Muira Puama – Ptychopetalum olacoides

Muira Puama účinky, zloženie, dávkovanie a skúsenosti

Pod názvom Muira Puama sa skrýva brazílska rastlina prospešná najmä pre pohybovú sústavu, nervový systém a v neposlednom rade aj pre pohlavné orgány. Táto rastlina, či skôr technicky vlastne strom, je už od nepamäti využívaný v juhoamerickej ľudovej medicíne, ale postupne sa rozšíril do celého sveta.

Táto drevina je niekedy označovaná aj ako najmocnejšie prírodné afrodiziakum, pričom v tradičnej medicíne sa využíva najmä kôra a koreň. Zaujímavé je, že vedecké skúmanie jej účinkov prebehlo až v 20. storočí, takže Muira Puama bola dlho opomínaná.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Dnes to však napravím tak trocha aj ja, nakoľko jej účinnosť ma pozitívne prekvapila a preto som sa rozhodol napísať o nej niečo viac. Na nasledujúcich riadkoch sa dozviete, prečo sa o nej hovorí aj „drevo potencie“.

Muira Puama: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Muira Puama: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Ptychopetalum olacoides, ako sa drevina odborne nazýva, dorast do výšky maximálne 5 metrov a ide o typický tropický a subtropický strom. Vyskytuje sa v Brazílii, na území Francúzskej Guyany, Surinamu a vo výnimočných prípadoch aj v oblasti Afriky. Základom je teda tropické podnebie.

  • Muira Puama je strom krovitého charakteru s listami svetlozelenej farby z jednej strany a tmavozelenej farby z druhej strany
  • Drevina je náročná na vlhkosť a teplé počasie, preto sa vyskytuje takmer výhradne len v amazonských pralesoch alebo im podobných oblastiach
  • Kvety majú typickú jazmínovú arómu a sú bielej farby

Hoci rastlina bola známa ešte u indiánskych kmeňov obývajúcich strednú a južnú Ameriku, jej výskum sa začal až začiatkom 20. storočia, no následne Muira Puama upadla do zabudnutia. Jej korene aj kôra sa však začali znova využívať vo výživových doplnkoch prírodného typu a to aj s ohľadom na potenciu.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Účinky dreviny sú však samozrejme omnoho širšie:

pomáha pri problémoch s depresiou, stresom a podporuje tak mozgové funkcie, ako aj celý nervový systém
pozitívne pôsobí na chronickú únavu, dodáva telu aj mysli energiu a zlepšuje náladu a celkovo vitalitu
ženám pomáha pri ťažkom priebehu menštruácie a tak mužom, ako aj ženám, pomáha pri nedostatku libida a problémoch s potenciou

Celosvetová popularita Muira Puama zďaleka nie je na takej úrovni ako v prípade niektorých iných rastlín, no ja osobne si myslím, že je to nespravodlivé. Ide o veľmi dobré prírodné a najmä prirodzené afrodiziakum, ktoré vám dodá životnú energiu a zvýši potenciu. To netvrdím len ja, to tvrdia aj viaceré prieskumy u mužov.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Keďže vás nechcem priamo tu zahltiť príliš odbornými informáciami, rozhodol som sa poskytnúť vám odkaz na článok na Wikipédii s témou Muira Puama. Dozviete sa tu niečo viac zložení, účinkoch aj samotnom popise dreviny.

Látky a zloženie dreviny Ptychopetalum olacoides

Látky a zloženie dreviny Ptychopetalum olacoides Muira Puama obsahuje viaceré dôležité látky, napríklad alkaloidy, nenasýtené mastné kyseliny alebo rastlinné steroly. Každá látka obsiahnutá v drevine má svoj špecifický účinok na ľudské telo a aj vďaka zaujímavému zloženiu je rastlina pre náš organizmus prospešná.

Toto sú najvýznamnejšie látky, ktoré v Muira Puama nájdete:

Alkaloid Muirapuamín: Rastlinné alkaloidy sa všeobecne využívajú pre svoje farmakologické účinky a odlišný nie je ani alkaloid nachádzajúci sa v Muira Puama, ktorý je príznačne nazvaný Muirapuamín. Jeho presné účinky sú síce stále predmetom výskytu, ale už dnes vieme, že ide o látku nachádzajúcu sa v koreni aj v kôre.

Rastlinné steroly: Tieto látky obsiahnuté v Muira Puama sú dôležité pre znižovanie cholesterolu v organizme, nakoľko blokujú jeho absorpciu do tela cez tráviaci trakt. Označujú sa niekedy aj ako fytosteroly a zaujímavosťou je, že sa čoraz viac pridávajú do rôznych potravinárskych výrobkov s obsahom tukov či mlieka. Majú antioxidačné účinky, nakoľko spomaľujú predčasné starnutie. V rastline je obsiahnutý najmä betasisterol.

Mastné kyseliny a fytochemické kyseliny: Muira Puama je pomerne bohatá na nenasýtené mastné kyseliny, organické kyseliny a fytochemické kyseliny. Kým fytochemické kyseliny pomáhajú detoxikácii a spomaľujú starnutie organizmu, mastné kyseliny sú dôležité pre kardiovaskulárny systém. Zároveň pomáhajú stimulovať mozgové funkcie a zmierňujú depresie.

Esenciálne oleje a silice: Veľmi zaujímavou zložkou rastliny sú esenciálne oleje a silice, ktoré majú nielen aromatické účinky, ale aj farmakologické účinky a za týmto účelom sa využívajú stále viac a viac. Esenciálne oleje obsiahnuté v Muira Puama pomáhajú najmä zmierniť stres, zlepšiť koncentráciu a majú svoj význam aj pre uvoľnenie svalstva a zlepšenie spánku.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Ostatné látky: Súčasťou zloženia rastliny sú aj terpény, napríklad lupeol alebo flobafen, triesloviny alebo kumarín. Kumarín stojí zvlášť za pozornosť, nachádza sa napríklad aj v škorici, no posledné výskumy naznačujú, že môže mať spojitosť s niektorými ochoreniami pečene. Dajte si preto pozor na túto látku, ak je to aj váš prípad.

Muira Puama a jeho účinky

Muira Puama a jeho účinky Prejdime teraz od zloženiu priamo k účinkom rastliny na náš organizmus. Vplyvy, ktoré drevina má, nie sú zďaleka len v sexuálnej oblasti, práve naopak, sú omnoho širšie. Jedným slovom by bolo ťažké rastlinu asi charakterizovať, no určite ide o veľmi dobrý životabudič.

Pozrite sa, aké prospešné účinky Muira Puama ponúka:

Zvýšenie libida a problémy s potenciou

Ako prírodné afrodiziakum zvyšujúce libido u žien aj mužov je Muira Puama známa medzi domorodým obyvateľstvom dlhé stáročia. U mužov dokáže účinný extrakt rastliny zlepšiť erekciu a to najmä zväčšením prietoku krvi do pohlavného údu, u žien zas zosilňuje orgazmus. Aj vďaka jeho upokojujúcemu účinku na nervový systém dochádza k intenzívnejšiemu prežívaniu sexuálnej stimulácie, čo prispieva ku kvalitnejšej erekcii.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Zmiernenie menštruačných problémov a klimaktéria

Ženy, ktoré užívali čaj z Muira Puama alebo výživové doplnky s jeho významným obsahom, tak robia najmä pre jeho pozitívne účinky na zmiernenie negatívnych prejavov počas menštruácie alebo v období menopauzy.

Podpora duševného zdravia

Posilnenie pamäte, vitality, pocit väčšej životnej energie, takéto účinky pripisuje mnoho ľudí rastline pri jej dlhodobejšom užívaní. Vďaka obsahu niektorých látok sa Muira Puama hodí napríklad aj na zmiernenie stresu, depresie a celkovo psychického i fyzického vyčerpania.

Zlepšenie zdravia nervovej sústavy

Muira Puama pomáha pri zlepšovaní fungovania centrálnej nervovej sústavy, napríklad pri zlepšovaní fungovania niektorých kognitívnych funkcií, za ktoré je zodpovedný mozog. Rovnako tak vďaka svojim antioxidačným účinkom chráni mozgové bunky pred predčasným starnutím.

Ďalšie účinky

Ak máte problémy s trávením, chcete zlepšiť imunitu, podporiť zdravie tráviaceho traktu a pomôcť mu napríklad zbaviť sa toxických látok, je na to Muira Puama veľmi dobrým prírodným prostriedkom. Zaujímavosťou je, že v určitých prípadoch bol zaznamenaný účinok aj zmiernenia vypadávania vlasov u mužov. Pomáha aj pri reume, ak je súčasťou masti.

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky Výhodou Muira Puama je, že na rozdiel od mnohých iných podobných prírodných afrodiziak, má len veľmi málo nežiaducich alebo negatívnych účinkov. Ja osobne by som neodporúčal užívanie rastliny tehotným ženám a ženám počas dojčenia a to najmä kvôli stimulačným účinkom, ktoré by sa mohli preniesť aj na plod alebo dieťa.

Tu sú niektoré ďalšie problémové situácie, ktorým sa ale veľmi jednoducho dá vyhnúť:

neodporúčam užívanie prípravkov s obsahom tejto rastliny ľuďom s problémami so spánkom, ochoreniami pečene a ľuďom s vysokým krvným tlakom
v prípade nadmerného užívania a prekračovania maximálnej dennej dávky sa môže vyskytnúť zvýšená podráždenosť, nervozita, strata koncentrácie a nespavosť
výnimočne sa môžu na začiatok užívania niektorých foriem vyskytnúť napríklad tráviace problémy, ale ide len o krátkodobý a prechodný jav

TABLETKY AKO IDEÁLNA FORMA

Ak chcete mať istotu, že vám nehrozí nadmerné užívanie, najlepšou formou sú tabletky. Pri nich máte jasné tak dávkovanie, ako aj inštrukcie týkajúce sa napríklad užívania vo vzťahu k jedlu alebo k niektorým látkam, ktoré by mohli vyvolať kontraindikácie.

Pestovanie doma

Pestovanie doma Napriek tomu, že Muira Puama je typický tropický strom, ktorý vyžaduje tropické klimatické podmienky, za istých okolností je možné ho pestovať aj u nás. Musíte sa ale zmieriť s tým, že nikdy nedosiahne svojej maximálnej výšky, nakoľko jedinou možnosťou, ako ho pestovať v našom podnebnom pásme, je fóliovník. Pôjde skôr teda o ministromček.

Ak sa rozhodnete pre pestovanie u nás, tu sú podmienky, ktoré strom potrebuje:

najdôležitejší je dostatok svetla, slnečného žiarenia, na ktoré je strom prirodzene zvyknutý
pestovanie je vo forme sadenia sadeníc alebo semien, v oboch prípadoch je na úvod dôležitá dostatočná vlhkosť
Muira Puama vyžaduje špeciálny substrát pre tropické rastliny, ktorý má správne pH a zároveň neobsahuje napríklad škodlivé živiny alebo škodcov
s hnojením to netreba preháňať, tu platí, že menej je viac
stromček treba neustále orezávať tak, aby sa nerozkonáril a príliš nevyrástol, kôru z neho treba ale používať len veľmi opatrne a v malých množstvách

Čaj, nálev, tinktúra aj tabletky

Čaj, nálev, tinktúra aj tabletky Muira Puama sa dá užívať vo viacerých formách. Môžete si napríklad kúpiť už hotové čaje, prípadne si doma spraviť z koreňa a kôry, ktorá sa dá kúpiť samostatne. Ak si chcete spraviť tinktúru, postačí vám k tomu bezfarebný alkohol. Ja však dávam najviac prednosť výživovým doplnkom vo forme tabliet.

Tu sú najčastejšie formy užívania rastliny:

Čaje a nálevy

V obchodoch so zdravou výživou sa dá kúpiť hotový čaj, ale môžete si ho napríklad aj pripraviť z usušenej rastliny, ktorú viete kúpiť aj v kilogramovom balení. Ak si budete robiť čaj alebo nálev, môžete dať 1 až 2 čajové lyžičky do vriacej vody a nechať lúhovať aspoň 10 či 15 minút. Chráňte však sušenú rastlinu pred vlhkosťou, slnečným svetlom a rôznymi pachmi, čiže ju treba skladovať na samostatnom mieste.

Tinktúry

Pripraviť si môžete aj domácu tinktúru, o kupovanej som zatiaľ nikde nič nenašiel. Ideálnym alkoholom na tinktúru bude neochutená čistá vodka, kde stačí vložiť zhruba 4 polievkové lyžice do pol litra alkoholu, povariť 20 minút a nechať odstáť aspoň 14 dní. Potom na povzbudenie ducha a oživenie energie môžete užívať pravidelne každý deň, keď pridáte 2 až 4 ml tinktúry napríklad do hrnčeka s vodou a citrónom.

Tabletky

Gélové kapsuly obsahujúce výťažky koreňa či kôry sú čoraz populárnejšou formou výživových doplnkov. V prípade Muira Puama máte na výber buď samostatné prípravky s obsahom len tejto rastliny, prípadne v dvojkombinácii s inou, alebo komplexné tabletky zamerané na posilnenie potencie či libida. Ja dávam prednosť druhej možnosti a pokiaľ budete aj vy užívať skutočne účinné značky takýchto tabliet, môžete vyťažiť z pozitívnych účinkov dreviny maximum pre svoj sexuálny život.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Užívanie a dávkovanie Muira Puama

Užívanie a dávkovanie Muira Puama Správne užívanie jednotlivých foriem je alfa a omega maximálneho využitia pozitívnych účinkov na organizmus. Ak sa chcete vyhnúť nežiaducim účinkom, nesmiete to preháňať s užívaním a určite musíte dodržiavať maximálnu dennú dávku. Pri kupovaných prípravkoch máte výhodu, že sa stačí držať inštrukcií od výrobcu.

Užívanie a dávkovanie by sa v každom prípade malo držať nasledovných zásad:

ak budete robiť domáci odvar, na pol litra nesmú isť viac ako dve čajové lyžičky surovej rastliny
pri tinktúre platí, že maximálne 20 gramov sa skombinuje s alkoholom, ideálne napríklad s vodkou
dlhodobo by mala byť maximálna denná dávka surovej rastliny v akejkoľvek forme najviac 2 gramy, pri väčšom dávkovaní hrozí nespavosť a podobné nežiaduce účinky
ak budete užívať tinktúru, maximom by mali byť 2 až 4 ml za deň
v prípade kupovaného čaju sa držte maximálnej dávky 1 hrnček za deň
ak ide o tabletky, dodržujte odporúčania od výrobcu

Ako fungujú tabletky s obsahom Muira Puama a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Muira Puama a prečo ich odporúčam V prípade, že by ste chceli užívať Muira Puama v tabletkovej forme, najlepším prostriedkom sú špeciálne tabletky na podporu erekcie a potencie. Ide o prípravky s komplexným zložením, kde nájdete nielen výťažok z tejto rastliny, ale aj výťažky a extrakty iných bylín či prírodné účinné látky podporujúce tak libido, ako aj lepšiu erekciu.

Tabletky sú špeciálne vyvinuté s cieľom podporiť potenciu:

  • Zloženie tabletiek je namixované tak, aby vplyvom účinných látok z prírodných afrodiziak alebo iných rastlín prišlo tak k lepšiemu stoporeniu, ako aj k zvýšeniu libida

Muira Puama nebýva síce v takýchto prípravkoch príliš často, ale v niektorých najznámejších značkách ju nájdete ako súčasť zloženia. Druhou možnosťou sú špeciálne tabletky vo forme výživových doplnkov, ktoré obsahujú len výťažok z tejto jednej rastliny, prípadne v dvojkombinácii napríklad s Ginkom.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Ak premýšľate o tom, či je lepšie kúpiť doplnky čisto obsahujúce len Muira Puama alebo komplexnejšie prípravky, ja odporúčam druhú možnosť. Tu sú dôvody:
princípom zloženia komplexných tabliet je maximálny účinok v oblasti potencie, čo sa prejaví viditeľnejším vplyvom
samotná Muira Puama nemôže napríklad aktívne ovplyvniť spermatogenézu a plodnosť, čo však komplexne zložený prípravok už dokáže
kombinácia látok v komplexných prípravkoch je namixovaná tak, aby sa potláčala drvivá väčšina nežiaducich účinkov, čo umožňuje aj dlhodobé užívanie

Veľkou výhodou je navyše dostupnosť takýchto tabliet aj bez lekárskeho predpisu či receptu. Ponuka tabletiek na podporu erekcie či libida je navyše veľmi pestrá a môžete si vybrať aj prípravky, ktoré okrem kompletného vplyvu na potenciu riešia napríklad oveľa dôraznejšie lepšiu erekciu, zvýšenie libida alebo zlepšenie plodnosti.

AJ INÉ BYLINY A RASTLINY

Muira Puama rozhodne nie je jediná rastlina, ktorá je dôležitá pre efektívnosť tabliet a iných prípravkov na potenciu či libido. Veľký dôraz by som kládol napríklad na Kotvičník, Ženšen, Macu, Gingko alebo Pestrec. Ideálna je kombinácia viacerých látok v jednom prípravku.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Napriek tomu, že príliš veľa tabliet s výťažkom či extrakom Muira Puama nie je na trhu, nemusíte si z toho vôbec robiť ťažkú hlavu. Existujú aj iné prípravky, ktoré obsahujú podobné rastliny z kategórie prírodných afrodiziak, ktoré s veľmi účinné a môžu vám pomôcť pri problémoch s erekciou, libidom alebo potenciou.

Môžem si to dovoliť tvrdiť na základe mojich bohatých skúseností s desiatkami prípravkov prírodného charakteru. Áno, nie všetky účinkujú na 100 %, ale ich sila je nespochybniteľná. Prejdime však konkrétne k tým značkám, ktoré u mňa pôsobili najlepšie:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.82

17 Hodnotení