Angelika čínska – Archangelika čínska

Angelika cinska ucinky, pestovanie, skusenosti a kde kupit

Angelika čínska, nazývaná aj Archangelika čínska, je rastlina označovaná ako ženský ženšen a to pre svoje účinky a špecifické zameranie pre ženy. Má však samozrejme vplyv nielen na ženy, ale mnoho jej účinkov je zameraných všeobecne a preto je veľmi vyhľadávanou rastlinou v rámci tradičnej ázijskej medicíny.

Najviac sa z rastliny využíva koreň, ktorý sa dá kúpiť ako sušený extrakt a môžete si z neho spraviť v domácich podmienkach napríklad čaj. Na predaj sú však aj tablety, ktoré stačí jednoducho prehltnúť a zapiť vodou.

Mnoho žien má skúsenosti aj s ďalšími formami, napríklad je tu tinktúra či olej. Samotná bylina je nenáročná aj na pestovanie, čím odpadá otázka, kde kúpiť vhodné prípravky. Tak či onak, Angelika je ako rastlina veľmi zaujímavá a preto sa na ňu pozrieme trocha bližšie.

Angelika čínska: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Angelika čínska: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Archangelica sinensis je latinský názov pre Angeliku čínsku, ktorá je tradičné tonikum využívané v Ázii. Najviac sa vyskytuje v Číne, Japonsku a v Kórei, hoci dnes sa pestuje prakticky už po celom svete. V tradičnej ľudovej medicíne týchto krajín sa však používa ani nie tak samostatne, ako skôr v kombinácii s ďalšími rastlinami a bylinami.

  • Angelika čínska je dvoj a viac ročná rastlina väčšieho vzrastu, ktorej stonka môže dosiahnuť maximálne až 2 metre
  • Rastlina prináša plody len raz, potom odumiera, avšak najviac sa využíva jej koreň
  • Rastline sa darí vo vlhšej pôde v teplejšom prostredí, vyskytuje sa skôr v nížinách

Táto vytrvalá rastlina je ideálna na vnútorné užitie v čo najviac prirodzenej forme a priamo. Hoci má veľmi pozitívne účinky na ženy, jej využitie je možné prakticky pre kohokoľvek. Zároveň však platí, že počas užívania rastliny v akejkoľvek forme si treba dávať prestávky, nemôže sa teda užívať nastálo.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Čo sa týka jej využitia v ľudovom liečiteľstve, účinky sú veľmi široké:

pomáha na viaceré ženské problémy, najmä tie, ktoré majú spojitosť s hormonálnou hladinou, napríklad problémy spojené s menštruáciou či klimaktériom
je veľmi dobré prírodné tonikum na nervovú sústavu, pomáha bojovať aj proti únave, vďaka čomu sa hodí ako zaujímavý stimulant
využíva sa aj pri problémoch spojených s kardiovaskulárnym a tráviacim systémom, taktiež pre celkové posilnenie lymfatického systému

Potenciál rastliny som objavil najmä prostredníctvom mojej partnerky, ktorá užívala prostriedky určené na podporu objemnejšieho a pevnejšieho prostredia. Angelika čínska je totiž častou súčasťou prípravkov s týmto účinkom a to najmä z dôvodu, že obsahuje fytoestrogény vplývajúce na pohlavný hormón estrogén.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Pokiaľ by ste chceli o Angelike čínskej získať viac informácií, najmä odbornejšieho charakteru, chcem vás odkázať na stránku Wikipédie. Ide o veľmi zaujímavý externý zdroj, bohužiaľ, našiel som však len anglickú verziu.

Látky a zloženie rastliny Archangelika čínska

Látky a zloženie rastliny Archangelika čínska Ako som spomenul vyššie, Angelika čínska obsahuje napríklad fytoestrogény, ktoré pomáhajú na obnovenie hormonálnej rovnováhy u žien. Okrem toho sú tu aj iné látky, napríklad kumaríny, ftalidy, esenciálne oleje, organické kyseliny, aminokyseliny či dokonca aj vitamíny. Väčšina dôležitých látok sa nachádza v koreni, ktorý sa aj najviac využíva.

Tu sú látky, ktoré majú najväčší vplyv na účinky rastliny:

Fytoestrogény: Z hľadiska účinkov sú asi najdôležitejšou súčasťou Angeliky čínskej fytoestrogény. Ide o rastlinné estrogény, ktoré síce nie sú rovnocenné tým ľudským, avšak tvoria chemické väzby s receptormi estrogénov v ľudských bunkách. Vďaka tomu môžu fytoestrogény pôsobiť podobne ako estrogény, čiže napríklad na hormonálnu rovnováhu.

Kumaríny: Druhou dôležitou aj zaujímavou kategóriou obsahových látok sú kumaríny, napríklad angelol. Angelika čínska ich obsahuje pomerne veľké množstvo a táto skupina prírodných chemických látok má napríklad vplyv na rozšírenie ciev či stimuláciu centrálneho nervového systému. Okrem toho zmierňujú zápaly a svalové kŕče, prípadne môžu tíšiť bolesť.

Sacharidy a polysacharidy: Archangelika je bohatá aj na sacharidy a polysacharidy. Nachádzajú sa tu napríklad glukóza, fruktóza, galaktóza, arabinóza alebo xylóza. Proteoglykanové polysacharidy obsiahnuté v rastline majú pozitívny vplyv na imunitu a chránia napríklad aj nervové bunky.

Ďalšie látky: Medzi látky, ktoré možno v rastline nájsť, patria napríklad aj ftalidy, konkrétne angelicid, butylftalid a Z-butylftalid. Nachádzajú sa tu tiež terpenoidy, napríklad beta-kadinén a karvakrol. Nositeľom vône Angeliky čínskej je derivát kyseliny ftalovej, ligustilid. Rovnako tu možno nájsť kyseliny, napríklad kyselinu ferulovú a kyselinu vanilovú.

Angelika čínska a jej účinky

Angelika čínska a jej účinky Ako som spomenul už na úvod, Archangelika čínska má viaceré účinky špeciálne prospešné pre ženy. To však určite neznamená, že by rastlinu v nejakej podobe nemohli využiť aj muži, práve naopak. Objektívne ale musím povedať, že väčšina účinkov, ktoré som o byline našiel, je naozaj ideálna práve pre opačné pohlavie.

Tu sú najdôležitejšie a najznámejšie účinky Angeliky čínskej:

Podpora zväčšenia a spevnenia poprsia

Prvým účinkom, ktorý spomeniem, je vplyv na zväčšenie a spevnenie pŕs. Angelika čínska je totiž veľmi častou zložkou práve tabliet s týmto účinkom, ktoré užívala aj moja partnerka. Je tomu tak práve kvôli obsahu fytoestrogénov, ktoré majú estrogény účinok a pomáhajú tabletkám dosiahnuť rast prsnej žľazy. Podporuje tiež všetky žľazy s vnútornou sekréciou.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Vplyv na riadny priebeh menštruácie

Ak máte problém s bolestivou menštruáciou, potrebujete upraviť nepravidelný cyklus alebo zmierniť negatívne príznaky predmenštruačného syndrómu, práve na riešenie týchto menštruačných problémov sa v rámci tradičnej ľudovej medicíny rastlina najviac používa. Pomôcť by mala aj pri kŕčoch a vynechávajúcej menštruácii.

Obnovenie hormonálnej rovnováhy

Treťou typicky ženskou oblasťou, kde by mala Angelika čínska pôsobiť, je obdobie klimaktéria. Počas tohto obdobia môže pomôcť rastlina obnoviť hormonálnu rovnováhu a zabrániť napríklad návalom horúčavy v období menopauzy. Okrem toho môže uľahčiť pôrod a pomáha vypudiť zvyšky placenty po pôrode.

Vplyv na krv, krvný obeh a cievy

Angelika lekárska má pozitívny vplyv na vysoký krvný tlak a posilnenie krvného obehu. Pomáha pri cukrovke a anémii, používa sa aj v prípade, že je potrebné rozšíriť krvné cievy. Špecificky práve u žien pomáha napríklad lepšiemu prekrveniu maternice, čo môže posilniť jej fungovanie a to najmä počas náročnejšieho obdobia, napríklad pôrodu či počas prechodu.

Podpora nervového systému

Jedným z dôležitých účinkov využiteľných nielen pre ženy je priaznivý vplyv na nervový systém. Má naň upokojujúce účinky, čo pomáha napríklad pri riešení nespavosti, úzkosti alebo celkovej podráždenosti. Rovnako tak stimuluje centrálny nervový systém a podporuje psychiku, najmä odolnosť voči okolitým negatívnym vplyvom.

Ďalšie účinky

Angelika lekárska má priaznivý vplyv aj na pohybovú sústavu, najmä na spevnenie svalstva. Okrem toho pomáha na zvýšenie odolnosti voči zápalom a celkovo na zvýšenie imunity, upravuje kŕče tráviaceho systému a pomáha všeobecne pri problémoch s trávením a pri nechutenstve. Podieľa sa aj na podpore lymfatického systému.

Vedľajšie a negatívne účinky

Angelika čínska: Vedľajšie a negatívne účinky Viacero liečivých rastlín či bylín používaných v rámci tradičnej ľudovej medicíny môže so sebou prinášať aj nežiaduce účinky, najmä ak sa to preháňa s dávkovaním alebo sa nepozerá na možné kontraindikácie. Jednou z tých najviac rozšírených je alergia, takže ak sa u vás vyskytne napríklad kožná reakcia alebo problémy s trávením, užívanie prerušte.

Okrem toho si dávajte pozor aj na nasledovné situácie:

Angeliku čínsku by nemali užívať ženy v tehotenstve alebo počas dojčenia, mimo tohto obdobia by problém nemal nastať
ak trpíte zápalom obličiek, žalúdočnými vredmi alebo vredovým ochorením hrubého čreva, tiež sa stráňte užívania rastliny
ak máte problém so zrážanlivosťou krvi alebo užívate lieky na zrážanlivosť krvi, napríklad Warfarín, neužívajte Angeliku v žiadnej podobe
rastlina môže zhoršiť menštruačné krvácanie a zvýšiť kožnú citlivosť na slnko, treba si teda na tieto prípady dať zvýšený pozor

ROBTE POČAS UŽÍVANIA PRESTÁVKY

Aby ste sa vyhli možný negatívnym účinkom alebo výskytu precitlivenej reakcie, odporúčam robiť počas užívania prestávky. Ak budete užívať rastlinu vo forme extraktu na odvary alebo čaje, najlepšie je si po 2 až 3 mesiacoch dať pauzu, napríklad na mesiac.

Pestovanie doma

Angelika čínska: Pestovanie doma V prípade, že sa rozhodnete Angeliku čínsku pestovať u nás, odporúčam určite si zaobstarať kvalitné semená. Treba ich hneď po kúpe zasadiť, pretože staršie strácajú klíčivosť a tým pádom je aj efektivita siatia nižšia. Keďže ide o viacročnú rastlinu, treba pamätať na to, že bude na zasadenom mieste dlhšie obdobie.

Tu sú najdôležitejšie zásady, ktoré treba pri pestovaní dodržať:

najlepšie je dať čerstvé semienka do pôdy už na jeseň, pretože takto môžu premrznúť a pripraví ich to lepšie na podmienky, ktoré u nás sú bežné
pôda, do ktorej rastlinu zasadíte, by mala byť ľahšia a určite by mala mať dostatok vlahy, vyhýbajte sa nadmerne suchým miestam
rovnako tak je potrebné, aby mala Angelika počas dňa aj tieň, nielen stále slnko
rastlina kvitne v júli a auguste, koreň sa však zbiera až na druhý rok po zasadení

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Čaj, tinktúra, odvar aj tabletky

Angelika čínska: Prášok, čaj aj tablety Angelika čínska sa dá užívať v rôznych formách. Nejedna lekáreň vám ponúka možnosť kúpiť si napríklad sušený a podrvený koreň, z ktorého viete spraviť napríklad odvar alebo čaj. Doma sa dá spraviť aj tinktúra, je však tiež možné ju kúpiť hotovú. Z hľadiska pohodlnosti užívania skúsenosti jasne ukazujú, že najlepšie sú tabletky.

Tu sú najviac využívané formy rastliny:

Čaje a odvary

Už jednou z tradičných foriem využitia rastliny je čaj. Ten si môžete kúpiť ako hotový produkt, ktorý len zalejete vodou, no môžete si ho napríklad spraviť aj doma zo sušeného a podrveného koreňa. Na čaj aj odvar sa používajú 1,5 až 2 gramy rastliny, ktorú zalejete horúcou vodou. Pite 1 až 2 krát za deň.

Tinktúry

Druhou veľmi obľúbenou formou nápoja je tinktúra. Tú si viete pripraviť maceráciou, kde môžete napríklad 20 g rastliny zaliať 100 g alkoholu s obsahom 60 % a macerovať 7 až 10 dní. Po scedení nechajte tinktúru na tmavom mieste a užívajte po kvapkách, napríklad 3 krát za deň po 25 kvapiek.

Kúpeľ

Okrem vnútorného použitia je možné Angeliku čínsku využiť aj navonok, napríklad do kúpeľa. Aj v tomto prípade sa z rastliny používa koreň, 100 gramov stačí povariť 15 minút v jednom litre vody a celý odvar naliať do vane s teplou vodou. Takýto kúpeľ sa odporúča raz až dvakrát za týždeň.

Tabletky

Angelika lekárska je súčasťou viacerých druhov výživových doplnkov vo forme tabliet. Ide buď o všeobecné prípravky určené napríklad na zlepšenie hormonálnej hladiny alebo na podporu správnej činnosti vylučovacej sústavy, prípadne sa jedná o tabletky so špecifickým účinkom, napríklad na rast a spevnenie poprsia.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Užívanie a dávkovanie Angeliky čínskej

Užívanie a dávkovanie Angelika čínska Základom pre maximálne prejavenie sa účinkov je správne dávkovanie a užívanie. Dôležité je dodržiavať odporúčania týkajúce sa kontraindikácií a tiež odporúčania ohľadom maximálnej doby užívania. Po 2 až 3 mesiacoch si dajte od Angeliky prestávku, nemusíte sa báť, že by vám to uškodilo.

Čo sa týka konkrétneho dávkovania, tak:

neužívajte žiadnu formu rastliny nárazovo vo veľkých dávkach, môže sa dostaviť precitlivená alebo alergická reakcia
neprekračujte dávku 2000 mg denne pri extrakte 1:2
ak si budete robiť odvar, musí byť čerstvý, vypiť ho teda treba bezprostredne po jeho zarobení a nenechávať ho dlho stáť
v prípade, že si budete robiť tinktúru, užite ju najneskôr do 6 mesiacov, čomu prispôsobte množstvo surovín
v prípade čaju, ktorý si spravíte zo sušenej rastliny, dodržujte maximálny objem do 1500 mg, pričom čaj si rozložte na dvakrát, napríklad na ráno aj na večer
v prípade kupovaného čaju alebo kupovaných výživových doplnkov vo forme tabliet sa riaďte pokynmi priamo od výrobcu a určite neprekračujte maximálnu dennú odporúčanú dávku

Ako fungujú tabletky s obsahom Angeliky čínskej a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Angeliky čínskej a prečo ich odporúčam Angelika čínska sa pre svoje účinky najviac vyskytuje v tabletkách určených pre ženy. Môže ísť buď o prípravky špeciálne určené na konkrétny účel, napríklad o tabletky na zväčšenie poprsia, alebo o všeobecné výživové doplnky, kde je spektrum vplyvov oveľa väčšie. Oba typy tabliet majú spoločné čisto prírodné zloženie a pôsobenie.

V tabletkách sa najčastejšie používa koreň rastliny, pričom platí toto:

  • Angelika čínska je v tabletkách len jedna z viacerých účinných látok, pričom spolu s ostatnými vytvára svojimi účinkami synergiu pri pôsobení na konkrétnu oblasť

Moja partnerka užívala najmä tabletky na zväčšenie pŕs, kde sa nachádzala aj Angelika čínska a v tomto konkrétnom prípade je jej využitie naozaj opodstatnené. Pôsobenie a účinky však môžu byť zosilnené prítomnosťou aj ďalších extraktov a výťažkov, pričom v zásade platí, že úlohou rastliny je predovšetkým pôsobenie pomocou fytoestrogénov.

Ak sa rozhodnete pre užívanie týchto tabliet, môžete očakávať vo väčšine prípadov priaznivé účinky najmä na spevnenie poprsia. Okrem toho majú prípravky aj ďalšie výhody:

okrem účinku na poprsie býva vďaka širšiemu zloženiu viditeľný účinok aj na zlepšenie negatívnych symptómov sprevádzajúcich ženské hormonálne problémy
vďaka prírodnému zloženiu je dostupnosť týchto tabliet aj bez predpisu alebo predošlého lekárskeho vyšetrenia
užívanie je možné aj dlhodobo, pričom sa nemusíte obávať negatívnych a vedľajších účinkov, čo neplatí pri používaní napríklad samotnej Angeliky čínskej

Práve dlhodobejšie používanie bez výskytu nežiaducich účinkov je najväčšie plus týchto tabliet. Ak sa totiž rozhodnete napríklad užívať tabletky na zväčšenie a spevnenie pŕs, ktoré majú prírodné zloženie, nemôžete očakávať účinky hneď na druhý deň. Pôsobenie musí byť dlhodobé a preto je výhodou, ak je aj bezproblémové.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

TABLETKY VS. INÉ FORMY

Kúpiť sa dajú pochopiteľne aj iné formy, napríklad viaceré eshopy či lekárne môžu ponúkať sušené čaje. Ideálne použitie je však vo forme koncentrátu vo forme tabliet a to najmä vtedy, ak očakávať špecifický účinok, napríklad na poprsie.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Angelika čínska: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Moja partnerka má skúsenosti s tabletkami obsahujúcimi Angeliku čínsku najmä v súvislosti so spomínanými prípravkami na podporu zväčšenia a spevnenia poprsia. V tejto oblasti platí, že na trhu nie je až taká veľká konkurencia, čo uľahčuje výber. Napriek tomu si treba dávať pozor na kvalitu prípravkov.

Pri výbere treba pozerať viac na skúsenosti a prax pri užívaní, najmä na hodnotenia žien, ktoré daný prípravok naozaj užívali a to dlhodobo. Ak by ste chceli poradiť, v nasledujúcej tabuľke nájdete tie značky, ktoré u mojej partnerky účinkovali najlepšie:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.21

24 Hodnotení