Resveratrol

Resveratrol: skúsenosti, cena a (aj nežiaduce) účinky

Prírodná látka, ktorá sa nachádza v niektorých rastlinách, ovocí aj zelenine a mala by byť nielen výborný antioxidant, ale aj prostriedok na plodnosť. To je Resveratrol, jedna z najpopulárnejších zložiek obsiahnutých vo víne. Látka by mala mať údajne až 20 krát silnejšie antioxidačné pozitívne účinky ako vitamín C.

Možno práve táto jej vlastnosť jej zabezpečila v poslednom desaťročí obrovský záujem zo strany rôznych komerčných subjektov pôsobiacich v kozmetike aj v oblasti podporných prostriedkov. Dnes sa totiž dajú kúpiť už aj tablety s obsahom Resveratrolu.

Áno, predaj v serióznej lekárni zrejme nečakajte a ani cena nie je práve najnižšia, no napriek tomu je o látku enormný záujem. Rozhodol som sa preto pozrieť Resveratrolu trocha bližšie na zúbok a zistiť, čo to je zač a aké sú jeho reálne účinky.

Resveratrol: pôvod, popis a využitie

Resveratrol: pôvod, popis a využitie Látka Resveratrol je antioxidant prírodného pôvodu, ktorý je typicky obsiahnutý v bobulách vínnej révy, čiže vo víne. Táto látka patrí medzi špecifické zlúčeniny s fytoestrogénnym charakterom, čo znamená, že má veľký vplyv na hormonálnu hladinu u žien aj u mužov. Podporuje napríklad tvorbu testosterónu a naopak odbúrava nadmerný estrogén.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong
  • Resveratrol patrí medzi polyfenoly a deriváty stilbenu, pričom jeho najvýznamnejším a najpopulárnejším zdrojom je červené víno
  • Látka bola predmetom skúmania aj spochybňovania účinkov, čím sa stala známou
  • Resveratrol je však čoraz viac využívaný najmä v tabletkovej forme, nakoľko sú na základe jeho účinkov založené viaceré výživové doplnky a to aj na podporu plodnosti

Látke sa prisudzujú mnohé pozitívne a priaznivé účinky na organizmus, najmä v rámci antibakteriálneho a antioxidačného pôsobenia. Je však dôležitá aj v sexuálnej oblasti, najmä pre plodnosť a aj ako afrodiziakum. Látka má protektívne účinky na pohlavný systém, čo zlepšuje plodnosť a potenciu u mužov aj žien.

Resveratrol

  • vplyv na plodnosť
  • antioxidačné účinky
  • podpora obranyschopnosti a vitality

Okrem vplyvu na plodnosť je Resveratrol cenený aj pre ďalšie pôsobenie:

látka pomáha napríklad na hormonálnu nerovnováhu, čo sa využíva u žien s vysokým obsahom testosterónu a zároveň aj u mužov s vysokým obsahom estrogénu
má tiež vplyv na funkciu inzulínu v tele a upravuje aj niektoré metabolické poruchy, pričom sa využíva na prevenciu cukrovky typu 2
je dôležitá aj pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému, pomáha na zníženie vysokého krvného tlaku

Pri téme Resveratrolu a jeho význame sa samozrejme nemôžem zastaviť pri tvrdení, že ide o kontroverznú látku. Nie som odborník, aby som vedel detailne skúmať štúdie vykonávané s účinnosťou látky, no v zásade všetky podobné látky sprevádzajú aj pochybnosti. Najlepšie je vyskúšať jej užívanie na sebe a na základe vlastnej skúsenosti si spraviť názor.

ODBORNEJŠIE INFORMÁCIE

Ak by ste chceli poznať chemický vzorec alebo sa dozvedieť nejaké odbornejšie údaje ohľadom Resveratrolu, pre nedostatok priestoru som sa rozhodol vám odporučiť externý zdroj takýchto informácií a to článok na Wikipédii. Nájdete tu všetko, čo sa nezmestilo sem.

Kde Resveratrol možno nájsť

Kde Resveratrol možno nájsť Najtypickejším zdrojom Resveratrolu je víno, konkrétne vínna réva. Nie je to ale samozrejme zďaleka jediný zdroj a látku je možné nájsť aj v niektorých rastlinách, ovocí a zelenine. Bez ohľadu na pomerne široký výber zdrojov však zároveň treba povedať, že ani červené víno ako najbohatší zdroj Resveratrolu nie je stále dostačujúce a preto sú potraviny len doplnkom.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Tu sú najvýznamnejšie zdroje a zopár informácií k nim:

Víno: Ako som už spomenul, najtypickejším zdrojom látky Resveratrol je vínna réva, konkrétne bobule hrozna. Nejaký objem je obsiahnutý aj v bielom víne, ale oveľa viac je ho v tom červenom, až do 5,8 mg na liter podľa odrody vína. Vo vínach vyrábaných u nás je ho zhruba 2 až 3 mg na liter, najviac sa nachádza v šupke a v jadierkach.

Orechy: Asi vás neprekvapí, že aj v orechoch sa nachádza Resveratrol, najmä hovorím o arašidoch. Orechy ako také sú veľmi dobrou zásobárňou viacerých prospešných látok, či už ide o niektoré aminokyseliny alebo mastné omega kyseliny s antioxidačnými účinkami. Odporúčam ich zaradiť do jedálnička, sú zdravé všeobecne, nielen kvôli plodnosti.

Ovocie: Hneď v niekoľkých druhoch ovocia sa nachádza Resveratrol a nejde pritom výlučne len o exotické ovocie, ako napríklad grapefruit. Látku nájdete aj v chutných granátových jablkách a tiež v plodoch niektorého bobuľovitého ovocia, napríklad v ríbezliach, brusniciach, čučoriedkach a tiež v moruši.

Kakao: Ďalším dobrým príkladom všeobecne prospešnej potraviny je kakao, ale len to kvalitné. Okrem Resveratrolu sa tu nachádzajú aj flavonoidy a niektoré minerály, ktoré podporujú tiež antioxidačné a ochranné účinky. Ja odporúčam kakao aj na plodnosť a to preto, že obsahuje Zinok či Selén, ktoré priamo vplývajú na spermatogenézu aj plodnosť žien.

Rastliny: Resveratrol je aj súčasťou obsahových látok niektorých rastlín, treba však povedať, že v tomto prípade ide skôr o zaujímavosť ako o reálny zdroj využitia v bežnom potravinárstve. Nachádza sa napríklad v kôre Borovice čiernej alebo v koreni rastliny zvanej Krídlatka japonská. Rastliny sa využívajú vo forme extraktov vo výživových doplnkoch.

Resveratrol a jeho účinky

Resveratrol a jeho účinky Ako som povedal aj na úvod, Resveratrol je látka známa najmä pre svoje antioxidačné účinky. Tie sú spojené aj s podpornými účinkami ohľadom plodnosti a niektorými ďalšími pozitívnymi účinkami. Pre objektívnosť však dodávam, že viaceré konkrétne vplyvy boli podrobené kritike a boli aj viackrát spochybňované.

Tu sú vplyvy a účinky, ktoré Resveratrol ponúka:

Vplyv na plodnosť

Na zvýšenie plodnosti má Resveratrol vplyv dvoma spôsobmi. Prvým je, že pomáha na udržanie správnej hormonálnej rovnováhy u žien aj mužov, nakoľko pôsobí na testosterón aj estrogén a vyrovnáva ich hladinu do správnych limitov. Druhé pôsobenie je v ochrane mužských pohlavných buniek pred oxidačným stresom a v podpore spermatogenézy.

Resveratrol

  • vplyv na plodnosť
  • antioxidačné účinky
  • podpora obranyschopnosti a vitality

Antioxidačné účinky

Druhým účinkom, vlastne z hľadiska popularity pre Resveratrol asi najdôležitejším, je antioxidačné pôsobenie. Ide o ochranu buniek, tkanív a orgánov pred vplyvom voľných radikálov, ktoré spôsobujú predčasné starnutie bunky a teda aj zhoršenie jej kondície a funkčnosti. Aj kvôli obsahu Resveratrolu sa vínu prisudzuje antioxidačný vplyv.

Ochrana kardiovaskulárneho systému

Ďalším veľmi dôležitým účinkom látky je pôsobenie na cievy, srdce a krvný obeh. Resveratrol chráni celý kardiovaskulárny systém a pôsobí na zníženie hladiny LDL cholesterolu. Bráni aj nadmernej zrážanlivosti krvi a pôsobí na rôzne srdcovocievne ochorenia aj preventívnym účinkom. Je vám to povedomé? Áno, presne to sa hovorí o červenom víne.

Účinky proti rakovine

Spornou skupinou účinkov je pôsobenie a vplyvy v rámci protirakovinových účinkov. Sú výskumy, ktoré hovoria o tom, že Resveratrol je efektívny v prevencii rakoviny hrubého čreva alebo rakoviny pľúc. Niektoré štúdie hovoria, že spomaľuje rast rakovinových buniek. Pre objektívnosť dodávam, že ale existujú už aj výskumy, ktoré hovoria opak.

Vplyv na obranyschopnosť a vitalitu

Dôležitým účinkom, kvôli ktorému sa Resveratrol využíva aj vo výživových doplnkov a podporných prostriedkoch, je priaznivé pôsobenie na obranyschopnosť. Látka má protizápalové, antibakteriálne, protiplesňové a antialergické účinky. Môže tiež zlepšovať mentálnu vitalitu, napríklad schopnosť koncentrácie.

Kozmetické účinky

Resveratrol sa využíva aj v kozmetike a rôznych kozmetických prípravkov a to práve kvôli pôsobeniu navonok. Nakoľko prispieva k spomaleniu predčasného starnutia buniek, má omladzujúci vplyv napríklad na pokožku. Obnovuje totiž kolagénové vlákna, čo zlepšuje pružnosť a hladkosť pokožky, takže ju skrášľuje.

Ďalšie účinky

Čo sa týka ďalších účinkov, Resveratrol sa spomína v súvislosti s pôsobením na pľúca, najmä v prípade astmy alebo chronickej obštrukčnej chorobe pľúc. Pripisujú sa mu aj preventívne účinky voči demencii a vypuknutiu Alzheimerovej choroby. Látka by mala byť efektívna aj na podporu zraku, najmä u cukrovkárov a hypertonikov.

Vedľajšie a nežiaduce účinky

Resveratrol: Vedľajšie a nežiaduce účinky Môžu byť s užívaním Resveratrolu spojené nejaké nežiaduce alebo negatívne efekty? Áno, ale len v prípade, ak by ste to prehnali s dávkovaním. To však pri potravinách nehrozí, tejto látky je tam tak malé množstvo, že nie je možné sa bežnými potravinami predávkovať. Iná je už ale situácia v prípade výživových doplnkov s vyššou koncentráciou látky.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

V prípade vysokých dávok Resveratrolu hrozia nasledujúce javy:

z miernejších nežiaducich účinkov sa môžu dostaviť závraty, zmena farby moču a nervozita
ak ide o Resveratrol z rastliny Krídlatka japonská, môžu sa objaviť poruchy trávenia alebo hnačka
medzi vážnejšie vedľajšie účinky patria nespavosť, strata chuti do jedla, nadmerné búšenie srdca a srdcová arytmia, zvýšený krvný tlak, bolesti kĺbov a tŕpnutie v prstoch
užívanie určite neodporúčam tehotným ženám, ženám počas dojčenia a deťom a na základe vedľajších účinkov ani ľuďom, ktorí majú problémy so srdcom

INTERAKCIE A KONTRAINDIKÁCIE

Samotná látka Resveratrol môže spôsobiť problémy s krvou v prípade, ak sa bude užívať súčasne s liekmi na riedenie krvi. Pozor si treba dať aj pri súčasnom užívaní hormonálnych prípravkov s Resveratrolom. Ak beriete nejaké lieky na predpis, o užívaní prípravkov s obsahom Resveratrolu by ste sa mali poradiť s lekárom či lekárnikom.

Tabletky, potraviny aj v kozmetike

Resveratrol: Tabletky, potraviny aj v kozmetike Resveratrol je obsiahnutý v potravinách, kozmetických prípravkoch a dá sa kúpiť aj v špecifickej forme extraktu z rastlín s jeho obsahom, ktorý je účinnou látkou výživových doplnkov vo forme tabliet. Každá z týchto foriem má iné možnosti využitia a tiež aj odlišný vplyv v praxi.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Tu sú najčastejšie formy Resveratrolu:

Potraviny

Prvou možnosťou, ako zvýšiť Resveratrol v organizme, je zaradenie potravín s jeho obsahom do jedálnička. Pôjde ale skôr o kozmetické zvýšenie hladiny tejto látky, pretože napríklad aj červené víno, ako najlepší zdroj, ho má len minimálne množstvo. Viacero potravín s obsahom Resveratrolu ale má aj iné prospešné látky a preto ich konzumáciu odporúčam.

Kozmetické produkty

Spomalenie starnutia a ochrana buniek pokožky, tieto dva efekty Resveratrolu sa využívajú aj v kozmetike, najmä v BIO a prírodnej kozmetike. Najčastejšie sa dajú kúpiť rôzne pleťové krémy a gély s tzv. anti-age efektom. Vďaka regenerácii kolagénových vlákien pomáha na zlepšenie krásy aj stavu pokožky.

Výživové doplnky vo forme tabliet

Podobne ako mnoho iných zaujímavých prírodných látok, aj Resveratrol je súčasťou niektorých prípravkov vo forme výživových doplnkov. Najčastejšie ide o tabletky s čisto rastlinným zložením, ktoré obsahujú prírodné zdroje tejto látky, napríklad Krídlatku japonskú alebo Borovicu čiernu a to ako extrakty či výťažky z nich.

Resveratrol

  • vplyv na plodnosť
  • antioxidačné účinky
  • podpora obranyschopnosti a vitality

Užívanie a dávkovanie látky Resveratrol

Užívanie a dávkovanie látky Resveratrol Ako som spomínal už pri nežiaducich účinkoch, z hľadiska potravín nehrozí žiadne príliš vážne ohrozenie. To isté platí aj pre užívanie Resveratrolu z potravinových zdrojov, kde sa stačí držať princípu rozmanitej stravy so zastúpením všetkých zdravých potravín z hľadiska minerálov, vitamínov, aminokyselín a iných dôležitých látok.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Iné je to ale pri tabletkách, kde platia pre užívanie a dávkovanie nasledujúce princípy:

v prvom rade sa vždy riaďte odporúčaniami výrobcu a to najmä čo sa týka dávkovania a maximálnej dennej dávky, ktorú nikdy neprekračujte
najčastejšie sa užíva Resveratrol v tabletkovej forme, kde je obvyklé dávkovanie 1 tabletky denne
tabletku môžete užiť spravidla hockedy počas dňa, dodržujte ale vždy rovnaký čas
nekombinujte tieto tabletky s liekmi ovplyvňujúcimi krvný obeh alebo kardiovaskulárny systém
užívanie by obvykle nemalo trvať súvisle dlhšie ako 5 až 6 týždňov

Ako fungujú tabletky s obsahom Resveratrolu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Resveratrolu a prečo ich odporúčam Na rozdiel od mnohých iných látok, v prípade Resveratrolu je situácia s tabletkami s jeho obsahom mierne odlišná. Nejde totiž o žiadne špecifické prípravky primárne určené na riešenie nejakého sexuálneho problému, ale o všeobecné výživové doplnky s komplexným antioxidačným účinkom. To má svoje výhody aj nevýhody.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Rovnako tak je mierne odlišný koncept zloženia týchto prípravkov:

  • Resveratrol je tu obvykle jedinou účinnou látkou, takže len on zabezpečuje vplyv na organizmus a práve od kvality a pôvodu tejto látky závisí aj efekt prípravku v praxi

Najčastejšie tieto tabletky obsahujú napríklad Borovicu čiernu alebo Krídlatku japonskú, čiže rastlinné extrakty, ktoré obsahujú Resveratrol. V prípade niektorých prípravkov môže byť v obsahu aj iný zdroj, napríklad hroznové jadrá alebo brusnice. Je to teda menej bohatšie zloženie ako v prípade napríklad špeciálnych tabliet na plodnosť či potenciu.

Resveratrol

  • vplyv na plodnosť
  • antioxidačné účinky
  • podpora obranyschopnosti a vitality

Otázkou teda zostáva, či dať v prípade podpory potencie a plodnosti prednosť tabletkám s Resveratrolom alebo tým, ktoré majú širšie zloženie. Oboje majú pritom spoločné výhody:

tabletky sú bez predpisu, nemusíte teda vopred navštíviť žiadneho lekára, stačí si ich kúpiť osobne alebo online cez eshop
v prípade dodržiavania dávkovania nehrozia žiadne vážnejšie účinky a ak, tak je ich len minimum a sú veľmi zriedkavé
užívanie je možné aj niekoľko týždňov, pričom platí, že dlhšie užívanie znamená obvykle aj viditeľnejšie vplyvy v praxi

Napriek tomu, že som užíval aj tabletky s Resveratrolom, zdalo sa mi, že ich účinnosť je viac všeobecnejšia, ako napríklad na plodnosť či iné aspekty sexuálneho života. Problém je podľa mňa aj v tom, že ich nie je až tak veľký výber a tiež v tom, že v zložení je obvykle len Resveratrol a žiadne iné účinné látky.

RADŠEJ ŠIRŠIE ZLOŽENIE

Hoci nepopieram, že Resveratrol môže mať pozitívne účinky na plodnosť a aj pozitívne účinky v iných oblastiach, ja osobne odporúčam pozerať pri výbere prípravkov na šírku ich zloženia. Možno by bolo najlepšie striedať ich užívanie s užívaním Resveratrol.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Resveratrol: Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Nakoľko som riešil vo svojom živote pomerne často problémy sexuálneho charakteru, vyskúšal som aj tabletky s obsahom Resveratrolu. Áno, môžem povedať, že som skutočne pocítil isté zlepšenie, ale nebolo to žiadne extra terno. Naopak, mnou overené značky s bohatším zložením z hľadiska účinných látok mali viditeľnejšie výsledky.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Nehovorím ale samozrejme, že by nebolo možné dosiahnuť zlepšenie plodnosti aj s Resveratrolom, ale podľa mňa je aj efektívnejšia cesta. Na druhú stranu, neplatí ani to, že všetky tabletky so širším zložením sú automaticky najlepšie. Mne sa osvedčili tieto značky:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.25

24 Hodnotení

Je pravdou, že resveratrol je jednou ze dvojice možností jak zastavit „zvýšení“ účinku strážce genómu proteinu p53. To se dá přibrzdit Sirtany (SIRT 1) a na to je resveratrol dobrý, no právě jeho vedlejší účinky na kardio, je to jako s gurmarem, (vazovagální synkopa). A to je potíž. Takže stejně jako s graviolou a dalšími preparáty rostlinné říše, holt příroda to moc nedomyslela :-).

ivanhoe píše 01 marca 2020 o 23:27

Pridať komentár

Chcem kúpiť