Diosgenín

Diosgenín: skúsenosti, účinky (aj vedľajšie) a užívanie

Látka zvaná Diosgenín sa dostáva v posledných rokoch čoraz viac do popredia. Nejde už len o účinnú zložku prípravkov určených pre mužov na zvýšenie testosterónu, ale napríklad aj o jednu z účinných látok v tabletkách pre ženy. Dôvodom je, že Diosgenín patrí medzi prírodné látky s vplyvom na hormonálnu sústavu.

Látka ako taká má samozrejme aj oveľa širšie účinky a to tak v oblasti sexuálnej ako aj v ďalších oboroch. Veľmi však závisí od toho, v akej forme sa rozhodnete Diosgenín prijímať alebo užívať, čo ovplyvňuje jeho účinnosť a výsledky v praxi.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Ja osobne mám skúsenosti najmä s tabletkami určenými na podporu testosterónu, kým moja partnerka užívala prípravky na podporu zväčšenia a spevnenia poprsia pre ženy. Práve tieto dve formy sú najlepšími príkladmi, kde sa Diosgenín aktuálne najčastejšie využíva.

Diosgenín: pôvod, popis a využitie

Diosgenín: pôvod, popis a využitie Diosgenín je látka prírodného charakteru získavaná z rastlín, pričom z chemického hľadiska ide o produkt hydrolýzy kyselín, silných báz a extraktov saponínov. Látka patrí medzi tzv. fytoestrogény, čiže látky s veľmi podobnými účinkami, ako majú ľudské estrogény. Túto jej vlastnosť začali v poslednej dobe využívať výrobcovia výživových doplnkov pre ženy.

  • Diosgenín je fytosteroidný sapogenín získavaný z rastlín, pričom sa jedná o stimulant viacerých hormónov, napríklad kortizónu, progesterónu a podobne
  • Vzhľadom na to, že je prekurzorom hormónov, používa sa na ich komerčnú syntézu
  • Látka je využívaná ako prírodná a bezpečná alternatíva k syntetickým steroidom a už niekoľko rokov sa používa v prípravkoch pre kulturistov a športovcov

Tento prirodzene sa vyskytujúci steroidný saponín možno nájsť vo viacerých rastlinách, najčastejšie býva extrahovaný z Dioskórei huňatej nazývanej aj Wild Yam. Využitie látky je veľmi všestranné, napríklad sa používa ako funkčná potravinová surovina, ale najdôležitejšie využitie má práve v oblasti výživových doplnkov a vo farmaceutickej oblasti.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Čo sa týka významu a využitia toho saponínu, pôsobí predovšetkým v troch oblastiach:

športovci ho užívajú na rast svalovej hmoty, zlepšenie fyzického výkonu a na lepšiu a efektívnejšiu regeneráciu po cvičení alebo fyzickej záťaži
využíva sa aj v prípade žien a to najmä ako fytoestrogén podporujúci správnu hormonálnu hladinu, najmä s ohľadom na rast poprsia a ženské problémy
má tiež protistresové účinky, pomáha aj na zníženie únavy a na zlepšenie mentálnej odolnosti a psychickej vitality

Pôsobenie na hormonálnu hladinu je pre obe pohlavia spoločné, účinky sú však rozdielne. Kým muži využívajú Diosgenín najmä ako prírodnú náhradu klasického syntetického testosterónu, ženské prípravky sú určené na zvládnutie negatívnych príznakov súvisiacich s kolísaním hormonálnej rovnováhy. Spoločným však zostáva aj vplyv na libido.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

ODBORNEJŠIE INFORMÁCIE

Zaujíma vás Diosgenín ako biologická látka? Chceli by ste ju spoznať bližšie z chemického hľadiska? Alebo hľadáte nejaké odbornejšie informácie? V tomto prípade vám odporúčam nasledovný článok na Wikipédii, ktorá je veľmi zaujímavým externým zdrojom.

Kde Diosgenín možno nájsť

Kde Diosgenín možno nájsť Diosgenín patrí medzi rastlinné steroidné saponíny. To v praxi znamená, že sa získava najmä z rastlín, pričom ich nie je až taký veľký výber. Najznámejšie sú zrejme Wild Yam a Fenugreek, ktoré sú veľmi často vo forme extraktov využívané aj v tabletkách pre mužov alebo pre ženy. Hlavným dôvodom takéhoto využitia je práve Diosgenín.

Toto sú najznámejšie rastlinné zdroje tejto látky:

Dioskórea Huňatá: Wild Yam je známejší názov tejto rastliny, ktorá obsahuje veľké množstvo fytoestrogénov, medzi nimi aj Diosgenín. Z rastliny sa využíva koreň, ktorého extrakt je súčasťou viacerých prípravkov určených na podporu pri ženských problémoch. V rámci ľudového liečiteľstva je bylina známa aj pre pozitívny vplyv na kŕče a bolesti.

Senovka grécka: Fenugreek, ako sa tiež bylina pochádzajúca zo Stredomoria nazýva, je veľmi známym prírodným prostriedkom na zväčšenie poprsia u žien. Podporuje tiež metabolizmus tukov a má antioxidačné pôsobenie. Diosgenín, ktorý sa v rastline nachádza, bol predmetom skúmania aj z pohľadu preventívnych účinkov voči rakovine.

Kostus nádherný: Táto exotická rastlina patrí medzi okrasné aj liečivé byliny, dokonca je spomínaná aj v slávnej Kamasútre. Rastlina pochádza z juhovýchodnej Ázie a používa sa v rámci ajurvédskej medicíny na ochorenia spojené s dýchacou sústavou. V rámci rastliny sa využívajú najmä protizápalové účinky Diosgenínu.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Smilax lekársky: Univerzálne pôsobiaca liečivá rastlina, to je Smilax lekársky. Jeho účinky sú na organizmus veľmi širokospektrálne a to od reumatických problémov až po kožné problémy. Zaujímavosťou je, že rastlina je vo forme extraktu využívaná aj na problémy s nízkym libidom a tu sa prejavuje práve vplyv Diosgenínu na hormonálnu rovnováhu.

Vranovec štvorlistý: Táto rastlina nie je u nás príliš známa a to najmä preto, že je jedovatou nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá. Konzumácia rastliny vyvoláva podráždenie tráviaceho traktu, najmä žalúdka a čriev. V minulosti však bola rastlina využívaná aj v ľudovom liečiteľstve, známa bola pod názvom Vranie oko.

Trojlist: Trojlist je opadavou trvalkou využívanou najmä na skrášlenie záhonov. Rastlina pochádza z Ázie a Severnej Ameriky. Rastlina obsahuje Diosgenín, ale aj iné látky a využíva sa v rámci farmaceutického priemyslu v prípravkoch určených proti krvácavosti žien, najmä v menopauze a po pôrode.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Diosgenín a jeho účinky

Diosgenín a jeho účinky Využitie Diosgenínu je známe najmä pre mužov, ktorí chcú podporiť svoje cvičenie, budovanie svalovej hmoty a zlepšenie svojej fyzickej sily a výkonnosti. Zďaleka sa však nejedná o jediné účinky, tento prírodný fytoestogén nachádza čoraz viac uplatnenie aj v prípade účinkov špeciálne pre ženy.

Tu sú najdôležitejšie vplyvy, ktoré látka má:

Vplyv na hormonálnu hladinu

Prvým a najdôležitejším účinkom Diosgenínu je ovplyvňovanie hormonálnej sústavy. Vzhľadom na to, že látka je prekurzorom viacerých hormónov, môže sa podieľať na ich syntéze, tvorbe a dosiahnutí normálnej hladiny v tele. V minulosti sa využívala kvôli tomuto vplyvu napríklad aj v antikoncepčných tabletkách.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Pomoc pri menštruácii a klimaktériu

V súvislosti s pôsobením na hormóny začneme účinkami, ktoré sú určené špeciálne pre ženy. Diosgenín totiž môže pri dostatočnej koncentrácii zlepšiť priebeh menštruácie a zároveň má výraznejší vplyv na obdobie klimaktéria, kedy môže prísť k problémom s hladinou hormónov. Ak žena trpí návalmi tepla, potením alebo podráždenosťou, Diosgenín jej môže pomôcť.

Podpora libida a potencie

U žien ale najmä u mužov dochádza vplyvom Diosgenínu tiež k podpore libida, čiže k podpore sexuálneho apetítu. Je to kvôli tomu, že látka stimuluje vyššiu tvorbu testosterónu, ktorý priamo ovplyvňuje mužský sexuálny apetít. Niektorí muži dokonca hovoria aj o zlepšení samotnej erekcie a potencie, ale tento účinok nie je nikde oficiálne spomínaný.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Vplyv na svalstvo

Muži využívajú Diosgenín najmä pre jeho vplyv na budovanie svalstva. Jednak látka zvyšuje anabolizmus celého organizmu, ale zároveň zvyšuje aj veľkosť svalovej hmoty. Okrem toho by mala pomáhať tiež na vytrvalosť svalstva, čo sa odzrkadlí v lepšom výkone počas cvičenia. Zlepšenie fyzického výkonu je teda dôsledkom aj vyššej vytrvalosti pracujúcich svalov.

Podpora regenerácie

Nielen počas cvičenia, ale aj po ňom môže Diosgenín pomôcť športovcom a kulturistom. Táto látka totiž pomáha skrátiť dobu potrebnú na regeneráciu po cvičení alebo inom fyzickom výkone. Okrem toho je regenerácia svalov efektívnejšia a účinnejšia a zároveň Diosgenín spomaľuje procesy starnutia, čo ovplyvňuje dlhodobú výkonnosť.

Ďalšie účinky

Medzi ďalšie účinky patrí vplyv na zníženie hladiny cukru v krvi. Diosgenín bol tiež skúmaný z hľadiska preventívneho pôsobenia proti rakovine, ale výsledky zatiaľ nedávajú 100 % istotu tohto účinku. Látka však vplýva pozitívne napríklad na endokrinný systém a proti zápalom, podporuje lepšie spaľovanie telesného tuku a používa sa aj na prevenciu voči osteoporóze.

Vedľajšie a nežiaduce účinky

Diosgenin: Vedľajšie a nežiaduce účinky Samotná látka Diosgenín by nemala mať podľa všetkých dostupných tvrdení žiadne vážnejšie nežiaduce a negatívne účinky. V prípade dodržania dávkovania by sa nemali vyskytnúť žiadne problémy a to platí tak pre užívanie u mužov pri športovom výkone ako aj pri užívaní žien, ktoré berú tabletky vplývajúce na ich hormonálny systém.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Existuje však niekoľko situácií, kedy si treba dať zvýšený pozor:

všeobecne platí, že ak užívate nejaké lieky na predpis, napríklad lieky na riedenie krvi, lieky ovplyvňujúce hormóny alebo lieky vplývajúce na mentálny stav, treba sa poradiť s lekárom o užívaní Diosgenínu
tehotné ženy a ženy počas dojčenia by nemali prípravky s obsahom Diosgenínu užívať vôbec
konzultáciu s lekárom si vyžaduje aj výskyt nejakého závažnejšieho ochorenia týkajúceho sa hormonálneho systému

BEZPEČNÁ ALTERNATÍVA

Diosgenín predstavuje bezpečnú alternatívu oproti syntetickým prípravkom s obsahom hormónov, najmä oproti syntetickému testosterónu. Môže sa dokonca kombinovať aj s užívaním kreatínu v prípade športovcov. Veľa mužov sa tiež pýta, či je lepší Diosgenín alebo Tribulus, odpoveď je, že sa jedná vo výsledku o veľmi obdobné účinky.

Prášok, kapsule aj špeciálne tabletky

Diosgenin: Prášok, kapsule aj špeciálne tabletky Vzhľadom na špecifickosť zdrojov Diosgenínu je aj výber foriem využitia tejto látky o niečo chudobnejší. Najčastejšie využívanou formou sú tabletky alebo gélové kapsuly, oboje sa užíva perorálne. V oboch prípadoch ide o prípravky so špecifickým zameraním, všeobecné výživové doplnky obsahujúce Diosgenín som na trhu nenašiel.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Tu sú najčastejšie formy:

Kapsule pre športovcov

Kapsuly s obsahom Diosgenínu vo väčšom balení, také bolo prvotné využitie tejto prírodnej látky už v minulosti. Ide o prípravky určené špeciálne pre športovcov, ktorých cieľom je podpora fyzického výkonu, zlepšenie objemu a vytrvalosti svalstva a zároveň podpora lepšej regenerácie po tréningu. Tabletky tiež môžu pomôcť na zvýšenie libida a spaľovanie tuku.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Tabletky pre ženy

Druhým najčastejším využitím Diosgenínu je využitie jeho fytoestrogénnych účinkov u žien. Látka je preto vo forme extraktov rôznych rastlín súčasťou prípravkov určených pre ženy, najmä ide o tabletky na zväčšenie a posilnenie poprsia. Sekundárnym účinkom týchto tabliet je aj pôsobenie na hormonálnu rovnováhu, napríklad počas menopauzy alebo menštruácie.

Prášok alebo čaj obsahujúci extrakt Diosgenínu

Tradičným spôsobom využitia bylín je čaj a práve to môže byť aj forma využitia Diosgenínu, avšak len nepriamym spôsobom. Čaj si môžete spraviť doma z niektorej z vyššie spomínaných bylín obsahujúcich Diasgonenín. Menej využívanou verziou je potom prášok obsahujúci túto látku vo forme extraktu z rastliny, najčastejšie z Wild Yamu.

Užívanie a dávkovanie látky Diosgenín

Užívanie a dávkovanie látky Diosgenín Základom predchádzania nežiaducich a negatívnych účinkov je rešpektovanie kontraindikácií a maximálnej dennej dávky. V prípade tabliet, kde je Diosgenín len jedna z viacerých látok, nehrozí príliš predávkovanie, treba sa preto viac pozerať na užívanie vo forme prášku, čaju alebo výživových doplnkov, kde je tento rastlinný saponín dominantnou zložkou.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Pri užívaní a dávkovaní sa preto riaďte týmito pravidlami:

ak ide o tabletky s komplexnejším zložením, riaďte sa vždy odporúčaniami výrobcu
pri tabletkách s dominantným obsahom Diosgenínu je bežné dávkovanie jednej kapsuly raz za deň alebo raz za dva dni, najlepšie večer súčasne s jedlom
pri užívaní v období zvýšeného fyzického výkonu môže byť dávka dvojnásobná, čiže 1 až 2 kapsuly za deň
maximálna dávka sa dá vypočítať aj podľa vzorca, že na 1 kg hmotnosti športovca je možné denne prijať 1mg Diosgenínu

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Ako fungujú tabletky s obsahom Diosgenínu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Diosgenínu a prečo ich odporúčam Diosgenín je obsiahnutý v rôznych značkách tabliet. Najčastejšie ide buď o tabletky určené pre športovcov na posilnenie ich fyzického výkonu, druhou skupinou sú tabletky pre ženy. s prvou skupinou síce skúsenosti nemám, ale viem, že tieto prípravky veľa mužov berie aj na posilnenie libida a takéto prípravky už poznám dôverne.

V každom prípade platí, že všetky tieto tabletky fungujú na veľmi podobnom princípe:

  • Či už je Diosgenín jediná látka alebo jedna z viacerých účinných látok, jedná sa o prírodné produkty, ktoré pôsobia na organizmus prirodzene a najmä dlhodobo

Ich najdôležitejšou vlastnosťou je, že všetky ich účinné látky sú prírodného charakteru. V prípade, že je zloženie prípravku širšie, obvykle sa tu okrem Diosgenínu nachádzajú výťažky rôznych rastlín, prípadne minerály, vitamíny a aminokyseliny. Diosgenín je zastúpený práve extraktom nejakej byliny, ktorá ho obsahuje.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Bez ohľadu na to, o aký konkrétny typ a značku tabliet ide, spoločnou črtou je, že sa jedná o voľne dostupné výživové doplnky. Tie majú zo svojej podstaty hneď niekoľko výhod:

kúpiť ich môžete voľne bez receptu alebo predpisu, nemusíte absolvovať ani žiadne vyšetrenie u lekára
užívanie je možné dlhodobo, dokonca sa to aj žiada kvôli prejaveniu sa účinkov naplno, nemusíte sa pritom báť ani nežiaducich a vedľajších vplyvov
tieto prípravky si môžete kúpiť voľne v rôznych obchodoch s výživovými doplnkami, viaceré značky možno nájsť aj v lekárni

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Podľa skúseností mojej partnerky s tabletkami pre ženy a podľa mojich skúseností s prípravkami na posilnenie testosterónu a libida, práve dlhodobé užívanie je najdôležitejšie. Veľkým plusom je aj šírka účinkov, v zásade totiž tieto tabletky pôsobia nielen na primárny účinok, ale aj na iné oblasti, napríklad hormonálny systém.

HĽADAJTE ÚČINOK NA LIBIDO

Diosgenín ako látka má síce priaznivý vplyv napríklad na sexuálny apetít, ale ak chcete podporiť primárne túto oblasť, hľadajte prípravky, ktoré sú určené špeciálne na libido a ktoré pomáhajú stimulovať testosterón prirodzene.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Diosgenin: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Čo sa týka tabliet určených pre mužov, na trhu je pomerne veľká konkurencia rôznych druhov značiek a prípravkov. Pri tabletkách pre ženy je to síce o niečo lepšie, ale aj tu bohužiaľ platí, že možno nájsť aj prípravky s len minimálnym účinkom. Určite však netreba zavrhnúť Diosgenín ako taký, môže mať totiž v sexuálnej oblasti pozitívne účinky.

Ak sa nechcete v praxi dožiť negatívneho a nepríjemného prekvapenia, mali by ste pozerať najmä na hodnotenia a skúsenosti z praxe. Pozerať naopak len na cenu alebo deklarované účinky sa nevypláca. Tu sú tabletky, ktoré sú najviac chválené pre svoju účinnosť:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.86

21 Hodnotení