L-Ornitín

L-Ornitín: účinky, užívanie, dávkovanie a skúsenosti

L-Ornitín je aminokyselina využívaná najmä vo výživových doplnkoch určených pre športovcov, no svoje zastúpenie má aj v prípravkoch určených na podporu potencie. Ak sa už v takýchto produktoch vyskytuje, zvyčajne je to aj s L-Arginínom, ktorého je prekurzorom.

Hoci z pohľadu účinkov na potenciu je len doplnkovou aminokyselinou, myslím si, že stojí za to povedať si o nej niečo viac. Jej účinky totiž ovplyvňujú aj fungovanie ďalších častí a systémov nášho organizmu.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Veľmi dôležitá je napríklad jej funkcia stimulácie rastového hormónu, ktorý je dôležitý pre svalstvo a odbúravanie podkožného tuku. Látka je významná aj pri detoxikácii a očistení nášho tela od rôznych odpadových látok.

L-Ornitín: pôvod, popis a využitie

L-Ornitín: pôvod, popis a využitie L-Ornitín je doplnková aminokyselina, ktorá je východiskovou látkou pre chemické premeny viacerých iných dôležitých látok, napríklad prolínu, citrulínu alebo kyseliny glutámovej. Enzymatickým štiepením sa L-Ornitín mení na L-Arginín. Zároveň sa látka zúčastňuje syntézy bielkovín a odstraňovania toxínov z tela.

  • L-Ornitín je súčasťou močovinového cyklu, podobne ako L-Citrulín, pričom počas tohto cyklu sa mení pomocou arginázy na Arginín
  • Hoci látka nie je prirodzenou súčasťou bielkovín, je potrebná pre náš organizmus a patrí medzi alfa-aminokyseliny
  • Spolu s L-Arginínom tvorí dvojicu aminokyselín pôsobiacich na plodnosť aj imunitu

L-Ornitín má veľký význam najmä pre pohybovú sústavu, obranyschopnosť organizmu a aj pre plodnosť a erekciu. Význam aminokyseliny pre potenciu je síce nepriamy a spomedzi ostatných podobných látok zrejme najmenší, napriek tomu ide o dôležitú súčasť najmä komplexných tabliet na podporu potencie.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Vplyv L-Ornitínu na naše telo je nepochybne veľmi všestranný:

v spolupráci s L-Arginínom sa L-Ornitín podieľa na zvyšovaní transportu oxidu dusnatého do svalov, čím podporuje ich funkciu a fungovanie
látka podporuje aj imunitný systém, najmä tvorbu bielych krviniek, čo priamo stimuluje imunitu
aminokyselina sa podieľa aj na očistení organizmu od amoniaku, čo je toxická látka najmä pre našu pečeň
čo sa týka erekcie, vďaka tomu, že sa L-Ornitín podieľa na stimulácii L-Arginínu v tele, prispieva k lepšiemu stavu jemných ciev v penise a k jeho lepšiemu prekrveniu

Zrejme najpopulárnejšie využitie L-Ornitínu je v prípravkoch a výživových doplnkoch určených pre kulturistov a športovcov. Využíva sa najmä na podporu rastu a obnovy svalových tkanív, ale aj na všeobecné zvýšenie energie a fyzickej kondície. Myslím si však, že aj účinky v oblasti potencie určite stoja za spomenutie.

ODBORNEJŠIE INFORMÁCIE

Ak by ste sa chceli dozvedieť o aminokyseline niečo viac z pohľadu jej chemického zloženia, vzniku, ale napríklad aj iných odbornejších údajov, odporúčam vám ako dobrý zdroj informácii internetovú encyklopédiu Wikipedia.

V ktorých potravinách L-Ornitín možno nájsť

V ktorých potravinách L-Ornitín možno nájsť Živočíšne produkty, tak by sa v skratke dali charakterizovať prirodzené potravinové zdroje aminokyseliny L-Ornitín. Áno, sú tu aj výnimky v podobe napríklad orechov, hnedej ryže alebo čokolády, no naozaj len výnimky. Hoci je v zásade takýto jedálniček pestrý, museli by ste konzumovať veľké množstvo potravín, aby ste mali L-Ornitínu dostatok.

Určite však odporúčam zamerať sa najmä na tieto potraviny:

Mäso: Začneme mäsom, ktoré je zdrojom viacerých dôležitých aminokyselín pre naše telo. L-Ornitín môžete nájsť najmä v mäse bohatom na bielkoviny, konkrétne v hovädzom a bravčovom červenom mäse. V menšom množstve je aj v kuracine. Ideálne j chudé mäso, pretože obsahuje menej nasýtených tukov aj cholesterolu.

Vajcia: Vajcia sú druhým veľmi dobrým zdrojom L-Ornitínu a to najmä vtedy, ak ste vegetarián a nechcete jesť priamo mäso. Sú však aj dobrým zdrojom bielkovín, vitamínov A a E a obsahujú aj cholín a iné látky podporujúce činnosť nervovej sústavy.

Ryby: Ryby sme síce mohli zaradiť do kategórie mäsa, ale chcel som ich ako samostatný zdroj vyzdvihnúť nielen kvôli L-Ornitínu. Ide totiž o skvelý zdroj omega-3 mastných kyselín podporujúcich zdravie ciev a prekrvenia celého tela, vrátane pohlavnej sústavy. Odporúčam konzumovať najmä lososa, makrelu a slede.

Orechy: Viacero druhov orieškov je bohatých na aminokyseliny, napríklad L-Arginín a aj L-Ornitín. Ide napríklad o arašidy, pistácie či mandle. Navyše, aj v tomto prípade ide o skvelý zdroj omega-3 mastných kyselín prospešných pre vaše cievy.

Ryža: Ak ste sa potešili, že ryža, ktorú pravidelne konzumujete na obed či večeru, je bohatá na túto aminokyselinu, asi vás sklamem. Jedine, že by ste mali na tanieri hnedú ryžu, ktorá je dobrým zdrojom L-Ornitínu. Tá biela určite nie, takže na ňu zabudnite.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Mliečne produkty: L-Ornitín, ale aj ďalšie aminokyseliny ako L-Lyzín a L-Arginín, sú pomerne dostatočne obsiahnuté aj v mliečnych produktoch. Ide napríklad o syry, biele jogurty alebo kravské mlieko. Odporúčam však rozhodne nízkotučné!

Sója: Sója patrí medzi veľmi dobrý zdroj L-Ornitínu, ale aj niektorých ďalších kyselín. Odporúčam ju konzumovať najmä vo forme sójového mlieka, ktoré sa hodí aj ako bezlaktózová alternatíva k tomu klasickému kravskému.

Strukoviny a obilniny: Niektoré druhy strukovín, napríklad cícer, sú bohaté na L-Ornitín a odporúčam ich zaradiť do svojho jedálnička. Čo sa týka obilnín, najviac aminokyseliny majú drvené pšeničné obilniny, napríklad ovsené vločky.

Čokoláda: Ak máte chuť na sladkosti a bojíte sa, že vám ich zakážem, poteším vás. Napríklad čokoláda s obsahom kakaa aspoň 60 či 70 % je zdrojom hneď niekoľkých aminokyselín a prospešných látok, medzi inými aj L-Ornitínu.

L-Ornitín a jeho účinky

L-Ornitín a jeho účinky Z hľadiska účinkov je L-Ornitín aminokyselina prospešná pre celý organizmus. Vzhľadom na jej primárne a sekundárne pôsobenie je najviac vyhľadávaná práve športovcami a kulturistami, no jej účinky sú samozrejme aj v oblasti potencie a erekcie. To sú aj dôvody, prečo je súčasťou výživových doplnkov tohto typu.

L-Ornitín ponúka pre náš organizmus nasledovné účinky:

Podpora svalstva a jeho regenerácie

To, že L-Ornitín najviac využívajú športovci, nie je náhoda. Vďaka tomu, že aminokyselina pomáha uvoľňovať rastový hormón, dochádza k zvýšeniu syntézy svalového tkaniva a k podpory jeho rastu. Rovnako tak sa vďaka tejto látke zlepšuje transport a uchovávanie oxidu dusného vo svaloch. To umožňuje ich efektívnejšiu a dlhšiu prácu bez pocitu únavy. V kombinácii s L-Arginínom má L-Ornitín jednoznačne anabolické účinky.

Zlepšenie stoporenia a erekcie

L-Ornitín v spolupráci s L-Arginínom pomáha zlepšovať stav ciev a prekrvenie periférnych častí kardiovaskulárneho systému, čím zlepšuje prekrvenie aj pohlavnej sústavy a najmä penisu. Stoporenie je tak rýchlejšie, kvalitnejšie, pevnejšie a dlhšie, z čoho profitujete lepšou erekciou a lepšou potenciou. Rovnako tak sa priamym vplyvom L-Ornitínu zlepšuje prekrvenie hladkej svaloviny, čo má veľmi pozitívny vplyv na lepší priebeh erekcie.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Zvýšenie zdravia ciev a srdcovocievnej sústavy

Nepriamo podporuje L-Ornitín lepšie fungovanie ciev, najmä vo vzťahu k prevencii voči vzniku aterosklerózy a problémov s prekrvením. Pomáha tiež zachovaniu flexibilnosti a pružnosti ciev, ale najmä zdravého tkaniva v srdcovom svale, takže srdce môže pumpovať krv do celého tela v 100 % kondícii.

Detoxikácia a podpora fungovania pečene

L-Ornitín sa podieľa na vylučovaní amoniaku z tela, takže podporuje detoxikáciu. Podieľa sa aj na zlepšení fungovania pečene, nakoľko amoniak je pre tento dôležitý orgán toxický. Práve pomocou L-Ornitínu je tento jed premieňaný na močovinu a vylúčený z tela von. V kombinácii s ďalšími látkami sa môže podieľať aj na vyplavovaní inzulínu.

Zvýšenie imunity a zlepšenie hojenia rán

Nezanedbateľným účinkom aminokyseliny L-Ornitín je aj zlepšenie fungovania imunitného systému. Táto látka totiž stimuluje tvorbu bielych krviniek a zároveň Arginín, ktorý z L-Ornitínu vzniká, chráni aj týmus, čo je detská žľaza dôležitá pri vývine imunitného systému. L-Ornitín pomáha aj na syntézu kolagénu a tak sa tkanivá, najmä koža, lepšie hoja po úraze alebo chirurgickom zásahu.

Vedľajšie a nežiaduce účinky

Vedľajšie a nežiaduce účinky Pokiaľ ide o aminokyseliny ako je L-Ornitín a im podobné, zväčša nie sú žiadne väčšie negatívne a vedľajšie účinky. Ak to preženiete s dávkovaním, môžete mať nevoľnosť alebo tráviace problémy, ide však len o dočasný stav. Čo sa týka výživových doplnkov s obsahom L-Ornitínu, tie všeobecne nie sú určené pre deti a tehotné či dojčiace ženy.

Negatívnych účinkov nie je príliš mnoho a aby ste sa im vyhli, dodržujte tieto princípy:

ak trpíte schifozfréniou alebo užívate lieky na nejaké vážne psychické ochorenie, poraďte sa o užívaní L-Ornitínu s lekárom
pokiaľ aktuálne bojujete s herpetickou infekciou a oparom, mali by ste sa L-Ornitínu určite strániť
problémom môže byť kontraindikácia s liekmi na krvný tlak alebo zrážanlivosť krvi, vtedy sa môžu dostaviť nežiaduce účinky, takže L-Ornitín radšej vysaďte

V TABLETKÁCH NA EREKCIU JE BEZPEČNÝ

Jedným z najlepších spôsobov, ako minimalizovať výskyt nežiaducich alebo vedľajších účinkov, sú tabletky na erekciu alebo tabletky, kde je L-Ornitín súčasťou širšieho zloženia. V takomto prípade sú vedľajšie účinky minimálne alebo žiadne.

Nápoje, prášok, tabletky, potraviny – ktorý zdroj je najlepší?

L-Ornitín Nápoje, prášok, tabletky, potraviny - ktorý zdroj je najlepší? L-Ornitín môže byť súčasťou vášho jedálnička prostredníctvom výberu správnych potravín. Z hľadiska prirodzenosti ide o najlepší zdroj, ale problém je v tom, že by to nemal byť jediný zdroj. Ak chcete zlepšiť svoju potenciu, stav ciev, imunitu alebo chcete využiť ďalšie účinky tejto aminokyseliny, len potraviny nebudú stačiť.

Toto sú najlepšie možnosti, ktoré máte:

Potraviny

Hoci som na úvod povedal, že potraviny by nemali byť jediný zdroj, rozhodne ich nezavrhujem. Naopak, odporúčam vám napríklad pravidelnú konzumáciu tak červeného mäsa, ako aj vajec, mliečnych výrobkov, orechov a ďalších jedál, kde sa L-Ornitín vyskytuje. Ak nemáte alergiu na iné zložky, pokojne zaraďte tieto jedlá do vášho jedálnička. Napríklad taká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je aj skvelý a zdravý dezert zároveň!

Nápoje a prášky

Najmä pre športovcov a kulturistov sú veľmi populárne sušené nápoje s obsahom L-Ornitínu v podobe prášku. Môže ísť o ochutené aj neochutené nápoje rôznej veľkosti. Tieto nápoje majú primárnu funkciu najmä pre posilnenie svalstva a fyzickej kondície. Kúpiť sa dajú už aj hotové nápoje v tekutej forme, napríklad obsahujúce aj L-Arginín a niektoré vitamíny.

Tabletky

Gélové kapsuly potiahnuté filmom, to sú výživové doplnky v podobe tabliet. Najčastejšie ide o tabletky určené pre športovcov podobne tak, ako práškové nápoje. V tomto prípade je L-Ornitín dominantnou zložkou v celom zložení, alebo dokonca jedinou. Druhým prípadom sú tabletky na erekciu a potenciu, o ktorých budem písať ďalej. Tam je L-Ornitín pomocná látka.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Užívanie a dávkovanie aminokyseliny L-Ornitín

Užívanie a dávkovanie aminokyseliny L-Ornitín Bežný dospelý človek potrebuje denne zhruba 0,5 až 1,5 gramu L-Ornitínu. Ak ste športovec a potrebujete zlepšiť fungovanie svojho svalstva či načerpať energiu, krátkodobo to môže byť aj viac, záleží to od dávkovania konkrétneho prípravku. Ak by ste prekročili maximálnu dennú dávku, môžu sa dostaviť nevoľnosti a tráviace problémy.

Aby bolo užívanie čo najviac bezpečné a efektívne, odporúčam:

neužívať L-Ornitín deťom do 15 rokov, ženám počas tehotenstva a ženám počas dojčenia
užívať aminokyselinu dlhšie obdobie, aspoň 1 týždeň v prípade, že vám ide o posilnenie svalstva
dlhodobo môžete užívať L-Ornitín vo forme tabliet na podporu imunity či potencie
držať sa prípadných kontraindikácií a určite sa poradiť s lekárom či lekárnikom o užívaní akejkoľvek prípravku vtedy, ak beriete nejaké lieky na predpis
najlepšie sa aminokyselina dostane do tela vtedy, ak ju budete v prípade výživových doplnkov užívať nalačno

Ako fungujú tabletky s obsahom L-Ornitínu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom L-Ornitínu a prečo ich odporúčam Tabletky, o ktorých budem teraz písať, sú voľne dostupné výživové doplnky na zlepšenie potencie celkovo. S týmito tabletkami ja sám mám skúsenosti a sexuálna stránka účinkov L-Ornitínu ma zaujíma zo všetkých jeho vplyvov najviac. Aminokyselina je totiž súčasťou zloženia práve takýchto tabliet.

A aký je princíp ich fungovania?

  • Tabletky na podporu potencie obsahujú extrakty z rastlín podporujúcich libido, erekciu aj plodnosť, pričom doplnkovými látkami sú aj aminokyseliny, medzi nimi L-Ornitín

V zložení týchto prípravkov tak hrá aminokyselina dôležitú, no stále len podpornú rolu. Vzhľadom na to, že je prekurzorom L-Arginínu a pomáha zvyšovať jeho hladinu, jej účinnosť je na erekciu ako takú nepriama. Napriek tomu ide o prospešnú zložku a čo je najlepšie, L-Ornitín dopĺňa a podčiarkuje komplexnosť účinkov takýchto tabliet.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Oproti jednozložkovým výživovým doplnkom, ktoré obsahujú napríklad len L-Ornitín alebo len inú aminokyselinu, sú takéto kompletné tabletky oveľa lepšie. A to z týchto dôvodov:

zloženie je špeciálne skombinované tak, aby bola miera účinnosti prípravku na potenciu čo najväčšia
niektoré značky sa môžu svojim zložením špecializovať nielen na erekciu, ale napríklad aj na zlepšenie libida či na podporu spermatogenézy
na rozdiel od výživových doplnkov so 100 % obsahom len jednej látky sú nežiaduce a vedľajšie účinky pri týchto tabletkách minimalizované

Navyše, keďže ide o výživové doplnky s čisto prírodným zložením bez farmaceutických účinných látok, nemusíte mať na ich kúpu lekársky predpis. To samozrejme neznižuje nijak ich hodnotu, práve naopak, ja sám mám s nimi pozitívne skúsenosti a mne pomohli pri rôznych problémoch v sexuálnej oblasti.

DLHODOBÉ UŽÍVANIE VS. JEDNORAZOVÁ DÁVKA

Stretávam sa s názorom, že niekomu tabletky prírodného charakteru nepomohli tak, ako si predstavoval. Áno, nejde o žiaden všeliek, len o podporu. Na druhú stranu treba povedať, že jednorazové užitie tabletky skoro nikdy nestačí, musí ísť o pravidelné a dlhodobé užívanie.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Keďže mám už pomerne bohaté skúsenosti s rôznymi značkami prípravkov na podporu erekcie či plodnosti, a našťastie aj úspešné, rozhodol som sa pomôcť vám trocha s výberom. To, že L-Ornitín sa nenachádza v niektorých konkrétnych značkách, ktoré spomeniem, nie je pritom nič negatívne.

Vďaka komplexnému zloženiu jeho funkcie zastúpia iné aminokyseliny, napríklad L-Arginín. Dôležitejšie sú totiž výsledky a najmä celkové účinky na potenciu a libido. Nasledujúce prípravky mali tieto výsledky a účinky naozaj veľmi solídne:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.86

21 Hodnotení