Ovulačný test

Ovulačný test

Každá žena, ktorá už premýšľala nad otehotnením, skôr či neskôr narazila na pojem ovulačný test. Ide o test, ktorý je spôsobom fungovania podobný tomu tehotenskému, no jeho cieľom je nie potvrdiť tehotenstvo, ale pomôcť žene zistiť obdobie ovulácie. Toto obdobie je pre plodnosť a najmä otehotnenie najdôležitejšie.

Na trhu sú v ponuke najčastejšie dva typy testov a to ovulačný test z moču a ovulačný test zo slín. Neodlišujú sa ani tak tým, kedy je najlepšie testovať, dokonca ani cena nie je taká rozdielna. Iný je však princíp, ako takýto test funguje.

Ak sa chcete dozvedieť odpoveď nielen na túto otázku, ale aj na to, ktorý test je najlepší, aké sú skúsenosti žien s jednotlivými typmi alebo aká je spoľahlivosť a presnosť týchto testov, čítajte ďalej. Toto všetko teraz rozoberiem do posledného detailu.

Kedy je ovulačný test potrebný a ako funguje

Kedy je ovulačný test potrebný a ako funguje Ovulačný test neslúži na zistenie tehotenstva, ale na zistenie ovulácie. Jeho cieľom nie je určené presného termínu celej ovulácie, ale len ukázanie tých dní, kedy je počas ovulácie žena najviac plodná. Toto obdobie je pre počatie najvhodnejšie.

  • Ovulačné testy fungujú na princípe zistenia hladiny luteinizačného hormónu, ktorý je zodpovedný jednak za hladinu estrogénu a jednak za spustenie ovulácie
  • Počas ovulácie hladina tohto hormónu vzrastá a vďaka ovulačnému testu je možné zistiť, kedy je jeho úroveň najvyššia a teda je najvhodnejšia doba na počatie
  • Najčastejšie ukáže ovulačný test na obdobie 1 až 2 dni pred ovuláciou

Pozitívny ovulačný test môže potvrdiť najplodnejšie dni a dobu kedy sa snažiť o dieťa, no zároveň nemusí so 100 % istotou platiť, že negatívny test ukazuje na dni neplodné. Mnoho žien sa totiž pokúša využiť ovulačný test ako formu prirodzenej antikoncepcie, no tak to určite nefunguje. Rovnako tak nie je tento test určený namiesto tehotenského.

Ovulačný test

  • 100% garancia určenia plodných dní
  • citlivý, rýchly jednokrokový test
  • výsledok do 40 sekúnd

Podľa spôsobu aplikácie sú najčastejšie dva druhy testov:

prvým typom testu je ovulačný test z moču, ktorý funguje na podobnom princípe ako tehotenský test a hladinu luteinizačného hormónu zisťuje zo vzorky moču
druhým typom je ovulačný test zo slín, ktorý je spoľahlivejší a je možné ho použiť opakovane, pričom na zistenie hladiny hormónu využíva vzorku zo slín
ovulačné testy z moču môžu mať rôzny mechanizmus použitia, nemusí ísť len o klasický prúžkový test, ale aj o kazetový alebo najmodernejší digitálny

Na rozdiel od tehotenského testu nie je ovulačný test úplne jednorazová záležitosť, je potrebné testovanie a meranie opakovať viackrát. Pozitívny test môže byť aj viackrát, pričom ovulácia nastáva 12 až 48 hodín od posledného pozitívneho testu. To v praxi znamená, že aj po pozitívnom výsledku je treba spraviť ovulačný test ešte aspoň minimálne raz po ovulácii.

KEDY TESTOVAŤ

Ovulačný test nie je jednorazový a testovanie musí prebiehať viac dní medzi 10:00 a 20:00, no nikdy nie z prvého moču. Ovuláciu testujte vždy v rovnakú dobu a pred testovaním sa snažte nič nepiť a zároveň ani nemočiť aspoň 2 hodiny, aby bol výsledok čo najpresnejší.

Ovulačný test pre ženy – návod

Ovulačný test pre ženy - návod Hoci každý ovulačný test obsahuje príbalový leták a návod na použitie, aspoň pre ilustráciu som sa rozhodol priblížiť vám spôsob použitia a výhody či nevýhody jednotlivých typov ovulačných testov. Odlišujú sa totiž nielen tým, akým spôsobom prídu k výsledku, ale aj tým, aké jednoduché a pohodlné je ich ovládanie. Pozerať treba aj na rýchlosť získania výsledku.

Tu sú najčastejšie typy testov, ktoré u nás možno kúpiť:

Ovulačný test zo slín

Ako prvé si predstavíme ovulačné testy zo slín. Tester vyzerá ako rúž, no má vlastnosti mikroskopu. Naslinený prst položíte na špeciálne testovacie sklíčko, ktoré následne vložíte do testeru a počkáte obvykle 10 minút. Následne vizuálne zistíte, aký tvar má kryštalická štruktúra a podľa toho viete zistiť, či ste 3 dni, 2 dni alebo menej od najplodnejšieho obdobia.

Prúžkový ovulačný test

Najčastejším a najlacnejším typom sú prúžkové ovulačné testy. Prúžok sa vloží do moču vo vopred pripravenej nádobe na 10 sekúnd a potom sa položí na suché miesto. Ak sa objavia na teste obidve čiarky, výsledok je pozitívny. Pohodlnejšou a drahšou verziou je test, ktorý je možné nastaviť priamo na prúd moču a na druhej strane testovacej tyčinky sa objaví výsledok.

Kazetový ovulačný test

Pohodlnejšou a jednoduchšou verziou sú kazetové ovulačné testy. V ich balení možno nájsť špeciálne kvapkadlo, pomocou ktorého sa presný počet kvapiek podľa návodu nakvapká malým otvorom na testovaciu plochu. Následne sa postupuje už obvyklým spôsobom, čiže sa vyhodnotí počet prúžkov. Tie musia byť jasne viditeľné, ak nie sú, ovulácia ešte nenastala.

Digitálny ovulačný test

Tomuto testu sa hovorí aj ovulačný test na viac použití. Test sa skladá z testovacej tyčinky, ktorá sa vloží do prístroja a na ktorú sa aplikuje moč. Následne sa na digitálnom displeji ukáže ikonka, ktorá indikuje, či sa žena nachádza vo svojich najplodnejších dňoch a či je najvhodnejší čas na pohlavný styk. Nepoužité tyčinky je možné využiť nabudúce.

Ovulačný test

  • 100% garancia určenia plodných dní
  • citlivý, rýchly jednokrokový test
  • výsledok do 40 sekúnd

Najčastejšie otázky o ovulačnom teste

Najčastejšie otázky o ovulačnom teste Podobne ako pri tehotenských testoch, aj ovulačné testy sprevádza na internete veľká vlna záujmu. Stačí zájsť na niektoré známe ženské internetové fórum a pozrieť si diskusiu, ktorá je plná otázok ohľadom spoľahlivosti testov ale aj ich použití v praxi. Aby bol môj článok kompletný, tu sú najviac kladené otázky na túto tému:

Môže sa vyskytnúť negatívny ovulačný test a následne tehotenstvo?

Možné to je v zásade asi len chybou merania alebo chybným použitím samotného ovulačného testu. Otehotnieť bez ovulácie je pochopiteľne nemožné, no ak ste test použili nesprávne alebo predčasne a potom už nepoužili, takýto stav sa môže vyskytnúť.

Môže ovulačný test ukázať tehotenstvo?

Hormóny, ktoré sa využívajú na identifikáciu ovulácie a tehotenstva, čiže hCG a LH, sú si veľmi podobné. Za istých okolností teda skutočne môže ovulačný test ukázať tehotenstvo, ale nemusí to platiť vždy. Neukáže tiež tehotenstvo ani skôr, ako originálny tehotenský test.

Je možné, že sa vyskytuje pozitívny ovulačný test po menštruácii?

Áno, je to individuálne, hoci takáto situácia nie je úplne najrozšírenejšia. Niektoré ženy môžu mať ovuláciu v posledný deň menštruácie alebo v období tesne po jej skončení, takže sa môže pozitívny výsledok na teste zobrať aj tesne po menzese.

Ako dlho má byť pozitívny ovulačný test? 3 dni, 4 dni, menej, viac?

Pri väčšine testov platí, že ich pozitívny výsledok znamená, že ovulácia nastane v priebehu 24 až 48 hodín, jedinou výnimkou je test zo slín, ktorý môže určiť časové obdobie aj 3 dni vopred. Po jednom pozitívnom teste treba ale pokus ešte raz opakovať pre potvrdenie testu.

Čo ak sa objavuje v teste slabá čiarka?

Hovorí to každý príbalový leták k testom: slabá čiarka ešte nič neznamená. Práve za týmto účelom obsahujú testy aj kontrolný prúžok, testovať ovuláciu treba dovtedy, kým nebude testovacia čiarka rovnako alebo ešte viac silná, ako tá kontrolná.

Ovulačný test

  • 100% garancia určenia plodných dní
  • citlivý, rýchly jednokrokový test
  • výsledok do 40 sekúnd

STÁLE NEGATÍVNY OVULAČNÝ TEST

Mnoho žien sa pýta aj na to, či môže byť stále negatívny ovulačný test. Táto situácia nastáva napríklad v prípade neprítomnosti ovulácie, čo signalizuje hormonálne problémy. Druhá, pravdepodobnejšia možnosť je, že treba jednoducho skúšať ovulačné testy dlhšiu dobu.

Ako zlepšiť a podporiť plodnosť u ženy

Ako zlepšiť a podporiť plodnosť u ženy Nestačí si len zisťovať ovuláciu a testovať najplodnejšie dni, pre plodnosť je treba urobiť aj niečo aktívne. Rozhodol som sa preto zaradiť aspoň v stručnosti niekoľko dôležitých tipov a pravidiel, ktoré môžu zvýšiť plodnosť u žien. Možno sa to nezdá, ale aj obyčajné potraviny či trávenie voľného času sú veľmi dôležité.

Tu sú tipy na zlepšenie plodnosti:

zvýšte príjem minerálov a vitamínov, napríklad dôležité sú Selén, Zinok, Železo, vitamín C a D, no najdôležitejšia je kyselina listová
vyhýbajte sa stresu a naopak, doprajte si dostatok mentálneho oddychu a regenerácie
určite skoncujte s alkoholickými nápojmi, kofeínom a samozrejme aj s fajčením
snažte sa udržiavať zdravú hmotnosť, takže športuje a buďte v pohybe
ak chcete zlepšiť šance na úspešné tehotenstvo, začnite užívať fytoestrogény, čiže rastlinnú obdobu ľudských estrogénov
existujú aj rôzne rastlinné tabletky na podporu plodnosti, ktoré kúpite bez predpisu

Ako fungujú jednotlivé ovulačné testy a ktoré odporúčam

Ako fungujú jednotlivé ovulačné testy a ktoré odporúčam Kúpiť si ovulačný test nie je žiaden problém a to ani online v niektorej internetovej lekárni. na výber sú viaceré značky aj typy ovulačných testov, či už ide o testy z moču alebo zo slín. Všetky fungujú na tom istom princípe, čiže zisťovaní hladiny luteinizačného hormónu.

Bez ohľadu na to, ktorý test si vyberiete, pamätajte na najdôležitejší princíp:

  • Ovulačný test by mal poskytnúť čo najviac spoľahlivé výsledky v kombinácii s pohodlným a jednoduchým použitím, pričom práve praktickosť je najdôležitejšia

Netreba zabúdať, že ovulačný test sa na rozdiel od tehotenského používa oveľa častejšie a preto by ste mali pri výbere zamerať na čo najlepšiu použiteľnosť. Ideálne sú jednokrokové ovulačné testy a vybrať by ste si mali po overení spoľahlivosti danej značky čo možno najväčšie balenie, aby to bolo finančne výhodné.

Ovulačný test

  • 100% garancia určenia plodných dní
  • citlivý, rýchly jednokrokový test
  • výsledok do 40 sekúnd

Pri výbere konkrétneho ovulačného testu sledujte ešte 3 nasledujúce vlastnosti:

čo všetko nájdete v balení ovulačného testu a či tam nechýba nejaké príslušenstvo alebo doplnky, ktoré by mohli zjednodušiť jeho použitie v praxi
aká je presnosť a aká je citlivosť ovulačného testu, pričom v tejto kategórii víťazia jednoznačne digitálne testy s citlivosťou umožňujúcou zistenie až o 4 skôr
aká je značka ovulačného testu, pričom bez ohľadu na to, že by som chcel nejakú značku zvýhodniť, pripomínam, aby ste používali vždy len jednu a tú istú

Pri výbere si treba ujasniť aj to, koľko chcete do testu investovať. Najdrahším variantom je rozhodne digitálny ovulačný test, no je možné ho použiť aj viackrát a vykazuje najlepší pomer pohodlného ovládania, rýchleho zistenia výsledku a pomerne vysokej spoľahlivosti.

UŽITOČNÉ PRÍSLUŠENSTVO

Na prvý pohľad zbytočnosť, no moja partnerka tvrdí opak. K ovulačnému testu by ste si mali určite zakúpiť aj bazálny teplomer, niekedy nazývaný aj ovulačný minipočítač. Na základe merania bazálnej teploty vám môže bližšie určiť plodné dni a tiež presne určiť dni ovulácie.

Ovulačné testy, ktoré vyskúšala partnerka a jej skúsenosti s nimi

Ovulačné testy, ktoré vyskúšala partnerka a jej skúsenosti s nimi Moja partnerka má skúsenosti s oboma typmi ovulačných testov, či už ide o ovulačné testy využívajúce zisťovanie moču, alebo testovanie slín. Jej skúsenosti ukazujú, že veľké rozdiely tu nie sú, takže v tomto ohľade vám určite nebudem radiť, ktorý spôsob testovania preferovať. Isté ale je, že by ste si mali dať záležať na kvalite.

Pozrite si rôzne recenzie a hodnotenia jednotlivých značiek testov, skúste si vyhľadať skúsenosti s ich používaním. Ak by ste chceli vedieť, s ktorými ovulačnými testami bola najviac spokojná moja partnerka, v nasledujúcej tabuľke nájdete ich prehľad:

Ovulačný test

  • 100% garancia určenia plodných dní
  • citlivý, rýchly jednokrokový test
  • výsledok do 40 sekúnd

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.20

25 Hodnotení

Chcem kúpiť