Pedikulóza – filcky

Pedikulóza - filcky

Pedikulóza, nazývaná niekedy tiež ľudovo aj filcky, je veľmi nepríjemné ochorenie, ktorého pôvodcom je Voš ohanbia. Ide o parazita, ktorý sa prichytí na vlasový folikul a svojim tvarom pripomína malého kliešťa. Tento cudzopasný hmyz nevydrží bez človeka dlhšie ako 24 hodín, potrebuje hostiteľský organizmus. Jeho prenos je najmä pohlavným stykom.

V mnohých prípadoch dochádza k združeniu tejto infekcie aj s ďalšími, napríklad niektorou hepatitídou alebo trichomoniázou. Pedikulóza síce nepredstavuje pre zdravie a pohlavnú sústavu také ohrozenie, ako v prípade iných pohlavných chorôb, ale je aj tak nepríjemné.

Vzhľadom na jeho jednoduché rozšírenie a výskyt aj u nás, rozhodol som sa mu venovať komplexný a detailný článok. V ňom sa pozrieme na všetky dôležité informácie, či už ide o príznaky, pôvodcu, ktorým je Voš ohanbia, prenos, priebeh a aj liečbu choroby.

Čo je pedikulóza / filcky

Čo je pedikulóza / filcky Pedikulóza patrí medzi pohlavne prenosné ochorenia, ktoré postihujú vonkajší genitál a ich výskyt je viazaný na miesta ochlpenia v intímnej oblasti. Techniky ide o zavšivenie v ochlpení vonkajšieho genitálu, môže ale ísť aj o výskyt na tvári, hrudníku a podpazuší.

  • Pedikulóza je infekčné a zápalové ochorenie spôsobené parazitom Voš ohanbia
  • Parazit sa na postihnutom mieste uhniezdi pri vlasovom folikule, začne cicať krv a spôsobí tak zápal, niekedy sa k tomu pridruží tiež aj sekundárna infekcia
  • Najčastejším spôsobom prenosu Vši ohanbia je priamy sexuálny kontakt

Medzi partnermi sa môžu filcky šíriť blízkym telesným kontaktom s postihnutou časťou, čiže s genitálnym ochlpením. Výnimočne môže ísť aj o prenos prostredníctvom používania posteľnej bielizne, čo je tiež rezervoár parazitov a ich lariev. Jedna Voš ohanbia vie naklásť až 30 vajíčok za 3 týždne, z ktorých sa do týždňa vyliahnu nové vši.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Pokiaľ ide o spôsob prenosu a mechanizmus infekcie, ten je pri pedikulóze nasledovný:

prostredníctvom priameho kontaktu s infikovanou časťou tela, čiže intímnou oblasťou a genitáliami, príde k prenosu ochorenia z pôvodného hostiteľa na nového
následne sa Voš ohanbia na postihnutom mieste usadí pri vlasovom vačku, kde naruší pokožku, nakoľko sa živí cicaním ľudskej krvi
vplyvom narušenia pokožky dochádza k vzniku infekcie a zápalu, k čomu sa pridružia typické príznaky ako začervenanie daného miesta a jeho intenzívne svrbenie
pri neliečení potom dochádza k postupnému prenosu na ďalšie časti tela s ochlpením a to najmä v dôsledku rýchleho množenia sa parazita pri vhodných podmienkach

Problémom pri nedostatočnej liečbe je neskoršie rozšírenie tejto parazitárnej infekcie do celého tela. Z intímnej oblasti sa totiž môže veľmi ľahko dostať na obočie, bradu, ochlpenie na hrudi alebo v podpazuší a neskôr aj na ostatné ochlpené miesta na tele.

INKUBAČNÁ DOBA

Od momentu infekcie po prvé prejavenie sa príznakov, ktoré súvisia s infekciou či zápalom na postihnutom mieste, je veľmi krátka doba. Obvykle je to 6 až 8 dní. Dodatočne sa môže tiež vyskytnúť aj sekundárna infekcia, napríklad bakteriálneho pôvodu alebo vo forme ekzému na pokožke.

Pedikulóza / filcky a ich príznaky a prejavy

Pedikulóza / filcky a ich príznaky a prejavy Voš ohanbia spôsobuje na postihnutých miestach zápaly a infekcie v dôsledku cicania krvi z pokožky a narušenia jej celistvosti. Výsledkom týchto infekcií a zápalov sú ich sprievodné prejavy týkajúce sa podráždenia pokožky a jej vrchnej vrstvy. Bezpríznaková forma pedikulózy nehrozí, takže ochorenie sa dá vždy identifikovať.

Toto sú najčastejšie prejavy, ktoré filcky so sebou prinášajú:

prvotným príznakom je začervenanie postihnutého miesta v dôsledku podráždenia pokožky vplyvom zápalu či infekcie
ďalej nasleduje úporné svrbenie, ktoré vzniká práve ako následok infekcie
po uštipnutí možno tiež pozorovať modrasté vyrážky s veľkosťou niekoľko centimetrov, na spodnej bielizni potom môžete vidieť hrdzavé fľaky

Úvodné príznaky sa môžu zhoršiť vtedy, ak sa budete na postihnutých miestach s väčšou intenzitou škriabať. Príde tak k ešte väčšiemu narušeniu pokožky, k čomu sa pridajú ďalšie zápaly a s nimi spojené ďalšie prejavy.

Príčiny, rizikové faktory a prenos pedikulózy / filciek

Príčiny, rizikové faktory a prenos pedikulózy / filciek Filcky, čiže pedikulóza, sú infekčným ochorením prenášaným najmä pohlavným stykom, ktorý má parazitárny pôvod. Za infekciou je Voš ohanbia, malý organizmus, ktorý patrí medzi cudzopasníkov parazitujúcich na hostiteľovi, v tomto prípade na človeku.

Pokiaľ ide o pôvodcu, prenos a rizikové faktory, toto sú tie najdôležitejšie:

Parazitárna infekcia Voš ohanbia: Príčinou vzniku pedikulózy je už spomínaný mikroorganizmus, ktorý patrí medzi cudzopasný hmyz. Voš ohanbia je vo veľkosti kliešťa, pričom sa dokáže prichytiť na folikulu chlpu alebo vlasu. Tu sa usadí, začne sa živiť cicaním krvi a klásť vajíčka nazvané hnidy. Týmto spôsobom sa aj rozširuje ďalej.

Prenos pohlavným stykom: Medzi partnermi býva pedikulóza prenosná najčastejšie formou priameho pohlavného styku. Ide o každý pohlavný styk, kde dochádza k priamemu kontaktu s genitálnym ochlpením, čiže o klasický vaginálny styk, ale aj o orálny alebo análny sex. Aby ste sa nakazili, stačí aj pomerne krátky kontakt.

Prenos iným priamy kontaktom: Okrem pohlavného styku je možný prenos Vši ohanbia aj priamym kontaktom s inými časťami ľudského tela, kde sa nachádza ochlpenie alebo vlasy. Ide napríklad o ochlpenie na stehnách a lýtkach, ochlpenie v podpazuší a na hrudníku, alebo o ochlpenie na tvári, u mužov najčastejšie na brade, všeobecne napríklad na obočí.

Prenos dotykom kontaminovaného predmetu: Pokiaľ ide o nepriamy kontakt, kedy neprichádza k styku medzi dvoma možnými hostiteľmi, prenos môže byť aj cez infikované predmety. Najčastejšie ide o posteľnú alebo osobnú bielizeň, čiže matrac, prikrývky, vankúše, paplóny, deky alebo spodnú bielizeň. Všade tu sa môže na istú dobu Voš lonová prichytiť.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Priebeh, fázy a vývojové štádia pedikulózy / filciek

Priebeh, fázy a vývojové štádia pedikulózy / filciek Hoci je inkubačná doba Vši lonovej pomerne krátka, životnosť jedného organizmu aj spôsob rozmnožovania parazita predurčuje pedikulózu k dlhodobejšiemu priebehu. Choroba je veľmi nepríjemná najmä svrbením, no počas rôznych štádií sa prejavuje aj iným spôsobom.

Tu je priebeh filciek aj s tým, ako nasledujú jednotlivé fázy:

Prvé štádium: Na úvod prichádza k infikovaniu nového hostiteľa a to buď priamym kontaktom s pôvodným hostiteľom alebo nepriamo prostredníctvom použitia posteľnej alebo osobnej bielizne. Voš ohanbia sa prichytí na vlas alebo ochlpenie, najčastejšie v intímnej oblasti po nechránenom pohlavnom styku a začne sa uhniezďovať.

Druhé štádium: Druhá fáza je charakteristická tým, že parazit prichytený na vlasový folikul, začína cicať krv, čím sa živí. Následkom narušenia štruktúry pokožky dochádza k jej zápalu na postihnutom mieste, čo sa prejaví svrbením. To prichádza postupne, no naberá na intenzite. Zároveň dochádza k nakladeniu vajíčok a rozmnožovaniu sa Vši ďalej.

Tretie štádium: Tretia fáza je hlavne o rozširovaní sa z dospelých vajíčok. Do 14 dní od vyliahnutia nových parazitov nastáva u ďalšej generácii pohlavná zrelosť a nové Vši tak získavajú schopnosť sa ďalej šíriť. K vonkajším príznakom pridajú modrasté vyrážky a infekcia sa rozširuje ďalej. Prejsť môže aj do ďalších častí tela s ochlpením.

Štvrté štádium: V poslednom štádiu dochádza k napadnutiu prakticky celého tela a to všade tam, kde sa nachádza nejaké ochlpenie alebo vlasy. Nakoľko je už svrbenie neznesiteľné a pacient sa všade škriabe, dochádza k ešte horšiemu narušeniu celistvosti pokožky a jej podráždeniu. Výsledkom sú ďalšie pridružené infekcie a ekzémy.

Diagnostika pedikulózy / filciek

Diagnostika pedikulózy / filciek Ako sa filcky prejavujú? Prvé príznaky začínajú až v momente väčšieho rozšírenia infekcie, kedy si človek všimne intenzívnejšie svrbenie. V mnohých prípadoch je však takýto príznak už prejavom pokročilého napadnutia a rozšírenia parazitmi. Na potvrdenie diagnózy, ale aj miesta či miest infekcie, je potrebná séria viacerých testov a vyšetrení.

Diagnostika je preto komplexnejšia a zahŕňa najmä tieto formy:

anamnéza – na úvod diagnostiky sa vykonáva anamnéza, počas ktorej lekár zisťuje prítomnosť konkrétnych príznakov, napríklad svrbenia, ale aj rizikových faktorov
fyziologické vyšetrenie – po anamnéze nasleduje priame vyšetrenie najčastejších miest výskytu infekcie pohľadom, prípadne aj s využitím lupy
mikroskopické testy – pre potvrdenie nákazy sa odoberie vzorka z postihnutej oblasti, ktorá sa zasiela na mikroskopické testy, tie môžu nájsť aj larvy parazitov
určenie infekčných oblastí – posledným dôležitým vyšetrením v rámci diagnostiky je stanovenie napadnutých oblastí a ich ohraničenie kvôli následnej liečbe

Muži môžu absolvovať vyšetrenia u dermatovenerológa, ženy u gynekológa. Ak je infekcia už pokročilá a aj viac rozšírená, je predpoklad, že trvá dlhšiu dobu. V tomto prípade môžu vzniknúť aj sekundárne bakteriálne alebo ekzémové infekcie, tie treba diagnostikovať tiež.

VYŠETRENIE AJ NA ĎALŠIE OCHORENIA

Vzhľadom na to, že s pedikulózou a parazitárnou infekciou Vši ohanbia bývajú veľmi často spojené aj iné infekčné ochorenia, vykonávajú sa vyšetrenia a diagnostické testy aj so zameraním na ne. Ide hlavne o trichomoniázu, hepatitídu B, syfilis, kvapavku a niekedy býva pridružená aj infekcia HIV.

Riešenie a liečba pedikulózy / filciek

Riešenie a liečba pedikulózy / filciek Vzhľadom na to, že pedikulóza je parazitárne infekčné ochorenie, musí byť liečba komplexná a zahŕňať prostriedky s viacerými spôsobmi pôsobenia. Cieľom je zlikvidovať všetkých parazitov, ale tiež znížiť riziko opätovnej infekcie. Liečbu preto podstupuje aj okolie pacienta.

Ako sa filcky liečia? Terapia má 3 formy:

Antiparazitná liečba

Prvou cestou je priame pôsobenie voči parazitom, čiže voči Vši ohanbia. To spočíva v aplikácii rôznych prípravkov na vonkajšie použitie, ktoré obsahujú tzv. pedikulocidné látky. Ide o látky účinné voči všiam všeobecne, ktoré ich usmrcujú a zároveň spôsobia ich odplavenie mimo organizmus. Tieto prípravky môžu mať formu šampónov, mlieka aj sprejov.

Symptomatická liečba

Okrem priamej terapie je veľmi dôležitá aj ta nepriama, ktorá je zameraná na príznaky a sprievodné javy súvisiace s pedikulózou. Najčastejšie ide o dva typy prípravkov, prvým sú prípravky zmierňujúce svrbenie s obsahom antihistaminík, druhým prípravky na potlačenie sekundárnych infekcií, najmä antibakteriálne krémy alebo krémy pôsobiace na ekzémy.

Režimové opatrenia

Treťou formou terapie je pôsobenie na okolie pacienta a to s cieľom minimalizovať možnosť opakovanej infekcie. Za týmto účelom sa dezinfikuje vyvarením spodná a posteľná bielizeň, prípadne ja osobne by som odporúčal ju vyhodiť a viac nepoužiť. Súčasťou prevencie do budúcnosti môže byť aj vyholenie vlasov a iných potenciálne postihnutých oblastí na tele.

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Časté otázky o pedikulóze / filckách

Časté otázky o pedikulóze / filckách Voš ohanbia je parazit, ktorý síce nebýva až tak často rozšírený a pedikulóza nie je ochorením s takým rozšírením, ako niektoré známejšie pohlavne prenosné choroby, ale muži aj ženy sa o túto tému na internetových fórach aj tak zaujímajú. Tu sú najčastejšie otázky:

Je možné sa nakaziť pedikulózou aj pri použití kondómu?

Áno, nakoľko v prípade tohto pohlavne prenosného ochorenia nespočíva prenos pomocou sekrétov z vagíny alebo semena, ale priamym kontaktom s vonkajšou časťou genitálu. Použitie kondómu teda nijako neznižuje riziko infikovania sa.

Dá sa voči Vši ohanbia očkovať alebo iným spôsobom získať imunita?

Bohužiaľ, imunizácia nie je možná žiadnym spôsobom. Vakcína ani očkovanie neexistujú, pedikulóze sa dá predchádzať jedine vhodnými preventívnymi opatreniami. Ani po prekonaní infekcie nevzniká v tele trvalá imunita, filcky sa teda môžu objaviť opakovane.

Ak chcem oprať posteľnú bielizeň alebo spodné prádlo, ako to spraviť?

Aby ste zabili vši, je potrebná teplota prania minimálne 70 stupňov Celzia. Tu nastáva problém, že väčšina domácich práčok takúto teplotu nezvláda, je teda lepšie dať bielizeň do profesionálnej čistiarne. Použiť tiež treba špeciálne prípravky na odvšivenie.

Môže pedikulóza spôsobiť neplodnosť?

Našťastie nie. Ani pri výskyte najväčších komplikácií sa netreba obávať, že by parazit mohol preniknúť do vnútra pohlavnej sústavy a spôsobiť narušenie plodnosti. Jeho prirodzeným miestom výskytu je len vonkajší genitál a jeho ochlpenie.

Čo robiť, ak sa na posteľnej alebo spodnej bielizni objavia fľaky?

V tomto prípade nejde o nejaký prejav komplikácií, ale o príznak prítomnosti Vši ohanbia. Hnedé fľaky sú z exkrementov, ktoré parazit produkuje, mierne hrdzavé fľaky vznikajú pri puknutí vši. Objaviť sa môže aj krv, najčastejšie z poraneného miesta.

Ako fungujú lieky na pedikulózu / filcky

Ako fungujú lieky na pedikulózu / filcky Nakoľko je pedikulóza ochorenie postihujúce vonkajšiu časť pohlavnej sústavy, najmä ochlpený genitál, využívajú sa ako liečivá prípravky s vonkajším pôsobením. Tie sa aplikujú na všetky postihnuté oblasti, takže aj na iné miesta s výskytom ochlpenia.

Tu sú najčastejšie prípravky používané na liečbu:

  • Základom terapie sú špeciálne šampóny a mlieka s obsahom pyretrínov alebo lindanu, pri aplikácii na ohanbie sa používa najčastejšie sprej alebo šampón Orthosan

Pokiaľ ide o postihnutie vlasov, používajú sa antiparazitné šampóny, ktoré sa nanesú na vlasy, nechajú sa 5 až 8 minút pôsobiť a potom sa zmyjú oplachom. Využívať sa môžu aj rôzne gély a telové mlieka s obsahom chemických aj prírodných účinných látok určené na rozotieranie na postihnuté miesta. Niektoré však môžu byť problémové v tehotenstve.

LIEČIŤ SA MUSÍTE NIELEN VY, ALE AJ OKOLIE

Predpokladom, ako sa vyhnúť opakovanej infekcii, je preliečenie nielen pacienta postihnutého pedikulózou, ale aj jeho okolia. To zahŕňa tak dezinfekciu jeho osobnej a posteľnej bielizne, prípadne ideálne ich výmenu, ale aj liečbu blízkych osôb.

Prevencia pedikulózy / filciek

Prevencia pedikulózy / filciek Nakoľko očkovanie nie je možné a ochorenie je veľmi nepríjemné svojimi prejavmi, veľký dôraz treba aj vo vlastnom záujme klásť na prevenciu. Ak sa už vo vašej blízkosti filcky objavia, najlepšia prevencia je mať čo najmenej kontaktu s kontaminovaným človekom alebo jeho okolím. Platí to nielen o sexuálnom, ale aj inom kontakte.

Prevencia by mala pokrývať viacero oblastí:

sexuálny styk – nakoľko sa pedikulóza prenáša priamym pohlavným stykom, v prípade podozrenia na riziko sa treba strániť akéhokoľvek sexuálneho kontaktu
iný priamy kontakt – nielen sexuálny styk, ale aj iný fyzický kontakt s miestom infekcie môže byť rizikový pre prenos, takže aj takéhoto kontaktu sa treba strániť
nepriamy kontakt – súčasťou prevencie je nepoužívanie spoločnej posteľnej alebo osobnej bielizne a ani bielizne, kde by hrozilo riziko kontaminácie Všami
osobná hygiena – ak sa pohybujete v prostredí s možnou kontamináciou, treba dbať viac na zvýšenú osobnú hygienu a bielizeň prať pri vyšších teplotách

Kondómy

  • diskrétne doručenie
  • výhodné balenia a zľavy
  • všetky druhy na jednom mieste
  • bohatý výber
  • kvalitné značky

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Ani aplikácia všetkých týchto opatrení nemusí znamenať 100 % istotu. Hneď, ako bude existovať oprávnené podozrenie, že mohlo prísť k nakazeniu sa, je lepšie aj preventívne vyhľadať lekára a absolvovať vyšetrenie. Predídete tak väčšiemu rozšíreniu infekcie.

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.00

4 Hodnotení