Kajenské korenie – Cayenské korenie

Kajenské korenie cena, účinky, použitie a zloženie

Pod označením Kajenské korenie, alebo Cayenské korenie, sa myslí prášok zo sušených Čili papričiek, ale nie z každej odrody. Musí ísť o červené Chilli, konkrétne o Capsicum Frutescens. Vzhľadom na to, že Čili paprík je viacero druhov, nie každé korenie z každej Chilli papričky je automaticky aj Kajenské korenie.

To, prečo je Kajenské korenie také zaujímavé, spočíva v jeho účinkoch na ľudský organizmus. Ja sám som si ho všimol po tom, ako som sa dozvedel, že ide o veľmi účinné prírodné afrodiziakum a prirodzenú podporu lepšej potencie.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Pre toto korenie je typická vysoká pálivosť a to najmä vďaka látke zvanej kapsaicín, ktorá má na telo zahrievací a urýchľujúci účinok. Ak by ste chceli vedieť, ako vám môže Kajenské korenie pomôcť v sexuálnej oblasti, čítajte ďalej.

Kajenské korenie: popis, využitie, pôvod a výskyt

Kajenské korenie: popis, využitie, pôvod a výskyt Ako som povedal už vyššie, pod pojmom Kajenské alebo Cayenské korenie sa myslí korenie zo špeciálnej Čili papričky Capsicum Frutescens. Ide o ročnú papriku, ktorá pochádza z južnej a strednej Ameriky. V tamojších tropických a subtropických oblastiach rastie aj nadivoko, pričom aktuálne sa najviac vyskytuje práve v strednej Amerike.

  • Capsicum Frutescens je jednoročná alebo aj kratšie kvitnúca trvalka
  • Kvety sú biele so zelenobielou alebo zelenožltou korunou, pričom môžu byť opeľované hmyzom alebo aj samé sebou
  • Plody sú papričky v dĺžke najviac 2 centimetre a využívajú sa aj ako okrasný krík

Samotné papričky tejto odrody sú najskôr žltozelené a pri dozrievaní získajú sýto červenú farbu. Typicky majú kužeľovitý až kopijovitý tvar a jeho jednotnosťou sa odlišujú od ostatných druhov Chilli, ktoré môžu byť aj viac oválne či okrúhle. Spoločné s ostatnými Čili však majú samozrejme pálivosť.

Kajenské korenie sa rovnako ako ostatné Čili využíva vo viacerých oblastiach:

podporuje látkovú výmenu a najmä spaľovanie tukov, nakoľko tuky sa neukladajú v tele, ale sú premenené na energiu
podporuje a stimuluje tvorbu hormónov, čo sa využíva najmä pri zlepšení libida, pričom najviac stimuluje endorfíny
pomáha pri bolestiach hlavy, chráni pred infekciami, posilňuje imunitu a prospieva lepšiemu tráveniu

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Samozrejme, pozitívnych vplyvov a účinkov na ľudský organizmus je ešte viac, detailnejšie ich budem rozoberať neskôr. Podobne ako pri Chilli, aj tu platí, že aby sa mohli účinky prejaviť naplno, je dôležité konzumovať Kajenské korenie alebo produkty z neho primerane a najmä dlhšiu dobu.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Ak vás zaujíma, kde všade sa Cayenské korenie vyskytovalo v minulosti a kde sa najviac pestuje dnes, prípadne chcete vedieť ďalšie informácie ohľadom rastliny, dávam vám do pozornosti článok na Wikipédii, kde sa dozviete ďalšie údaje.

Látky a zloženie Cayenského korenia

Látky a zloženie Cayenského korenia Kajenské korenie má veľmi podobné zloženie ako ostatné Chilli, vďaka čomu má aj veľmi podobné účinky. Určité rozdiely však existujú, napríklad tu nenájdete kyselinu pantoténovú. Napriek tomu ide o korenie veľmi prospešné nielen pre sexuálny život, ale celkovo pre zdravú životosprávu.

Tieto látky nájdete v Cayenskom korení:

Kapsaicín: Vďaka tomuto rastlinnému alkaloidu má Kajenské korenie svoju typickú štipľavosť a zároveň vďaka nemu dochádza aj k lepšej cirkulácii krvi, zvýšeniu teploty organizmu a s tým súvisiacemu rýchlejšiemu spaľovaniu a metabolizmu. Kapsaicín ako taký je rozpustný v tuku a v alkohole, nie však napríklad vo vode.

Omega kyseliny: V Kajenskom korení sa nachádzajú viaceré omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Je tu aj kyselina listová, ktorá ale spadá medzi vitamíny, nakoľko sa jedná o vitamín B9. Obidva typy omega kyselín sú esenciálne a ľudské telo si ich nedokáže vytvoriť, takže ich musí prijímať v potrave. Ide o zdravé a pozitívne kyseliny dôležité napríklad pre nervovú sústavu, takže je dobré, že sa v Kajenskom korení nachádzajú.

Flavonoidy: Vďaka týmto látkam má Cayenské korenie pozitívny vplyv na imunitu a spomalenie predčasné starnutia buniek. V spolupráci s vitamínmi B pôsobia flavonoidy protizápalovo a protivírusovo, vďaka čomu organizmus lepšie bojuje s infekciami a zápalmi.

Vitamíny a minerály: Čo sa týka vitamínov a minerálov, je Kajenské korenie veľmi bohaté na tieto látky. Z vitamínov tu možno nájsť vitamín A, vitamíny B, vitamín C, vitamín E aj vitamín K. Čo sa týka minerálnych látok, sú tu vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, selén a mangán.

Ďalšie látky: Kajenské korenie obsahuje aj ďalšie látky, ktoré dopĺňajú jeho zloženie a aj vďaka nim dosahuje na ľudský organizmus pozitívne účinky. Ide napríklad o betakarotén, luteín alebo cholín. Rovnako tak tu nájdete aj živiny, čiže bielkoviny, tuk a sacharidy. Veľmi dôležitý je najmä betakarotén, z ktorého si vie telo vytvoriť vitamín A.

Látky a zloženie Cayenského korenia

Kajenské korenie a jeho účinky

Kajenské korenie a jeho účinky Účinky Cayenského korenia sú to najdôležitejšie, čo ma zaujalo a kvôli čomu vlastne tento text píšem. Podobne, ako je tomu pri Čili, aj Kajenské korenie je veľmi dobrý „akcelerátor“ metabolizmu a dodáva telu celkovú vitalitu a životnú energiu. Mňa však prirodzene zaujímajú najmä účinky týkajúce sa sexuálnej oblasti.

Toto sú všetky najdôležitejšie vplyvy, ktoré Kajenské korenie má na ľudský organizmus:

Zlepšenie erekcie

Vďaka obsahu kapsaicínu aj iných látok podporujúcich lepší krvný obeh, roztiahnutie ciev a lepšie prekrvenie periférnych ciev a žíl, je zlepšenie stoporenia a erekcie jedným z najdôležitejších účinkov Kajenského korenia. Erekcia by mala nastúpiť rýchlejšie, mala by byť kvalitnejšia a mala by byť aj dlhšia, najmä kvôli zvýšeniu libida.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Zvýšenie chuti na sex

Druhým účinkom v rámci sexuálnej oblasti je zvýšenie chuti na sex a to najmä prostredníctvom zvýšenia libida a prostredníctvom lepšieho prekrvenia pohlavného údu. Na libido pôsobí Kajenské korenie najmä prostredníctvom stimulácie hormonálnej hladiny, keď má muž viac energie, viac vitality a zároveň dochádza k zvýšeniu hladiny niektorých hormónov, napríklad endorfínov.

Podpora trávenia a metabolizmu

Kajenské korenie je skvelé na posilnenie zdravia žalúdka aj črevného traktu. Rovnako tak je výbornou prevenciou proti žalúdočným vredom, pôsobí proti obezite, zlepšuje odbúravanie tuku a zároveň aj pomáha pri detoxikácii, čiže vylučovaní škodlivín z tela. Pre metabolizmus má nezastupiteľnú únavu, nakoľko ho dynamizuje a zrýchľuje.

Posilnenie imunity a prečistenie organizmu

Vďaka tomu, že korenie obsahuje flavonoidy, karotenoidy a kapsaicín, má pre ľudský organizmus Kajenské korenie významný vplyv na posilnení jeho imunity. Samotné korenie pôsobí protizápalovo, má antibakteriálne účinky a napríklad má aj antiseptické účinky. Dokáže prečistiť krv, má odhlieňujúci účinok, čím prečisťuje dýchacie cesty a zároveň aj prečisťuje močové cesty a obličky.

Kardiovaskulárny systém a krv

Zlepšenie krvného obehu, zlepšenie stavu ciev a aj prečistenie ciev, to sú ďalšie pozitívne účinky Kajenského korenia na ľudské telo. Zároveň korenie tiež zamedzuje tvorbe krvných zrazenín, zvyšuje mierne krvný tlak a naopak znižuje koncentráciu cholesterolu v krvi. Kapsaicín navyše stimuluje krvný obeh, takže sa viac krvi dostáva do celého tela a aj dochádza k lepšiemu prekrveniu pohlavnej sústavy.

Ostatné pozitívne účinky

Cayenské korenie pomáha tiež odstránenie migrén, na zlepšenie nálady, zlepšuje prekrvenie studených končatín, pomáha pri bolestiach kĺbov a celkovo tlmí všeobecne bolesť, nakoľko má upokojujúce účinky napríklad na nervový systém. Uvoľňuje rovnako tak svalstvo a ak si chcete trocha fyzicky odpočinúť, no zároveň si zachovať vitalitu a životnú energiu, je Kajenské korenie skvelým prírodným prostriedkom na tento účel.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky Možno sa pýtate pri pohľade na pozitívne vplyvy Kajenského korenia na náš organizmus, či existujú vôbec aj nejaké negatívne a nežiaduce vedľajšie účinky. Áno, ale je ich naozaj málo a vo väčšine prípadov sa týkajú kontraindikácii s niektorými aspektmi zdravotného stavu. Základom je dodržiavať správne dávkovanie a nepreháňať to s korením.

Toto sú možné problémové prípady a kontraindikácie:

ak vás trápi vysoký krvný tlak alebo už existujúce žalúdočné vredy, mali by ste sa Kajenskému koreniu vyhýbať
to isté platí aj v prípade tehotných žien alebo žien počas kojenia, kde by mohli niektoré látky pôsobiť negatívne na plod a novorodenca
ak máte nízku hladinu cukru či inzulínu, poraďte sa najprv so svojim lekárom

ZVÝŠENIE ALERGICKEJ REAKCIE

U niektorých ľudí sa môže pri užívaní Kajenského korenia zvýšiť alergická reakcia na niektoré potraviny, ktorá ich s menšou intenzitou trápila v minulosti. Je to spôsobené tým, že alergény sa dostanú do tela skôr cez výstelku v tráviacom trakte, ktorá sa vplyvom Kajenského korenia oslabí napríklad voči mliečnym či pšeničným bielkovinám.

Pestovanie doma

Pestovanie doma Chceli by ste doma pestovať odrodu Chilli papričky Capsicum Frutescens? Je to možné, ale len na mieste, kde nehrozia mrazy. Dôležité je tiež mať kvalitné osivo, staré maximálne 3 roky, ktoré nesmie byť deformované, príliš mäkké a už vôbec nie plesnivé.

Pri úspešnom pestovaní sa riaďte týmito zásadami:

semienka treba pred výsevom skladovať v suchu, tme a chlade
ideálny na výsev je január alebo február
kúpou špeciálneho substrátu sa vyhnete rizikám spojených s možným výskytom škodcov
maximálna hĺbka osievania by mala byť 3 až 5 milimetrov, takže semená prikryte naozaj len veľmi tenkou vrstvou pôdy
dôležité je, aby bola zabezpečená dostatočná vlhkosť a najmä teplota, ideálne od 24 do 26 stupňov Celzia

Nápoj, tablety a recepty na iné použitie

Nápoj, tablety a recepty na iné použitie Okrem surového Cayenského korenia existujú aj niektoré ďalšie formy, ktoré síce na prvý pohľad nemusia byť príliš prirodzené, ale majú tiež svoje nesporné výhody. Samozrejme, surové korenie sa dá použiť na viaceré recepty na dochutenie, no v takomto prípade z neho nemáte naplno všetky benefity napríklad s ohľadom na sexuálne funkcie.

Toto sú najčastejšie možnosti prijímania a užívania Kajenského korenia:

Surové korenie

Najprirodzenejšou formou je surové Kajenské korenie ako prášok. Môže sa využiť buď čerstvé alebo usušené, pričom sa hodí tak k mäsu, ako aj k zelenine, do šalátov, do omáčok, do nátierok a pomazánok a podobne. Nespornou výhodou tejto formy je jej prirodzenosť, na druhú stranu však pri dlhodobom užívaní môžu byť pálenie a štipľavosť pre niekoho neprekonateľným problémom.

Nápoje

Počuli ste už o nápojoch, ktoré obsahujú Cayenské korenie? Najčastejšie ide o špeciálne výživové doplnky, ktoré sú určené napríklad na rýchlejšie spaľovanie tukov a zrýchlenie metabolizmu, prípadne o hotové čaje. Podobné nápoje si ale môžete spraviť aj doma, napríklad ak zmiešate Kajenské korenie s javorovým sirupom, zeleninovou šťavou, ovocnou šťavou, prípadne si ho pridáte do čaju.

Tabletky

Pre mňa najlepšou formou najmä z hľadiska účinkov a dlhodobého užívania sú tabletky. Môže ísť buď o výživové doplnky s obsahom len Kajenského korenia, ktoré majú najčastejšie všeobecné účinky, alebo o špecializované tabletky. Dobrým príkladom sú napríklad tabletky na libido a erekciu, ktoré ma prirodzene zaujímajú najviac.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Užívanie a dávkovanie Kajenského korenia

Užívanie a dávkovanie Kajenského korenia Ako užívať toto korenie tak, aby ste z neho mali len benefity a žiadne nežiaduce negatívne účinky? V prvom rade si treba uvedomiť svoje možnosti a nepreceniť ich. Štipka korenia ešte problém nemusí byť, no príliš častá konzumácia príliš korenených jedál už áno. Dávkovanie je teda individuálne a závisí aj od hmotnosti, metabolizmu a podobne.

Dodržujte však tieto zásady a nemali by ste mať žiaden problém:

ak budete užívať surové Cayenské korenie, nech to nie je určite viac, než pol čajovej lyžičky za deň
ak spadáte do rizikovej skupiny ľudí s možnými kontraindikáciami, ktoré som popísal vyššie, koreniu sa radšej vyhnite
čo sa týka kupovaných nápojov alebo tabletiek vo forme výživových doplnkov, riaďte sa dávkovaním na obale priamo od výrobcu
nekombinujte užívanie výživových doplnkov s obsahom korenia s konzumáciou čerstvého korenia

Ako fungujú tabletky s obsahom Kajenského korenia a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Kajenského korenia a prečo ich odporúčam Hoci sa Kajenské korenie nenachádza v každej značke tabliet určených na lepšiu potenciu, niektoré ho obsahujú. Tvorí jednu z viacerých účinných prírodných látok, pričom si treba všímať samozrejme nielen jeho prítomnosť, ale aj koncentráciu. Mám s takýmito tabletkami pomerne bohaté skúsenosti a preto viem, že koncentrácia rozhoduje aj o kvalite.

Čo sa týka fungovania, tieto tabletky fungujú na nasledovnom princípe:

  • V ich zložení sú výťažky a extrakty rastlín a látok označovaných ako prírodné afrodiziaka, prípadne látok podporujúcich lepšie prekrvenie penisu a vyššie libido

Práve vďaka zloženiu môžu tieto prípravky pozitívne pôsobiť na potenciu, erekciu či chuť na sex. Čo sa týka Cayenského korenia, v zásade nejde o najdôležitejšiu látku, skôr o doplnok, ktorý však má nepochybne pozitívny vplyv práve na stoporenie a libido. Dôležité je však, aby tabletky obsahovali aj iné účinné látky.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Samozrejme, konzumácia surového Kajenského korenia má tiež nepochybné benefity, no tabletky sú zo všetkých foriem najlepšie kvôli týmto trom dôvodom:
jednoduché dávkovanie a najmä presné dávkovanie, nakoľko stačí sa držať odporúčaní výrobcu o počte tabliet za deň
z tabliet je vyextrahovaná samotná štipľavosť, čo môže byť problém pri dlhšom užívaní surového Cayenského korenia
tabletky majú zo všetkých foriem najmenšie riziko nežiaducich účinkov a zároveň ich žiadané účinky na potenciu sú najviditeľnejšie a najviac komplexné

Samozrejme, veľkou výhodou je aj dostupnosť tabliet. Nepotrebujete žiadnu návštevu lekára alebo recept, jednoducho si môžete tieto tabletky objednať bez predpisu, nakoľko sa jedná o výživové doplnky. Vyberajte si ale len tie značky, ktoré sú registrované na Úrade verejného zdravotníctva SR.

KAJENSKÉ KORENIE ALEBO CHILLI

Hoci Kajenské korenie a Chilli sú veľmi podobné účinkami aj zložením, nejedná sa o to isté. Ak budete teda hľadať prípravky a tabletky s obsahom Kajenského korenia, dobre si pozrite zloženie a nenechajte sa zmiasť týmito pojmami, nakoľko nejde o rovnakú účinnú látku.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Poďme sa teraz pozrieť na konkrétne značky tabliet, ktoré obsahujú Kajenské korenie, ale aj výťažky a extrakty iných podobných rastlín či látok. Oproti výživovým doplnkom s obsahom len Kajenského korenia je ich výhoda najmä v komplexnom účinku a to práve vďaka bohatšiemu a komplexnejšiemu zloženiu.

V tabuľke nachádzajúcej sa nižšie nájdete porovnanie a moje hodnotenie tých tabliet, s ktorými som bol najviac spokojní a ktoré majú najlepšie účinky na libido, potenciu, erekciu či plodnosť. Ku každej značke je pripojená aj jej detailná recenzia:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.58

26 Hodnotení