Genitálne bradavice

Nákazlivé sexuálne prenosné ochorenie, ktoré sa prejavuje sa vyskytuje v okolí vonkajších genitálií a análneho otvoru, to sú genitálne bradavice. Niekedy sa im hovorí aj kondylómy, čo je odvodené z latinského názvu condylomata acuminata. Ide o nezhubné a infekčné tkanivové výrastky, ktoré sa objavujú u mužov aj u žien v mladšom veku.

Práve časté striedanie partnerov, čo je pre najviac rizikovú skupinu do 25 rokov typické, je jedným z najvýznamnejších rizikových faktorov získania tejto infekcie. Za genitálnymi bradavicami je HPV papillomavírus a konkrétne typy označené 6 a 11.

Nakoľko je toto ochorenie naozaj dosť rozšírené a zároveň o ňom panujú aj rôzne mýty, rozhodol som sa o tom napísať komplexný článok. Pozrieme sa v ňom nielen na to, ako genitálne bradavice vyzerajú a aké sú ich prejavy, ale aj na to, ako sa ich zbaviť.

Čo sú genitálne bradavice

Čo sú genitálne bradavice Genitálne bradavice je názov veľmi rozšíreného vírusového pohlavne prenosného ochorenia, súčasne však aj pomenovanie pre typický symptóm sprevádzajúci túto infekciu. Najčastejšie táto infekcia postihuje mladých mužov a mladé ženy vo veku od 17 do 24 rokov.

  • Genitálne bradavice je infekcia spôsobení HPV vírusom, čo je ľudský papillomavírus
  • Tento vírus sa dostáva do organizmu, kde čaká na vhodné podmienky, napríklad oslabenie imunity a následne sa prejaví výskytom bradavíc v okolí genitálií
  • Nakaziť sa môžete pohlavným stykom a to vaginálnym, orálnym aj análnym sexom

Ľudský papillomavírus HPV má viacero typov, pričom ten, ktorý spôsobuje genitálne bradavice, má vysokú infekčnosť. Najčastejšie sa partneri nakazia medzi sebou pohlavným kontaktom. Spravidla platí, že ako náhle sa už nakazíte, budete mať vírus v organizme nastálo. Vyliečením genitálnych bradavíc sa len potlačí jeho vonkajší prejav.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Mechanizmus vzniku infekcie a spôsobu fungovania vírusu v tele je nasledovný:

na úvod prichádza k nakazeniu sa vírusom priamym sexuálnym stykom s už nakazeným hostiteľom, vírus sa dostáva do tela a preniká do buniek
v prípade vytvorenia vhodných podmienok, napríklad oslabenia organizmu stresom, vonkajšími podmienkami alebo oslabením imunity, dochádza k vzniku bradavíc
bradavice sú spočiatku menšie a viac sploštené, vyskytujú sa v menšom počte a v okruhu vonkajšieho genitálu, neskôr sa však začnú viac rozmnožovať
nakoľko vírus má vysokú intenzitu vlastnej replikácie, v prípade neliečenia dochádza k zmnoženiu bradavíc a k ich prieniku čiastočne aj do vnútra pohlavnej sústavy

Pokiaľ nebudete bradavice liečiť, alebo sa spoľahnete len na domácu liečbu a nejaké neoverené babské recepty, veľmi pravdepodobne sa vyskytnú komplikácie. HPV vírus genitálnych bradavíc totiž môže vážne narušiť zdravý stav pohlavnej sústavy.

INKUBAČNÁ DOBA

Pri tomto ochorení je jeho nevýhodou dlhá inkubačná doba, navyše aj s veľkou variabilitou. Najčastejšie sa doba od nainfikovania sa po prvé prejavy pohybuje v rozmedzí od 1 do 8 mesiacov, priemerne je to okolo 3 mesiacov. Ak sa však bradavice vyskytnú na horšie viditeľnom mieste, nemusíte si ich všimnúť aj dlhšie.

Genitálne bradavice a ich príznaky a prejavy

Genitálne bradavice a ich príznaky a prejavy Typickým prejavom tohto infekčného ochorenia je práve výskyt genitálnych bradavíc. Môžu byť rôznej veľkosti, od veľmi malých útvarov sotva viditeľných voľným okom, až po väčšie škvrny telovej farby. Tvarovo môže ísť o ploché aj vystúpené útvary. Väčšinou je tvar bradavíc závislý od toho, v akej fáze rastu sú a kde sa nachádzajú.

Ako genitálne bradavice vyzerajú? Najčastejšie takto:

na úvod ide o menšie biele či začervenané pupienky, ktoré sa postupne zväčšujú a začínajú pripomínať karfiol
postupne sa povrch bradavice vyhladí, praskne a začne mokvať, vzniknúť môžu aj väčšie zhluky bradavíc a výnimočne prenikajú aj do hĺbky
bradavice sú nebolestivé, ale môžu svrbieť a pri pohlavnom styku aj krvácať

U žien ich možno nájsť na malých a veľkých pyskoch a v ich okolí, vzácnejšie vo vagíne alebo na krčku maternice. U mužov sa zas nachádzajú na žaludi, v ústí močovej rúry, na predkožke a v oblasti semenníkov. Niekedy môžu byť aj v blízkosti análneho otvoru.

Príčiny, rizikové faktory a prenos genitálnych bradavíc

Príčiny, rizikové faktory a prenos genitálnych bradavíc Za výskytom genitálnych bradavíc treba hľadať infikovanie organizmu už spomínaným vírusom HPV. Nie všetky typy vírusu sa ale prejavujú bradavicami, takže sa jedná len o špecifické druhy. Prenos je najčastejšie pohlavným stykom.

Tu je detailnejšie popísaný pôvodca ako aj rizikové faktory prenosu:

Vírusová infekcia HPV: Ak sa u vás objavia genitálne bradavice, môže za to ľudský papillomavírus označovaný ako HPV, konkrétne typ HPV-LR, kam patria vírusy s označením 6 a 11. Vírus je vysoko nákazlivý, spôsobuje výskyt bradavičnatých útvarov v okolí genitálií alebo análneho otvoru, výnimočne aj vo vagíne či krčku maternice. Nie je však zhubný.

Prenos pohlavným stykom: Najviac rizikovým faktorom pre nainfikovanie sa vírusom je nechránený pohlavný styk a to či už orálny, vaginálny alebo análny. Nie vždy pomôže používanie kondómu, takže hoci bezpečný sex je lepšou voľbou ako styk úplne bez ochrany, najväčšiu istotu máte vtedy, ak budete mať len jedného stáleho partnera.

Prenos z matky na novorodenca: Nepohlavnou cestou sa môžu genitálne bradavice preniesť aj z matky na dieťa pri pôrode. Počas pôrodu totiž môže prísť k poškodeniu bradavíc v okolí genitálu a k ich krvácavosti, čo vedie až k 90 % riziku prenosu vírusu HPV na novorodenca. Ojedinele môže nastať aj prenos počas kojenia.

Ďalšie rizikové faktory: Medzi ďalšie rizikové faktory na prepuknutie infekcie genitálnych bradavíc patrí kontakt pomocou kontaminovaných predmetov, ktoré prišli do styku so spermiami alebo pošvovým sekrétom. Môže sa tak stať aj dotykom rúk. Taktiež oslabená imunita alebo nejaká stresová situácia môžu spôsobiť začiatok spiacej infekcie.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Priebeh, fázy a vývojové štádia genitálnych bradavíc

Priebeh, fázy a vývojové štádia genitálnych bradavíc Vznik infekcie genitálnych bradavíc má svoju postupnosť a priebeh. Ten sa skladá z viacerých fáz, pričom prvé prejavy sa môžu objaviť niekedy aj 8 mesiacov od preniknutia vírusu do organizmu. Pri neliečení môže nastať rozšírenie infekcie do okolitých tkanív.

Priebeh infekcie aj so sprievodnými javmi má obvykle tieto fázy:

Prvé štádium: Prvá fáza je charakteristická preniknutím infekcie do organizmu. To sa deje najčastejšie kontaktom s tekutinami súvisiacimi s pohlavnou sústavou, čiže s ejakulátom alebo pošvovým sekrétom. Môže ísť však aj o priamy kontakt s mokvajúcimi alebo krvácajúcimi bradavicami, prípadne s kontaminovanými predmetmi alebo časťami tela.

Druhé štádium: Počas druhej fázy dochádza k prejaveniu sa infekcie a to vznikom menších genitálnych bradavíc. Najčastejšie sa vyskytujú v okolí vonkajších genitálií, prípadne v okolí análneho otvoru. Spočiatku sú len menšie, buď belavé alebo mierne začervenané. V tomto štádiu je ich liečba možná ešte bez zdĺhavých komplikácií alebo rizík.

Tretie štádium: Ak však nepríde k liečbe, nasleduje zväčšenie ich bradavíc do väčších a vypuklejších útvarov. Môže prísť aj k ich prasknutiu, následnému mokvaniu, pri väčšom podráždení aj ku krvácaniu, čo má za následok ďalšie rozšírenie infekcie. Vznikajú väčšie mokvajúce oblasti s intenzívnym svrbením, čo spôsobí ešte viac podráždenie pokožky.

Štvrté štádium: V poslednom štádiu dochádza k prieniku bradavíc aj do hlbších oblastí tkanív. U mužov môže prejsť k prieniku do močovej rúry, čo sťaží močenie. U žien prechádza infekcia typicky z vonkajšieho genitálu do vnútra vagíny, niekedy môže napadnúť aj krčok maternice. Análne bradavice zas môžu preniknúť do vnútra rektálneho otvoru.

Diagnostika genitálnych bradavíc

Diagnostika genitálnych bradavíc Genitálne bradavice sa dajú pomerne jednoducho a rýchlo identifikovať na základe pohľadu lekára, čiže na základe fyziologického vyšetrenia. Komplexná diagnostika ale zahŕňa aj niektoré ďalšie testy, najmä z dôvodu lepšieho určenia miesta infekcie a zistenia rozšírenia vírusu do ďalších tkanív, čo sa týka najmä žien.

Preto prebieha vyšetrenie vo viacerých formách:

anamnéza – podobne ako aj v prípade iných pohlavne prenosných ochorení, aj tu lekár najskôr zisťuje prítomnosť rizikových faktorov pre prenos či získanie infekcie
fyziologické vyšetrenie – súčasťou úvodného vyšetrenia je aj fyziologické vyšetrenie pohľadom s cieľom určiť prítomnosť genitálnych bradavíc
výtery – súčasťou diagnostiky je aj odobratie výterov či sterov z postihnutých oblastí, u žien najčastejšie z krčka maternice a u mužov z ústia močovej rúry
HPV DNA test – na určenie konkrétneho typu HPV vírusu sa využíva DNA test, ktorý zisťuje možné riziko prechodu vírusu do zhubného štádia práve z odobratých vzoriek

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

 

Pri fyziologickom vyšetrení môže lekár na lepšiu viditeľnosť bradavíc použiť aj roztok kyseliny octovej. Súčasťou vyšetrenia je odlíšiť bežné genitálne bradavice od tých typov, ktoré môžu mať zhubný charakter. Za týmto účelom je nevyhnutné aj laboratórne vyšetrenie.

DODATOČNÉ VYŠETRENIA PRE ŽENY

U žien sa vykonáva diagnostika o niečo dôkladnejšie, nakoľko hrozí, že pri určitom type HPV vírusu môže prísť ku karcinómu maternice, konkrétne k vzniku rakoviny krčka maternice. Za týmto účelom sa vykonáva práve spomínaný HPV DNA test, na ktorý sa používajú odobraté vzorky priamo z krčka maternice.

Riešenie a liečba genitálnych bradavíc

Riešenie a liečba genitálnych bradavíc Genitálne bradavice nie sú zhubné, takže najlepším a najefektívnejším spôsobom ich liečby je ich jednorazové odstránenie. Alternatívou je potom dlhodobejšia liečba pomocou rôznych druhov prípravkov s vonkajšou aplikáciou lokálne priamo na postihnuté miesto.

Ako liečiť genitálne bradavice? Existuje viacero spôsobov a foriem:

Lokálne prípravky

Pokiaľ sa chcete vyhnúť priamemu odstráneniu bradavíc, k dispozícii sú viaceré formy vonkajších prípravkov založených na rozličných účinných látkach. Medzi najviac využívané formy patria krémy, gély a oleje, ktoré sa aplikujú lokálne na postihnuté miesto. Takáto liečba však buď priamo pôsobí na vírusy v danom mieste alebo deštruuje tkanivo bradavíc.

Odstránenie pomocou tekutého dusíka

Veľmi účinnou metódou využívanou na odstránenie existujúcich bradavíc je kryoterapia. Tá využíva zmrazenie tekutým dusíkom, čo v priebehu pár dní spôsobí odpadnutie bradavice. Liečba má úspešnosť skoro 80 %, je vhodná aj pre tehotné ženy, avšak má nevýhodu v tom, že bradavice sa môžu vrátiť v priebehu pár mesiacov opäť na to isté miesto.

Chirurgické odstránenie a ďalšie metódy

U väčších bradavíc sa využíva priamo chirurgická excízia, čiže vyrezanie bradavíc z kože. Čoraz populárnejšou, ale zároveň aj finančne nákladnejšou voľbou, je odstránenie pomocou laserovej ablácie. Spoločne s odstránením elektrokauterom ide o najnovšie možnosti, ktoré sa vykonávajú pri lokálnom umŕtvení. Iné metódy sa u nás aktuálne nevyužívajú.

Časté otázky o genitálnych bradaviciach

Časté otázky o genitálnych bradaviciach Genitálne bradavice sú pomerne častým sexuálne prenosným infekčným ochorením, čomu zodpovedá aj záujem verejnosti o túto tému. Stačí sa pozrieť na internetové fóra a diskusie a hneď zistíte, že muži aj ženy majú veľa dotazov. Tu sú tie, ktoré sa opakujú najviac:

Existuje nejaká domáca liečba na genitálne bradavice a na ich odstránenie?

Kúpiť sa dajú rôzne voľne prípravky, napríklad krém bez receptu a podobne. V zásade však platí, že bez lekárskeho vyšetrenia a odporúčania sa nesnažte liečiť sami. Žiadna alternatívna liečba alebo babské recepty typu ocot nestoja za riziko komplikácií a zhoršenia stavu.

Sú genitálne bradavice v tehotenstve nebezpečné?

Áno, a to tak pre matku, ako aj pre plod. Jednak existuje veľká pravdepodobnosť, že počas pôrodu budú bradavice krvácať a príde k infikácii plodu, zároveň môžu bradavice spôsobiť aj problémy v okolí pošvy. Treba preto zvážiť ich odstránenie.

Môžu sa nakaziť aj staršie deti a ak áno, akým spôsobom?

Áno, okrem už spomínaného prenosu na novorodenca počas pôrodu sa môžu nakaziť deti aj v neskoršej dobe. Od infikovaného rodiča je možný prenos pri dojčení, kúpaní a prebaľovaní. Veľmi ojedinele, ale teoreticky možne, môže byť prenos aj cez bielizeň alebo uterák.

Môžu genitálne bradavice spôsobiť až neplodnosť?

Nakoľko za genitálnymi bradavicami je HPV vírus typu 6 alebo 11, tento typ vírusu sa nedostáva do maternice a maximálne sa môže vyskytnúť ojedinele na jej krčku. Priame ohrozenie plodnosti u žien teda nehrozí, rovnako tak ani u mužov.

Existuje nejaké očkovanie na genitálne bradavice?

Áno, existuje dobrovoľné očkovanie voči HPV vírusu, ktorý je pôvodcom výskytu genitálnych bradavíc. Dostupné sú vakcíny proti viacerým konkrétnym typom vírusu, aj proti vysokoprenosným aj proti nízkoprenosným formám, rovnako tak pre ženy aj pre mužov.

Ako fungujú lieky na genitálne bradavice

Ako fungujú lieky na genitálne bradavice Pokiaľ ide o liečivá, vzhľadom na charakter ochorenia sa využívajú prípravky s vonkajšou aplikáciou. Existujú síce aj voľne dostupné krémy či gély, no bez odporúčania lekára ich nepoužívajte. Vzhľadom na vysokú infekčnosť aj komplikácie musí lieky indikovať len lekár.

Naozaj účinné prípravky sú vždy len na predpis:

  • Najviac sa používajú krémy, gély a oleje, ktoré si treba aplikovať doma niekoľkokrát za týždeň a to priamo na postihnuté miesta, doba užívania závisí od účinných látok

Medzi často využívané patria napríklad krém Imiquimod vyvolávajúci lokálnu imunitnú odpoveď alebo olej z katechínov, ktorý má prírodný pôvod, no liečba musí byť dlhodobá. Veľmi populárne sú gély a krémy typu Condylox, ktorý sa používa v cykloch aj s pauzou niekoľkých dní a aplikuje sa na postihnuté miesta bez zmývania.

LIEČBA AJ PRE SEXUÁLNYCH PARTNEROV

V prípade, že sa u vás potvrdili genitálne bradavice, vyšetrení musia byť aj všetci predošlí sexuálni partneri, ktorí by z hľadiska inkubačnej doby mohli byť infikovaní. Po pozitívnom náleze musia tiež absolvovať liečbu a po nej kontrolné vyšetrenie.

Prevencia genitálnych bradavíc

Prevencia genitálnych bradavíc Najlepšou prevenciou voči genitálnym bradaviciam je maximálna opatrnosť pri výbere sexuálneho partnera. Je to možno klišé, ale ak si budete ako partneri verní, nemusíte sa obávať, že sa nakazíte. Zároveň však platí, že ak máte nový vzťah, nový partner môže priniesť vírus v spiacej forme a tak vás nakaziť.

Tu sú preventívne opatrenia, ktoré sú voči infekcii najúčinnejšie:

sexuálny styk – použitie bariérovej antikoncepcie, čiže mužského alebo ženského kondómu, znižuje riziko prenosu, ale pozor, táto ochrana nie je na 100 %
striedanie partnerov – vzhľadom na rozšírenosť ochorenia aj bez viditeľných príznakov je rizikom časté striedanie partnerov, toho sa treba vyvarovať
očkovanie – na rozdiel od mnohých iných pohlavne prenosných očkovaní existuje voči vírusu HPV vakcína, takže odporúčam to určite využiť
posilnenie imunity – veľmi dôležitou súčasťou prevencie je všeobecné posilnenie imunity, v tejto oblasti môžete už aplikovať aj domáce recepty na jej zlepšenie

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Všetky uvedené preventívne opatrenia vám síce môžu znížiť riziko nakazenia sa, ale ani tak nemáte 100 % istotu. V prípade, že sa u vás objaví akýkoľvek príznak, prípadne sa tak stane u vášho sexuálneho partnera, neváhajte čím skôr navštíviť lekára kvôli vyšetreniu.

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

5.00

2 Hodnotení

Dobrý deň, pekné popísané ale potrebujem niečo ozrejmiť. Domnievam sa, že uvedené ochorenie mám. Ale na prekvapenie chodím často urologovi na vyšetrenia aj preventívne prehliadky a nič nikdy neriešil. Zároveň chcem vedieť, či pri predooperacnych vyšetreniach a preventivnom vyšetrení sa vyšetruje aj vami uvedený vírus? Ak áno prečo nie je pozitívna biochémie alebo keď iné vyšetrenia?

P píše 17 augusta 2019 o 22:55

Dobrý večer, ku komu ísť ak mam podozrenie na genitalne bradavice ku dermatologičke alebo k urológovi? Dakujem

Luk píše 13 februára 2020 o 00:23

Mna obvodna doktorka poslala ku kožnej

jonik píše 02 marca 2020 o 21:54

si myslim ze skor k urologovi deratologicka s tym nepomoze

Alena píše 14 apríla 2020 o 21:19

Keď mám pravdepodobne ten vírus tak kde mám ísť stim ? Ku ginekologičke alebo kde ??

Veronika píše 15 mája 2020 o 15:34

Najskôr ku gynekologičke a ak nezaberie liečba vás pošle na kožné .. a t vám ich vypalia dusikom

Patrícia píše 12 júna 2020 o 12:39

Keď mám ten vírus ku komu mám ísť na prvú prehliadku?

Karolína píše 25 mája 2020 o 00:04

Dobrý deň objavili sa mi take malé bradavičky medzi nohami skôr pri análnom otvore a na povrchu posvy sú to take čo odstrcaju viete mi nejako pomôcť ?

Greta píše 16 júla 2020 o 16:52

Dobrý večer ja mam genitalne bradavice a nedávno som sa dala očkovať proti HPV. Ešte ma čakajú 2 vakcíny. Moja otázka je či mi zmyznu bradavice samé alebo ich treba odstrániť? Ďakujem

Lienka píše 05 októbra 2020 o 22:00

Pani Greta určite chojte k svojmu gynekológovi, urobí vám ster a podla toho zisti, ktorý tip HPV máte a odporučí vás ku kožnej.
U mňa bol takýto postup.ja mam 6 a 11 to sú tie, ktoré nespôsobujú rakovinu chvalabohu a keďže som si to zanedbala a hambila sa ísť tak sa mi to vôbec nevyplatilo a teraz sa mi to aj finančne prihorsilo, keďže jedna očkovacia latka stojí 160e a mam ich vybrať 3x..určite to riešte hneď a bez hamby!čím skôr tým lepšie.Je to veľmi nepríjemná vec a strašne to ide na psychiku. Aspoň u mňa. Veľa šťastia všetkým, ktorý sa s tým trápia.

Lienka píše 05 októbra 2020 o 22:09

Pridať komentár