Horčík – Magnézium

V ktorých potravinách Magnézium možno nájsť

Magnézium, čo je ďalší veľmi používaný názov pre minerál Horčík, je pre náš organizmus veľmi prospešný minerál. Jeho nedostatok sa prejavuje bolesťami hlavy, nedostatkom koncentrácie aj svalovými kŕčmi. Vedeli ste však, že tento minerál je dôležitý aj pre náš sexuálny život?

Presne tak, Horčík sa podieľa u mužov na viacerých hormonálnych procesoch a jeho nízka hladina bola zistená najmä u mužov, ktorí mali problémy s erekciou. Niektoré štúdie dokonca hovoria, že množstvo horčíka v semene neplodných mužov je polovičné, ako v semene tých plodných.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Keď som sa snažil pátrať po horčíku v tabletkách a prípravkoch na erekciu, našiel som ho len vo veľmi málo značkách, napríklad v Zerexe. Na druhú stranu, našťastie, existujú výživové doplnky s obsahom čisto len Magnézia, ktoré sú pre nás mužov ako stvorené.

Horčík: pôvod, popis a využitie

Horčík: pôvod, popis a využitie Magnézium patrí medzi minerály vyskytujúce sa bežne v prírode, ktorý bol objavený už v polovici 18. storočia. Využíva sa v priemysle a to najmä preto, že je odolný voči vysokým teplotám. Z biologického hľadiska je dôležitý najmä pre správne fungovanie nervovej sústavy a svalstva a v kombinácii napríklad s vápnikom má upokojujúce účinky.

  • Horčík sa ako chemický prvok nachádza aj Periodickej tabuľke prvkov a z chemického hľadiska ide o mäkký a ľahký kov
  • Tento minerál sa nachádza aj v molekulách chlorofylu a tak sa podieľa na fotosyntéze
  • Z biologického hľadiska sa nachádza vo viac ako 300 enzýmoch v tele a u mužov je hneď po vápniku druhým najrozšírenejším minerálom v organizme

Dospelý muž by mal mať v tele od 20 do 30 gramov Horčíka, pričom konkrétna hladina záleží od viacerých faktorov typu vek, záťaž organizmu a podobne. Okrem toho, že horčík vplýva na hormonálnu hladinu, ktorá ovplyvňuje libido a erekciu, je jeho zmysel pre naše telo naozaj nesmierny a to sa týka nielen mužov, ale napríklad aj žien.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Toto sú najdôležitejšie vplyvy a využitie Magnézia v ľudskom tele:

normalizácia hladiny viacerých hormónov, čo ovplyvňuje libido, ale napríklad aj menštruáciu a jej priebeh
udržiavanie zdravého fungovania obehového systému a prevencia voči infarktom alebo srdcovou arytmiou
podpora psychického zdravia najmä prostredníctvom priaznivého pôsobenia na fungovanie nervovej sústavy

Ak budete mať v tele nedostatok horčíka, prejaví sa to najviac v psychickej a fyzickej kondícii. Časté sú svalové kŕče, strnulosť svalov, ale napríklad aj búšenie srdca, podráždenosť, nespavosť, náladovosť, zlé trávenie, problém s hladinou cukru a v extrémnych prípadoch môže prísť k depresii alebo až k astmatickým záchvatom.

ODBORNEJŠIE INFORMÁCIE

Chcete vedieť niečo viac o tomto zaujímavom minerály? Napríklad to, aký je jeho výskyt v prírode, kde sa využíva, aké je využitie jeho zlúčení alebo nejaké dodatočné chemické informácie? Odporúčam článok na tému Horčík na Wikipédii.

V ktorých potravinách Magnézium možno nájsť

V ktorých potravinách Magnézium možno nájsť Horčík je minerál, ktorý sa prirodzene vyskytuje vo viacerých druhoch potravín. Môže byť teda súčasťou vašej prirodzenej stravy, stačí spraviť pár zmien v jedálničku. Na druhú stranu, musím povedať, že len prirodzená strava jednoducho nestačí. Presvedčil som sa o tom až vtedy, keď som vyskúšal iné možnosti.

Zároveň však odporúčam potraviny s obsahom Horčíka. Kde sa najviac nachádza? Tu:

Mäso: Magnézium je možné nájsť v rôznych druhoch mäsa. Jednak ide o ryby, ale bohatým zdrojom sú aj jahňacie mäso, morčacie mäso a kuracina, konkrétne kuracie prsia. Z rýb je možné nájsť tento minerál najviac v lososoch, treske a tuniakovi.

Zelenina a strukoviny: Veľmi dobrým zdrojom je aj bezmäsitá potrava, konkrétne niektoré druhy zelenej zeleniny a strukovín. Odporúčam do jedálnička zaradiť najmä artičoky, sójové bôby, špenát, šošovicu, brokolicu, fazuľu a hrach.

Ovocie: Ak konzumujete ovocie, robíte dobre, najmä kvôli rôznym vitamínom obsiahnutým v tomto druhu potravín. Pokiaľ chcete zvýšiť príjem Magnézia, odporúčam zamerať sa viac na banány, datle, figy, černice, maliny a marhule. Okrem posledného prípadu je lepšie konzumovať čerstvé ovocie, marhule môžete aj sušené.

Orechy: Orechy sú skvelým zdrojom Horčíka, ale napríklad aj zdravých mastných kyselín a aminokyselín. Najviac Magnézia možno nájsť v arašidoch, kešu orieškoch, lieskových orechoch, mandliach, para orechoch, pekanových orechoch, pistáciách a vo vlašských orechoch.

Ryža: Ak máte radi ryžu, odporúčam najmä dva druhy ryže a to hnedú ryžu a nelúpanú ryžu. V týchto typoch totiž nájdete nielen dostatok Horčíka, ale aj viaceré aminokyseliny prospešné pre lepšiu erekciu a potenciu.

Múka a cereálie: Veľmi dobrým zdrojom Magnézia sú aj niektoré typy múky a cereálií. Ide napríklad o celozrnnú múku, pohánkovú múku, pšeničnú múku, kukuričnú múku, ovsené otruby, ražnú múku.

Iné zdroje: Medzi ďalšie zdroje bohaté na Horčík patria napríklad ľanové semiačka, quinoa, sója, morské riasy, mlieko alebo žito. Okrem mlieka zrejme ostatné potraviny nie sú súčasťou vášho bežného jedálnička, no ak chcete zvýšiť príjem Horčíku, určite by mali byť.

V ktorých potravinách Magnézium možno nájsť

Horčík a jeho účinky

Horčík a jeho účinky Magnézium je známe najmä ako minerál podporujúci nervovú sústavu a svalstvo, no zďaleka nejde o jeho jediné účinky. Látka je zaujímavá aj tým, že má vplyv na účinnosť iných látok, napríklad vápnika. Pre mužov aj pre ženy má pozitívny vplyv na ich sexuálny život a sexuálne problémy najmä svojim účinkom na hormonálnu hladinu a rozšírenie ciev.

Na čo všetko je Magnézium dobré? Tu sú najdôležitejšie účinky:

Normalizácia hormónov

Vplyv Horčíka na hladinu hormónov sa prejavuje u mužov aj u žien. V prípade mužov podporuje minerál tvorbu testosterónu, čo je hormón priamo vplývajúci na libido. U žien zas stimuluje Horčík hladinu estrogénu a progesterónu, čo pomáha na zmiernenie menopauzy, ale aj v prípade negatívnych príznakov počas menštruácie.

Zlepšenie erekcie

Magnézium pomáha rozširovať cievy, čo priaznivo ovplyvňuje prekrvenie vzdialených oblastí v ľudskom tele, medzi inými aj pohlavného údu. Väčšie prekrvenie znamená lepšie stoporenie a teda aj kvalitnejšiu erekciu. To je presne to, čo chceme!

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Horčík proti únave a na lepšie fungovanie nervovej sústavy

Ak sa cítite unavení, máte problémy s koncentráciou a sústredením, bolí vás hlava a ste akoby bez energie, je to presne prejav nedostatku horčíka. Zlepšenie fungovania nervovej sústavy a zvýšenie vitality a energie sú veľmi dôležité účinky Magnézia v boji proti únave.

Zdravie kardiovaskulárneho systému

Magnézium prispieva k lepšiemu fungovaniu srdca a ciev. Okrem už spomínaného rozširovania ciev má vplyv napríklad aj na zníženie príliš vysokého krvného tlaku, pomáha pri nepravidelnom srdcovom rytme a znižuje pravdepodobnosť srdcového zlyhania.

Lepšie trávenie

Ak trpíte zápchou, je prírodné Magnézium jedno z najviac účinných preháňadiel. Okrem toho znižuje pálenie záhy a zlepšuje celkovo trávenie a činnosť najmä hrubého čreva. Navyše, dostatok horčíka je prevenciou aj proti rakovine hrubého čreva.

Podpora svalstva a kostí

Uvoľnenie svalov, ich lepšia elasticita, flexibilita a zároveň pevnosť. To všetko má na svedomí Magnézium, samozrejme, v správnej koncentrácii v tele. Zároveň je podstatnou súčasťou kostného tkaniva spolu s vápnikom a tak prispieva k lepšiemu zdraviu a fungovaniu kostí, k ich mineralizácii a k aktivácii kostných buniek.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Ďalšie účinky

Horčík má pozitívne účinky aj na ďalšie systémy, tkanivá, orgány a procesy v našom tele. Ide napríklad o zlepšenie astmy, tlmenie niektorých príznakov pľúcnych ochorení, zníženie rizika diabetu, zlepšenie hladiny cholesterolu a spomalenie predčasného starnutia.

Vedľajšie a nežiaduce účinky

Vedľajšie a nežiaduce účinky Nadmerné užívanie Horčíka môže spôsobiť hnačku a pri dlhodobejšom užívaní aj vážnejšie problémy. Veľké dávky môžu viesť k nepravidelnému srdcovému rytmu, nízkemu krvnému tlaku, spomaleniu dýchania, zmätenosti a v extrémnych prípadoch môžu prísť aj kóma.

Pozor si dajte najmä v týchto situáciách:

ak užívate lieky ovplyvňujúce činnosť srdca, ciev, svalstva, nervovej sústavy alebo absolvujete hormonálnu terapiu, o užívaní Horčíka sa poraďte s lekárom
neužívajte Horčík súčasne s mastnými potravinami a potravinami s vysokým obsahom sacharidov, nakoľko nepríde k jeho vstrebaniu, ale k vylúčeniu a hnačke
ak máte problémy so zrážanlivosťou krvi, srdcovým blokom alebo trpíte tzv. syndrómom nepokojných nôh, Magnézium určite neužívajte

HORČÍK V TEHOTENSTVE A POČAS DOJČENIA

Na rozdiel od mnohých iných látok, ktoré som už rozoberal, je možné Horčík prijímať aj pre tehotné ženy a ženy počas dojčenia, nevyskytujú sa tu žiadne priame kontraindikácie. Samozrejme, ak uvádza výrobca konkrétneho výživového doplnku opak, treba sa držať jeho odporúčaní.

V potravinách, ako šumivé tablety, injekcie do žily aj ako nápoj

V potravinách, ako šumivé tablety, injekcie do žily aj ako nápoj Ak si myslíte, že vám stačí stravovanie na dostatočný príjem Horčíka, sklamem vás, nie. Minimálne nie vtedy, ak chcete významnejšie zlepšiť svoju erekciu a libido, čiže využiť prospešné účinky tohto minerálu pre túto oblasť. Potraviny však ako také samozrejme nevynechávajte.

Toto sú najlepšie možnosti na príjem Horčíka, ktoré máte:

Potraviny

V jedle je prijímanie Horčíka najviac prirodzené, ale na druhú stranu z hľadiska efektov pre svalový systém alebo pohlavnú sústavu neúčinné. Určite by ste však mali do svojho jedálnička zaradiť viac potravín s jeho obsahom, veď pohánka, fazuľa, špenát, orechy a viaceré druhy ovocia sú zdraviu prospešné nielen pre obsah Magnézia.

Nápoj v ampulkách

Zaujímavou formou sú nápoje v ampulkách, kedy sa Magnézium predáva ako tzv. perorálny roztok. Spravidla sa v jednom balení prípravku nachádza 10 ampuliek, každá na jeden deň. Našiel som takto už aj kombináciu Gingko biloba, Horčík a vitamín E alebo B.

Šumivé tabletky

Magnézium je veľmi známe, možno najznámejšie, vo forme šumivých rozpustných tabliet. Môžete ho kúpiť ako výživový doplnok buď samostatne, kde je Horčík jedinou zložkou šumivých tabliet, prípadne ako súčasť rôznych multivitamínov a kombinácií s ďalšími minerálmi a vitamínmi.

Injekcie

Toto nie je síce vôbec bežná forma, ale zaradím ju sem pre jej mimoriadny význam. Injekcie Magnézia sa totiž používajú na okamžité psychické, fyzické a svalové uvoľnenie, najmä v prípade potreby okamžite roztiahnuť cievy. Horčík má totiž tú vlastnosť, že rozširuje cievy, čo spôsobí väčší prietok krvi a lepšie prekrvenie celého organizmu.

Tabletky

V prípade bežných tabliet máte pomerne široký výber. Môžete si kúpiť výživové doplnky čisto len s obsahom Magnézia, napríklad ako Magnézium – Horčík chelát, prípadne v kombinácii s inými látkami, minerálmi a vitamínmi, napríklad s Vápnikom, Zinkom a vitamínmi B alebo C. Druhou možnosťou sú tabletky, kde je Horčík len doplnkovou látkou, pričom môže ísť o tabletky napríklad pre športovcov alebo práve na posilnenie potencie.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Užívanie a dávkovanie minerálu Horčík

Užívanie a dávkovanie minerálu Horčík Dostatok Magnézia v tele sa dá dosiahnuť jedine správnym užívaním a dávkovaním. Najlepšie je samozrejme dlhodobé užívanie, pričom odporúčaná denná dávka je zhruba 400 mg pre mužov a 300 mg pre ženy. Pre ženy v tehotenstve alebo počas dojčenia je dávka rovnaká ako u mužov.

Aby bolo užívanie čo najviac bezpečné a efektívne, odporúčam:

dodržiavať dávkovanie konkrétneho výživového doplnku
pri výskyte nejakých nežiaducich účinkov užívanie okamžite prerušiť a poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom
neprekračovať maximálnu dennú dávku z dlhodobého hľadiska, krátkodobo sa to prejaví hnačkou, no dlhodobo môže prísť k závažným zdravotným komplikáciám
v prípade šumivých tabliet neužívať viac ako 1 tabletku denne, v prípade nápojov v ampulkách viac ako 1 ampulku denne

Ako fungujú tabletky s obsahom Magnézia a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Magnézia a prečo ich odporúčam Horčík sa nachádza v dvoch typoch tabletkách, ktoré som spomenul vyššie. Teraz si povieme bližšie o oboch z nich, čiže tak o tabletkách špeciálne určených na podporu potencie a libida, ako aj o výživových doplnkoch so všeobecným účinkom, ale zato s kvalitatívne iným zložením, kde je Horčík dominantnou alebo dokonca jedinou látkou.

Oba typy ale majú spoločných niekoľko pozitívnych vecí:

  • Ide o prípravky so 100 % prírodným zložením, dostupné bez lekárskeho predpisu, neviažu sa k nim vedľajšie účinky a ich vplyv na potenciu a libido je viditeľný

V prípade všeobecných výživových doplnkov môžete skúsiť napríklad čisto len tabletky s obsahom Magnézia v klasickej kapsulovej alebo šumivej forme. Druhou možnosťou sú o niečo komplexnejšie prípravky s obsahom napríklad Vápnika, Horčíka a Zinku (tabletky Magnerot), prípadne aj v kombinácii s nejakým vitamínom. Každá z týchto možností má svoje nesporné výhody.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Druhou možnosťou, ktorú o niečo viac preferujem ja sám, sú špeciálne tabletky určené priamo na podporu erekcie, potencie a libida. Tie zas majú nasledovné výhody:

ich zloženie je prispôsobené zameraniu na potenciu, nájdete v ňom rôzne byliny a rastliny z kategórie účinných prírodných afrodiziak
niektoré značky sa zameriavajú viac na zvýšenie libida, iné na predĺženie erekcie a ejakulácie, takže je možné si vybrať aj špecializované typy takýchto tabliet
tí najlepší výrobcovia garantujú svoju účinnosť aj tým, že v prípade nespokojnosti s výsledkom sľubujú vrátenie peňazí, čo sa bežných výživových doplnkov netýka

Bez ohľadu na to, čo si zvolíte, odporúčam držať sa známych a overených značiek, ktoré majú certifikáciu Úradu verejného zdravotníctva SR. Dôležité je absolútne prírodné zloženie bez chemických farbív a konzervačných látok. V každom prípade odporúčam vždy dlhodobejšie užívanie, aby sa mohli účinky prejaviť v čo najväčšej intenzite.

ROVNOCENNÁ ALTERNATÍVA

Či už sa rozhodnete pre tabletky priamo na podporu erekcie a libida alebo si zvolíte výživové doplnky s obsahom len Horčíka prípadne jeho kombinácii s inými minerálmi, je to len na vás. V tomto prípade totiž platí, že ide o rovnocennú podporu potencie, možno v prípade Zerexu o niečo efektívnejšiu a zameranú priamo na problémy s erekciou a libidom.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Poďme sa teraz pozrieť na konkrétne značky tabliet, ktoré som ja sám vyskúšal. Vzhľadom na to, že na našom trhu sú tak kvalitné ako aj menej kvalitné značky, rozhodol som sa vo forme tabuľky pripraviť prehľad tých, s ktorými mám ja sám pozitívne skúsenosti. Verím, že aspoň čiastočne vám to uľahčí rozhodovanie.

V prípade tabletiek na erekciu zároveň platí, že v nasledujúcom prehľade nájdete aj tie, kde sa Magnézium nemusí nevyhnutne nachádzať. Nemajte však strach, sú to kvalitné značky s veľmi dobrým zložením. Nech sa páči, tu je prehľad podľa mňa tých najlepších tabliet:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.67

15 Hodnotení