Benedikt lekársky – Cnicus benedictus

Benedikt lekársky: účinky (aj nežiaduce), použitie a cena

Benedikt lekársky je svojim vzhľadom veľmi nápadne podobný klasickému bodliaku, ktorý u nás väčšina ľudí považuje za burinu. Na rozdiel od neho je však táto rastlina mimoriadne užitočná a zaujímavá, čím si vyslúžila miesto v tradičnej bylinkovej medicíne. Už od stredoveku bola známa ako rastlina proti šíreniu morovej nákazy.

Rastlina pochádza pôvodne zo Stredomoria, kde sú podmienky teplejšie a kde je vlhkosť vyššia, no darí sa jej aj u nás. Jej účinky sú pomerne široké, zaujímavosťou je, že veľmi často sa vyskytuje kombinácia Senovka grécka a Benedikt lekársky v jednom prípravku.

Je to práve kvôli tomu, že použitie tejto kombinácie je ideálne na tvorbu mlieka, čo pomáha na kojenie. Ženy môžu tiež využiť účinky tejto rastliny v prípravkoch určených na zväčšenie a spevnenie poprsia.

Benedikt lekársky: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Benedikt lekársky: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Benedikt lekársky je liečivá rastlina pochádzajúca z Južnej Európy, miestom jej prirodzeného výskytu je aj Predná Ázia. Z týchto pôvodných miest sa dnes rozšíril aj do našich zemepisných šírok, no stále si vyžaduje teplo a dostatok vlahy. Prvú zmienku o tejto rastline možno nájsť už na konci 15. storočia a zmienil ju slávny Galenos z Pergamu.

  • Benedikt lekársky je jedno až dvojročná teplomilná rastlina dorastajúca do výšky 20 až 40 cm, ktorá sa podobá bodliaku
  • Podobne ako bodliak, rastlina má chlpy a je pichľavá, má však žltý kvet
  • Rastlina kvitne začiatkom leta, najmä v júni a júli, predmetom zberu je vňať

Zaujímavosťou je, že rastlina je využívaná nielen v ľudovom liečiteľstve, ale aj ako potravina. V minulosti sa pridávala napríklad do piva, dnes je súčasťou niektorých bylinných likérov. Môže sa využívať aj v sedacích kúpeľov, ale v prvom rade sa používa najmä vnútorne a to v čajoch, odvaroch, záparoch a tinktúrach.

Benedikt lekársky

  • protinádorové, antibiotické a protibakteriálne účinky
  • podpora nervového systému
  • zlepšenie trávenia
  • podpora tvorby mlieka

Tu sú jej najviac cenené účinky:

rastlina má antibakteriálne účinky a rovnako tak protirakovinové vplyvy, využíva sa aj na hojenie rán, ekzémov a vredov
pomáha na tráviaci systém, najmä tým, že podporuje tvorbu žlče a štiav dôležitých pre trávenie, rovnako tak pomáha na fungovanie pečene
špeciálne pre ženy je využiteľný na podporu tvorby mlieka, čo pomáha pri kojení, avšak tu je treba ho kombinovať so Senovkou gréckou

Benedikt lekársky je v rámci ľudového liečiteľstva považovaný za rastlinu s veľmi širokým poľom pôsobnosti. Má totiž nielen vyššie spomínané účinky, ale pôsobí napríklad aj na močový systém, reumu, nespavosť alebo dýchacie cesty. Používa sa aj na všeobecné posilnenie organizmu a vitality.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Chcete vedieť o Benedikte lekárskom niečo viac z pohľadu rastliny, jej stavby, výskytu a iných podobných informácií odbornejšieho charakteru? V tom prípade skúste tento článok na Wikipédii, dozviete sa veľa zaujímavých a užitočných údajov.

Látky a zloženie rastliny Benedikt lekársky

Látky a zloženie rastliny Benedikt lekársky Samotná rastlina obsahuje pomerne veľké množstvo skupín a druhov rôznych prírodných látok. Sú tu rôzne typy kyselín, minerály, prírodné steroidy, silice, triesloviny, terpenoidy aj živica. Práve vďaka týmto látkam má Benedikt lekársky tak široké vonkajšie aj vnútorné využitie, samozrejme, pri správnom dávkovaní.

Čo sa týka zloženia, tu sú najdôležitejšie skupiny látok:

Kyselina jablčná: Táto kyselina patrí medzi jednu z hlavných ovocných kyselín a v Benedikte lekárskom je viazaná na kalcium a magnézium. Má veľmi pozitívne účinky na vitalitu a na využívanie energie z potravín. Rovnako tak je dôležitou súčasťou tráviaceho procesu.

Triesloviny: Druhou dôležitou skupinou látok pre podporu zdravého fungovania organizmu sú triesloviny, nazývané aj taníny. Majú antioxidačný účinok, posilňujú imunitný systém, majú protizápalové účinky a antimikrobiálne účinky. Znižujú tiež riziko vzniku nádorov.

Terpenoidy: Spomedzi terpenoidov sa v Benedikte lekárskom nachádzajú najmä seskviterpény. Ide o prírodné látky, ktoré sa vyznačujú aromatickým vplyvom, ale majú tiež niektoré pozitívne vplyvy na organizmus. Majú najmä antibakteriálne pôsobenie a vplývajú aj na nervový systém.

Rastlinné steroidy: Fytosteroly, ako sa rastlinné steroidy inak nazývajú, sú látky veľmi dôležité pre zlepšenie krvného obehu a zníženie cholesterolu v krvi. Majú tiež antioxidačné účinky a sú dôležité pre hormonálnu hladinu a jej normalizáciu.

Ďalšie látky: Okrem vyššie spomínaných skupín látok obsiahnutých v rastline možno nájsť v Benedikte lekárskom napríklad aj živicu, lignany, sliz, fruktózu, glykosid, polycetylény, prchavé silice, kryštalické horčiny knicínu a tiež veľa slizu.

Benedikt lekársky a jeho účinky

Benedikt lekársky a jeho účinky Rastlina má na základe svojho zloženia liečivé a podporné účinky vo viacerých oblastiach. Pre ženy budú najzaujímavejšie najmä účinky ohľadom tvorby mlieka, no rastlina vplýva na oveľa viac faktorov. Zaujímavé je, že sa dá využiť tak vnútorne, ako aj navonok, čo potvrdzuje domnienky zo stredoveku, ktoré označujú Benedikt ako tzv. všeliek.

Poďme si ale pekne v poradí predstaviť najdôležitejšie vplyvy:

Zlepšenie trávenia

Ak máte tráviace a žlčové ťažkosti, mali by ste spozornieť. Rastlina totiž prispieva k normálnej funkčnosti črevného traktu a podporuje zdravú črevnú mikroflóru. Pôsobí proti nadúvaniu  nadmernej plynatosti, pomáha pri ochoreniach pečene a žlčníka, podporuje chuť do jedla a podporuje tvorbu aj vylučovanie žalúdočných štiav.

Podpora nervového systému

Ak hľadáte prírodný prostriedok na povzbudenie nervového systému, práve ste ho našli, do tejto kategórie totiž spadá aj Benedikt lekársky. Ďalším pozitívnym vplyvom rastliny je podpora lepšej regenerácie a oddychu, Benedikt sa napríklad používa aj proti nespavosti.

Benedikt lekársky

  • protinádorové, antibiotické a protibakteriálne účinky
  • podpora nervového systému
  • zlepšenie trávenia
  • podpora tvorby mlieka

Vplyv na pokožku

Ako som spomenul, Benedikt lekársky má nielen účinky na vnútro organizmu, ale aj navonok. To sa prejavuje najmä v pôsobení na pokožku, rastlina je veľmi známym prostriedkom napríklad proti ekzémom a vyrážkam. Pomáha aj na hojenie hnisavých rán, kožných vredov, pri liečbe psoriázy a pri problémoch s bércovými vredmi.

Protinádorové, antibiotické a protibakteriálne účinky

Benedikt lekársky je známym protirakovinovým prírodným prostriedkom. Má protivírusové pôsobenie, napríklad proti herpesu. Pomáha aj proti chrípke, pôsobí proti kvasným a hnilobným procesom v tráviacom trakte a urýchľuje liečbu rôznych druhov zápalov.

Podpora tvorby mlieka

Jedným z dôležitých účinkov pre ženy, ktoré Benedikt lekársky má, je podpora zdravej a správnej tvorby materského mlieka. To je aj dôvod, prečo sa táto rastlina odporúča, najmä v kombinácii so Senovkou gréckou. Prvé účinky užívania oboch rastlín súčasne by sa mali dostaviť na tretí až štvrtý deň.

Vplyv na dýchaciu sústavu

Jedným z ďalších pozitívnych účinkov je priaznivý vplyv na dýchaciu sústavu. Benedikt lekársky sa často využíva na podporu zlepšenia stavu pri ochoreniach dýchacích ciest. Pomáha napríklad pri zachrípnutí a ak máte problém s dýchaním, uľahčuje ho.

Ďalšie účinky

Medzi ďalšie cenené účinky rastliny patria udržiavanie optimálneho stavu kyseliny močovej v organizme, pomoc pri látkovej premene, pomoc pri reumatizme a ochorení zvanom dna, pôsobenie proti chudokrvnosti a vylúčenie otravných látok z tráviaceho traktu.

Vedľajšie a negatívne účinky

Benedikt lekársky:: Vedľajšie a negatívne účinky Môže mať Benedikt lekársky nežiaduce účinky? Je pravda, že viacero bylín prináša nielen žiadané a pozitívne vplyvy, ale aj tie nežiadané a vedľajšie, no svetlejšou výnimkou je práve táto rastlina. Či už ide o jej samostatné užívanie alebo užívanie prípravkov, ktoré obsahujú extrakty z nej, veľa závisí najmä od dávkovania.

Čo sa týka možných vedľajších účinkov a kontraindikácií, držte sa týchto zásad:

hoci rastlinu je možné užívať na podporu tvorby mlieka v období kojenia a dojčenia, ženy v tehotenstve by sa jej mali vyhýbať, nakoľko ovplyvňuje maternicu
pri nadmernom užívaní môže prísť k výskytu nevoľnosti, dávenia a vracania, pokiaľ budete priveľmi používať rastlinu navonok, môžete zbadať alergickú reakciu pokožky
pozor si treba dať na účinok na nadmerné prekrvenie orgánov, niektorým ľuďom môže rastlina podráždiť obličky
deťom, seniorom a ľuďom s oslabeným organizmom sa môže rastlina podávať len v terapeutických dávkach

SILNÁ ARÓMA

Neviem, či to môžem nazvať vedľajším účinkom alebo kontraindikáciou, no zachytil som na internetových fórach a diskusiách, že niektoré ženy užívajúce rastlinu na podporu tvorby mlieka, cítili z pokožky alebo z mlieka arómu typickú pre Benedikt lekársky.

Pestovanie doma

Benedikt lekársky:: Pestovanie doma Benedikt lekársky sa vyskytuje aj u nás, hoci v našich zemepisných šírkach to nie je až také prirodzené, ako napríklad na juhu Európy. Napriek tomu sa pestuje, najmä ako okrasná rastlina, aj v záhradách. Pokiaľ by ste si chceli teda dopriať výhodu, že si pôjdete natrhať vňať rastliny priamo pri dome, je to možné.

Pre úspešné pestovanie sa treba riadiť nasledovnými pravidlami:

pri zasiatí je veľmi dôležitá kvalita semena, sadiť by sa mali len tie, ktoré po vyklíčení zostali v pôvodnom mieste aspoň týždeň
semená treba sadiť do hriadkov na jar, vzdialenosť medzi nimi by mala byť aspoň pol metra
rastlina musí mať dostatok slnečného svetla a dostatok vlahy
na samotnú pôdu nie je Benedikt lekársky príliš náročný, darí sa mu aj na kamenistej pôde a v zemine s menším výskytom živín
žlté kvety kvitnú od júna do júla, v tomto období vykonávajte aj zber vňate, zbierať môžete aj lístky samostatne

Čaj, tablety aj nálev na vonkajšie použitie

Benedikt lekársky: Prášok, čaj aj tablety Benedikt lekársky sa stáva čoraz populárnejšou rastlinou aj u nás a je to vidno na množstve rôznych prípravkov s jeho obsahom. Čoraz viac sa aj v lekárni dajú kúpiť výživové doplnky s jeho obsahom, ale rastie aj počet domácich receptov, ktoré obsahujú veľké množstvo nápadov na prípravu rastliny pre domáci čaj, odvar alebo nálev.

Toto sú najčastejšie spôsoby, ako môžete Benedikt lekársky využívať:

Čaj, zápar a odvar

Najtradičnejšou formou prípravy byliniek je ich varenie. Takýmto spôsobom si viete spraviť aj v domácich podmienkach napríklad čaj, zápar alebo odvar, ktoré sa robia zo sušených lístkov. Môžete si tiež pripraviť kombináciu s vínom, kde na pol litra vína ide jedna čajová lyžička. Cena takéhoto nápoja je síce vyššia, ale táto forma je určite najchutnejšia.

Tinktúra

Ak sa rozhodnete pre kombináciu byliniek s alkoholom, najlepšou formou je tinktúra. Tá sa dá kúpiť ako hotový produkt, prípadne si ju môžete vyrobiť aj doma. V prípade domácej výroby je ideálne kombinovať suché a podrvené lístky s nejakým čistým alkoholom, napríklad s vodkou.

Výživové doplnky – kapsule

Ak sa rozhodnete pre pohodlnejšiu formu užívania, sú tu výživové doplnky vo forme tabliet a gélových kapsúl. Benedikt lekársky sa dá kúpiť samostatne, ale na trhu sú aj tabletky obsahujúce dvojkombináciu Benedikt lekársky a Senovka grécka určené špeciálne pre ženy. Extrakt z rastliny sa nachádza aj v prípravkoch určených na zväčšenie a posilnenie poprsia.

Benedikt lekársky

  • protinádorové, antibiotické a protibakteriálne účinky
  • podpora nervového systému
  • zlepšenie trávenia
  • podpora tvorby mlieka

Vonkajšie použitie

Benedikt lekársky môže mať nielen vnútorné, ale aj vonkajšie použitie. Rastlina má veľmi dobré účinky na pokožku a jej rôzne defekty, napríklad vredy, poranenia či ekzémy. Zo sušených alebo čerstvých listov si viete spraviť napríklad sedací kúpeľ na hemoroidy alebo nálev určený na kožné ochorenia.

Užívanie a dávkovanie Benedikta lekárskeho

Užívanie a dávkovanie Benedikta lekárskeho V prípade, že budete užívať hotové produkty a prípravky s obsahom rastliny, asi najdôležitejšou zásadou je dávať pozor na nežiaduce účinky a kontraindikácie. Rovnako tiež netreba podceňovať dávkovanie, v opačnom prípade sa môžete dočkať nevoľnosti, tráviacich ťažkostí alebo alergickej reakcie.

Podľa rôznych foriem by malo byť užívanie nasledovné:

pri bežných tabletkách sa treba riadiť dávkovaním odporúčaným priamo od výrobcu, obvykle sa užívajú jedna až dve tabletky viackrát za deň
v prípade vonkajšieho užitia je použitie skôr krátkodobejšie a to sa týka tak sedacích kúpeľov ako aj nálevov
čaj môžete piť raz alebo dvakrát za deň, najmä v závislosti od koncentrácie rastliny
pri zápare a odvare sa pijú 2 až 3 šálky denne, ideálne pred jedlom
pokiaľ ide o odvar s vínom, pol litra takéhoto odvaru by ste si mali rozložiť aspoň na dva dni
pri tinktúre vyrábanej doma sa obvykle užíva jeden štamprlík denne, pri kupovanej postupujte podľa návodu

Ako fungujú tabletky s obsahom Benedikta lekárskeho a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Benedikta lekárskeho a prečo ich odporúčam Benedikt lekársky sa nachádza aj v tabletkovej forme, pričom tu sú na trhu najčastejšie tri druhy prípravkov. Prvým sú výživové doplnky obsahujúce čisto len extrakt z tejto rastliny. Druhým sú tabletky s kombináciou Benedikta a Senovky gréckej, ktoré sú určené na podporu tvorby mlieka. Tretím typom sú tabletky pre ženy určené na podporu rastu poprsia.

Všetky tri typy majú spoločný princíp účinku:

  • Benedikt lekársky pôsobí prostredníctvom svojich látok v tele na jednotlivé orgány, tkanivá a systémy a dlhodobým pôsobením zlepšuje ich fungovanie alebo stav

V prípade, že sa v tabletkách okrem neho nachádzajú aj iné extrakty a výťažky bylín, výsledkom je synergické pôsobenie, ktoré odráža širšie zloženie práve širšou paletou účinkov. Vo väčšine prípadov ide o tabletky určené špeciálne pre ženy, no niektoré jednozložkové prípravky majú aj všeobecné účinky.

Benedikt lekársky

  • protinádorové, antibiotické a protibakteriálne účinky
  • podpora nervového systému
  • zlepšenie trávenia
  • podpora tvorby mlieka

Moja partnerka má skúsenosti práve s prípravkami určenými na zväčšenie poprsia a zlepšenie jeho pevnosti. Tieto tabletky majú viacero výhod, pričom z nich najdôležitejšie sú tieto tri:
vďaka prírodnému zloženiu je užívanie týchto prípravkov bezproblémové a to aj dlhodobo, netreba sa obávať žiadnych vážnejších vedľajších účinkov
tabletky sú dostupné bez predpisu, takže si ich môžete kúpiť voľne, viacero značiek má dokonca vlastný eshop
veľkou výhodou je tiež širšie pôsobenie a to vďaka kombinácii viacerých extraktov spolu s minerálmi, ktoré účinky doplnia

Práve posledná výhoda je najdôležitejšia a to najmä pre ženy. Vplyv na objem a pevnosť poprsia totiž tieto tabletky dosahujú práve vďaka fytoestrogénom, ktoré pôsobia podobne, ako ľudské estrogény. Výsledkom je vplyv na hormonálny systém ako celok, čo pomáha napríklad pri problémovej menopauze alebo pri zlom priebehu menštruácie.

PRAVIDELNÉ UŽÍVANIE

Bez ohľadu na to, ktorý typ výživových doplnkov budete užívať, kľúčom k úspechu a k výsledkom je pravidelné a dlhodobé užívanie a dávkovanie. Platí to prakticky o každom jednom prípravku založenom na rastlinných extraktoch a prírodných látkach.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Na trhu je v oblasti voľne dostupných prípravkov obsahujúcich Benedikt lekársky pomerne dobrý výber. Existujú síce aj oveľa populárnejšie tabletky, na druhú stranu, pri výbere treba pozerať vždy na účinnosť v praxi. Hľadieť len na cenu alebo na deklarované účinky sa nemusí vyplatiť, mám s tým svoje skúsenosti.

Čo sa týka konkrétnych značiek, moja partnerka vyskúšala najmä tabletky určené pre ženy. Vzhľadom na to, že ich užívala dlhodobo, má s nimi pomerne dosť skúseností a aby som vám pomohol s výberom, rozhodol som sa zverejniť značky, ktoré u nej zabrali najviac:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.73

22 Hodnotení

Chcem kúpiť