Byliny na libido

Byliny na libido Libido znamená sexuálny apetít a ide v podstate o chuť na sex alebo na intímny kontakt. Vďaka libidu sú ženy priťahované mužmi a naopak, je to teda nevyhnutná súčasť kvalitného partnerského aj sexuálneho života. Podobne ako aj v iných oblastiach sexuálneho vzťahu, aj tu sa môžu vyskytnúť nejaké problémy, najmä zníženie alebo strata libida.

Navonok sa poruchy libida prejavia postupnou stratou záujmu o pohlavný styk, neskôr aj o akýkoľvek iný kontakt. V prípade vážnejšieho stavu prichádza aj k ovplyvneniu funkcií reprodukčného systému, u mužov najmä erekcie, u žien zas vzrušivosti a zvlhčeniu pošvy.

Práve v týchto prípadoch môžu nastúpiť byliny na zvýšenie libida. Nejde o žiadne placebo, už naši predkovia poznali viacero druhov rastlín povzbudzujúcich chuť na sex. Pozrieme sa preto bližšie tak na byliny na zvýšenie libida u žien, ako aj na zvýšenie libida u mužov.

Najčastejšie problémy s libidom

Najčastejšie problémy s libidom Mužské libido je závislé hlavne od hormonálnej hladiny mužského hormónu testosterón. Vplývajú naň pochopiteľne aj ďalšie faktory, napríklad životospráva či životný štýl, no bez testosterónu by nebol žiaden sexuálny apetít. Hormón vplýva tiež aj na potenciu a plodnosť.

V súvislosti s libidom u mužov môžu nastať dva stavy:

prvým je zníženie libida, čo súvisí najmä s poklesom testosterónu vplyvom vyššieho veku a nastáva u mužov po 40-ke
druhým je úplné vymiznutie libida, kedy sa muž stáva sexuálne pasívnym a stráca záujem o akýkoľvek kontakt
dôsledkom poklesu alebo úplnej absencie libida sú aj problémy s erekciou a poruchy jej dosiahnutia či udržania

Pokiaľ ide o libido u žien, tam je zníženie zapríčinené väčším množstvom faktorov, či už ide o hormonálnu rovnováhu, ale aj o prekrvenie pohlavnej sústavy, vplyvy okolia alebo aj o kvalitu partnerského vzťahu. U žien sa nízke alebo nedostatočné libido prejavuje tiež problémami so sexuálnymi funkciami, najmä so vzrušením a zvlhčením pošvy.

Zloženie, účinky a užívanie bylín na libido

Zloženie, účinky a užívanie bylín na libido Práve v týchto prípadoch sa hodia byliny na podporu a povzbudenie libida, sexuálneho apetítu a chuti na sex. Poznali ich už starí Číňania, Inkovia a aj Rimania. Príroda sama nám dala stimulanty v podobe rastlinných afrodiziak, ktoré sa znova dostávajú do povedomia.

Niektoré byliny pôsobia špeciálne na mužské libido, iné sú určené na ženský sexuálny apetít. Závisí to od toho, či stimulujú hladinu testosterónu alebo estrogénov, čo je dané zložením ich obsahových látok. Spoločnou vlastnosťou je obsah aminokyselín, ktoré pomáhajú roztiahnutiu ciev v genitálnej oblasti a tým k lepšiemu prekrveniu pohlavných orgánov.

Tu sú jednotlivé účinky bylín na libido:

u mužov prichádza k podpore prirodzenej tvorby testosterónu

u žien ide zas o podporu hormonálnej rovnováhy a produkcie estrogénu

u oboch pohlaví dochádza k zvýšeniu fyzickej a mentálnej vitality

podporuje sa aj vyššia vzrušivosť a to stimuláciou nervovej sústavy

dochádza aj k zlepšeniu prekrvenia intímnej oblasti

Všetky tieto účinky viem potvrdiť ja aj moja partnerka, nakoľko na libido a zlepšenie sexuálneho života sme bylinky a rastliny využívali pravidelne a doteraz využívame. Nielen vo forme čajov alebo odvarov zo sušenej vňate, ale aj ako špeciálne prípravky na vnútorne a vonkajšie použitie. Tie dokonca používame pravidelne.

AJ V RÁMCI PREVENCIE

Výhodou užívania bylín vo forme čajov aj vo forme hotových prípravkov je, že to môžete skúsiť nielen až vtedy, ak sa nejaké problémy objavia, ale aj v rámci prevencie voči nim. Odporúčam to tým, čo majú uponáhľaný životný štýl.

Najlepšie byliny na libido

Guarana

Guarana Táto rastlina je ker pochádzajúci z Južnej Ameriky, konkrétne z Amazonskej oblasti. Guarana je známa najmä pre svoje povzbudzujúce a stimulačné účinky na nervovú sústavu. To sa prenáša do zvýšenia energie a vitality po fyzickej aj mentálnej stránke.

Guarana je hovorové pomenovanie pre rastlinu Paulína nápojová, ktorej semená obsahujú látku Guarín a ďalšie stimulanty zvyšujúce koncentráciu, pamäť a výkon

Rastlina, konkrétne extrakty a výťažky z nej, majú na ľudské telo niekoľko účinkov:

pre mužov aj pre ženy ide o prírodné afrodiziakum, ktoré stimuluje hladinu pohlavných hormónov, čo má vplyv na sexuálny apetít a zvýšenie libida
okrem toho má rastlina vplyv aj na cievy, konkrétne na ich rozšírenie a teda aj zvýšenie prietoku krvi vrátane zvýšenie prekrvenia pohlavnej sústavy
Guarana podporuje aj imunitu, uvoľňuje dýchacie cesty a má protizápalový účinok
pomáha na vylučovanie vody, odbúravanie tuku a tlmenie chuti do jedla
okrem toho, že ide o stimulant, tlmí aj bolesť a to vrátane tej počas menštruácie

Rastlina sa čoraz častejšie skloňuje ako alternatíva ku kofeínu, nakoľko jej stimulačný účinok sa neuvoľní okamžite a naraz, ale postupne a dlhodobo. Ak by ste chceli vedieť viac o jej pôsobení, odporúčam moju recenziu na Guaranu. Tá sa nachádza aj v niektorých tabletkách pre mužov či ženy. U mňa najlepšie účinkovali tieto značky:

Kajenské korenie

Kajenské korenie – Cayenské korenie Cayenské korenie, ako sa môžete niekde tiež dočítať, je mylne považované za korenie z každej Chilli papričky. Nie je tomu tak, ide o korenie konkrétnej odrody Čili a to Capsicum Frutescens, ktorá rastie v južnej a strednej Amerike.

Základom Kajenského korenia je však tiež kapsaicín, pričom v zložení možno nájsť aj zdravé mastné omega kyseliny, flavonoidy, minerály a vitamíny

Kajenské korenie sa dá využiť vďaka svojmu zloženiu na viacero pozitívnych účelov:

podobne ako v prípade Chilli, aj tu dochádza k lepšiemu prekrveniu periférnych ciev, k ich roztiahnutiu a k zlepšeniu krvného obehu, čo skvalitní erekciu
korenie stimuluje aj hladinu niektorých hormónov a tým zvyšuje libido
používa sa tiež na posilnenie vnútornej výstelky žalúdka a črevného traktu
zlepšuje odbúravanie prebytočného tuku a odplavovanie toxínov z tela
posilňuje imunitu a prečisťuje dýchacie cesty
ak trpíte napríklad migrénou, môže vám Cayenské korenie zmierniť jej príznaky

Korenie sa využíva nielen vo forme prášku, ale býva súčasťou nápojov, napríklad hotových čajov. Dôležité je však jeho dlhodobé a pravidelné užívanie v správnej forme, ako o tom píšem aj vo svojom článku o Kajenskom korení. Extrakty z neho môžu byť aj súčasťou takých tabliet na podporu potencie, ako sú napríklad tieto značky:

[table “35” not found /]

Krpčiarka šípolistá

Krpčiarka šípolistá Na prvý pohľad malá rastlina pochádzajúca z Číny a Japonska, no v skutočnosti mimoriadne silná bylina na podporu potencie u mužov aj u žien. Horny Goat, ako sa tejto bylinke hovorí, je unikátna vďaka špeciálnemu flavonoidu zvanému Ikarín.

Krpčiarka šípolistá svoje účinky čerpá z viacerých zaujímavých prírodných látok, napríklad sú tu flavonoidy, fytosteroly, rôzne druhy kyselín, tanín či vitamín E

Rastlina sa využívala už odpradávna v ľudovej medicíne a to najmä pre tieto účinky:

jednoznačne najlepší účinok má rastlina v oblasti erekcie, kde práve vďaka Ikarínu prichádza k zlepšeniu stoporenia penisu
nezanedbateľný je aj pozitívny vplyv na sexuálnu potenciu
bylinka pomáha aj na zníženie cholesterolu
podporuje tiež imunitu a pomáha pri mentálnom vyčerpaní
u mužov pomáha aj na zdravie prostaty a u žien na zvládnutie menopauzy
v prírodnej medicíne sa využíva aj ako tonikum pre nervovú sústavu

Ak by ste sa chceli dozvedieť niečo viac, najmä o zložení, účinkoch, pestovaní u nás a tiež o rôznych druhoch prípravkov, odporúčam prečítať si môj komplexný článok o Krpčiarke šípolistej. Extrakt z nej možno nájsť aj v mnohých prípravkoch na potenciu. U mňa sa osvedčili najviac tieto tabletky, ktoré sú prírodného charakteru:

Časté otázky

Časté otázky Poďme sa teraz pozrieť viac do praxe, konkrétne na internetové fóra a do diskusií, kde sa táto téma rieši u mužov a žien. Tí sa pýtajú najmä na účinnosť týchto rastlín v praxi a na ich používanie v rôznych formách. Vybral som preto otázky, ktoré sa opakujú najviac a teraz ich na jednom mieste zodpoviem:

Majú byliny vplyv na libido u mužov, alebo aj u žien?

Niektoré byliny pomáhajú na libido len mužom, iné len ženám, ale sú aj také, ktoré účinkujú na obe pohlavia. Dobrým príkladom je napríklad Žerucha peruánska, prípadne Serenoa repens, ktorá pomáha u mužov aj na prostatu.

Ako často a kedy je treba rastliny užívať?

Ak nemáte nejaké vážnejšie hormonálne poruchy alebo problémy, môžete tieto rastliny užívať bez ohľadu na vek. Najväčší účinok ale majú pre mužov a pre ženy po 40. roku života. Mne sa osvedčilo užívanie pravidelne každý deň, prípadne každý druhý deň v týždni.

Aká forma je najlepšia? Čaj, odvar alebo hotové prípravky?

Ja mám skúsenosti so všetkými formami, kupoval som si sušenú vňať, prášok rozpustný vo vode, čaje a tiež tabletky. Moja partnerka zas skúšala krémy a gély určené na aplikáciu na intímnu oblasť. Odporúčam skúsiť všetko a uvidíte, čo vám pomôže najviac.

Po akej dobe možno očakávať viditeľné zlepšenie libida?

Prvé účinky by sa mali dostaviť už počas prvých dvoch týždňov, no ja odporúčam užívanie aj niekoľko mesiacov, mám totiž skúsenosť, že vplyv na sexuálny apetít ešte bude rásť. Ak ide o prípravky s obsahom bylinných extraktov, tam môžu byť účinky ešte rýchlejšie.

Podporujú tieto rastliny aj nejaké iné sexuálne oblasti?

Ako som už spomenul, viaceré pomáhajú nielen na libido, ale aj na ženské problémy spojené s hormonálnou nerovnováhou, prípadne mužom na fungovanie erekcie a prostaty. Podľa toho, či hľadáte špecializovaný alebo širší účinok, si tak viete vybrať.

Byliny na libido a skúsenosti s nimi

Byliny na libido a skúsenosti s nimi Libido má vplyv nielen na sexuálny, ale aj na partnerský život a to hovorím z pohľadu oboch partnerov. Ja aj moja partnerka s tým máme bohaté skúsenosti. Na podporu libida sme skúšali viacero bylín a to nielen v surovej forme, ale aj vo forme hotových prípravkov.

Tie ponúkajú oproti čajom a odvarom z bylín viaceré benefity:

ide o vysokokoncentrované produkty, kde sa nachádzajú kvalitné extrakty s obsahom účinných látok a bylín viacerých typov
užívanie a dávkovanie sú nepomerne jednoduchšie, výskyt možných vedľajších alebo nežiaducich účinkov je zároveň minimálny
ponuka prípravkov na trhu je veľká, môžete si nájsť tak tabletky na perorálne užitie, ako aj krémy na vonkajšiu aplikáciu

Oproti surovej forme rastlín sú tieto prípravky oveľa efektívnejšie a obsahujú aj rôzne doplnkové látky, hlavne rôzne aminokyseliny, minerály a vitamíny. Vďaka tomu majú oveľa širšie pôsobenie na viacero funkcií sexuálneho života. Odporúčam ich užívanie doplniť aj pravidelným športovaním a uvidíte, že vaše libido sa vám poďakuje.

Ak by ste chceli skúsiť samostatné byliny na sexuálny apetít, toto sú tie najlepšie: