Potraviny bohaté na estrogén

Potraviny bohaté na estrogén

Estrogén patrí u žien medzi pohlavné hormóny dôležité tak pre správny menštruačný cyklus, ako aj pre úroveň sexuálneho apetítu a mieru sexuálnej vitality. Počas života ale postupne prichádza k jeho poklesu a preto je na mieste otázka, čo sa s tým dá robiť. Odpoveď na ňu je dôležitá pre sexuálny život, ale aj pre predchádzanie niektorým ženským problémom.

Pri zvyšovaní estrogénu nie ste našťastie odkázaní len na syntetickú hormonálnu liečbu. Existujú minimálne dva prirodzenejšie zdroje, hoci na rovinu treba povedať, že ide len o akúsi podporu, určite nie o rovnocennú alternatívu.

Prvým zdrojom sú potraviny obsahujúce tzv. fytoestrogény, ktoré majú podobnú funkciu, ako tie ľudské. Druhým zdrojom sú rastliny obsahujúce tiež fytoestrogény. Zároveň sa vyplatí aj niektorým potravinám vyhýbať. Všetko toto si rozoberieme v ďalších riadkoch.

Potraviny na zvýšenie estrogénu

Potraviny na zvýšenie estrogénu Ak chcete dosiahnuť v tele účinky zhodné so stavom zdravej hladiny estrogénu, konzumácia potravín obsahujúcich rastlinné fytoestrogény je veľmi dobrou cestou. Možno sa prekvapíte, ale takýchto potravín je dosť a mnohé už možno aj vo vašom jedálničku máte.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Tu sú najlepšie potraviny obsahujúce prírodný estrogén, čiže fytoestrogén:

Sója a sójové produkty

Najbohatším zdrojom fytoestrogénov je sója a produkty z nej. Sója obsahuje izoflavóny genisteín, daidzeín a glyciteín, ktoré v ľudskom organizme vyvolávajú podobné účinky, ako ľudský estrogén. Ak má žena málo estrogénu v tele, fytoestrogény zo sóje jej môžu pomôcť.

Ľanové semienka a výrobky z nich

Druhou kategóriou potravín s obsahom fytoestrogénov sú ľanové semiečka a výrobky z nich. Tie sú prospešné aj preto, že obsahujú zdravé omega-3 mastné kyseliny a najmä látky zvané lignany. Ide o látky s vysoko estrogénnym účinkom a sú porovnateľné so sójou.

Alkohol

Nie, nebojte sa, nejdem vám dávať odporúčania, aby ste prepadli alkoholu. Viaceré druhy, najmä prírodného typu, obsahujú veľké množstvo fytoestrogénov. Ide o víno a hlavne o pivo, ktoré ich má dosť vďaka obsahu chmeľu. Ten pomáha aj na väčšie poprsie.

Pšenica a ďalšie zrná

Dobrým zdrojom fytoestrogénov a látok podporujúcich ich hladinu v tele je aj pšenica, prípadne celozrná pšeničná múka. Veľmi podobné účinky môžu mať aj niektoré iné druhy obilnín a zrná, napríklad kukurica alebo jačmeň.

Ovocie

Viacero druhov ovocia je bohatých na fytoestrogény, či už ide o domáce alebo exotické druhy. Do jedálnička by ste mali zaradiť napríklad granátové jablko, jahody, marhule, slivky, broskyne alebo klasické jablká. Ide o doplnkové zdroje fytoestrogénov.

Zelenina

Spomedzi zeleniny v obsahu fytoestrogénov najviac vyčnievajú mrkva a paradajky, dobrým zdrojom môže byť čiastočne aj špenát. Okrem toho, že uvedené druhy zeleniny obsahujú viacero minerálov a vitamínov, pomáhajú teda aj na zlepšenie hladiny estrogénu v tele.

Fazuľa

Strukoviny patria tiež do bežného jedálnička a viaceré z nich obsahujú fytoestrogény. Spomedzi všetkých druhov vyniká najmä fazuľa, ktorá je tiež bohatá na vlákninu, Kyselinu listovú a minerály Draslík, Horčík a Vápnik.

Mlieko a mliečne výrobky

Kravské mlieko patrí medzi potraviny, ktoré majú vysokú hladinu prírodných estrogénov a to najmä z dôvodu používania sóje na kŕmenie hovädzieho dobytka. Mlieko alebo jogurty vyrobené z kravského mlieka tak obsahujú estrogény, no nekonzumujte ich zas nadmerne.

Hovädzie mäso

Okrem mlieka môže byť dobrým zdrojom estrogénov aj hovädzie mäso. Tu však platí to isté, čo pri mlieku, čiže sa jedná o látky s estrogénnym účinkom, ktoré by ste nemali konzumovať v extrémnych množstvách, no občas určite nezaškodia.

Mäta

Mätu, či už vo forme čaju alebo vo forme korenia, by ste určite mali mať vo svojom hľadáčiku. Okrem toho, že priaznivo pôsobí na hladinu estrogénu, má negatívne účinky na testosterón a znižuje jeho hladinu v organizme.

Orechy

Posledným typom potravín, ktoré obsahujú rastlinné estrogény vo väčšom množstve, sú orechy. Najviac sa ich nachádza v vlašských orechoch, pistáciách a arašidoch. Všeobecne sú orechy bohaté aj na zdravé tuky a minerály podporujúce plodnosť.

ŠIRŠIE POZITÍVNE ÚČINKY

Viacero zo spomínaných potravín má širšie pozitívne účinky, nielen priamo na hladinu estrogénu. Obsahujú totiž vitamíny a minerály, ktoré môžu pôsobiť pozitívne na plodnosť a viacero z potravín obsahuje aj aminokyseliny zlepšujúce prekrvenie pohlavnej sústavy.

Potraviny, ktorým sa treba vyhýbať

Potraviny, ktorým sa treba vyhýbať Okrem potravín obsahujúcich fytoestrogény existujú aj potraviny, ktoré môžu proti estrogénu v ľudskom tele pôsobiť. U mužov je to síce výhoda, u žien ale nie. Najčastejšie ide o potraviny a jedlá, ktoré narúšajú tvorbu estrogénu priamo v tele.

Ak chcete udržiavať zdravú hladinu estrogénu v organizme, vyhýbajte sa najmä týmto:

Odtučnené ľanové semienka: Divíte sa, ako je možné, že ako prvé uvádzam znova ľanové semienka, ktoré som uvádzal aj v kategórii potravín prospešných pre estrogén? Ak sú totiž odtučnené, neobsahujú tuky podporujúce tvorbu estrogénu a naopak, pôsobia proti nemu.

Čučoriedky a černice: Ak máte radi lesné plody, určite poznáte čučoriedky alebo černice. Tie druhé sa veľmi často zbierajú vo vyšších horských oblastiach. Tieto lesné plody ale obsahujú látku zvanú Kalcium D glukarát, ktorá sa viaže na estrogén a eliminuje ho.

Šampiňóny a granátové jablká: Pýtate sa, čo majú tieto dve potraviny spoločné? Je to pôsobenie proti enzýmu nazvanému aromatáza. Tento enzým je totiž zodpovedný za premenu testosterónu na estrogén v organizme a obe potraviny túto jeho funkciu blokujú.

Hrozienka: Hoci hrozienka obsahujú antioxidanty pôsobiace proti zápalom, medzi obsahovými látkami je aj Resveratrol. Ten podľa viacerých štúdií znižuje hladinu estrogénu v tele, čo síce využívajú muži na podporu testosterónu, ale u žien je s tým problém.

Brokolica: Veľmi dobrým príkladom, že aj zdanlivo prospešná potravina môže pôsobiť negatívne na hladinu estrogénu, je brokolica. Táto zelenina mužom pomáha so zvýšením testosterónu, no zároveň obsahuje špeciálny enzým zvaným DIM, ktorý znižuje estrogén.

Rozmarínový olej: Rozmarín má síce pozitívne funkcie pre imunitný systém či stimuláciu krvného obehu, na druhú stranu, ukazuje sa zároveň, že má schopnosť inaktivovať hormóny estrogénov. Pokiaľ teda máte v kuchyni rozmarínový olej, využívajte ho veľmi opatrne.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

 

POZOR NA ZELENINU A OVOCIE

Ako vidíte na príklade brokolice, viacero na prvý pohľad zdravých potravín môže pôsobiť negatívne na hladinu estrogénu v tele. Neplatí teda automatické pravidlo, že všetky druhy ovocia či zeleniny sú komplexne prospešné zdraviu, najmä nie tomu sexuálnemu.

Skúsenosti mojej partnerky pri zvýšení estrogénu

Skúsenosti mojej partnerky pri zvýšení estrogénu Zvýšiť hladinu estrogénu je možné nielen konzumáciou vybraných potravín, ale aj niektorými ďalšími režimovými opatreniami týkajúcimi sa najmä životosprávy a životného štýlu. O priame skúsenosti s tým sa s vami podelí aj moja partnerka.

Toto sú veci, ktoré jej najviac pomohli:

Zlepšenie jedálnička a životosprávy: Ak chcete zlepšiť svoju hormonálnu rovnováhu, musíte sa zamerať na lepšie stravovanie. To znamená napríklad obmedziť príliš mastné potraviny, ale aj tie, ktoré obsahujú jednoduché cukry, čiže priemyselne pripravované sladkosti. Pozor aj na fajčenie, má negatívny vplyv na hormonálny systém.

Pravidelný pohyb, no nie intenzívne cvičenie: Ďalším spôsobom, ktorý si v praxi moja partnerka skúsila a overila, je zlepšenie pohybu. Nemalo by ísť o veľmi intenzívne cvičenie s vysokou záťažou, pretože to pôsobí proti hladine estrogénov v tele, ale môže ísť o pravidelnú chôdzu, plávanie a celkovo dostatok dlhodobého pohybu.

Hormonálna joga: Pod pojmom hormonálna joga sa myslí séria cvikov, ktoré by mali do pár mesiacov zlepšiť prirodzenú hladinu estrogénov v ženskom organizme. Ide o niektoré prvky jogy zamerané na cielenú stimuláciu reprodukčnej sústavy, konkrétne vaječníkov, ale aj na podporu fungovania hormonálneho systému.

Čaje a iné prírodné prostriedky: Príroda sama dáva mnohokrát veľmi efektívne a hlavne prirodzené prostriedky na riešenie rôznych problémov, nízku hladinu estrogénu nevynímajúc. Môžete tak využiť rôzne byliny a rastliny obsahujúce fytoestrogény, napríklad si z nich spraviť čaj alebo odvar na domáce použitie.

Ako fungujú tabletky s obsahom fytoestrogénov a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom fytoestrogénov a prečo ich odporúčam Práve vyššie spomínané rastliny a byliny sú aj základom viacerých tabliet určených na podporu hormonálnej hladiny. Okrem nich sú využívané rôzne sójové extrakty obsahujúce izoflavóny, čiže už skôr spomínané fytoestrogény.

Princíp fungovania týchto tabliet je pritom veľmi jednoduchý:

  • Na základe dlhodobého a pravidelného pôsobenia účinných látok prírodného charakteru dokážu tieto prípravky zlepšiť hladinu estrogénu cez jeho rastlinnú náhradu

Najčastejšie obsahujú tieto prípravky buď extrakty zo sóje, ktorá ja veľmi dobrým zdrojom fytoestrogénov, prípadne ide o výťažky rastlín typu Vitex jahňací, Angelika čínska alebo Ploštičník strapcovitý. Nezriedka sa tu nachádzajú aj rôzne minerály a vitamíny, napríklad Zinok či Horčík, ktoré majú pozitívne účinky aj na plodnosť.

Prípravky maj viacero významných výhod:

v prvom rade sú dostupné bez akejkoľvek indikácie od lekára, takže netreba recept či predpis, čiže sa dajú kúpiť voľne
v druhom rade dôležité, že sa nejedná o žiadne hormonálne prípravky, ale o čisto prírodný produkt, takže sa netreba báť žiadnych vážnych vedľajších účinkov
veľmi pozitívnym faktorom je aj možnosť kúpy týchto prípravkov priamo cez internet, viacero výrobcov ich predáva aj cez vlastný eshop

Primárne sú tieto prípravky určené pre ženy, ktoré trpia hormonálnou nerovnováhou a poklesom estrogénu. Podmienkou úspešnosti užívania je dlhodobé a pravidelné dávkovanie. Vzhľadom na prírodných charakter však u každej ženy tabletky pôsobia inou intenzitou.

NIELEN NA MENOPAUZU

Viacero značiek je určených na podporu počas menopauzy, to však nie je zďaleka jediný účinok týchto prípravkov. Vďaka tomu, že môžu pomôcť obnoviť hormonálnu rovnováhu, viacero značiek pomáha aj na zlepšenie menštruačného cyklu a priebehu menštruácie.

Tabletky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi Ak vás zaujalo nielen zvýšenie estrogénu prostredníctvom potravín, ale chceli by ste vyskúšať aj spomínané tabletky s prírodným zložením, riaďte sa pri výbere značky dvoma dôležitými zásadami. Prvou je, aby ste pozerali nielen na cenu alebo deklarácie od výrobcu, ale najmä na kvalitu zloženia a koncentráciu účinných látok.

Druhu dobrou zásadou je zohľadniť pri výbere aj skúsenosti z praxe, konkrétne referencie od reálnych užívateľov. Presvedčil som moju partnerku, aby sa o svoje skúsenosti podelila aj verejne a tak v nasledovnej tabuľke uvádzam značky, ktoré jej najviac pomohli:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.83

18 Hodnotení