Prostata a sexualita

Prostata a sexualita

Prostata ako žľaza, ktorá je súčasťou pohlavnej sústavy, má so sexualitou oveľa významnejšie spojenie, ako sa možno zdá na prvý pohľad. Ovplyvňuje totiž nielen zdravie pohlavného systému, ale má významný zmysel aj pre plodnosť a potenciu. V konečnom dôsledku, dá sa využiť aj na sexuálne hry, napríklad ak ide o masáž prostaty zo strany partnerky.

Aby mohla ale prostata plniť svoju funkciu, je potrebné ju udržiavať v 100 % zdravotnom stave. To sa dá ovplyvniť viacerými metódami a spôsobmi, hoci je pravda, že absolútna istota úspechu tu nie je. Dôležitou úlohou sú preto pravidelné preventívne prehliadky.

V tomto článku sa preto pozrieme nielen na to, ako súvisia spolu prostata a sexualita, ale aj na to, čo všetko sa dá spraviť pre upevnenie tohto spojenia. Predstavíme sa aj najčastejšie problémy, poruchy a ochorenia prostaty a to, ako ich čo najskôr odhaliť.

Čo je prostata a ako súvisí so sexualitou

Čo je prostata a ako súvisí so sexualitou Prostata je súčasť reprodukčnej sústavy a ide o žľaznatý orgán uložený pod močovým mechúrom. Niekedy sa prostate hovorí aj predstojná žľaza alebo predstojnica a nachádza sa nad svalmi panvového dna. Na prvý pohľad teda ide o nepatrný orgán.

  • Prostata je žľaza vo veľkosti gaštana, ktorej hlavnou úlohou je produkcia prostatického sekrétu, pričom tento sekrét tvorí zhruba tretinu objemu ejakulátu
  • Pri zdravom stave má prostata hmotnosť len okolo 20 gramov, no ak príde k problémom s ňou, najčastejšie k zväčšeniu, prejaví sa to na objeme a aj na hmotnosti
  • Zväčšenie či zápal prostaty negatívne ovplyvňujú močenie a tiež ejakuláciu

U mužov súvisí prostata najmä s testosterónom a s vekom. S pribúdajúcimi rokmi dochádza k poklesu hladiny testosterónu a zároveň k jeho premene na dihydrogéntestosterón, ktorý je významným rizikovým faktorom pre zväčšenie prostaty. Takéto procesy vplývajú negatívne na sexualitu z hľadiska libida, potencie a rovnako tak aj z hľadiska plodnosti.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Funkcie prostaty pritom súvisia nielen zo sexualitou:

tou hlavnou a najdôležitejšou funkciou je tvorba spomínaného prostatického sekrétu, ktorý pomáha spermiám v ejakuláte zlepšiť ich šancu na oplodnenie vajíčka
druhou dôležitou funkciou je úloha počas ejakulácie, kedy prostata vie uzatvoriť semenné kanály a tak nepríde k úniku semena do močového mechúru
z hľadiska sexuality je veľmi dôležitou funkciou prostaty jej význam pre sexuálnu stimuláciu, dráždenie prostaty sa prirovnáva k dráždeniu bodu G u žien

CVIKY NA POSILNENIE PROSTATY

Umiestnenie prostaty tesne nad svalstvom panvového dna dáva mužom zároveň ideálnu možnosť, ako podporiť zdravie prostaty vo voľnom čase a úplne prirodzene. Hovorím o špeciálnych cvikoch nazvaných Kegelove cviky, ktoré slúžia aj na erekciu a ejakuláciu.

Aké problémy prostaty súvisia s jej sexualitou

Aké problémy prostaty súvisia s jej sexualitou Prostata býva najčastejšie postihnutá buď zápalom alebo zväčšením, niekedy môžu nastať oba prípady. Ide o problémy a poruchy, ktoré sa prejavujú najviditeľnejšie problémami s močením, no niekedy prebiehajú aj bezpríznakovo a vtedy sú ešte nebezpečnejšie.

Tu som zhrnul zopár informácií ku každému problému:

Zápal prostaty: Odborne sa tomuto stavu hovorí prostatitída a ide o zápalové ochorenie predstojnej žľazy. Zápal môže mať viac foriem od subakútnej až po chronickú. Najčastejšie ide o infekčný zápal prostaty spôsobený bakteriálnou infekciou.

Najčastejšie zápal postihuje mužov nad 50 rokov a prejavuje sa bolesťami, pálením pri močení a horúčkou, niekedy až do 40 stupňov Celzia. Pri chronickom sú prejavy oveľa miernejšie. Bežným spôsobom liečby sú antibiotiká.

Benígne zväčšenie prostaty: Druhým častým problémom, ktorý sa vyskytuje u mužov nad 30 rokov a v strednom veku, je nezhubné zväčšenie prostaty. K zväčšeniu môže prísť prirodzene so stúpajúcim vekom, ale aj v súvislosti s testosterónom.

Obvykle býva zväčšenie postupné a dlhodobé. Najčastejšie sa prejaví problémami s močením, napríklad pomalým tokom moču, častejším močením a problémami so začiatkom močenia. Liečba môže byť symptomatická, alebo zameraná na odstránenie časti prostaty.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Rakovina prostaty: Posledným častým a zároveň aj najvážnejším problémom je rakovina prostaty, čiže zhubné zväčšenie prostaty. U mužov je táto forma rakoviny dosť bežná a problémom je, že na úvod sa nijak neprejavuje.

Pri menej agresívnych formách zostáva nádor len v prostate, pri agresívnejších sa môže rozšíriť aj do okolitých tkanív. Medzi časté symptómy v pokročilom štádiu patria problémy s močením, výskyt krvi v ejakuláte a bolesť chrbta a panvy.

Najčastejšie otázky o prostate a sexualite

Najčastejšie otázky o prostate a sexualite Muži aj ženy sa o prostatu z hľadiska sexuálneho života a sexuality naozaj veľmi živo zaujímajú. Svedčia o tom aj mnohé otázky a dotazy na internetových fórach, ktoré sa tejto témy týkajú. Pozrite sa teraz spolu so mnou na tie, ktoré sú najčastejšie:

Ako zistím, že s mojou prostatou niečo nie je v poriadku?

Najčastejšie sa to prejavuje problémami s močením, niekedy aj bolesťami v miestach na dne panvy. Nakoľko zväčšenie prostaty sa prejaví útlakom močového mechúra a močových ciest, práve problémy s močením sú najtypickejším symptómom, že niečo sa deje s prostatou.

Je možné spraviť aj nejaké samovyšetrenie? Ako často chodiť za lekárom?

Áno, muž sám sa môže pokúsiť vyšetriť prostatu aj sám. Stačí jemným pohmatom skúmať v oblasti hrádzi, čiže medzi penisom a konečníkom, prípadné zdurenie. Lekár robí toto vyšetrenie zvnútra cez konečník, muži nad 40. rokov by k nemu mali ísť raz za dva roky.

Ako prebieha diagnostika prostaty do hĺbky?

Pokiaľ sa palpačným vyšetrením ukáže, že prostata je zväčšená, môžu sa spraviť ďalšie vyšetrenia. Najčastejšie ide o ultrazvuk, RTG vyšetrenie, vyšetrenie prúdu moču, punkciu alebo cytoskopiu. Posledné dve vyšetrenia sú už ale dosť invazívne a posledné v rade.

Môžu problémy s prostatou spôsobiť až neplodnosť u muža?

Áno, ide najmä o dlhodobo neliečené zápaly prostaty, ktoré prerastú až do chronickej formy. Problémy s plodnosťou tiež spôsobuje aj rakovina prostaty, ktorá môže ohrozovať aj ďalšie časti pohlavného systému. Aj v tomto prípade musí ísť ale o dlhší stav.

Môže mať prostata súvislosť aj s erekciou, napríklad impotenciou?

Priama súvislosť tam nie je, ale nepriamo sa už vyskytli prípady, kedy prostata vplyvnila erekciu a spôsobila jej problémy. Šlo však o vedľajší efekt operácie prostaty a bola to skôr zhoda okolností, napríklad zásah do prostaty vyniesol na povrch skryté príčiny impotencie.

STE V RIZIKOVEJ SKUPINE?

Zhoršovanie stavu a fungovania prostaty nastáva najčastejšie u mužov vo veku nad 50 rokov, ktorí majú horší životný štýl a nezdravú životosprávu. Ak konzumujete priveľa mäsa, fajčíte, pijete alkohol alebo veľa kávy, mali by ste sa mať viac na pozore, ste v rizikovej skupine.

Ako zlepšiť a podporiť stav prostaty

Ako zlepšiť a podporiť stav prostaty Aby mohla prostata priaznivo ovplyvňovať sexualitu a sexuálnu výkonnosť u muža, je nevyhnutné udržiavať jej fungovanie v čo najlepšom stave. Mne osobne sa osvedčilo snažiť sa potlačiť všetky negatívne faktory a tie pozitívne zas podporiť a snažiť sa ich vplyv zvýšiť.

Nech sa páči, toto sú opatrenia, ktoré odporúčam ja:

samozrejme treba obmedziť dráždivé faktory na prostatu, najmä korenisté jedlá, alkohol, fajčenie, príliš solené a príliš mastné jedlá, problémom je aj kofeín
negatívne na prostatu vplýva aj vysoká teplota, vyvarujte sa teda noseniu tesného spodného prádla, vyhrievaniu sedačiek v aute a bicyklovaniu
pohyb je naopak pozitívny, najlepší je beh alebo chôdza, pokiaľ budete behať, zamerajte sa skôr na šprinty
nezabúdajte na masáž prostaty, môže byť súčasťou sexuálnych hier a predohry, ale rovnako tak môže ísť aj o formu domácej preventívnej diagnostiky
je všeobecne známe, že viacero bylín a rastlín pomáha na zdravé fungovanie prostaty, napríklad Saw Palmetto zo severnej Ameriky, môžete si z nich spraviť čaj či odvar

Ako fungujú tabletky na podporu prostaty a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na podporu prostaty a prečo ich odporúčam V súvislosti s udržaním zdravia prostaty, ale aj v prípade jej miernejších problémov, je možné využiť tiež silu prírody. Spomínané bylinky a rastliny už nemusíte využívať len vo forme prípravy čajov alebo odvarov, ale existuje aj ich modernejšia podoba.

Mám na mysli tabletky určené na perorálne užívanie:

  • Pôsobenie týchto tabliet je založené na rastlinných extraktoch a výťažkoch, ktoré sú skombinované s minerálmi a inými prírodnými látkami pôsobiacimi na činnosť prostaty

Spomedzi účinných látok vyčnievajú najviac rastlinné extrakty, okrem už spomínaného Saw Palmetta tu sú bežne tiež Maca alebo Srdcovník obyčajný. Z minerálov sa v týchto tabletkách najviac vyskytujú Zinok a Selén, ktoré majú veľmi pozitívny vplyv nielen na prostatu samotnú, ale aj na plodnosť. Podporujú totiž spermiogenézu.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Ak ide o popularitu prípravkov, tá súvisí aj s týmito výhodami:

široké zloženie z pohľadu účinných látok so sebou prináša nielen prirodzené pôsobenie, ale aj bohaté účinky, napríklad aj na plodnosť
vďaka tomu, že v tabletkách nenájdete žiadne umelé a chemické látky, ich užívanie je bezproblémové a to aj z pohľadu vedľajších účinkov
prípravky viete kúpiť bez predpisu alebo vyšetrenia u lekára, môžete ich nájsť nielen v lekárni, ale aj v eshopoch ich oficiálnych výrobcov

Pripravte sa však na to, že tieto tabletky sú určené na dlhodobejšie užívanie. Prvé zlepšenie prostaty preto očakávajte až po pár týždňoch od začiatku ich užívania. Viacero značiek sa môže užívať aj pravidelne každý deň a to najmä z dôvodu preventívneho pôsobenia.

NIE SÚ NA VŠETKY PORUCHY

Hoci uvedené tabletky sa aj mne osobne osvedčili a ich účinok hodnotím pozitívne, neznamená to, že vám pomôžu úplne s každou poruchou či problémom. Na vážne prípady zápalu prostaty alebo jeho zväčšenia, či už zhubného alebo nezhubného, nie sú určené.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Na rozdiel od väčšiny mužov, ja som nikdy prostatu nezanedbával a vedel som, ako veľmi je dôležitá pre sexuálny život. V minulosti som sa spoliehal najmä na rôzne bylinkové čaje na jej podporu, no potom som prešiel na tabletky. V posledných rokoch je ich ponuka naozaj veľmi bohatá a na trhu sú desiatky značiek, mnohé som aj skúsil.

Bohužiaľ, nie všetky sú rovnako kvalitné a preto netreba pozerať len na sľuby, ale hlavne na účinnosť v praxi. Ak nechcete strácať čas s náhodným skúšaním, môžete sa inšpirovať mojimi skúsenosťami. Mne sa najviac osvedčili tieto značky:

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.50

4 Hodnotení