Ploštičník strapcovitý – Cimicifuga racemosa

Ploštičník strapcovitý: účinky, cena + recept na čaj

U nás pomerne neznáma liečivá rastlina, ktorá je však na Americkom kontinente známa ako veľmi dobrý prírodný prostriedok na pomoc pri ženských problémoch, to je Ploštičník strapcovitý. Pomaly sa však táto bylina, najmä vo forme rôznych tabliet, dostáva aj k nám a ženy ju spoznávajú hlavne prostredníctvom výživových doplnkov.

V minulosti sa rastlina využívala aj na problémy s artritídou, reumou a pri rôznych zápaloch. Dnes sú už tieto účinky mierne zatlačené do úzadia, aj keď stále je možné bylinku využiť aj takýmto spôsobom. Do popredia sa však dostáva jej vplyv na ženské problémy.

Zaujímavosťou je nepochybne aj to, že okrem jej priaznivých účinkov na organizmus sa rastlina využíva aj do okrasných záhrad a to najmä pre svoj ušľachtilý tvar. To, ako sa dá bylinka využiť a aké má ďalšie vlastnosti, si predstavíme práve teraz.

Ploštičník strapcovitý: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Ploštičník strapcovitý: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Odborný názov pre Ploštičník strapcovitý je Cimicifuga racemosa. Rastlina pochádza zo Severnej Ameriky, no darí sa jej aj v Európe. Pre zaujímavosť, pestovať sa dá nielen u nás v miernom podnebnom pásme, ale vyskytuje sa aj v severských krajinách, napríklad v Nórsku. Ploštičník je totiž odolný aj voči mínusovým teplotám.

  • Ploštičník strapcovitý je vysoká trvalá rastlina typická bielymi kvetmi, ktorá môže dorastať do výšky aj jedného metra
  • Listy sú purpurovo-bronzovej farby s tvarom plným ostrých hrán
  • Kvety rastliny sú aromatické, najkrajšie a najvoňavejšie sú od septembra do októbra

V minulosti sa sušené listy rastliny používali do matracov ako plnivo, najmä kvôli odpudivým účinkom na hmyz. Rastlina je u nás využívaná aj ako okrasná v záhradkách alebo trvalkových záhonoch, najčastejšie okolo vodných plôch. Domorodí obyvatelia severských oblastí Ameriky, odkiaľ Ploštičník pochádza, využívali rastlinu v ľudovom liečiteľstve.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Pôsobenie rastliny na ľudský organizmus je totiž vo viacerých polohách:

v prvom rade sú to účinky na ženské problémy, ktoré sa spájajú predovšetkým s menopauzou, kedy prichádza k nízkej hormonálnej hladine estrogénu
rastlina pomáha aj na posilnenie imunitného systému a nervového systému, zmierňuje svalové napätie a upokojuje myseľ
dôležité sú aj podporné účinky pri rôznych druhoch bolestí a zápalov, najmä tých, ktoré sa týkajú trávenia, pohybovej sústavy alebo dýchacej sústavy

Čo sa týka účinkov špecificky u žien, tak rastlina ovplyvňuje endokrinné žľazy a pomáha zlepšiť hormonálnu rovnováhu. Znižuje hladinu luteinizačného hormónu, ktorý je rozhodujúci práve pre návaly tepla alebo nočné potenie počas klimaktéria. Rovnako tak pomáha na produkciu dopamínu a spomalenie osteoporózy, čo sú dôležité účinky v menopauze.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Čo tak získať viac informácií odbornejšieho typu, napríklad o stavbe rastliny, jej biologických vlastnostiach, množení alebo použití? Ak by ste chceli vedieť aj tieto informácie a údaje, odporúčam skúsiť Wikipédiu, kde nájdete odpovede aj na tieto otázky.

Látky a zloženie rastliny Ploštičník strapcovitý

Látky a zloženie rastliny Ploštičník strapcovitý To, že Ploštičník patrí medzi liečivé rastliny a byliny, má svoj dôvod práve v obsahových látkach, ktoré sa nachádzajú v rastline. Najviac ich je koncentrovaných v koreni, prípadne v stonke a lístkoch, takže tieto časti byliny sa najviac využívajú. Chemické a biologické zloženie byliny je pomerne známe a dobre zdokumentované.

Tu sú látky, ktoré sú z nášho hľadiska najdôležitejšie:

Fytoestrogény: Rastlinné hormóny s účinkom veľmi podobným ľudským estrogénom, to sú fytoestrogény. Vďaka týmto zložkám je možné pôsobenie Ploštičníka strapcovitého na hormonálny systém a na negatívne prejavy klimaktéria, či už ide o zmeny nálad, návaly tepla, nadmerné potenie alebo celkový nepokoj a nervozita.

Glykozidy: Druhou najdôležitejšou skupinou látok obsiahnutých v rastline sú triterpénové glykozidy, konkrétne cimicifugozid a akteín. Obe tieto látky sú dôležité vo vzťahu k cukrom a zároveň majú priaznivé účinky na srdce a cievy. Okrem toho pomáhajú aj zlepšiť stav pokožky a celkovo zlepšujú pôsobenie ostatných účinných látok v tele.

Kyseliny: Ploštičník strapcovitý obsahuje aj dva druhy kyselín a to fenolové kyseliny a mastné kyseliny. Prvá skupina látok má antioxidačné účinky a pomáha aj na zlepšenie krvného obehu, najmä spriechodnením ciev. Mastné kyseliny majú význam najmä pre srdcovocievny systém a pomáhajú aj na zníženie cholesterolu.

Triesloviny: Zaujímavou skupinou látok sú triesloviny, ktoré sú typické najmä pre víno a ktoré antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky. Ich pôsobenie pomáha rastline vplývať napríklad na tráviaci trakt, nakoľko tieto látky chránia črevá pred parazitmi a podporujú aj tvorbu žalúdočných štiav.

Ostatné látky: Medzi ďalšie účinné a zaujímavé látky, ktoré sa podieľajú na pôsobení Ploštičníka strapcovitého na ľudský organizmus, patria aj alkaloidy, živice alebo terpenoidy. Posledná zmienená skupina látok zabezpečuje napríklad aromatické pôsobenie rastliny, má však aj ochrannú funkciu voči baktériám, plesniam a hmyzu.

Ploštičník strapcovitý a jeho účinky

Ploštičník strapcovitý a jeho účinky Základom účinnosti rastliny je pomoc pri ženských problémoch, čo využívali aj staré indiánske domorodé kmene v Severnej Amerike. Nie je to však ani zďaleka jediný vplyv, ktorý bylina na ľudský organizmus má, hoci je pravda, že práve pre ženy je rastlina veľmi dobre využiteľná. Jej pôsobenie je ale napríklad aj na srdce, nervový systém či trávenie.

Tu sú najdôležitejšie účinky Ploštičníka strapcovitého:

Zlepšenie priebehu klimaktéria

Asi najdôležitejším účinkom, ktorý Ploštičník strapcovitý má a na ktorý sa aj rastlina čoraz viac používa, je podpora pri negatívnych prejavoch klimaktéria. Rastlina prostredníctvom fytoestrogénov normalizuje hormonálnu hladinu a to sa prejaví potlačením napríklad návalov tepla alebo nadmerného potenia, no napríklad tiež stabilizáciou nálad.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Pôsobenie na iné ženské problémy

Veľmi dobré využitia má bylina nielen počas menopauzy, ale aj na iné ženské problémy. Pomáha napríklad proti vysychaniu vaginálnej sliznice, proti bolestivej alebo nepravidelnej menštruácii či pri kŕčoch maternice. Všeobecne je využívané aj ako celkové nervové tonikum pre ženy a pomáha aj s tzv. predmenštruačným syndrómom.

Podpora lepšieho trávenia a vylučovania

Ďalšou skupinou pozitívnych účinkov Ploštičníka je podpora správneho fungovania tráviaceho systému. Rastlina má pozitívny účinok na pri žlčníkových, črevných aj žalúdočných ťažkostiach a v rámci tráviaceho systému má aj protizápalové účinky. pomáha tiež na obličkovú koliku a teda aj na zlepšenie funkcie vylučovania.

Protizápalové účinky a zmiernenie bolesti

Pôsobenie Ploštičníka proti bolestiam a zápalom sa prejavuje nielen v rámci trávenia, ale aj v iných oblastiach. Rastlina sa využíva napríklad na tlmenie bolestí hlavy, bolestí týkajúcich sa prsníkov alebo srdca. Proti zápalom pôsobí v rámci pohybovej sústavy, napríklad na kĺby alebo svaly, podobné účinky má aj v oblasti dýchacej sústavy.

Ďalšie účinky

Rastlina je využívaná napríklad aj pri reumatizme svalov alebo kĺbov, na rozšírenie ciev, pri kašli a na uvoľnenie hlienu. Pôsobí tiež na ušný šelest a pri hučaní v ušiach, proti nespavosti, nervozite alebo depresii.

Vedľajšie a negatívne účinky

Ploštičník strapcovitý: Vedľajšie a negatívne účinky Môže užívanie Ploštičníka spôsobiť nejaké problémy alebo vedľajšie účinky? V prípade, že by ste ho užívali nadmerne alebo prekračovali odporúčanú maximálnu dennú dávku, tak áno. Najčastejšie sa jedná o vracanie, závrate, vizuálne poruchy a poruchy nervového systému. Veľmi dôležité je preto dbať na správne dávkovanie.

Okrem toho existujú aj niektoré interakcie alebo problémové situácie, najmä:

v prípade nádorov podmienených estrogénom alebo hormónmi sa treba vyvarovať užívaniu rastliny, nakoľko môže podporiť ich rast
rastlinu nesmú užívať ani ženy počas tehotenstva alebo počas dojčenia
problémové sú aj interakcie Ploštičníka strapcovitého s niektorými typmi liekov, napríklad ide o imunosupresíva, azatioprín, cyklosporín alebo atorvastatín
užívanie treba konzultovať s lekárom aj v prípade, že máte vážnejšie hormonálne výkyvy, nízky krvný tlak alebo nejaké ochorenia pečene či nervového systému

NEŽIADUCE ÚČINKY NA PEČEŇ

Viaceré výskumy ukazujú, že častejšie užívanie rastliny môže mať negatívne účinky napríklad na pečeň. Preto ak spozorujete príznaky s tým spojené, napríklad nechutenstvo, únavu alebo žltnutie pokožky, okamžite užívanie prerušte a navštívte lekára.

Pestovanie doma

Ploštičník strapcovitý: Pestovanie doma Ako som spomínal hneď v úvode, Ploštičník strapcovitý sa dá pestovať aj u nás. Môže byť súčasťou okrasných záhrad a skaliek, prípadne ho môžete pestovať samostatne práve za účelom získania rastliny pre výrobu domáceho čaju, tinktúry alebo odvaru. Pestovanie je možné v záhrade, v skleníku alebo aj v zmiešanej výsadbe v menších priestoroch.

Tu sú podmienky, ktoré treba splniť:

rastliny dospievajú až tri roky, preto si dobre vyberte miesto, ideálne v polotieni alebo tieni, napríklad pri vyšších stromoch
dôležitá je vlhká pôda, ktorú budete pravidelne zalievať a hnojiť, nakoľko musí byť bohatá aj na živiny
Ploštičník možno u nás pestovať aj vonku, bez problémov prežije aj pri mínus 30 °C
po odkvitnutí zrežte odkvitnuté súkvetia, inak rastlinu nechajte nerušene rásť a nepresádzajte ju na iné stanovištia

Tinktúra, čaj, odvar, sypaný koreň aj tabletky

Ploštičník strapcovitý: Čaj, zápar, tabletky, sirup aj obklady Asi nikoho neprekvapí, že Ploštičník sa dá využiť na prípravu domáceho čaju alebo kúpu už hotového. Tento obvyklý spôsob konzumácie liečivých rastlín a bylín však nie je zďaleka jediným spôsobom využitia liečivých a pozitívnych účinkov rastliny. Na výber máte napríklad aj tinktúry, surový prášok alebo výživové doplnky.

Poďme si predstaviť jednotlivé formy trocha bližšie:

Čaje a odvary

Pôvodnou formou využitia bylinných rastlín sú rôzne čaje a odvary, najčastejšie z koreňa alebo stoniek. V tomto prípade stačí zaliať rastlinu 2 až 3 dcl vody a nechať lúhovať. Odvar aj čaj by ste ale mali užívať maximálne tri mesiace, potom je potrebné si spraviť prestávku. Predávkovanie totiž sprevádzajú problémy s trávením a nervovým systémom.

Tinktúry

Druhou veľmi populárnou podobou využívania rastlín je tinktúra. Tá sa dá kúpiť samostatne ako hotový produkt, no môžete si ju spraviť aj vy, napríklad s pridaním vody alebo iného bezfarebného alkoholu. Najčastejšie sa vyrába z koreňa a pomáha predovšetkým pri menopauze, na prostatu a na podporu kostrového aparátu.

Prášok s obsahom koreňa

Rastlina sa dá kúpiť aj vo forme sypaného prášku obsahujúceho prevažne koreň. Z tohto prášku je potom možné spraviť si domáci čaj alebo domáci odvar, jednoducho zmiešaním jednej čajovej lyžičky s 2,5 dcl vody a lúhovaním do 10 minút. Na záver stačí nápoj precediť a môže sa piť.

Tabletky a kapsuly

Jedným z typických spôsobov využitia liečivých rastlín je v poslednej dobe používanie extraktov a výťažkov z nich v tabletkách alebo gélových kapsulách s perorálnym užívaním. To sa týka aj Ploštičníka strapcovitého, ktorý sa dá kúpiť v tabletkách, kde je jedinou zložkou, prípadne v prípravkoch pre ženy, ktoré slúžia na zmiernenie klimaktéria a kde je látok viac.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Užívanie a dávkovanie Ploštičníka strapcovitého

Užívanie a dávkovanie Ploštičníka strapcovitého Ako vidno, čo sa týka foriem a podôb rastliny, máte pomerne široký výber. Pre každú z foriem však platia osobitné pravidlá a princípy dávkovania, ktoré optimalizujú užívanie tak, aby boli liečivé a pozitívne účinky rastliny čo najviac viditeľné. Upozorňujem najmä na to, aby ste neužívali rastlinu bez prestávky dlhšie, ako 3 mesiace.

Čo sa týka konkrétnych podmienok dávkovania, tu sú:

v prípade kupovaného čaju sa riaďte odporúčaniami výrobcu, obvykle sa môže piť takýto čaj 3 krát za deň
ak ide o čaj pripravený z prášku alebo samotnej rastliny, maximálnou dennou dávkou sú obvykle 2 šálky
tinktúra sa užíva najviac 3 krát za deň po 3 kvapky, pričom sa má zmiešať s vodou alebo čajom, nikdy ju nepite samotnú a neužívajte s hormonálnymi liekmi naraz
čo sa týka výživových doplnkov vo forme tabliet s všeobecným účinkom, tie sa užívajú v dávke 1 až 2 tabliet denne
prípravky určené pre ženy na zmiernenie negatívnych symptómov klimaktéria majú podobné dávkovanie, pri intenzívnejších príznakoch sa užívajú 2 tabletky denne

Ako fungujú tabletky s obsahom Ploštičníka strapcovitého a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Ploštičníka strapcovitého a prečo ich odporúčam Najčastejším a najviac populárnym spôsobom užívania liečivých vplyvov rastliny sú tabletky. Tu rozoznávame buď výživové doplnky so všeobecným účinkom, kde je Ploštičník dominantnou a jedinou účinnou látkou, alebo prípravky s bohatším zložením. Najviac sa využíva z rastliny koreň, konkrétne jeho extrakt.

Čo sa týka fungovania týchto prípravkov, princíp je jednoduchý:

  • Ploštičník strapcovitý pomocou látok, ktoré obsahuje, pôsobí dlhodobo predovšetkým na hormonálny systém, čím ovplyvňuje priamo a nepriamo aj iné orgány a tkanivá

Pokiaľ ste žena a chcete zlepšiť priebeh svojho klimaktéria, určite najlepšou voľbou sú prípravky so špecifickými účinkami práve v tejto oblasti. Vďaka tomu, že v ich zložení sú bohato zastúpené aj extrakty a výťažky iných rastlín, prípadne dodatočné látky vo forme vitamínov a minerálov, je ich pôsobenie v praxi ešte efektívnejšie.

Samozrejme, nepopieram, že aj výživové doplnky obsahujú len Ploštičník strapcovitý, môžu byť zaujímavé. Ja osobne ale v tabletkách s komplexnejším zložením vidím viacero výhod:

v prvom rade ide o zloženie, ktoré je špeciálne skombinované tak, aby bola dosiahnutá synergia účinkov jednotlivých látok
druhým veľkým plusom je dostupnosť prípravkov bez predpisu alebo receptu, čo súvisí práve s tým, že účinné látky sú len rastlinného charakteru
zároveň netreba zabúdať ani na to, že v prípade týchto tabliet sú účinky už preverené a je možné aj ich dlhodobejšie užívanie

Vďaka tomu, že v prípravkoch sa nenachádzajú syntetické látky, nemusíte sa obávať ani vážnejších vedľajších účinkov. Treba si pochopiteľne ale dať pozor na predávkovanie a kontraindikácie. Základom správneho účinkovania na organizmus je práve dodržiavanie všetkých zásad užívania podľa inštrukcií výrobcu.

CENA VS. KVALITA

Bez ohľadu na to, či siahnete po všeobecných výživových doplnkoch, alebo naopak máte záujem o tabletky so špecifickými účinkami pre ženy, odporúčam pozerať viac na kvalitu daného prípravku. Ak sa budete orientovať len podľa ceny, účinky môžu byť veľmi slabé.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Ploštičník strapcovitý: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ak sa chcete zamerať práve na kvalitné prípravky, musíte všímať ich účinky v praxi, skúsenosti iných užívateľov s nimi a možnosť dlhodobého bezproblémového užívania. Nie všetky tabletky na trhu spĺňajú všetky náročné kritéria, práve tie lacnejšie môžu mať problém s reálnou efektivitou.

V prípade, že máte záujem o prípravky určené pre ženy na podporu počas klimaktéria, moja partnerka má s takýmito tabletkami pomerne bohaté skúsenosti. Rozhodol som sa preto zverejniť tie značky, ktoré mali u nej konkrétne najlepšie účinky:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.54

28 Hodnotení