v dôsledku nadmerného užívania syntetických anabolických steroidov. Tu si budete musieť vybrať, či je pre vás dôležitejšie rýchle nabratie svalovej hmoty, alebo zdravie. Testosterón totiž viete podporiť aj prirodzene.

Tabletky, ktoré som vyskúšal na zvýšenie testosterónu a sú bez receptu

Tabletky, ktoré som vyskúšal na zvýšenie testosterónu a sú bez receptu Jednou z možností, ako podporiť hladinu testosterónu prirodzene a bez rizík zo vzniku gynekomastie alebo iných problémov, sú špeciálne tabletky určené pre mužov na zvýšenie testosterónu. Ich veľkou výhodou je prírodné zloženie a pôsobenie.

Mechanizmus účinku je založený na jednoduchom princípe:

  • Základom zloženia je totiž kombinácia vitamínov, minerálov a výťažkov rastlín podporujúcich prirodzenú tvorbu testosterónu v tele a udržiavanie jeho hladiny

Niektoré z týchto prípravkov sú zamerané špeciálne len na testosterón, iné majú zas komplexnejšie účinky na celkovú vitalitu a to vrátane tej sexuálnej. Bežnou súčasťou účinných látok sú napríklad Zinok či Selén alebo extrakty a výťažky aj afrodiziakálnych rastlín typu Tribulus Terrestris alebo Fenugreek, ktoré podporujú testosterón.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Prípravky majú okrem svojho zloženia viacero výhod:

v prvom rade je to možnosť výberu podľa účinku a zamerania, ak chcete napríklad viac podporiť potenciu a popritom testosterón, nájdete aj takéto prípravky
kúpa je jednoduchá, tabletky nie sú viazané na predpis, môžete si ich kúpiť voľne a to dokonca nielen osobne v lekárni, ale aj cez internet
užívanie je bezproblémové z hľadiska možných vedľajších alebo nežiaducich účinkov, spomínaná gynekomastia v tomto prípade naozaj nehrozí
dávkovanie môže byť aj dlhodobé, viacero výrobcov to dokonca odporúča, napríklad ja sám som užíval takéto prípravky aj 4 či 5 mesiacov a účinnosť ešte rástla

Pokiaľ ide o konkrétne značky, výber na našom trhu je pomerne veľký. Vždy si ale pred kúpou pozrite skúsenosti užívateľov z praxe, nespoliehajte sa len na sľuby od výrobcov. Mne osobne sa najviac osvedčila značka Stoporex, tieto tabletky mali najlepšie účinky.

Kvalitných prípravkov je ale oveľa viac, napríklad aj tieto:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Primulus

  • Vyšší sexuálny apetít
  • Zníženie únavy počas dňa
  • Rýchlejšie naberanie svalovej hmoty

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.67

3 Hodnotení

Pekne prosím Vás od Dutrisu 0,5mg. mám problemy ,asi pred mesiacom to začalo,mesiac liek neužívam,je to aj bolestivé,dá sa to do normálu

Julius píše 08 septembra 2020 o 09:28

Pridať komentár