Byliny na plodnosť

Byliny na plodnosť Jednou z najviac diskutovaných tém je plodnosť a to hlavne u mužov. Prečo hlavne u tých? Veľký vplyv na plodnosť totiž majú spermie a za posledné desaťročia ich početnosť a kvalita u mužov klesá, aspoň tak ukazujú štatistiky a prieskumy. To, čo by bolo pred 50. rokmi považované z pohľadu spermií za ťažkú neplodnosť, to je dnes minimálnou normou.

Bohužiaľ, ani takéto normy už dnes mnoho mužov nedokáže dosiahnuť. Dôvodov je viacero, napríklad zlé stravovanie, rôzne civilizačné ochorenia, životný štýl, životospráva, nedostatok pohybu a vplyv stresu. Práve preto čoraz viac párov hľadá odpoveď na otázku, ako to riešiť.

Mojou jednoznačnou odpoveďou sú byliny na podporu plodnosti. Ja sám s nimi mám veľké množstvo skúseností, pokiaľ teda ide o mužskú plodnosť a jej zvýšenie. Mal som to šťastie, že mi pomohli na počatie, ale zároveň majú aj veľmi dobré preventívne účinky na potenciu.

Najčastejšie problémy s plodnosťou

Najčastejšie problémy s plodnosťou Plodnosť je definovaná ako schopnosť muža splodiť potomka. Aby k tomu mohlo prísť, je nutné, aby správne fungovala erekcia, ejakulácia a samozrejme aby mal muž zdravé spermie v dostatočnej kvalite. Práve v týchto troch oblastiach sa vyskytuje najviac problémov.

Medzi najčastejšie problémy súvisiace s plodnosťou patria:

nedostatočná spermatogenéza, ktorá je závislá hlavne od stavu testosterónu, ktorý ovplyvňuje činnosť semenníkov
nekvalitné spermie, kde má opäť vplyv testosterón, ale tiež aj hladina niektorých minerálov a stopových prvkov
problém s potenciou z hľadiska stoporenia penisu, čiže ide hlavne o oslabenie erekcie tak, že nemôže prísť k plnohodnotnému pohlavnému styku

Všetky tieto problémy majú súvislosť hlavne so stavom pohlavnej sústavy, hormonálnou rovnováhou a prekrvením penisu a ostatných častí reprodukčného systému. Pokiaľ nejde o závažné systémové ochorenia, ktoré si vyžadujú odbornú liečbu, riešením sú hlavne zmeny v životospráve a posilnenie pozitívnych faktorov práve pomocou bylín.

Zloženie, účinky a užívanie bylín na plodnosť

Zloženie, účinky a užívanie bylín na plodnosť Už v staroveku poznali mnohé veľké civilizácia v Stredomorí, Ázii a tiež v južnej Amerike viacero rastlín a bylín, ktoré mali výnimočne pozitívne a stimulačné účinky na plodnosť u mužov. Dnes sa tieto byliny znova dostávajú do popredia a povedomia.

Ich vplyv v tejto oblasti je daný najmä látkami, ktoré obsahujú. Na prvý pohľad ide o nezaujímavé fytosteroly, rastlinné steroidy, sapogeníny, minerály, vitamíny, aminokyseliny a stopové prvky. Práve vďaka nim však vedia tieto rastliny vplývať napríklad na produkciu gonadotropných hormónov u muža alebo na prekrvenie jeho genitálií.

Dôsledkom toho sú nasledovné vplyvy na plodnosť:

pôsobenie a podpora prirodzenej stimulácii testosterónu

zlepšenie podmienok pre tvorbu spermií, čiže spermatogenézu

podpora dozrievania spermií, čo zvyšuje ich pohyblivosť a kvalitu

prekrvenie pohlavnej sústavy vrátane penisu a zlepšenie erekcie

zvýšenie sexuálneho apetítu, sexuálne energie a vitality

Tieto rastliny sa vždy využívali najmä vo forme rôznych odvarov, záparov a čajov na vnútorné užitie. Dnes však už zďaleka nie sme odkázaní len na ich prácnu prípravu z koreňov či listov, ale môžeme využiť aj formu tabliet. Podobne ako pri surových rastlinách, aj tu ale platí, že výsledky neprídu zo dňa na deň a je nutné dlhodobejšie užívanie.

AJ BYLINY, AJ ZMENY V ŽIVOTE

Niekedy môžu byť problémy najmä so spermatogenézou natoľko vážne, že len byliny samé o sebe nemusia viditeľne pomôcť. Odporúčam zlepšiť aj životný štýl, najmä obmedziť alkohol a cigarety, začať konzumovať viac ovocia a zeleniny a začať sa hýbať.

Najlepšie byliny na plodnosť

Ženšen

Ženšen – Panax Ginseng Panax Ginseng, ako znie oficiálny názov Ženšenu, je známa liečivá bylina rastúca najmä v Číne a na niektorých územiach v Rusku a Severnej Kórei. Zaujímavé je, že existuje pomerne veľké množstvo druhov Ženšenu a to najmä podľa krajín pôvodného výskytu.

Ženšen obsahuje rôzne druhy antioxidantov, mastných kyselín, polysacharidov, saponínov, aminokyselín, silíc aj vitamínov a to v zaujímavých koncentráciách

Všehoj ázijsky, ako sa mu tiež hovorí, má vďaka bohatému zloženiu viacero účinkov:

vďaka lepšiemu prekrveniu periférnych ciev pomáha lepšie prekrviť pohlavnú sústavu
podporuje stimuláciu viacerých hormónov, čo má za následok zvýšenie libida
podporuje vitalitu a ak trpíte dlhodobou únavou či vyčerpaním, pomôže vám
zlepšuje pamäť, schopnosť sústrediť sa a koncentrovať sa
pomáha bojovať proti zápalom a má antibakteriálne účinky aj pri hojení rán
Všehoj je tiež veľmi dobrým prírodným prostriedkom na zlepšenie trávenia
ak máte vysokú hladinu tuku či cukru v krvi, môžete ich Ženšenom znížiť

Priaznivých účinkov na náš organizmus je pomerne dosť, ako o tom píšem aj v recenzii na Ženšen. Dozviete sa v nej aj to, či je rastlina vhodná pre tehotné ženy alebo ako si pripraviť tinktúru doma. Keďže je Ženšen aj súčasťou prírodných tabliet na podporu potencie, pripájam sem zoznam tých prípravkov, s ktorými som najviac spokojný:

[table “28” not found /]

Maca

Maca – Žerucha peruánska Žerucha peruánska alebo Lepidium peruviani, také sú oficiálne názvy tejto rastliny pripomínajúcej svojim tvarom našu reďkovku. Maca rastie v horských oblastiach juhoamerických Ánd a hovorí sa jej pre jej účinky aj „peruánska viagra“.

Ide o skvelý prostriedok pre zlepšenie potencie a to najmä kvôli obsahu saponínov, aminokyselín, aromatických olejov, vitamínov, minerálov a alkaloidov

Rastlina má na organizmus povzbudzujúce účinky a vplyv vo viacerých oblastiach:

ovplyvňuje hladinu hormónov a tým stimuluje a zvyšuje libido u mužov
zlepšuje aj početnosť spermií a objem semena
Maca je tiež skvelým prostriedkom na zvýšenie energie a vitality
vďaka stimulácii hormónov pomáha ženám počas menopauzy aj pred menštruáciou
zlepšuje silu a pružnosť svalstva a to najmä vo fáze zväčšovania objemu
rastlina pozitívne pôsobí aj na nervovú sústavu a na výkonnosť mozgu
pomáha tiež pri vypadávaní vlasov alebo na lepšie hojenie poranení

Účinkov Macy je ešte omnoho viac, napríklad aj v oblasti imunity či duševného zdravia. Rastlina je skvelým príkladom využitia prírody v rôznych formách, nakoľko sa používa aj v čajoch či šampónoch, ako píšem vo svojej recenzii na Macu. Je tiež súčasťou viacerých tabletiek na erekciu. Tu je prehľad tých, ktoré u mňa pôsobili najlepšie:

[table “37” not found /]

Časté otázky

Časté otázky Chceli by ste vedieť viac o tom, ako tieto byliny fungujú a čo všetko vám môžu priniesť v praxi? Nie ste jediní, internetové fóra a diskusie sú plné podobných otázok a dotazov od mužov a aj od ich partneriek. Keďže mojim cieľom je pokryť tému komplexne, vyberám tie najčastejšie a najdôležitejšie:

Podporujú tieto byliny plodnosť len u mužov, alebo aj u žien?

Väčšina rastlín, o ktorých hovorím, má vplyv primárne na mužskú plodnosť. Je to v dôsledku toho, že podporujú hlavne hladinu testosterónu, čo je typický mužský hormón. Na druhú stranu, napríklad Žerucha peruánska pomáha aj ženám, je to však skôr výnimka.

Za aký čas príde k zlepšeniu spermatogenézy?

Ako som už spomínal, v prípade bylín nefunguje žiadne účinok zo dňa na deň. Vzhľadom na to, že tvorba a dozrievanie spermií je záležitosť aj niekoľkých týždňov, treba pri účinkoch počítať s takto dlhým obdobím. Ja som byliny užíval aj niekoľko mesiacov.

Je užívanie tabliet bezpečné? Nehrozia vedľajšie účinky?

Na 100 % sa nedajú vedľajšie účinky vylúčiť nikdy, ale ak ide o byliny alebo prípravky, ktoré obsahujú ich extrakty, riziko výskytu je naozaj nízke. Pozor si treba dať na možnú alergickú reakciu, niektoré rastliny môžu spôsobiť na úvod nevoľnosti, ale inak nič vážne.

Existujú nejaké prekážky v užívaní týchto rastlín?

Nakoľko väčšina týchto rastlín má vplyv na hormonálnu hladinu v tele, problémom môže byť, ak užívate nejaké lieky ovplyvňujúce hormonálny systém. Poradiť s lekárom o užívaní by ste sa mali aj vtedy, ak máte problém so štítnou žľazou.

Je možné spraviť ešte niečo iné pre podporu plodnosti?

Áno, okrem využitia rastlín a ich látok je treba obmedziť negatívne faktory typu fajčenie, alkohol a nezdravé stravovanie a podporiť tie pozitívne. Zamerajte sa na potraviny obsahujúce minerály Zinok a Selén, ktoré sú ideálne pre mužskú plodnosť.

Byliny na plodnosť a skúsenosti s nimi

Byliny na plodnosť a skúsenosti s nimi Ja sám mám s bylinami na plodnosť a jej podporu naozaj bohaté skúsenosti a to vo všetkých ich formách. V minulosti som si kupoval sušenú vňať a z nej pripravoval čaje a odvary, no posledné roky dávam prednosť tabletkám s komplexným účinkom.

Tie sú založené práve na bylinách a majú viacero plusov:

v prvom rade je veľmi jednoduché ich užívanie, stačí sa držať dávkovania, ktoré je v presnom počte tabliet za deň
zároveň sú tieto prípravky dostupné voľne bez predpisu a môžete si ich kúpiť tak v lekárni, ako aj v eshopoch priamo od výrobcu
a tou najväčšou výhodou je komplexnosť ich účinkov, keďže sú v nich obsiahnuté rastliny a byliny viacerých typov

Tabletky môžu užívať prakticky všetci muži, hoci nepodceňujte ani možné kontraindikácie, treba si prečítať príbalový leták. U mňa bolo užívanie bezproblémové z hľadiska možných nežiaducich účinkov, tie žiaduce si veľmi pochvaľujem, hlavne na podporu spermatogenézy. K tabletkám som pridal aj zmeny v životospráve a osvedčilo sa mi to.

Pokiaľ ide o najlepšie byliny na plodnosť, ja odporúčam tieto: