Potraviny bohaté na testosterón

Potraviny bohaté na testosterón

Testosterón patrí medzi najdôležitejšie mužské pohlavné hormóny. Má veľký vplyv na plodnosť, libido a tiež potenciu. U mužov sa testosterón produkuje v semenníkoch, pričom počas života sa táto produkcia postupne zmenšuje. To sa prejaví najmä u mužov vo veku nad 40 rokov, ktorí začínajú mať problémy so sexuálnym apetítom a vitalitou.

Jednou z možností, ako podporiť hladinu testosterónu, je jeho príjem cez jedlá. Potraviny bohaté na testosterón možno už aj dnes konzumujete, akurát o tom neviete a preto sa nemôžete na ich príjem špeciálne zamerať. Pochopiteľne, zázraky za vás nespravia.

Prečo však nevyužiť aj takúto možnosť, ako zlepšiť svoju sexuálnu vitalitu a zvýšiť si kvalitu sexuálneho života? Okrem nich však existujú aj potraviny, ktoré majú na testosterón opačný účinok. O oboch kategóriách si povieme niečo viac.

Potraviny na zvýšenie testosterónu

Potraviny na zvýšenie testosterónu Poďme sa najprv pozrieť na potraviny, ktoré pomáhajú zvýšiť hladinu testosterónu a tým pádom majú aj priaznivé vplyvy na sexuálny apetít, vitalitu a plodnosť. Každý typ potraviny funguje na inom princípe a má iné účinky, mnoho z nich obsahuje aj ďalšie podporné látky.

Primulus

  • Vyšší sexuálny apetít
  • Zníženie únavy počas dňa
  • Rýchlejšie naberanie svalovej hmoty

Toto sú najlepšie potraviny na zvýšenie testosterónu:

Ryby a morské plody

Asi najznámejším predstaviteľom potravín podporujúcich u mužov testosterón sú ryby a morské plody. Zdravé tuky podporujúce jeho tvorbu obsahuje napríklad losos, Zinok, Horčík a vitamín D zas ustrice. Tieto dva potraviny určite konzumujte viac.

Orechy

Zdravé tuky pre testosterón možno nájsť aj v makadamových orechoch. Dobrým zdrojom minerálu Selén, ktorý tiež pomáha na prirodzenú tvorbu testosterónu, sú zas para orechy. Tu uprednostnite tie so šupkou, tam je ho najviac.

Hrozienka

Ak sa vám k orechom hodia hrozienka, mám pre vás dobrú správu. Vďaka obsahu menej známeho minerálu Boron totiž podporujú tvorbu testosterónu v tele. Zároveň obsahujú antioxidanty, napríklad resveratrol, ktorý môže v mužskom tele znižovať estrogén.

Zázvor

Toto pomerne ostré korenie sa odporúča najmä pri problémoch s dýchacími cestami, ale ide aj o veľmi dobrý stimulant testosterónu. Ukazuje sa totiž, že pravidelná konzumácia zázvoru podporuje hladinu luteinizačného hormónu, ktorý zas má vplyv na tvorbu testosterónu.

Oleje

Extra panenský olivový olej je jedným z najlepších zdrojov tukov podporujúcich tvorbu testosterónu. Okrem toho je tento typ oleja bohatý aj na antioxidanty. Druhým typom je arganový olej, tretím kokosový. Oba obsahujú tiež zdravé tuky podporujúce testosterón.

Šampiňóny

Šampiňóny patria medzi najlepší zdroj vitamínu D, ktorý má vplyv na plodnosť. Okrem toho ale obsahujú špecifické polysacharidy blokujúce enzým zvaný aromatóza. Tento enzým v tele premieňa testosterón na estrogén, čím znižuje hladinu testosterónu.

Granátové jablká

Veľmi podobne fungujú aj granátové jablká. Tie dokonca nielen, že potláčajú činnosť enzýmu aromatóza, ale dokonca pôsobia proti jeho tvorbe, čím tiež prispievajú k zvýšeniu hladiny testosterónu. Zabudnúť nesmiem ani na podpora kardiovaskulárneho systému a teda aj erekcie.

Avokádo

Avokádo bolo známe už u Aztékov ako ovocie podporujúce libido, sexuálnu vitalitu a tiež plodnosť. Okrem zaujímavých vitamínov skupiny B však obsahuje avokádo aj veľké množstvo zdravých tukov prospešných pre tvorbu testosterónu.

Cesnak a cibuľa

Cesnak je zdravý proti zápalom, no má aj znižujúci vplyv na kortizol, ktorý pôsobí proti testosterónu. Zároveň cesnak pomáha aj na zlepšenie erekcie. Cibuľa pre zmenu obsahuje quercetín a apigenín, čo sú látky podporujúce testoterón v tele.

Špenát

Jednou z najviac anti-estrogénnych potravín je špenát. Ten je známy najmä vysokým obsahom Železa, ale nachádzajú sa tu napríklad aj Horčík alebo vitamín C. Obe tieto látky podporujú prirodzenú tvorbu testosterónu priamo v semenníkoch.

Brokolica

Brokolica je ďalšou zelenou zeleninou s pozitívnym účinkom na hormonálnu hladinu testosterónu u muža. Obsahuje najmä vitamín C, ktorý môže spoločne s inými látkami podporiť tvorbu testosterónu v Leydigových bunkách v semenníkoch.

Tekvicové semienka

Na záver by som chcel upozorniť na jednu zaznávanú potravinu a to tekvicové semienka. Samozrejme, nebudete ich asi konzumovať na tony, ale mali by ste vedieť, že obsahujú Zinok a Horčík, čo sú minerály potrebné pre tvorbu testosterónu v tele.

SKOMBINUJTE AJ S RASTLINNÝMI PRODUKTMI

Na základe vlastnej skúsenosti určite odporúčam skombinovať konzumáciu týchto potravín aj s niektorými rastlinnými produktmi, napríklad čajmi alebo výživovými doplnkami. Existuje totiž viacero rastlín spadajúcich pod prírodné afrodiziaka, ktoré zvyšujú testosterón.

Potraviny, ktorým sa treba vyhýbať

Potraviny, ktorým sa treba vyhýbať Okrem pozitívnych potravín, ktoré pôsobia na hladinu testosterónu a zlepšujú aj sexuálnu kvalitu života, si treba dávať pozor na tie , ktoré pôsobia opačne. Najčastejšie sa tak deje vďaka tomu, že obsahujú látky zvané fytoestrogény, ktoré hladinu testosterónu tlmia.

Toto sú potraviny, ktorým by ste sa mali najviac vyhýbať:

Alkohol: Opakujem to takmer neustále, alkohol patrí medzi potraviny, ktoré negatívne vplývajú celkovo na sexuálny život, najmä na erekciu. Pivo však napríklad má negatívny vplyv práve na testosterón a to z dôvodu, že obsahuje vo veľkom množstve fytoestrogény. Tie negatívne pôsobia na libido a v mužskom tele utlmujú hladinu testosterónu.

Sója a sójové produkty: Veľké množstvo fytoestrogénov obsahuje aj sója a rôzne sójové produkty, či už fermentované alebo nefermentované. Sójové bôby totiž obsahujú izoflavóny, ktoré vyvolávajú podobné účinky, ako estrogén. Navyše ide o látky, ktoré narúšajú funkciu štítnej žľazy a celkovo hormonálnu rovnováhu u muža.

Ľanové semienka: Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín robí z ľanových semiačok veľmi populárnu potravinu, rovnako sú tu ale aj zlúčeniny nazývané lignany. Práve tieto látky sú ale problémom, nakoľko lignany znižujú voľnú aj celkovú hladinu testosterónu a zabraňujú jeho prevodu v tele na silnejší dihydrotestosterón.

Mäta: Určite mnoho mužov obľubuje mätu, napríklad mätový čaj, ale aj kozmetiku na vonkajšie použitie s obsahom mäty piepornej. Ukázalo sa však, že napríklad u žien mäta znižuje hladinu testosterónu, čo je síce v tomto prípade pozitívne, ale u mužov to má negatívne následky, preto sa snažte mätu čo najviac obmedziť.

Potraviny s obsahom trans-tukov: Pod pomenovaním trans-tuky sa myslia tuky pochádzajúce zo stužených alebo čiastočne stužených rastlinných olejov. Vyhýbať sa preto treba pokrmovým tukom určeným na pečenie a vyprážanie, zemiakovým lupienkom a chipsom, margarínom a aj priemyselne spracovaným tortám, sušienkam či polevám.

Primulus

  • Vyšší sexuálny apetít
  • Zníženie únavy počas dňa
  • Rýchlejšie naberanie svalovej hmoty

 

OBMEDZIŤ NA MINIMUM, NIE ÚPLNE ZAKÁZAŤ

Aby sme sa pochopili, vyššie spomínané potraviny si netreba úplne zakázať, stačí ich len obmedziť a konzumovať s mierou. Alkohol v malom množstve vie byť napríklad afrodiziakum, rovnako tak netreba zavrhnúť úplne ani mätový čaj.

Moje vlastné skúsenosti pri zvýšení testosterónu

Moje vlastné skúsenosti pri zvýšení testosterónu Zvýšenie testosterónu pomocou jeho prirodzenej stimulácie v tele je najviac efektívny spôsob, ako zlepšiť jeho hladinu. Čo pre to môžete všetko spraviť? Nemusíte sa spoliehať len na potraviny, existuje viacero iných prostriedkov a možností, ako na to.

Na základe vlastných skúseností odporúčam tieto:

Šport: Pohyby, pohyb a ešte raz pohyb. Nielen, že takáto aktivita je prospešná pre zdravie a pomáha aj na kardiovaskulárny systém a proti obezite, ale intenzívny pohyb a cvičenie podporujú zvýšenie tvorby testosterónu v tele spoločne s tvorbou rastového hormónu.

Studená sprcha: Ak sa radi sprchujete v teplej vode alebo máte radi teplý kúpeľ, budete musieť pristúpiť k zmene. Nemusí ísť hneď na úvod o drastickú zmenu, ale postupne by ste mali prejsť k tomu, že si raz za deň doprajete studenú sprchu, najmä v oblasti semenníkov.

Zmena spôsobu stravovania: Dostatok vody je dôležitý pre neustálu aktivitu hormonálneho systému, dehydratácia naopak spôsobuje spomaľovanie činnosti. Zároveň pomáha zmena času príjmu potravy, napríklad behom 8 hodín zjesť všetky jedlá počas dňa a potom mať pôst.

Menej stresu a viac sexu: Pri testosteróne platí, že čím viac stresu máte, tým nižšia hladina testosterónu v tele je. Stres totiž uvoľňuje hormón kortizol, ktorý priamo pôsobí proti hormónu testosterón. Na podporu stimulácie testosterónu pomáha aj pravidelný sex.

Ako fungujú tabletky na testosterón a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na testosterón a prečo ich odporúčam Ďalšou možnosťou, ako prirodzene podporiť hladinu testosterónu, je podpora jeho stimulácie v tele pomocou prírodných látok. Ide najčastejšie o rastlinné extrakty, ktoré patria medzi známe a dlhodobo využívané prírodné afrodiziaka.

Zloženie týchto tabliet je pritom 100 % prírodné:

  • V prípravkoch sa nachádzajú ako účinné látky rastlinné a bylinné výťažky a extrakty, ktoré sú doplnené a obohatené o minerály, vitamíny a iné prírodné podporné látky

Najčastejšie možno nájsť v týchto prípravkoch rastlinné extrakty Fenugreek či z Kotvičníka zemného, obe rastliny sú už odpradávna využívané ako stimulanty testosterónu a libida. Okrem nich sú bežnou súčasťou aj minerály, napríklad minerál Zinok, prípadne vitamíny, napríklad vitamín C a vitamíny skupiny B.

Tabletky majú navyše ešte niekoľko zaujímavých plusov:

viaceré z nich pôsobia nielen priamo na testosterón, ale všeobecne na zlepšenie sexuálnej vitality alebo zlepšenie erekcie
kúpiť ich môžete bez predpisu alebo receptu a mnoho značiek sa dokonca predáva aj priamo cez oficiálny eshop výrobcu
vďaka absencii umelých a chemických látok a vďaka prírodnému zloženiu sa netreba obávať vážnejších vedľajších účinkov

Primulus

  • Vyšší sexuálny apetít
  • Zníženie únavy počas dňa
  • Rýchlejšie naberanie svalovej hmoty

Viacero výrobcov si je dokonca tak istých účinnosťou svojho produktu, že ponúka záruku vrátenia peňazí v prípade, ak by u vás prípravok nezabral podľa očakávania. Moje skúsenosti však vravia, že ak stavíte na overenú a známu značku, výsledok sa dostaví.

TRPEZLIVOSŤ PRINÁŠA VÝSLEDKY

Nakoľko uvedené produkty sú založené na prírodných látkach a extraktoch, nevyhnutným predpokladom úspechu a viditeľnosti účinkov je dlhodobé a najmä pravidelné dávkovanie. Ja aj na základe vlastnej skúsenosti odporúčam užívať jednu značku 3 až 4 mesiace.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Pravdu povediac, napriek tomu, že na trhu je naozaj dostatok značiek, ktoré sľubujú zvýšenie testosterónu, len niekoľko z nich skutočne stojí za kúpu a užívanie. Výrobcovia sa síce predbiehajú v sľuboch a deklaráciách na obale, ale pri výbere konkrétnych značiek treba skôr pozerať na skúsenosti z praxe, nielen na sľuby.

Dobré nie je tiež orientovať sa len podľa ceny, lebo len cenou sa snažia zaujať skôr tie menej účinné prípravky. Ak by ste si chceli ušetriť čas a zbytočné pokusy, veľmi rád sa s vami podelím o vlastné skúsenosti. Ja odporúčam tieto značky:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Primulus

  • Vyšší sexuálny apetít
  • Zníženie únavy počas dňa
  • Rýchlejšie naberanie svalovej hmoty

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.78

27 Hodnotení