Liečba zápalu prostaty

Zápal prostaty je popri jej zväčšení druhým najznámejším ochorením tejto dôležitej predstojnej žľazy u mužov. Veľmi často ide o bolestivé ochorenie a sprievodné príznaky zápalu vystrašia nejedného muža. Hoci určite netreba prostatitídu, ako sa chorobe odborne hovorí podceniť, jej liečba je veľmi efektívna.

Najčastejšie vzniká zápal bez prítomnosti infekcie, v opačnom prípade sa prostatitída rozdeľuje na akútnu a chronickú. Zápal sa typicky prejavuje problémami s močením, ktoré sú veľmi podobné zväčšenej prostate, pridáva sa však napríklad bolesť.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Prostate

Ochorenie môže byť spojené aj so zápalom dolných močových ciest, len zriedkavo býva absolútne bez príznakov. Najčastejšie sa zápal rieši kombináciou medikamentóznej liečby a viacerých režimových opatrení zameraných na príčiny aj symptómy.

Čo je a čo nie je zápal prostaty

Čo je a čo nie je zápal prostaty Zápal prostaty je laický názov pre skupinu zápalových ochorení predstojnej žľazy. Ide o častý urologický problém, ktorý sa ale svojimi symptómami môže podobať aj na iné ochorenia, napríklad už spomínané zväčšenie prostaty. Nie je však vylúčené, že môžu prebiehať naraz.

  • Zápal prostaty je infekčné alebo neinfekčné ochorenie predstojnej žľazy
  • Pri infekčnom môže ísť o akútny alebo o chronický zápal, ktorý je najčastejšie vyvolaný baktériami, ktoré sa sem dostali z močovej trubice alebo z močových ciest
  • Zápal predstojnej žľazy je pomerne častý, môže sa vyskytnúť až u 10 % mužov

Podľa druhu a typu zápalu prostaty sa prejavujú aj symptómy tohto ochorenia. Akútny zápal je náhle horúčkovité ochorenie s jasne lokalizovanou bolesťou. Naproti tomu, chronický zápal prostaty sa prejavuje skôr pálením počas močenia. Pri nebakteriálnom zápale sú symptómami zas častejšie močenie a pocit neúplného vyprázdnenia sa po močení.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Príčiny zápalu prostaty sú rôzne, toto sú tri najčastejšie faktory s ním spojené:

pri akútnych a chronických prostatitídach ide vo veľkej väčšine prípadov o infekciu spôsobenú baktériou E.coli, prípadne sexuálne prenosnými chorobami
rizikovým faktorom sú tiež invazívne zákroky do oblasti prostaty, napríklad následkom TRUS biopsie alebo cytoskopického vyšetrenia
príčinou niektorých typov zápalov môžu byť aj externé faktory, napríklad chronické zväčšenie prostaty alebo celková oslabená imunita organizmu

KOMPLEXNE O ZÁPALE PROSTATY

Chceli by ste sa dozvedieť niečo viac o príčinách zápalu, súvisiacich rizikových faktoroch či diagnostike? Radi by ste sa dozvedeli o tom, ktoré symptómy sú typické pre ktorý typ zápalu? V tom prípade vám odporúčam môj článok na tému zápal prostaty, kde sa všetko dozviete.

Čo zahŕňa liečba zápalu prostaty

Čo zahŕňa liečba zápalu prostaty Ako liečiť zápal prostaty? Na výber je niekoľko možností terapie, pričom v prípade medikamentóznej liečby je nutná lekárska indikácia v závislosti od typu zápalu. Ja osobne v každom prípade odporúčam zlepšenie životosprávy a režimové opatrenia, ktoré môžete vykonať aj v domácom prostredí.

Toto sú aktuálne možnosti, ktoré sa pri liečbe využívajú najviac:

Zlepšenie životosprávy

Podobne ako pri iných problémoch týkajúcich sa pohlavnej či vylučovacej sústavy, aj pri zápale prostaty by ste sa mali zamerať okrem iného na zlepšenie životosprávy. To znamená najmä konzumáciu jedál s dostatkom vitamínov a minerálov, ideálne je zaradiť do jedálnička ovocie a zeleninu. Samozrejmosťou by mala byť tiež vláknina.

Určite dodržiavajte pitný režim, najlepšie však pomocou čistej vody, ktorá podporuje zdravé močenie. Vyhýbať sa treba alkoholu, káve a kofeínovým nápojom, tie pôsobia na močovú sústavu dráždivo. Podobné je to s chilli, feferónkami a celkovo čímkoľvek štipľavým. Samozrejmosťou by mal byť taktiež dostatok pohybu.

Režimové opatrenia súvisiace s močením

Prostata úzko súvisí s vylučovacou sústavou a preto sa jej zápal prejavuje aj na močení a príznakoch súvisiacich s močením. V tejto súvislosti by ste preto mali zvážiť aj niektoré režimové zmeny a opatrenia v tejto oblasti. Základom je nezadržiavať močenie a vymočiť sa vždy, keď pocítite potrebu.

Dôležité je močiť pravidelne, pred spaním piť menej tekutín a snažiť sa viackrát vymočiť, aby ste dostali z močového mechúra a močových ciest všetok prebytočný moč. Pamätajte tiež na dostatočnú osobnú hygienu, aby neprišlo k opakovaným zápalom pochádzajúcim z močovej trubice, čo je pomerne častá cesta, odkiaľ sa opakovane zápal do prostaty rozšíri znova.

Režimové opatrenia súvisiace s pohlavným stykom

Druhou dôležitou oblasťou, ktorá môže prispieť k lepšiemu stavu prostaty, sú niektoré zmeny v rámci pohlavného života. Nakoľko sa infekcia môže preniesť aj cez pohlavný styk, za dôležité pokladám používať ochranu. Vďaka tomu zabránite prenosu ďalej a zároveň eliminujete riziko, že by sa mohol zápal opakovane vrátiť novým nainfikovaním sa.

Druhým opatrením v tejto súvislosti by mala byť častejšia ejakulácia, ktorá pomôže zlepšiť fungovanie prostaty. Určite by ste sa nemali vyhýbať prirodzenej ejakulácii, takže sa snažte minimálne počas obdobia zápalu prostaty nepoužívať také techniky, ktoré vyvrcholenie odďaľujú. Predídete tým aj opakovaným zápalom.

Ďalšie režimové opatrenia a techniky

V rámci podpornej domácej liečby môžete vyskúšať aj niektoré ďalšie režimové zmeny a opatrenia. Môžete využívať napríklad sedacie kúpele v teplej vode, čo sa mne osobne veľmi osvedčilo. Odporúčam tiež techniky hlbokého dýchania a relaxácie, odpočinok počas dňa môže uvoľniť nahromadený stres a úzkosť, čo zlepší aj pravidelnosť močenia.

Vyskúšal som tiež masáž prostaty a hoci mne osobne až tak nepomohla, veľa mužov si ju pochvaľuje. Okrem toho sa využíva napríklad aj akupunktúra, ale jej účinnosť z vlastnej skúsenosti príliš posúdiť neviem. Počas liečby a aj určitý čas po nej odporúčam vyhýbať sa nadmernému zaťažovaniu oblasti panvy, napríklad sa vyhnite bicyklovaniu či jazde na koni.

Prípravky s rastlinným zložením

V rámci prevencie a podpory lepšieho fungovania a zdravia prostaty mám ja sám veľmi pozitívne skúsenosti s tabletkami a prípravkami prírodného charakteru. Tie obsahujú viaceré rastlinné extrakty bylín s overeným účinkom na prostatu, močový systém alebo aj pohlavnú sústavu. Zvyčajne sú doplnené aj o niektoré vitamíny, minerály či aminokyseliny.

Tieto prípravky si môžete zakúpiť bez predpisu a viaceré značky sú určite aj pre vás veľmi známe aspoň z počutia, hoci ste ich doteraz nepotrebovali. Určite ich však odporúčam, minimálne na podporu lepšieho fungovania prostaty a v rámci prevencie sú bezproblémovou možnosťou aj v rámci vedľajších účinkov.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Antibiotiká a iné lieky na predpis

Zatiaľ najviac využívanou formou liečby je farmakologická a medikamentózna liečba. Pri zápalovej aj nezápalovej prostatitíde sa v prvom rade využívajú klasické antibiotiká s perorálnym užívaním. Okrem nich sa používa aj symptomatická liečba, čiže lieky znižujúce bolesť a zápal, najčastejšie nesteroidné lieky.

Okrem nich sa využívajú aj lieky na uvoľnenie a relaxáciu svalstva, lieky spomaľujúce rast prostaty a lieky na zníženie úzkosti, čo pomáha zlepšiť pravidelné močenie. Pri chronickej bolesti sa aplikujú antikonvulzíva. Viaceré tieto lieky sa používajú pri každom type liečby zápalu prostaty, nakoľko účinkujú najmä na univerzálne symptómy spojené s chorobou.

Intravenózna liečba s hospitalizáciou

Táto liečba v praxi znamená podávanie farmakologických prípravkov vo forme infúzií priamo do žily. Hoci to znie na prvý pohľad strašidelne, nemusíte hneď prepadať panike. Liečba sa týka podávania antibiotík len v tých najťažších stavoch, napríklad ak máte vysoké horúčky, priebeh zápalu je akútny alebo nie ste schopní sa vymočiť.

Intravenózna liečba býva spojená aj s hospitalizáciou v nemocnici na urologickom oddelení, ale len počas nevyhnutne dlhej doby. Počas tejto liečby sa ako podporná terapia podávajú obvykle aj lieky proti horúčke, analgetiká a zmäkčovadlá stolice. Tento typ liečby sa najčastejšie aplikuje len pri najvážnejších akútnych zápaloch.

Operácia a chirurgické riešenie

V prípade, ak pacient nereaguje pozitívne na žiadnu z vyššie uvedených možností liečby, môže byť nevyhnutným operačné riešenie. To sa uplatňuje najčastejšie v prípade opakovaného návratu ochorenia, najčastejšie pri chronickej a bakteriálnej prostatitíde, ktorá sa nedá už liečiť liekmi.

V tom prípade je potrebné odstránenie buď časti prostaty alebo odstránenie infikovaných kameňov, ktoré sa do prostaty dostali. Odborne sa tejto operácii hovorí transuretrálna prostatektómia a ide o poslednú možnosť liečby zápalu. Bohužiaľ, ani v tomto prípade nemáte garantovanú 100 % istotu výsledku a ochorenie sa môže neskôr znova vrátiť.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Prevencia zápalu prostaty

Prevencia zápalu prostaty Prostatitída nie je vôbec príjemné ochorenie a najmä v prípade jej opakovaného výskytu je liečba čoraz ťažšia a dlhodobejšia. Najlepšie je preto zápalu predchádzať, čo sa dá spraviť sériou niekoľkých opatrení a dodržiavaním jednoduchých zásad. Vyhnete sa tým aj možným komplikáciám súvisiacim s močovou sústavou.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Prostate

Toto sú najdôležitejšie zásady, ktoré radím dodržiavať:

intímna hygiena hrá veľmi dôležitú úlohu, najmä pri prevencii možného zápalu a infekcie pochádzajúcich z dolných častí močových ciest
dôležité je aj pravidelné močenie a tiež nezadržovanie močenia, nakoľko to môže vytvárať ideálne podhubie k vzniku zápalu
vyhýbanie sa nechránenému sexuálnemu styku a tiež vyhýbanie sa zadržiavaniu ejakulácie, dôležité je najmä prirodzene a často ejakulovať
strava by mala byť bohatá na vlákninu a dodržiavať by ste mali aj pitný režim, pomôcť môže častá konzumácia ovocia, zeleniny a potravín uľahčujúcich močenie či stolicu
vyhýbať sa treba naopak alkoholu, káve, fajčeniu a koreneným jedlám, toto všetko zhoršuje jednak močenie, ale zároveň ide o rizikové faktory pre vznik zápalu

Samozrejme, ani táto prevencia voči zápalu prostaty nemusí byť 100 %. Sú prípady, kedy sa tomu jednoducho zabrániť úplne nedá, no na druhú stranu, tieto opatrenia môžu aspoň znížiť riziko, že vás prostatitída zastihne v tej najvážnejšej forme.

AJ POMOC PRÍRODY

Fytoterapia, čiže využívanie rastlín a bylín na pomoc pri zdravie prostaty, je neoddeliteľnou súčasťou prevencie. Pochopiteľne, nejde o náhradu odbornej farmakologickej liečby, ale ja sám odporúčam užívanie prírodných prostriedkov na základe vlastnej pozitívne skúsenosti.

Časté otázky o liečbe zápalu prostaty

Časté otázky o liečbe zápalu prostaty Akékoľvek problémy, ktoré sa vyskytujú v súvislosti so zápalom prostaty, sa skôr či neskôr dostanú na pretras aj na internete. Navštívil som teda viaceré internetové diskusia a fóra, aby som zistil, čo vás v súvislosti s liečbou prostatitídy zaujíma najviac. Na najčastejšie otázky týkajúce sa tejto témy teraz odpoviem:

Môže častejší sex zlepšiť vyhliadky na liečbu?

Zadržiavanie ejakulovania môže priebeh problémov s prostatou ako takou zhoršiť, takže to platí aj naopak. Určite tým však nechcem povedať, že pravidelný sex vám vylieči zápal prostaty, ale rozhodne ide o pozitívny faktor pre vaše zdravie.

Dokážem zápal vyliečiť len domácou liečbou?

To určite nie a akékoľvek režimové opatrenia či podporné prostriedky slúžia len na zlepšenie zdravia a fungovania prostaty. Každý zápal prostaty, bez ohľadu na pôvod či priebeh choroby, sa musí liečiť pod lekárskym dohľadom. Určite ale nepodceňujte prevenciu.

Môže masáž prostaty zlepšiť priebeh liečby?

Samotná masáž prostaty nemá vplyv na vyliečenie zápalu, ale niektorí muži udávajú, že pomáha zmierniť určité negatívne symptómy a prejavy problémov s prostatou. Mne sa to až tak neosvedčilo, našiel som ale aj pozitívne skúsenosti.

Pre koho sú určené tabletky s rastlinným zložením?

Prakticky pre každého, hoci netreba preceňovať ich užívanie. Tieto prostriedky obsahujú látky prírodného charakteru pôsobiace pozitívne na zdravie a fungovanie prostaty, ale aby sa dostavil ich účinok a ich vplyv bol viditeľný, treba ich užívať aj niekoľko týždňov.

Je nutná aj hospitalizácia počas odbornej liečby?

Pochopiteľne nie, ale o tom rozhoduje lekár. Hospitalizácia však môže byť potrebná v prípade veľmi akútneho zápalu spojeného so závažnou bakteriálnou infekciou a vysokou horúčkou. Vtedy môže byť potrebné tiež intravenózne podávanie medikamentov a liečiv.

Tabletky na prostatu ako prírodná a prirodzená podpora

Tabletky na prostatu ako prírodná a prirodzená podpora Ja sám som aj v rámci prevencie a aj v rámci fytoterapie využíval špeciálne tabletky na podporu zdravého fungovania prostaty. Ide o prípravky založené na rastlinných obsahových látkach, ktoré sa dajú kúpiť bez predošlého vyšetrenia a predpisu.

Princíp ich fungovania je veľmi jednoduchý:

  • V zložení týchto tabliet sú extrakty a výťažky rastlín pozitívne vplývajúcich na prostatu, ktoré sú doplnené obvykle o minerály a aminokyseliny s podporným účinkom

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

V týchto prípravkoch pritom vidím tri veľké výhody:

ide o prirodzenú prevenciu a podporu predstojnej žľazy a jej zdravého fungovania bez akýchkoľvek syntetických látok
vďaka zloženiu je možné dlhodobé užívanie bez výskytu typických vedľajších účinkov, napríklad bolestí hlavy či problémov s tlakom
dostupnosť tabliet je vysoká, najznámejšie značky kúpite voľne v lekárni, niektoré aj priamo cez internet od ich výrobcu

Podľa toho, akú konkrétnu značku prípravkov si vyberiete, môžete očakávať prvé pozitívne účinky zhruba už po dvoch až troch týždňov užívania, výnimočne po mesiaci. Nástup je teda síce dlhodobejší, ale dlhodobé je aj pôsobenie. Všetko je navyše plne prirodzené, nejde o žiadne syntetické prípravky.

CELKOVÝ ÚČINOK NA PROSTATU

Tabletky, o ktorých hovorím, nie sú určené len na konkrétne problémy týkajúce sa predstojnej žľazy, ale ich účinnosť je celková. Mne sa osvedčili aj ako priebežná podpora a prevencia, najmä pri pravidelnom každodennom užívaní.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi V lekárni, či už na internete alebo v tej kamennej, možno nájsť veľký výber rôznych druhov voľne dostupných tabliet určených na podporu lepšieho zdravia prostaty. Niektoré sú lepšie, iné účinkujú v praxi len veľmi slabo. Pozerať preto treba nielen na sľubované účinky, ale na skúsenosti mužov v praxi.

Pokiaľ nechcete strácať čas s hľadaním a skúšaním všetkých možných značiek, môžete sa inšpirovať mojimi vlastnými a dlhoročnými skúsenosťami. Toto sú prípravky, s ktorými mám ja najlepšie skúsenosti:

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.00

26 Hodnotení