Kvapavka

Kvapavka

Jedno z najznámejších pohlavne prenosných ochorení na svete je kvapavka, odborne aj gonorrhoea. Choroba je bakteriálneho charakteru a postihuje mladších mužov a ženy vo veku do 25 rokov. Medzi typické príznaky patrí výskyt hnisavého zápalu slizníc pohlavných orgánov, ale tiež napríklad aj v ústach a v hrdle. U muža sa prejavuje najmä na penise.

Hnisavý charakter robí z kvapavky nepríjemnú chorobu a to nielen u mužov, ale aj u žien, kde tiež prichádza k postihnutiu pošvy. Prenos choroby je možný len pohlavným stykom a počas pôrodu z matky na dieťa, teda nie iným bežným kontaktom, napríklad slinami.

Nakoľko choroba sa vyskytuje najmä u mladšej populácie, ktorá hľadá informácie aj na internete, rozhodol som sa venovať kvapavke tento článok. Pozriem sa v ňom tiež na niektoré nebezpečné mýty typu domáca liečba, ale aj na odborné informácie typu inkubačná doba.

Čo je kvapavka

Čo je kvapavka Čo znamená kvapavka? Táto pohlavná choroba je pomenovaná po hnisajúcom výtoku z penisu u mužov a z pošvy u žien. Ide o jedno zo štyroch najčastejších pohlavne prenosných ochorení na celom svete. V poslednej dobe má choroba stúpajúci charakter aj u nás.

  • Kvapavka je infekčné ochorenie zapríčinené baktériou Neisseria gonorrhoeae
  • Ide o chorobu prejavujúcu sa typicky hnisavým výtokom z pohlavného a vylučovacieho ústrojenstva, neskôr postihuje aj hrdlo, ústa a tiež konečník
  • Najčastejšie sa nakazíte orálnym, vaginálnym a análnym stykom

Ochorenie sa primárne prenáša nechráneným sexuálnym stykom. Iný typ prenosu, napríklad dotykom, je zriedkavý. Vyskytnúť sa ale môže prenos ochorenia z matky na novorodenca a to počas pôrodu. S kvapavkou sa spája aj riziko infikovania vírusom HIV, takže u ľudí s týmto ochorením sa vykonáva preventívne aj test na AIDS.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Mechanizmus prenosu a rozvinutia kvapavky je nasledovný:

baktéria kvapavky sa dostáva do tela prostredníctvom pohlavného styku, kedy sa cez sliznicu v ústach alebo pohlavných orgánoch dostane do organizmu
prvým infikovaným miestom je obvykle epitel močovej trubice alebo výstelka hrdla maternice, pričom práve v týchto orgánoch sa vytvorí hnisavý zápal
neskôr sa infekcia rozšíri ďalej, hnisavý zápal sa z močových a pohlavných orgánov presunie do konečníka a tiež do hrdla
v prípade neliečenia kvapavky postupuje zápal do ďalších orgánov pohlavnej sústavy, u žien do vajcovodov a u mužov do semenníkov, môže spôsobiť až neplodnosť

Samotné ochorenie nemá síce príliš dlhú inkubačnú dobu, ale istý čas môže prebiehať bez viditeľných príznakov. Dokonca u žien môže byť aj asymptotická forma inkubácie, čo je vo väčšine prípadov. Najlepšou ochranou je teda fyzická antikoncepcia.

INKUBAČNÁ DOBA

Pokiaľ ide o obdobie od nakazenia sa baktériou až po prvotné prejavy spojené s hnisajúcim zápalom, v tomto prípade je inkubačná doba rôzna u žien a u mužov. U mužov sa v 90 % prípadov objaví prvý výtok z penisu do 5 dní, u žien to môže byť podstatne dlhšie, aj 2 týždne. Priemer je 2 až 14 dní.

Kvapavka a jej príznaky a prejavy

Kvapavka a jej príznaky a prejavy Medzi najznámejšie symptómy patrí hnisajúci výtok. Ten sa najskôr vytvorí na sliznici miesta vstupu infekcie, čo sú obvykle pohlavné orgány. Výtok je spojený so zápalom, ktorý na danom mieste vytvorí práve bakteriálna infekcia. Podľa pohlavia môže byť nástup príznakov mierne odlišný, i keď v zásade vždy infekcia napadne ako prvé pohlavné orgány.

Pokiaľ ide o príznaky u mužov a príznaky u žien, tu sú najčastejšie rozdiely:

medzi najčastejšie prejavy u žien patrí hnisavý výtok z pošvy, bolesť pri pohlavnom styku, krvácanie mimo menštruácie a zápal maternice či vajíčkovodov
pri postihnutí hrdla maternice príde k jeho zápalu a svrbeniu či výtoku z konečníka
medzi bežné prejavy u mužov zas patrí hnisavý výtok z močovej rúry, pálenie a bolesť pri močení, časté močenie a v prípade postupu infekcie citlivé a bolestivé semenníky

Zhruba polovica žien môže mať kvapavku aj bez príznakov a symptómov. Pokiaľ sa dostane infekcia do oka, prejaví sa to zápalom spojiviek, hnisavým výtokom z oka, bolesťou v oku, citlivosťou oka a pri neliečení zápalu až slepotou.

Príčiny, rizikové faktory a prenos kvapavky

Príčin, rizikové faktory a prenos kvapavky Kvapavka patrí medzi pohlavne prenosné choroby zapríčinené bakteriálnou infekciou. Baktéria sa do organizmu dostáva najčastejšie pri pohlavnom styku, no nie je to jediná možná cesta. Okrem toho existujú aj niektoré rizikové faktory pre vznik infekcie.

Toto sú príčiny, prenos a faktory spojené s kvapavkou:

Bakteriálna infekcia Neisseria gonorrhoeae: Za kvapavkou je baktéria Neisseria gonorrhoeae, nazývaná skrátene niekedy aj gonokok. Ide o gramnegatívny diplokok, ktorý bol objavený koncom 19. storočia. Táto baktéria sa vo voľnej prírode nevyskytuje a ide o aeróbnu baktériu citlivú na okolité prostredie. Jediným zdrojom infekcie tak môže byť človek.

Prenos pohlavným stykom: Jednoznačne najčastejším spôsobom prenosu je pohlavný styk medzi už nakazeným človekom a zatiaľ nenakazeným partnerom. Kvapavka sa prenáša všetkými druhmi pohlavného styku, či už sa jedná o klasický vaginálny styk do pošvy, análny sex alebo orálny sex. Podľa spôsobu prenosu sa potom na danom mieste vyskytne výtok.

Prenos dotykom: Veľmi zriedkavým spôsobom prenosu infekcie je prenos cez kontaminované predmety. Môže ísť napríklad o vlhké uteráky, spodnú bielizeň alebo dotykom kontaminovaných prstov priamo na sliznicu spojovky. Ak ide o priamy dotyk, tak takýmto spôsobom sa najčastejšie prenesie kvapavka jedine z matky na dieťa počas pôrodu.

Prenos z matky na dieťa pri pôrode: U novorodencov sa môže vyskytnúť kvapavka ako následok prenosu počas pôrodu. U nás sa však takýto prenos prakticky nevyskytuje a to z dôvodu, že žena je už počas tehotenstva testovaná na prítomnosť baktérie gonokoka a v prípade pozitívneho nálezu sú novorodencom preventívne podávané kvapky do očí.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Priebeh, fázy a vývojové štádia kvapavky

Priebeh, fázy a vývojové štádia kvapavky Kvapavka prebieha postupne, pričom najskôr sa jej príznaky prejavia v mieste vstupu infekcie do tela a postupne, pri neliečení alebo nesprávnej liečbe, postupuje aj do ďalších orgánov. Podľa rozšírenia infekcie sa potom mení aj klinický obraz.

Pokiaľ ide o jednotlivé fázy a štádiá, tie sa mierne odlišujú podľa pohlavia:

Priebeh kvapavky u muža: Na úvod dochádza u muža k pocitom pálenia v močovej rúre. Neskôr sa pridruží zápal sliznice vonkajšieho otvoru močovej rúry a reakciou na tento zápal je výtok hnisu z nej. Spočiatku je infekcia len v prednej časti močovej rúry a je tu výtok vo forme mliečneho hlienu, o pár dní sa zmení na žltozelený výtok.

Ak sa infekcia nelieči, postupuje do zadnej časti a neskôr do predstojnej žľazy, nadsemenníkov a semenníkov. Zhruba po troch týždňoch prichádza k výskytu komplikácií vo forme zápalu nadsemenníka, zápalu prostaty a zápalu močového mechúra. Ak sa ani v tomto prípade kvapavka nelieči, prechádza do chronickej formy.

Priebeh kvapavky u ženy: U žien môže byť priebeh asymptotický ale aj s prejavom príznakov. Ak sa ukážu nejaké prejavy, tak infekcia najskôr napadne väčšinou len rodidlá, postihnutie močovej rúry býva zriedkavejšie. Dostaví sa hnisavý výtok z krčka maternice, ak je postihnutá aj močová rúra, sú tu bolesti a pálenie.

Ďalej postupuje infekcia na sliznicu maternice, vajíčkovodov a vaječníkov. Tieto komplikácie sprevádzajú aj bolesti v bruchu a na krížoch, niekedy aj horúčka. V prípade neliečenia ani týchto problémov sa aj tu kvapavka dostáva do chronického štádia, kedy môže prísť k ústupu príznakov. Najhoršie je, že veľa žien si myslí, že sa vyliečilo.

Diagnostika kvapavky

Diagnostika kvapavky Základom vyšetrenia a potvrdenia kvapavky je kombinácia pozorovania vonkajších prejavov a príznakov spoločne s mikrobiologickými a kultivačnými vyšetreniami hnisavého sekrétu. Včasná diagnostika znamená takmer vždy bezproblémové vyliečenie bez zanechania trvalých následkov, kam patria napríklad zúženie močovej rúry alebo dokonca neplodnosť.

Postup diagnostiky je nasledovný:

anamnéza – základom a prvou časťou diagnostiky je zistenie rizikových faktorov, zisťuje sa prítomnosť príznakov a ich intenzita, robí sa fyziologické vyšetrenie
výtery – na základe prvotného podozrenia sa potom robia výtery z močovej trubice, hrdla, rektálneho otvoru či krčka maternice, aby sa získala vzorka k testom
sérologický test – súčasťou diagnostiky sú aj sérologické vyšetrenia, zisťuje sa prítomnosť protilátok a to najmä v prípade podozrenia na chronickú kvapavku
ďalšie laboratórne testy – na potvrdenie diagnózy sa môžu vykonať aj testy ELISA, DNA diagnostika PCR, priama imunofluorescencia a zisťovanie ligázovej reakcie

Súčasťou diagnostiky a vyšetrení je aj diferenciálna diagnostika. Jej cieľom je rozlíšiť negonokokové zápaly. Zároveň sa spoločne s testami na kvapavku obvykle vykonávajú testy aj na AIDS, keďže infekcia kvapavkou narušuje sliznicu a zvyšuje riziko infekcie HIV.

KONTROLNÉ VYŠETRENIA

Diagnostika a testy sa robia aj po absolvovaní liečby. Najčastejšie sa prvé vyšetrenie robí do 48 hodín od začiatku liečby a potom každý týždeň. Realizujú sa bakteriologické vyšetrenia a proces kontroly trvá obvykle 4 mesiace. Pokiaľ sa ukáže, že testy sú negatívne, je možné pacienta vyradiť z evidencie a liečba je považovaná za úspešnú.

Riešenie a liečba kvapavky

Riešenie a liečba kvapavky Nakoľko je kvapavka ochorenie spôsobené baktériou, výhodou je, že na liečbu sa využívajú dostupné antibiotiká. Okrem priamej farmakologickej formy sa v prípade potreby využíva aj hospitalizácia alebo režimové opatrenia. Terapiu indikuje lekár podľa aktuálneho stavu.

Ako sa lieči kvapavka? Tu sú najviac využívané spôsoby a metódy:

Antibiotiká

Základom terapie kvapavky sú antibiotiká. Predpisuje sa 1 dávka penicilínu, v prípade alergie alebo rezistencie sa využívajú novšie generácie antibiotík. Ide najmä o lieky typu cefalosporínov v kombinácii s azitromycínom. Najčastejšie sa podávajú tieto antibiotiká ambulantne. Preliečiť sa musia tiež partneri za obdobie posledných 60 dní.

Hospitalizácia

V prípade postihnutia viacerých orgánov pohlavnej sústavy môže na základe indikácie od lekára vzniknúť potreba hospitalizácie na infekčnom oddelení. Vo väčšine prípadov to však potrebné nie je, ide naozaj iba o vážne problémy, u žien napríklad s vaječníkmi a vajcovodmi, kedy hrozí neplodnosť. Uplatňuje sa tu aj pokoj na lôžku a podporná terapia.

Ambulantná liečba a režimové opatrenia

V prípade, že nie je potrebná hospitalizácia, vykonáva sa liečba ambulantnou formou. Po podaní antibiotík sa v ambulancii robia kontrolné testy, obvykle do 4 mesiacov od preliečenia. Súčasťou liečby musia byť aj režimové opatrenia, najmä sexuálna zdržanlivosť, diéta od konzumácie alkoholu, intímna hygiena a viac odpočinku od námahy.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Časté otázky o kvapavke

Časté otázky o kvapavke Kvapavka patrí aj na Slovensku medzi veľmi rozšírené ochorenia, hoci prípadov zatiaľ nie je extrémne množstvo. Toto ochorenie ale púta pozornosť a preto sa často preberá aj na internetových fórach a diskusiách. Tu sú najčastejšie dotazy a otázky:

Existuje domáca liečba kvapavky?

Nie, nič také ako domáca liečba kvapavky neexistuje. V domácich podmienkach bez odbornej lekárskej indikácie použitia konkrétnych antibiotík nie je možné úplné a správne preliečenie ochorenia a to tak môže postupovať ďalej. Hrozí tak vážne ohrozenie vášho zdravia.

Ak nepríde k správnemu preliečeniu ochorenia, aký je jeho ďalší progres?

Z miesta nakazenia, čiže obvykle od pohlavnej sústavy, postupuje bakteriálna infekcia pri nedostatočnom preliečení ďalej do organizmu. Vznikajú zápaly napríklad prostaty, srdca alebo kĺbov. Medzi bežné komplikácie patrí aj zápal svalových šliach a výsev vyrážok.

Aké sú riziká sú pre tehotenstvo v prípade, ak je u ženy kvapavka?

V tehotenstve hrozí u žien veľké riziko vzniku tzv. mimomaternicového tehotenstva, kedy vývoj plodu prebieha mimo maternicu. Okrem toho sú častými problémami aj infekcia plodovej vody, jej predčasný odtok a je vyššie riziko predčasného pôrodu alebo potratu.

Je potrebná pri kvapavke aj hospitalizácia a ak áno, kedy?

Hoci liečba môže prebiehať aj ambulantnou formou, niekedy je potrebná hospitalizácia. Tá je najčastejšie potrebná u žien v prípade, ak sa infekcia rozšíri na vajíčkovody alebo vaječníky. Vtedy je hospitalizácia potrebná aj kvôli nutnosti podávania antibiotík priamo do žily.

Dá sa voči kvapavke zaočkovať? Existuje nejaká imunizácia?

Bohužiaľ nie, očkovanie voči kvapavke nie je možné. Taktiež neplatí, že by po prekonaní infekcie bol človek do budúcnosti chránený voči opätovnému nakazeniu sa, takže nevzniká ani imunizácia v samotnom imunitnom systéme. Najlepšou ochranou je preto prevencia.

Ako fungujú lieky na kvapavku

Ako fungujú lieky na kvapavku Vzhľadom na to, že za kvapavkou je infekcia bakteriálneho pôvodu spôsobená gonokokom Neisseria gonorrhoeae, liečba je založená na podávaní antibiotík. Najčastejšie sa liečba rieši ambulantnou formou, pričom forma a typ závisí od testovania a zistenia citlivosti baktérie.

Najčastejší spôsob liečby je tento:

  • Liekom prvej voľby sú cefalosporínové alebo penicilínové antibiotiká, liečba je obvykle jednorazová, pričom v prípade rezistencie sa využíva cefalosporín tretej generácie

V prípade súčasnej infekcie chlamýdiami sa predpisuje kombinácia antibiotík, napríklad známe doxycyklín alebo azitromycín liečia obe ochorenia. Ak sa testom zistí rezistencia na bežné formy antibiotickej liečby, alebo v prípade alergickej reakcie, využívajú sa fluorochinolóny, jednorazovo spectinomycín, tetracyklíny alebo najnovšie makrolidy.

NELIEČITE SA LEN VY, ALE AJ VAŠE OKOLIE

Nakoľko kvapavka patrí medzi vysokoinfekčné pohlavné ochorenia, ktoré sa s vysokou pravdepodobnosťou prenášajú aj na ostatných sexuálnych partnerov, preliečiť sa musí nielen pacient, ale aj jeho okolie. Samozrejme, najskôr musí každý absolvovať vyšetrenie.

Prevencia kvapavky

Prevencia kvapavky Nakoľko kvapavka sa prenáša najčastejšie medzi mladými ľuďmi, najviac sa pri prevencii zdôrazňuje potreba bezpečného sexu s použitím bariérovej antikoncepcie. Keďže inkubačný čas je aj niekoľko dní či týždňov, pri extrémnom striedaní partnerov nie je šanca, aby ste vždy a na 100 % rozpoznali infikovaného človeka. Voči kvapavke sa nedá ani zaočkovať.

Prevencia preto musí zahŕňať nasledovné formy:

prezervatívy – voči syfilisu ešte nikto nevymyslel lepšiu prevenciu pri sexuálnom styku, ako je klasický prezervatív pre mužov, čo je fyzická ochrana pred prenosom
striedanie partnerov – okrem chráneného sexu odporúčam viac dbať na striedmosť pri nových známostiach, udržať si sexuálny odstup prvé dni nie je na škodu
test v tehotenstve zodpovedným prístupom je tiež absolvovanie testu na prítomnosť baktérie Neisseria gonorrhoeae spôsobujúcej kvapavku u matky už počas gravidity
očné lieky – prevenciou u novorodenca pri podozrení na výskyt kvapavky u matky počas tehotenstva je aplikácia špecifických očných liekov ihneď po narodení

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

V prípade aj toho najmenšieho podozrenia na infikovanie sa kvapavkou, odporúčam radšej zájsť za lekárom kvôli diagnostike. Kvapavka je mimoriadne nepríjemné a bolestivé ochorenie, ktoré je však možné veľmi dobre liečiť a to aj v prípade rezistentných foriem.

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.25

4 Hodnotení

Ako dlho treba byť pri diagnostikovaní kvapavky sexuálne zdržanlivý ?

Marek píše 14 augusta 2020 o 13:27

Pridať komentár