Srdcovník obyčajný – Leonurus cardiaca

Srdcovník obyčajný: použitie, účinky, čaj a tinktúra

Ako hovorí už samotný názov, Srdcovník obyčajný je rastlina s priaznivými účinkami na srdce a kardiovaskulárny systém. Má však svoj význam napríklad aj pri problémoch týkajúcich sa mužov a žien, napríklad pomáha na prostatu a podporuje správnu činnosť maternice. Moja partnerka užívala tiež prípravky na zväčšenie poprsia.

Rastlina už odjakživa patrila medzi stálice v rámci ľudového liečiteľstva a to najmä vo svojej domovine, čiže v Rusku. Zaujímavé je, že napríklad v staroveku poznali rastlinu Rimania aj Gréci a považovali ju za rastlinu dlhovekosti.

Ja osobne som sa začal zaujímať o Srdcovník obyčajný najmä v súvislosti s jeho vplyvom na mužskú aj ženskú pohlavnú sústavu. Ide však o prírodný prostriedok s omnoho širším vplyvom a práve tým je bylina najviac zaujímavá.

Srdcovník obyčajný: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Srdcovník obyčajný: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Pôvodným miestom výskytu Srdcovníka obyčajného je Ázia, konkrétne Sibír. Neskôr sa rastlina postupne rozšírila aj do Európy a Severnej Ameriky, kde sa aj udomácnila. Ojedinele sa vyskytuje aj v Škandinávii a pestovať sa dá aj u nás, pričom sa môže pestovať ako liečivá aj medonosná rastlina. Dôležitý je dostatok slnka, vlahy a humusu.

  • Rastlina môže byť až 1,5 metra vysoká, pričom ide o vytrvalú bylinu s bohato vetvenou stonkou s červenofialovým nádychom
  • Listy sú zelené s typickým zúbkovitým okrajom, kvety majú fialovú až ružovú farbu
  • Srdcovník obyčajný kvitne od júna do augusta a vtedy sa zbierajú vňať aj list

Z hľadiska využitia má Srdcovník obyčajný pomerne bohatú históriu aj možnosti. V mieste svojho pôvodného výskytu, čiže na Sibíri, sa využívala vnútorne aj navonok a bola používaná najmä ako všeobecne upokojujúci prostriedok. U nás sa môže vyskytovať aj pri cestách, plotoch alebo na opustených miestach, mnoho ľudí ho považuje za burinu.

Čo sa týka účinkov v ľudovom liečiteľstve, najdôležitejšie sú tieto:

ako už hovorí názov, Srdcovník obyčajný má veľmi pozitívny význam pre srdce, najmä na stimuláciu a harmonizáciu srdcovej činnosti
pôsobí upokojujúco aj na nervový systém, najmä na ústrednú nervovú sústavu, pomáha napríklad aj pri nespavosti, nepokoji a podráždenosti
rastlina má pozitívne účinky aj na ženy a to najmä kvôli pôsobeniu na hormonálnu sústavu, čím pomáha pri menštruácii, pôrode aj klimaktériu

Samotné kvety obsahujú veľa nektáru a preto sú vyhľadávané aj včelstvom. Zaujímavosťou je, že kým väčšinovo sa využíva vňať a listy, v tradičnej čínskej medicíne sa v minulosti vedeli zužitkovať napríklad aj semienka. Dnes sa účinky rastliny dostávajú znova do popredia a to najmä vo forme výživových doplnkov.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

V prípade, že by ste sa chceli dozvedieť niečo viac o histórii rastliny, jej rozšírení, vzhľade a ďalšie informácie týkajúce sa napríklad botanickej oblasti, odporúčam vám pozrieť si článok na Wikipédii. Tam nájdete aj informácie, pre ktoré nebol priestoru priamo tu.

Látky a zloženie rastliny Srdcovník obyčajný

Látky a zloženie rastliny Srdcovník obyčajný Bylina obsahuje viacero kategórií a druhov podporných a pozitívnych účinných látok. V Srdcovníku možno nájsť napríklad glykozidy, horčíny, triesloviny, alkaloidy, flavonoidy, silice či rôzne druhy organických kyselín. Viacero látok pôsobí priamo na kardiovaskulárny systém a zabezpečuje najviditeľnejšie účinky rastliny práve v tejto oblasti.

Tu sú najdôležitejšie zložky látok:

Iridoidy: Do tejto skupiny látok patrí napríklad leonurín, čo je alkaloid patriaci medzi aktívne prírodné látky prítomné aj v iných rastlinách. Tieto látky majú významný podiel na účinkoch rastliny práve na srdce, cievy a ich správne fungovanie.

Flavonoidy: Ďalšou skupinou látok obsiahnutých v Srdcovníku sú flavonoidy. Tie majú antioxidačné pôsobenie a rovnako tak majú priaznivý vplyv na cievy, najmä na ich správne fungovanie a rozťažnosť. Regenerujú cievy a taktiež ich spevňujú a posilňujú.

Glykozidy: Srdcovník obyčajný obsahuje taktiež viaceré glykozidy, čo je skupina látok priaznivo pôsobiaca na zníženie krvného tlaku. Tieto organické zlúčeniny sa využívajú pri nedostatočnej činnosti srdca, ale majú napríklad aj diuretické vlastnosti.

Triesloviny: Táto skupina látok sa typicky nachádza vo víne, no je obsiahnutá aj v Srdcovníku. Triesloviny majú najmä protizápalové činky, pomáhajú na detoxikáciu, využívajú sa proti hemoroidom, znižujú krvný tlak a zvyšujú imunitu tela.

Ostatné látky: V rastline sa okrem vyššie spomínaných látok nachádzajú aj alkaloidy, horčíny, organické kyseliny, éterické oleje, živice a iné látky prospešné napríklad pre srdce. Zloženie účinných látok je pomerne bohaté a to sa odráža aj na účinkoch rastliny.

Srdcovník obyčajný a jeho účinky

Srdcovník obyčajný a jeho účinky Srdcovník patrí medzi rastliny s vplyvom hneď na viacero oblastí a systémov v organizme. Veľmi dôležitý je napríklad vplyv na srdcovú činnosť, ale napríklad aj na nervový systém. U žien sú zas významné účinky predovšetkým v oblasti hormonálnej sústavy, rastlina pomáha pri problémoch s menštruáciou aj klimaktériom.

Tu sú najdôležitejšie a najzaujímavejšie účinky:

Vplyv na srdce a kardiovaskulárny systém

Asi najdôležitejším účinkom, ktorý vyplýva už zo samotného názvu byliny, je vplyv na srdce a cievy. Rastlina pomáha upraviť srdcovú činnosť, pôsobí ak kardiosedatívum, môže napomôcť zníženiu krvného tlaku. Prispieva tiež k zmierneniu nadmerného búšenia srdca a na príliš vysoký srdcový tep. Má upokojujúci účinok na srdcovo-cievne svalstvo.

Vplyv na nervový systém

Upokojujúce účinky má rastlina aj na nervovú sústavu. Používa sa ako podpora na rôzne nervové choroby, pri zvýšenej nervovej dráždivosti a na upokojenie centrálnej nervovej sústavy. Ak potrebujete zmierniť symptómy napätia, úzkosti a stresu, je čaj alebo odvar zo Srdcovníka obyčajného ideálnym prostriedkom.

Podpora prostaty, močenia a potencie

Medzi špecifické účinky u mužov, ktoré rastlina má, patrí podpora správnej činnosti prostaty. K tomu treba prirátať močopudný účinok, čo pomáha udržaniu zdravého fungovania močových ciest a ich pravidelnému prečisťovaniu. Zachytil som tiež informácie o tom, že sa rastlina používa aj pri liečbe neplodnosti u mužov, ale nič bližšie o tom neviem.

Špecifické účinky na ženské problémy

Srdcovník obyčajný sa využíva aj na riešenie ženských problémov. Rastlina podporuje prirodzené zväčšenie poprsia pomocou vplyvu na hormonálny systém. Pomáha tiež na správnu činnosť maternice, je účinná pri nepravidelnej a bolestivej menštruácii a tiež pri predmenštruačných ťažkostiach.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Podpora pri tehotenstve a pôrode

Ženy môžu využiť vplyv rastliny nielen počas menštruácie, ale napríklad aj v období gravidity. V posledných týždňoch tehotenstva má rastlina harmonizujúci účinok na kontrakcie maternice, pomáha tiež vďaka svojim upokojujúcim účinkom uľahčiť pôrodné bolesti. Podporuje aj srdce matky počas pôrodu a po ňom.

Ďalšie účinky

Okrem vyššie spomínaných vplyvov má Srdcovník obyčajný pozitívny vplyv napríklad aj na nespavosť, podráždenosť, používa sa pri hyperfunkcii štítnej žľazy, pomáha pri ťažkostiach spôsobených zadržiavaním vody a celkovo pomáha na zvýšenie vitality.

Vedľajšie a negatívne účinky

Srdcovník obyčajný:: Vedľajšie a negatívne účinky Čo sa týka vedľajších a nežiaducich účinkov, Srdcovník lekársky je z tohto pohľadu náročnejšia bylina. Viaceré jeho vplyvy môžu totiž kolidovať s niektorými stavmi alebo ochoreniami, treba si preto dávať zvýšený pozor. Vyskytnúť sa môže napríklad aj alergická reakcia, no sú aj vážnejšie situácie.

Pozor si treba preto dávať najmä na nasledujúce kontraindikácie a prípady:

u osôb zvlášť precitlivených na rastlinné látky môže prísť k prudšej alergickej reakcii
ženy by si mali dávať pozor na začiatku gravidity, kedy treba užívanie prípravkov s obsahom rastliny konzultovať s lekárom
hoci Srdcovník lekársky pomáha na menštruáciu, pri obzvlášť silnom priebehu by sa nemal užívať
vzhľadom na to, že rastlina môže spôsobiť riedenie krvi, nemala by sa používať s liekmi brániacimi zrážanlivosti krvi alebo u ľudí s poruchami zrážanlivosti
ak máte príliš pomalý tep alebo príliš nízky krvný tlak, mali by ste si dávať zvýšený pozor, nakoľko rastlina pôsobí na oba tieto faktory utlmujúco

POZOR NA VYŠŠIE DÁVKY

Ak sa chcete vyhnúť napríklad alergickým reakciám či nevoľnosti a tráviacim problémom, treba si dávať pozor na správne dávkovanie. Rastlina používaná vo vyšších dávkach môže mať toxické a škodlivé účinky, obzvlášť opatrné musia byť ženy počas tehotenstva.

Pestovanie doma

Srdcovník obyčajný: Pestovanie doma V prípade, že by ste chceli pestovať Srdcovník obyčajný u seba doma, je to možné aj v našom geografickom pásme. Rastline sa darí v nížinách a v podhorských oblastiach do nadmorskej výšky 500 m.n.m., dokonca ho možno vidno aj vo voľnej prírode, kde je považovaný za burinu napriek svojim účinkom.

Ak ho chcete pestovať u seba doma, toto sú ideálne podmienky:

pôda na pestovanie by mala byť ľahšia a mala by obsahovať viac humusu, čiže byť viac humózna
rastlina potrebuje dostatok slnečného svetla, pestujte ju preto na slnečnej strane
semená rozsievajte najskôr do pareniska, až druhý rok voľne na zem do poľa
rozostup medzi semenami by mal byť aspoň 60 centimetra v jednom smere a aspoň 50 cm v kolmom smere
ideálne je vysievať rastlinu na jar, napríklad v mesiaci apríl, takže Srdcovník bude mať dostatok tepla, vlahy aj slnečného svetla

Čaj, tinktúra, vňať aj tabletky

Srdcovník obyčajný: Prášok, čaj aj tablety Srdcovník lekársky môžu užívať ženy aj muži, obe pohlavia z neho môžu vyťažiť vo vhodnej forme jeho priaznivé účinky. Ja som síce spoznal rastlinu práve prostredníctvom mojej partnerky, ktorá užívala tabletky určené pre ženy, ale bylina sa dá kúpiť napríklad aj vo forme usušenej vňate alebo tinktúr s extraktom obsahujúcim bylinu.

Použitie Srdcovníka obyčajného môže byť v týchto formách:

Čaj a odvar

Asi najviac tradičnou a najviac prirodzenou formou využívania liečivých a priaznivých účinkov bylín je čaj alebo odvar. Kým čaj si môžete kúpiť aj v hotovej forme, odvar si musíte spraviť len doma. Obvykle stačí 1 čajová lyžička na 2 až 5 dcl vody, lúhovanie by malo byť zhruba 15 minút a potom už môžete čaj piť.

Vňať

V prípade, že by ste si chceli spraviť zápar alebo čaj v domácom prostredí, môžete si kúpiť aj sušenú vňať. Najčastejšie je v balení od 30 do 40 gramov a vystačí teda na pomerne veľké množstvo dávok. Pri výbere konkrétneho prípravku si ale dávajte pozor na jeho kvalitu, dajte prednosť skôr lepšiemu zloženiu pred nižšou cenou.

Tinktúra

Nemenej zaujímavou formou využitia rastliny je liehová tinktúra, ktorá sa používa najmä ako prostriedok na zlepšenie fungovania srdcovocievneho systému. Tinktúru si môžete spraviť doma s vňate a to zaliatím a vylúhovaním s liehom, prípadne kúpiť hotový produkt vo forme výživového doplnku s objemom zvyčajne 50 ml.

Tablety

Poslednou formou sú tabletky, čiže výživové doplnky. Ide o hotové produkty, kde si stačí vybrať medzi prípravkom so všeobecným účinkom alebo tabletkami určenými na konkrétny problém. Srdcovník môže byť jedinou a dominantnou zložkou, napríklad pri tabletkách na cievy a srdce, ale aj jednou z viacerých účinných látok, napríklad pri tabletkách pre ženy.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Užívanie a dávkovanie Srdcovníka obyčajného

Užívanie a dávkovanie Srdcovníka obyčajného Čo sa týka užívania a dávkovania, najdôležitejšie je dávať pozor na výskyt nežiaducich účinkov a pokiaľ sa objavia, užívanie prerušiť a pokračovať v ňom až po konzultácii s lekárom. Dbajte tiež na kontraindikácie, najmä na stavy súvisiace so zrážanlivosťou krvi a tiež u žien na vážnejšie problémy hormonálneho typu.

Čo sa týka konkrétneho dávkovania, toto sú bežne odporúčané množstvá:

pokiaľ ide o tinktúru, najčastejšie sa užíva dva až trikrát za deň, dávkovanie je od 15 do 30 kvapiek a užitie je možné samostatne aj vo forme zriedenia s iným nápojom
pri čajoch je užívanie Srdcovníka veľmi podobné ako v prípade iných bylín, užívajú sa jedna až dve šálky denne
čo sa týka prípravy domácich odvarov a čajov, tu nepoužívajte viac ako 1 čajovú lyžičku a takýto odvar alebo čaj pite najviac dvakrát za deň
ak sa rozhodnete pre užívanie vo forme tabletkových výživových doplnkov, riaďte sa inštrukciami uvedenými priamo na obale
pri dávkovaní si musia dávať najväčší pozor tehotné ženy, kde môže nadmerná dávka spôsobiť toxické a nežiaduce účinky, užívanie treba konzultovať radšej s lekárom

Ako fungujú tabletky s obsahom Srdcovníka obyčajného a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Srdcovníka obyčajného a prečo ich odporúčam Srdcovník obyčajný je síce nie tak úplne známou bylinou, ale čoraz viac sa dostáva aj do zloženia jednotlivých prípravkov. Najčastejšie ide buď o jednozložkové výživové doplnky na posilnenie ciev a srdca, prípadne o špeciálne tabletky a prípravky určené svojimi účinkami pre ženy. Práve s druhým prípadom má veľké skúsenosti moja partnerka.

Čo sa týka fungovania takýchto tabliet, princíp je jednoduchý:

  • Prostredníctvom dlhodobejšieho užívania sa zvyšuje v tele obsah látok, ktoré obsahuje Srdcovník obyčajný a zvyšovaním obsahu týchto látok prichádza k pôsobeniu na orgány

V rámci tabliet určených pre ženy na podporu poprsia alebo na podporu pri menštruácii a klimaktériu býva rastlina len jednou z viacerých zložiek. Dôvodom je, že pri kombinácií viacerých účinných látok dochádza k synergii účinkov a pôsobenie je tak oveľa komplexnejšie a ide viac do hĺbky.

Druhou možnosťou sú tabletky, ktoré obsahujú len extrakt z rastliny a tie majú skôr všeobecnejšie účinky. Pre ženy sú ale určite lepšie práve špecializované prípravky:

tie sú založené na prirodzenom pôsobení rastlinných a bylinných extraktov, pričom sa nie je treba obávať o vedľajšie účinky
dostupnosť je veľmi vysoká, nakoľko tieto tabletky kúpite bez receptu a môžete si ich objednať dokonca aj cez internet
veľkou výhodou je minimum kontraindikácií a interakcií, takže tabletky tohto typu môže užívať naozaj skoro každá žena

Pozitívom je rovnako to, že hoci tabletky sú špecializované práve na zväčšenie a spevnenie poprsia, majú vplyv aj na iné oblasti. Vďaka obsahu fytoestrogénom pomáhajú napríklad aj na zlepšenie a normalizáciu hormonálnej hladiny a rovnako tak podporujú pevnosť a pružnosť pokožky poprsia, čo tiež vplýva na jeho vizuálnu stránku.

MINIMÁLNE NEŽIADUCE ÚČINKY

Veľkou výhodou komplexných tabliet určených pre ženy je vyváženie zloženia tak, aby bolo možné užívanie bez akýchkoľvek problémov. Výsledkom je, že hoci samotný Srdcovník obyčajný môže mať viacero vedľajších účinkov, tieto tablety nemusia mať takmer žiadne.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ja osobne som samozrejme tabletky určené pre ženy nevyskúšal, ale moja partnerka potvrdzuje ich účinnosť. Pochopiteľne, nie každý jeden prípravok je rovnako účinný a na trhu možno nájsť aj také značky, ktoré sa príliš viditeľne neprejavia. Treba preto pozerať najmä na skúsenosti ostatných žien z praxe.

Pozitívom však zostáva, že pomer ceny a výsledkov je stále na veľmi dobrej úrovni. Ak sa k tomu pripočíta voľná dostupnosť a širšie spektrum účinkov, určite stojí za to takéto prípravky skúsiť. Tu sú tie, ktoré sa mojej partnerke osvedčili najviac:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.26

27 Hodnotení