Guarana – Paulínia nápojová

Guarana - skusenosti, davkovanie a (aj neziaduce) ucinky

Paulínia nápojová, ako znie oficiálny názov Guarany, je popínavá rastlina, respektíve ker, ktorý je známy pre svoje stimulačné účinky a podporu energie či vitality. Má podobné povzbudzujúce účinky ako napríklad káva a používa sa aj ako doplnková výživa na chudnutie. Málokto však vie, že má tiež afrodiziakálny vplyv a účinky na sexuálne zdravie.

Vďaka svojmu zloženiu a stimulačnému vplyvu totiž môže zvyšovať libido a zároveň podporovať lepšie prekrvenie pohlavnej sústavy. Tieto dva vplyvy sú pritom alfa a omega zlepšenia kvality sexuálneho vzťahu mužov aj žien.

Guarana sa síce nevyskytuje pravidelne a často v tých najznámejších tabletkách na podporu potencie pre mužov či žien, ale v niektorých značkách ju možno nájsť. Kúpiť sa dá aj samostatne vo forme prášku, nápoja či kapsúl.

Guarana: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Guarana: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Paulína nápojová patrí medzi popínavé kríky, ktoré sú typickou flórou Amazonskej panvy v Amerike. To je aj pôvodné miesto výskytu Guarany, ktorej názov je odvodený od stimulačnej látky zvanej rovnomenne Guarana či Guarín. Ako povzbudzujúcu drogu užívali túto rastlinu aj pôvodné indiánske kmene nazývané Guaraníovia.

  • Guarana je rastlina zaradená do čeľade mydlovníkovitých a ide o popínavých ker pôvodom z Južnej Ameriky
  • Rastlina je nižšieho vzrastu a jej semená sa už celé tisícročia využívajú na povzbudenie, zvýšenie energie a dodanie fyzickej aj mentálnej sily
  • Guarana je veľmi bohatá na vitamíny, minerály a najmä na látku zvanú Guarín

Guarín je látka pastovitej konzistencie, ktorá sa vyrába pražením a podrvením semien rastliny. Obsahuje od 3 do 6 % kofeínu, čo je viac, ako napríklad v prípade kávy alebo čaju. Táto samotná látka sa používa ako prísada aj v alkoholických a nealkoholických nápojoch určených na povzbudenie tela a mysle.

To je koniec koncov aj jej najčastejšie využitie, no určite nie jediné:

povzbudzujúce účinky sa týkajú aj zvýšenia koncentrácie, vitality a výdrže, takže Guarana pomáha pri nadmernej záťaži a pri potlačení únavy
u žien môže tíšiť menštruačné bolesti a zlepšiť celkový priebeh menštruácie, u oboch pohlaví má afrodizikálny vplyv a zlepšuje prekrvenie pohlavnej sústavy
pomáha aj pri redukčných diétach, znižuje chuť do jedla, stimuluje odbúravanie tukov, zlepšuje vylučovanie vody a pomáha pri hnačke

Guarana

  • Fyzické aj mentálne povzbudenie
  • Zvýšenie libida a zlepšenie potencie
  • Prispieva k lepšiemu metabolizmu tukov

Pozitívne je, že Guarana a produkty z nej neprekysľujú organizmus a nemajú vedľajšie či negatívne účinky v porovnaní s kávou. Na rozdiel od nej je uvoľňovanie energie a stimulácia organizmu dlhodobejšia a postupnejšia, pri káve je to rýchle a krátkodobejšie. Rastlina ako taká je tak ideálnou zložkou nápojov, čajov, tabliet a iných produktov.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Ak by ste sa chceli dozvedieť niečo viac a najmä odbornejšieho charakteru o tejto rastline, odporúčam vám ako dobrý externý zdroj tento článok na Wikipédii. Nerád by som totiž túto moju recenziu zmenil na vedecký opis rastliny a jej stavby.

Látky a zloženie rastliny Guarana

Látky a zloženie rastliny Guarana Guarana je bohatým zdrojom viacerých stimulačných látok, nielen Guarínu, ako som to povedal na úvod. Nachádzajú sa tu aj viaceré minerály a vitamíny, pričom všetky zložky vytvárajú spoločne synergiu pri pôsobení nielen na psychickú či fyzickú vitalitu a výkonnosť, ale aj v sexuálnej oblasti.

Toto sú najdôležitejšie zložky rastliny:

Guarín: Látka nazvaná podľa rastliny sa nachádza jedine v Guarane a ide o účinnú látku obsahujúcu dvojnásobné množstvo Kofeínu, ako je napríklad v káve. Ide teda o veľmi dobrú alternatívu ku Kofeínu z kávy a aj preto je samotná Guarana čoraz populárnejšia. Táto látka má zároveň najväčší podiel na účinkoch rastliny a najmä na tom, že tieto účinky sú dlhodobejšie a stabilnejšie, nakoľko sa v tele uvoľňuje postupne.

Kofeín: Zrejme najznámejším stimulantom ľudskej nervovej sústavy je práve alkaloid zvaný Kofeín, ktorý má v Guarane veľmi silné zastúpenie. Ide o známu látku, ktorá je súčasťou kávy a ktorá ovplyvňuje najmä mentálny stav a psychiku človeka. Používa sa aj ako stimulant počas športového výkonu a dočasne zvyšuje krvný tlak.

Teobromín: Tento alkaloid je druhou stimulačnou látkou obsiahnutou v Guarane. Nachádza sa tiež v kakau a to je aj dôvodom, prečo sa kakao odporúča ako skvel prírodné afrodiziakum. Teobromín pôsobí povzbudzujúco na celý organizmus a tiež na zvýšenie sexuálneho apetítu. Okrem toho má látka vazodilatačné účinky, pomáha na rozšírenie ciev, zvýšenie prekrvenia a teda aj na zlepšenie erekcie u mužov či prekrvenia pohlavnej sústavy u žien.

Teofilín: Treťou stimulačnou látkou nachádzajúcou sa v Guarane je ďalší alkaloid, tentoraz nazvaný Teofilín. Zaujímavosťou je, že v medicíne sa používa na liečbu prieduškovej astmy a tiež sa vyskytuje v semenách kakaovníka. Ide v podstate o dvojičku k Teobromínu, ktorá má rovnako vplyv na kardiovaskulárny systém, ale napríklad má aj protizápalový vplyv. V prvom rade však stimuluje centrálny nervový systém.

Vitamíny a minerály: Z vitamínov obsahuje rastlina najmä vitamíny skupiny B, konkrétne B1 a B2, vitamín C a vitamín E. V prípade vitamínu C ide o známy antioxidant a zároveň látku zlepšujúcu imunitu. Okrem vitamínov je Guarana bohatá aj na minerálne látky. Obsahuje vápnik, fosfor, železo alebo sodík. Všetky tieto minerály svojim spôsobom pomáhajú aj sexuálnemu zdraviu a správnemu fungovaniu pohlavnej či vylučovacej sústavy.

Guarana a jej účinky

Guarana a jej účinky Veľká diskusia sa vedie o účinkoch a vplyvoch Guarany na ľudský organizmus. Okrem dodania energie a zahnania únavy je rastlina nápomocná aj v ďalších oblastiach fungovania nášho tela, napríklad aj pri narušení imunity alebo pri spaľovaní tukov. Pochopiteľne, mňa najviac zaujíma jej vplyv na sexuálne funkcie.

Toto sú účinky, ktoré sa v súvislosti s Guaranou spomínajú najviac:

Fyzické aj mentálne povzbudenie

Najznámejším účinkom Guarany je zvýšenie energie a vitality a celkové povzbudenie organizmu. To sa týka nielen tela, kde Guarana zlepšuje fyzickú výkonnosť, ale aj mysle. Rastlina má priaznivý vplyv na centrálnu nervovú sústavu, takže nielen, že pomáha zahnať únavu, ale podporuje schopnosť koncentrácie, dlhodobú pamäť a celkovo činnosť mozgu.

Guarana

  • Fyzické aj mentálne povzbudenie
  • Zvýšenie libida a zlepšenie potencie
  • Prispieva k lepšiemu metabolizmu tukov

Zvýšenie libida a zlepšenie potencie

Guarana je nielen všeobecný stimulant, ale aj prostriedok na zlepšenie sexuálneho života. Jedná sa o prírodné afrodiziakum, ktoré zvyšuje u mužov aj žien sexuálny apetít. Vďaka zlepšeniu prekrvenia pohlavnej sústavy a podpore stimulácii pohlavných hormónov je rastlina súčasťou aj niektorých tabliet napríklad na erekciu u mužov či na zvýšenie libida u žien.

Podpora pre ženy

Ak ste žena a trápia vás problémy s menštruáciou, môže mať Guarana podporné účinky na normalizáciu tohto procesu. Pomáha napríklad pri bolestiach počas menštruácie a tlmí ich, no nielen na tie, tlmí všeobecne aj iné typy bolestí typických pre ženy, napríklad bolesť hlavy. Zároveň zvyšuje vašu vitalitu.

Pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém

Stimulačné látky nachádzajúce sa v rastline pomáhajú nielen na povzbudenie, ale aj na zlepšenie stavu srdca a ciev. Ak máte príliš nízky tlak, môže vám Guarana pomôcť s jeho zvýšením. Má tiež stimulačné účinky na činnosť srdca a zlepšuje prekrvenie ciev a žíl a to vrátane tých periférnych.

Podpora imunitného systému

Guarana pomáha podporovať imunitný systém a má viaceré účinky proti bežným ochoreniach spojeným s nedostatočnou obranyschopnosťou organizmu. Najmä vďaka vitamínu C má napríklad protizápalové účinky a znižuje horúčku. Pomáha aj na uvoľnenie dýchacích ciest, čo sa hodí pri respiračných problémoch.

Podpora na chudnutie

Guarana má pozitívny vplyv aj na vylučovanie vody z tela a tiež na odbúravanie a spaľovanie tukov. Výsledkom môže byť zlepšenie účinnosti chudnutia, aj keď sama o sebe rastlina určite nie je žiadnym zázračným prostriedkom na schudnutie. Určite však prospieva pri kontrole hmotnosti a znížení nadváhy.

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky V zásade platí, že Guarana nemá negatívne a vedľajšie účinky, možno s výnimkou alergickej reakcie. Tá sa ale nedá považovať za nežiaduci účinok zapríčinený rastlinou, ale skôr precitlivenou reakciou organizmu. Na rozdiel od kávy napríklad nepôsobí ani močopudne a neprispieva k nadmernému odvodneniu organizmu.

Pre istotu si ale treba dávať pozor na niektoré rizikové situácie:

ak máte problémy s vysokým krvným tlakom, mali by ste užívanie Guarany zvážiť a konzultovať s lekárom
to isté platí aj v prípade, že máte hormonálne problémy vážnejšieho charakteru
pre tehotné ženy a ženy počas dojčenia sa neodporúčajú žiadne výživové doplnky alebo produkty s obsahom rastliny
Guaranu neužívajte ako náhradu za prípravky predpísané lekárom v prípade vážnych stavov súvisiacich s psychickými problémami, napríklad depresiou

DODRŽUJTE DÁVKOVANIE

Aby nenastali žiadne problémy pri užívaní akéhokoľvek typu prípravku s obsahom Guarany, dôrazne odporúčam dodržiavať dávkovanie a neprekračovať maximálnu povolenú dennú dávku užívania.

Pestovanie doma

Guarana: Pestovanie doma Ak premýšľate o pestovaní Guarany u nás, je to možné naozaj len za veľmi špecifických podmienok. Najdôležitejšie je nasimulovať čo najviac tropické podmienky, to znamená teplo a vlhko. Do úvahy teda v našom podnebnom pásme pripadá jedine skleník alebo väčšia zimná záhrada s vykurovaním.

Pri pestovaní sa riaďte týmito zásadami:

rastlina sa pestuje podobne ako vínna réva, sadenice musia byť od seba vzdialené aspoň dva metre
semená saďte do substrátu s dostatočným podielom piesku a štrku pre lepšiu priepustnosť vlhkosti
semena saďte zhruba 1,5 cm hlboko a klíčiť musia pri teplote okolo 20 stupňov Celzia
keď rastlina vzíde, dôležitý je dostatok vlahy a udržiavanie stálej teploty aj vlhkosti

Prášok, čaj aj tablety

Guarana: Prášok, čaj aj tablety Guarana sa využíva ako súčasť rôznych potravín a nápojov v pestrej palete foriem. Najčastejšie sú tri a to forma prášku na zarobenie v nápoji, už hotový tekutý nápoj a forma tabliet, čiže výživových doplnkov. Zachytil som Guaranu ako súčasť zloženia aj niektorých gélov určených pre zlepšenie kvality sexuálneho života, ale táto forma nie je až tak rozšírená.

Tu je niekoľko detailných informácií ku každej z foriem:

Prášok – extrakt

Predaj vo forme prášku je veľmi populárny. Dôvodom je zaujímavá cena a jednoduché dávkovanie. Ak sa rozhodnete pre túto formu využitia Guarany, nepozerajte však až tak na tú cenu, ale najmä na koncentráciu. Minimálna hranica by mala byť 22 % obsahu Kofeínu v prášku a samozrejmosťou by malo byť 100 % prírodné zloženie bez „éčok“ a podobne.

Nápoje

Guarana je bežnou súčasťou rôznych druhov studených aj teplých nápojov. Môže ísť o špeciálne čaje alebo horúce nápoje na zalievanie, prípadne o studené alkoholické či nealkoholické nápoje. Ak sa rozhodnete pre túto formu, určite sa vyhýbajte bežných syntetickým energetickým nápojom, ale hľadajte rastlinnú a bylinnú alternatívu.

Výživové doplnky – tabletky

Poslednou a mojou najobľúbenejšou formou sú tabletky alebo gélové kapsule. Existujú rôzne značky, či už jednozložkové obsahujúce len Guaranu, alebo vo forme komplexnejších prípravkov, kde je extrakt z rastliny len jednou z účinných látok. Druhá možnosť je pre mňa lepšia, nakoľko si viem vybrať také typy, ktoré sú špeciálne zamerané na podporu správneho fungovania pohlavnej sústavy a na zlepšenie sexuálnych funkcií.

Guarana

  • Fyzické aj mentálne povzbudenie
  • Zvýšenie libida a zlepšenie potencie
  • Prispieva k lepšiemu metabolizmu tukov

Užívanie a dávkovanie Guarany

Užívanie a dávkovanie Guarany Aby ste si mohli užiť účinky rastliny čo najlepšie, správne užívanie je alfa a omega úspechu. Vzhľadom na to, že rastlina má stimulačné účinky, odporúčam robiť počas dlhodobého užívania prestávky. Ich intenzita ale závisí aj od koncentrácie, napríklad ak budete užívať tabletky na podporu libida, môžete ich užívať aj 2 či 3 mesiace a až potom si dať pauzu.

Čo sa týka dávkovania, držte sa týchto odporúčaní:

ak budete užívať prášok, pamätajte, že maximálna koncentrácia nastáva do 1 až 1,5 hodiny od užitia, takže tomu prispôsobte čas dávkovania
pokiaľ si spravíte doma čaj, držte sa maximálnej dávky dvakrát za deň a ideálne je, ak nebudete takýto čaj piť večer, ale skôr poobede
v prípade tabliet dodržujte odporúčané dávkovanie priamo od výrobcu na príbalovom letáku
pokiaľ chcete využiť Guaranu na športovú aktivitu, užite tabletky či inú formu 30 až 60 minút pred samotným výkonom

Ako fungujú tabletky s obsahom Guarany a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Guarany a prečo ich odporúčam Guarana je súčasťou viacerých produktov v tabletkovej forme a nemusí sa jednať len o prípravky určené pre mužov, ale aj o prípravky určené pre ženy. Nemám však na mysli jednozložkové výživové doplnky obsahujúce len čisto Guaranu, ale tabletky s komplexnejším zložením a viacerými účinnými látkami.

Takéto produkty fungujú na jednoduchom princípe:

  • V zložení a obsahových látkach nájdete nielen Guaranu, ale aj extrakty a výťažky iných rastlín či prírodných afrodiziak, ktoré pôsobia zväčša na celú pohlavnú sústavu

Guarana obsahuje stimulanty na povzbudenie a presne za týmto účelom býva aj súčasťou zloženia týchto tabliet. Objektívne ale musím povedať, že vo väčšine najznámejších značiek sa nenachádza, ale to nemusí znamenať nič negatívne. Existujú totiž iné, podobné látky, ktoré ju v tomto účinku môžu zastúpiť.

Guaranu si môžete kúpiť aj vo forme samostatného výživového doplnku, no ja dávam prednosť komplexnejším prípravkom. Tu sú moje dôvody:

širšie zloženie znamená aj širšie účinky, takže takéto tabletky pomáhajú napríklad nielen na libido, ale aj na zlepšenie plodnosti alebo ejakuláciu
komplexnejšie prípravky so širším zložením sú dôkladne testované a eliminujú zvyčajne nežiaduce účinky samostatných látok
užívanie je možné obvykle dlhšiu dobu a najmä pravidelne bez prestávok, ak by ste chceli užívať Guaranu samostatne, muselo by to byť oveľa kratšiu dobu

Guarana

  • Fyzické aj mentálne povzbudenie
  • Zvýšenie libida a zlepšenie potencie
  • Prispieva k lepšiemu metabolizmu tukov

Výhodou týchto prípravkov je ich dostupnosť bez nutnosti mať lekársky predpis. Nie vždy ich síce má v ponuke aj bežná lekáreň, ale to až tak nevadí, objednať sa dajú väčšinou aj priamo z eshopu oficiálneho distribútora u nás. Pokiaľ stavíte na overené značky, nemusíte sa vôbec báť o bezpečnosť nákupu.

KVALITA DÔLEŽITEJŠIA AKO CENA

Pri tabletkách určených na podporu sexuálneho apetítu alebo podporu správneho fungovania pohlavnej sústavy pozerajte na skúsenosti a referencie iných užívateľov. Vždy uprednostnite kvalitu pred lákavou cenou, pretože lacné neúčinné prípravky sú najhoršia investícia!

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Guarana: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Nie všetky tabletky, ktoré som skúsil a mali u mňa úspech, obsahujú vo svojom zložení Guaranu. Pochopiteľne, sú na trhu aj značky, ktoré extrakt z tejto rastliny obsahujú, no nemusia mať zas iné dôležité látky. Určite preto odporúčam neriadiť sa pri výbere len podľa toho, či prípravok obsahuje alebo neobsahuje konkrétnu zložku.

Dôležité je naopak pozerať sa na účinnosť a vplyv komplexne, o čo sa snažím aj ja v mojich recenziách. Ak by ste chceli vedieť, čo mne konkrétne najviac na sexuálne zdravie a sexuálny apetít pomáha, rozhodol som sa zverejniť značky, s ktorými mám najlepšiu skúsenosť:

Guarana

  • Fyzické aj mentálne povzbudenie
  • Zvýšenie libida a zlepšenie potencie
  • Prispieva k lepšiemu metabolizmu tukov

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.98

41 Hodnotení

Chcem kúpiť