L-Tyrozín

L-Tyrozín: účinky, cena a kde v potravinách sa nachádza

Aminokyselina L-Tyrozín patrí medzi semiesenciálne aminokyseliny, čo znamená, že si ju za istých okolností vie vyrobiť naše telo aj samo, no je odkázané aj na jej príjem z externých zdrojov. Najčastejšie sa táto aminokyselina nachádza v potravinách, pričom paradoxne medzi jej účinky patrí potlačenie chuti do jedla.

Tyrozín je veľmi dôležitým prekurzorom mnohých hormónov, rovnako tak je nevyhnutnou súčasťou bielkovín. Dostatočná hladina tejto aminokyseliny v tele má vplyv na vitalitu, koncentráciu aj normálnu funkciu svalstva.

Ak by ste chceli dopĺňať látku z externých zdrojov, k dispozícii sú aj rôzne prípravky a to najmä vo forme tabliet. Okrem tých, ktoré obsahujú dominantne práve túto látku, sa aminokyselina nachádza napríklad aj v prípravku Super Prsia + štíhla línia pre ženy.

L-Tyrozín: pôvod, popis a využitie

L-Tyrozín: pôvod, popis a využitie Samotná aminokyselina L-Tyrozín patrí medzi tie, ktoré nie sú príliš často spomínané, no pre ľudský organizmus je táto látka dôležitá a to najmä pre jej nevyhnutnosť v rámci štruktúry bielkovín. Má však postavenie nielen z hľadiska fyziológie, ale ovplyvňuje napríklad aj mentálne zdravie a duševný stav. Je to zároveň rozkladná kyselina produktov bielkovín.

  • L-Tyrozín si vie telo vyrobiť iba v prípade, ak je v organizme dostatok fenylalanínu, ktorý sa vplyvom enzýmov vie zmeniť na Tyrozín
  • V opačnom prípade je telo odkázané na príjem aminokyseliny z externého prostredia
  • Pri suplementácii látky sú k dispozícii prírodné zdroje, čiže potraviny, prípadne je možná priemyselná syntetická výroba

Nedostatok L-Tyrozínu spôsobuje v organizme viacero negatívnych javov. Môže ísť napríklad o zvýšenú chuť do jedla, čo vedie k väčšiemu ukladaniu tuku. Nedostatok noradrenalínu v mozgu, ktorého tvorba je od L-Tyrozínu závislá, zas spôsobuje úzkosť a depresiu. Rovnako tak môže vzniknúť celková hypotyreóza.

L-Tyrozín

  • zlepšenie mentálnej aj fyzickej vitality
  • podporu mozgovej činnosti
  • vplyv na hormonálnu sústavu
  • podpora zdravia pokožky

Samotná aminokyselina má pritom v tele niekoľko významných funkcií:

je prekurzorom viacerých neurotransmiterov, najmä dopamínu a noradrenalín, čo sú hormóny dôležité pre mentálne zdravie aj pohybovú sústavu
pôsobí na tráviacu sústavu, čo so sebou prináša najmä potlačenie nadmernej chuti do jedla
reguluje a podporuje činnosť hypofýzy, štítnej žľazy, nadobličiek a ďalších orgánov či sústav dôležitých pre ľudské telo

L-Tyrozín sa teší veľkej pozornosti športovcov, najmä z pohľadu zlepšenia koncentrácie pri fyzickom a psychickom výkone. Zároveň sa ale presadzuje čoraz viac aj v prípravkoch pre mužov a ženy s účinkom na pohlavnú sústavu, hoci v tomto ohľade ide len o doplnkovú účinnú látku bez samotného priameho vplyvu.

ODBORNEJŠIE INFORMÁCIE

Chceli by ste sa o L-Tyrozíne dozvedieť niečo viac napríklad z chemického hľadiska, syntézy, zdrojov, štruktúry či odbúravania? V tom prípade si vám dovolím odporučiť ako veľmi zaujímavý externý zdroj nasledovný článok na Wikipédii.

V ktorých potravinách L-Tyrozín možno nájsť

V ktorých potravinách L-Tyrozín možno nájsť Podobne ako iné kyseliny, aj L-Tyrozín sa nachádza vo viacerých potravinách. Ide nielen o rôzne druhy mäsa, no výber je širší. Pri potravinách platí, že síce ide o prirodzený zdroj, ale zároveň väčšina z potravín obsahuje len menšie množstvo aminokyseliny, takže ak sa chcete cielene na túto látku zamerať, len s potravinami si nevystačíte.

Tu sú najznámejšie zdroje L-Tyrozínu v potravinách:

Sója: L-Tyrozín je súčasťou sóje a možno ho nájsť aj v produktoch, kde sa sója používa. Musí však ísť o použitie s čo najmenším priemyselným spracovaním, napríklad o bežné sójové mäso.

Mäso: Veľmi dobrým zdrojom aminokyseliny je aj klasické mäso. Ide najmä o hydinu, čiže slepačie mäso. Isté množstvo L-Tyrozínu možno nájsť aj v králičom mäse. Oveľa bohatším zdrojom je však rybie mäso, napríklad sardinky, losos alebo treska. Aminokyselina sa nachádza aj v niektorých morských plodoch.

Živočíšne produkty s vyšším obsahom bielkovín: Nielen v mäse a morských plodoch, ale aj v iných živočíšnych produktoch. Podmienkou je, aby šlo o produkty s vyšším obsahom bielkovín. Sú to najmä vajcia, hlavne ich bielka, ale tiež ide o mlieko a mliečne produkty.

Oriešky a semená: Viacero druhov aminokyselín je zastúpených aj v orieškoch a semienkach. To isté platí aj pre L-Tyrozín, i keď toho je poskromnejšie. Nájsť ho možno v mandliach, jadierkach a sezamových semienkach.

Ryža: Ak máte radi ryžu, poteším vás dobrou správou, že práve v nej sa nachádza dostatok L-Tyrozínu. Pozor si však musíte dať na farbu, nakoľko jediným efektívnym zdrojom je len hnedá ryža, nie tá biela.

Zelenina: Zelenina je bohatým zdrojom viacerých aminokyselín aj vitamínov, takže v nej možno nájsť nielen L-Tyrozín. Fazuľa vyčnieva spomedzi viacerých druhov najviac.

Ovocie: Aj v ovocí možno nájsť L-Tyrozín, no nie v každom. Najlepšími zdrojmi sú exotickejšie druhy ovocia, napríklad banány či avokádo.

Obilniny: Poslednou skupinou potravín, ktorá je bohatá na L-Tyrozín, sú obilniny. Ide najmä o ovos a ovsenú muku, prípadne o pšenicu a rôzne pšeničné produkty.

L-Tyrozín a jeho účinky

L-Tyrozín a jeho účinky Aminokyselina L-Tyrozín sa používa najčastejšie v prípravkoch pre športovcov, no možné je nájsť ju aj vo všeobecných výživových doplnkov. Ako jedna z viacerých látok býva tiež súčasťou niektorých tabliet určených špeciálne pre ženy. Takýto široký záber pritom odráža aj jej pomerne široké účinky na ľudské telo.

Ktoré sú tie najdôležitejšie? Pripravil som si pre vás komplexný prehľad:

Vplyv na tráviacu sústavu

Prvým vplyvom, ktorý aminokyselina L-Tyrozín má, je vplyv na tráviacu sústavu. Vďaka jej dostatočnej prítomnosti v organizme totiž klesá chuť do jedla, čo sa prejavuje napríklad aj zníženým apetítom. Okrem toho pomáha látka aj na zlepšenie metabolizmu tukov a zabránenie vzniku katabolizmu, čo pomáha dosiahnuť a udržať štíhlu líniu.

Podpora zdravia pokožky

Druhým dôležitým účinkom je vplyv na zdravie pokožky. L-Tyrozín napríklad chráni celistvosť pokožky a jej zdravý stav, no to nie je ani zďaleka jediný vplyv. Okrem neho totiž látka podporuje tvorbu pigmentu melatonín, ktorý pomáha udržiavať v zdravom stave nielen pokožku, ale napríklad aj vlasy. Ovplyvňuje tiež sfarbenie kože.

Zlepšenie mentálnej aj fyzickej vitality

L-Tyrozín má veľmi pozitívny vplyv na zvýšenie energie a to tak fyzickej, ako aj mentálnej. Pomáha zlepšeniu fyzického výkonu a lepšej regenerácii organizmu po ňom. Priaznivo tiež pôsobí na zlepšenie nálady a lepší duševný stav, najmä preto, že aminokyselina je dôležitá pre hormóny a látky regulujúce mentálnu vitalitu. Rovnako potláča únavu a stres zo záťaže.

L-Tyrozín

  • zlepšenie mentálnej aj fyzickej vitality
  • podporu mozgovej činnosti
  • vplyv na hormonálnu sústavu
  • podpora zdravia pokožky

Vplyv na hormonálnu sústavu

L-Tyrozín je dôležitý aj pre správne fungovanie hormonálnej sústavy. Nielen, že je neurotransmiterrom viacerých hormónov, ale pomáha napríklad aj podporiť správne fungovanie štítnej žľazy, ktorá tvorbu hormónov riadi. Aminokyselina podporuje aj tvorbu tzv. thyroidných hormónov, práve od ich názvu je pomenovanie látky tiež odvodené.

Ďalšie účinky

L-Tyrozín je dôležitou súčasťou takmer všetkých bielkovín a tak má veľký vplyv aj na metabolizmus a pohybovú sústavu. Okrem toho má význam pre tvorbu dopamínu, ktorý je dôležitý pre normálnu funkciu svalov a ich kontrakcie. Všeobecne pôsobí aminokyselina aj na celkové povzbudenie organizmu a podporuje aj správnu činnosť obličiek.

Vedľajšie a nežiaduce účinky

L-Tyrozín: Vedľajšie a nežiaduce účinky Pri užívaní L-Tyrozínu by v princípe nemali nastať žiadne vážnejšie nežiaduce a vedľajšie účinky. Tie sa vyskytujú skôr pri jeho nedostatku, ako som spomenul už vyššie. Treba sa však riadiť tým, čo je na obale výrobku, ktorý na suplementáciu aminokyseliny užívate. Najdôležitejšie je neprekračovať maximálnu dennú dávku.

Čo sa týka možných rizík a špecifických situácií, treba si dávať pozor na tieto prípady:

rizikové skupiny, čiže ženy počas tehotenstva a dojčenia, by sa mali užívaniu L-Tyrozínu v tomto období skôr vyhýbať
pokiaľ trpíte vážnym ochorením štítnej žľazy alebo hormonálnej sústavy, konzultuje užívanie s lekárom, to isté platí aj v prípade vážnych psychických ochorení
nekombinujte viacero prípravkov s podobným účinkom na metabolizmus alebo hormonálnu sústavu, čiže nekombinujte ani užívanie tabliet s L-Tyrozínom s inými obdobnými prípravkami

POSTUPNÉ DÁVKOVANIE

V prípade, že budete užívať výživové doplnky obsahujúce len L-Tyrozín, začnite s postupným dávkovaním a pozorovaním výskytu možných vedľajších účinkov. Pozor si dávajte najmä na alergické reakcie, napríklad na problémy tráviaceho systému.

Prášok, kapsule, potraviny aj špeciálne tabletky

L-Tyrozín: Prášok, kapsule, potraviny aj špeciálne tabletky L-Tyrozín je možné užívať vo viacerých formách. Hoci som na úvod spomínal potraviny, ktoré obsahujú túto aminokyselinu, v mnohých situáciách nemusí byť takýto zdroj dostatočne bohatým. Existujú koncentrovanejšie a kvalitnejšie možnosti, kde je síce cena o niečo vyššia, ale účinok je viditeľnejší.

O aké zdroje sa jedná? Tu sú najviac využívané formy:

Potraviny

Asi najviac prirodzenou formou sú práve spomínané potraviny. Z tohto pohľadu je výber široký, najmä ak konzumujete mäso, určite si viete jedálniček zostaviť tak, aby v ňom bola zastúpená aj aminokyselina L-Tyrozín. Táto forma je síce najviac prirodzená, ale zároveň môže byť nedostatočná, najmä pre ľudí hľadajúcich účinok na fyzickú a mentálnu vitalitu.

Prášok pre športovcov

Keďže L-Tyrozín je dôležitý pre dosiahnutie maximálneho fyzického aj psychického výkonu, nie je žiadnym prekvapením, že je k dispozícii vo forme prášku určené na rozmiešanie s vodou pre športovcov a všetkých, čo berú cvičenie, fitness a trénovanie vážne. Takáto forma pomáha tiež zvýšeniu fyzickej odolnosti a efektívnejšej regenerácii.

Tabletky pre športovcov

Pre športovcov sú určené aj špeciálne výživové doplnky vo forme tabliet a gélových kapsúl. Ich zmyslom je najčastejšie podpora lepšieho fyzického výkonu, niektoré môžu dokonca obsahovať aj jód pre správnu tvorbu hormónov. Viacero týchto prípravkov podporuje aj redukciu nadváhy, čo pomáha lepšiemu športovému výkonu.

L-Tyrozín

  • zlepšenie mentálnej aj fyzickej vitality
  • podporu mozgovej činnosti
  • vplyv na hormonálnu sústavu
  • podpora zdravia pokožky

Všeobecné výživové doplnky

Okrem špeciálnych výživových doplnkov určených pre športovcov môže byť L-Tyrozín súčasťou aj bežných tabliet so všeobecnými účinkami. Nájsť sa dá ako jedna z viacerých účinných látok napríklad v prípravkoch na podporu mentálneho zdravia alebo vo voľne dostupných tabletkách určených na tlmenie negatívnych účinkov alkoholu.

Tabletky pre ženy

Osobitnou kategóriou sú výživové doplnky vo forme tabliet určené len pre ženy. Jedná sa najčastejšie buď o tabletky na chudnutie alebo o tabletky, kde je chudnutie či udržanie štíhlej postavy jedným z dôležitých účinkov. Viaceré značky môže ponúkať aj nejedna lekáreň, moja partnerka však takéto tabletky objednáva priamo od oficiálneho distribútora.

Užívanie a dávkovanie aminokyseliny L-Tyrozín

Užívanie a dávkovanie aminokyseliny L-Tyrozín L-Tyrozín vo forme výživových doplnkov určených na jeho externú suplementáciu nesmú užívať deti, tehotné ženy a ženy počas dojčenia. Pokiaľ nespadáte ani do jednej z týchto skupín a zároveň u vás nie sú prítomné kontraindikácie súvisiace s ochoreniami spomínanými vyššie, užívanie je možné, no len pri dodržiavaní správneho dávkovania.

Tu sú princípy, ktorými by ste sa mali riadiť:

na úvod užívania akéhokoľvek prípravku začnite s najmenšou možnou odporúčanou dávkou a sledujte, ako na užívanie reaguje váš organizmus
ak je dávkovanie bezproblémové, dôležité je dlhodobé užívanie daného prípravku a to pre dosiahnutie maximálneho možného účinku
najčastejšie sa v prípade všeobecných výživových doplnkov užívajú 1 až 2 tabletky denne, ideálne pred jedlom
hoci referenčná výživová hodnota nie je daná, odporúča sa neprekračovať dávku príjmu 500 mg aminokyseliny za 24 hodín
v prípade, že chcete užívať L-Tyrozín na redukciu hmotnosti, odporúča sa užívať tabletky nalačno, ideálne jednu ráno a jednu 30 až 60 minút pred cvičením

Ako fungujú tabletky s obsahom L-Tyrozínu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom L-Tyrozínu a prečo ich odporúčam Tabletky obsahujúce L-Tyrozín možno rozdeliť do dvoch skupín. Prvou skupinou sú prípravky určené primárne pre športovcov, kde ja osobne skúsenosti s užívaním nemám. Druhé sú výživové doplnky na bežné použitie, kde má moja partnerka skúsenosti najmä s tabletkami určenými na posilnenie poprsia.

V ich prípade je L-Tyrozín len jednou z účinných látok:

  • Tieto tabletky obsahujú viacero typov a druhov extraktov a prírodných zložiek, ktoré pôsobia na hormonálnu sústavu a L-Tyrozín ich vplyv dopĺňa svojimi účinkami

Čo sa týka všeobecných výživových doplnkov, ako som napísal vyššie, aminokyselina môže byť súčasťou napríklad aj prípravkov určených na zlepšenie pohybového aparátu alebo funkcie štítnej žľazy. Rovnako tak sa vyskytuje aj v tabletkách na posilnenie mentálneho zdravia alebo na zníženie negatívnych vplyvov na pečeň.

L-Tyrozín

  • zlepšenie mentálnej aj fyzickej vitality
  • podporu mozgovej činnosti
  • vplyv na hormonálnu sústavu
  • podpora zdravia pokožky

Tieto prípravky fungujú na podobnom princípe, čiže majú rastlinné zloženie. Tabletky, ktoré vyskúšala moja partnerka, sú ale svojimi vlastnosťami špecifické. Majú aj tieto výhody:

v ich zložení je kombinácia takých látok, ktoré pôsobia synergicky na hormonálny systém, čo je lepšie, ako pôsobenie len samotného L-Tyrozínu
zároveň je užívanie bezproblémové z hľadiska vedľajších a nežiaducich účinkov, nakoľko kombinácia látok bola zvolená aj s ohľadom na túto oblasť
veľkým pozitívom je tiež dostupnosť bez predpisu a možnosť kúpiť si prípravky aj cez internet priamo od oficiálneho dodávateľa

Asi najdôležitejšou výhodou, ktorú som síce nespomenul, ale netreba na ňu zabúdať, je širšie pôsobenie účinkov. Tabletky, ktoré moja partnerka užívala, sú síce primárne určené na zväčšenie poprsia, ale vplývajú celkovo na hormonálnu hladinu a teda aj na viaceré ženské problémy. Okrem toho pomáhajú aj zlepšiť stav pokožky, najmä jej pružnosť a vzhľad.

NEDAJTE LEN NA CENU

Pri dopĺňaní aminokyselín z externých zdrojov vo forme tabliet odporúčam pozerať len a len na kvalitu. Nevyberajte si určite prípravky s najlacnejšou cenou, odrazí sa to na kvalite účinnej látky a aj na množstve. Výsledkom je potom nedostatočný účinok v praxi.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

L-Tyrozín: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ja osobne som výživové doplnky čisto len s obsahom L-Tyrozínu príliš neužíval a preto nemám v tejto oblasti tak bohaté skúsenosti. Ako som však spomenul, existuje viacero druhov tabliet s obsahom tejto aminokyseliny a pri výbere každej značky platí, že sa treba orientovať najviac podľa skúseností a nie len podľa ceny či deklarovaných účinkov.

Čo sa týka tabliet určených pre ženy, tu som sa rozhodol zverejniť skúsenosti mojej partnerky s tabletkami určenými primárne na zväčšenie a posilnenie poprsia. Z hľadiska účinnosti a výsledkov v praxi má moja partnerka najlepšie skúsenosti s týmito značkami:

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.31

26 Hodnotení

Chcem kúpiť