Genitálny herpes

Genitálny herpes, nazývaný aj genitálny opar, je veľmi nákazlivé pohlavne prenosné ochorenie vyskytujúce sa u žien aj u mužov. Typicky sa táto vírusová infekcia prejavuje na sliznici a koži pohlavných orgánov a ich okolia, čiže u ženy najmä na pošve a u muža hlavne na penise. U žien je nebezpečný najmä v tehotenstve a pred pôrodom.

Genitálny opar je spôsobený vírusom a prenáša sa pohlavným stykom. Vysoká infekčnosť je spôsobená aj tým, že mnohokrát má nakazený človek len minimálne alebo vôbec žiadne príznaky, prípadne je len prenášačom bez spustenia infekcie.

Nakoľko je genitálny herpes veľmi častí sexuálne prenosné ochorenie, pozrieme sa naň trocha bližšie. Povieme si niečo o tom, ako sa herpes prejavuje, aké sú rizikové faktory pre aktiváciu ochorenia, akým spôsobom prebieha prenos a čo všetko zahŕňa liečba choroby.

Čo je genitálny herpes

Čo je genitálny herpes Genitálny opar sa vyskytuje medzi dospelými pomerne často a to najmä z dôvodu, že ide o infekciu spôsobenú vírusom, ktorý nie je možné z organizmu úplne vypudiť. Liečba, najmä zameraná na antivirotiká, dokáže totiž len potlačiť vonkajšie príznaky, nie vírus odstrániť.

  • Genitálny herpes je pohlavne prenosné ochorenie spôsobené vírusom Herpes simplex
  • Ide o vírusovú infekciu prejavujúcu sa herpesom, čiže oparom, v oblasti genitálií, v prípade prenosu análnym stykom aj v okolí análneho otvoru
  • Nákaza je možná už po jednom sexuálnom kontakte a to priamom aj nepriamom

Za infekciou je špecifický typ vírusu Herpes simplex označovaný ako HSV-2. Ochorenie síce nie je nebezpečné z toho hľadiska, že by napríklad spôsobovalo neplodnosť, no má veľmi nepríjemné prejavy a nie je možné sa ho definitívne zbaviť. Po preliečení totiž ustupuje len do latentnej fázy a kedykoľvek sa môže opakovať, napríklad pri oslabení organizmu.

Takto vyzerá mechanizmus infekcie a fungovania vírusu v tele:

primárna infekcia sa do tela dostane pri kontakte so sliznicou či pokožkou počas pohlavného styku s hostiteľom, ktorý už vírus má
následne sa do 7 dní objavia prvé príznaky, najčastejšie v podobe drobných pľuzgierov, niekedy sú prítomné aj systémové prejavy
po aplikovaní antivirotík a lokálnych prípravkov dochádza k potlačeniu vírusu, ktorý sa cez nervy dostáva do nervových ganglií, kde nastáva jeho latentné štádium
k opätovnej aktivácii vírusu a k prejavom infekcie dochádza až následkom nejakých vonkajších faktorov, ktoré spôsobia oslabenie imunity organizmu

Ak dochádza k opakovanej infekcii, tak jej predchádza pocit brnenia a pľuzgieriky už bývajú o niečo menšie. Práve brnenie môže byť dobrým varovným signálom, pretože pri opakovanej infekcii je dobré začať s liečbou čo najskôr. Významne sa tak zrýchli vymiznutie príznakov.

INKUBAČNÁ DOBA

Genitálny opar má veľmi krátku inkubačnú dobu od prvého nakazenia sa, čiže prvotné príznaky sa objavia čoskoro a tak je možné aj lepšie identifikovať pôvodcu infekcie. Bežne sa inkubačná doba pohybuje od 2 do 7 dní, najčastejšie sa prvý herpes v oblasti genitálií objaví okolo 5. dňa, nie vždy je ale hneď viditeľný.

Genitálny herpes a jeho príznaky a prejavy

Genitálny herpes a jeho príznaky a prejavy Genitálny opar môže prebiehať v niektorých prípadoch aj v asymptotickej forme, čiže bez príznakov alebo prejavov, ide ale o menšinu prípadov. Typickým prejavom je výskyt pľuzgierov, pridružiť sa ale môžu aj zdurenie lymfatických uzlín, bolesť hlavy, bolesť svalov, bolesť pri močení alebo celková slabosť.

Ako genitálny herpes vyzerá? Tu sú jeho symptómy:

najskôr prichádza k začervenaniu a svrbeniu pokožky v mieste budúceho oparu
neskôr dochádza už k vzniku menších pľuzgierov, ktoré vytvárajú postupne zhluky, takže sa rozširujú do priestoru
na záver dochádza k zväčšeniu pľuzgierov v dôsledku nahromadenia infekčnej tekutiny v nich a pri ich podráždení k prasknutí a k vytečeniu tekutiny von

Najčastejšie býva poškodená vonkajšia časť genitálií, u žien typicky pysky ohanbia a u mužov žaluď alebo vnútorná časť predkožky. Pokiaľ prišlo k infekcii pri análnom styku, môžu sa pľuzgiere vyskytnúť v okolí análneho otvoru.

Príčiny, rizikové faktory a prenos genitálneho herpesu

Príčiny, rizikové faktory a prenos genitálneho herpesu Genitálny opar patrí medzi vírusové ochorenia, ktoré sa môžu opakovať, keďže vírus v tele zostáva prítomný nastálo. Existujú teda aj rôzne rizikové faktory, ktoré infekciu s vonkajšími príznakmi spustia, preto je súčasťou prevencie aj ich eliminácia.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Tu sú spôsoby prenosu aj jednotlivé rizikové faktory:

Vírusová infekcia Herpes simplex: Za genitálnym herpesom je vírus Herpes simplex, konkrétne jeho druhý typ označovaný aj ako HSV-2. Na získanie infekcie sú viac náchylnejšie ženy, pričom vírus je typický tým, že sa usadí v nervových gangliách nastálo a len v prípade výskytu vhodných podmienok sa prejaví symptómami na genitáliách.

Prenos pohlavným stykom: Najčastejším spôsobom získania infekcie a teda aj najväčším rizikovým faktorom je nechránený pohlavný styk. Môže sa jednať o vaginálny aj iný spôsob sexuálneho kontaktu, nainfikovanie sa je cez poškodenie sliznice. Nakaziť sa dá aj rukami či predmetmi kontaminovanými spermiami a pošvovým sekrétom.

Prenos z matky na novorodenca: Z pohľadu detí je rizikovým faktorom prenos infekcie priamo počas pôrodu, najčastejšie pri vaginálnom pôrode cez pôrodné cesty. Prenos je možný aj v prípade, že je vírus v tele matky v spiacej forme alebo ochorenie prebieha bez príznakov. Neliečenie infekcie u novorodenca môže mať za následok dokonca až smrť.

Rizikové faktory pre opakovanú infekciu: K opakovaniu infekcie dochádza vtedy, ak sa vírus dostane z latentnej fázy znova do tej aktívnej, na čo potrebuje vhodné podmienky. Ide predovšetkým o fyzické alebo mentálne vyčerpanie organizmu, nadmerný stres, zhoršenie imunity, podráždenie pokožky spodnou bielizňou alebo hormonálne zmeny.

Priebeh, fázy a vývojové štádia genitálneho herpesu

Priebeh, fázy a vývojové štádia genitálneho herpesu Genitálny opar ako infekcia prebieha vo viacerých štádiách. Fáza, kedy sú viditeľné vonkajšie príznaky v intímnej oblasti v okolí genitálu, nie je jediným štádiom genitálneho herpesu, nakoľko ide o vírus, ktorý má aj latentné vývojové fázy.

Pokiaľ ide o celý priebeh infekcie, ten možno rozdeliť nasledovne:

Aktívne štádium: Na úvod dochádza k infekcii pomocou priameho či nepriameho sexuálneho kontaktu. V tejto fáze prenikne vírus HSV-2 cez drobné poranenia alebo poškodenia sliznice či pokožky do tela a následne pozdĺž nervových vlákien do nervových ganglií. Tu sa usadí nastálo a v prípade prvotnej infekcie začínajú aj typické príznaky.

V oblasti genitálií, niekedy aj análneho otvoru, sa vyskytujú malé pľuzgieriky, ktoré sa postupne zhlukujú a pri poškodení môžu mokvať. Pridať sa môžu aj ďalšie príznaky chrípkového typu, najčastejšie ide o bolesti hlavy a svalstva, vyskytuje sa aj zdurenie lymfatických uzlín. Po preliečení tieto príznaky ustúpia a ochorenie prejde do druhej fázy.

Latentné štádium: Druhá fáza je nazývaná aj latentná a v tomto prípade je aj vírus v spiacej forme. Navonok nedochádza k žiadnym príznakom, opar aj ďalšie prejavy nie sú viditeľné. Vírus však nie je zničený a to aj napriek užívaniu antivirotík, len sa nachádza v pokojovom režime v nervových gangliách. Tu prežíva a čaká na vhodné podmienky k aktivácii.

Pod vhodnými podmienkami sa myslí také narušenie rovnováhy alebo kondície organizmu, ktoré znamená jeho oslabenie a to lokálne alebo celkovo. Najčastejšie ide o oslabenie imunitného systému, prípadne o lokálne problémy ako podráždenie pokožky v intímnych miestach. V takýchto prípadoch dochádza k aktivácii vírusu a prechodu do aktívneho štádia.

Diagnostika genitálneho herpesu

Diagnostika genitálneho herpesu Vyšetrenie genitálneho oparu zahŕňa fyziologické vyšetrenie pohľadom spoločne s laboratórnymi testami na potvrdenie existencie vírusu Herpes simplex v organizme, prípadne na zistenie prítomnosti protilátok proti nemu. Dôležitou súčasťou vyšetrenia je aj zistenie, či sa jedná o prvotnú alebo opakovanú infekciu.

Diagnostika má viac foriem:

anamnéza – prvotným vyšetrením je anamnéza aj s fyziologickým vyšetrením, kedy lekár zisťuje prítomnosť rizikových faktorov ako aj samotného oparu na genitáliách
metóda ELISA – asi najviac využívanou metódou je laboratórne vyšetrenie ELISA s dôkazom protilátok IgM a IgG, pričom takto sa dá odlíšiť aj opakovaná infekcia
kultivačné vyšetrenie – možnosťou, hoci menej používanou, je kultivačný test, kedy sa zo steru z postihnutých miest vypestuje kultúra a potvrdí sa tak prítomnosť vírusu
sérologický test – poslednou možnosťou potvrdenia infikáciou vírusu HSV-2 je sérologické vyšetrenie vzorky krvi a potvrdenie prítomnosti protilátok v nej

Muži môžu navštíviť za účelom testovania urológa alebo dermatovenerológa, ženy zas gynekológa. Spôsob vyšetrenia ako aj typy vykonaných testov potom závisia tiež od toho, či ide po prvotnú infekciu, alebo už o opakovanie genitálneho herpesu z minulosti.

TEST NA ODLÍŠENIE TYPU VÍRUSU

Súčasťou diagnostiky by malo byť aj vyšetrenie PCR, čiže metóda testu polymerázovej reťazovej reakcie. Táto vysokocitlivá metóda testuje DNA vírusu Herpes simplex a jej účelom je rozlíšenie, či sa jedná o typ HSV-1 alebo o typ HSV-2. Test sa vykonáva zo vzorky odobratej zo steru kožných alebo slizničných vredov.

Riešenie a liečba genitálneho herpesu

Riešenie a liečba genitálneho herpesu Genitálny opar je potrebné liečiť kombináciou priameho pôsobenia na vírus a symptomatickej liečby. Nakoľko sa vírusu Herpes simplex úplne zbaviť nedá, cieľom terapie je potlačiť aktuálnu infekciu a jej príznaky na minimum a snažiť sa vyhýbať negatívnym faktorom.

Tu sú najviac formy a spôsoby, ako liečiť genitálny herpes:

Antivirotiká so systémovým pôsobením

Prvou voľbou sú antivirotiká pôsobiace na celý organizmus a to buď vo forme liekov s perorálnym užitím alebo v infúznej forme. Z liekov sa najviac využívajú aciklovir, valaciklovir a famciklovir. Pri infúziách je možná liečba do žily aj do svalu. Podľa toho, či sa jedná o prvotnú alebo opakovanú infekciu sa užívajú antivirotiká od 5 dní až po 12 mesiacov.

Lokálne masti, krémy, náplasti a gély

Druhou formou sú prípravky s lokálnym použitím, ktoré tiež obsahujú látky pôsobiace na vírus, prípadne aj látky zmierňujúce niektoré príznaky, napríklad zmiernenie bolesti. Tieto prípravky majú najčastejšie formu vonkajšej aplikácie, nakoľko sa jedná o masti, gély, krémy alebo náplasti. Tieto formy sa dajú kombinovať aj so systémovou liečbou.

Režimové opatrenia

Veľmi dôležitou formou terapie je podporná liečba v podobe režimových opatrení. Tie majú za cieľ obmedziť negatívne faktory spôsobujúce opakované infekcie alebo aktiváciu vírusu. Ide najmä o vyhýbanie sa nadmernej fyzickej záťaži, stresu a veľkým hormonálnym zmenám v prípade žien. Dôležité je aj nosenie vzdušnej spodnej bielizne, ktorá nedráždi pokožku.

Časté otázky o genitálnom herpese

Časté otázky o genitálnom herpese Genitálny opar je vzhľadom na svoj vysoký výskyt medzi ľuďmi predmetom častých diskusií. Niekedy ho sprevádzajú aj rôzne mýty či mylné informácie, najmä na internetových fórach a v diskusiách. Práve preto som sa rozhodol na tie najdôležitejšie otázky teraz odpovedať:

Pomáha na genitálny herpes napríklad cesnak či iná domáca liečba?

Genitálny herpes je ochorenie, ktoré patrí medzi pohlavne prenosné choroby s vysokou nákazlivosťou. Neodporúčam preto žiadne babské recepty či alternatívnu liečbu, ale navštíviť lekára, ktorý vie na základe diagnostiky a vyšetrenia určiť najlepšiu formu liečby.

Čo môže spôsobiť toto vírusové infekčné ochorenie počas tehotenstva?

Genitálny herpes a tehotenstvo je veľmi zlá kombinácia. Pri prvotnej infekcii môže byť v tehotenstve infikovaný aj plod, väčším problémom je ale pôrod. Či už pôjde o bezpríznakový priebeh alebo aj výskyt herpesu, matka veľmi často infikuje novorodenca.

Môže sa infekcia preniesť aj orálnym sexom alebo análnym stykom?

Áno, hoci najčastejší prenos býva prostredníctvom klasického vaginálneho styku, nakoľko práve tu dochádza najčastejšie k miernemu narušeniu sliznice genitálií, čo je najjednoduchšia vstupná brána pre vírus. Prenos je ale možný aj pri iných sexuálnych praktikách.

Hrozí pri genitálnom herpese aj opakovaná infekcia?

Áno, úplné odstránenie vírusu z tela nie je možné a preto je opakovaný genitálny herpes bežnou záležitosťou. Nepomáha ani zlepšenie obranyschopnosti tela, ani prvotné preliečenie herpesu antivirotikami, pri opätovnej aktivácii sa herpes objaví znova.

Dá sa voči genitálnemu herpesu získať imunita vakcináciou?

Bohužiaľ, voči vírusom spôsobujúcim genitálny herpes nie je možné očkovanie u nás. Jedinou možnosťou tak zostáva len prevencia vo forme bezpečného sexu s použitím bariérovej ochrany a opatrnosti pri výbere sexuálneho partnera.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Ako fungujú lieky na genitálny herpes

Ako fungujú lieky na genitálny herpes Nakoľko je genitálny opar vírusové ochorenie, súčasťou komplexnej liečby sú v prvom rade lieky pôsobiace priamo proti pôvodcovi, čiže vírusu Herpes simplex. Ide o antivirotiká, ktoré môžu byť podávané v perorálnej forme, pri prvotnej infekcii aj v infúznej forme.

Tu sú najčastejšie prípravky a ich formy:

  • Najlepšiu účinnosť majú tabletky acyklovir, ktoré sa na herpetické vírusy používajú dlhodobo, tiež valaciklovir a veľmi často používané sú aj tabletky a krémy famciklovir

Okrem perorálnych tabliet existujú aj masť či krém na genitálny herpes, ktoré tiež obsahujú antivirotické zložky pôsobiace lokálne na infekciu. Dĺžku užívania určuje lekár, pri infúziách môže stačiť obdobie 5 dní, pri niektorých liekoch sú to skôr týždne a pokiaľ ide o opakovaný genitálny herpes, výnimkou nie je ani dlhodobé užívanie liečiv 6 až 12 mesiacov.

LIEČIŤ SA MUSÍ AJ VAŠE OKOLIE

Vzhľadom na to, že genitálny opar má vysokú pravdepodobnosť prenosu, liečbu by ste mali podstúpiť nielen vy. Týka sa to primárne vašich sexuálnych partnerov, u ktorých je vysoké riziko infikovania sa. Mali by teda absolvovať vyšetrenie a po ňom aj liečbu.

Prevencia genitálneho herpesu

Prevencia genitálneho herpesu Pokiaľ ide o prevenciu, vzhľadom na to, že sa genitálny opar medzi partnermi najčastejšie šíri pohlavnou cestou, základom je dodržiavanie zásady bezpečného sexu. Rizikovým faktorom je príliš časté striedanie nových sexuálnych partnerov, takže v tejto oblasti treba byť opatrnejší. Podceniť by ste nemali ale ani iné faktory.

Najlepšia prevencii je tá komplexná:

antikoncepcia – samozrejmosťou v rámci prevencie by malo byť pri novom sexuálnom partnerovi používať bariérovú antikoncepciu, čiže kondóm
stresové faktory – infekciu s vonkajšími prejavmi môžu vyvolať aj nadmerná fyzická či mentálna záťaž, preto je dôležité sa takýmto stresovým faktorom vyhýbať
zvýšenie imunity – nakoľko sa opakovaný genitálny herpes objavuje práve pri oslabení imunity, dôležité je ju komplexne a dlhodobo prirodzene podporovať
v tehotenstve aby sa eliminoval prenos na dieťa, môžu sa pred pôrodom podávať antivirotiká a je vhodné, aby žena rodila nie vaginálne, ale radšej cisárskym rezom

Pokiaľ sa u vás už prvotná infekcia v minulosti vyskytla, mali by ste sa zamerať najmä na podporu pozitívnych faktorov a elimináciu tých negatívnych. Opakovaný genitálny opar je najlepšie začať riešiť čo najskôr, už pri prvotných príznakoch preto navštívte lekára.

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.14

14 Hodnotení