Liečba erektilnej dysfunkcie

liecba erektilnej dysfunkcie

Erektilná dysfunkcia patrí medzi najvážnejšie diagnózy týkajúce sa mužov v rámci sexuálnych problémov. Ochorenie je pričom strašiakom nielen mužov vo vyššom veku, ako si to väčšina ľudí myslí, ale môže sa týkať aj mužov napríklad do 30 rokov. Porucha sprevádza mužov už od nepamäti a až doteraz sa len veľmi ťažko liečila.

Našťastie, nie všetky problémy a poruchy stoporenia sú hneď tou najťažšou formou erektilnej dysfunkcie. Väčšina mužov, aspoň podľa mojich vlastných skúseností, vie s týmto problémom bojovať pomerne úspešne.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Základom je však správna diagnostika a rozlíšenie, či sa jedná alebo nejedná o erektilnú dysfunkciu, prípadne, aký stupeň tejto poruchy muž má. Podľa toho sa dá zvoliť vhodná liečba erektilnej dysfunkcie a problémov s erekciou.

Čo je a čo nie je erektilná dysfunkcia

Čo je a čo nie je erektilná dysfunkcia Prv, ako si popíšeme detailne jednotlivé liečebné postupy a typy riešení, chcel by som aspoň stručne zadefinovať, čo je a čo nie je erektilná dysfunkcia. Nie každá porucha alebo výskyt problému s erekciou je totiž automaticky erektilnou dysfunkciou.

  • Erektilná dysfunkcia sa týka problémov so stoporením pohlavného údu
  • Môže ísť o stav, kedy nie je možné dostatočne kvalitné stoporenie, prípadne nie je možné vôbec dosiahnuť stoporenie penisu, čiže dochádza k nekvalitnej erekcii alebo k žiadnej
  • Stav musí byť natoľko vážny, aby bol pohlavný styk nedostatočný alebo nemožný

Z uvedenej definície teda vyplýva, že nie každý problém s erekciou je hneď aj erektilnou dysfunkciou. Z času na čas sa môžu u každého muža vyskytnúť menšie problémy, ktoré môžu byť výsledkom napríklad stresu, únavy alebo iného externého faktoru. Serióznym problémom sa poruchy erekcie stávajú najmä vtedy, ak sa pravidelne a permanentne opakujú.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Najčastejšími príčinami týchto problémov bývajú tieto faktory:

psychogénne príčiny, či už ide iba o drobnú nervozitu, prípadne o problémy s koncentráciou a mentálne vyčerpanie
vplyv iných ochorení, napríklad nervového systému, kardiovaskulárneho systému či ochorení spojených s metabolizmom alebo vylučovacou sústavou
problém priamo s cievnym zásobením a vyživovaním penisu, či už ide o toporivé telesá alebo celkovo o venookluzívny mechanizmus

KOMPLEXNE O EREKTILNEJ DYSFUNKCII

V prípade, že by ste sa chceli dozvedieť o tejto poruche oveľa viac, odporúčam vám môj komplexný článok na tému erektilná dysfunkcia, kde rozoberám do detailov jednotlivé prejavy, príčiny, diagnostiku a tiež aktuálne trendy v tejto oblasti.

Čo zahŕňa liečba erektilnej dysfunkcie

Čo zahŕňa liečba erektilnej dysfunkcie Podľa toho, aká je príčina erektilnej dysfukcie a či je tento problém spojený aj s nejakými inými faktormi, sa volí konkrétne liečba. Pri menej závažných prípadoch sa používajú v prvom rade režimové opatrenia, až neskôr dostávajú priestor lieky či odborná terapia. Niekedy sa využíva niekoľko typov terapie súčasne.

Tu sú všetky najviac využívané liečebné a terapeutické možnosti:

Zmena životosprávy a režimové opatrenia

Prvou voľbou pri podpore a zlepšení fungovania erekcie a pohlavnej sústavy je zmena životosprávy a životného štýlu. To znamená v praxi zmena jedálnička smerom k potravinám nezaťažujúcim cievy, ale aj dostatok oddychu a tiež obmedzenie faktorov, ktoré môžu negatívne vplývať na sexuálny život, napríklad stres či nadmerná fyzická námaha.

Netreba tiež zabúdať ani na rizikové faktory, ako sú alkohol, fajčenie a lieky. Alkohol by sa mal obmedziť len na nevyhnutné minimum a ak, prospešné môže byť z času na čas len červené víno. Na fajčenie zabudnite úplne a pozor si treba dať aj na lieky, ktoré by ste mali užívať len v minimálnej miere, najmä tie, ktoré môžu mať vplyv na pohlavnú sústavu.

Psychosexuálna terapia

Hoci podľa štatistík len 20 % problémov s erektilnou dysfunkciou a erekciou je spôsobených psychogénnymi faktormi, môže byť práve v týchto prípadoch psychosexuálna terapia najlepšou voľbou. Musí sa však absolvovať pod dohľadom skúseného sexuológa a ak sa dá, môže ju muž absolvovať aj spolu so svojou partnerkou.

Pokiaľ máte problém s erekciou na základe nejakých psychických faktorov, napríklad stres, úzkosť, depresia alebo niečo podobné, môže vám práve psychosexuálna terapia pomôcť. Jednak je možné pomocou tohto postupu odhaliť, čo všetko vám erektilnú dysfunkciu spôsobuje a zároveň môžete tieto faktory potlačiť.

Voľne dostupné tabletky s rastlinným zložením

V minulosti bola fytoterapia, čiže liečba pomocou bylinných a rastlinných zložiek, najviac využívaným spôsobom riešenia sexuálnych problémov, vrátané tých s erekciou. Išlo o rôzne odvary, čaje alebo sušenie častí rastlín s afrodiziakálnymi účinkami a s účinkami na podporu lepšieho prekrvenia penisu.

Dnes má tento typ liečby formu voľne dostupných tabliet, ktoré získate bez predpisu a ktoré obsahujú účinné látky vo forme extraktov a výťažkov práve rastlinného pôvodu. Prípravky sú určené na dlhodobé užívanie s pravidelným dávkovaním každý deň a s postupným zvyšovaním účinku. Slúžia ako podpora, nie ako náhrada odbornej medicínskej liečby.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Lieky na erektilnú dysfunkciu

Keď bola v druhej polovici 90. rokov 20. storočia na trh uvedená Viagra, znamenalo to prelom v medikamentóznej liečbe erektilnej dysfunkcie. Liek totiž obsahoval syntetickú látku Sildenafil, ktorá patrí medzi inhibítory fosfodiesterázy typu 5 a ktorá rozširuje cievy zásobujúce penis. Má však aj nežiaduce účinky a niekoľko kontraindikácií.

Výsledkom pôsobenia tejto látky je vznik stoporenia u pacientov s erektilnou dysfunkciou. Dnes je na trhu už mnoho značiek podobných liekov, ktoré obsahujú obdobné látky, napríklad Vardenafil alebo Tadalafil. Liek sa užije vo forme tabletky hodinu pred stykom a na niekoľko hodín tým pomôže dosiahnuť erekciu aj u mužov s vážnou erektilnou dysfunkciou.

Intrakavernózna liečba

Liečivé látky, ktoré sú vyrábané synteticky za účelom pomoci pri erektilnej dysfunkcii, sa nemusia aplikovať len vo forme tabliet, ale aj vo forme injekcií. Intrakavernózna liečba využíva práve tento princíp, pričom jej úspešnosť je od 60 do 90 %. Nemôže sa ale použiť u mužov s predispozíciou na priapizmus.

Ako liečivo sa využívajú špecifické látky a to buď samostatne alebo v kombinácii navzájom, napríklad prostagladín, papaverín alebo fentolamín. Tie majú vazodilatačné účinky, čiže podporia lepšie prekrvenie penisu. Aplikácia je tenkou ihlou a to zboku priamo do kavernóznych telies v penise.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Vákuové prístroje

Pokiaľ sa vám medikamentózna liečba nevidí ako dostatočne rýchla, je možnosť využívať vákuové prístroje, ktoré pracujú s okamžitým efektom. Najčastejšie je tento spôsob liečby indikovaný pre starších pacientov, kde by nemuseli byť lieky vhodné kvôli početnejším kontraindikáciám alebo vedľajším efektom.

Princípom liečby je, že penis sa zasunie do prístroja v tvare valca, z ktorého sa vysaje vzduch a vytvorí sa tým podtlak. Tým sa do kavernóznych telies penisu začne dostávať krv a nastane zdurenie. Po zdurení sa koreň penisu zaškrtí gumových prstencom a tak sa zabráni odtoku krvi, čiže nastane stoporenie. Ide však len o dočasný stav, napríklad počas styku.

Terapia rázovými vlnami

Medzi nefarmakologické spôsoby riešenia erektilnej dysfunkcie patrí aj liečba pomocou rázových vĺn. Ide o špeciálnu formu kmitajúcich vĺn s extrémne silným impulzom, pričom tieto šokové vlny sú typické kolísavou zmenou tlaku, vysokou amplitúdou a neperiodicitou. Zmyslom terapie je podpora novotvorby ciev a lepšieho prekrvenia penisu.

Terapia je založená na opakovanom pôsobení po dobu zhruba 15 minút, pričom jej výhodou je neinvazívne a bezbolestné pôsobenie. Vďaka novej generácii prístrojov s využitím lineárnej sondy je možné aplikovať rázové vlny na väčšiu plochu a tým je dosiahnutá vyššia efektivita. Úspešnosť tejto liečby sa udáva až vo viac ako 75 % prípadov.

Chirurgická liečba

Všetky vyššie spomínané medicínske spôsoby terapie majú jednu nevýhodu a to dočasnosť účinku. Pre mužov, ktorí hľadajú trvalý účinok, prípadne predošlé spôsoby u nich zlyhajú, je určená chirurgická liečba. Tu sa využívajú najčastejšie dva spôsoby a to buď chirurgický zákrok zlepšujúci stav ciev alebo implantácia penilných protéz.

Prvý spôsob spočíva buď rekonštrukcii existujúcich ciev alebo vo vytvorení nových prepojení, čím sa obnoví cievne zásobenie penisu. Druhý zákrok spočíva vo vložení špeciálnych protéz do penisu namiesto toporivých telies, pričom môže ísť buď o protézy s permanentným účinkom alebo s možnosťou mechanickej regulácie.

Prevencia erektilnej dysfunkcii

Prevencia erektilnej dysfunkcii Nielen liečba, ale aj predchádzanie vzniku porúch erekcie sú veľmi dôležitou témou pre mužov prakticky v každom veku. Čím skôr sa začnete prevenciou zaoberať, tým lepšie. Hoci pochopiteľne platí, že niektorým rizikovým faktorom a príčinám sa zabrániť nedá, napríklad úrazom, stále je prevencia významnou činnosťou.

Tu sú najčastejšie možnosti, ktoré máte a ktoré by ste mali využívať:

včasná liečba súvisiacich možných ochorení, ktoré majú potenciál vyvolať alebo zhoršiť poruchy erekcie, napríklad kardiovaskulárne či nervové ochorenia
dostatok pohybu, čo je skvelá prevencia aj voči obezite, ale najmä udržuje telo v kondícii a zvyšuje fyzickú vitalitu potrebnú pre fungovanie pohlavnej sústavy
vyhýbanie sa škodlivým vplyvom, najmä nadmernej konzumácii alkoholu, fajčenia a nadmernému užívaniu liekov zaťažujúcich hormonálnu či cievnu sústavu
dostatok regenerácie a oddychu, vyhýbanie sa stresu a nadmernému fyzickému či mentálnemu zaťažovaniu organizmu
konzumácia potravín vplývajúcich priaznivo na kardiovaskulárny a hormonálny systém a naopak vyhýbanie sa potravinám s obsahom priveľa cukru, soli či tuku

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Medzi faktory, ktorým nie je možné sa určite vyhnúť a ktoré majú vplyv na erekciu a poruchy s ňou spojené, patrí najmä vek. Ten sa síce oklamať nedá, no dodržiavaním ostatných vyššie uvedených zásad je možné udržať svoju pohlavnú sústavu zdravú aj vo vyššom veku.

SILA PRÍRODY

V rámci prevencie ja osobne a na základe mojich vlastných skúseností veľmi odporúčam využívať prírodné prostriedky. Môže ísť o rastlinné a bylinné čaje alebo odvary, prípadne o modernejšiu formu v podobe výživových doplnkov na perorálne užívane.

Časté otázky o liečbe erektilnej dysfunkcii

Časté otázky o liečbe erektilnej dysfunkcii Muži téma erektilnej dysfunkcie a jej liečby zaujíma natoľko, že som na internete narazil na veľké množstvo otázok týkajúcich sa tejto témy. Vzhľadom na to, že ide o pomerne zaujímavé otázky a odpovede na ne sú veľmi dôležité, rozhodol som sa aj na základe vlastnej skúsenosti na tie najčastejšie odpovedať priamo tu:

Môže psychosexuálna terapia pomôcť dlhodobo?

Áno, no len v prípade, že je za problémami s erekciou nejaká psychogénna príčina alebo podobný faktor. Cieľom takejto terapie je naučiť sa tento faktor zvládnuť, vedieť ho utlmiť alebo priamo prekonať. Takáto liečba má veľmi dobrú šancu na úspech.

Naozaj pomôže zmena životosprávy na zlepšenie erekcie?

Áno a to oveľa viac, než si viete predstaviť. Zlepšenie stravovania, úprava jedálnička, ale napríklad aj menej stresu, viac odpočinku, obmedzenie alkoholu, úplný koniec fajčenia a iné na prvý pohľad jednoduché zmeny, to všetko má dlhodobo pozitívny vplyv na erekciu.

Pre koho sú vhodné tabletky a pre koho chirurgická liečba?

Hoci tabletky sú najčastejšou a najpohodlnejšou formou terapie, nemusia byť vhodné pre každého. Tie najťažšie stavy, napríklad spôsobené úrazom, je niekedy potrebné liečiť len chirurgicky. Napríklad implantácia protéz penisu má vysokú, až 95 %, úspešnosť.

Aký je rozdiel medzi liekmi a voľne dostupnými tabletkami?

Lieky sú synteticky vyrábané liečivá obsahujúce špeciálne látky patriace medzi inhibítory fosfodiesterázy, ktoré sú určené pri poruchách spôsobených nedostatočným rozšírením ciev. Voľne dostupné tabletky sú podporným riešením pri iných typoch problémov.

Existuje nejaké trvalé riešenie?

Samotné lieky môžu byť trvalým riešením v prípade, že ich budete užívať neustále, ale chápem, kam touto otázkou mierite. Jediným trvalým riešením je chirurgický zákrok, kedy prichádza k zásahu do cievneho zásobenia. Nie vždy je ale táto možnosť dostupná.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Tabletky na erekciu ako prírodná a prirodzená podpora

Tabletky na erekciu ako prírodná a prirodzená podpora Okrem liekov, ktoré obsahujú syntetické účinné látky a sú priamo určené na liečbu vážnych foriem erektilnej dysfunkcie, existujú aj voľne dostupné tabletky. Tie majú naopak čisto prírodné zloženie, kde nenájdete žiadne umelo vyrábané zložky.

Tabletky tohto typu fungujú na tomto základe:

  • Zloženie pozostáva z extraktov rastlín zaradených medzi prírodné afrodiziaka, ktoré sú doplnené aminokyselinami a vitamínmi zlepšujúcimi prekrvenie penisu a teda aj erekciu

Tabletky, o ktorých hovorím, nespadajú do kategórie liečiv, čiže sa nejedná o lieky na lekársky predpis s obsahom syntetických účinných látok. Aby ste si ich mohli kúpiť, nepotrebujete mať predpis a nemusíte vopred absolvovať ani žiadne lekárske vyšetrenie. Predaj je voľný a je možný aj online.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Samotné tabletky majú niekoľko dôležitých výhod:

 v prvom rade je to absencia klasických nežiaducich alebo vedľajších účinkov, za čo prípravky vďačia práve rastlinnému zloženiu
v druhom rade je to výborný pomer ceny a výsledku, čo platí najmä pri dlhodobejšom užívaní a pri tých lepších značkách
poslednou dôležitou výhodou je šírka účinkov, zvyčajne totiž tabletky nepôsobia len a výlučne na erekciu, ale aj na iné oblasti

Práve širšie pôsobenie je podľa mňa asi najväčšie plus. Tieto tabletky vám síce odbornú liečbu erektilnej dysfunkcie nenahradia, ale ak potrebujete podporiť svoju lepšiu erekciu, libido, plodnosť či ejakuláciu, sú podľa mňa veľmi dobrou voľbou. Väčšina sa dá užívať aj jednorazovo pred pohlavným stykom, ale lepšie je to pravidelne každý deň.

DLHODOBÉ UŽÍVANIE

Chcel by som zdôrazniť, že rastlinné zloženie týchto prípravkov je výhodou a trocha aj nevýhodou. Tá nevýhoda spočíva v tom, že na dosiahnutie viditeľných účinkov je treba dlhodobejšie užívanie jednej značky. Nie je to ale nič strašné, obvykle stačia 3 mesiace.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Pokiaľ nechcete tápať v neznámom prostredí a nemáte čas skúšať všetky prípravky na trhu, rád vám pomôžem s výberom. Mnoho značiek totiž na prvý pohľad deklaruje zaujímavé účinky a má kvalitné zloženie, no v praxi sa ich účinnosť ukazuje na veľmi nízkej úrovni. Je preto dôležité riadiť sa radšej praxou.

Práve s tým mám veľmi bohaté skúsenosti, nakoľko podobné prípravky som užíval dlhodobo. Niektoré tabletky dokonca užívam doteraz a opakovane, nakoľko som s nimi spokojný. Mne sa osvedčili najlepšie nasledovné značky:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.33

21 Hodnotení