Kapucínka väčšia

Kapucínka väčšia: recenzia + účinky, použitie, dávkovanie

Silné prírodné antibiotikum, ale aj významný prírodný pomocník v prípadoch, že vás trápi zápal a infekcia močových ciest. to sú len najznámejšie účinky, ktoré má táto rastlina pre dospelých aj pre deti. Jej použitie pritom môže mať viaceré formy, či už ide o tablety, čaj, tinktúru alebo roztok. Kúpiť si môžete aj semená na pestovanie doma.

Ja sám som sa k rastline dostal najmä na základe užívania výživových doplnkov určených na podporu zdravého fungovania močových ciest, nakoľko som s nimi mal dosť problémov. Práve zdravie močovej sústavy úzko súvisí aj s kvalitou sexuálneho života.

Nakoľko som bol s účinkom tabliet nadmieru spokojný, začal som sa o Kapucínku zaujímať trocha viac. Výsledkom môjho hladu po informáciách je tento článok vo forme recenzie, ktorá vám prezradí pozitíva, ale napríklad aj vedľajšie účinky rastliny.

Kapucínka väčšia: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Kapucínka väčšia: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Kapucínka je rastlina pochádzajúca z južnej Ameriky, konkrétne z oblastí Ekvádoru, Peru a Kolumbie. Kvôli svojim krásnym oranžovo červeným kvetom sa využívala a využíva aj ako okrasná rastlina, pričom sa jej darí v subtropickom aj miernom pásme. Vďaka tomu ju možno nájsť aj v Európe, v strednej a severnej Amerike, v Ázii a tiež v Austrálii.

  • Kapucínka väčšia je jednoročná rastlina dorastajúca do výšky najviac 40 cm, ktorá má rozvetvenú a plazivú stonku s maximálnou dĺžkou 3 až 5 metrov
  • Rastlina kvitne od začiatku leta až do neskorej jesene, je obľúbená v záhradách
  • Liečivé účinky má celá rastlina, čiže listy, kvety a semená, tie patria aj medzi korenie

Rastlina sa zvykne sadiť aj v bylinkových záhradkách, používa sa v kuchyni a existujú viaceré šalátové recepty, ktoré si nemožno bez Kapucínky väčšej ani predstaviť. O Kapucínku sa ľudia začínajú zaujímať najviac v chrípkovom období a to pre jej silné antibiotické účinky na rôzne druhy zápalových ochorení.

Kapucínka väčšia

  • Pomoc pri problémoch s močovou sústavou
  • Antibiotické a protizápalové účinky
  • Posilnenie obranyschopnosti organizmu

Má však oveľa viac vplyvov a oveľa širšie pôsobenie na naše zdravie:

ak máte problémy s trávením a zápchou, plody rastliny sa využívajú ako laxatívum, pomáha tiež proti baktériám napádajúcim tráviacu a vylučovaciu sústavu
zaujímavým účinkom je aj vonkajší vplyv, rastlina pomáha napríklad na vypadávanie vlasov alebo na problémovú pokožku na hlave, čiže na lupiny
má tiež posilňujúci vplyv na organizmus a jeho imunitu, zlepšuje prekrvenie tela a u žien upravuje nepravidelnú menštruáciu

Pre mňa je pochopiteľne najdôležitejší účinok na močovú sústavu, nakoľko rastlina má silné antibiotické účinky na baktérie typicky spôsobujúce problémy a infekcie dolných močových ciest a močového mechúra. Tieto antibiotické účinky sa však prejavujú aj inde, najmä pri zápaloch horných dýchacích ciest a mandlí.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Zaujímavých a aj odbornejších informácií o rastline je na internete dostatok, pre krátkosť priestoru som sa nemohol Kapucínke venovať obšírnejšie z biologického hľadiska. Ak by ste sa ale chceli dozvedieť niečo viac, stále je tu Wikipédia, kde takéto informácie nájdete.

Látky a zloženie rastliny Kapucínka väčšia

Látky a zloženie rastliny Kapucínka väčšia Kapucínka väčšia patrí medzi rastliny, ktorých účinky sú založené do veľkej miery na dominantnej obsahovej látke a tou je v prípade tejto rastliny silica. Nachádzajú sa tu však aj niektoré minerály, vitamíny a glykozidy. Vzhľadom na to, že tieto látky pôsobia v organizme postupne, je nutné aj dlhšie užívanie rastliny.

Poďme sa teraz pozrieť na zloženie a obsahové látky trocha detailnejšie:

Silice: Hlavnou skupinou účinných a obsahových látok rastliny sú silice s obsahom síry v koncentrácii zhruba 0,03 %. Vďaka týmto látkam pomáha Kapucínka väčšia na rôzne bakteriálne infekcie týkajúce sa močového traktu, obličiek, tráviacej sústavy a gynekologických ciest. Látky pôsobia podobne ako napríklad chren či horčica.

Glukotropeolín: Glykozid glukotropeolín, nazývaný aj isothyokyanát benzylnatý, má významný vplyv na antibiotické pôsobenie rastliny pri rôznych infekciách a zápaloch. Látka pomáha na problémy s močovými cestami aj pľúcami, pričom najvýznamnejší vplyv má v rozmedzí od 3 do 12 hodín od podania.

Vitamín C: Významné antioxidačné a imunostimulačné účinky má aj vitamín C, ktorý je ďalšou dôležitou účinnou látkou. V minulosti sa aj práve pre jeho vysokú koncentráciu využívala Kapucínka väčšia na liečbu skorbutu. Okrem toho vitamín posilňuje imunitný systém a pomáha nielen pri zápale močových ciest, ale napríklad aj proti kašľu.

Ďalšie látky: Okrem vitamínu C možno nájsť v Kapucínke väčšej aj niektoré iné typy vitamínov, napríklad riboflavín, niacín a tiamín. Sú tu tiež minerály, napríklad fosfor, vápnik, draslík a železo. V kvetoch sa nachádzajú aj bielkoviny a lipidy, v plodoch a listoch sú obsiahnuté aj sacharidy. Rastlina obsahuje tiež viacero mastných kyselín.

Kapucínka väčšia a jej účinky

Kapucínka väčšia a jej účinky Antibiotické vlastnosti proti rôznym druhom zápalom a infekciám sú asi najviac charakteristickým vplyvom Kapucínky väčšej, ale určite nie jediným. Zaujímavé je, že okrem účinkov vo vnútri organizmu má rastlina priaznivý vplyv aj navonok, tinktúra sa používa napríklad pri vypadávaní vlasov pre svoje tonické účinky na pokožku.

Medzi najznámejšie a najvýznamnejšie účinky Kapucínky patria:

Pomoc pri problémoch s močovou sústavou

Extrakt z Kapucínky väčšej súčasťou prípravkov určených na podporu močovej sústavy, najmä na bakteriálne zápaly a infekcie. Rastlina má totiž účinky proti bakteriálnym infekciám spôsobeným napríklad baktériou Escherischia coli, ktorá je častou príčinou akútnych aj chronických zápalov močových ciestmočového mechúra. Pôsobí tiež aj preventívne.

Kapucínka väčšia

  • Pomoc pri problémoch s močovou sústavou
  • Antibiotické a protizápalové účinky
  • Posilnenie obranyschopnosti organizmu

Antibiotické a protizápalové účinky

Kapucínka väčšia pomáha nielen pri infekciách a zápaloch týkajúcich sa močovej sústavy, ale má tieto účinky napríklad aj v rámci horných dýchacích ciest, mandlí a tiež u žien aj v rámci pohlavných ciest. Pôsobí najmä proti streptokokom, stafylokokom, salmonelóze a Helicobacteru pylori. Pomáha aj pri nachladnutiach, chrípkach a proti dlhodobému kašľu.

Posilnenie obranyschopnosti organizmu

Ďalším dôležitým účinkom je vplyv na zlepšenie, podporu a posilnenie imunity. Rastlina jednak podporuje zlepšenie obranyschopnosti, zároveň pomáha na posilnenie organizmu už po prekonaní nejakého ochorenia. Tento vplyv zaručuje rastline jej zloženie, najmä vitamín C a látky podporujúce imunitný systém.

Pomoc pri tráviacich problémoch

Ak hľadáte prírodné laxatívum, čiže preháňadlo, je Kapucínka väčšia veľmi dobrým pomocníkom v tejto oblasti. Využíva sa aj na rôzne tráviace problémy spôsobené baktériami, pôsobí tiež protivírusovo a protiplesňovo. Napriek silným účinkom v tráviacom trakte nepôsobí rastlina negatívne na prirodzenú mikroflóru, takže ju netreba obnovovať.

Vonkajšie účinky

Okrem pôsobenie vo vnútri organizmu pomáha Kapucínka väčšia vďaka svojim antibiotickým vplyvom aj navonok. Využíva sa napríklad proti lupinám a na zníženie rizika vypadávania vlasov. Rovnako tak sa používa ako súčasť dezinfekcie a obkladov na niektoré zle sa hojace poranenia. Zlepšuje aj pevnosť nechtov, môže sa používať aj do kúpeľov.

Vedľajšie a negatívne účinky

Kapucínka väčšia: Vedľajšie a negatívne účinky Viacero rastlín a prírodných látok má okrem žiadaných účinkov aj tie nežiaduce a to sa týka aj Kapucínky väčšej. Treba však rovno povedať, že je to prirodzené a oproti rôznym syntetickým látkam je miera takýchto účinkov minimálna. Bežne sa môže vyskytnúť napríklad alergická reakcia, ale nielen tá.

Tu sú ďalšie nežiaduce účinky či kontraindikácie:

pri nadmernom vonkajšom užívaním môže prísť k podráždeniu pokožky
ak trpíte astmou žalúdočnými vredmi alebo podráždenými obličkami, Kapucínke sa vyhýbajte
v tehotenstve a počas dojčenia sa môže užívať, poraďte sa o tom ale s lekárom
ak budete užívať samostatne bylinu, bez ohľadom na formu využitia si spravte po 8 týždňoch aspoň mesačnú prestávku

POZOR NA ALKOHOL

Je známe, že viacero rastlín alebo prípravkov z nich vo forme výživových doplnkov nie je v priamej kontraindikácii s alkoholom, no Kapucínka väčšia je v tomto ohľade výnimkou. Ak ju chcete užívať, odporúčam počas tohto obdobia úplne obmedziť konzumáciu alkoholu.

Pestovanie doma

Kapucínka väčšia: Pestovanie doma Ak by ste si chceli skrášliť balkón či záhradu, Kapucínka väčšia je jednou z najčastejších volieb v rámci okrasných a dekoračných rastlín. Rastlina je plazivá a preto sa hodí skôr do väčších záhrad, ale ak sa budete o ňu správne starať, môžete ju pestovať aj v kvetináči. Zaujímavé je, že slúži napríklad aj ako lapač vošiek.

Tu sú moje rady pre pestovanie rastliny v domácich podmienkach:

výsev rastliny môžete uskutočniť už na začiatku jari, rastlina nie je príliš náročná na pôdu, postačí jej aj chudobnejšia a suchšia pôda, mala by byť hlinopiesočnatá
Kapucínku nehnojte, a ak áno, nepoužívajte dusíkaté hnojivá
určite pestujte rastlinu na slnečnom stanovišti, tieň a ani polotieň jej nerobí dobre, chráňte ju však pred prudkým vetrom
ak budete pestovať rastlinu v kvetináči, potrebuje viac vody, no pozor na prepolievanie, rastlina môže veľmi ľahko aj zhniť
nakoľko je Kapucínka citlivá na mráz, počas zimy a najnižších teplôt ju odporúčam niečím zakryť a tak chrániť
kvety a listy môžete zbierať počas leta, semená dozrievajú na jeseň

Čaj, tinktúra, obklady, kúpeľ a tabletky

Kapucínka väčšia: Čaj, tinktúra, obklady, kúpeľ a tabletky Kapucínka väčšia má naozaj veľmi bohaté formy a spôsoby využitia liečivých účinkov. Konzumovať môžete napríklad surové rozdrvené semená, používajú sa napríklad aj pomleté semienka ako korenie v kuchyni na dochutenie jedál. Rastlina je tiež súčasťou výživových doplnkov, tabletky s jej obsahom má nejedna lekáreň.

Pozrime sa teraz na jednotlivé spôsoby využitia trocha bližšie:

Čaje a šťavy

Ak máte radi čaje, môžete si kúpiť hotový čaj z Kapucínky väčšej, prípadne aj čaj, kde bude viacero druhov bylín. Pokiaľ si chcete spraviť čaj doma, stačí 1 čajovú lyžičku nasekanej rastliny luhovať 10 minút v horúcej vode. Pripraviť si môžete aj studenú šťavu z 20 až 30 gramov semien rastlín, ktorú môžete piť po jedle zmiešanú s nejakou ovocnou šťavou.

Tinktúra, kvapky, macerát

Kúpiť alebo si pripraviť v domácich podmienkach môžete aj iné tekuté formy obsahujúce extrakt či výťažok z Kapucínky väčšej, napríklad tinktúry, kvapky alebo macerát. Pri kupovaných produktoch pozerajte na pôvod látok a ich koncentráciu. Vnútorne sa tinktúry užívajú najčastejšie na močové cesty, no majú aj vonkajšie využitie, ako ukážem nižšie.

Vonkajšie použitie

Vzhľadom na to, že sa Kapucínka väčšia využíva ako vlasové tonikum a môže pomáhať aj na pokožku, má tiež vonkajšie využitie. Používajú sa napríklad kvapky, ktoré sa môžu pridať do kúpeľa na podporu menštruácie. Vyrobiť si môžete aj tinktúru s obsahom semien rastliny a pridaním Žihľavy, ktorou zas môžete potierať vlasovú pokožku. Využívajú sa aj obklady.

Tabletky a výživové doplnky

Poslednou formou sú výživové doplnky, najčastejšie v podobe tabliet. Tie sú populárne kvôli jednoduchému užívaniu a presnému dávkovaniu, taktiež aj kvôli tomu, že ich zloženie je bezpečné z pohľadu nežiaducich účinkov. Kúpiť si môžete tabletky, kde je Kapucínka väčšia jedinou účinnou zložkou, ale napríklad aj také, ktoré majú bohaté zloženie obsahových látok.

Kapucínka väčšia

  • Pomoc pri problémoch s močovou sústavou
  • Antibiotické a protizápalové účinky
  • Posilnenie obranyschopnosti organizmu

Užívanie a dávkovanie Kapucínky väčšej

Užívanie a dávkovanie Kapucínky väčšej Zásadou užívania akýchkoľvek hotových produktov je dodržiavanie inštrukcií ohľadom dávkovania na príbalovom letáku od výrobcu. Vyhnete sa tak možným vedľajším účinkom aj alergickým reakciám, napríklad v prípade kontraindikácií s niektorými ochoreniami. Pri príprave domácich prípravkov, napríklad čajov, neprekračujte maximálnu dennú dávku.

Riaďte sa tiež nasledovnými zásadami:

čaj sa pripravuje obvykle z 2 lyžičiek rastliny a pije sa raz až dvakrát denne podľa typu a intenzity močových problémov
domáca tinktúra sa dávkuje zvyčajne najviac 2 krát za deň po 10 kvapiek
ak ide o kupovanú tinktúru, tá sa dávkuje pre dospelých po 15 kvapiek trikrát za deň, pri deťoch od 5 rokov je dávka nižšia, zhruba 5 kvapiek trikrát denne
čerstvá šťava zo semenami sa pripravuje najviac z 30 gramov rastliny a užíva sa len raz za deň, najlepšie je zapiť ju s nejakou inou ovocnou šťavou
pri vonkajšom použití na kúpeľ alebo obklad sa odporúča takáto forma raz za deň a nie pravidelne každý deň

Ako fungujú tabletky s obsahom Kapucínky väčšej a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Kapucínky väčšej a prečo ich odporúčam Oproti iným formám sú tabletky jednoduchšie na užívanie a najmä na dávkovanie, čo z nich robí veľmi populárnu alternatívu. Ako som už spomínal, Kapucínka väčšia je súčasťou viacerých značiek a typov takýchto prípravkov, či už ide o klasické tabletky alebo o gélové kapsuly určené na perorálne užívanie.

Princíp zloženia je jednoduchý a prirodzený:

  • V tabletkách sa nachádzajú rastlinné extrakty a prírodné látky, pričom v zložení je buď len Kapucínka väčšia alebo aj iné byliny, nikdy však nie žiadne syntetické účinné látky

Vďaka takémuto obsahu je pôsobenie prípravkov bez nejakých vážnejších nežiaducich alebo vedľajších účinkov, aj keď aj tu platia isté špecifiká spomínané vyššie. Tabletky sú najčastejšie určené špeciálne na podporu zdravia močových ciest a na riešenie rôznych zápalov či infekcií. Nenahrádzajú ale odbornú antibiotickú liečbu.

Hoci sú v ponuke na trhu tabletky obsahujúce len extrakt alebo výťažok z Kapucínky väčšej, ja dávam prednosť bohatšiemu zloženiu. Takéto prípravky majú totiž viacero výhod:

bohatšie a širšie zloženie so sebou prináša viac účinkov a vplyvov na celú močovú sústavu, tabletky môžu mať napríklad aj preventívne účinky
užívanie býva obvykle bezproblémové a to aj dlhšiu dobu, pochopiteľne sa treba pri dávkovaní držať inštrukcií na príbalovom letáku
prípravky majú výborný pomer cena / kvalita, dajú sa kúpiť aj v lekárni a na ich kúpu nepotrebujete žiaden recept alebo lekársky predpis

Pri výbere konkrétnej značky dôrazne odporúčam pozerať na kvalitu zloženia a tiež na skúsenosti iných užívateľov v praxi. Netreba pozerať len na nízku cenu alebo na to, čo sľubuje výrobca na obale. To, že výber rôznych značiek je naozaj bohatý, ešte neznamená automaticky, že všetky tabletky sú aj kvalitné a ich účinky ohromujúce.

NA CHRONICKÉ AJ AKÚTNE PROBLÉMY

Veľkou výhodou tabliet s obsahom Kapucínky a ďalších prírodných zložiek je univerzálnosť ich použitia. Môžete ich užiť na akútne aj chronické zápaly, pričom viacero výrobcov zaručuje, že pri 2 mesačnom užívaní tabliet by malo prísť k likvidácii väčšiny baktérií.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Kapucínka väčšia: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ja sám som sa s problémami močových ciest boril dosť dlho a výrazne zasahovali aj do kvality môjho sexuálneho života. Podobne ako som sa teda zaujímal o prípravky na erekciu a sexuálny apetít, získal som aj dostatok skúsenosti s tabletkami určenými na podporu zdravého fungovania močového systému.

Moje skúsenosti môžete teraz využiť vo svoj prospech. Pre inšpiráciu som sa rozhodol zverejniť tie značky tabliet a prípravkov, ktoré u mňa fungovali najviac. Viaceré z nich obsahujú Kapucínku väčšiu, ale aj iné podobné rastliny. Nech sa páči, tu sú:

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Urinal Akut FORTE

  • Pomoc pri bakteriálnej infekcii
  • Podpora imunity
  • Vplyv na močový mechúr

Uroval manosa AKUT

  • Zníženie priľnavosti baktérií
  • Rýchla obnova zdravia močových ciest
  • Pomoc pri infekciách

Rowatinex

  • Uvoľnenie kŕčov
  • Vylučovanie kameňov
  • Zvýšenie sekrécie moču

Canephron

  • Pomoc pri zápaloch
  • Podpora správneho fungovania močových ciest
  • Preventívne pôsobenie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.96

67 Hodnotení

Chcem kúpiť