Ligurček lekársky

Ligurček lekársky: účinky, cena, využitie + čaj a tablety

Korenie v kuchyni, ktoré sa pridáva do polievok podobne ako vegeta, ale zároveň aj rastlina, ktorá má liečivé účinky a použitie ako prírodný močopudný prostriedok. Presne takto sa dá charakterizovať bylina zvaná Ligurček lekársky a využíva sa aj v mnohých prírodných prostriedkoch určených na urologické problémy.

Pestovanie byliny je možné aj v našich podmienkach, Ligurček môžete mať na záhrade aj v kvetináči. Jeho semená sa dajú kúpiť v bežnom záhradkárstve a ich cena je prijateľná, pričom v domácich podmienkach si z neho môžete spraviť napríklad aj čaj.

To však zďaleka nie je jediná forma, ako sa dajú výhody rastliny využiť. Chceli by ste vedieť viac? Ligurček lekársky a jeho využitie, rovnako tak aj jeho účinky a zloženie, to všetko je súčasťou mojej recenzie. Nech sa páči, prečítajte si viac.

Ligurček lekársky: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Ligurček lekársky: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Ligurček je rastlina známa pre svoje využitie v gastronómii aj v tradičnom ľudovom liečiteľstve. Ide o bylinu využívanú ako korenie, ktorá pochádza z juhozápadnej Ázie a oblasti Stredomoria, no pestuje sa aj v Európe. Vyhovuje jej mierna vlhkosť a tienisté prostredie, pričom ide o trvalku. V zime sa horná časť rastliny síce stratí, ale na jar znova začne rásť.

  • Ligurček lekársky patrí medzi viacročné rastliny s bohatým vzrastom a silným koreňom, výška rastliny môže dosiahnuť až 1,5 metra
  • Rastlina kvitne od júna do júla, má hnedé plody a žlté kvety
  • Zaujímavé je, že pri ideálnej starostlivosti sa rastlina vie dožiť 10 až 15 rokov

Ligurček sa využíva v gastronómii, z tohto pohľadu sa dá zužitkovať celá rastlina. Ako korenie sa používajú jeho listy, napríklad do polievok namiesto známeho korenia typu maggi, ale aj do šalátov a omáčok. Plody sa používajú do nakladanej zeleniny, podzemok sa môže kandizovať. Ja sa však o rastlinu zaujímam z pohľadu jej liečivých účinkov.

Ligurček lekársky

  • močopudné účinky a podpora močovej sústavy
  • vplyv na trávenie a vylučovanie
  • očistenie a detoxikácia tela

Tu sú tie, ktoré sú najviac známe a najviac cenené:

rastlina pôsobí na trávenie aj vylučovanie, preto je súčasťou viacerých čajov určených napríklad na zlepšenie trávenia či odstránenie plynatosti
je výborný očisťujúci prostriedok a to nielen pre močopudné účinky na močové cesty, ale aj pre detoxikačné účinky na krv a celý organizmus
pomáha aj na problémy s dýchacou sústavou, nakoľko uvoľňuje hlieny a tak vie odľahčiť najmä horné dýchacie cesty

Ja som na Ligurček lekársky natrafil v prírodných tabletkách určených na podporu močovej sústavy a jej zdravého fungovania. Má totiž pozitívne močopudné účinky, mnohí ho považujú aj za prírodné afrodiziakum. Najznámejšie je ale ako korenie, pričom takto bola rastlina využívaná už od staroveku a najčastejšie sa užívala spolu s petržlenovou vňaťou.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Ligurček lekársky je veľmi zaujímavá korenina aj liečivá rastlina. Nakoľko som nechcel spraviť z tohto článku botanické okienko, niektoré iné zaujímavé a užitočné informácie biologického charakteru sa sem už nezmestili. Nájdete ich ale napríklad na Wikipédii.

Látky a zloženie rastliny Ligurček lekársky

Látky a zloženie rastliny Ligurček lekársky Ak ide o zloženie a obsahové látky v rastline, Ligurček lekársky má v sebe všetky typické rastlinné zložky. Či už ide o flavonoidy, organické kyseliny či éterické oleje, to všetko je štandardnou súčasťou aj mnohých iných rastlín. Pridávajú sa k tomu aj minerály, vitamíny a ďalšie iné látky, ktoré sú zodpovedné za účinky rastliny.

Tu sú zložky, ktoré sú z hľadiska obsahu najvýznamnejšie:

Flavonoidy: Typickou rastlinnou látkou, ktorá sa nachádza aj v Ligurčeku lekárskom, sú flavonoidy. Ide o polyfenoly, ktoré možno nájsť aj v ovocí a zelenine, pričom sa jedná o najlepšie rastlinné antioxidanty bez negatívnych vlastností. Látky sú známe aj pre svoje antibakteriálne pôsobenie a podporujú tiež hormonálnu hladinu.

Éterické oleje: Táto skupina látok sa niekedy nazýva aj esenciálne oleje a vďaka nej má Ligurček lekársky svoju charakteristickú vôňu a tiež aj jemne pikantnú chuť. Ide o silice, ktoré sa majú najmä protizápalové a antibiotické účinky, pomáhajú tiež proti mykózam, kandidózam a podobným infekciám.

Kyseliny: Súčasťou zloženia Ligurčeka lekárskeho sú aj rôzne organické kyseliny, napríklad kyselina archangeliková alebo kyselina mliečna. Tá posledná vzniká kvasením sacharidov, ktorých je v rastline tiež dostatok. Táto kyselina prirodzene vzniká pri rozklade glukózy vo svaloch, dôležité ale je, aby jej nebol v tele prebytok.

Minerály a vitamíny: Poslednou významnejšou a početnejšou skupinou látok sú vitamíny a minerály obsiahnuté v Ligurčeku lekárskom. Z vitamínov tu môžete nájsť vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C, ktorý je známy antioxidant a stimulant imunity organizmu. Z minerálov je najdôležitejší vápnik podporujúci pohybový aparát.

Ligurček lekársky a jeho účinky

Ligurček lekársky a jeho účinky Vyššie zmienené účinné látky sú najdôležitejším faktorom, vďaka ktorému má Ligurček lekársky význam nielen ako korenina, ale aj ako liečivá rastlina. Okrem močopudných účinkov a pozitívneho pôsobenia na vylučovací systém je rastlina veľmi známa aj pre vplyv na tráviacu sústavu. Tam však jej účinky zďaleka nekončia.

Tu sú tie najdôležitejšie:

Močopudné účinky a podpora močovej sústavy

Ligurček lekársky je veľmi často súčasťou prípravkov určených na zápaly a infekcie dolných močových ciest a to práve pre svoje močopudné účinky. Rastlina pôsobí preventívne aj proti usadzovaniu baktérií a pomáha lepšiemu prečisteniu močových ciest aj obličiek. Vďaka týmto účinkom posilňuje rastlina zdravý stav močových ciest a ich priechodnosť.

Ligurček lekársky

  • močopudné účinky a podpora močovej sústavy
  • vplyv na trávenie a vylučovanie
  • očistenie a detoxikácia tela

Vplyv na trávenie a vylučovanie

Druhým dôležitým vplyvom rastliny je podpora činnosti tráviacej sústavy a podpora trávenia celkovo. Ligurček napríklad urýchľuje metabolizmus, podporuje vylučovanie žlče a pôsobí proti žlčovým kameňom. Rovnako tak pomáha proti nadúvaniu a plynatosti, stimuluje trávenie a podporuje aj apetít, čiže chuť do jedla

Očistenie a detoxikácia tela

Na predošlé dve skupiny účinkov nadväzuje aj tretí dôležitý vplyv Ligurčeka lekárskeho a to celková očista tela. Rastlina je totiž prírodným diuretikom aj detoxikačným prostriedkom súčasne, pomáha napríklad na odvodnenie nadbytočnej vody. Okrem toho pomáha na uvoľňovanie nielen škodlivých látok, ale aj na uvoľňovanie hlienu.

Podpora krvného obehu a nepriamo aj pohlavnej sústavy

Rastlina má stimulačné účinky aj na krvný obeh a na krvotvorbu. Využíva sa na prevenciu proti kardiovaskulárnym ochoreniam, ale aj na intenzívnejšie prekrvenie niektorých orgánov a tkanív. Ligurček tiež posilňuje srdce a jeho činnosť. Nepriamym dôsledkom lepšieho krvného obehu je aj lepšie prekrvenie pohlavnej sústavy.

Ostatné vplyvy a účinky

Niektoré časti Ligurčeka lekárskeho sa používajú pri nepravidelnej menštruácii, na posilnenie nervovej sústavy, na podporu pohybovej sústavy, proti reumatizmu a proti dne. Výťažok z koreňa je pre svoje stimulujúce účinky na trávenie veľmi často súčasťou rôznych bylinných likérov a to najmä pre svoje aromatické účinky.

Vedľajšie a negatívne účinky

Ligurček lekársky: Vedľajšie a negatívne účinky Môžu byť s užívaním Ligurčeku spojené aj nejaké problémy či nežiaduce účinky? V prvom rade sa treba držať zásady primeranosti, či už pôjde o prísadu do jedál a korenie, alebo o užívanie vo forme čajov, odvarov či výživových doplnkov. To samozrejme nemusí pomôcť v prípade alergickej reakcie na rastlinu samotnú.

Tu sú možné problémové situácie, nežiaduce efekty a kontraindikácie:

nadmerné užívanie môže vyvolať tráviace problémy a pocity nevoľnosti
užívanie počas tehotenstva a dojčenia nie je povolené, najmä nie v koncentrovanejšej forme ako je čaj a podobne
pri dlhodobej manipulácii s koreňom rastliny môžu vznikať nevoľnosti spojené so závratmi, čo je spôsobené najčastejšie intenzívnou arómou
kvôli vyššiemu obsahu niektorých účinných látok môže dlhodobé užívanie spôsobiť podráždenie obličiek, čiže má opačný účinok, ako je pôvodný efekt ich podpory

NIE PRE PRÍLIŠ DLHODOBÉ UŽÍVANIE

Jedným z dôležitých pravidiel, ako sa vyhnúť nežiaducim a negatívnym účinkom, je neužívať Ligurček príliš dlhodobo. To platí aj v prípade, že sa u vás neobjavujú zatiaľ žiadne problémy či vedľajšie efekty. V tehotenstve a počas dojčenia nemožno rastlinu užívať ani krátkodobo.

Pestovanie doma

Ligurček lekársky: Pestovanie doma Ak by ste si chceli pestovať Ligurček lekársky doma, nie je to takmer žiaden problém v našom podnebnom pásme. Rastlina je zvyknutá na naše prostredie, v zime nemá síce svoju hornú časť, ale netreba sa báť, na jar vyrastie znova. Základom je preto vybrať si na pestovanie správne semeno alebo ešte lepšie koreňové puky.

Okrem toho sa držte aj nasledovných pravidiel:

nájdite Ligurčeku dobré miesto s dostatkom priestoru, môže totiž mať výšku až 2 metre, hodia sa teda najlepšie v rámci záhrady až úplne dozadu
výsev rastliny sa vykonáva buď v marci až apríli alebo koncom leta v auguste
semená saďte 3 cm do zeme a aspoň pol metra od seba či od iných rastlín
dôležité je, aby bola rastlina na svetle, prinajhoršom v polotieni, Ligurček potrebuje tiež kyprú pôdou s dostatkom živín
nepestujte rastlinu tam, kde sa predtým pestovala mrkva, kôpor, petržlen a iné podobné korenie
úroda z rastliny je od mája do septembra, zbierať môžete vňať, listy, semená aj korene

Čaj, korenie v kuchyni, celá rastlina aj tablety

Ligurček lekársky: Čaj, korenie v kuchyni, celá rastlina aj tablety Ligurček sa využíva v kuchyni ako korenie, používa sa ako prísada do šalátov aj polievok. Okrem tohto viac praktického využitia je to ale veľmi významný prírodný prostriedok proti rôznym neduhom a problémom týkajúcim sa vylučovacej a tráviacej sústavy. Má však napríklad aj vonkajšie pôsobenie, hoci len v špecifických formách.

Tu sú najčastejšie spôsoby využitia Ligurčeka lekárskeho:

Korenie a surová rastlina

Surová rastlina, najmä jej listy, sa používajú ako korenie a to najmä vďaka svojej aróme. Môžete ich pridať do marinád, omáčok, syrov aj polievok. Semená sa môžu zapiecť s domácim pečivom. Kúpiť si môžete tak hotové korenie, ako aj celé listy, ktoré si musíte nakrájať a podrviť sami. Určite to ale nepreháňajte s dávkovaním, stačí pridať len štipku.

Čaje a odvary

Ak si kúpite sušený koreň Ligurčeka lekárskeho, môžete si doma spraviť čaj alebo odvar na vnútorné použitie. Jednu kávovú lyžičku bylinky stačí zaliať 250 ml vody, priviesť do varu a variť 3 až 10 minút. V prípade odvaru potom nechajte všetko ešte lúhovať 15 minúť a preceďte. Čaje a odvary sa používajú najmä pre močopudné a stimulačné účinky.

Ligurček lekársky

  • močopudné účinky a podpora močovej sústavy
  • vplyv na trávenie a vylučovanie
  • očistenie a detoxikácia tela

Vonkajšie použitie

Ak by ste chceli použiť odvar z čerstvých listov, ktorý necháte 20 minút lúhovať, aj navonok, ideálne je pridať ho do kúpeľa. Takýto kúpeľ z Ligurčeka pomáha napríklad na bolesť kĺbov, nadmerné potenie a na celkovú fyzickú úľavu. Prášok z koreňa spojený s olivovým olejom sa zas dá použiť na obklady na rôzne kožné problémy, napríklad na mastnú pleť či plesne.

Tablety

Ligurček lekársky je tiež súčasťou niektorých výživových doplnkov a prírodných liekov určených na problémy s močovými cestami, trávením alebo dýchacou sústavou. V tomto prípade sa využíva koreň rastliny, ktorý je vo forme extraktu jednou z viacerých účinných látok. Výhodou je, že sa takto potlačujú aj niektoré nežiaduce účinky a kontraindikácie.

Užívanie a dávkovanie Ligurčeka lekárskeho

Ligurček lekársky: Užívanie a dávkovanie Ligurčeka lekárskeho Základnou zásadou maximálnych liečivých účinkov rastliny je dodržiavanie dávkovania počas dňa a doby užívania v závislosti od formy prípravku. Pokiaľ budete užívať hotové produkty, napríklad čaje a tabletky, prečítajte si príbalový leták. Počas tehotenstva a dojčenia nie je užívanie povolené vôbec a to bez ohľadu na spracovanie či formu Ligurčeka.

Užívanie by malo byť v súlade aj s týmito princípmi:

ak ide o čaj či odvar pripravovaný zo surovej rastliny, použite najviac dve lyžičky rastliny na 2,5 dcl vody, na úvod odporúčam možno skôr len 1 lyžičku
nepodceňujte dobu lúhovania najmä pri odvaroch, aspoň 15 minút je minimum
ak budete používať list na korenie a ako prísadu do jedál, pamätajte na zásadu striedmosti, nepreháňajte to, môžu sa vyskytnúť alergické reakcie
surová rastlina v akejkoľvek forme domácej prípravy nie je vhodná na užívanie dlhšie než 3 týždne, potom by mala nasledovať minimálne rovnako dlhá pauza
pri tabletkách závisí dávkovanie od koncentrácie extraktu ako aj od iných zložiek

Ako fungujú tabletky s obsahom Ligurčeka lekárskeho a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Ligurčeka lekárskeho a prečo ich odporúčam Ligurček lekársky nie je síce až tak často sa vyskytujúca bylina vo forme tabliet, ale je súčasťou viacerých overených a známejších tabliet najmä na podporu močového systému. Ja sám som sa práve touto cestou dostal k rastline a musím povedať, že tabletky s jeho obsahom mi pomohli pri akútnych aj pri chronických problémoch močových ciest.

Ich zloženie je pritom maximálne prirodzené:

  • V prípravkoch sa nachádzajú spravidla len extrakty a výťažky rastlín či bylín, ktoré pôsobia na močové cesty, doplnené môžu byť o niektoré vitamíny či prírodné látky

Práve to, že v zložení sa nenachádzajú žiadne syntetické účinné látky, ale ide všetko o rastlinné extrakty alebo iné zložky prirodzeného pôvodu, je pôsobenie týchto tabliet bez nejakých vážnejších sprievodných komplikácií. Najčastejšie pôsobia na celý močový systém, či už ide o dolné močové cesty, močový mechúr alebo aj obličky.

Oproti samostatnému užívaniu rastliny platí, že užívanie je možné aj dlhšiu dobu, štandardne od 3 do 6 mesiacov. Tabletky majú aj veľké množstvo ďalších benefitov:

kúpiť si ich môžete voľne a napríklad aj cez internetovú lekáreň, nemusíte predtým absolvovať žiadne lekárske vyšetrenie
vďaka bohatšiemu zloženiu je pôsobenie týchto prípravkov širšie, napríklad aj na preventívnu očistu obličiek
miera výskytu nežiaducich účinkov je pomerne nízka, to isté sa týka aj kontraindikácií, určite ale dodržujte inštrukcie na príbalovom letáku

Hoci tieto tabletky sú dostupné bez receptu, nemýľte si ich s neúčinným placebom, to určite nie. Skúsenosti tisícov mužov aj žien potvrdzujú, že Ligurček lekársky a ďalšie rastlinné extrakty naozaj pomáhajú na problémy s močovými cestami. Klasické antibiotiká síce nenahradia, ale majú na zápaly aj infekcie nepochybne pozitívny vplyv.

BEZ PREDPISU, ALE ZODPOVEDNE

To, že tieto prípravky a tabletky si viete zakúpiť voľne bez predpisu neznamená, že by ste ich mali užívať nezodpovedne. Držte sa vždy presného dávkovania, neprekračujte maximálnu dennú dávku a doba užívania by mala byť obmedzená, určite len podľa inštrukcií od výrobcu.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Ligurček lekársky: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Z vlastnej skúsenosti viem, ako môžu byť problémy s močovými cestami nepríjemné. Zasahujú tiež do sexuálneho života a to oveľa viac, ako by ste si vedeli predstaviť. Dôležité je preto podchytiť ich už pri výskyte prvotných príznakov, alebo ešte lepšie, predchádzať im vhodnými preventívnymi opatreniami.

Práve tabletky spomínané vyššie sú veľmi dobrým prostriedkom takejto prevencie alebo pôsobenia už pri prvých symptómoch. Ak chcete, môžem vám uľahčiť ich výber tým, že vám poradím značky, ktoré sa mne osvedčili najlepšie. Tu sú aj s mojimi recenziami:

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Urinal Akut FORTE

  • Pomoc pri bakteriálnej infekcii
  • Podpora imunity
  • Vplyv na močový mechúr

Uroval manosa AKUT

  • Zníženie priľnavosti baktérií
  • Rýchla obnova zdravia močových ciest
  • Pomoc pri infekciách

Rowatinex

  • Uvoľnenie kŕčov
  • Vylučovanie kameňov
  • Zvýšenie sekrécie moču

Canephron

  • Pomoc pri zápaloch
  • Podpora správneho fungovania močových ciest
  • Preventívne pôsobenie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.43

23 Hodnotení

Chcem kúpiť