Byliny na ženské problémy

Byliny na ženské problémy Problémy s pravidelnosťou menštruácie, predmenštruačný syndróm, návaly tepla v menopauze, podráždenosť či dokonca aj problémy s libidom a sexuálnym vzrušením. To všetko sú typické ženské problémy, ktoré viac či menej trápia skoro každú ženu. Ako zmierniť ich najhoršie a najviditeľnejšie negatívne prejavy čo najprirodzenejším spôsobom?

Odpoveď na to vidí čoraz viac žien v prírode a jej prostriedkoch. Mám na mysli rastliny a byliny, ktoré vplývajú na správne fungovanie pohlavnej sústavy a ovplyvňujú aj hormonálnu rovnováhu, najmä pokiaľ ide o hladinu ženského hormónu estrogén.

Moja partnerka má s uvedenými problémami a poruchami bohužiaľ veľa skúseností, mnohé z nich už počas života zažila. Našťastie, dnes o nich takmer ani nevie, nakoľko sa rozhodla proti nim bojovať. Je pravda, že nie všetko sa dá vyriešiť cez byliny, ale veľa vecí áno.

Najčastejšie ženské problémy

Najčastejšie ženské problémy Ak hovoríme o ženských problémoch, takmer pri každom jednom narazíme na vplyv hormonálnej sústavy a jej zmien na ženský organizmus. Ide predovšetkým o trojicu hormónov a to estrogén, progesterón a prolaktín, ktoré vo veľkej miere ovplyvňujú pohlavný systém.

Medzi najbežnejšie ženské problémy patria:

problém s libidom a chuťou na sex, čo môže pri dlhodobom neriešení vyústiť až do problémov so vzrušivosťou a do frigidity
problém s pravidelnosťou menštruačného cyklu a niektorými negatívnymi prejavmi v rámci tzv. predmenštruačného syndrómu
problém s priebehom menopauzy, čiže klimaktéria, kde dochádza tiež k niektorým viditeľným symptómom v rámci tzv. klimakterického syndrómu

Kým prvý problém je možné ovplyvniť vo zvýšenej miere, v prípade ďalších dvoch môže ísť niekedy o veľmi ťažko riešiteľnú situáciu. Mnoho žien si pomáha napríklad liekmi proti bolesti alebo inými prípravkami podobného typu, no zabúda aj na možnosť využitia prírodných stimulačných prostriedkov. Moja partnerka s nimi má pozitívne skúsenosti.

Zloženie, účinky a užívanie bylín na ženské problémy

Zloženie, účinky a užívanie bylín na ženské problémy Ak hovorím o prostriedkoch pochádzajúcich z prírody, mám na mysli práve už spomínané byliny a rastliny. Na ženské problémy ich používali už naši predkovia a to v rámci tradičnej a ľudovej medicíny. Dnes sa k týmto koreňom ľudia začínajú čoraz viac vracať.

Princípom využitia bylín a rastlín je využitie ich špecifických látok zvaných fytoestrogény. Zjednodušene povedané, jedná sa o látky rastlinného typu, ktoré svojim účinkom napodobňujú ľudské estrogény. Viažu sa na príslušné estrogénové receptory a tak môžu zlepšiť hormonálnu rovnováhu, či skôr nerovnováhu.

Mechanizmus pôsobenia týchto bylín je nasledovný:

zlepšujú hladinu estrogénu a pomáhajú udržiavať rovnováhu

stimulujú prirodzenú tvorbu estrogénov v tele

pomáhajú na zlepšenie pravidelnosti menštruácie a jej priebehu

znižujú intenzitu a mieru negatívnych prejavov počas klimaktéria

pôsobia na lepšie prekrvenie pohlavnej sústavy a jej lepšiu vzrušivosť

Okrem čajov alebo sušených rastlín je možné nájsť tieto byliny aj v prípravkoch vo forme tabliet na perorálne užitie. V takom prípade získate oveľa vyššiu koncentráciu účinných látok, najmä fytoestrogénov, ale aj výhodu v tom, že v jednej tabletke sú zložky z viacerých rastlín. Vďaka tomu môžu byť účinky na spomínané ženské problémy efektívnejšie.

NUTNÉ DLHODOBEJŠIE ÚČINKOVANIE

Aby prišlo k viditeľným výsledkom týchto rastlín, nevyhnutnou podmienkou je, že musia v tele pôsobiť dlhodobejšie. Či ich už budete teda využívať byliny vo forme čajov a odvarov, alebo vo forme prípravkov s vysokou koncentráciou, ich užívanie musí byť viac týždňov.

Najlepšie byliny na ženské problémy

Muira Puama

Muira Puama – Ptychopetalum olacoides Tento pomerne exotický názov skrýva drevinu odborne nazvanú Ptychopetalum olacoides, ktorá pochádza z Brazílie, ale vyskytuje sa aj v iných krajinách latinskej Ameriky. Výnimočne sa dokonca objavila aj v Afrike, najmä v tropických oblastiach.

Muira Puama bola pôvodnými indiánskymi kmeňmi cenená najmä pre bohaté zloženie látok, napríklad sterolov, fytochemických kyselín, esenciálnych olejov a alkaloidov

Ak by ste chceli vedieť, čím je táto drevina vzácna, tu je stručný zoznam jej účinkov:

z hľadiska potencie pomáha zvýšiť libido a to tak u mužov, ako aj u žien
u žien má drevina ešte niekoľko špeciálnych účinkov, napríklad zosilňuje ich orgazmus a naopak zmierňuje nepríjemné príznaky menštruácie a klimaktéria
ak máte problémy s únavou či depresiou, je Muira Puama naozaj skvelé riešenie
drevina podporuje aj nervovú sústavu a najmä zlepšuje mozgovú činnosť
známa je tiež pre svoje detoxikačné účinky, pomoc pri reume a zvýšenie imunity
u mužov sa objavuje v niektorých prípadoch aj účinok proti vypadávaniu vlasov

Zo sušenej kôry či koreňa je možné si pripraviť doma rôzne čaje, nálevy, tinktúry. Rovnako tak je rastlina súčasťou niektorých tabliet na podporu potencie a erekcie. Viac o jej účinkoch aj užívaní vám priblíži komplexný článok na tému Muira Puama, ktorý som napísal. Čo sa týka tabliet, tu sú tie, ktoré som užíval:

[table “36” not found /]

Senovka grécka

Guarana Táto rastlina sa nazýva niekedy aj Fenugreek alebo Pískavica Grécke seno. Ako už hovorí názov, rastlina sa pestuje v okolí Stredomoria, ale pochádza z Ázie. Ide o jednoročnú bylinu zaradenú medzi najstaršie kultúrne rastliny, ktorá však má veľký zmysel aj pre človeka.

Senovka grécka sa odpradávna využíva v tradičnom ľudovom liečiteľstve, nakoľko obsahuje viacero druhov fytoesterolov, flavonoidov, saponínov a tiež aj vitamínov

Pôvodne sa rastlina pestovala pre hovädzí dobytok, ale má skvelé účinky na človeka:

pomáha na viacero ženských problémov a to vrátane produkcie materského mlieka
pôsobí aj ako afrodiziakum a sexuálny životabudič a to hlavne preto, že má vplyv na hormonálnu sústavu a látky rastliny pôsobia na hladinu estrogénu
podporuje trávenie, najmä pomáha pri plynatosti a na žalúdočnú činnosť
je využiteľná aj na dýchaciu sústavu, hlavne na bolesť hrdla a kašeľ
môže sa použiť aj navonok, napríklad ak máte vredy, opuchy alebo poranenia
pomáha tiež na posilnenie imunity a na hladinu cholesterolu a cukru v krvi

Rastlinu je možné využiť v rôznych podobách, napríklad aj ako čaj, odvar či v tinktúre. Používa sa  tiež ako korenie, napríklad v mletej forme. Ak by ste chceli vedieť viac aj o jej vedľajších vplyvoch, odporúčam článok o Senovke gréckej, ktorý som napísal. Ak ide o tabletky s jej obsahom, tu sú tie najznámejšie:

Časté otázky

Časté otázky Po dlhej ére, kedy ľudia zavrhli prírodné prostriedky a spoliehali sa len na syntetické lieky, sa do popredia znova dostávajú rastliny a to aj v prípade riešenia ženských problémov. Mnoho žien však ešte stále nemá o ich fungovaní komplexné informácie. Preto som sa rozhodol zodpovedať tie najzákladnejšie otázky:

Ako mi môžu pomôcť tieto rastliny pomôcť na sexuálny život?

Niektoré, hoci nie všetky, byliny, pomáhajú okrem vplyvu na hormonálnu hladinu estrogénu aj na lepšie prekrvenie pohlavnej sústavy, hlavne vonkajších genitálií. To má spolu s dosiahnutím hormonálnej rovnováhy vplyv aj na zvýšenie vzrušivosti a teda aj chuti na sex.

Ktoré negatívne prejavy klimaktéria byliny najviac ovplyvňujú?

Pokiaľ ide o menopauzu a klimaktérium, v tomto období prichádza najčastejšie k návalom tepla, nervozite a poteniu v noci. Práve na tieto príznaky pomáhajú rastliny s obsahom fytoestrogénov, niektoré upokojujú aj nervovú sústavu.

V čom spočíva vplyv rastlín na menštruáciu?

Menštruácia a jej niektoré prejavy previazané s nervovým systémom sú ovplyvnené aj kolísaním hladiny estrogénu. Byliny obsahujúce fytoživiny majú preto vplyv aj v tejto oblasti. Najčastejšie pomáhajú na pravidelnosť menštruačného cyklu a jeho ustálenie.

Za aký dlhý čas prídu prvé viditeľné zlepšenia a výsledky?

To je veľmi individuálne a závisí to od toho, akú formu užívania rastlín zvolíte. Pri čajoch a odvaroch to je dlhšie, ako v prípade prípravkov s obsahom extraktov s vysokou koncentráciou fytoestrogénov. V tomto prípade ide len o niekoľko dní či týždňov.

Sú nejaké prekážky v užívaní týchto rastlín?

Čiastočne áno, najmä vtedy, ak máte nejaké vážne poruchy hormonálneho systému alebo ochorenia spojené previazané s hormonálnou hladinou, napríklad niektoré druhy nádorov. Vtedy sa najskôr poraďte s lekárom o možnostiach užívania.

Byliny na ženské problémy a skúsenosti s nimi

Byliny na ženské problémy a skúsenosti s nimi Nakoľko moja partnerka mala problém s libidom aj s pravidelnosťou menštruácie, viaceré byliny veľmi hojne využívala. Jej známa zas už je vo veku, kedy prechádza menopauzou a tiež sa rozhodla skúsiť rastlinné stimulanty. Obe tak spravili vo forme tabliet.

Tie majú oproti surovým bylinkám viacero výhod:

oveľa koncentrovanejšie a obsahujú zmes viacerých rastlinných extraktov, takže pôsobenie je širšie a to aj na celkovú vitalitu
nakoľko sú v prípravkoch len prírodné látky, netreba sa obávať o nejaké vážnejšie vedľajšie a nežiaduce efekty či účinky
prípravky pôsobia komplexne na celý organizmus a jedná sa o voľne dostupné produkty, ktoré kúpite bez predpisu

Za posledné roky je ponuka takýchto produktov s rastlinným a bylinným zložením čoraz širšia. Preto treba pozerať hlavne na kvalitu zloženia a koncentráciu jednotlivých látok, nielen napríklad na nízku cenu. Účinky môžu byť u každej ženy rôzne, spolu s bylinkami je vhodné spraviť aj nejaké zmeny v rámci životosprávy a životného štýlu.

Tu je prehľad rastlín, ktoré sú na ženské problémy najlepšie: