Prostata a prevencia

Prostata a prevencia

Prostata je už na prvý pohľad veľmi malý orgán, navyše uložený medzi močovým mechúrom a dnom panvy. Veľa mužov si preto myslí, že tejto časti pohlavnej sústavy nie je treba venovať prehnanú pozornosť a nijak špeciálne sa jej venovať. Bohužiaľ, nie je to pravda a väčšina chlapov na to príde až v momente, keď nastanú nejaké problémy či poruchy.

Problémy s prostatou, najmä rôzne ochorenia a poruchy jej funkcie či činnosti, patria medzi najčastejšie ochorenia u mužov nad 40 či 50 rokov. Nemyslite si ale, že ste v bezpečí, ak máte menej rokov. Pomalé zväčšovanie prostaty môže nastať aj u mužov po 30-tke.

Prostata je orgánom, ktorý má veľký zmysel pre plodnosť aj potenciu, dokonca aj pre libido. Problémy s prostatou navyše vedú aj k problémom s močením. Alfa a omega je preto prevencia, ktorá by mala byť založená na potlačení rizík a negatívnych faktorov.

Najčastejšie problémy spojené s prostatou

Najčastejšie problémy spojené s prostatou Najčastejšie trápi prostata mužov v strednom veku, najmä po 40. roku života. Vtedy sa začnú najviac prejavovať zväčšenie prostaty a zároveň pokles hladiny testosterónu. Nakoľko prostata má súvis aj s ejakulátom, tieto problémy môžu negatívne ovplyvniť plodnosť.

  • Prostata je žľaza, ktorá je súčasťou pohlavnej sústavy a jej hlavným cieľom je tvorba prostatického sekrétu umožňujúceho prežiť spermiám v ejakuláte
  • Druhým dôležitým cieľom prostaty je uzatvorenie semenných kanálikov počas ejakulácie, takže neprichádza k úniku ejakulátu do močového mechúra
  • Obe tieto funkcie prostata dokáže plniť len vtedy, ak je v 100 % zdravom stave

Toto sú tri najviac sa vyskytujúce problémy a ochorenia prostaty:

prostatitída – za týmto názvom sa skrýva zápal prostaty, ktorý môže mať akútny alebo chronický priebeh a býva najčastejšie dôsledkom bakteriálnej infekcie, pričom sa prejavuje hlavne bolesťami, pálením pri močení a horúčkou
benígna hyperplázia prostaty – druhým najčastejším problémom je zväčšenie prostaty a to na nezhubnom podklade, kedy dochádza k zväčšeniu časti tkaniva prostaty v dôsledku nadmernej hladiny dihydrotestosterónu
karcinóm prostaty – posledným problémom je rakovina prostaty, ktorá môže v pokročilom štádiu ohroziť u muža aj plodnosť a tiež sa prejaví zväčšením prostaty

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

VŠÍMAJTE SI HLAVNE BOLESTI A MOČENIE

Uvedené ochorenia, poruchy a problémy sa zväčša prejavujú dvoma typmi symptómov. Prvým typom sú problémy s močením, najmä prúdom moču a opakovaním močenia. Druhým typom sú bolesti, napríklad pálenie pri močení, ale aj pobolievanie na chrbte a v panve.

Príčiny problémov spojených s prostatou

Príčiny problémov spojených s prostatou Uvedené problémy a ochorenia môžu mať viacero príčin. Niekedy ide len o dôsledok prirodzeného starnutia, inokedy o problém s vyšším rizikom kvôli stravovaniu. Tieto príčiny je možné viac či menej ovplyvniť, no určite ich treba najskôr spoznať.

Preto spomeniem 4 okruhy najčastejších faktorov týchto problémov:

Vek a genetická predispozícia: Jedným z faktorov, ktoré sa ovplyvniť príliš nedajú, je vek. So stúpajúcim vekom sa zvyšuje pravdepodobnosť zápalu aj zväčšenia prostaty, najviac ohrození sú muži po 50-tke. Pokiaľ ide o rakovinu, tu zohrávajú svoju úlohu aj dedičnosť a genetická predispozícia.

Strava a lieky: To, čo konzumujete, má tiež veľký vplyv na vašu prostatu. Problémové sú najmä jedlá s vysokým obsahom soli, tuku a cukru, nadmerná konzumácia červeného mäsa, veľa korenia a samozrejme aj alkohol. Riziko vzniku problémov môžu spôsobiť aj niektoré lieky s vplyvom na hormóny.

Životný štýl: Do tejto kategórie patria nedostatok pohybu, nedodržiavanie pitného režimu, fajčenie, pitie veľa tekutín pred spaním a nepravidelné močenie, či dokonca zadržiavanie močenia. Všetky tieto faktory pôsobia negatívne na možný zápal, ako aj zväčšenie prostaty, navyše sú problémom aj pre sexuálny život celkovo.

Infekcie: Tento rizikový faktor platí najmä pre zápal prostaty, ktorý býva najčastejšie spôsobený bakteriálnou infekciou. Tá sa sem môže dostať buď z močových ciest, alebo z inej časti pohlavnej sústavy. Na mieste je preto opatrnosť pri nechránenom pohlavnom styku a dôležité je včas preliečiť aj zápal močových ciest.

Prostata a zásady prevencie

Prostata a zásady prevencie Ako vidíte, príčin problémov s prostatou je veľké množstvo a tak by sa mohlo zdať, že predchádzanie ochoreniam bude takmer nemožné. Nie je tomu tak, ja sám mám vlastné skúsenosti s tým, že prevencia nie je až taká ťažká a má naozaj zmysel.

Toto je 6 pravidiel, ktorých sa treba v rámci prevencie držať:

Vyšetrenia

Začnime tým najdôležitejším a to je snaha o odhalenie choroby hneď na úvod. Nakoľko najlepšie sa dá odhaliť začínajúca hyperplázia prostaty, odporúčam využiť možnosti preventívnej prehliadky u urológa. Muži po 50-tke by mali ísť na takúto prehliadku raz za 3 roky, osobne by som to odporúčal už mužom po 40-ke.

Pravidelne pite a močte

Prostata veľmi úzko súvisí aj so stavom močových ciest, najmä aj kvôli spomínaným rizikám prenosu infekcie. Prevenciou voči zápalu prostaty je preto pravidelný pitný režim a pravidelné močenie vždy, keď budete mať nutkanie. Čo sa týka pitia, nie je nič lepšie, ako čistá voda, prípadne raz za čas s citrónom.

Potraviny s ochranným účinkom

Veľký vplyv na prostatu majú aj potraviny, ktoré konzumujete. Niektoré majú dokonca ochranný účinok na jej zdravý stav a tiež preventívne podporujú jej fungovanie. Ide napríklad o paradajky, tekvicové semená, tekvicový olej, brokolicu, listovú zeleninu, černice, maliny, jahody, čučoriedky a brusnice.

Pravidelný pohyb a cvičenie

Dostatok pohybu tiež prispieva k správnemu fungovaniu celej pohlavnej sústavy. Mužom odporúčam intenzívnejší beh a chôdzu, prípadne plávanie. Neodporúčam bicykel, nakoľko tu nastáva tlakové pôsobenie na oblasť panvového dna. Mne sa osvedčilo cvičenie na svalstvo panvového dna známe ako Kegelove cviky.

Pozor na negatívne faktory

Veľmi dôležité je nielen podporovať pozitívne faktory, ale obmedziť aj tie negatívne. Sem patria jednoznačne alkohol a fajčenie, ktoré priamo negatívne ovplyvňujú tak prostatu, ako aj testosterón celkovo a s tým súvisiace libido a plodnosť. Snažte sa obmedziť všetok alkohol vrátane piva a vína a to aj v malých dávkach.

Overené byliny a rastliny

Látky s pozitívnom účinkom sa nachádzajú nielen v niektorých potravinách, ale aj v rastlinných zdrojoch. Do pozornosti dávam najmä dve byliny, ktoré sa mi osvedčili najviac a to Žihľava dvojdomá a Serenoa plazivá. Z oboch si viete spraviť čaj alebo odvar, kúpiť si ich môžete ako sušené rastliny.

 

NEPODCEŇUJTE ANI NAJMENŠIE PRÍZNAKY

Jednou z najlepších foriem prevencie sú nielen režimové opatrenia a pravidelné prehliadky u lekára, ale aj skorá diagnostika akýchkoľvek problémov a porúch. Preto by malo platiť, že hneď, ako sa u vás vyskytnú akékoľvek symptómy, navštívite lekára kvôli vyšetreniu.

Moje vlastné skúsenosti, ako udržiavať prostatu v zdravom stave

Moje vlastné skúsenosti, ako udržiavať prostatu v zdravom stave Našťastie, mne sa nejaké veľmi vážne ochorenia prostaty zatiaľ vyhýbali, no problém s menším zápalom som už prekonal. Keďže mám skúsenosť s tým, ako nepríjemné sú ochorenia predstojnej žľazy, prevencia je u mňa na prvom mieste.

Na základe vlastných skúseností odporúčam tieto zásady:

Pravidelný sex: Áno, presne tak, pravidelné ejakulovanie pomáha udržiavať prostatu v dobrej kondícii a zdravom stave. Je dôležité pre močovú trubicu, pre semenníky a spermiogenézu. Toto pravidlo platí pre mladších, ako aj pre starších mužov a pomáha aj na partnerský vzťah.

Pitný režim a močenie: Druhým dôležitým pravidlom je udržiavať pitný režim a pravidelne močiť vždy, keď vám bude treba. Pite najmä čistú vodu, ale pozor, nie takú s vysokým obsahom minerálov a problémom sú aj sladené vody, káva a energetické nápoje.

Samodiagnostika: Súčasťou prevencie by malo byť aj skoré odhalenie problémov už v ich zárodku. Netreba čakať na lekára a pravidelnú prehliadku, pohmatom v oblasti hrádze navonok môže kontrolovať prostatu neustále. Všímajte si akýchkoľvek zmien.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Obmedzenie alkoholu, vrátane piva: Možno teraz väčšinu mužov zarmútim, ale alkohol je naozaj serióznym problémom. Nielen pre prostatu, ale prakticky pre celý organizmus. To platí nielen o tvrdom alkohole, ale aj o pive. To obsahuje veľa fytoestrogénov znižujúcich libido.

Bylinky: Nielen obmedzovanie negatívnych vplyvov, ale aj podpora tých pozitívnych má svoj význam. Mne sa osvedčili bylinky, najmä známa rastlina Saw Palmetto. Tú si viete kúpiť aj vo forme sušenej byliny a spraviť si z nej čaj. K dispozícii sú už aj modernejšie formy.

Ako fungujú tabletky na podporu prostaty a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na podporu prostaty a prečo ich odporúčam Pokiaľ ide o tú modernejšiu formu využitie sily prírody, veľmi dobrým príkladom sú tabletky na perorálne užitie. Ide o voľne dostupné prípravky s pravidelným každodenným dávkovaním, ktoré využívajú práve prírodné prostriedky na podporu zdravia prostaty.

Mechanizmus pôsobenia tabliet je nasledovný:

  • Cez účinné látky v podobe rastlinných extraktov a výťažkov znižujú riziko zväčšovania prostaty, spomaľujú možné zväčšovanie prostaty a udržujú ju v zdravom stave

Bežne sú súčasťou týchto prípravkov už overené rastliny a byliny, takže sa nejedná o žiadne experimenty alebo placebo efekt. Okrem spomínanej rastliny Saw Palmetto tu možno nájsť aj Macu alebo iné extrakty. Niekedy sú v zložení aj minerály, napríklad Zinok a Selén, ktoré majú za úlohu podporiť plodnosť a zdravé fungovanie celej pohlavnej sústavy.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Tieto prípravky majú navyše nasledovné plusy:

ich užívanie môže byť dlhodobé a navyše je s minimálnymi vedľajšími efektmi, nakoľko prípravky neobsahujú syntetické liečivá
zloženie je obvykle natoľko bohaté, že tabletky sa nesústredia len izolovane na prostatu, ale môžu pomôcť aj s libidom, potenciou a plodnosťou
veľkým plusom je dobrý pomer ceny a úžitkových vlastností, mnoho výrobcov dokonca dáva garanciu vrátenia peňazí pri nespokojnosti s účinkami

Ak ide o ich kúpu, ako som už povedal, jedná sa o voľne dostupné tabletky, takže nemusíte mať predpis alebo recept od lekára. Nájdete ich v kamennej lekárni, ale majú ich v ponuke aj tie internetové. Viacero výrobcov má tiež vlastný oficiálny internetový eshop.

AJ PRI MENEJ VÁŽNYCH PROBLÉMOCH

Uvedené tabletky je možné využiť nielen ako prevenciu alebo pri predchádzaní problémom s prostatou, ale aj pri menej závažných akútnych stavoch. Odporúčajú sa najmä ako súčasť symptomatického pôsobenia na najviditeľnejšie problémy s močením.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Prejdime teraz priamo z teórie do praxe, nakoľko ja sám mám s uvedenými prípravkami dostatok skúseností. Využíval som ich tak pri problémoch s prostatou, ako aj v rámci preventívneho pôsobenia. Pochopiteľne, na trhu možno nájsť kvalitnejšie aj menej kvalitné tabletky, vždy to záleží od zloženia a koncentrácie jednotlivých látok.

Pri výbere sa najviac oplatí sledovať hodnotenia mužov s jednotlivými značkami. Referencie z praxe povedia oveľa viac, ako len porovnanie príbalových letákov. Inšpirovať sa môžete aj mojimi skúsenosťami, mne najlepšie pomohli tieto tabletky:

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

5.00

1 Hodnotenie