Borovica prímorská – Pinus pinaster

Borovica prímorská - Pinus pinaster

Ak sa pýtate, prečo spomínam tento strom v súvislosti s mužskou potenciou, dôvod je veľmi prozaický. Borovica prímorská má totiž pre zdravie veľmi prospešné látky, napríklad proantokyanidíny, ktoré pomáhajú zlepšiť zdravie a funkčnosť srdcovocievnej sústavy a majú pozitívny vplyv na zlepšenie cirkulácie krvi v cievach.

To prirodzene súvisí aj so zlepšením prekrvenia pohlavnej sústavy, hoci toto zďaleka nie je jediný účinok tejto „rastliny“. Podobne ako aj v prípade iných podobných prípadoch, aj Borovica prímorská má viacero pozitívnych vplyvov na naše telo.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Hoci extrakt z nej nie je súčasťou tých najznámejších prípravkov na zlepšenie erekcie a potencie, existuje mnoho iných tabliet, výživových doplnkov či olejov obsahujúcich výťažok z kôry, ktoré je možné aj u nás zakúpiť.

Borovica prímorská: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Borovica prímorská: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Pinus pinaster, čo je odborný názov pre Borovicu prímorskú, je ihličnatý strom, ktorého prirodzeným miestom výskytu je okolie Stredozemného mora. Umelo vysádzaný je ale aj vo Francúzsku, Portugalsku a najmä v južnej Afrike. Strom kvitne od apríla do mája, čiže len kratšie obdobie, na druhú stranu, dobre znáša sucho aj dážď.

  • Borovica prímorská môže dorásť do maximálnej výšky až 30 metrov a na strome je najdôležitejšia živica z jej kôry a samotného kmeňa
  • Koruna stromu je široká, vetvy sú charakteristicky pokrútené a s väčšími odstupmi, ihličie je tmavozelenej farby a vydrží na strome až 4 roky
  • Strom sa využíva hojne aj v stavebníckom, papierenskom a chemickom priemysle

Borovica je zaujímavá naozaj veľmi širokým využitím. Nejedná sa čisto o typicky liečivú rastlinu, ako je to v prípade mnohých iných zaujímavých prírodných zdrojov účinných látok na podporu potencie, ale má využitie aj v priemysle. V praxi sa využíva kôra aj živica, ktoré sú dostupné vo forme tabliet, extraktov aj olejov.

Výťažok či extrakt sa využíva najmä v troch oblastiach ľudského zdravia:

v rámci vnútorného použitia je dominantný vplyv na stav a fungovanie kardiovaskulárneho systému, najmä na cirkuláciu krvi v cievach
druhým dôležitým vplyvom na vnútro organizmu je antioxidačný účinok, vďaka ktorému dochádza k spomaleniu predčasného starnutia
Borovica prímorská má aj vonkajší účinok a to na stav, kvalitu a zdravie pokožky a vlasov, nakoľko podporuje tvorbu kolagénu a elasténu

Našiel som aj informácie o tom, že vďaka obsahu proantokyanidínov môžu mať prípravky a produkty s obsahom Borovice prímorskej aj protirakovinový účinok, ale ak by som to mal tvrdiť ako istotu, vydal by som sa na veľmi tenký ľad. Dnes je moderné o rôznych prírodných prípravkoch a produktoch tvrdiť, že sú protirakovinové, ale nemusí to platiť.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Máte záujem sa dozvedieť o tomto strome niečo viac? Chcete si pozrieť detailne vedeckú klasifikáciu, dozvedieť sa niečo viac o výskyte, nárokoch na pôdu a podobne? V tom prípade nech sa páči, veľmi dobrým externým zdrojom je napríklad Wikipédia.

Látky a zloženie stromu Borovica prímorská

Látky a zloženie stromu Borovica prímorská Borovica prímorská obsahuje viacero druhov zaujímavých látok využiteľných na účely prírodnej medicíny aj v iných odvetviach. Najzaujímavejšie sú bezpochyby antioxidant Pycnogenol a silice obsiahnuté v živici. Z hľadiska liečivých účinkov má svoj zmysel aj Terpentín.

Tu sú najdôležitejšie látky obsiahnuté v Borovici prímorskej:

Pycnogenol: Zdrojom tejto látky je kôra Borovice prímorskej a ide o špecifickú zlúčeninu obsahujúcu neuveriteľných 40 bioflavonidov zo skupiny tzv. proanthocyanidínov. Vďaka tomu má Pycnogenol antioxidačné účinky, napríklad je v tejto oblasti až 20 krát účinnejší ako vitamín C a až 50 krát účinnejší ako vitamín E.

Flavonoidy: Borovica prímorská je bohatá aj na flavonidy, čo sú špecifické látky typické pre ovocie, zeleninu a viaceré liečivé rastliny známe z tradičnej prírodnej medicíny. Tie majú zároveň veľký význam pri pôsobení na cievy a cievnu sústavu, nakoľko pôsobia preventívne proti zrazeninám, opuchom, trombóze hlbokých žíl a chránia steny ciev pred ukladaním cholesterolu. Vďaka tomu ide aj o skvelú prevenciu voči infarktu či mozgovej mŕtvici.

Silice: Silice nachádzajúca sa v živici stromu majú významné protiinfekčné a imunitné účinky. Podporujú tvorbu hlienu a utišujú kašeľ, pomáhajú aj pri nachladnutí, astme, reume a tiež aj pri infekcii močových ciest.

Procyanidíny: Tieto špecifické látky sú obsiahnuté v extraktoch a výťažkoch obsahujúcich najmä kôru Borovice prímorskej. Procyanidíny majú priaznivý a pozitívny vplyv na spojivové tkanivo a zároveň podporujú tvorbu kolagénu a elasténu, čiže v konečnom dôsledku pôsobia na pokožku a zabraňujú jej predčasnému starnutiu. Viaceré výskumy uvádzajú, že pri miernej konzumácii môžu tieto látky aj predĺžiť život.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Proantokyanidíny: Proantokyanidíny patria medzi skupinu látok zvaných polyfenoly, ktoré môžu mať na základe niektorých laboratórnych pokusov a štúdií aj protirakovinové účinky. Ide ale len o informáciu z externého zdroja, takže ju nepovažujte za automaticky správnu.

Terpentíny: Pre drevo borovíc je typické, že sa v jeho živici nachádzajú aj látky nazvané terpentíny. To isté platí aj pre Borovicu prímorskú, pričom Terpentíny z jej živice sa využívajú najmä do mastí a náplastí na vonkajšie použitie. V minulosti sa tieto látky veľmi využívali aj na inhalovanie pri krčno-nosných problémoch a na prsné obklady.

Borovica prímorská a jej účinky

Borovica prímorská a jej účinky Poďme sa teraz pozrieť na účinky a vplyvy, ktoré má Borovica prímorská na ľudský organizmus. Napriek tomu, že som už v úvode zmienil jej účinok na lepšiu cirkuláciu krvi, oveľa viac sú extrakty a výťažky z kôry tohto stromu využívané v prípravkoch a produktoch zameraných na pokožku či vlasy.

Ani to však nie sú jediné účinky. Tu je zoznam tých najviac spomínaných:

Zlepšenie potencie u mužov

Na prvé miesto dávam v účinkoch prirodzene vplyv na potenciu u mužov, konkrétne na erekciu. Borovica prímorská pôsobí jednak na zvýšenie prechodnosti ciev a teda aj na cirkuláciu v krvi penise, ale zároveň pôsobí proti zužovaniu priechodnosti ciev, najmä zabraňovaním usadzovania cholesterolu a účinkami na zníženie zrážanlivosti krvi.

Zlepšenie stavu pokožky a vlasov

Druhým veľmi dôležitým účinkom je pôsobenie na pokožku a vlasy. Vďaka tomu, že viaceré látky obsiahnuté v kôre Borovice ovplyvňujú tvorbu kolagénu a elasténu, ale kvalitu tzv. spojivových tkanív, sa zlepšuje pružnosť pokožky a kvalita vlasov už od korienkov.

Špecifické účinky pre ženy

Nielen u mužov, ale aj u žien má Borovica prímorská pozitívne účinky a to najmä pri typicky ženských problémoch. Extrakty z jej kôry pozitívne pôsobia pri menštruačných problémoch, najmä pri bolestiach a kŕčoch. Vďaka pôsobeniu aj na hormonálnu hladinu pomáha Borovica prímorská aj pri negatívnych príznakoch menopauzy.

Zlepšenie zdravia ciev a srdcovocievnej sústavy

Borovica prímorská svojim zložením ovplyvňuje aj zdravie srdca a najmä ciev. Látky ovplyvňujú znižovanie možného zhlukovania krvných doštičiek, znižovanie rizika vzniku infarktu myokardu a mozgovej mŕtvice a tiež znižovanie rizika vzniku aterosklerózy. Posilňujú aj drobné kapiláry, najmä tie očné, čím sa zabraňuje vzniku retinopatie.

Antioxidačné účinky

Medzi dôležité účinky Borovice prímorskej patrí aj jej antioxidačný vplyv. Extrakty z kôry obsahujú veľmi silné látky ochraňujúce bunky pred vplyvom voľných radikálov a pred oxidačným stresom, čo spomaľuje ich predčasné starnutie. To sa týka aj ochrany životne dôležitých tkanív.

Ďalšie účinky

Medzi ďalšie dôležité účinky patria podpora tvorby hlienu, utíšenie kašľa pri ochoreniach dýchacích ciest, protizápalové účinky, zmiernenie opuchov, zvýšenie vitality a fyzickej vytrvalosti, zlepšenie mentálnych a kognitívnych funkcií, regulácia hladiny cukru v krvi a udržiavanie zdravej rovnováhy cholesterolu v krvi.

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky V zásade platí, že užívanie extraktov a prípravkov obsahujúcich Borovicu prímorskú nie je nebezpečné pri dodržiavaní správneho dávkovania a dodržiavania niektorých kontraindikácií. To platí tak o vonkajšom, ako aj o vnútornom užívaní. Odporúčal by som ale robiť prestávky, napríklad po mesiaci užívania si dať mesiac prestávku.

Sú ale situácie, kedy môžu nastať nežiaduce účinky. Preto existujú isté obmedzenia užívania:

prípravky s obsahom Borovice prímorskej nie sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy
problémom sú aj niektoré ochorenia nervového systému a autoimunitné ochorenia, tam treba konzultovať užívanie vopred s lekárom
ak máte zvýšenú krvácavosť a nedostatočnú zrážanlivosť krvi, nesmiete vôbec takéto prípravky užívať
nadmerné užívanie môže spôsobiť závrate, bolesti hlavy a nevoľnosti

PRED OPERÁCIOU ZASTAVTE UŽÍVANIE

Vzhľadom na vplyv látok obsiahnutých v tejto rastline na zrážanlivosť krvi sa odporúča aspoň 2 týždne pred plánovanou operáciou alebo invazívnym chirurgickým zákrokom vysadiť akýkoľvek prípravok s obsahom Borovice prímorskej.

Pestovanie doma

Pestovanie doma Ak by ste premýšľali, že by ste si Borovicu prímorskú pestovali u nás, je to problematické. Nejde o žiadnu nízku kríkovitú alebo inú rastlinu, ktorú by bolo možné pestovať napríklad vo fóliovníku. Tento spôsob totiž pripadá do úvahy ako jediný, nakoľko na tunajšiu zimu nie je tento strom absolútne pripravený a uhynul by.

Napriek tomu, že Borovica prímorská veľmi dobre znáša sucho aj vlhko a iné druhy borovíc sa u nás vyskytujú pomerne bežne, tento druh sa v našom podnebnom pásme v aktuálnych klimatických podmienkach pestovať nedá.

Extrakt, olej aj tabletky

Extrakt, olej aj tabletky Účinky Borovice prímorskej sa dajú využiť rôznymi formami. Na rozdiel od tradičných liečivých rastlín typických pre prírodnú a ľudovú medicínu, v tomto prípade sa nevyužíva čaj ani odvar, ale skôr forma bez kvapalín. Ja som narazil na tri druhy podôb a to sušený extrakt v prášku, olej a výživové doplnky vo forme tabliet.

Tu je niekoľko detailných informácií ku každej z foriem:

Prášok – extrakt

Začnem extraktom vo forme prášku, ktorý sa používa pre vnútorné užívanie. Je možné kúpiť tento extrakt samostatne aj vo forme gélových kapsúl, pričom ak ho kúpite samostatne, môžete ho užívať aj samostatne. Určite však neprekračujte maximálnu dennú dávku 300 mg.

Olej

Narazil som už aj na formu oleja s obsahom Borovice prímorskej, ktorý je určený na vonkajšie použitie, najmä na starostlivosť o vlasy a pokožku. Olej sa môže rozotrieť na pokožku, prípadne do vlasov a nechať pôsobiť. Vstrebe sa sám, nie je potrebné dané miesto dodatočne čistiť.

Výživové doplnky

Výživové doplnky vo forme tabliet sa dajú kúpiť aj v lekárni, ale sú najmä v sortimente predajní s prírodnou kozmetikou. Borovica prímorská býva súčasťou tabliet určených na perorálne užitie, ktoré majú účinky najmä na pleť, pokožku, vlasy a nechty. Môže ísť tak o prípravky obsahujúce čisto len Borovicu prímorskú, alebo komplex viacerých látok.

Tabletky na potenciu

Poslednou skupinou sú tabletky, ktoré obsahujú Borovicu prímorskú. Nie je ich veľa a navyše, výťažok či extrakt z Borovice je len súčasťou zloženia a ide skôr o doplnkovú látku, nie o hlavnú účinnú látku. Na druhú stranu, až tak to neprekáža, nakoľko jej účinky dokážu nahradiť účinnejšie prírodné extrakty.

Užívanie a dávkovanie Borovice prímorskej

Užívanie a dávkovanie Borovice prímorskej Správne užívanie a najmä neprekračovanie maximálnej dennej povolenej látky sú základom pre úspešné využitie všetkých účinných látok nachádzajúcich sa v tejto rastline. Pre väčšinu produktov sa využíva extrakt z kôry, ten nie je vhodný pre tehotné ženy, dojčiace ženy a ľudí s autoimunitnými a kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Inak, čo sa týka dávkovania, toto sú všeobecné odporúčania:

extrakt vo forme prášku sa užíva najviac 2 krát za deň, maximálna denná dávka je 300 mg extraktu
ak budete užívať olej na vonkajšie použitie, držte sa odporúčania na príbalovom letáku
v prípade tabliet ako výživových doplnkov s účinkom na vlasy, pokožku a nechty sa zvyčajne užíva 1 až 2 tabletky za deň a dlhodobo
pri tabletkách určených na zlepšenie potencie je možné užitie buď raz za deň dlhodobo alebo krátkodobo 30 až 60 minút pred plánovaným pohlavným stykom

Ako fungujú tabletky s obsahom Borovice prímorskej a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Borovice prímorskej a prečo ich odporúčam Tabletky, o ktorých chcem teraz hovoriť, sú tabletky špeciálne určené na podporu potencie u mužov. Nejde teda o všeobecné výživové doplnky, hoci aj tie majú svoje účinky, nie však v tejto oblasti. Borovica prímorská sa síce nenachádza v mnoho značkách tabliet na zlepšenie sexuálneho zdravia, ale to nevadí, pretože všetky sú prírodného charakteru.

Ich zloženie pozostáva z viacerých látok:

  • Tabletky obsahujú predovšetkým výťažky rastlín, ktoré pôsobia na zlepšenie erekcie a sexuálnej potencie, pričom na zvýšenie efektu sú obohatené o niektoré aminokyseliny

Tie najznámejšie a najviac účinné značky, aspoň z môjho pohľadu, Borovicu prímorskú príliš neobsahujú. Nie je to ale až tak veľký problém, nakoľko sú tu iné účinné látky, ktorých vplyv je oveľa viditeľnejší a pozitívnejší. Mne osobne sa tieto produkty osvedčili a ich najväčším plusom je čisto prírodné zloženie.

Hoci je účinnosť Borovice prímorskej na cirkuláciu krvi a tým pádom aj erekciu značná, dávam prednosť vyššie uvedeným komplexným prípravkom. Majú totiž tieto výhody:

ich podpora potencie spočíva nielen v lepšom prekrvení pohlavnej sústavy a penisu, ale aj v zvýšení libida, zlepšení spermatogenézy a v pôsobení na ejakuláciu
ich zloženie je overené a potvrdené úradom Verejného zdravotníctva, vďaka čomu máte istotu, že tabletky obsahujú presne to, čo aj deklarujú
práve vďaka prírodnému zloženiu bez syntetických látok sa nemusíte báť nežiaducich či vedľajších účinkov, tie tu takmer nie sú

Výhodou týchto tabliet je, že sa dajú užívať aj dlhodobejšie, ja som obvykle užíval jednu značku aj 2 či 3 mesiace. Vtedy sú ich účinky totiž najlepšie, nakoľko účinnosť závisí od dosiahnutia istej hladiny účinných látok v tele. Navyše, veľkým plusom je, že tabletky sú voľnopredajné, takže netreba lekársky predpis na ich kúpu.

BEZ PREDPISU NEZNAMENÁ MENEJ ÚČINNÉ

Zastavil by som sa ešte pri vyššie zmienenom fakte o tom, že prípravky sú bez lekárskeho receptu. Ak si myslíte, že to znižuje ich účinnosť alebo kvalitu, mýlite sa. Je to kvôli tomu, že neobsahujú syntetické látky z kategórie liečiv, nie kvôli tomu, že by boli nekvalitné.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Moje skúsenosti s užívaním podobných prípravkov sú veľmi bohaté, počas posledných rokov som ich vyskúšal naozaj desiatky. Niektoré mali lepšie účinky, iné zas o niečo horšie. Všetky sú totiž prírodným produktom, takže ich účinnosť je u mužov veľmi individuálna. Navyše, na plné prejavenie účinkov je treba dlhšie užívanie.

To ale prirodzene neznamená, že by ste mali čakať donekonečna. Aby som vám uľahčil výber a ušetril čas aj peniaze, rozhodol som sa zverejniť tie značky tabliet, ktoré u mňa účinkovali najlepšie a mám s nimi najlepšiu skúsenosť. Nech sa páči:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.92

12 Hodnotení