Pestrec mariánsky – Silybum marianum

Pestrec mariánsky - Silybum marianum účinky, užívanie a skúsenosti

Pod názvom Pestrec mariánsky, Ostropestrec mariánsky alebo Silybum marianum, sa skrýva rastlina pôvodom z oblasti Kanárskych ostrovov, Malej Juhozápadnej Ázie, čiastočne aj zo Stredomorskej oblasti. Ak sa na ňu pozriete prvýkrát, bude sa podobať na u nás rozšírený bodliak, ktorý nájdete na takmer každej lúke alebo pri každej poľnej ceste.

Hoci sa to zrejme nezdá, ide o rastlinu dôležitú aj pre erekciu a potenciu, okrem iných účinkov samozrejme. Síce ju nenájdete vo väčšine tabliet určených na podporu erekcie.

To je aj dôvod, prečo som si ju všimol a začal o nej zisťovať viacero informácií. A viete, na čo som prišiel? Že ide o bylinu, ktorá je dôležitá nielen pre náš sexuálny život, ale aj pre zdravie napríklad pečene. Poďme si teda Ostropestrec predstaviť bližšie.

Pestrec mariánsky: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Pestrec mariánsky: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Silybum marianum, ako znie vedecký názov tejto zelenej rastliny s typickými fialovými kvetmi, svojim výzorom až veľmi nápadne pripomína bodliaky, ktoré u nás rastú takmer všade. Rastlina pochádza ale z oblastí, ktoré sú od nás veľmi vzdialené, pričom známa sa stala najmä pre využitie kvetov, listov a plodov v ľudovom liečiteľstve.

  • Ostropestrec dorastá do výšky najviac 1 až 2 metrov a rastie ako jednoročná alebo dvojročná rastlina
  • Rastlina má typické laločnaté listy s ostňami, ale aj kvet fialovej či purpúrovej farby
  • Pestrec nie je náročný na pestovanie a u nás ho možno nájsť najmä ako okrasnú rastlinu

Hoci rastlina na prvý pohľad nevyzerá nijako nápadne, to najdôležitejšie sa skrýva v jej vnútri. Plody Pestreca obsahujú mimoriadne prospešný a účinný antioxidant silymarín, ktorý má význam pri ochrane pečene pred jedmi a toxínmi, ktoré môžu vyvolať jej zápal, stukovatenie alebo aj cirhózu.

Jeho využitie je ale omnoho širšie:

Pestrec je veľmi dobrý prostriedok na detoxikáciu organizmu a pomáha aj pri problémoch s trávením
ak chcete znížiť cholesterol alebo regulovať hladinu cukru, môžete túto rastlinu vo forme výživových doplnkov tiež využiť
vďaka tomu, že výťažok z neho patrí medzi najlepšie antioxidanty, využíva sa aj na podporu napríklad pri chemoterapii

Pestrec mariánsky - Silybum marianum

  • Unikátna kombinácia prírodných látok
  • Detoxikácia a očista organizmu
  • Vitalita a energia
  • Zdravie pečene

Vďaka tomu, že rastlina je bohatá aj na nenasýtené mastné kyseliny, pomáha pravidelné a správne užívanie Pestreca lepšie do tela vstrebať viaceré minerály a vitamíny. Samozrejme, dôležitý je Pestrec aj pre erekciu a potenciu, nakoľko pomáha oveľa lepšiemu prekrveniu pohlavných orgánov, čo má priamo vplyv na kvalitu stoporenia penisu.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Nakoľko priamo tu nemám toľko priestoru, aby som sa o rastline rozpisoval detailnejšie, napríklad ohľadom jej rozšírenia, opisu alebo detailnejšom využití, dávam vám do pozornosti lepší zdroj a to konkrétne tento článok na Wikipédii.

Látky a zloženie rastliny Silybum marianum

Látky a zloženie rastliny Silybum marianum Ostropestrec je známy najmä kvôli svojej látke silymarín, ktorá preukázateľne pozitívne vplýva na ochranu pečene. Z nášho pohľadu, teda z pohľadu vplyvu na potenciu a erekciu, však obsahuje bylina oveľa viac zaujímavých zložiek.

Toto sú najdôležitejšie účinné látky obsiahnuté v Ostropestreci:

Flavolignany: Spomínaný silymarín patrí medzi flavolignany, na ktoré je rastlina naozaj veľmi bohatá. Okrem silymarínu A a B sa tu nachádzajú aj silydianín a silychristín. Flavolignany majú hepatoprotektívny účinok, čiže ochraňujú bunky pečene a to jednak pred poškodením, ale napríklad aj v rámci očistenia od otravy hepatotoxickými jedmi.

Aminokyseliny: Aminokyseliny sú pre náš organizmus veľmi prospešné, ale naše telo si ich nevie vyrobiť samo a preto je nútené prijímať ich z okolitých zdrojov. V Pestreci mariánskom sú aminokyseliny bohato zastúpené a aj vďaka tomu má rastlina regeneračnú a antioxidačnú funkciu.

Flavonoidy: Antioxidačné účinky majú aj flavonoidy, podobne pomáhajú aj pri zápaloch a infekciách vírusového charakteru. Rovnako tak pozitívne vplývajú na kardiovaskulárny systém a zlepšujú stav a zdravie ciev aj srdca. Aj vďaka nim pomáha Silybum marianum zlepšeniu prekrvenia genitálnej oblasti a ochrane ciev v pohlavnom úde, čo zlepšuje jeho schopnosť stoporenia a erekcie.

Kyseliny a oleje: V plodoch sa veľmi významne nachádza kyselina olejová, známa omega-9 mastná kyselina, ktorá patrí medzi najzdravšie typy tukov v strave. Nachádza sa napríklad aj v olivovom oleji, ale veľmi silné zastúpenie má aj v Ostropestreci. Nájdete tu aj veľa nenasýtených mastných kyselín dôležitých pre spomalenie starnutia, napríklad kyselinu linolovú.

Ďalšie látky: Plody Ostropestreca sú veľmi bohaté na bielkoviny, ale napríklad aj na cukry ako okamžitý zdroj energie a vitality. Rastlina obsahuje aj vlákninu, vitamíny, napríklad vitamín E, rovnako tak silice, histamín, horčíny alebo tyramín.

Látky a zloženie rastliny Silybum marianum

Pestrec mariánsky a jeho účinky

Pestrec mariánsky a jeho účinky Účinky, ktoré má Ostropestrec, by sa dali zhrnúť dvoma slovami: pečeň a cievy. Bolo by to však príliš zjednodušené a preto vám predstavím viac pozitívnych vplyvov tejto rastliny na naše zdravie. Veľkým pozitívom je, že pomáha nielen pri problémoch s erekciou, ale má celkovo priaznivý vplyv na náš organizmus.

Toto sú najdôležitejšie účinky Ostropestreca:

Podpora zdravej pečene

Aj keď sa primárne zameriavam na erekciu, musím podporu pečene spomenúť ako prvý účinok. Vďaka obsahu silymarínu a iných flavolignanov je totiž Ostropestrec známy práve ako prírodný prostriedok na ochranu pečene a na jej regeneráciu a očistenie od rôznych druhov jedov. Chráni pečeň aj vtedy, ak dlhodobo užívate lieky a pomáha napríklad aj pri cirhóze alebo stukovatení pečene.

Zlepšenie potencie a erekcie

Čo sa týka potencie a erekcie, zásluhou priaznivého vplyvu na stav ciev a na lepšie prekrvenie periférnych ciev má Pestrec mariánsky významný vplyv aj na prekrvenie pohlavného údu. To so sebou prináša zlepšenie erekcie, najmä jej rýchlejší nástup a dlhšie trvanie kvalitnejšieho stoporenia. Ak už spomínam tie cievy a žily, rastlina sa používa aj pri hemoroidoch.

Pestrec mariánsky - Silybum marianum

  • Unikátna kombinácia prírodných látok
  • Detoxikácia a očista organizmu
  • Vitalita a energia
  • Zdravie pečene

Detoxikácia

Očista a detoxikácia sa týka nielen pečene, ale aj tráviacej sústavy, vylučovacej sústavy a celého organizmu. Pestrec sa používal aj pri otravách, napríklad hubami, jedlom, alkoholom alebo rôznymi jedmi. Je veľmi dobrý aj pri bežnej prevencii a pravidelnej detoxikácii od škodlivých a toxických látok, ktoré sa v tele postupom času nahromadia.

Zlepšenie stavu nervového systému

Ak máte problém napríklad s častými bolesťami hlavy, migrénami, závratmi alebo trpíte inými poruchami nervového systému, výťažky a extrakty Ostropestreca sa používajú ako podporný prostriedok pre zlepšenie tohto stavu. Rovnako tak zmierňuje úzkosť, depresiu alebo nevoľnosti, napríklad počas dlhšieho cestovania.

Ďalšie účinky

Pestrec sa v minulosti využíval alebo ešte aj stále využíva napríklad pri znižovaní hladiny cholesterolu, pri lepšom znášaní chemoterapie, pri pľúcnych ochoreniach, pri problémoch s kožou sa používa vo forme kvapiek alebo obkladov, dokonca sa mu pripisuje aj regulačná funkcia nadmernej hladiny cukru v krvi. Dá sa použiť aj pri infekčnej mononukleóze, astme a viacerých alergiách.

Vedľajšie a negatívne účinky

Vedľajšie a negatívne účinky Užívanie Ostropestreca by nemalo v zásade prinášať žiadne príliš negatívne účinky. Základom je nepreháňať to pri dávkovaní a dodržiavať maximálnu dennú dávku bez ohľadu na to, akú formu prípravku budete s obsahom tejto rastliny užívať. Ani problémy s trávením by sa na začiatku užívania nemali pri Pestreci príliš objavovať.

Toto sú však tri kontraindikácia, ktoré sa spájajú s Pestrecom:

ľudia trpiaci zvýšeným alebo vysokým krvným tlakom nesmú Pestrec užívať a to práve pre jeho vplyv na krvný tlak
ak máte v tele nedostatok železa alebo vápnika, neužívajte žiaden prípravok s obsahom tejto byliny, nakoľko ich hladinu v organizme výrazne ovplyvňuje
súčasná konzumácia alkoholu, mlieka alebo iných podobne dráždivých nápojov súčasne s prípravkom z Pestreca sa neodporúča pre vzájomnú neznášanlivosť

UŽÍVANIE V TEHOTENSTVE

Jednou z pre mňa zaujímavých otázok je užívanie v tehotenstve. Áno, viem, že teraz mám primárne riešiť erekciu a mužské problémy, ale našiel som toľko protichodných informácií, že ja sám z laického pohľadu neviem, či je užívanie v tehotenstve v poriadku alebo nie. Radšej sa teda poraďte s lekárom, rovnako tak aj v období dojčenia.

Pestovanie doma

Pestovanie doma Ak by ste chceli mať Pestrec mariánsky doma, je to možné. Vzhľadom na to, že rastlina sa vyskytuje aj vo voľnej prírode v našom podnebnom pásme, nie je pestovanie v domácich podmienkach príliš zložité a ani nijako náročné. Jedinou podmienkou je dostatok miesta pre nadpriemerne veľký koreň.

Aby bolo pestovanie úspešné, dodržujte tieto princípy:

základom je pestovanie vo voľnej pôde, nie v truhlíku alebo kvetináči, nakoľko rastlina potrebuje dostatok priestoru pre zakorenenie sa
s ohľadom na dostatok priestoru musí byť odstup medzi rastlinami aspoň 50 cm
dôležité je teplo a dostatok slnka, určite ju nepestujte v úplnom tieni
výsev semien je ideálny na jar, najlepšie na prelome marca a apríla
pestuje sa ako letnička alebo ako dvojročná rastlina, vtedy zakvitne až na druhý rok
vyhýbajte sa piesčitej pôde, lepší bude klasický záhradnícky substrát

Čaj, olej, drvený pestrec, kvapky, granule alebo kapsule?

Čaj, olej, drvený pestrec, kvapky, granule alebo kapsule? Ak vám nejde primárne len o posilnenie potencie a erekcie, má Ostropestrec veľkú výhodu v bohatej ponuke foriem užívania. Okrem obvyklého čaju či kvapiek si môžete kúpiť aj oleje do kuchyne alebo drvené plody, ktoré môžete spracovať sami doma. Zaujímavosťou sú aj granule vo forme výživových doplnkov, tradične sa predávajú aj gélové kapsule.

Na výber máte tieto formy prípravkov a produktov:

Čaje

Čaj si môžete spraviť doma z kúpeného drveného Ostropestreca, prípadne si môžete kúpiť už hotový čaj v sypanej forme. V oboch prípadoch ale dávajte pozor na samotný fakt, že ak čaj zalejete vodou s teplotou viac ako 40 stupňov Celzia, stráca rastlina svoje antioxidačné účinky na organizmus. Čaj ale rozhodne nie je ideálnou formou na podporu erekcie.

➡️ TIP: osobne odporúčam tento kvalitný sypaný čaj FYTO Pestrec mariánsky 1,99 €

Kvapky, tinktúry a oleje

Tinktúry a kvapky si môžete vyrobiť doma z drvených plodov a to zaliatím alkoholom, napríklad vodkou. Takáto príprava je ale časovo náročná a preto odporúčam kúpiť si kvalitné kvapky či tinktúry v hotovej forme. Existuje aj Pestrecový olej, ktorý sa dá použiť v studenej kuchyni. V tomto prípade ale ide naozaj skôr o zaujímavosť než o efektívny prípravok.

➡️ TIP: ak hľadáte olej, odporúčam tento kvalitný olej zo semien Pestreca mariánskeho 6,00 €

Tabletky a granulát

Gélové tabletky obsahujúce už hotový a spracovaný Pestrec sú v prípade väčšiny ľudí najvhodnejšou formou užívania benefitov tejto zaujímavej rastliny. Ide najčastejšie o tabletky buď so všeobecným účinkom na zdravie a podporu pečene, alebo o tabletky špeciálne určené na podporu potencie, erekcie a plodnosti. Nemenej zaujímavou formou je granulát so 100 % obsahom Ostropestreca, ale nejde o prípravok primárne riešiaci erekciu.

Pestrec mariánsky - Silybum marianum

  • Unikátna kombinácia prírodných látok
  • Detoxikácia a očista organizmu
  • Vitalita a energia
  • Zdravie pečene

Užívanie a dávkovanie Silybum marianum

Užívanie a dávkovanie Silybum marianum Základom bezproblémového užívania je dodržiavanie odporúčaní od výrobcu konkrétneho produktu s obsahom Ostropestreca. Zaujímavosťou je, že Pestrec sa príliš neznáša s alkoholom a mliekom, takže by ste sa mali vyvarovať ich súčasného konzumovania a užívania.

Podľa konkrétnej formy treba prispôsobiť aj dávkovanie:

ak ide o tabletky, väčšinou sa užíva jedna až dve gélové kapsule za deň
granuly Pestreca sa užívajú obvykle raz denne a to v objeme polovice čajovej lyžičky
ak použijete olej, napríklad v kuchyni, stačí ho menej, ako by to bolo pri bežnom oleji
drvený Pestrec sa užíva v objeme maximálne 3 alebo 4 čajových lyžičiek za deň
v prípade kupovaného čaju je maximálna denná dávka 2 až 3 čaje denne z jednej čajovej lyžičky podrvených semien

Ako fungujú tabletky s obsahom Pestreca mariánskeho a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Pestreca mariánskeho a prečo ich odporúčam Ak sa rozhodnete pre tabletky, čo je podľa mňa správne rozhodnutie, Ostropestrec nájdete len v málo značkách tabliet určených špeciálne na podporu erekcie. Alternatívou môžu byť výživové doplnky čisto len s výťažkom Pestreca, napríklad sa predávajú aj pod označením Mariánske granule.

V prípade tabliet na podporu erekcie však získate jednu veľkú výhodu:

  • Vďaka komplexnému zloženiu, ktoré obsahuje nielen Pestrec, ale aj ďalšie prírodné účinné látky, je podpora erekcie, potencie a libida oveľa efektívnejšia a účinnejšia

Pestrec mariánsky je z pohľadu účinkov na erekciu nepochybne zaujímavá bylina, ale dôležité sú aj iné, doplňujúce, látky, ktoré môžu tieto účinky znásobiť. To však platí len v prípade tabliet na erekciu. Ak by ste sa rozhodli kúpiť výživový doplnok všeobecne podporujúci zdravie s obsahom Ostropestreca, najlepšie sú granule v čistej forme bez pomocných látok.

Ja osobne preferujem najviac komplexné tabletky na erekciu pred doplnkami s jednozložkovým obsahom. Prečo? Tu sú moje dôvody:

v prípade tabliet na podporu erekcie ide o prípravok špeciálne navrhnutý svojim zložením a účinkami na zlepenie potencie a kvality erekcie
unikátna kombinácia Pestreca a výťažkov ďalších rastlín podobného typu môže znásobiť účinky a pomôcť riešiť problém s erekciou či libidom oveľa efektívnejšie
viaceré značky týchto tabliet podporujú nielen lepšie stoporenie, ale napríklad aj zlepšenie fungovania prostaty či spermatogenézu

Nehovorím samozrejme, že iná forma nemôže prospievať zdraviu všeobecne, no ak sa chcete primárne zamerať na erekciu, toto je optimálna cesta. Navyše, takéto tabletky sú dostupné bez problému, nakoľko nemusíte mať lekársky predpis alebo recept. To, že väčšinou nemajú takmer žiadne vedľajšie účinky pri užívaní, je rovnako tak ďalšie veľké plus.

LEN OVERENÉ ZNAČKY

Bez ohľadu na to, či si zvolíte výživové doplnky s jednoduchým alebo komplexným zložením, stavte vždy len na overené značky. Neriskujte kúpou podozrivo lacných prípravkov a objednávajte si produkty vždy len z overeného zdroja.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Svoje vyššie spomínané odporúčania opieram aj o skutočnosť, že mám s tabletkami zameranými na erekciu a prírodnými výživovými doplnkami veľmi bohaté skúsenosti. Viem, že niektoré fungujú lepšie, niektoré horšie a niektoré takmer vôbec. Alfa a omega je vždy zloženie a kvalita jednotlivých účinných látok.

Ak nechcete strácať čas so skúšaním desiatok značiek, viem vám pomôcť aspoň so základným odporúčaním tých prípravkov, ktoré najlepšie fungovali u mňa. V nasledujúcej tabuľke nájdete ich prehľad spolu s mojim vlastným zhodnotením ich účinnosti:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.87

23 Hodnotení

Chcem kúpiť