Nadsemenníky

Nadsemenník je párový orgán, ktorý sa nachádza priamo na hornej a zadnej časti semenníka. Ide o ďalšiu súčasť reprodukčnej sústavy muža, pričom hlavná funkcia nadsemenníkov je pomoc pri dozrievaní spermií, vďaka čomu získavajú tieto mužské pohlavné bunky schopnosť oplodniť vajíčko. Zmyslom nadsemenníkov je priama podpora plodnosti u muža.

Ako to však už býva aj pri iných na prvý pohľad neviditeľných častiach pohlavnej sústavy, aj o nadsemenníky sa muži zaujímajú pomerne málo. Kým sa neobjaví nejaká bolesť, zápal, cysta alebo iný vážnejší príznak či problém, ich stav muži príliš neriešia.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Nadsemenníky a semenníky sú pritom spojené nielen fyziologicky tesnou blízkosťou, ale aj funkčne. Jedno bez druhého nemôže správne fungovať a pracovať. Ak chceme teda podporiť zdravie nadsemenníkov, musíme to spraviť komplexne aj so semenníkmi.

Čo sú nadsemenníky

Čo sú nadsemenníky Nadsemenníky sú spolu so semenníkmi dôležitou časťou vnútornej pohlavnej sústavy u mužov. Spoločne majú tieto dva orgány zásadný a najdôležitejší vplyv pre plodnosť muža z pohľadu produkcie, dozrievania a zlepšenia pohyblivosti mužských pohlavných buniek.

  • Nadsemenníky sú podlhovastý párový orgán v tvare stočeného kanálika, ktorý prebieha pozdĺž hornej časti a zadného okraja semenníka
  • Z hľadiska zloženia sa skladá nadsemenník z hlavy, tela a chvosta, pričom na dolnom okraji zadnej časti semenníka prechádza chvost plynulo do semenovodu
  • V nadsemenníku sa nachádzajú vývodné kanáliky a lalôčiky, kde spermie dozrievajú

Nadsemenník funguje ako zásobáreň zrelých spermií, pričom pre spermie poskytuje vhodné prostredie na dozretie. V tomto párovom orgáne získavajú mužské pohlavné bunky schopnosť pohybu a aj schopnosť oplodnenia vajíčka. Rovnako tu vzniká hlienovitý sekrét, ktorého zmysel je, že pomáha látkovej výmene spermií.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Samotný proces dozrievania spermií prebieha v nadsemenníkoch nasledovne:

na úvod spermie prichádzajú do nadsemenníka zo semenníka, kde sa zastaví ich pohyblivosť vplyvom kyslého sekrétu priamo v nadsemenníku
vďaka zastaveniu pohyblivosti nedochádza k strate ich energetických zásob, pričom sa pohybujú pasívne a môžu v prostredí nadsemenníka dozrievať
celá cesta nadsemenníkom a dozrievanie spermií trvá od 8 do 17 dní, pričom na konci sú buď uvoľnené ejakuláciou alebo príde k ich autolytickému rozpadu

V prípade, že sú spermie uvoľnené  ďalej z nadsemenníka, putujú cez kanálik nadsemenníka do semenovodu a ďalej do ejakulátu, kde sú procesom ejakulácie vymrštené cez močovú rúru von. Ak nepríde k tomuto spôsobu uvoľnenia, postupne sa spermie rozpadajú a sú fagocytované makrofágmi, ktoré sa označujú v tomto prípade ako spermatofágy.

Ohľadom nadsemenníkov by som chcel zmieniť ešte niekoľko zaujímavostí:

nadsemenník je svojim tvarom veľmi podobný kanáliku, ktorý obopína semenník, pričom ak by sa natiahol, dosiahol by dĺžku neuveriteľných 6 metrov
sekrét v nadsemenníku má kyslé prostredie, ktorého pH je 6,48 až 6,61, pričom spermie sú pred pôsobením kyslosti chránené koloidným obalom
ako som napísal vyššie, spermie sa v nadsemenníku pohybujú pasívne, čo v praxi znamená, že sa pohybujú riasami buniek výstelky

STERILIZÁCIA A NADSEMENNÍKY

V súvislosti s nadsemenníkmi nesmiem zabudnúť ani na jeden z typických mužských zákrokov a to sterilizáciu. Odborne sa tento proces nazýva vazektómia a dochádza pri ňom k odstránení časti semenovodu. Spermie sa tak z nadsemenníkov nedostanú do ejakulátu.

Príznaky spojené s nadsemenníkmi a čo môžu znamenať

Príznaky spojené s nadsemenníkmi a čo môžu znamenať Pokiaľ ide o negatívne príznaky spojené s nadsemenníkmi, najčastejšie sa objavujú buď bolesti alebo začervenanie celého mieška. Mnoho problémov býva spoločných tak pre semenníky, ako aj pre nadsemenníky, napríklad zápal môže prejsť z jedného orgánu do druhého. Obvykle sa symptómy prejavia na celom miešku.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Toto sú tie najčastejšie:

Bolesť a citlivosť: Bolesť alebo vyššia citlivosť mieška môže signalizovať najčastejšie zápal nadsemenníka alebo semenníka. Pokiaľ je však tento symptóm sprevádzaný začervenaním pokožky, jedná sa aj alergickú reakciu na pokožke mieška. Naopak, ak dochádza k výskytu bolesti spolu s fyziologickými zmenami, veľmi často ide o nádor alebo hydrokélu.

Začervenanie: Začervenaný miešok môže byť tiež spoločne s citlivosťou a bolestivosťou typickým prejavom alergickej reakcie, napríklad na zaparenie celej intímnej oblasti u muža. Na druhú stranu, spoločne so zvýšenou teplotou, zväčšením a nevoľnosťou ide o prejavy zápalu nadsemenníka. Ten môže byť spojený aj so zápalom semenníka a močových ciest.

Zväčšenie alebo opuch: Ak príde k zväčšeniu mieška, môže ísť najčastejšie o opuch spôsobený zápalom alebo fyziologickými poruchami. Kým zápal sa môže týkať semenníka aj nadsemenníka, pri fyziologických poruchách ide o problémy so semenníkmi. Takýmto spôsobom sa prejavujú varikokéla alebo hydrokéla, ktoré môžu byť sprevádzané aj bolesťami.

Zmenšenie a atrofia: Opačným prípadom je zmenšenie, ktoré sa nazýva aj atrofia. Tento príznak nepostihuje obvykle len nadsemenníky, ale obidva orgány, čiže aj semenníky. Môže ísť o prejav zápalu, nádoru alebo niektorých patologických fyziologických zmien, no zároveň aj o prirodzený prejav starnutia vplyvom poklesu testosterónu u mužov vo vyššom veku.

Hrčka alebo zdurenina: Ak sa na miešku objaví hrčka, môže ísť o príznak výskytu cysty alebo nádoru. Tie sa môžu týkať tak tkaniva semenníka, ako aj tkaniva nadsemenníka. Pokiaľ si u seba nahmatáte takto zreteľný a ohraničený útvar, najlepšie je absolvovať odborné vyšetrenie ultrazvukom. Môže ísť tiež o prejav hydrokély, čiže výpotku v oblasti mieška.

Poruchy, problémy a ochorenia spojené s nadsemenníkmi a semenníkmi

Poruchy, problémy a ochorenia spojené s nadsemenníkmi a semenníkmi Pri príznakoch som hovoril o tom, že viaceré symptómy značia nielen problém izolovaný v nadsemenníkoch, ale spoločné ochorenie týkajúce sa aj semenníkov. To isté platí aj o niektorých ochoreniach. Tie sa môžu vyskytovať viac u mužov v strednom a staršom veku, iné sú zas typické pre vývoj a dospievanie. Veľmi často však spolu súvisia.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Tu sú problémy a ochorenia, ktoré sú najčastejšie:

Zápal nadsemenníka: Najčastejším problémom spojeným s nadsemenníkom je jeho zápal, odborne epididymitída. Ide o ochorenie vznikajúce na infekčnom bakteriálnom alebo vírusovom podklade, ktoré sa prejavuje bolesťami, začervenaním pokožky, zväčšením mieška a zvýšenou teplotou. Pri liečbe sa uplatňujú antibiotiká a lieky tlmiace symptómy.

Zápal semenníka: So zápalom nadsemenníka býva spojený aj zápal semenníka, niekedy majú oba tieto zápaly pôvod v zápale močových ciest. Zápal sa prejavuje veľmi podobne, čiže dochádza k teplote, začervenaniu na miešku a bolestivému opuchu. Aj v tomto prípade sa nasadzuje farmakologická liečba, najčastejšie antibiotiká alebo kortikoidy.

Nádory nadsemenníka: Podobne ako semenníky, aj nadsemenníky môžu byť postihnuté vznikom nádorov. Tie môžu byť buď nezhubné alebo zhubné, pričom najčastejším typickým prejavom je vznik tvrdej hrčky, ktorý sa dá jednoznačne nahmatať. Ak ide o zhubný nádor, čiže rakovinu, môže prísť k prerasteniu do okolitých tkanív, napríklad aj do semenníka.

Cysta nadsemenníka: Ďalším problémom, ktorý sa týka špecificky len nadsemenníka, je cysta. Odborne sa jej hovorí spermatokéla a ide o nebolestivý guľovitý útvar s mäkkým a pružným tkanivom, ktorý je naplnený tekutinou alebo spermiami. Jeden nadsemenník môže postihnúť aj niekoľko cýst. Jedinou liečbou je ich odstránenie chirurgickou cestou.

Torzifikácia: Torzia sa týka už nielen nadsemenníka, ale najmä semenníka. Ide o stav pretočenia, ktorý môže nastať ako následok nesprávneho vývinu počas dospievania, prípadne ako následok úrazu. Pokiaľ je pretočenie semenníka s nadsemenníkom malé a neobmedzuje funkčnosť orgánov, nemusí sa riešiť. V opačnom prípade je potrebný operačný zákrok.

Varikokéla: Ďalším problémom, ktorý nesúvisí len s nadsemenníkom, ale oveľa viac a skôr so semenníkom, je varikokéla. Ide o stav kŕčových žíl, čiže o zmnoženie žíl a problém s odvodom krvi zo semenníka aj nadsemenníka. Pri tomto stave dochádza k hromadeniu krvi, ktorá nemôže odtekať a prichádza k poškodeniu tvorby spermií a ich dozrievaniu.

Hydrokéla: Ak príde k nahromadeniu tekutiny zvanej výpotok v oblasti medzi obalmi semenníka a mieška, ide o ochorenie zvané hydrokéla. Na úvod môže ísť o nebolestivý opuch, ale postupom času aj tu dochádza k narušeniu funkčnosti ciev a nastáva problém s prívodom alebo odvodom krvi. Podobne ako predošlé ochorenie, aj toto už treba riešiť operačne.

POZOR AJ NA NENÁPADNÉ SYMPTÓMY

Viacero ochorení a porúch súvisiacich s nadsemenníkmi alebo semenníkmi má spočiatku veľmi nenápadné prejavy. Viacero chorôb, najmä nádory, býva dokonca v prvých štádiách bez príznakov. Ak však už spozoruje akýkoľvek rizikový symptóm, zájdite za lekárom.

Ako zlepšiť a podporiť stav a funkciu nadsemenníkov a semenníkov

Ako zlepšiť a podporiť stav a funkciu nadsemenníkov a semenníkov Fungovanie semenníkov je s nadsemenníkmi prepojené a preto je cieľom zlepšiť stav a funkčnosť oboch orgánov. Od nich totiž závisí najmä plodnosť, no v istej miery aj potencia, nakoľko semenníky sa napríklad podieľajú aj na správnej úrovni sexuálneho apetítu.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong
  • Podpora a zlepšenie stavu semenníkov a nadsemenníkov by mali byť čo najviac prirodzené, mne sa osvedčila kombinácia režimových zmien a rastlinných prípravkov

Cieľom týchto opatrení je podporiť prirodzené fungovanie týchto dvoch orgánov primárne z pohľadu plodnosti. Existuje viacero prípravkov podporujúcich spermatogenézu, ktoré sú založené na prírodnom zložení. Samozrejme, nejedná sa o žiaden zázračný prútik, vďaka ktorému predídete všetkým problémom. Svoj význam to ale má.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Aj na základe vlastnej skúsenosti preto odporúčam tieto opatrenia:

vyhýbajte sa činnostiam, ktoré zvyšujú riziko úrazu, napríklad v prípade športu môže byť problémom bicyklovanie
negatívne vplývajú aj alkohol a fajčenie, obmedzte ich na úplné minimum
odporúčam tiež pravidelný sex a ejakulovanie, zabudnite na tzv. suché orgazmy
nevystavujte semenníky a ani nadsemenníky príliš vysokej teplote, napríklad tesnou spodnou bielizňou
zabudnite na dráždivé jedlá a nápoje, napríklad nadmerná konzumácia chilli alebo kofeínu môže spôsobiť problémy so žilami
pri kontakte s novým sexuálnym partnerom minimalizujte riziko prenosu nejakej infekcie či zápalu z močových ciest
ako som spomenul už vyššie, odporúčam užívanie rastlín podporujúcich produkciu spermií, mne sa osvedčili napríklad bylinkové čaje a výživové doplnky

Najčastejšie otázky o nadsemenníkoch

Najčastejšie otázky o nadsemenníkoch Muži sa na internetových fórach a v diskusiách najčastejšie o nadsemenníky zaujímajú z pohľadu plodnosti a kvality sexuálneho života celkovo. Niektoré otázky sú menej príjemné, iné zas skôr informatívne. Nakoľko je mojim cieľom rozobrať mužskú pohlavnú sústavu kompletne, rozhodol som sa na tie najviac kladené odpovedať:

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Môže ochorenie nadsemenníkov ovplyvniť plodnosť?

Áno. Kým v semenníkoch prichádza k spermatogenéze, čiže produkcii mužských pohlavných buniek zvaných spermie, v nadsemenníkoch dochádza k ich dozrievaniu a získaniu pohyblivosti. Neliečený zápal či nádor nadsemenníka môžu viesť aj k neplodnosti.

Existujú nejaké rizikové faktory pre problémy s nadsemenníkmi?

Áno, platí to najmä v prípade zápalu nadsemenníka. Tu je rizikovým faktorom prechod infekcie z močových ciest, nezriedka aj infekcie z kategórie pohlavne prenosných ochorení typu kvapavka alebo chlamýdie. Rizikovou skupinou sú všeobecne aj muži vo vyššom veku.

Má pre mužov zmysel absolvovať preventívne lekárske prehliadky?

Určite áno, nakoľko hoci existuje samovyšetrenie, väčšina mužov ho buď zanedbá alebo vykoná tak, že nie je možné nič odhaliť. Pri vizuálnom a najmä fyziologickom vyšetrení vie lekár postrehnúť aj tie najmenšie zmeny a odhaliť tak začínajúci zápal či cystu oveľa skôr.

Ovplyvní vazektómia nejakým spôsobom nadsemenníky?

Priamo nie, nakoľko pri vazektómii dochádza k prerušeniu semenovodov, ktoré sa nachádzajú až za nadsemenníkmi. Nepriamo však môže ovplyvniť takýto zásah veľkosť nadsemenníkov, no ide o minimálne zväčšenie 1 milimetra na šírku, čo je okom neviditeľné.

Môže častejší pohlavný styk naozaj zlepšiť fungovanie nadsemenníkov?

Áno, ide vlastne o podobný princíp, ako aj v prípade semenníkov. Pravidelný sex spolu s ejakuláciou podporuje tvorbu nových spermií a zároveň aj ich dozrievanie. Dochádza teda k neustálemu prírastku a úbytku, čo podporuje prevenciu napríklad voči zápalom.

Ako fungujú tabletky na podporu zdravia semenníkov a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na podporu zdravia semenníkov a prečo ich odporúčam Podporiť fungovanie semenníkov znamená nepriamo podporiť aj funkciu nadsemenníkov. Za účelom podpory plodnosti, čo je hlavný zmysel fungovania oboch zmienených orgánov mužskej pohlavnej sústavy, sa dajú užívať tiež aj rôzne byliny, v minulosti vo forme čaju.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Tie sú dnes dostupné v modernej forme voľne dostupných tabletiek:

  • Zloženie prípravkov je čisto prírodné a jeho zmyslom je pôsobiť na zdravé fungovanie semenníkov a podporiť ich funkciu spermatogenézy a stimulácie testosterónu

Oproti minulosti, kedy sme museli z rastlín prácne pripravovať rôzne čaje a odvary, máme dnes situáciu vďaka týmto produktom značne zjednodušenú. V tabletkách sú totiž extrakty alebo výťažky rastlín ako Pestrec mariánsky, Yerba Maté, Šalvia lekárska či Kotvičník zemný, ktoré patria medzi stáročiami overené prírodné stimulanty potencie.

Navyše, tieto tabletky majú viacero veľký plusov:

svojim zložením spadajú medzi voľne dostupné a voľne predajné výživové doplnky, čo znamená, že ich kúpite bez predpisu
majú veľmi dobrý pomer ceny a výsledkov, okrem lekárni ich môžete kúpiť aj cez internet, viacero výrobcov má totiž vlastný eshop
ich zloženie je pomerne bohaté, okrem rastlinných extraktov obsahujú aj aminokyseliny, vitamíny a minerály a preto pôsobia na celú pohlavnú sústavu

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Práve posledná zmienená výhoda, čiže širšie účinky, je podľa mňa najlepšia. Viacero prípravkov, aj tých, ktoré som ja sám skúsil, totiž pôsobilo napríklad aj na zlepšenie kvality erekcie alebo zvýšenie sexuálneho apetítu. To je podľa mňa najväčšie plus.

BEZPROBLÉMOVÉ UŽÍVANIE

Vďaka tomu, že v zložení absentujú syntetické účinné látky, je užívanie bezproblémové. Výskyt nežiaducich alebo vedľajších účinkov je minimálny, no objaviť sa niekedy môže alergická reakcia na niektorú rastlinnú zložku. Táto situácia je našťastie veľmi zriedkavá.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Za účelom podpory plodnosti a teda aj funkcie semenníkov a nadsemenníkov je k dispozícii viacero prípravkov. Ponuka je pomerne široká, no nemusí to mať len výhody. Okrem kvalitných značiek sa totiž nachádzajú na trhu aj tie menej kvalitné, ktoré lákajú užívateľov najmä nízkou cenou, no ich účinnosť v praxi je veľmi otázna.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Všeobecne platí, že najdrahšie riešenie je také, ktoré neprinesie nič. Vtedy nezáleží na tom, či ste zaplatili o niečo viac, alebo menej. Rovnako je to aj pri tabletkách, preto sa treba orientovať podľa referencií. Ja mám skúsenosti s nasledovnými prípravkami:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

5.00

1 Hodnotenie