L-Lyzín

L-Lyzín účinky, dávkovanie a kde sa nachádza v potravinách

L-Lyzín patrí medzi esenciálne aminokyseliny, ktoré si náš organizmus nevie sám vyprodukovať, no potrebuje ich pre správne fungovanie viacerých systémov. Táto látka vplýva aj na erekciu a práve z tohto dôvodu je súčasťou zloženia viacerých prípravkov, ako napríklad Stoporex.

Jej účinky sú však omnoho širšie, napríklad je dôležitá pre imunitný systém, pohybový aparát, metabolizmus, dexotikáciu a najmä pre kardiovaskulárny systém. Spomedzi všetkých aminokyselín je L-Lyzín dôležitý aj preto, že je stavebným kameňom proteínov, ktoré sú nenahraditeľné pre fungovanie nášho tela.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Keďže aminokyselina je pre náš organizmus nezastupiteľná a je aj veľmi dôležitá pre kvalitnú potenciu, rozhodol som sa jej venovať nasledujúce riadky. Veľa ľudí o nej vôbec nič nevie a to je podľa mňa škoda.

L-Lyzín: pôvod, popis a využitie

L-Lyzín: pôvod, popis a využitie L-Lyzín je aminokyselina , ktorú si naše telo nevie vyrobiť, ale je pre neho zároveň nevyhnutnou látkou pre viaceré procesy. Deti potrebujú prijať denne cez 40 mg Lyzínu na 1 kg telesnej váhy, dospelým stačí tretina. Aminokyselina je nevyhnutná pri dostatočnej produkcii viacerých hormónov, enzýmov a tiež protilátok.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong
  • L-Lyzín patrí medzi proteínogénne aminokyseliny, nakoľko je nevyhnutným stavebným prvkom pre všetky bielkoviny
  • Spoločne s Arginínom a Histidínom patrí medzi bázické aminokyseliny
  • Od hladiny L-Lyzínu závisí aj schopnosť nášho tela využívať ďalšie aminokyseliny

Vo väčšom množstve sa nachádza L-Lyzín vo svalových vláknach a preto býva veľmi častou súčasťou výživových doplnkov pre športovcov. Jeho druhou najdôležitejšou funkciou je predchádzanie aterosklerózy, pričom tento účinok aminokyseliny je známy len niekoľko desaťročí a zaujímavosťou je, že za jeho objav bola udelená v roku 1987 aj Nobelova cena.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Účinky aminokyseliny sú ale omnoho širšie:

vďaka podpory ciev a zlepšeniu ich pevnosti a prekrvenia dochádza aj k lepšiemu fungovaniu stoporenia, čo sa odrazí na kvalitnejšej erekcii
rovnako tak L-Lyzín pomáha pri zlepšení obranyschopnosti tela, najmä pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
pôsobí tiež veľmi dobre pri zotavovaní sa z úrazov a operácií, nakoľko znižuje vysokú hladinu triglyceridov v krvi a obnovuje zdravie pokožky
zároveň podporuje vstrebávanie vápnika ale aj produkciu rastového hormónu, takže je dôležitý pri vývine kostí a svalstva

ODBORNEJŠIE INFORMÁCIE

O L-Lyzíne by sa toho dalo napísať ešte pomerne dosť, najmä z chemického a vedeckého hľadiska. Rozhodne však nechcem, aby sa z tohto článku stala nejaká odborná diskusia, takže, nech sa páči, tu je zdroj z Wikipédie, kde nájdete ďalšie informácie.

V ktorých potravinách L-Lyzín možno nájsť

V ktorých potravinách L-Lyzín možno nájsť L-Lyzín je zastúpený v pomerne bohatej a širokej palete potravín, to znamená, že je možné ho prijímať aj v potravinách v rámci nášho bežného jedálnička. Pozor však na to, že aminokyselina je citlivá na teplo, najmä teplo za sucha, čiže napríklad vyprážanie. Tepelné spracovanie potravín tak môže znížiť jeho koncentráciu.

Kde sa teda Lyzín nachádza? V týchto potravinách a zdrojoch:

Mäso: Veľmi dobrým zdrojom L-Lyzínu je mäso, čo je však problém pre vegetariánov. Tí by mali nahradiť tento bohatý zdroj alternatívami z iných potravinových zdrojov, prípadne výživovými doplnkami. Čo sa týka mäsa, najviac aminokyseliny nájdete v červenom mäse, napríklad v bravčovej sviečkovej alebo hovädzej sviečkovej, o niečo menej v hydinovom mäse, najmä v kuracom.

Mliečne produkty: Druhým mimoriadne zaujímavým zdrojom sú mliečne produkty. Ak ste vegán, čiže nekonzumujte ani mäso ani mliečne produkty, prichádzate aj v tomto prípade o významné množstvo L-Lyzínu. Najviac ho je v syre, napríklad v parmezáne či eidame, ale aj v masle, bielom jogurte a napokon aj v samotnom mlieku. Tu prevarenie mlieka nevadí, nakoľko nejde o tepelnú úpravu za sucha.

Ryby a morské plody: Tretím významným zdrojom aminokyseliny L-Lyzín sú ryby a morské plody. Napríklad v mäse tuniaka alebo lososa sa nachádza ešte viac aminokyseliny, ako v hovädzom a kuracom mäse. To isté platí aj o krevetách, ktoré sú navyše samé o sebe veľmi účinným prírodným afrodiziakom. L-Lyzín možno nájsť aj v lacnejších a dostupnejších rybách, napríklad v sardinkách.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Orechy: Orechy sú už tradične veľmi dobrý zdroj mnohých aminokyselín, napríklad to platí o lieskových orechoch alebo vlašských orechoch, kde je zhruba toľko Lyzínu, ako v kravskom mlieku. Trikrát toľko je ho však v arašidoch, ktoré určite odporúčam konzumovať aj kvôli bohatému zastúpeniu prospešných omega kyselín.

Sója a strukoviny: Podobne ako v prípade L-Citrulínu, aj pri L-Lyzíne je dobrým zdrojom sója. Sójové bôby sú z hľadiska jeho obsahu na 100 gramov potraviny dokonca na úrovni červeného mäsa, takže ide o skvelú alternatívu pre vegetariánov. Taktiež strukoviny, najmä šošovicu, odporúčam pre prirodzený príjem Lyzínu. Obilné zrná už majú tejto látky menej.

Vajcia: Medzi živočíšne produkty bohaté na L-Lyzín patria aj vajcia, ktoré sú dokonca bohatšie na obsah aminokyselín ako väčšina druhov orechov. Najviac ich nájdete pochopiteľne vo vaječnom bielku.

Zelenina: Zelenina je pre naše zdravie všeobecne prospešná, no ak by ste chceli doplniť aminokyseliny, dobrým zdrojom je napríklad cibuľa alebo brokolica či zemiaky. Hoci L-Lyzínu tu nie je extrémne veľké množstvo, do jedálnička zeleninu určite zaraďte.

L-Lyzín a jeho účinky

L-Lyzín a jeho účinky Poďme sa teraz pozrieť na všetky významné účinky, ktoré aminokyselina pre náš organizmus ponúka. Okrem erekcie, na ktorú sa najviac zameriam, je L-Lyzín veľmi prospešný aj pre imunitu, riešenie rôznych infekcií, zápalov a poranení a rovnako tak je dôležitý pre srdce, cievy, nervový systém a trávenie.

Tu je prehľad najdôležitejších vplyvov tejto látky na naše zdravie:

Zlepšenie erekcie

Podpora lepšej erekcie, najmä vďaka zlepšeniu prekrvenia pohlavnej sústavy, svalstva, periférnych ciev, to všetko je zásluha L-Lyzínu vďaka blokovaniu tvorby cievnych usadenín spomaľujúcich prietok krvi. Spoločne s ďalšími aminokyselinami dokáže počas erekcie zlepšiť nielen prekrvenie penisu, ale aj zabezpečiť dlhšiu dobu stoporenia pomocou obnovy pružnosti ciev vďaka stimulácii kolagénu.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Podpora imunity

Druhým najlepším účinkom tejto aminokyseliny je podpora imunitného systému a obranyschopnosti. Aminokyselina podporuje tvorbu protilátok, pôsobí antibakteriálne a protivírusovo, pomáha pri bežnom nachladnutí, ale aj pri opare a herpese. Zaujímavosťou je, že pomáha aj pri genitálnom herpese, ktorý ale dúfam nebudete musieť riešiť. Ak potrebujete zlepšiť hojenie rán po úraze alebo operácii, L-Lyzín určite odporúčam.

Podpora ciev a srdcovocievneho systému

Jedným z nezanedbateľných efektov je aj zlepšenie stavu kardiovaskulárneho systému. L-Lyzín chráni cievy a srdce a blokovaním lipoproteínov pri tvorbe krvných usadenín pomáha predchádzať ateroskleróze. Rovnako tak vďaka stimulácii kolagénu pomáha pri obnove ciev a pri zlepšení ich pružnosti aj pevnosti súčasne.

Detoxikácia a trávenie

L-Lyzín pomáha detoxikácii organizmu od olova a uľahčuje trávenie a vstrebávanie viacerých dôležitých látok. Pravidelné užívanie aminokyseliny podporuje lepšie fungovanie a zdravie celého tráviaceho ústrojenstva a najmä čriev.

Zdravie kostí, svalov a pokožky

L-Lyzín je dôležitý aj pre pohybovú sústavu. Jednak podporuje tvorbu svalových proteínov, ale zároveň je dôležitý aj pre vstrebávanie vápnika. Vďaka tomu zlepšuje rast a pevnosť kostí, čo sa dá využiť u detí aj u dospelých. Vďaka tomu, že stimuluje vytváranie kolagénu pomáha aj na pevnosť vlasov a zlepšuje stav pokožky.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Ďalšie účinky

Veľmi populárne je spojenie L-Lyzín a rakovina, no tu musím varovať, že sa jedná o nepodložené tvrdenia a preto v tomto ohľade určite neodporúčam spoliehať sa na aminokyselinu. Naopak, je dôležitá pre udržanie rovnováhy dusíka v organizme, podporu tvorby enzýmov a hormónov a pôsobí upokojujúco na nervový systém a bolesti hlavy.

Vedľajšie a nežiaduce účinky

Vedľajšie a nežiaduce účinky Lyzínu L-Lyzín má okrem pozitívnych účinkov aj niektoré nežiaduce, najmä vtedy, ak sa to preženie s jeho nadmerným užívaním. Výživové doplnky s jeho obsahom nie sú takmer vôbec problémové, rovnako tak ani samotná aminokyselina nie je sama o sebe škodlivá. Existujú ale niektoré situácie, ktoré by mohli spôsobiť nežiaduce účinky.

Ide o nasledujúce prípady:

ľudia s vyššou hodnotou cholesterolu by si mali dávať na L-Lyzín pozor, najmä na jeho užívanie vo vyšších dávkach
to isté platí aj v prípade, že máte vyššiu hladinu triglyceridov v tele
ak trpíte nejakým kardiovaskulárnym ochorením alebo poruchou, prípadne, ak patríte do rizikovej skupiny a ste náchylný na vznik takéhoto ochorenia, mali by ste sa pred užívaním L-Lyzínu vo forme výživových doplnkov poradiť s lekárom
viac ako 10 gramov denne je už nadmerná dávka, ktorá môže spôsobiť tráviace problémy

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

POROVNANIE AJ PODĽA VÁHY

Aby sa nestalo, že by ste sa predávkovali nadmernou dávkou, je možné sa riadiť aj vašou hmotnosťou. Priemerný človek potrebuje 12 až 14 miligramov L-Lyzínu na 1 kilogram svojej telesnej váhy, čiže okolo 1 až 1,5 gramu.

Potraviny, nápoj vo forme prášku aj tabletky

L-Lyzín Potraviny, nápoj vo forme prášku aj tabletky L-Lyzín sa dá užívať vo viacerých formách. Hovorí sa, že ak máte dostatočne pestrý jedálniček a v ňom zastúpené potraviny bohaté na túto aminokyselinu, nemal by vám chýbať. Možno to platí pre všeobecné fungovanie organizmu, ale určite to neplatí pre prípady, keď chcete využiť jeho špecifické účinky.

Tu sú tri formy zdrojov, ktoré môžete využiť:

Potraviny

Vzhľadom na to, že L-Lyzín je dostupný aj v potravinách, je určite vhodné ich zaradiť do jedálnička. Kým pri hydine, červenom mäse alebo vajciach sa to ešte dá aj v dostatočnom množstve, také strukoviny, orechy alebo sardinky budete zrejme len veľmi ťažko konzumovať v dostatočných dávkach. Navyše, treba si uvedomiť, že aminokyselinu zabíjate tepelnou úpravou, najmä pečením na sucho a vyprážaním.

Nápoje a prášky

Výživové doplnky vo forme nápojov alebo práškov sú druhá možnosť. Nejde síce už o tak prirodzenú formu, ale na druhú stranu, aspoň je dostatočná z hľadiska koncentrácie. Ak siahnete po týchto prípravkoch, odporúčam čistý produkt bez prídavných látok, najmä bez tzv. „Éčok“ a konzervačných látok. Nápoje odporúčam najmä vtedy, ak máte akútny opar, vtedy môže takáto nárazová dávka urýchliť priebeh jeho liečby.

Tabletky

Čo sa týka tabliet, tu sú dve možnosti. Prvou sú tabletky s obsahom čisto len Lyzínu, napríklad ako všeobecný výživový doplnok. Druhou kategóriou sú tabletky s konkrétnym účinkom a so širším zložením. Takto sa dajú kúpiť napríklad výživové doplnky pre športovcov, na posilnenie imunity alebo na podporu erekcie a potencie, kde je L-Lyzín jednou z viacerých prírodných zložiek.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Užívanie a dávkovanie aminokyseliny L-Lyzín

Užívanie a dávkovanie aminokyseliny L-Lyzín Hoci má L-Lyzín pozitívne účinky na naše telo, správnym užívaním a dávkovaním sa viete vyhnúť aj tým zopár negatívnym a nežiaducim. Základom je neprekračovať dávkovanie odporúčané výrobcom konkrétneho prípravku a vyvarovať sa najmä vysokým dávkam nad 10 gramov, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné kŕče, hnačku a nevoľnosť.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Pri užívaní a dávkovaní platia väčšinou tieto zásady:

1 až 3 gramy denne sú bežná dávka väčšiny výživových doplnkov s obsahom L-Lyzínu, či už ide o práškové nápoje, hotové nápoje alebo všeobecné tabletky
ak budete užívať výživové doplnky, nemusíte vôbec počítať miligramy L-Lyzínu v potravinách a pripočítavať ich k maximálnym hodnotám aminokyseliny v doplnkoch
v prípade, že budete užívať L-Lyzín na opar alebo po operáciách či úrazoch, mali by ste spolu s ním užívať aj L-Arginín a to v pomere 2 ku 1
dodržujte kontraindikácie vzhľadom napríklad na zvýšený cholesterol alebo hladinu triglyceridov v tele, takže ak patríte do rizikovej skupiny, poraďte sa pred užívaním aminokyseliny s lekárom alebo lekárnikom

Ako fungujú tabletky s obsahom L-Lyzínu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom L-Lyzínu a prečo ich odporúčam Keď budeme hovoriť o tabletkách obsahujúcich L-Lyzín, mám na mysli tie, ktoré sú špeciálne určené na podporu erekcie, libida, potencie a plodnosti. Zároveň však myslím voľne dostupné tabletky, čiže výživové doplnky. Napriek tomu, že táto aminokyselina má viacero pozitívnych účinkov, mňa prirodzene zaujíma jej vplyv na sexuálny život.

Tabletky, ktoré spomínam, majú pritom 100 % prírodné zloženie:

  • V ich obsahu možno nájsť extrakty a výťažky rastlín považovaných za prírodné afrodiziaka, ale aj aminokyseliny a iné podporné látky pre zlepšenie účinnosti prípravku

Zloženie týchto tabliet je špeciálne navrhnuté pre maximálnu účinnosť ohľadom potencie, čo je ich najväčšia výhoda. Niektoré značky podporujú viac zvýšenie libida, iné dlhšiu erekciu, ďalšie sú zamerané skôr na zlepšenie nástupu erekcie a v ponuke sú aj také, ktoré podporujú spermatogenézu a teda aj plodnosť.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Práve možnosť kombinácie všeobecného účinku spolu so zameraním na ďalšiu oblasť sú veľkým plusom. Okrem toho majú tieto prípravky aj ďalšie dôležité benefity:

nakoľko ide o voľne dostupné výživové doplnky, nepotrebujete lekárske vyšetrenie ani lekársky predpis na ich kúpu
dávkovanie je presné a je možné tabletky užívať tak jednorazovo, napríklad pred pohlavným stykom, ako aj pravidelne a dlhodobo
vďaka ich prírodnému zloženiu sa nemusíte báť o vedľajšie účinky, pričom prípravky sú testované ešte pred predajom

L-Lyzín nie je v týchto prípravkoch dominantnou zložkou, ale rozhodne ide o ich veľmi dôležitú súčasť. Zároveň však platí, že vzhľadom na ich prírodné zloženie je treba očakávať, že ich účinnosť môže byť u každého muža iná. Záleží to od miery problémov a príčin, ktoré súvisia s tým konkrétnym sexuálnym problémom, ktorý máte.

EREKCIA A IMUNITA

Najčastejšie sa L-Lyzín vyskytuje v tabletkách určených buď na podporu erekcie alebo na podporu imunitného systému. Užívanie jedných aj druhých navzájom sa príliš nevylučuje, nakoľko ide o výživové doplnky bez kontraindikácie. Aj tak by som ale naraz obidva druhy tabliet neužíval a radšej to striedal.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky s Lyzínom, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Poďme sa teraz pozrieť na tabletky, s ktorými mám osobnú skúsenosť a ktoré obsahujú okrem iných látok aj L-Lyzín. Vzhľadom na to, že ten sa nachádza len v niekoľkých značkách, uvediem v nasledujúcom prehľade aj tie, kde sa nenachádza, ale bol som spokojný s ich účinnosťou.

Všetky značky tabliet som osobne vyskúšal a aj ohodnotil v samostatných recenziách, ktoré si môžete prečítať. Niektoré prípravky u mňa účinkovali lepšie, iné menej, ale v zásade som s nimi bol spokojný. Odporúčam vám do pozornosti teda nasledovné značky:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.67

24 Hodnotení

Dobrý den, zajímá mne jaké přesně jsou nežádoucí účinky při vysoké dávce l lyzinu v těle. Děkuji Eliška

Eliška píše 27 júna 2018 o 19:33

Ahoj Eliska, neziaduce a vedlajsie ucinky som do detailov rozobral v tejto kapitole recenzie: https://www.erekciablog.sk/l-lyzin/#Vedlajsie_a_neziaduce_ucinky , tazko povedat ako je to pri vysokych davkach, nakolko niesom expert a zatial som nenasiel odborne studie a prace, ktore by sa venovali prave tejto teme.

Jozef píše 27 júna 2018 o 21:58

Dobrý deň, v článku je uvedené: „v prípade, že budete užívať L-Lyzín na opar alebo po operáciách či úrazoch, mali by ste spolu s ním užívať aj L-Arginín a to v pomere 2 ku 1“. Chcela by som poprosiť o vysvetlenie, prečo je potrebný arginín, nakoľko je známe, že práve arginín, resp. jeho vyššie hodnoty v tele, podporujú vznik oparov. Ďakujem

Ariadna píše 10 júla 2018 o 12:48

L-lyzin 1000mg od firmy SOLGAR je vysokoucinny na herpes 1tab/denne… slabsie davky nemali efekt… teraz prvykrat uzivam s C-eckom 1000mg/den pri miernej nadche spolu so nosnym sprayom Mar-premium a Dorithricinom… uvidim ako skoro sa uzdravim bez komplikacii

KB píše 30 septembra 2019 o 09:31

Pridať komentár