Predstojná žľaza – predstojnica

Predstojná žľaza - predstojnica

Predstojná žľaza, nazývaná aj predstojnica, je nepárový orgán, ktorý je súčasťou pohlavnej sústavy u muža. Ide o orgán vo veľkosti gaštana, takže jeho veľkosť nie je príliš ohromujúca. Táto prídavná žľaza je však veľmi dôležitou z pohľadu plodnosti, nakoľko jej sekrét je súčasťou ejakulátu a zvyšuje životaschopnosť spermií.

Z hľadiska mužskej pohlavnej sústavy má teda predstojnica zmysel pre plodnosť, no z pohľadu sexuálneho života sa môže využívať aj k zvýšeniu sexuálneho vzrušenia. Je totiž veľmi dobre prístupná pre stimuláciu cez rektálny otvor.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

V prípade, že predstojná žľaza funguje v poriadku, sa väčšina mužov o jej stav alebo dôležitosť vôbec nezaujíma. Ak sa ale objavia problémy s ňou, najčastejšie zväčšenie, zápal alebo cysta, väčšina mužov už zbystrí pozornosť.

Čo je predstojná žľaza – predstojnica

Čo je predstojná žľaza - predstojnica Ako som povedal na úvod, predstojnica je svojou veľkosťou nepatrnou súčasťou mužskej pohlavnej sústavy. Dobieha to však svojim praktickým významom, no zaujímavé je, že vzhľadom na jej blízkosť s močovými cestami ovplyvňuje aj vylučovaciu sústavu.

  • Predstojná žľaza je nepárový žľaznatý orgán nachádzajúci sa na svalovom dne panvy, ktorý susedí s močovým mechúrom a močovou rúrou
  • Tvarom pripomína predstojnica gaštan, váži zhruba 20 gramov a do svojej veľkosti s priemerom zhruba 3 až 4 cm dorastá u chlapcov až do veku 17. roku života
  • Vo vnútri žľazy je 30 až 50 žliazok, ktoré sú obalené púzdrom zvaným fascia

Úlohou predstojnej žľazy je vylučovanie špeciálne prostatického sekrétu. Ten sa dostáva do ejakulátu a tu sa zmieša so spermiami, pričom vďaka svojmu zloženiu je pre spermie veľmi dôležitou látkou. Obsahuje totiž bielkoviny, prostatický antigén a imunoglobulíny, ktoré zvyšujú životaschopnosť spermií. Okrem toho sekrét zvlhčuje močovú trubicu.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Z urologického pohľadu je stavba predstojnej žľazy rozdelená na tieto tri časti:

prvou časťou je periférna zóna, ktorá obklopuje močovú trubicu a je z pohľadu veľkosti najväčšou časťou, vzniká tu aj najväčšie percento karcinómov
druhou časťou je centrálna zóna ktorá sa nachádza v okolí ejakulačných vývodov, jej epitel má urogenitálny pôvod a veľkostne tvorí zhruba štvrtinu prostaty
treťou časťou je tranzitórna zóna, ktorá objemovo tvorí len 5 % celej predstojnej žľazy, obklopuje časť močovej trubice a práve táto zóna je riziková na zväčšenie

Predstojnica je teda z hľadiska svojho významu dôležitá pre ideálne prostredie mužských pohlavných buniek. Netreba však zabúdať ani na jej vplyv na sexuálny život. Stimulácia prostaty sa u mužov prirovnáva k dráždeniu bodu G u žien. Táto stimulácia môže byť vonkajšia, čiže stimuláciou hrádze, alebo vnútorná a to cez konečník.

Nemenej zaujímavé sú aj niektoré údaje a informácie spojené s predstojnicou:

prostatický sekrét, ktorý je vlastne produktom samotných žliazok nachádzajúcich sa vo vnútri predstojnice, môže tvoriť až tretinu celkového objemu ejakulátu
okrem bielkovín obsahuje tento sekrét aj kyselinu citrónovú, Zinok a má pH 6,4
niektorí muži sú schopní stimuláciou prostaty dosiahnuť aj orgazmus
existuje aj ženská predstojnica, tzv. Skeneho žľazy, ktoré môžu spôsobiť mokrý orgazmus

VYŠŠIE RIZIKO VO VYŠŠOM VEKU

Podobne ako v prípade libida, aj v prípade predstojnice rastie riziko problémov priamo úmerne s vekom. Platí to najmä pri problémoch spojených so zväčšením prostaty, či už ide o zhubné alebo nezhubné zväčšenie. Všeobecne je riziko vyššie od veku 40 až 50 rokov.

Príznaky spojené s predstojnou žľazou a čo môžu znamenať

Príznaky spojené s predstojnou žľazou a čo môžu znamenať Nakoľko je predstojnica vo veľmi tesnom kontakte s močovým cestami a močovým mechúrom, viacero príznakov spojených s jej problémami sa prejavuje aj v močení. Týka sa to tak zápalu predstojnej žľazy, ako aj jej zväčšenia. Koniec koncov, toto sú najčastejšie problémy, ktoré predstojnicu postihujú.

Príznakov problémov s prostatou môže byť viacero druhov a typov:

Nadmerné močenie: Časté močenie, pokiaľ je dlhodobého charakteru, môže znamenať nielen zápal močových ciest, ale aj zápal predstojnej žľazy. Pomerne často dochádza dokonca k spoločnému zápalu, čo zosilní príliš časté močenie. To môže niekedy byť aj 10 krát za deň, v niektorých situáciách dokonca aj viac. Objavujú sa aj bolesti alebo pocity pálenia.

Nedostatočné močenie: Opačným problémom býva situácia, kedy sa nedarí močiť, prípadne je močenie prerušované alebo príliš slabé. Takýto symptóm indikuje štandardne nejakú prekážku a pokiaľ nedochádza aj k prudkým bolestiam indikujúcim močové kamene, veľmi často sa jedná o zväčšenie predstojnice, ktorá tlačí na močové cesty a vytvára prekážku.

Pálenie a rezanie: Pokiaľ sa počas močenia vyskytuje pálenie alebo rezanie, môže sa jednať o močové kamene, ale veľmi často ide aj o príznak typický pre zápal močových ciest alebo predstojnej žľazy. Do úvahy prichádza aj zväčšenie predstojnej žľazy, najmä malígneho charakteru, čiže rakovina predstojnice, preto netreba tento príznak ani trocha podceniť.

Výskyt krvi v moči: Moč v krvi môže znamenať poškodenie močových ciest alebo močovej rúry, problém s obličkami, ale napríklad aj o symptóm ukazujúci na rakovinu predstojnej žľazy, čo je už závažný stav. Veľa záleží od toho, ako intenzívny je výskyt krvi, ak ide napríklad len o mikroskopické množstvo, nedá sa pozorovať voľným okom.

Bolesť počas močenia alebo mimo neho: Výskyt bolesti poukazuje najčastejšie na zápal predstojnice. Pokiaľ sa vyskytuje s bolesťou semenníkov alebo s výskytom bolesti počas ejakulácie, je to príznak typický pre chronický zápal. Ak sa dostavia bolesti naraz aj s horúčkami, jedná sa naopak veľmi pravdepodobne o akútny zápal predstojnice.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Poruchy, problémy a ochorenia spojené s predstojnicou

Poruchy, problémy a ochorenia spojené s predstojnicou Predstojnica je náchylná na ochorenia v prípade výskytu niektorých rizikových faktorov spojených napríklad so životosprávou alebo celkovým zdravým ostatných častí reprodukčnej a močovej sústavy. Najviac sa vyskytuje zväčšenie predstojnej žľazy, najmä u mužov vo veku nad 40 až 50 rokov, ktorí patria do rizikovej skupiny.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Tu sú najčastejšie problémy aj s bližším pohľadom na ne:

Benígne zväčšenie predstojnej žľazy: Ak by sme hľadali najviac sa vyskytujúci problém súvisiaci s predstojnicou, štatistiky veľmi jasne ukazujú na nezhubné zväčšenie, odborne nazývané benígne zväčšenie predstojnice. Postihuje mužov vo vyššom veku, ktorí nemajú problém s hladinou testosterónu a funkčnosťou semenníkov.

Pri zväčšení dochádza k zväčšeniu hladkej svaloviny, ktorá tlačí na močový mechúr a preto je typickým prejavom časté močenie, najmä v noci. Zväčšeniu možno predchádzať najmä úpravou životosprávy, no ak už k nemu príde, najbežnejším liečebným postupom je nasadenie blokátorov alfa-anrodgénneho receptoru. Vo vážnom prípade je nevyhnutná operácia.

Prostatitída: Druhou kategóriou problémov spojených s predstojnicou je jej zápal, odborne zvaný prostatitída. Existuje viacero druhov zápalov, pričom najčastejšou formou je nebakteriálna prostatitída známa ako syndróm chronických panvových bolestí. Príznakmi sa podobá na bežnú chronickú formu, ale strieda obdobia zlepšenia a zhoršenia.

Bežný chronický zápal predstojnej žľazy, čiže chronická prostatitída, má menej intenzívne príznaky a prebieha dlhodobo. Najčastejšie vzniká na základe infekcie spôsobenej baktériami, veľakrát môže byť v súbehu aj s chronickým zápalom týkajúcim sa močových ciest. Pre toto ochorenie je typická bolesť počas močenia a aj počas ejakulácie.

Posledným druhom zápalu je akútny zápal predstojnice, čiže akútna prostatitída. Aj v tomto prípade ide najčastejšie o bakteriálny zápal, ktorý prichádza pomerne rýchlo a okrem bolestí je sprevádzaný symptómami spojenými s močením a horúčkou. Z pohľadu štatistík ide o jeden z najčastejších urologických problémov mužov do veku 50 rokov.

Rakovina predstojnej žľazy: Najvážnejším problémom spojeným s predstojnou žľazou je jej zhubné zväčšenie, čiže rakovina. Riziko jej výskytu stúpa s vekom a najviac ohrozenou skupinou sú muži vo veku nad 70 rokov, hoci sa môže objaviť aj u mladšej generácii. V Európe ide o druhý najčastejší typ zhubného nádoru a veľmi často prebieha bezpríznakovo.

Ak sa aj nejaké symptómy objavia, sú mierneho charakteru a muži im nevenujú pozornosť, napríklad menším problémom s močením. Ak sa objavia príznaky už intenzívnejšie, často je rakovina v pokročilom štádiu a môže metastázovať do kostí. Práve kvôli skorému odhaleniu sa odporúčajú mužom vo veku nad 40 rokov pravidelné prehliadky predstojnice.

NEODKLADAJTE NÁVŠTEVU LEKÁRA

Viacero problémov spojených s predstojnicou má asymptotický priebeh, čiže je u nich výskyt príznakov malý alebo dokonca žiadny. Pokiaľ sa však nejaké u vás objavia, odporúčam príliš dlho nečakať s návštevou lekára a čo najskôr absolvovať vyšetrenie.

Ako zlepšiť a podporiť stav a funkciu predstojnej žľazy

Ako zlepšiť a podporiť stav a funkciu predstojnej žľazy Je pravdou, že sú problémy a ochorenia, ktorým nie je možné sa účinne vyhnúť a žiadna univerzálna prevencia so 100 % garanciou úspechu neexistuje. Sú však viaceré opatrenia, ktoré môžu prirodzene zlepšiť výhľad pre mužov vo vyššom veku.

  • Na podporu stavu predstojnice a jej funkčnosti sa využívajú režimové opatrenia, zmeny v životnom štýle, zlepšenie životosprávy a vyhýbanie sa negatívnym faktorom

Je jasné, že všetkým rizikovým faktorom sa predísť nedá, rovnako tak ani nie je možné udržať predstojnú žľazu v najlepšom stave celý život. Je však možné znížiť riziko najväčších problémov a zároveň podporiť aj celkové zdravie pohlavnej sústavy. Pri svojich návrhoch a radách som sa totiž snažil o čo najširší vplyv.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Tu sú jednotlivé opatrenia, ktoré odporúčam v prospech predstojnej žľazy:

pravidelný sex a pravidelná ejakulácia sú zdravé pre prostatu aj pre semenníky
vyvarujte sa alkoholu, kofeínu a fajčeniu, táto trojkombinácia je smrtiaca nielen pre predstojnú žľazu, ale pre potenciu a plodnosť celkovo
znížiť treba konzumáciu štipľavých korenín, soli, živočíšnych tukov, červeného mäsa, vnútorností, konzervovaných potravín a polotovarov
naopak, dôležité je zvýšiť konzumáciu ovocia, zeleniny, čučoriedok, brusníc, jahôd a jedál či potravín s obsahom Zinku a vitamínu E
dostatočný pohyb pôsobí proti obezite a zlepšuje aj fyzickú kondíciu a vitalitu, ja odporúčam pravidelnú chôdzu a beh, pozor však na bicyklovanie
prirodzené prostriedky ponúka samotná príroda, napríklad byliny typu Saw Palmetto či tabletky s ich obsahom

Najčastejšie otázky o predstojnici

Najčastejšie otázky o predstojnici O predstojnú žľazu sa muži začnú zaujímať až vtedy, ak sa vyskytnú nejaké problémy alebo nepríjemné príznaky. Usudzujem to podľa toho, že viaceré internetové fóra a diskusie sú plné otázok týkajúcich sa najmä zväčšenia prostaty. Či už ide o otázky o prevencii alebo riešeniach, viaceré sú zaujímavé. Tu sú tie najčastejšie, ktoré sa muži pýtajú:

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Kedy absolvovať vyšetrenie predstojnej žľazy a nie je bolestivé?

U mužov vo veku nad 40 rokov sa odporúča absolvovať vyšetrenie pravidelne v rámci prevencie. Najčastejšie sa absolvuje raz za 3 alebo raz za 2 roky, s pribúdajúcim vekom intenzita stúpa. Vyšetrenie nie je bolestivé a prebieha pohmatom cez rektálny otvor.

Ako sa problém s prostatou rieši najčastejšie?

Hoci spôsob liečby a riešenia primárne závisí od typu ochorenia a problému, najčastejšie ide o kombináciu režimových opatrení v rámci životosprávy a užívania medikamentóznych prostriedkov. So stúpajúcim vekom však rastie aj nutnosť chirurgického zákroku.

Súvisia problémy s močením s predstojnou žľazou?

Áno, ale nie vždy. Problémy s nepravidelnosťou močenia, nadmerným močením alebo nejaké nepríjemné symptómy počas močenia môžu ukazovať tak na zápaly či poruchy v močovom systéme, ako aj na ochorenia predstojnice. Ak sa vyskytnú, najlepšie je navštíviť lekára.

Naozaj môžu bylinky či tabletky s ich obsahom predstojnici pomôcť?

Áno, ale netreba ich brať ako všeliek, čarovný prútik či alternatívu odbornej lekárskej liečby. Odporúčam skôr vnímať ich ako prevenciu a podporu na zlepšenie fungovania prostaty. Svoj vplyv ale nesporne majú, svedčia o tom skúsenosti tisícok mužov po celom svete.

Ktoré potraviny sú ako prevencia problémov najlepšie?

Ak máte radi cibuľu, cesnak a rajčiny, odporúčam vám práve túto trojkombináciu. Viaceré prieskumy totiž ukázali, že práve tieto tri typy zeleniny majú veľmi dobré preventívne účinky. Dôležité totiž je, že všetky druhy zeleniny majú antibakteriálny aj močopudný vplyv.

Ako fungujú tabletky na predstojnú žľazu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na predstojnú žľazu a prečo ich odporúčam Udržiavanie predstojnice v 100 % kondícii a zdravom stave je podľa mňa nielen otázka plodnosti, ale dokonca aj nevyhnutnosti kvalitného sexuálneho života. Odporúčam kombináciu niektorých režimových opatrení a špeciálnych prípravkov.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Ja sám mám skúsenosti najmä s tabletkami.

  • Ide o prípravky využívajúce dlhodobo známe pozitívne účinky rastlín priaznivo vplývajúcich na fungovanie predstojnice, pričom zloženie je čisto prírodné

Okrem rastlín ako Saw Palmetto, Tribulus Terrestris či Maca, ktoré patria medzi známe prírodné stimulanty potencie aj plodnosti, možno nájsť v týchto prípravkoch kombináciu ďalších vitamínov a minerálov. Sú tu napríklad Zinok alebo iné stopové prvky, ktoré priaznivo pôsobia nielen na predstojnicu, ale celkovo na pohlavný systém.

Uvedené tabletky majú navyše tri veľké benefity:

prvým je dostupnosť, nakoľko tieto tabletky vďaka svojmu prírodnému zloženiu kúpite bez predpisu alebo receptu a ide o voľne dostupné prípravky
druhým je šírka účinnosti, nakoľko vďaka bohatému zloženiu pomáhajú nielen na predstojnú žľazu, ale viaceré z nich pôsobia aj na erekciu alebo libido
tretím benefitom je veľmi dobrý pomer ceny a výsledkov, hoci tu treba povedať, že u každého muža môže byť intenzita mierne odlišná a je potrebné dlhšie užívanie

Výhodou je aj to, že keďže v zložení absentujú vyrábané účinné látky, dlhodobé užívanie je bez výskytu vážnejších nežiaducich účinkov. U mňa sa väčšinou žiadne neobjavili a ak, tak len na úvod menšie tráviace problémy. Tie však po dni či dvoch pominuli a nešlo o nič vážne.

AKO DLHO ICH UŽÍVAŤ V IDEÁLNOM PRÍPADE?

Pokiaľ chcete dosiahnuť čo najlepší výsledok, práve dlhodobé užívanie je alfa a omega účinnosti. Ja sám som skúsil viacero značiek a musím povedať, že pri jednej som sa snažil zostať aspoň 3 mesiace, niekedy aj 4. Vždy sa mi to osvedčilo, účinnosť totiž postupne rástla.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Podobne ako v prípade iných prípravkov určených na podporu mužského reprodukčného zdravia, aj v prípade tabliet na prostatu si treba veľmi dobre vyberať značky. Viaceré si totiž vašu dôveru príliš nezaslúžia, no na to väčšina mužov príde neskoro. Niečo môže napovedať aj zloženie, kde treba klásť dôraz na kvalitu a vyššiu koncentráciu látok.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Primárne však odporúčam sledovať pri výbere nielen cenu, ale najmä referencie z praxe. Ak by ste sa chceli inšpirovať, môžete zájsť na nejaké internetové fórum. Svoje skúsenosti s jednotlivými prípravkami som sa rozhodol zverejniť aj ja:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

5.00

3 Hodnotení