Ashwagandha – Ašvaganda

Ashwagandha - Ašvaganda: účinky, cena, tabletky, čaj

Indický ženšen, tak sa hovorí rastline u nás známej aj pod názvami Ashwagandha alebo Ašvaganda. Typickým prostredím rastliny sú subtropické oblasti Afriky a Indie a pre jej široké využitie je pevnou súčasťou ľudovej a tradičnej medicíny. Ja som sa o Ašvagandu začal zaujímať bližšie z dôvodu, že by malo ísť o výborné afrodiziakum.

Rastlina sa u nás dá kúpiť najčastejšie vo forme hotového produktu, takže možno naraziť na rôzne kapsule, čaj, tabletky či prášok, kúpiť sa dá aj tinktúra. Cena týchto produktov nijako nevybočuje od podobnej konkurencie.

Ashwagandha má tiež pozitívne účinky na imunitu či cievny systém, no primárne slúži z nášho pohľadu najmä na lepšiu sexuálnu vitalitu a zvýšenie pocitu pohody. Aj preto sa využíva najmä pre ľudí s náročným životným štýlom.

Vitánia opojná: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Vitánia opojná: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Ašvaganda sa odborne nazýva Vitánia opojná a ide o druh vytrvalej subtropickej až tropickej rastliny. Prirodzeným miestom jej výskytu je najmä India, rastie však všeobecne v tropických oblastiach Ázie, Afriky a dokonca aj Európy. Už niekoľko storočí je súčasťou tradičnej indickej ľudovej medicíny a hovorí sa jej aj indický ženšen.

  • Ashwagandha je bylina v tvare kríka, ktorá dosahuje bežne výšku 0,5 až 1,5 metra, výnimočne aj viac, pričom má malé a zelenožlté listy
  • Plody sú červené bobule, no najviac sa využívajú malé korienky s horkou chuťou
  • Vďaka svojim menším lístkom sa nejedná o hustý ker, skôr o vzdušnejšiu rastlinu

Samotná história využitia rastliny siaha až do staroveku, konkrétne do Mezopotámie. Tu sa používala rastlina paradoxne ako narkotikum, hoci v starovekej Indii šlo o tonikum a životabudič. Počas stredoveku, najmä v jeho posledných fázach, sa používala v arabských krajinách aj do kadidla. Od 16. storočia sa objavuje už aj v Európe.

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Ašvaganda je v ľudovom a tradičnom liečiteľstve cenená najmä pre tieto vplyvy:

má antioxidačné účinky a pomáha na ochranu buniek pred vplyvom voľných radikálov, čím spomaľuje predčasné starnutie
je výborná na mentálne zdravie, pôsobí proti úzkosti, podporuje zdravé fungovanie mozgu, zlepšuje pamäť aj náladu a umenšuje nepokoj či nespavosť
má imunostimulačné vplyvy, čiže podporuje obranyschopnosť tela, zároveň s tým je protizápalovým, antivírusovým a baktériocidným prostriedkom

Ak hovoríme o účinku rastliny v sexuálnej oblasti, Ashwagandha patrí medzi prírodné afrodiziaka. Nie je síce určite tým najlepším afrozidiakom na svete, ale na rozdiel od mnohých iných sa môže pýšiť širším vplyvom na celkovú vitalitu organizmu. Okrem toho pomáha aj plodnosti a má omladzujúce účinky.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Chcete sa o tejto subtropickej rastline dozvedieť niečo viac z biologického hľadiska? Zaujíma vás niečo viac o jej využití či rozšírení? V tom prípade by ste mohli skúsiť ako zaujímavý externý zdroj Wikipédiu a jej článok o Ašvagande plný odbornejších informácií.

Látky a zloženie rastliny Ašvaganda

Látky a zloženie rastliny Ašvaganda Vyššie popísané vplyvy a využitie Ashwagandhy v tradičnej medicíne má pôvod v obsahu jej účinných látok. Tie sa nachádzajú v celej rastline, no sú mimoriadne koncentrované práve v jej koreni, ktorý sa na liečivé účinky aj využíva. Nájdete tu rastlinné alkaloidy, flavonoidy, taníny, saponíny aj steroidné laktóny.

K niektorým z týchto látok si skúsime povedať aj niečo viac:

Alkaloidy: Prvou skupinou látok nachádzajúcich sa v Ashwagandhe sú alkaloidy. Medzi najvýznamnejšie alkaloidy obsiahnuté v rastline patria izopeletierin, anaferin a anahygrin. Mnoho z týchto látok má prospešné účinky, ale vo vyššej koncentrácii sú toxické. V správnom množstve ale pomáhajú, napríklad aj na imunitu.

Flavonoidy: Ďalšou dôležitou zložkou obsiahnutou v Ašvagande sú rastlinné flavonoidy. Ide o prírodné látky s antioxidačným vplyvom, ktoré majú aj protizápalové a protivírusové účinky. Viaceré výskumy tiež ukazujú, že tieto látky môžu chrániť telo aj pred nádorovým bujnením a sú prevenciou proti vírusom aj baktériám.

Laktóny: Ašvaganda obsahuje aj steroidné laktóny, konkrétne witanolidy A až Y, witanosídy alebo witaferíny. Ide o biologicky aktívne látky, ktoré sa podieľajú napríklad na posilňovaní vitality alebo na protinádorovom pôsobení. Witanolid A má navyše pozitívne účinky aj na nervový systém.

Ostatné látky: Medzi ďalšie látky obsiahnuté v Ashwagandhe patria rôzne vitamíny a minerály, najdôležitejšie je napríklad železo, ktoré pomáha aj na krvotvorbu. Nájdete tu aminokyseliny, glykozidy, taníny, triesloviny, saponíny, oligosacharidy či fytosteroly.

Ashwagandha a jej účinky

Ashwagandha a jej účinky Ašvaganda má univerzálne použitie a to najmä pre svoje stimulačné, afrodiziakálne, antioxidačné, protizápalové aj antibakteriálne vplyvy. Využívať ju môžu muži aj ženy a napríklad aj športovci, keďže má tiež ochrannú funkciu voči svalovej hmote. Zásadou pre dosiahnutie účinnosti je ale správne a dlhodobejšie užívanie.

Tu sú najdôležitejšie účinky, ktoré rastlina pre organizmus má:

Podpora sexuálneho života

Poďme hneď na vplyv rastliny v oblasti, ktorá nás zaujíma prioritne, čiže tá sexuálna. Ašvaganda je jednak prírodné afrodiziakum stimulujúce libido a sexuálny apetít, ale zároveň pomáha aj na plodnosť a potenciu. Pomáha totiž lepšiemu prekrveniu pohlavnej sústavy a u žien aj oblasti panvy, čo pôsobí proti neplodnosti a u žien aj proti frigidite.

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Vplyv na mentálne zdravie a nervový systém

Druhým dôležitým vplyvom, ktorý Ašvaganda má, je pôsobenie na nervový systém. Pomáha to na upokojenie sa, zlepšenie koncentrácie, podporu pamäte a tiež na lepšie sústredenie sa. ruka v ruke s tým ide aj pôsobenie proti nadmernej únave, rastlina pomáha aj proti úzkosti, stresovému vypätiu, depresii a na celkové upokojenie mysle.

Podpora obranyschopnosti a vitality

Ak chcete zlepšiť fyzickú aj psychickú vitalitu, Ashwagandha je na to ideálny prírodný prostriedok. Okrem toho podporuje aj správnu činnosť imunitného systému, čo zabezpečuje dlhodobú vysokú fyzickú a mentálnu výkonnosť. Rastlina má aj protivírusové, baktériostatické a protizápalové účinky.

Pomoc pri spánku

Ak máte problémy so zaspávaním, rastlina sa v niektorých kultúrach využíva aj ako výborné prírodné sedatívum. Pomáha totiž na lepšiu regeneráciu a uvoľnenie mysle, ako bolo naznačené už skôr, takže ľudia s týmito problémami môžu večer skôr zaspať. Samozrejme, dôležité je správne dávkovanie, inak môže pôsobiť aj opačne.

Vplyv na kardiovaskulárny systém

Ak máte problém s vysokým krvným tlakom, Ashwagandha vám ho môže pomôcť znížiť. Pomáha tiež na lepšiu cirkuláciu krvi a krvný obeh, vďaka čomu zlepšuje krvné zásobenie všetkých tkanív v tele. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a vďaka vysokému obsahu železa pôsobí aj na zvýšenie počtu červených krviniek.

Ďalšie účinky

Medzi ďalšie vplyvy, ktoré Ašvaganda má, patrí podpora metabolizmu, antioxidačné pôsobenie, podpora správnej hladiny vitamínu C aj vápnika, ochrana svalovej hmoty a zvýšenie pocitu energie pre celý organizmus. Má tiež výborné hĺbkové čistiace účinky a pomáha aj pri rekonvalescencii po rôznych chorobách.

Vedľajšie a negatívne účinky

Ashwagandha - Ašvaganda: Vedľajšie a negatívne účinky Hrozia pri užívaní okrem žiaducich účinkov aj nejaké nežiaduce? V prvom rade platí, že sa treba riadiť pri dávkovaní a užívaní napríklad tabliet, čajov alebo tinktúr tým, čo sa píše na obale prípravku. Prekročenie maximálnej povolenej dennej dávky môže totiž so sebou priniesť napríklad tráviace problémy.

Okrem toho si treba dať pozor aj na niektoré špecifické situácie:

tehotné ženy, ženy počas dojčenia a deti by nemali Ašvagandu užívať a to v žiadnej forme
pokiaľ trpíte nízkym tlakom, poraďte sa s lekárom o možnosti užívania rastliny
ak máte problém so štítnou žľazou alebo trpíte cukrovkou, rastlinu neužívajte vôbec
problémom môže byť aj alergická reakcia, pokiaľ sa vyskytne, užívanie ukončite
u niektorých ľudí môže dlhodobé užívanie spôsobiť únavu a ospalosť, pokiaľ sa to u vás vyskytne, užívanie ukončite
prvé viditeľné účinky sa môžu objaviť aj po mesiaci, takže nezvyšujte dávku počas užívania rastliny v snahe urýchliť jej vplyv

POZOR NA DOBU SPOTREBY

V prípade niektorých už hotových produktov a prípravkov s obsahom Ashwagandhy je treba si dávať pozor aj na dobu spotreby. Nemyslím len tú, ktorá je na obale, ale aj dobu medzi prvým a posledným použitím. Napríklad niektoré tinktúry sa majú spotrebovať do 2 mesiacov od otvorenia.

Pestovanie doma

Ashwagandha - Ašvaganda: Pestovanie doma Je možné pestovať Ashwagandhu aj u nás? Za istých okolností áno, no upozorňujem, že aj vzhľadom na prirodzený pôvod rastliny to nie je možné vonku v zime. Bylina totiž nie je v žiadnom prípade mrazuvzdorná, takže ju treba chrániť pred mrazom. Môžete ju pestovať v kvetináči v byte alebo vo vykurovanom fóliovníku.

Kvalitné semená sú pre pestovanie základ, no dodržujte aj tieto pravidlá:

semená vysievajte v marci, počas teplejšieho počasia v lete môžete nechať rastlinu vonku, zvýši to jej klíčivosť
ku koncu leta ju už presuňte dnu alebo do teplého prostredia
zemina môže byť klasický rastlinný substrát pre tropické rastliny, dôležitá je dostatočná vlaha a hnojenie organickým hnojivom
dostatok slnka musí byť základ, čo sa týka aj pestovania vo vnútri
nakoľko krík môže byť až 1,5 metra vysoký, treba pamätať na priestor pre korene, čo zabezpečíte dostatočne veľkým kvetináčom

Čaj, kapsule, prášok aj tinktúra

Ashwagandha - Ašvaganda: Čaj, kapsule, prášok aj tinktúra Priaznivý rastliny vplyv na organizmus je známy už od nepamäti a koreň bol vždy súčasťou tradičného liečiteľstva z pohľadu napríklad prípravy domáceho čaju. Nejde však už zďaleka o jedinú formu, práve naopak, čoraz viac sa do popredia dostávajú aj iné možnosti. Pozrel som sa preto na tie najčastejšie z nich trocha viac.

Ja mám skúsenosti najmä s tabletkami, ale to zďaleka nie je jediná forma:

Čaje a odvary

Prvou možnosťou, ktorú máte, je využitie rastliny na čaj. Kúpiť si môžete už hotový čaj, ktorý stačí len zaliať vodou, nechať vychladiť a potom vypiť. Zaujímavejšie je však pripraviť si ho zo sušenej rastliny doma, využiť sa dá koreň aj vňať. Z nich si viete spraviť aj odvar, ktorý má povzbudzujúce účinky.

Prášok

V surovej forme sa dá kúpiť rastlina ako prášok, ktorá obsahuje mletý koreň. Najčastejšie ide o 100 gramové balenia, pričom z prášku si môžete pripraviť nápoj podľa svojej ľubovôle. Bežne sa rozmieša vo vode alebo ovocnej šťave, prípadne aj v mlieku s medom. Kúpiť sa dá aj väčšie 200 gramové balenie, to vydrží až dva mesiace.

Tinktúra

Ďalšou tradičnou formou vyžitia sily liečivých rastlín sú tinktúry. Tie si môžete spraviť doma zo sušenej rastliny s využitím alkoholu, ale kúpiť sa dá napríklad aj bezalkoholová tinktúra Ašvaganda. Najčastejšie sú k dispozícii balenia po 30 alebo 50 ml, odporúčam určite prípravky, ktoré sú aj bez farbív, sladidiel a iných syntetických zložiek.

Tablety

Ak by ste hľadali najviac pohodlnú možnosť, sú tu gélové kapsuly alebo tabletky s prírodným zložením. Ide o voľne dostupné výživové doplnky, obvykle je tu extrakt z koreňa rastliny ako jediná účinná látka. Tabletky sa užívajú pravidelne každý deň, podľa kvality zloženia závisí konkrétne dávkovanie. Najčastejšie sa dá kúpiť balenie, ktoré vydrží mesiac.

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Užívanie a dávkovanie Ašvagandy

Užívanie a dávkovanie Ašvagandy Ashwagandha je určená pre mužov aj pre ženy, ktorí nemajú problém s alergickou reakciou a nehrozia u nich ani žiadne kontraindikácie či interakcie. Pokiaľ dodržíte maximálnu dennú dávku, netreba sa obávať ani vedľajších vplyvov. Ak sa dá, odporúčam vyberať si prípravky či produkty v BIO kvalite, je to najzdravšie.

Podľa toho, aká je forma užívania rastliny, sa líši aj konkrétne dávkovanie:

kupovaný čaj sa užíva podľa návodu, prípadne 1 až 2 hrnčeky denne
ak si pripravíte čaj alebo odvar zo sušenej rastliny, dávkovanie by malo byť 3 až 5 gramov za deň, najlepšie je rozdeliť dávku na 2 krát
v prípade tinktúry platí vzorec, že na 1 kg hmotnosti sa môže denne užiť 1 kvapka, niektoré hotové tinktúry však majú dávkovanie obmedzené na najviac 60 kvapiek
tinktúru je dobré užívať 3 krát za deň a zapiť menším množstvom vody
ak si kúpite prášok a budete si z neho robiť studený nápoj, napríklad s mliekom a medom, za deň použite maximálne 3 gramu prášku
čo sa týka tabliet, tam dávkovanie závisí od príbalového letáku a odporúčania výrobcu, štandardne sa užívajú 1 až 2 tabletky denne

Ako fungujú tabletky s obsahom Ashwagandhy a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Ashwagandhy a prečo ich odporúčam Ak ide o podporu sexuálneho libida, Ašvaganda sa dá využiť najpohodlnejšie vo forme výživových doplnkov. Typicky ide o prípravky tabletkového typu, ktoré obsahujú extrakt z koreňa tejto rastliny. Ja sám som tieto tabletky istú dobu užíval a najviac sa mi na nich páčila možnosť dlhodobého a najmä jednoduchého dávkovania.

Tabletky pritom fungujú veľmi jednoducho:

  • Vitánia opojná je tu jedinou zložkou vo forme extraktu z koreňa, pričom na základe dlhodobého užívania sa zvyšuje jej prítomnosť tele a pôsobí tak na organizmus

Tabletky s obsahom rastliny síce nie sú označené ako afrodiziakum, ale môžem potvrdiť, že majú aj tento účinok. Okrem neho pôsobia aj ako podporný prostriedok na cievny systém a tráviacu sústavu, tiež na zlepšenie obranyschopnosti organizmu. Zároveň pomáhajú na vyššiu fyzickú odolnosť a pôsobia aj proti únave.

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Oproti čaju alebo prášku majú tabletky veľkú výhodu najmä v tom, že majú veľmi jednoduché dávkovanie. Okrem toho v nich vidím aj niekoľko ďalších podstatných plusov:

sú dostupné voľne, nemusíte mať žiaden predpis od lekára a kúpiť si ich môžete jednoducho cez internet z eshopov s podobnými prípravkami
ich pôsobenie je maximálne prirodzené, v zložení nenájdete žiadne syntetické látky, väčšinou je jedinou látkou len extrakt z Ashwagandhy
pôsobenie prípravku je veľmi bohaté s účinkami na celý organizmus, nejde teda o žiadne úzke zameranie

Širšie účinky, ktoré som spomínal vyššie, neznamenajú samozrejme oslabenie vplyvu na sexuálne libido. Áno, existujú nepochybne aj výkonnejšie prípravky tohto druhu, no na druhú stranu, tie sa môžu špecializovať zas len na sexuálnu potenciu. Výhoda Ašvagandy je, že pomáha na posilnenie celkovej vitality, nielen sexuálnej.

BEZPROBLÉMOVÉ UŽÍVANIE

Jednou z typických čŕt tohto prípravku je aj bezproblémové užívanie z hľadiska nežiaducich či vedľajších účinkov. U mňa konkrétne sa neprejavili žiadne problémy napríklad s trávením a to ani pri dlhodobom a pravidelnom dávkovaní.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Ashwagandha - Ašvaganda: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Nakoľko oblasť posilnenia sexuálnej vitality je mi pomerne dosť blízka, mám veľmi veľa skúseností s rôznymi prírodnými afrodiziakami a prípravkami na zvýšenie libida. Ašvaganda je nepochybne zaujímavá možnosť, no určite nie je jediná. Vždy však platí, že treba pozerať na kvalitné zloženie, to je základ úspechu v praxi.

Na našom trhu je aktuálne ponuka podobných prípravkov veľmi bohatá a to nielen s obsahom tejto rastliny, ale aj s inými zaujímavými afrodiziakálnymi bylinami. Rozhodol som sa teda podeliť s vami o moju vlastnú skúsenosť s tými najlepšími prípravkami:

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

 

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.81

54 Hodnotení

Chcem kúpiť