Prolaktín

Prolaktín

Najdôležitejší hormón pre tehotenstvo, tak sa zvykne niekedy označovať hormón prolaktín, v skratke aj PRL. Hormón je produkovaný žľazou zvanou hypofýza, pričom v menšom meradle sa môže tvoriť aj v maternici, prsnom tkanive, tukovom tkanive a v prípade mužov aj v prostate. Jedná sa však svojimi účinkami o typický ženský hormón.

Počas tehotenstva je dôležitý pre tvorbu materského mlieka, mimo tohto obdobia ovplyvňuje niektoré metabolické procesy a u žien aj menštruáciu a ovuláciu. Mimo tehotenstva je produkcia hormónu obmedzovaná, pokiaľ nenastane nejaká patologická príčina.

Na hladinu hormónu však vplývajú aj mnohé iné faktory, napríklad je možné jeho zvýšenú hladinu regulovať a normalizovať aj prostredníctvom prírodných prostriedkov. V určitých prípadoch, najmä pri poruchách hypofýzy, je ale potrebné lekárske riešenie.

Čo je prolaktín a aký má význam

Čo je prolaktín a aký má význam Hormón prolaktín pochádza zo špecifickej oblasti adenohypofýzy zvanej Pars distalis, konkrétne ide o predný lalok hypofýzy. Hormón je produkovaný luteotropnými bunkami nazývanými aj mammotropné bunky, podľa ktorých sa nazýva aj luteomammotropný hormón.

  • Prolaktín je produkovaný v hypofýze v pravidelných 2 až 3 hodinových intervaloch, pričom počas dňa sa ho ale produkuje odlišné množstvo
  • Fylogeneticky sa jedná o jeden z najstarších hormónov stavovcov vôbec
  • Samotná sekrécia prolaktínu je najvyššia počas spánku a je regulovaná dopamínom, pričom platí, že čím viac dopamínu v tele je, tým viac tlmí produkciu prolaktínu

Absolútne najzásadnejším účinkom prolaktínu v ženskom organizme je vplyv na laktáciu, ako už aj názov hormónu napovedá. Stimuluje totiž množenie buniek prsnej žľazy a po pôrode spúšťa laktáciu, čiže tvorbu mlieka. Stimulom na tvorbu samotného hormónu v tele ženy po pôrode je počiatočné dráždenie prsných bradaviek počas prvého dojčenia.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

A aké sú ďalšie významné účinky prolaktínu v tele? Najmä tieto:

ovplyvňuje materské správanie ženy po pôrode, pomáha na vytvorenie vzťahu medzi matkou a dieťaťom, rovnako tak vplýva na ovuláciu a tiež menštruáciu po pôrode
ovplyvňuje metabolizmus vápnika a glukózy v tele, má tiež vplyv na lipolýzu, čiže na štiepenie tukov a pomáha na tvorbu hormónov vo vaječníkoch
u žien a aj u mužov ovplyvňuje hladina prolaktínu celkové reprodukčné zdravie, mieru sexuálneho uspokojenia a tiež kvalitu sexuálneho života

Počas dňa sa hladiny hormónu líšia, najvyššie sú počas spánku a krátko po prebudení. Nízkej hladiny sa nie je potrebné príliš obávať, problémom však môže byť nadbytok prolaktínu v tele. Pokiaľ nastáva u žien mimo obdobia tehotenstva alebo mimo obdobia dojčenia, kedy je prirodzený, môže byť za ním vážny problém, ktorým sa treba zaoberať.

Hyperprolaktinémia, teda zvýšená hladina hormónu, má najčastejšie príčiny:

tehotenstvo a kojenie, čo ale samo o sebe nespôsobuje ešte žiadne problémy
nadmerné množstvo stresu alebo nedostatok spánku
príliš vysoká teplota organizmu, napríklad prehriatie v dôsledku externého tepla
nesprávna redukčná diéta
niektoré druhy liekov
problémy so správnou funkciou štítnej žľazy alebo nádor týkajúci sa hypofýzy
niektoré ochorenia pečene alebo obličiek

ZVÝŠENÁ NORMA U MUŽOV

Problémy a zvýšenie prolaktínu môže nastať pochopiteľne nielen u ženy, ale tiež aj u muža. Ak je u muža hladina nad 15 mg / ml, môže prísť k problémom s erekciou alebo ku strate ochlpenia na tvári. U mužov v tomto prípade spolu súvisia aj prolaktín a priberanie na váhe.

Nadbytok a zvýšený prolaktín u žien a príznaky či poruchy s tým spojené

Nadbytok a zvýšený prolaktín u žien a príznaky či poruchy s tým spojené Nakoľko nedostatok prolaktínu býva veľmi zriedkavý, budeme sa teraz zaoberať práve stavom hyperprolaktinémie, čiže nadbytku tohto hormónu v tele. Zvýšená hladina hormónu sa zvykne prejavovať s problémami týkajúcimi sa najmä reprodukčnej sústavy.

Tu sú symptómy a problémy, ktoré sú s nadbytkom prolaktínu najčastejšie spojené:

Poruchy menštruačného cyklu: Nakoľko samotný hormón reguluje menštruačný cyklus, jeho hladina úzko súvisí s pravidelnosťou menštruácie. Príliš vysoká koncentrácia prolaktínu v organizme môže mať za následok nepravidelnosť menštruácie alebo jej úplné vymiznutie. Objaviť sa môžu aj symptómy typické pre tzv. predmenštruačný syndróm.

Znížená plodnosť: V súvislosti s poruchami menštruácie treba hovoriť aj o znížení plodnosti. Neprichádza totiž k dostatočnej stimulácii vaječníkov, prolaktín brzdí dozrievanie vajíčok a ich uvoľňovanie. Môže tiež prísť k celkovému zastaveniu procesu ovulácie. Nadbytok prolaktínu sa môže vyskytovať aj v súbehu so syndrómom polycistických vaječníkov.

Problémy s prsníkmi: ďalšou kategóriou typických prejavov spojených s nadbytkom prolaktínu je bolestivosť prsníkov a ich zvýšená citlivosť. Objaviť sa tiež môže sekrécia mlieka mimo obdobie dojčenia, keďže hormón vplýva aj v tejto oblasti. Produkcia mlieka sa môže dokonca objaviť aj u žien, ktoré nikdy nerodili alebo neboli tehotné.

Problémy v sexuálnej oblasti: Ak je prolaktínu v organizme príliš veľa, má negatívny vplyv na prežívanie sexuálneho styku. To so sebou prináša nedostatočné uspokojenie, ale napríklad aj príliš nízky sexuálny apetít do budúcnosti. Môže tiež nastať znížená sekrécia pošvy, čo spôsobí problémy s kvalitou pohlavného styku na strane ženy.

Narušená psychika a problémy so spánkom: Zvýšená hodnota prolaktínu môže spôsobovať vplyvom zníženia dopamínu aj poruchy spánku. Príliš nízka hladina dopamínu vplýva aj na psychické a mentálne zdravie, najmä na jeho nestabilitu a veľké emocionálne výkyvy. To sa prejaví v extrémnych prípadoch aj na kognitívnych funkciách.

Priberanie a obezita: Jedným z častých problémov súvisiacich s nadbytkom tohto hormónu je priberanie hmotnosti. V tomto prípade však nejde ale o príznak, skôr o následok. Príliš rýchle nabratie hmotnosti je dôsledkom výskytu tzv. prolaktinómov, čo sú malé nádorčeky v mozgu a ich jediným typickým syndrómom je práve nadváha.

Zníženie prolaktínu

Zníženie prolaktínu Keďže príliš vysoká hladina tohto hormónu v tele ženy je naozaj problém, je potrebné sa v prípade výskytu vyššie uvedených príznakov či problémov zamerať na zníženie hodnôt prolaktínu. Za týmto účelom môžete skúsiť viacero ciest a možností, pričom ich výber závisí najmä od toho, aká vysoká je intenzita a závažnosť problémov.

Tu sú najviac využívané spôsoby, ako znížiť prolaktín:

Potraviny, vitamíny a minerály

Potraviny konzumujeme každý deň a preto asi najprirodzenejšou a najjednoduchšou cestou zníženia hladiny prolaktínu je zmena jedálnička. Tu sa treba zamerať na látky spadajúce medzi inhibítory prolaktínu, čiže tie, ktoré pôsobia proti jeho tvorbe a zároveň aj proti jeho účinkom, ktoré majú negatívny dopad na organizmus.

Do jedálnička sa odporúčajú zaradiť potraviny bohaté napríklad na vitamín B6, vitamín E alebo minerál Zinok. Vhodné sú ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny, oriešky, semená, rybie mäso a kuracie mäso. Pri kuracine si ale treba dať pozor, aby šlo o bio kvalitu, inak môže byť efekt na hladinu prolaktínu opačný.

Byliny a rastliny

Veľmi podobne ako potraviny a v nich obsiahnuté minerály či vitamíny fungujú aj viaceré rastliny. Zaujímavosťou je, že ide obvykle o rastliny, ktoré sú považované za prírodné afrodiziaka alebo stimulanty a vyžívajú sa už vo veľkom počte v rôznych prípravkoch určených na podporu sexuálneho zdravia mužov aj žien.

Ide napríklad o Ženšen, Žeruchu peruánsku, Gingko biloba, Dong Quai, Šalviu alebo dokonca aj o úplne obyčajnú vňať z petržlena. Tieto rastliny môžete využívať vo forme napríklad čajov a odvarov, pri Ženšene a Žeruche odporúčam aj špeciálne prášky obsahujúce extrakty z častí rastlín, ktoré majú najsilnejšie zastúpenie prirodzených inhibítorov prolaktínu.

Voľne dostupné tabletky

Práve účinky rastlín a bylín spomínaných vyššie využívajú výrobcovia výživových doplnkov vo forme voľne dostupných tabliet. Tie totiž obsahujú extrakty a výťažky z koreňov, listov či iných častí spomínaných rastlín, prípadne môžu byť doplnené o niektoré podporné látky, napríklad aj vitamíny alebo minerály.

Výhodou týchto látok je najmä to, že so sebou prinášajú prirodzené pôsobenie a len minimum vedľajších účinkov. Zároveň sú jednoduché na dávkovanie a užívanie je možné aj dlhodobo. Mnoho z nich má navyše podporné účinky napríklad na libido či vitalitu, čo znamená, že pôsobia na organizmus celkovo a môžu zlepšiť aj kvalitu sexuálneho života.

Špecifické techniky

Okrem vyššie spomínaných možností, na ktoré ešte nepotrebujete žiadnu lekársku indikáciu, sa dajú využiť aj niektoré špecifické techniky spadajúce medzi symptomatické spôsoby riešenia. Hovorím napríklad o špeciálnych masážach určených na podporu plodnosti, napríklad o akupresúre pod odborným vedením.

Ďalšou možnosťou sú dýchacie cvičenia určené na zlepšenie prekrvenia pohlavnej sústavy, najmä maternice a vajíčkovodov. Tieto cvičenia môžu ženám pomôcť aj pri menštruácii a problémoch s ňou. Taktiež sa využívajú rôzne cvičenia z jogy alebo techniky určené na lepšie zvládnutie stresu.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Lieky

Ak sa jedná o vážnejšiu príčinu, ktorá sa vyžaduje lekársku indikáciu, najčastejšie sú prvou voľbou medikamentózne prípravky, čiže lieky na predpis. Ak ide o stav zvýšenia prolaktínu vplyvom nádoru hypofýzy, predpisujú sa lieky z kategórie dopaminergných agonistov. Tieto lieky dokážu znížiť hladinu hormónu v krvi bez ohľadu na príčinu.

Alternatívou sú lieky priamo pôsobiace na znižovanie vylučovania prolaktínu, ktoré sa však používajú len pri liečbe nezhubných nádorov týkajúcich sa hypofýzy. V každom prípade, tento spôsob liečby zvolí vždy endokrinológ alebo iný špecialista aj podľa toho, aká vysoká je hladina hormónu a aké príznaky či poruchy s tým súvisiace sa už u ženy objavili.

Operačné a ďalšie odborné lekárske zákroky

Ak zlyhá farmakologická terapia, je možné pristúpiť k odbornejším lekárskym zákrokom. V prípade, že je za problémami s hypofýzou nejaký nezhubný nádor, najlepším riešením je ho odstrániť chirurgickým zákrokom. Najčastejšie sa operuje s minimálnym invazívnym zákrokom, obvykle cez nosné priechody.

Pokiaľ je nádor komplikovanejší alebo je zhubný, využíva sa ožarovanie Leksellovým gama nožom alebo iný spôsob rádioterapie, napríklad fokálna radiačná terapia. Využíva sa aj kombinovaná liečba, ktorá spočíva v pôsobení rádioterapie s chemoterapiou.

ČO NAJVIAC PRIRODZENÉ RIEŠENIA

Ak chcete dosiahnuť zníženie prolaktínu a nepotrebujete okamžitú lekársku liečbu, odporúčam kombináciu čo najviac prirodzených možností. Najlepšie je zmeniť jedálniček, skúsiť aj prírodné prostriedky a vyskúšať napríklad dýchacie cvičenia či masáže.

Najčastejšie otázky o prolaktíne

Najčastejšie otázky o prolaktíne V súvislosti s prolaktínom som našiel na internetových fórach a v rôznych diskusiách pomerne dosť otázok a podnetov. Viaceré sa týkali praktického života, niektoré boli zas naopak skôr odbornejšieho typu. Rozhodol som sa na tie najčastejšie otázky odpovedať na jednom mieste, nech sa páči, tu sú:

Aké sú zvýšené a normálne hodnoty prolaktínu u žien a u mužov?

Hladina prolaktínu sa síce počas dňa mení, no aj tak existujú hodnoty, ktoré udávajú jeho zvýšenú koncentráciu. Za zvýšenú hodnotu u žien sa považuje množstvo viac ako 500 až 800 tisíc UI na liter krvi, u mužov 200 až 500 tisíc UI. Norma je teda pod týmito limitmi.

Naozaj môže prolaktín tak veľmi ovplyvniť plodnosť?

Áno, no neplatí to hneď o prvé a mierne zvýšenie hormónu v tele. Plodnosť súvisí najmä s menštruačným cyklom, takže zníženie plodnosti ide ruka v ruke s jeho nepravidelnosťou či neprítomnosťou. Okrem toho ovplyvňuje hormón aj libido, čiže znižuje sexuálny apetít.

V čom spočíva diagnostika hyperprolaktinémie?

Základom diagnostiky je anamnéza, teda zisťovanie súvisiacich problémov a symptómov. Potom nasledujú krvné testy, krv sa musí odobrať ráno testy sa aj viacnásobne opakujú. Ak je podozrenie na výskyt nádoru, využíva sa aj magnetická rezonancia.

Môžu mať lieky alebo odborná lekárska liečba aj vedľajšie účinky?

Áno, no to platí pri liečbe akejkoľvek choroby. Najhoršie sú rádioterapia a chemoterapia týkajúca sa nádorov hypofýzy, ale aj bežné lieky majú nežiaduce účinky. Ide najmä o nevoľnosť, bolesť hlavy a únavu. Určite to ale nie je dôvod neužívať ich, ak ich potrebujete.

Ako fungujú voľne dostupné prípravky s rastlinným zložením?

V prípade prípravkov, ktoré obsahujú rastlinné účinné látky, spočíva pôsobenie najmä vo vplyve na jednotlivé symptómy. To znamená, že takéto prípravky pôsobia proti negatívnym príznakom a problémom. Okrem toho patria medzi prírodné inhibítory prolaktínu.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Ako fungujú tabletky na podporu zníženia prolaktínu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na podporu zníženia prolaktínu a prečo ich odporúčam Medzi významných inhibítorov prolaktínu, čiže prostriedkov na potlačenie jeho stimulácie a vplyvu, patria aj viaceré druhy bylín. Práve tohto efektu využívajú výrobcovia niektorých druhov voľne dostupných výživových doplnkov vo forme tabliet.

Princíp fungovania týchto prípravkov je jednoduchý:

  • Tabletky sú rastlinného charakteru a ich najdôležitejšou účinnou látkou je rastlinný extrakt, ktorý sa na základe dlhodobého užívania dostane do organizmu a tam pôsobí

Veľkou výhodou je, že v tabletkách nenájdete žiadne syntetické látky, práve naopak. Zakladajú si na pôsobení čisto na základe výťažkov alebo extraktov z rastlín, ktoré patria medzi inhibítory prolaktínu. Najviac využívané rastliny sú Maca, Gingko biloba a Ženšen, ktoré ja osobne poznám aj z prípravkov určených pre mužov, najmä na podporu libida.

Tabletky s obsahom týchto rastlín majú aj ďalšie benefity:

prípravky sú voľne dostupné, čiže je možné ich získať bez predpisu, bez receptu alebo bez predošlého lekárskeho vyšetrenia
vďaka prírodnému zloženiu je pôsobenie maximálne prirodzené a naopak, riziko vedľajších účinkov minimálne
oproti iným formám využívania rastlín a bylín sú tabletky odskúšané, testované a schválené pre predaj, takže aj bezpečné

V prípade, že si zvolíte cestu zníženia hladiny prolaktínu práve pomocou týchto prípravkov, treba počítať s tým, že pôsobenie musí byť dlhodobé. Obvykle ide o užívanie tabliet aj po dobu 3 či 6 mesiacov, ale výsledky sú potom aj naozaj viditeľné.

KVALITNÉ A ČISTÉ ZLOŽENIE

Ak budete vyberať tabletky, ktorých cieľom by malo byť pôsobenie proti zvýšenej hladine prolaktínu, sústreďte sa najmä na kvalitné zloženie. Odporúčam prípravky obsahujúce čo najviac koncentrované extrakty z rastlín Maca, Gingko Biloba a Ženšen.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Osobne som užíval najmä prípravky obsahujúce extrakty z rastlín Maca, Gingko biloba a Ženšen a u mňa mali tieto tabletky pozitívny vplyv. Vplyv súvisiaci s prolaktínom u žien však posúdiť osobne neviem, no moja partnerka má v tejto oblasti isté skúsenosti. Často totiž takéto tabletky užívala.

V zásade sa dá povedať, že aj v oblasti týchto prípravkov platí, že na trhu sú účinné aj menej účinné produkty založené na rastlinných látkach. Medzi tie najlepšie patria najmä známejšie značky. Tu sú tie, ktoré majú najlepšie hodnotenia:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.08

25 Hodnotení

Velmi dobry clanok 🙂 ziadny strasiak, konecne niekto zodpovedne pomenoval problematiku. Mam doma MACA prasok a bylinky pozberane z luky:) caka ma este magneticka, verim, ze dovtedy to zvladnem s pomocou prirody.
Dakujem ????

Nikola píše 14 júna 2019 o 16:28

Veľmi dobrý článok, bez strašenia alebo chlacholenia vysvetlene co a ako.. Ďakujem

Silvia Grajciarova píše 05 septembra 2020 o 09:53

Pridať komentár