Fytoestrogény

Fytoestrogény

V súvislosti s ľudskými hormónmi zvanými estrogény sa čoraz viac aj vo verejnosti rozširuje pojem fytoestrogény. Ako už hovorí samotný názov, ide o rastlinné látky, ktoré sú veľmi podobné ľudským estrogénom. Popularita týchto látok rastie celosvetovo a to najmä v dôsledku ich využívania v rôznych druhov voľne dostupných výživových doplnkov.

U nás sa vyskytujú fytoestrogény najmä v tabletkách určených pre ženy, či už na podporu rastu poprsia, na utlmenie negatívnych príznakov menopauzy alebo na celkovú podporu zachovania hormonálnej rovnováhy.

Najčastejším a najznámejším zdrojom fytoestrogénov je sója, no sú tu aj iné zaujímavé zdroje a možnosti ich využitia. Práve na to, aké účinky majú fytoestrogény a na čo všetko pomáhajú, sa zameriam v nasledujúcich riadkoch.

Čo sú fytoestrogény a aký majú význam

Čo sú fytoestrogény a aký majú význam Fytoestrogény sú rastlinné zlúčeniny a hormóny, ktoré sú chemicky podobné ľudským estrogénom. Vďaka tomu, že pôsobia obdobne, ako ľudské estrogény, stali sa tieto prírodné látky populárnou zložkou využívanou v prípravkoch určených špeciálne pre ženy.

  • Fytoestrogény sú prírodné nesteroidné látky patriace medzi tzv. neendokrinné hormóny, čiže hormóny, ktoré nie sú vytvárané nejakou žľazou alebo orgánom v ľudskom tele
  • Existuje viacero fytoestrogénov, každý sa nachádza v iných rastlinách a potravinách
  • V ľudskom tele majú tieto látky podobný vplyv na hormonálnu hladinu, ako aj ľudské estrogény a z toho vyplývajú aj ich účinky a vplyvy na organizmus

Najčastejšie sa ženy začnú zaujímať o fytoestrogény práve v období, kedy sa u nich prejaví nedostatok ich vlastných estrogénov. Ich produkcia totiž začína postupne klesať zhruba od 25. až 30. roku života, čo je sprevádzané problémami hormonálneho charakteru. Práve za účelom ich riešenia sa do popredia vo forme rozličných prípravkov dostávajú práve rastlinné látky.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Tu sú najvýznamnejšie druhy a typy fytoestrogénov:

Izoflavóny sú najväčšou skupinou, pričom sa svojimi vlastnosťami najviac podobajú na estrogény a majú napríklad aj antioxidačné účinky na ľudské bunky

Kumestany sú druhou skupinou, pričom niektoré z týchto látok majú ešte silnejšie pôsobenie, ako Izoflavóny, no len zopár sa ich vyrovná ľudským estrogénom

Lignany sú tretia skupina fytoestrogénov a svojimi účinkami sú najdôležitejšie pre ženy, keďže pomáhajú na zmiernenie menopauzy a ochranu prsného tkaniva

Ak by ste sa chceli dozvedieť niečo viac o konkrétnych typoch a napríklad ich štrukturálnych či biologických vlastnostiach, dobrým zdrojom je napríklad Wikipedia. Mojim cieľom je fytoestrogény popísať najmä z hľadiska ich možného využitia ako alternatívu voči ľudským estrogénom v dobe, kedy sa produkcia tohto hormónu v tele ženy začína znižovať.

Tu sú najdôležitejšie účinky, ktoré fytoestrogény pre ženy majú:

vplývajú na prsné tkanivo, najmä na zvýšenie jeho hustoty a tiež objemu
v niektorých prípadoch môžu chrániť prsné tkanivo pred rakovinovým bujnením a pomáhajú v prevencii niektorých druhov rakoviny
pomáhajú na prevenciu voči osteoporóze a voči predčasnému starnutiu pokožky
priaznivo vplývajú na kardiovaskulárny systém, najmä zlepšujú priechodnosť ciev
pomáhajú pri negatívnych príznakoch klimaktéria, čiže menopauzy
môžu zlepšiť priebeh menštruačného cyklu a samotnú menštruáciu
pomáhajú tiež na chudnutie, respektíve preventívne pôsobia voči obezite

NIELEN NA RAST PŔS

Pre ženy je zrejme najznámejším využitím fytoestrogénov podpora rastu poprsia, no to zďaleka nie je ich jediné využitie vo forme rôznych prípravkov a tabliet. Na konci tohto článku vám bližšie predstavím rôzne produkty a prípravky, ktoré majú aj širšie účinky.

Vedľajšie účinky

Fytoestrogény: Vedľajšie účinky Z hľadiska používania fytoestrogénov je však v poslednej dobe čoraz viac aktuálna aj diskusia ohľadom možných vedľajších alebo nežiaducich účinkov. Existuje niekoľko rôznych štúdií a výskumov, ktoré spomínajú fytoestrogény napríklad v súvislosti s vyšším rizikom podpory rastu nádorových buniek v poprsí alebo problémami s menštruáciou.

Prehnaný príjem niektorých druhov potravín s obsahom fytoestrogénov môže tiež viesť k zníženiu plodnosti alebo k zvýšenému riziku kognitívnych porúch, záleží však aj na prítomnosti ostatných rizikových faktorov. Myslím si ale, že ak zachováte pestrý jedálniček a budete pozerať na fytoestrogény len ako na doplnok, tieto riziká minimalizujete.

Nedostatok ľudských estrogénov a príznaky či poruchy s tým spojené

Nedostatok ľudských estrogénov a príznaky či poruchy s tým spojené Prv, než si povieme niečo o tom, odkiaľ sa dajú fytoestrogény získať, rád by som spomenul aspoň stručne situácie, kedy sú najviac potrebné. Všeobecne sa dá povedať, že ide o prípady, ktoré súvisia s nedostatkom ľudských estrogénov, no niekedy len fytoestrogény nestačia a je potrebná odborná liečba.

Najčastejšie sú situácie s nedostatkom estrogénov spojené s nasledovnými symptómami:

Problémy s menštruáciou: Prvým typom problémov sú poruchy so správnym priebehom menštruácie. Ak je estrogénu nedostatok, menštruácia sa môže oneskoriť, môže byť nepravidelná, dokonca ani nemusí nastať. To súvisí najmä s nedostatočným pôsobením estrogénu na maternicu. Vyskytovať sa môžu aj bolesti počas nej.

Negatívne symptómy klimaktéria: Ďalším typickým druhom problémov sú príliš viditeľné negatívne príznaky spojené s menopauzou. Ide najmä o príliš skorý nástup menopauzy, napríklad už pred 40. rokom života, prípadne návaly horúčavy alebo potenie v noci. Vo zvýšenej miere sa môžu vyskytovať aj bolesti hlavy a najmä nespavosť.

Nízke libido a problémy v sexuálnej oblasti: Hladina estrogénu je dôležitá pre sexuálny apetít a pokiaľ je ho v tele príliš nízke množstvo, dochádza k zníženiu sexuálneho apetítu. Toto zníženie súvisí aj so znížením hladiny serotonínu, na ktorý má vplyv práve estrogén. Vyskytovať sa môže aj nadmerná suchosť vagíny, dôsledkom čoho je bolesť pri sexe.

Problémy s vitalitou a psychické symptómy: Únava, málo energie a pocit slabosti, to všetko sú príznaky spojené s nízkou vitalitou, ktoré sprevádzajú zníženú hladinu estrogénu. K tomu sa môžu vyskytovať problémy s koncentráciou, zabúdaním, depresiou, úzkosťou a časté zmeny nálady.

Ostatné problémy, poruchy a príznaky: Ak je v tele nedostatočná hladina estrogénu, môžu nastať aj problémy s nadmerne suchou pokožkou či očami. Vyskytnúť sa môžu aj problémy pohybového aparátu, napríklad osteoporóza.

Zdroje fytoestrogénov

Zdroje fytoestrogénov Nakoľko po 25. roku života prirodzená produkcia hormónov začína klesať, je potrebné sa zaoberať aj tým, ako ich dopĺňať inak. Týka sa to aj estrogénov, ktoré našťastie majú alternatívu práve v podobe ich rastlinných náprotivkov, čiže fytoestrogénov. Tie sa dajú získať najmä z rastlín a potravín, ktoré sa potom dajú spracovať do rôznych foriem.

Tu sú možnosti, ako a kde získať a využiť fytoestrogény:

Potraviny a fytoestrogény v strave

Najbežnejším, no zároveň nie príliš efektívnym zdrojom fytoestrogénov, sú potraviny a jedlá z nich pripravené. Okrem sóji, ktorá patrí medzi najznámejšie zdroje obsahujúce fytoestrogény, ide napríklad o tempe, ľanové a sezamové semená, ovos, jačmeň, chmeľ a orechy, najmä arašidy, pistácie a vlašské orechy.

Viacero druhov zeleniny a ovocia obsahuje tiež fytoestrogény, napríklad mrkva, hrozno, jahody, marhule, slivky, broskyne alebo jablká. Tieto prírodné látky sa nachádzajú tiež v strukovinách a celozrnnej pšeničnej múke, dobrým zdrojom sú aj mliečne produkty, napríklad jogurty. Len z potravín však dostatok fytoestrogénov určite nenačerpáte.

Prírodné fytoestrogény v bylinách

Rastlinné estrogény prirodzene možno nájsť v rastlinách, najmä v tých, ktoré sú známe ako liečivé byliny a využívajú sa v tradičnej a ľudovej medicíne. U nás sú takto známe napríklad Senovka grécka, Dioskorea huňatá, Srdcovník obyčajný, Angelika čínska a ďalšie rastliny. Fytoestrogény sú obsiahnuté najčastejšie v ich listoch alebo vňati.

Tieto prírodné fytoestrogény majú schopnosť viazať sa na estrogénové receptory v bunkách a pôsobia tak veľmi podobne, ako aj klasické ľudské estrogény. Okrem toho, väčšina týchto rastlín obsahuje aj iné užitočné látky, ktoré majú ďalšie prospešné účinky na ľudský organizmus a to napríklad aj na pohlavnú či vylučovaciu sústavu.

Čaj a odvar

Práve z vyššie spomínaných bylín a rastlín sa môžu spraviť aj rôzne druhy čajov alebo odvarov na vnútorné použitie, ktoré sú tiež dobrým zdrojom fytoestrogénov. Čaje si môžete kúpiť buď ako hotové produkty, prípadne môžete ísť cestou prípravy v domácich podmienkach podľa tradičných receptov.

Oproti kupovaným a hotovým čajom majú domáce recepty jednu veľkú výhodu. Môžete si totiž spraviť čaj z kombinácie viacerých bylín a rastlín, čím znásobíte ich účinky a docielite synergiu pôsobenia. To isté platí aj o odvary, na internete sa dá nájsť veľké množstvo domácich receptov.

Fytoestrogény v tabletkách

Asi najčastejšou a najpopulárnejšou formou využívania externých zdrojov fytoestrogénov sú výživové doplnky v podobe tabliet alebo gélových kapsúl. V ich obsahu možno nájsť fytoestrogény získané z rastlín a bylín, ktoré sú spracované do účinných látok vo forme extraktov a vysoko koncentrovaných výťažkov.

Tabletky obvykle majú komplexné zloženie, takže v ich účinných zložkách sú napríklad aj aminokyseliny, mastné kyseliny, vitamíny alebo minerály. Výsledkom sú potom aj širšie účinky na hormonálnu hladinu, čoho výsledkom je napríklad pôsobenie aj na libido, poprsie, menštruačný cyklus alebo na menopauzu.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Produkty a prípravky na vonkajšie použitie – krémy a gély

Posledným typom prípravkov sú rôzne druhy gélov, krémov alebo špeciálnych rozpustných čapíkov. Takýmto štýlom sa využívajú najmä extrakty a výťažky rastlín a bylín obsahujúcich fytoestrogény, ktoré môžu byť doplnené o niektoré pomocné látky, napríklad minerály alebo vitamíny. Takáto kombinácia ponúka aj širšie účinky v praxi.

Najčastejšie ide o estrogénové gély a čapíky určené na aplikáciu priamo do intímnych partií alebo ich okolia, pričom cieľom je pôsobiť na pošvovú sliznicu alebo proti vaginálnej suchosti. Zaujímavou možnosťou sú tiež krémy určené na poprsie, ktoré podporujú napríklad nielen jeho rast, ale aj spevnenie pokožky a zlepšenie jej stavu.

LEKÁREŇ AJ ESHOPY

Vyššie spomínané produkty sa dajú kúpiť najčastejšie v eshopoch s ponukou prírodných prípravkov, ale niektoré značky sú dostupné aj v lekárňach. Ja osobne odporúčam najmä nákup online a to kvôli kombinácii ceny, pohodlia a najlepšieho výberu.

Najčastejšie otázky o fytoestrogénoch

Najčastejšie otázky o fytoestrogénoch V súvislosti s témou fytoestrogénov sú aktuálne čoraz viac rôzne druhy otázok týkajúcich sa tak účinkov, ako aj užívania alebo viditeľnosti pôsobenia v praxi. Rozhodol som sa preto navštíviť viaceré internetové fóra a diskusie s cieľom zistiť, čo ženy najviac na fytoestrogénoch zaujíma. Tu sú najčastejšie otázky a moje odpovede k nim:

Majú fytoestrogény vplyv na prsné tkanivo naozaj taký, ako sa o tom hovorí?

Tu treba povedať, že určitý vplyv majú, ale nečakajte žiadne zázraky na počkanie. Fytoestrogény pomáhajú na zvýšenie hustoty prsného tkaniva, ale musia pôsobiť dlhodobo a najmä pravidelne. Ak si chcete ale zväčšiť poprsie, musíte skúsiť aj ďalšie opatrenia.

Pokiaľ ide o sóju ako o zdroj fytoestrogénov, je zdraviu škodlivá alebo nie?

Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná. Nefermentovaná sója obsahuje napríklad pomerne dosť škodlivých látok, kým fermentovaná je dobré probiotikum. Väčšina žien má pozitívnu skúsenosť práve s fermentovanou formou, ale netreba to ani s ňou preháňať.

Môžu fytoestrogény navrátiť žene chuť na sex?

Je pravda, že nedostatok estrogénu spôsobuje problémy so znížením libida, no len fytoestrogény žene sexuálny apetít neprinavrátia. Na druhú stranu, pokiaľ sa vo forme nejakých tabliet s obsahom iných látok budú užívať pravidelne, podporný účinok mať môžu.

Ktoré skupiny žien by sa mali na príjem fytoestrogénov najviac zamerať?

V zásade sú fytoestrogény vo zvýšenom množstve potrebné najmä u žien v čase prechodu, čiže klimaktéria. Naopak, mladé ženy vo veku do 30 rokov by nemali špeciálne užívať vysoké dávky týchto látok, a ak, tak len vo forme prípravkov s overenými účinkami a vplyvmi.

Môžu mať fytoestrogény pozitívny vplyv aj na mužov?

Hoci sú tieto rastlinné náprotivky estrogénov najmä pre ženy, čiastočne ovplyvňujú aj mužom a môžu im pomôcť v istých situáciách. Ide najmä o prípady benígneho zväčšenia prostaty alebo karcinómu. Niektoré štúdie ale ukazujú aj negatívny vplyv, najmä na početnosť spermií.

Ako fungujú tabletky obsahujúce fytoestrogény a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky obsahujúce fytoestrogény a prečo ich odporúčam Ak hovoríme o prípravkoch, ktoré obsahujú fytoestrogény, chcem vás upokojiť, že sa nejedná o žiadne placebo alebo naopak nejaké syntetické produkty. Naopak, ide o tabletky s čisto rastlinným zložením, ktoré môžu mať všeobecné ale aj špecifické účinky.

Tieto tabletky fungujú na nasledovnom princípe:

  • Základom obsahu prípravkov sú extrakty rastlín obsahujúce fytoestrogény, ktoré na základe dlhodobého užívania a dávkovania pôsobia v tele na celú hladinu hormónov

Najčastejšie v tabletkách nájdete rastliny typu Senovka grécka, Maca alebo Serenoa plazivá. Okrem výťažkov bylín sú v týchto prípravkoch obvykle obsiahnuté aj niektoré doplňujúce a pomocné látky, napríklad z kategórie aminokyselín, vitamínov, minerálov alebo iných látok. Ich cieľom je podporiť pôvodné účinky fytoestrogénov.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Moja partnerka tieto tabletky užívala a vidí v nich najmä tieto výhody:

prípravky sú dostupné voľne, môžete si ich kúpiť bez predpisu, receptu, predošlého vyšetrenia a to aj online priamo od výrobcu
pôsobenie je maximálne prirodzené, čo so sebou nesie aj možnosť dlhodobého užívania, ktoré je z pohľadu efektivity najlepšou voľbou
aj pri mnohých špecializovaných prípravkoch sú badateľné širšie účinky, naopak, vedľajšie účinky sú takmer minimálne

Moja partnerka má skúsenosť najmä s dvoma typmi tabliet. Prvým typom sú tabletky na zväčšenie pŕs, druhým tabletky so všeobecným pôsobením na hormonálnu hladinu. Jedny aj druhé jej pomohli tiež na negatívne symptómy menštruácie a aj na zlepšenie stavu kože.

CENA V LEKÁRNI JE VYŠŠIA

Ak sa rozhodnete pre kúpu týchto tabliet, počítajte s tým, že v prípade kúpy cez kamennú lekáreň bude cena vyššia. Riešením je nakúpiť prípravky buď cez internetovú lekáreň, cez eshop s výživovými doplnkami alebo najlepšie priamo od výrobcu či distribútora.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Nakoľko prípravky s obsahom fytoestrogénov sú určené pre ženy, ja sám som ich pochopiteľne neskúšal. Moja partnerka však má s viacerými typmi aj značkami skúsenosti, najmä čo sa týka tabliet určených na celkovú podporu hormonálnej hladiny alebo tabliet podporujúcich objemnejšie a pevnejšie poprsie.

V tejto oblasti nie je síce na trhu tak veľká konkurencia, ako je tomu napríklad v prípade tabliet pre mužov, aj tu sa ale nájdu nielen kvalitné, ale aj menej účinné prípravky. Ak chcete vedieť, ktoré sú podľa mojej partnerky najúčinnejšie, tu je ich krátky prehľad:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.96

26 Hodnotení