Hormonálne zmeny a hormonálna rovnováha

Hormonálne zmeny a hormonálna rovnováha

Hormóny sú prirodzenou súčasťou organizmu a pre jeho správne fungovanie je dôležitá celková hormonálna rovnováha. Sú však situácie, najmä u žien, kedy prichádzajú hormonálne zmeny a táto rovnováha je narušená. Najčastejšie ide o zmeny v tehotenstve alebo v menopauze, čo sú obdobia z hľadiska hormónov najbúrlivejšie.

Okrem nich prichádzajú tieto zmeny aj počas menštruačného cyklu, tie sú však prirodzené a nemusia spôsobovať žiadne negatívne príznaky. Naopak, počas tehotenstva alebo počas klimaktéria sa u ženy môžu dostaviť viaceré negatívne symptómy.

Práve v období prechodu je nutné snažiť sa hormonálnu rovnováhu udržať a to aj pomocou rôznych prostriedkov či prípravkov. To isté platí aj v prípade určitých ochorení alebo porúch spojených s hladinou rôznych hormónov.

Hormonálne zmeny: definícia, význam a hormonálna rovnováha

Hormonálne zmeny: definícia, význam a hormonálna rovnováha Najčastejšie riešia hormonálne zmeny ženy po štyridsiatke, kedy už nastupuje menopauza. V menšom meradle sa môžu vyskytnúť aj skôr, napríklad po 30ke. Okrem klimaktéria nastávajú najvýznamnejšie zmeny aj pred pôrodom v tehotenstve, čo je prirodzené.

  • Hormonálne zmeny sa najčastejšie týkajú pohlavných hormónov a to u žien aj mužov
  • Pre hormonálnu rovnováhu sú dôležité u žien hodnoty estrogénu a progesterónu, v prípade mužov je najdôležitejším hormónom testosterón
  • Tieto hormóny ovplyvňujú kvalitu sexuálneho života aj zdravie reprodukčnej sústavy

U žien sa týka hormonálna rovnováha najmä stabilizovanej hladiny progesterónu a estrogénu. Prvý menovaný hormón je dôležitý pre prípravu a udržanie tehotenstva, pričom sa tvorí vo vaječníkoch a jeho úlohou je zabezpečenie správneho fungovania maternice. Jeho hladina je najvyššia pred menštruáciou, po jej začiatku sa naopak prestane tvoriť.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Druhým dôležitým hormónom je estrogén, ktorý má širšie účinky:

ovplyvňuje menštruačný cyklus, vývoj maternice a tiež vývoj poprsia
je dôležitý pre sexuálny apetít, čiže libido, podobne ako testosterón u mužov
vplýva na emocionálnu rovnováhu u žien, najmä na stabilitu nálady
pomáha na zlepšenie pozornosti, koncentrácie a pamäte
ovplyvňuje aj bolesti hlavy a kvalitu spánku, nakoľko vplýva na melatonín
vplýva tiež na vlasy, najmä na padanie vlasov

Hormonálna zmeny sa ale netýkajú len žien, ale aj mužov. Ak sú u chlapcov v puberte, je táto zmena hormónov obvykle spojená s nejakou poruchou. S vekom ale prichádza k poklesu prirodzenej tvorby hormónov, najmä testosterónu, aj u mužov. Po andropauze, čiže po mužskom prechode, je tento pokles významný a prejaví sa aj na sexuálnom živote.

AJ GONADOTROPNÉ HORMÓNY

Okrem troch vyššie spomínaných hormónov sú súčasťou hormonálnych zmien aj tzv. gonadotropné hormóny, ktoré riadia ich vylučovanie. Ide o folikulostimulačný hormón a luteinizačný hormón. Ich hladina však obvykle kopíruje hladinu spomínaných hormónov.

Aké problémy nastávajú s hormonálnou rovnováhou a aké sú ich príznaky

Aké problémy nastávajú s hormonálnou rovnováhou a aké sú ich príznaky V zásade existujú dva druhy hormonálnych zmien. Prvým typom je zvýšenie hladiny daného hormónu, druhým zas jeho zníženie. Obe situácie narúšajú zdravú hormonálnu rovnováhu, pričom pokles je najčastejším typom problému a preto sa ním budem zaoberať bližšie.

So zmenami hladiny hormónov sú spojené nasledujúce symptómy:

Pokles libida: Ak príde k poklesu estrogénu u žien a testosterónu u mužov, nastáva aj zníženie sexuálneho apetítu. Ide o problém vplývajúci najmä na kvalitu sexuálneho života, pričom medzi typické príznaky patrí znížený záujem o sex a u mužov aj problémy s erekciou.

Zníženie plodnosti: Druhým problémom týkajúcim sa nízkej hladiny pohlavných hormónov všeobecne je zníženie plodnosti. U žien je to spôsobené znížením progesterónu aj estrogénu, u mužov zas testosterónom. Ten napríklad ovplyvňuje spermatogenézu.

Priberanie na váhe: Nedostatok testosterónu v tele muža môže spôsobiť zníženie vitality a následne priberanie na váhe. Tento istý efekt má ale aj problém so štítnou žľazou, konkrétne v prípade nedostatočnej činnosti tejto žľazy ako celku.

Vyrážky a padanie vlasov: Ak je u žien zvýšená hladina testosterónu, začne sa to prejavovať zmenami na koži, najčastejšie sa objavujú vyrážky podobné akné. Pri poklese estrogénov zas naopak nastáva vypadávanie vlasov.

Návaly tepla a nadmerné potenie: Znížená hladina hormónu estrogén so sebou prináša aj problémy s termoreguláciou. Tento stav nastáva najčastejšie pri predčasnej menopauze, typicky sa vyskytujú náhle návaly pocitu tepla a nočné potenie.

Problémy s menštruáciou: Posledným významnejším príznakom, ktorý sa týka problémov s hormónmi, sú menštruačné problémy. Ak trpíte nepravidelnou menštruáciou alebo dokonca jej úplným vymiznutím, najpravdepodobnejšie máte nedostatok estrogénu.

Depresie a časté zmeny nálad: Za týmto problémom sa skrýva nízka hladina testosterónu u mužov a estrogénu u žien. U mužov sa dostavuje aj celková podráždenosť, kým u žien sa môžu vyskytovať časté zmeny nálady alebo jej veľké výkyvy.

Príčiny hormonálnych zmien

Príčiny hormonálnych zmien Hormonálne zmeny sú najčastejšie spôsobené nedostatočnou produkciou hormónov. Postupný pokles môže mať prirodzené príčiny, napríklad už spomínanú menopauzu alebo pôrod u žien či andropauzu u mužov. Väčším problémom sú ale chorobné dôvody.

Tu sú najdôležitejšie faktory a príčiny spojené s hormonálnymi zmenami:

Vek: Jedným z faktorom, ktorý patrí medzi tie najprirodzenejšie, je vek. U mužov aj žien s pribúdajúcimi rokmi klesá produkcia pohlavných hormónov. Kým u žien klesá estrogén hlavne s príchodom menopauzy, u mužov je pokles testosterónu už od 25. roku života.

Tehotenstvo: Pre ženy je tehotenstvo doslova explozívnou udalosťou z pohľadu hormonálnych zmien. Kolíšu hladiny estrogénu aj progesterónu, rovnako tak sa aktivujú hormóny zabezpečujúce laktáciu mlieka. To všetko je však len dočasné.

Menopauza a andropauza: Naopak, jedným z trvalejších a nezvrátiteľných stavov je obdobie prechodu. U mužov sa toto obdobie volá andropauza, u žien menopauza alebo klimaktérium. Príznačné pre ne je, že trvale znižujú testosterón a estrogén.

Životospráva a životný štýl: Nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, stres, nezdravé stravovanie, to všetko ovplyvňuje hormonálnu hladinu a hormonálnu rovnováhu veľmi negatívne. Tieto faktory sú zároveň príčinami aj mnohých civilizačných ochorení.

Problém s hypofýzou alebo hypotalamom: Jedným z tých vážnejších dôvodov hormonálnych zmien môžu byť problémy s hypofýzou či hypotalamom, ktoré sú zodpovedné za vylučovanie pohlavných hormónov. Najčastejšie ide o funkčné poruchy alebo nádory.

AKTÍVNY SEXUÁLNY ŽIVOT

Jedným z faktorov, ktorí ovplyvňuje tiež hormonálnu rovnováhu, je aj aktívny a uspokojivý sexuálny život. Mnoho mužov aj žien to podceňuje, pričom ide o uzatvorený kruh, v ktorom platí, že častejší sex vedie k stimulácii hormónov a tie zas vedú ku kvalitnejšiemu sexu.

Ako na zvýšenie hormonálnej hladiny

Ako na zvýšenie hormonálnej hladiny Postupný pokles hladiny pohlavných hormónov estrogén alebo testosterón sa dá riešiť viacerými spôsobmi. Sú situácie, kedy je nevyhnutná odborná lekárska liečba, no existuje aj viacero možností, ako podporiť hormonálnu rovnováhu prirodzenejšie.

Nech sa páči, tu sú všetky najčastejšie využívané možnosti:

Stravovanie

Výber správnych jedál je najprirodzenejšou možnosťou, ale treba samozrejme dbať aj na pestrosť stravy. Muži môžu hladinu testosterónu podporiť konzumáciou vajec, hovädzieho mäsa, avokáda, brokolice, cesnaku, para orechov či špenátu. Ženy by mali zas na estrogén jesť sóju, semienka, raž, ovos, pšenicu, ovsené vločky, raž a všeobecne ovocie a zeleninu.

Pohyb alebo cvičenie

Na podporu produkcie testosterónu aj estrogénu sa odporúča mužom aj ženám viac pohybu, prípadne aj cielené cvičenie. Je tu však jeden rozdiel, na ktorý si treba dať obzvlášť pozor. Muži by sa nemali venovať vytrvalostným športom, ale skôr intenzívnejším. Ženy by mali mať naopak viac dlhodobého pohybu, napríklad behu.

Alkohol, fajčenie a stres

Okrem vecí, na ktoré sa treba zamerať častejšie, existujú aj faktory, ktorým sa naopak treba skôr vyhýbať. Tie najdôležitejšie sú alkohol, fajčenie a stres. Každý z týchto faktorov je škodlivý pre organizmus ako celok, no narúša aj produkciu hormónov a je jedno, či hovoríme o testosteróne alebo estrogéne. Vyvarujte sa týchto faktorov a rovnováha hormónov sa zlepší.

Bylinky a čaje

Existuje veľké množstvo rastlín, ktoré pomáhajú na obnovenie hormonálnej rovnováhy. Pre ženy sú to napríklad Wild Yam alebo Senovka grécka, mužom zas pomáhajú Maca či Tribulus Terrestris. Tieto bylinky sú známe už niekoľko storočí a najčastejšie sa z nich pripravovali odvary. Dnes si už môžete kúpiť aj hotové čaje.

Tabletky

Ešte pohodlnejšou a efektívnejšou formou sú voľne predajné tabletky vo forme výživových doplnkov, ktoré obsahujú extrakty a výťažky nielen vyššie spomínaných bylín. Ich výhodou je jednoduchšie užívanie a dávkovanie, ale aj širší obsah. Nezriedka sú v tabletkách obsiahnuté výťažky viacerých druhov rastlín, ktoré môžu byť doplnené aj o podporné látky.

Odborná liečba

V prípade, že je príčina hormonálnych zmien naozaj vážna, prípadne nastala v organizme príliš veľká hormonálna nerovnováha, jediným možným spôsobom je odborná lekárska liečba. Tu prichádza na rad hormonálna liečba pomocou synteticky vyrábaných hormónov, prípadne aj liečba príčiny, napríklad riešenie problémov s hypofýzou alebo hypotalamom.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Najčastejšie otázky o hormonálnych zmenách

Najčastejšie otázky o hormonálnych zmenách V súvislosti s narušením hormonálnej rovnováhy a zmenami hormonálnej hladiny sa pýtajú muži aj ženy veľmi často na internete rôzne otázky z praxe. Rozhodol som sa preto navštíviť viaceré internetové fóra, zozbierať najviac kladené otázky a zodpovedať ich tu:

Ktorí muži najviac potrebujú externý zdroj testosterónu?

Hladina testosterónu u mužov začína s pribúdajúcim vekom upadať, no je to veľmi individuálne. U niektorých mužov začína testosterón klesať už vo veku 25 rokov, ale väčšinou je táto hranica okolo 30 rokov. Ak budete napríklad chcieť užívať tabletky s testosterónom, radšej až po tridsiatke.

Je možné kombinovať potraviny s fytoestrogénmi spolu s tabletkami pre ženy?

Áno, ale existujú situácie, kedy by ste si mali dávať zvýšený pozor. Počas tehotenstva je treba užívať prípravky s fytoestrogénmi len po schválení lekárom. Všeobecne zas platí, že napríklad zvýšená konzumácia ľanových semienok spolu s tabletkami s fytoestrogénmi môže vyvolať nežiaduce účinky.

Môžu mať ženy mužské hormóny a naopak?

Áno, dokonca to je aj prirodzené, ale len do istej hladiny. Napríklad v prípade žien existuje istá hormonálna hladina androgénov, čo sú typické mužské hormóny zodpovedné za druhotné pohlavné znaky. Pri zvýšenej hladiny týchto hormónov nastáva napríklad padanie vlasov alebo výskyt akné.

Môže byť antikoncepcia z pohľadu hormonálnej rovnováhy problémom?

V určitom zmysle áno, nakoľko užívanie syntetických hormónov v akejkoľvek forme narúša stabilnú hladinu jednotlivých typov hormónov. Hoci tento druh antikoncepcie má aj mnohé výhody z pohľadu niektorých negatívnych symptómov, po ukončení jej užívania vzniká hormonálna nerovnováha.

Sú pre hormonálnu rovnováhu dôležité aj minerály a vitamíny?

Určite áno, potvrdzujú to aj vyššie spomínané odporúčania ohľadom riešenia problémov s hormonálnymi zmenami. Najlepšie je napríklad pri strave podporujúcej stimuláciu hormónov pamätať aj na obsah minerálov Zinok a Horčík, rovnako tiež vitamínov skupiny B a vitamínov C a D.

Ako fungujú tabletky na podporu hormonálnej hladiny a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na podporu hormonálnej hladiny a prečo ich odporúčam Nízka hladina estrogénu alebo testosterónu sa dá riešiť aj za pomoci prírodných produktov, konkrétne tabliet s rastlinným zložením. Práve za účelom podpory hormonálnej rovnováhy počas rôznych zmien sa dajú kúpiť špeciálne prípravky pre mužov aj pre ženy.

Prípravky fungujú nasledovným spôsobom:

  • Tabletky obsahujú rastlinné extrakty, ktoré buď majú funkciu nahradenia hormónu v tele, prípadne pomocou prirodzeného pôsobenia stimulujú jeho zvýšenú tvorbu

Prvým spôsobom fungujú prípravky určené pre ženy, v ktorých sa nachádzajú rastliny s obsahom fytoestrogénov, čo sú rastlinné estrogény podobné tým ľudským. Druhým spôsobom zas pracujú tabletky určené pre mužov, ktorých cieľom je stimulovať prirodzenú tvorbu testosterónu. Prípravky sú určené primárne ľuďom vo veku nad 30 až 40 rokov.

Pre tabletky, ktoré popisujem vyššie, sú typické tieto charakteristiky:

v rámci účinných látok tu nenájdete žiadne synteticky alebo chemicky vyrábané zložky, práve naopak, zloženie je čisto prírodné a obohatené napríklad o vitamíny
ak hovoríme o prirodzenom zložení, ruka v ruke s tým ide aj bezproblémové užívanie, vôbec sa nemusíte báť nejakých nežiaducich účinkov
prípravky sú dostupné bez predpisu alebo receptu a kúpiť si ich môžete dokonca aj z eshopov oficiálnych distribútorov či výrobcov

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Tieto tabletky majú širšie účinky, tu sú tie najdôležitejšie:

Potláčajú negatívne symptómy: Fytoestrogény môžu pomôcť ženám počas klimaktéria, prírodná stimulácia testosterónu potláča zas únavu a zvyšuje vitalitu

Pomáhajú na libido: Tabletky pre ženy a aj pre mužov majú veľkú výhodu v tom, že stimulovanie hormonálnej hladiny so sebou prináša zvýšenie sexuálneho apetítu

Podporujú plodnosť: Táto výhoda platí najmä v prípade prípravkov pre mužov, nakoľko testosterón ovplyvňuje pozitívne aj spermatogenézu

LEN OVERENÉ A ZNÁME ZNAČKY

Ak by ste chceli užívať podporné prírodné prostriedky na zlepšenie hormonálnej hladiny a rovnováhy, určite sa držte tých, ktoré sú známejšie a najmä overené užívateľmi. Vyhýbajte sa nákupu cez inzeráty a z nedôveryhodných zdrojov, naopak, nakupujte priamo od výrobcov!

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi S podporou hormonálnej rovnováhy mám dostatok skúseností, najmä preto, že som fanúšik prípravkov podporujúcich stimuláciu testosterónu. Rovnako tak aj moja partnerka užívala prípravky prírodného charakteru na podporu estrogénu, ktoré jej pomohli tiež so zväčšením poprsia a s upokojením hormonálnej hladiny.

Nie všetky tabletky, ktoré ale na trhu sú, majú rovnaké účinky. Niektoré z nich bohužiaľ v praxi zaostávajú a deklarované výsledky tak zostávajú len na ich obale. Ak sa im chcete vyhnúť, tu sú značky, ktoré u mňa alebo u mojej partnerky účinkovali najlepšie:

‍♀ Pre ženy:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

‍♂ Pre chlapov na zlepšenie erekcie:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.58

24 Hodnotení