Retrográdna ejakulácia

Retrográdna ejakulácia

Spätná ejakulácia alebo suchá ejakulácia či suchý orgazmus, to sú synonymá pre vážny problém týkajúci sa porúch s ejakuláciou. Táto porucha môže byť u muža vrodená, vtedy je prítomná prakticky už od narodenia, alebo môže byť získaná, čo je aj častejšia situácia. Sú prípady, kedy je situácia dokonca neriešiteľná.

Retrográdna ejakulácia je pritom problémom najmä kvôli dvom vplyvom. Prvý je vplyv na kvalitu sexuálneho života, nakoľko vyvrcholenie bez ejakulácie môže byť nepríjemné a pre mnohé páry aj stresujúce.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Druhý problém je oveľa závažnejší a týka sa plodnosti. Muž, ktorý trpí touto poruchou a nelieči sa, je prirodzeným spôsobom neplodný. Vtedy musia nastúpiť metódy asistovanej reprodukcie, ale ani tu nemáte 100 % garanciu úspechu.

Čo je retrográdna ejakulácia a ako vzniká

Čo je retrográdna ejakulácia a ako vzniká Spätná ejakulácia je charakteristická tým, že ju sprevádza tzv. suchý orgazmus. To znamená, že aj keď muž reaguje správne a zdravo na sexuálnu stimuláciu, výsledkom je síce vyvrcholenie, ale bez výstreku, čiže bez ejakulovania smerom von.

  • Retrográdna ejakulácia je stav spätného ejakulovania, kedy síce dochádza k ejakulácii, ale tá nie je vonkajšia
  • Naopak, ejakulácia je vnútorná a nedochádza k ejakulácii cez močovú trubicu von z penisu, ale k návratu ejakulátu do močovej sústavy
  • Ejakulát vrátane semena skončí v močovom mechúre a vylúči sa pri najbližšom močení

Rozdiel medzi riadnou ejakuláciou a retrográdnou spočíva v tomto priebehu:

na úvod je sexuálna stimulácia, ktorá v istom momente prerastie do začiatku procesu, ktorým sa ejakulát spolu so spermiami dostáva cez močovú trubicu von
nakoľko pohlavné cesty do močovej trubice ústia blízko močového mechúra, je tu špeciálny zvierač, ktorý sa zavrie a tým pádom ejakulát putuje močovou rúrou ďalej
pri retrográdnej ejakulácii prichádza ale k poruche uzatvorenia tohto zvierača v dolnej časti močového mechúra a ejakulát sa dostáva práve do močového mechúra

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Nie každý prípad absencie ejakulátu musí byť retrográdnou ejakuláciou. Je totiž viacero porúch, napríklad porucha emisie alebo blokáda v pohlavnej sústave, ktorá môže za stav tzv. pravej anejakulácie. Vtedy sa nedostane semeno ani do močovej trubice, takže nenastáva ani jeho spätný chod z nej do močového mechúra.

ANALÝZA MOČU

Aby sa mohla skutočne preukázať prítomnosť tohto ochorenia, vykonáva sa po suchom vyvrcholení analýza moču. Pokiaľ sa vo vzorke budú nachádzať stopy po prítomnosti semena či spermií, je to potvrdenie stavu, že ejakulát prenikol do močového mechúra.

Aké sú príčiny a faktory retrográdnej ejakulácie

Aké sú príčiny a faktory retrográdnej ejakulácie Retrográdna ejakulácia je stav, ktorý sa najčastejšie vyskytne ako následok nejakého iného problému. Môže sa jednať o dočasný, ale aj o trvalý stav. Vzhľadom na to, že ide o poruchu zvierača, ktorý je riadený nervami, sa najčastejšie objaví spätná ejakulácia pri patologickom alebo neúmyselnom poškodení nervov ovládajúcich zvierač.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Tu sú príčiny, ktoré najčastejšie spôsobia retrográdnu ejakuláciu:

Ochorenie centrálneho nervového systému: V prípade, že je narušená funkčnosť celého nervového systému, môžu sa objaviť v lokálnych oblastiach, tkanivách a orgánoch niektoré funkčné problémy s konkrétnymi nervovými zakončeniami. Tak je tomu aj pri retrográdnej ejakulácii, ktorá môže nastať napríklad pri roztrúsenej skleróze či mozgovej mŕtvici.

Lokálne poškodenie nervov: Okrem celkového poškodenia nervovej sústavy môže mať vplyv na spätnú ejakuláciu aj poškodenie miestnych nervov. Následkom takéhoto poškodenia môže byť neschopnosť prenosu informácie, čo zabráni správnemu fungovaniu dolného zvierača močového mechúru. Lokálne poškodenie môže spôsobiť napríklad cukrovka.

Vedľajšie účinky liekov: Viaceré lieky pôsobiace na nervový systém môžu ako nežiaduci alebo vedľajší účinok ovplyvniť aj činnosť niektorých orgánov v rámci pohlavnej či močovej sústavy. Retrográdna ejakulácia tak môže byť dôsledkom užívania napríklad antidepresív či antipsychotík. Vyskytli sa už aj prípady, že šlo o reakciu na lieky na krvný tlak či prostatu.

Poranenie alebo invazívny zásah: K poškodeniu nervov alebo zvierača močového mechúra môže prísť aj nehodou. Typicky ide o poranenie, čiže traumatický faktor. Alternatívne je častou situáciou ešte invazívny zásah a jeho vedľajší vplyv, napríklad operačný zásah týkajúci sa močového mechúra, kedy príde k narušeniu funkcie zvierača neúmyselne.

Problém s močovou trubicou: V prípade, že sa okrem absencie vonkajšej ejakulácie u muža vyskytujú aj problémy s močením, môže ísť o poškodenie alebo zúženie močovej trubice. V tom prípade sú ako sekundárne príznaky prítomné ťažkosti pri močení a celkové poruchy močenia. Vyskytovať sa môžu aj bolesti počas močenia alebo bolesti počas ejakulácie.

Benígna hyperplázia prostaty: Vyvolávajúcim faktorom pre stav spätnej ejakulácie môže byť aj nezhubné zväčšenie predstojnej žľazy, konkrétne operačná liečba tohto ochorenia. Ide o nežiaduci následok operácie, kedy dochádza k ejakulovaniu nie do uretry, ale späť do močového mechúra. Niekedy sa môže v tejto súvislosti vyskytnúť aj inkontinencia.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Najčastejšie otázky o retrográdnej ejakulácii

Najčastejšie otázky o retrográdnej ejakulácii Hoci nie je spätná ejakulácia až tak často sa vyskytujúci problém, muži aj ich partnerky sa o túto tému veľmi živo zaujímajú. Dôkazom je pomerene veľké množstvo príspevkov a otázok, ktoré som našiel na internetových diskusiách a fórach. Niektoré sa opakovali naozaj veľmi často a preto som sa rozhodol ich tu uviesť a zodpovedať na ne:

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Je možné vedome ovplyvniť to, kadiaľ sa ejakulát dostane von z tela?

Nie, hoci veľa mužov aj žien tvrdí, že napríklad pri tantrických technikách je možné dosiahnuť suchý orgazmus vedome. Samotný proces ejakulácie ale nie je riadený vôľou a ide o reflexívny proces, do ktorého sú zapojené svalové kontrakcie a prirodzené reflexy.

Môže retrográdna ejakulácia ohroziť zdravotný stav muža?

Nenašiel som nikde zmienku o tom, že by táto porucha ejakulácie predstavovala nejaké vážne nebezpečenstvo. Na druhú stranu, nejde o prirodzený stav a týmto spôsobom je nadmieru zaťažovaný najmä močový mechúr. Určite by som preto tento problém neignoroval.

Ako sa dá zistiť, že muž trpí naozaj retrográdnou ejakuláciou?

Vzhľadom na to, že absenciou výstreku počas orgazmu alebo po ňom sa môže prejavovať viacero ochorení, je potrebné špecifické vyšetrenie moču na prítomnosť spermií. Moč môže byť niekedy po sexuálnom styku zakalený, ale ani to ešte nemusí jasne ukázať na ochorenie.

Dá sa liečiť táto porucha aj liekmi?

Medikamentózna liečba je najčastejšou formou liečby, ak nerátame vysadenie liekov alebo obmedzenie faktorov, ktoré tento stav spôsobili. Najčastejšie sa používajú lieky zvyšujúce sťahy zvierača močového mechúra, účinné boli aj niektoré antidepresíva.

Môže byť muž s retrográdnou ejakuláciou plodný?

Metódy asistovanej reprodukcie majú svoje limity a to napriek významnému pokroku v tejto oblasti. Veľa mužov sa pýta, či im asistované oplodnenie pomôže, no ak majú vplyvom ochorenia aj zlú kvalitu spermií, je dosť možné, že im žiadna známa metóda nepomôže.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

POZOR NA MYLNÉ INFORMÁCIE

Počas toho, ako som na internetových fórach pátral po informáciách a otázkach mužov a ich partneriek na túto tému, som našiel aj priveľa mylných informácií. Odporúčam preto akékoľvek odbornejšie otázky konzultovať s lekárom a nie len na diskusných fórach.

Liečba retrográdnej ejakulácie a riešenie ejakuláciu celkovo

Liečba retrográdnej ejakulácie a riešenie ejakuláciu celkovo Základným terapeutickým postupom je odstránenie vyvolávajúcej príčiny alebo utlmenie faktora, ktorý spätnú ejakuláciu spôsobuje. Alternatívou je farmakologická liečba, najmä liekmi zvyšujúcimi sťahovanie zvierača močového mechúra.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Okrem toho sa dajú prijať aj nasledovné opatrenia:

vysadenie liekov ovplyvňujúcich vznik retrográdnej ejakulácie alebo ich nahradenie
v prípade, že je príčina nervového charakteru, najmä ak je spôsobená miestnym poškodením nervov, je možné použiť vibrostimuláciu alebo elektroejakuláciu
režimové opatrenia zamerané na to, aby sa muž nesnažil počas styku oddialiť orgazmus a aby sa snažil ejakulovať voľne a to aj vtedy, že by to bolo príliš rýchlo
dôležitá je aj psychická pohoda, minimum stresu počas styku a snažiť sa o pravidelné ejakulovanie, čiže mať pravidelný pohlavný styk a trénovať si ejakuláciu
na riešenie problémov s plodnosťou sa môžu využívať rôzne formy asistovanej reprodukcie, ktoré umožnia aj mužom s týmto problémom splodiť potomka

Skúsenosti s retrográdnou ejakuláciou

Skúsenosti s retrográdnou ejakuláciou Prejdime teraz od teórie do praxe, pretože tá je na nezaplatenie. Retrográdna ejakulácia nemusí znamenať nič fatálne a ak ňou aktuálne trpíte, nie je to ešte koniec sveta. Existuje množstvo príkladov úspešnej liečby.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Dôležité je, aby ste sa snažili čo najskôr vyhľadať lekára. Čím skôr sa začne s liečbou a riešením poruchy, tým lepšie sú šance na jej úspešné prekonanie. Aj na prvý pohľad neriešiteľná príčina, napríklad postihnutie nervov ovládajúcich celý proces zdravej ejakulácie, sa dá riešiť a preto netreba hneď prepadať panike.

Ak by ste sa chceli dozvedieť niečo viac o ejakulácii, odporúčam:

prečítať si môj komplexný text na tému ejakulácie a to z pohľadu fyziologických aj psychologických faktorov
navštíviť aj viac lekárov a hľadať všetky možnosti riešenia, určite sa nevyhýbajte ani tým, ktoré sa vám zdajú menej pohodlné a dlhodobé
hľadať skúsenosti iných mužov s týmto problémom, nakoľko stav suchého orgazmu nemusí byť nezvratný a môžete s ním úspešne bojovať

LIEČBA PRÍČINY AJ LIEČBA SYMPTÓMOV

Primárne sa liečba retrográdnej ejakulácie zameriava najmä na nájdete konkrétnej príčiny a jej elimináciu. Ak je stav muža taký, že by odstránenie príčiny nenavrátilo ejakulácii normálny a zdravý priebeh, prichádza na rad symptomatická liečba, najmä ohľadom plodnosti.

Zhodnotenie na záver

Zhodnotenie na záver Retrográdna ejakulácia patrí medzi poruchy ejakulovania, ktoré sú nepríjemné a môžu mať pre muža aj jeho partnerku veľmi vážne dôsledky. Tým najvážnejším je možná strata plodnosti muža a to aj v prípade, že by boli využité niektoré metódy asistovanej reprodukcie. Našťastie, takéto prípady sú veľmi výnimočné.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Vzhľadom na to, že len podľa vonkajšieho prejavu, čiže tzv. suchého orgazmu, nie je možné jednoznačne spätnú ejakuláciu identifikovať, určite odporúčam návštevu lekára. Táto porucha sa musí riešiť jedine a len pod odborným dohľadom.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Stoporex Prolong

Predlženie erekcie
  • Predlženie erekcie
  • Oddialenie ejakulácie
  • Vitalita

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.89

18 Hodnotení

Mám zväčšením prostaty chronická mám problém s ejakuláciu vôbec mi nevystriekne a ráno ide von močom mal som zápal mechúra vybral som antb. Problém s ejakuláciu stále pretrváva už asi 3 týždne čo môžete poradiť dakujem

Kamil píše 03 marca 2020 o 13:39

V 45 rokoch , som podstúpil Turp prostaty, od operácie ubehlo 7 mesiacov a stále mám suchú ejakuláciu, je tento stav trvalý ?

Stanislav píše 12 decembra 2020 o 21:26

Pridať komentár