Byliny na močové cesty

Byliny na močové cesty Močové cesty ako súčasť vylučovacej sústavy majú vplyv nielen na odvod toxických a odpadových látok z tela, ale majú veľký význam aj pre pohlavný život. V prípade mužov je tam dokonca aj istá previazanosť, nakoľko dolná časť vrátane močovej rúry slúži nielen ako transportná cesta pre moč, ale aj pre ejakulát. U žien je však vzájomný vplyv tiež viditeľný.

Platí to však nielen pozitívne, ale aj naopak. Zväčšenie prostaty u mužov môže spôsobiť útlak močového mechúra a močových ciest, čo sa zas prejaví problémami s močením. U žien zas môžu pohlavne prenosné infekcie, napríklad chlamýdiami, napadnúť aj močový systém.

V prípade menej vážnych problémov, ale napríklad aj v rámci prevencie do budúcnosti, je možné na močové cesty vplývať aj pomocou rastlín. S bylinkami tohto druhu mám dostatok skúseností ja aj moja partnerka a preto som sa rozhodol na tému pozrieť bližšie.

Najčastejšie problémy s močovými cestami

Najčastejšie problémy s močovými cestami Močový systém je tvorený dolnými a hornými močovými cestami. Do dolnej časti spadajú močová trubica a močový mechúr, do hornej časti zas močovody a obličky. Najčastejšie poruchy sú spôsobené problémami so stavom alebo správnym fungovaním daných orgánov.

Tu sú problémy, ktoré sa objavujú najviac:

obličkové alebo močové kamene, ktoré vznikajú nahromadením väčšieho množstva odpadových látok alebo nízkym objemom tekutín
zápaly neinfekčného charakteru spôsobené podráždením močových ciest, napríklad aj močovým kameňmi
zápaly a infekcie bakteriálneho typu, ktoré sú veľmi časté a najčastejšie napádajú dolné močové cesty vrátane močovej trubici a mechúra

V prípade, že sa nejedná o nejaké veľmi vážne stavy, ktoré by spôsobovali až problémy s odvodom moču, je možné tieto problémy riešiť aspoň čiastočne aj pomocou bylín a rastlín. Zároveň platí, že pomocou prírodných prostriedkov sa im dá veľakrát aj predísť, pričom práve preventívne pôsobenie som využíval najviac ja aj moja partnerka.

Zloženie, účinky a užívanie bylín na močové cesty

Zloženie, účinky a užívanie bylín na močové cesty Možno ste už niekde v obchode zahliadli urologické čaje alebo čaje na močové cesty. Tieto čaje využívajú v modernejšej forme účinky desiatok bylín, ktoré sa už v minulosti v rámci ľudovej a tradičnej medicíny osvedčili našim predkom na močové problémy.

Samotné byliny sú založené hlavne na dvoch vplyvoch. Prvým je antibakteriálny vplyv, najmä pokiaľ ide o vyplavovanie baktérií z močovej sústavy a zníženie ich priľnavosti na sliznicu steny močových ciest. Druhý princíp ich pôsobenia je močopudný, čiže byliny prispievajú k častejšiemu močeniu a teda aj prečisťovaniu močových ciest.

Pokiaľ ide o účinky týchto bylín, tu sú tie najvýznamnejšie:

majú močopudný vplyv, čím prispievajú k častejšiemu a pravidelnému močeniu

preplachujú močové cesty od mechúra až po močovú trubicu

znižujú priľnavosť baktérií a parazitov na sliznicu

pomáhajú na obnovenie zdravia močových ciest aj po infekcii

niektoré môžu napomôcť aj uvoľneniu močových kameňov v močových cestách

Okrem už spomínaných urologických čajov, ktoré sa dajú kúpiť alebo pripraviť zo sušených rastlín, môžete silu rastlinných látok využiť aj v koncentrovanejšej forme. Na trhu sú totiž aj čisto prírodné tabletky a kvapky určené na močové cesty. Tieto prípravky sú založené práve na pozitívnych účinkoch bylín a ich synergii.

PODCEŇOVANÁ PREVENCIA

Tieto byliny môžu pomôcť nielen na aktuálne a akútne problémy, ale sú aj veľmi dobrým preventívnym nástrojom. Ak ich užívanie zladíte s režimovými opatreniami ohľadom pravidelného dopĺňania tekutín, močenia a konzumácie ovocia, bude to mať pozitívny vplyv.

Najlepšie byliny na močové cesty

Šalvia lekárska

Šalvia lekárska – Salvia officinalis Salvia officinalis je oficiálny názov pre známu liečivú rastlinu Šalviu lekársku. Ide v podstate o menší polokrík, ktorý pochádza z južnej Európy, no bežne sa pestuje napríklad ako okrasná rastlina aj u nás. Využíva sa dokonca aj ako korenina.

Šalvia lekárska je bohatá na fytoestrogény, flavonoidy, saponíny, minerály, vitamíny, antioxidanty, silice a triesloviny, vďaka čomu má viaceré priaznivé účinky

Šalvia patrí medzi tradičné liečivé byliny a jej využitie v ľudovej medicíne je veľmi široké:

vďaka fytoestrogénom, ktoré pôsobia veľmi podobne ako ľudské hormóny, pomáha ženám aj mužom k väčšiemu libidu a k zvýšeniu sexuálnej energie
u žien je Šalvia známa aj pre priaznivé účinky na gynekologické a močové problémy
pomáha tiež zmierniť vyčerpanie a stres, obnovuje koncentráciu a vitalitu
rastlina tiež zlepšuje krvný obeh a stav ciev, čo mužom pomôže k lepšej erekcii
Šalvia pôsobí aj protizápalovo, antibakteriálne a antiviroticky
zaujímavé je, že pomáha proti nadmernému poteniu spôsobenému hormónmi

Šalviu je možné užívať vo forme čajov, tinktúr, používa sa aj na namáčanie vonkajších obkladov a aj ako korenina do kuchyne. Zaujíma vás táto rastlina viac? Super, pripravil som totiž komplexnú recenziu Šalvie lekárskej priamo pre vás. Navyše, ak by ste chceli vedieť, ktoré tabletky na potenciu aj s jej obsahom sú najlepšie, tu je moje hodnotenie:

Damiána

Damiána – Turnera diffusa Mayské afrodiziakum, tak sa hovorí rastline známej u nás ako Damiána. Ide o menší krík s aromatickými listami aj kvetmi, ktorý pochádza zo strednej Ameriky a to najmä zo slnečných a skalnatých oblastí. Využíva sa najmä na prípravu čajov a nápojov.

Kombinácia látok obsiahnutých v byline je unikátna, nájdete tu arbutín, apigenín, éterické oleje a silice, mastné kyseliny a špecifickú látku damianín

Vďaka svojmu zloženiu je rastlina využívaná vo viacerých oblastiach:

ide o veľmi dobré afrodiziakum a to najmä u žien, kde stimuluje hormonálnu hladinu
u žien sa vyskytuje aj ústup negatívnych javov pri menopauze a zlepšenie menštruácie
u mužov pomáha pri benígnom zväčšení prostaty
ak ste v strese alebo trpíte úzkosťou, Damiána môže tieto prejavy zmierniť
rastlina podporuje aj regeneráciu svalstva a jeho upokojenie
Damiána sa používa aj v prípade nespavosti, nakoľko podporuje kvalitnejší spánok
ak máte tráviace problémy, napríklad zápchu, rastlina vie trávenie znormalizovať

Rastlina je súčasťou výživových doplnkov určených pre ženy na zvýšenie chuti na sex. Zo sušených a drvených listov si viete pripraviť aj čaj alebo odvar, ako píšem v recenzii na Damiánu. Ak by ste mali záujem o plné využitie jej účinkov, najlepšou formou sú tabletky. Ja sám som vyskúšal viacero značiek s prírodným zložením:

Časté otázky

Časté otázky Oproti iným oblastiam sú ľudia pri pôsobení byliniek na ľudský organizmus v prípade močových ciest viac informovanejší. Aby som sa však tejto téme venoval komplexne, navštívil som internetové diskusie a fóra s cieľom nájsť dotazy, ktoré vás zaujímajú najviac. Nech sa páči, tu sú, spolu s mojimi odpoveďami:

Aké problémy močovej sústavy sa dajú riešiť cez byliny?

Najčastejšie ide o miernejšie bakteriálne zápaly a infekcie, v niektorých prípadoch aj o močové kamene. Zároveň platí, že je efektívne, ak sa tieto problémy riešia komplexne, čiže okrem bylín sa aj mne osobne osvedčili napríklad zmeny životosprávy či pitného režimu.

Ako dlho treba byliny užívať, kým príde k prvým účinkom?

To závisí aj od miery závažnosti daného problému, aj od dávkovania konkrétnych prípravkov či bylinných čajov. Väčšinou však platí, že k úľave od najťažších symptómov príde do 5 až 7 dní, niekedy to však môže trvať napríklad aj 2 či 3 týždne.

Majú tieto rastliny a ich látky vplyvy aj na iné systémy v tele?

Áno, ale rozhodne nie všetky, len niektoré. Dobrým príkladom sú rastliny pôsobiace napríklad aj na libido alebo na ženské problémy spôsobené hormonálnou nerovnováhou. Väčšina rastlín má však všeobecné dezinfekčné účinky a môže pomôcť aj na posilnenie celkovej imunity.

Môžu bylinky na močové cesty užívať tehotné a dojčiace ženy?

To záleží od toho, o akú rastlinu ide. Niektoré môžu mať negatívne účinky napríklad na maternicu alebo iné časti pohlavného systému, prípadne ovplyvniť tvorbu a kvalitu materského mlieka. Odporúčam preto sa poradiť s lekárom.

Ak sa rozhodnem pre nejaké prípravky, potrebujem recept od lekára?

V prípade voľne dostupných prípravkov nie, to isté platí aj vtedy, ak pôjde o lieky bez predpisu. Pamätajte však, že samovoľne užívať lieky s vážnejšími účinkami nemusí automaticky znamenať úspech bez vyšetrenia lekára.

Byliny na močové cesty a skúsenosti s nimi

Byliny na močové cesty a skúsenosti s nimi Menej závažné zápaly močových ciest a močového mechúra trápili v minulosti mňa aj moju partnerku. Pokiaľ nešlo o nič vážne, práve bylinky nám pomohli najviac. Najskôr sme ich využívali vo forme čajov, potom sme ale prešli na tabletky a kvapky.

V tejto forme vidíme niekoľko významných plusov:

majú oveľa lepšiu efektivitu, nakoľko v sebe kombinujú vyššie dávky účinných látok z bylín a to vo forme extraktov
vďaka vhodnému skombinovaniu viacerých bylín je pôsobenie na močové cesty širšie a to aj v rámci prevencie voči problémom do budúcnosti
nakoľko ide o registrované prípravky, môžete si ľahko zistiť prípadné kontraindikácie a aj odporúčané dávkovanie

Najčastejšie sa jedná o formu tabliet na perorálne užitie, ktoré sa dávkujú pravidelne každý deň po dobu 1 až 2 týždňov. Ak vás trápia močové kamene, na tento účel je bežnou forma kvapiek. Tak či onak platí, že tieto prípravky sústreďujú najlepšie účinky jednotlivých rastlín a môžete tak pozitívny vplyv prírody využiť naplno.

Prejdime teraz k bylinám, ktoré sú na močové cesty najlepšie: