Potraviny nevhodné počas dojčenia

Potraviny nevhodné počas dojčenia

Dojčenie je obdobie, kedy si mnoho žien chce dopriať potraviny, ktoré nemohli počas tehotenstva. Takáto motivácia je pochopiteľná, ale netreba zabúdať, že zodpovednosť za potomka nekončí len pôrodom, ale pokračuje aj po ňom. Nakoľko dojčením prijíma dieťa mnoho látok z tela matky, treba si ešte stále dávať pozor na svoj jedálniček.

Pri jedlách, ktoré nie sú vhodné pre dojčiace ženy, ide najmä o zásadu nedráždenia detského organizmu. Typickým príkladom sú jedlá, ktoré by mohli spôsobiť u dieťaťa nadúvanie a tak zhoršiť napríklad typické novorodenecké koliky.

Optimálna strava by mala zahŕňať vyvážený pomer vitamínov, minerálov, bielkovín a iných stopových prvkov. Povieme si teda nielen to, ktorým potravinám a jedlám sa vyhýbať, ale aj to, ktoré sú počas dojčenia pre matku a jej dieťa prospešné.

Potraviny nevhodné počas dojčenia a pre dojčiace matky

Potraviny nevhodné počas dojčenia a pre dojčiace matky Začnime najskôr potravinami, ktoré nie sú príliš vhodné počas kojenia. Je ich viacero typov a kategórií, či už ide o potraviny s efektom nadúvania, potenciálne alergény alebo potraviny, ktoré by mohli spôsobiť podráždenie tráviaceho traktu.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Tu sú jedlá a potraviny nevhodné počas kojenia:

Alkohol

Začnime alkoholom, ktoré je počas tehotenstva takmer úplne tabu. Ak si myslíte, že po pôrode už môžete veselo začať popíjať jeden pohárik za druhým, zastavím vás. Alkoholu sa stráňte aj počas dojčenia, môže totiž meniť zápach mlieka a bráni jeho uvoľňovaniu.

Biely cukor aj umelé sladidlá

Ak si neviete predstaviť život bez sladkého, tak sa snažte obmedziť aspoň konzumáciu bieleho cukru a umelých sladidiel. Namiesto nich odporúčam med alebo niektoré z povolených sladkých ovocí, napríklad banán. Alternatívou môže byť aj stévia.

Korenie

Ak máte radi koreniny, ešte s nimi počas obdobia dojčenia trocha počkajte. Týka sa to najmä pikantného korenia, čiže chilli, kari alebo škorice. Ide o koreniny, ktoré majú dráždivý efekt na zažívací systém tak u matky, ako aj u dieťaťa a môžu spôsobiť aj hnačku.

Citrusové plody

Hoci ovocie je všeobecne v prípade tehotenstva aj dojčenia pozitívne, citrusové plody sú výnimkou. Nemusíte sa ich síce vzdať úplne, ale treba ich obmedziť. Citrón alebo pomaranč sú bohaté na vitamín C a ten môže vo vyššom množstve podráždiť trávenie.

Ryby s obsahom ortuti

Rybie mäso je zdravé kvôli obsahu omega-3 mastných kyselín, ale v období kojenia sa môžu prejaviť jeho nevýhody a negatíva, najmä kvôli vyššiemu obsahu ortuti. Toto riziko sa týka hlavne morských rýb ako zubáč, makrela, tuniak alebo žralok.

Niektoré mliečne výrobky

Pozor si treba dať na mliečne výrobky, ktoré neprešli pasterizáciou, čiže nepasterizované mlieko a bryndza, ale aj na tučné mliečne výrobky. Sem zaraďujeme plnotučné mlieko, tučné syry a produkty s ich obsahom. Typicky spôsobujú koliky.

Zelenina a ovocie spôsobujúce nadúvanie

Ďalším problémom počas dojčenia sú niektoré špecifické druhy zeleniny a ovocia spôsobujúce nadúvanie. Ide napríklad o zeler, cesnak, kapustu, brokolicu, karfiol, uhorky, hrušky, paprika alebo rajčiny.

Možné alergény

Rizikom, na ktoré by som chcel zvlášť upozorniť, je konzumácia niektorých typických alergénov počas dojčenia. Nemyslím tým len tie, ktoré sú alergické pre vás, ale potenciálne alergény. Patria sem napríklad citrusové plody, búrske oriešky, sója a kravské mlieko.

Biela múka

Samotná biela múka, ale aj pečivo, cestoviny, koláče a iné produkty s jej dominantným obsahom, to všetko je problém počas dojčenia a navyše ide o potraviny bez biologickej hodnoty. Biela múka dokonca znižuje hladinu vitamínov B.

Nedostatočne tepelne upravené potraviny

Počas tehotenstva sú surové mlieko, vajcia aj mäso zakázané kvôli nákaze listeriózou alebo salmonelózou a to platí aj počas dojčenia. Vyvarovať sa treba surovým a namäkko vajíčkam, suši, tataráku, zmrzline alebo aj majonézam.

Trans-tuky

Trans-tuky sú tuky, ktoré sú pre organizmus vyslovene škodlivé a to pre trávenie aj pre kardiovaskulárny systém. Počas dojčenia zabudnite na priemyselne vyrábané napolitánky, torty, zákusky, chipsy, lacné čokolády a margarín.

OVPLYVŇUJE JEDLO MATERSKÉ MLIEKO?

Existujú výskumy, ktoré ukazujú, že aj ženy, ktoré nemali dostatočne pestrú stravu bohatú na živiny, dokázali svoje dieťa dojčiť zdravým materským mliekom. Tieto výskumy tak tvrdia, že nesprávna strava viac ohrozuje matku, než dieťa. Ja by som videl pravdu niekde uprostred.

Potraviny vhodné počas dojčenia

Potraviny vhodné počas dojčenia Aby boli regenerácia po pôrode pre telo matky a vývoj pre telo dieťaťa optimálne, nestačí sa niektorým potravinám len cielene vyhýbať. Existujú totiž aj jedlá, ktoré sa v období počas dojčenia hodia oveľa viac, ako inokedy. Práve tie zas treba konzumovať viac.

Toto sú tie, ktoré by ste mali určite zaradiť do jedálnička:

Mäso a ryby: Pokiaľ ide o mäso, to si môžete dopriať, hlavne mastné morské ryby a biele BIO mäso. Ideálny je domáci chov chudého mäsa bez kože a tuku. Z rýb môžete raz za čas skúsiť lososa, slede, tresku, sardinky, pstruha alebo ančovičky.

Mliečne výrobky a vajcia: Pokiaľ vám chýba mlieko, skúste jeho alternatívu v podobe sójového mlieka. Čo sa týka mliečnych výrobkov, odporúčajú sa nízkotučné, napríklad mozzarela. Vajcia sú najlepšie BIO, no určite nie surové, ale tepelne upravené.

Obilniny: Po pôrode je dôležité prijímať aj obilniny, ktoré sú ideálne na raňajky, desiatu či olovrant. Odporúčam do jedálnička zaradiť ovsené vločky a celozrnné pečivo, chlieb, cestoviny či kuskus. Ak máte chuť na ryžu, doprajte si ju určite v BIO kvalite.

Orechy: Dobrým zdrojom minerálov, zdravých mastných kyselín a omega-3 kyselín sú aj orechy. Sú bohaté najmä na Selén a Zinok, ktoré žena po pôrode určite potrebuje vo zvýšenej miere. Pravidelne každý deň si môžete dať napríklad arašidy.

Ovocie, zelenina, strukoviny: Na pravidelnej báze sa odporúčajú najmä banány, jablká, avokádo či hrozno. Zo zeleniny sú výborné mrkva a rukola. Ako zdroj zdravých bielkovín zas môžu poslúžiť šošovica, hrach, cícer a tiež fazuľa.

Bylinky: Na podporu mlieka a laktácie celkovo sú ako stvorené v období po pôrode viaceré bylinky a rastliny. Ide napríklad o Aníz, Fenikel, Žihľavu, Železník, Jastrabinu, Senovku grécku alebo Benedikt lekársky.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

 

PESTRÁ STRAVA

Podobne ako počas tehotenstva, aj v prípade dojčenia sa treba držať zásady, aby bol jedálniček čo najviac pestrý a čo najviac zdravý. Uvedené potraviny sú len príkladom, môžete ich pokojne skombinovať aj s ďalšími, ktoré nie sú na zozname tých zakázaných.

Životospráva a životný štýl počas dojčenia

Životospráva a životný štýl počas dojčenia V období dojčenia je dôležité nielen to, čo konzumujete, ale aj to, aký máte životný štýl, životosprávu a celkovo denný režim. Existuje zopár zásad, ktorých dodržiavanie vám môže pomôcť významne zlepšiť vašu vitalitu a tiež aj hormonálnu rovnováhu.

Nech sa páči, tu sú tie najdôležitejšie:

Príjem tekutín počas celého dňa: Základom správnej životosprávy je pravidelný pitný režim počas celého dňa. Ideálna je čistá voda alebo čaj, lepšie sú teplejšie tekutiny. Vyhýbať sa treba nielen limonádam, čo som spomínal skôr, ale aj 100 % džúsom, ktoré môžu nadúvať.

Alkohol výnimočne, pozor aj na kofeín: V tejto oblasti sa príliš toho veľa nemení oproti tehotenstvu. To znamená, že alkohol je najlepšie úplne vynechať, prípadne výnimočne malý pohár červeného vína. Kofeín v podobe kávy si doprajte tiež len občasne, nie pravidelne.

Žiaden stres: Stres je nepriateľom dojčenia. Vyvoláva hormonálnu nerovnováhu, nakoľko dochádza k produkcii kortizolu, ktorý zas pôsobí proti pohlavným hormónom. Okrem toho sa podieľa aj na zhoršení fungovania kardiovaskulárneho systému a nervovej sústavy.

Chudnutie postupne: Je prirodzené, že každá žena chce čo najskôr po pôrode vyzerať znova dobre, no netreba to preháňať s príliš excesívnym chudnutím. Dôležitý je primeraný, dlhodobý a hlavne pravidelný pohyb. Chôdza, plávanie a postupne beh, to je riešenie.

Dostatok spánku: Tak ako počas tehotenstva, aj v prípade obdobia po ňom platí, že si treba dopriať dostatok oddychu a spánku. Nenabádam na to, aby ste v noci nedojčili, ale ak sa tak deje, treba to dobehnúť ráno alebo ísť skôr večer spať. Oddychovať treba aj cez deň.

Ako fungujú tabletky na ženskú hormonálnu rovnováhu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na ženskú hormonálnu rovnováhu a prečo ich odporúčam Jednou z vecí, ktorú musia ženy po pôrode zvládnuť, je vrátenie sa do normálneho životného cyklu. To zahŕňa aj obnovenie menštruačného a ovulačného cyklu. Kvôli nestabilnej hormonálnej hladine po pôrode to však môže byť spojené s nepríjemnými procesmi.

Moja partnerka za týmto účelom užívala špeciálne prípravky:

  • Ide o tabletky, ktoré obsahujú fytoestrogény, čo sú prírodné látky podobné estrogénom a ich cieľom je dosiahnutie správnej a zdravej hladiny estrogénu v tele

Najčastejšie sú základom účinných látok izoflavonidy, čo sú látky nachádzajúce sa napríklad v extraktoch sóje a ide o najúčinnejšie fytoestrogény. Okrem nich sa môžu v prípravkoch nachádzať aj rastlinné extrakty, napríklad z rastlín ako Hloh obyčajný alebo Angelika čínska. Ako doplnkové látky sú tu rôzne minerály a vitamíny, napríklad Zinok a Kyselina listová.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prípravky majú aj tri ďalšie dôležité benefity:

keďže sú účinné látky čisto prírodného typu, nemusíte sa obávať ani dlhodobého užívania a tiež žiadnych vážnejších nežiaducich účinkov
problémom nie je ani dostupnosť, na kúpu nepotrebujete predpis či recept a prípravky možno dostať v kamennej aj internetovej lekárni
veľkou výhodou je možnosť dlhodobého užívania a jednoduché dávkovanie, vďaka širším účinkom je dobrý aj pomer ceny a kvality

Spomínané širšie účinky sa týkajú celého organizmu a všetkých ženských problémov a stavov, ktoré súvisia s hormonálnou rovnováhou. Viacero žien si pochvaľuje vplyv fytoestrogénov na nepriaznivé príznaky súvisiace s menštruáciou alebo s jej pravidelnosťou.

TABLETKY UŽÍVAJTE POKOJNE AJ NIEKOĽKO MESIACOV

Pokiaľ ide o spôsob a dĺžku dávkovania týchto tabliet, vďaka ich prírodnému zloženiu a účinným látkam založeným na rastlinách, vitamínoch alebo mineráloch, nie je problém aj niekoľkomesačné užívanie. Samozrejme, bez obáv, že sa objavia vedľajšie účinky a efekty.

Tabletky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi Uvedené prípravky je možné užívať samozrejme nielen v období, kedy chcete dosiahnuť obnovenie hormonálnej rovnováhy po pôrode, ale aj bežne a vždy vtedy, ak budete chcieť zlepšiť hladinu estrogénu. Na trhu je prípravkov takéhoto zamerania naozaj dostatok, stačí si len vybrať. Práve výber však môže byť kvôli veľkému výberu problém.

Pri kúpe sa preto treba riadiť nie ani cenou alebo deklarovanými účinkami, ale skúsenosťami a referenciami iných žien užívaním konkrétnej značky. Nakoľko moja partnerka má s viacerými tabletkami svoju skúsenosť, rozhodol som sa ju zverejniť aj pre vás:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

5.00

1 Hodnotenie

Pekný článok, hlavne k veci a písany ľudsky, čo v dnešnej dobe oceňujem.
Konkrétny, čo áno a čo nie. Žiadne všeobecné poučky, kde musím použiť ešte google.
Ďakujem

dominika píše 28 júla 2019 o 10:13

Chcem sa opýtať aký je rozdiel medzi búrskym orieškom a arašidou ? V nevhodných potravinách ho nedoporučujete a vo vhodných potravinách ho doporučujete k pravidelnej konzumácii!! Ďalej od nepamäti naše mamy nedoporučovali strukoviny nakoľko po konzumácii nadúvajú a spôsobujú problémy jak mamičkám tak aj kojencom. Celý článok považujem za zavádzajúci.
S pozdravom Josef.

Josef píše 29 júla 2020 o 12:11

Tak toto som si všimla aj ja 🙂 a chcela dom sa na to autora spýtať

Eva píše 30 septembra 2020 o 13:05

Pridať komentár