Menštruácia po pôrode

Menštruácia po pôrode

Prvá menštruácia po pôrode býva pre ženy znamením, že sa znova vrátili k svojej „ženskosti“, ak sa to tak dá povedať. To, kedy sa prvýkrát menštruačné krvácanie obnoví a aké je, záleží najmä od toho, či žena dieťa kojila a ak áno, ako veľmi a ako dlho. Zároveň je to však veľmi individuálne, takže rozdiely môžu byť u tej istej ženy po prvom aj po druhom pôrode.

Časté sú aj prípady, kedy sa menštruácia dostavila počas dojčenia. Nie je ani nič výnimočné, ak si žena myslela, že ešte jej nehrozí otehotnenie a mala nechránený pohlavný styk s tým, že nakoniec znova otehotnela. Za týmito výkyvmi treba hľadať hormonálne zmeny.

Nielen o tom, kedy môže prísť prvá menštruácia po pôrode, aká intenzívna môže byť a čo na ňu vplýva, si povieme v tomto článku. Zameral som sa aj na podporu zdravia pohlavnej sústavy po otehotnení a na podporu hormonálnej rovnováhy.

Čo ovplyvňuje menštruáciu po pôrode a ako prebieha

Čo ovplyvňuje menštruáciu po pôrode a ako prebieha Pre obdobie tehotenstva je charakteristické zastavenie ovulačného a menštruačného cyklu, čo je sprevádzané vymiznutím klasickej menštruácie. Po pôrode tak prirodzene vzniká otázka, kedy a v akej intenzite sa menzes obnoví. Odpoveď závisí od viacerých faktorov.

  • V prvom rade platí, že najviac závisí obnovenie menštruácie od dojčenia, nakoľko počas neho bráni spusteniu menštruačného cyklu vyššia hladina hormónu prolaktín
  • Pri plnom dojčení, takpovediac 24 hodín denne, môže prísť prvá menštruácia pokojne aj po roku od pôrodu, pri nedojčení oveľa skôr
  • Prvá menštruácia po pôrode sa objaví najčastejšie do 3 až 8 mesiacov

Ženy, ktoré nedojčia vôbec, môžu dostať prvú menštruáciu pokojne aj po mesiaci od pôrodu. Ak dojčíte, najneskôr do 3 mesiacov od skončenia by sa mala objaviť prvá menštruácia, hoci len slabšia. Niekedy môže prísť k menštruácii aj v rámci anovulačných cyklov, inokedy naopak, čiže ovulácia už prebieha, ale menštruácia príde až po nej.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Priebeh prvej menštruácie po pôrode vyzerá najčastejšie nasledovne:

nakoľko po pôrode prišlo k vážnemu narušeniu hormonálnej rovnováhy, krvácanie počas prvej menštruácie je iné, buď silnejšie alebo slabšie od stavu pred pôrodom
vyskytnúť sa môžu aj bolesti v podbrušku, niekedy sa vyskytujú aj bolesti v oblasti chrbta, objaviť sa môžu tiež pocity nevoľnosti a môže prísť aj k úprave chuti mlieka
variabilita dĺžky a intenzity je rozdielna a to aj s ohľadom porovnania prvej, druhej a ďalšej menštruácie, čo je dôsledkom postupnej úpravy hormonálnej hladiny

ANTIKONCEPCIA PO PÔRODE? ÁNO!

Mnoho žien si myslí, že kým sa neobjaví menštruácia, nehrozí žiadne tehotenstvo po pôrode. Nie je tomu ale tak, otehotnieť sa dá aj bez menzesu, aj počas dojčenia a aj počas šestonedelia. Odporúča sa použiť antikoncepcia, z hormonálnej najmä gestagénny typ.

Problémy a príznaky spojené s menštruáciou po pôrode

Problémy a príznaky spojené s menštruáciou po pôrode Po pôrode sa skôr či neskôr objaví menštruácia. Pokiaľ tomu tak nie je, treba vyhľadať gynekologické vyšetrenie. Niekedy však môže nastať táto potreba aj vtedy, ak k menštruácii príde, avšak má problematický priebeh z hľadiska dĺžky alebo intenzity.

Tu sú najčastejšie situácie a stavy:

Veľmi silná menštruácia po pôrode: Vyššia intenzita krvácania po pôrode je bežná, môže za to hormonálna nerovnováha. Pokiaľ je však menštruácia príliš silná dlhodobo, môže sa jednať aj o problém s cievami, prípadne môže ísť o prejav výskytu nejakých polypov, myómov alebo nádorov na maternici.

Bolestivá menštruácia po pôrode: Výskyt miernych bolestí počas menštruácie po pôrode býva súčasťou výraznejšieho prejavu tzv. premenštruačného syndrómu. Pokiaľ je bolesť neznesiteľná, môže sa jednať aj o prejav nejakého zápalu či infekcie. Viacerým ženám na to pomáha hormonálna antikoncepcia.

Nepravidelná menštruácia po pôrode: Nepravidelné krvácanie po pôrode je prirodzené a vo väčšine prípadov nemusí indikovať žiadnu vážnejšiu poruchu. Ak sa však vyskytuje príliš intenzívne krvácanie aj s bolesťami, môže ísť o cysty na vaječníkoch alebo problémy s hormónmi, čo už vyžaduje návštevu lekára.

Dlhá menštruácia po pôrode: V súvislosti s narušením pravidelnosti menštruácie sa môže u žien po pôrode vyskytnúť aj príliš dlhá menštruácia, niekedy trvať aj zopár týždňov a to nepretržite. Za týmto stavom býva hormonálna nerovnováha, problém s cievami či nejaký iný problém týkajúci sa maternice.

Najčastejšie otázky o menštruácii po pôrode

Najčastejšie otázky o menštruácii po pôrode Poďme sa pozrieť na niekoľko praktických otázok a záležitostí súvisiacich s témou menštruácie po pôrode. Ako to už býva pri podobných oblastiach ženských problémov, aj tu možno nájsť na internetových fórach naozaj veľké množstvo podnetov. Vybral som tie, ktoré sú najviac relevantné a teraz na ne na jednom mieste odpoviem:

Koľko trvá menštruácia po pôrode v prípade zdravého priebehu?

Vzhľadom na to, že po pôrode a dojčení sú hormonálna hladina a menštruačný cyklus v tele značne rozhodené, môže to byť individuálne. Ak je menštruácia veľmi slabá, trvá obvykle dlhšie, napríklad aj 6 dní. Ak je silnejšia, môže trvať zas kratšie, napríklad len 4 dni.

Môže sa objaviť menštruácia po pôrode aj počas kojenia?

Áno, môže, hoci častejšie to býva až po ukončení dojčenia. Najbežnejšie je, že sa prvá menštruácia po pôrode objaví do 6 týždňov od skončenia dojčenia, keďže práve v tomto období poklesne hladina hormónu prolaktín, ktorý dáva telu signál o skončení tvorby mlieka.

A čo opätovné tehotenstvo, môže žena otehotnieť aj pred prvou menštruáciou?

Áno, môže a to, že obdobie dojčenia alebo obdobie niekoľkých mesiacov po pôrode je akousi prirodzenou antikoncepciou, je len jeden veľký mýtus. Netreba zabúdať na to, že ovulácia predchádza menštruácii a pri tej je zas veľmi ťažké určiť presný mesiac, kedy sa obnoví.

Kedy treba navštíviť gynekológa v súvislosti s menštruáciou po pôrode?

Najčastejšie sú dve situácie. Prvou je, ak je menštruácia silná alebo trvá viac ako 7 dní, vtedy určite odporúčam zájsť za lekárom. To isté ale platí aj naopak, takže ak ani po 3 mesiacoch od skončení dojčenia neprišlo k menštruácii, je lepšie ísť za gynekológom.

Môžu sa pred prvou menštruáciou po pôrode objaviť nejaké príznaky?

Áno, skoro v polovici prípadov predchádza prvému menzesu po pôrode niekoľko príznakov typických pre hormonálnu nerovnováhu v tele. Najčastejšie ide o zmeny nálad, únavu, úzkosti, nepokoj, celkovú podráždenosť, problém so sústredením sa či bolesti hlavy.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

 

MENŠTRUÁCIA A VPLYV NA MATERSKÉ MLIEKO

Niektoré ženy sa pýtajú aj na to, či môže začiatok menštruácie ovplyvniť materské mlieko v prípade, ak ešte stále dojčia. Na kvalitu materského mlieka menštruácia vplyv nemá, no chuť mlieka sa meniť môže. Nie však vplyvom čisto menštruácie, ale hormonálnych zmien.

Ako zlepšiť a podporiť zdravie pohlavnej sústavy po pôrode

Ako zlepšiť a podporiť zdravie pohlavnej sústavy po pôrode Tehotenstvo a pôrod sú náročne na organizmus tak z fyziologického, ako aj z psychologického a hormonálneho hľadiska. Pre sexuálny život a jeho kvalitu sú dôležité všetky tri spomínané aspekty, ktoré treba čo najskôr uviesť po pôrode do zdravých medzí.

Tu sú prirodzené spôsoby, ktoré na základe skúseností odporúča aj moja partnerka:

obmedzte príjem cukrov, nadmerne solené jedlá a konzumáciu červeného mäsa, tieto potraviny zhoršujú duševnú, fyziologickú aj hormonálnu rovnováhu
pozor si dajte aj na alkohol, cigarety a kofeín, majú negatívny vplyv tak na libido, ako aj na kardiovaskulárny a nervový systém
dôležitý je aj pohyb na čerstvom vzduchu, napríklad chôdza alebo pomalší beh, vyhýbajte sa príliš intenzívnemu cvičeniu
doprajte si dostatok oddychu a relaxu, napríklad dlhším spánkom, odpočinkom aj počas dňa a vyhýbaniu sa stresu či napätia
nezabudnite na prírodné zdroje, hlavne ovocie a zeleninu s obsahom vitamínov B či minerálov Vápnika a Horčíka, pozitívne sú aj fytoestrogény na hormonálnu rovnováhu

Ako fungujú tabletky na spevnenie poprsia a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na spevnenie poprsia a prečo ich odporúčam Tehotenstvo, pôrod a následné dojčenie sú veľkou záťažou nielen pre organizmus alebo hormonálnu hladinu estrogénov, progesterónu či prolaktínu, ale aj pre poprsie. Moja partnerka však našla zaujímavého pomocníka na podporu spevnenia poprsia, prírodné tabletky.

Tie sú založené najmä na rastlinných extraktoch:

  • V zložení týchto tabliet sú rastliny a byliny obsahujúce fytoestrogény, ktoré pomáhajú na spevnenie a čiastočne aj na mierne zväčšenie poprsia a zlepšujú jeho stav a vzhľad

Najčastejšie obsahujú tieto prípravky kombináciu viacerých rastlinných extraktov a výťažkov, niektoré patria dokonca medzi prírodné afrodiziaka. Bežne tu nájdete rastliny ako napríklad Damiána, Senovka grécka, Srdcovník obyčajný alebo Angelika čínska. Ako doplnkové látky tu môžu byť aj niektoré vitamíny či minerály podporujúce hormonálnu hladinu.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Tabletky majú viacero veľmi praktických výhod:

nakoľko neobsahujú žiadne liečivá, sú vo forme voľne dostupných tabliet, takže na ich kúpu nepotrebujete recept ani predpis
zloženie je čisto prírodné a založené na rastlinných extraktoch, čo so sebou prináša bezproblémové užívanie a minimum nežiaducich účinkov
mnohé tieto prípravky si môžete kúpiť nielen v lekárni, ale aj pohodlne cez internet cez eshop výrobcu či distribútora, čo znamená zároveň výhodnú cenu

Nakoľko sú tieto prípravky založené na rastlinných výťažkoch a prírodných látkach, pre dosiahnutie čo najlepšieho účinku v praxi je potrebné dlhodobejšie užívanie. Moja partnerka, ale aj väčšina žien, ich užívajú aj niekoľko mesiacov a pravidelne každý jeden deň.

ŠIRŠIE ÚČINKY AKO NAJLEPŠÍ BENEFIT

Najväčšou výhodou a najlepším plusom týchto prípravkov sú širšie účinky. Nakoľko fytoestrogény v tabletkách pôsobia na hormonálnu hladinu a celkovo na fyzickú a psychickú vitalitu, pomáhajú prípravky nielen na prsia, ale aj na pravidelnosť menštruačného cyklu.

Tabletky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi Chceli by ste podporiť pevnosť poprsia a zároveň pôsobiť na hormonálnu rovnováhu? Pozdávajú sa vám vyššie spomínané tabletky pre ich zloženie a možnosť dlhodobého dávkovania? Potom si stačí už len vybrať značku a začať prípravok užívať. Odporúčam ale nespoliehať sa pri výbere len na sľuby od výrobcu, ale najmä na praktické výsledky.

Nepozerajte preto len na cenu alebo to, aké účinky sú propagované na obale, ale najmä na kvalitu zloženia a referencie. Ak si chcete ušetriť čas a peniaze, môžete sa inšpirovať aj skúsenosťami mojej partnerky. Toto sú značky, ktoré sa jej osvedčili najviac:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.00

4 Hodnotení

Mám otázku nekonim.od kedy som prišla. Nemocnice domov sú to už pomalí 3m a ešte stále nemám menštruáciu ale mlieko v prsníkoch mám kde je chýba

Michaela píše 28 októbra 2020 o 06:54

Pridať komentár