Sterilizácia

Sterilizácia

Jednou z čoraz viac využívaných foriem antikoncepcie je sterilizácia. U mužov aj u žien sa jedná o vážny zásah a zákrok do funkčnosti a stavu pohlavnej sústavy, ktorý má pozitíva v tom, že dokážete jednorazovo vyriešiť antikoncepciu na zvyšok života, no má aj svoje negatíva. Tými nie sú ani tak cena, ako skôr riziká vedľajších účinkov.

Sterilizácia pritom znamená väčšinou nezvratný zásah, hoci existuje aj špecifická dočasná sterilizácia ženy pomocou špeciálnych implantátov. V tomto prípade je možné za istých okolností aj obnoviť plodnosť u ženy a teda môže nastať tehotenstvo.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Sterilizácia u muža je naopak vždy založená na trvalom prerušení spojenia medzi semenníkmi a močovou rúrou tak, aby sa v ejakuláte nemohlo nachádzať semeno. My sa v tomto článku pozrieme trocha bližšie na sterilizáciu komplexne a porovnáme si tú u muža a tú u ženy.

Čo je sterilizácia a aký má cieľ

Čo je sterilizácia a aký má cieľ Pod pojmom sterilizácia sa rozumie zákrok pôsobiaci proti plodnosti. Ide o formu antikoncepcie, ktorá sa dá uplatniť tak u muža, ako aj u ženy. Najčastejšie ide o jednorazový zákrok s trvalými dôsledkami, čiže strata plodnosti je v tomto prípade už nezvratná.

  • Mužská sterilizácia je založená na prerušení spojenia medzi semenníkmi a močovou rúrou tak, že do ejakulátu sa nedostávajú spermie
  • Ženská sterilizácia je založená na prerušení vajcovodov, čiže nemôže prísť k oplodneniu vajíčka spermiou a teda ani k tehotenstvu
  • Novinkou je dočasná sterilizácia, kedy príde len k dočasnému prerušeniu vajcovodov

U mužov aj žien sa sterilizácia vykonáva najčastejšie vtedy, ak už nechcú mať ďalšie deti. Riziká sterilizácie sú pri správnom vykonaní našťastie malé, hoci podobne ako aj pri iných zákrokoch, aj tu sa nedajú vedľajšie efekty vylúčiť. Zákrok sa vykonáva počas anestézie a pri najmodernejších formách aj ambulantnou formou.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

O sterilizácii a jej vplyve na sexuálny život treba vedieť nasledovné:

pri odborne vykonanom zákroku u muža nehrozí strata erekcie alebo zhoršenie sexuálneho života, platí však, že ejakulátu bude o niečo menej
hoci sa uvádza, že sterilizácia je jednorazový a nevratný zákrok, sú aj prípady, kedy sa u žien napríklad obnovila priechodnosť vajíčkovodov, ale je to naozaj rarita
u žien sa netreba obávať negatívneho vplyvu na menštruačný cyklus a ani na sexuálne libido, môže však dočasne nastať problémy s psychickým vyrovnaním sa so stavom

STERILIZÁCIA ZO ZDRAVOTNÝCH PRÍČIN

Okrem sterilizácie na vlastnú žiadosť je možné vykonať aj sterilizáciu zo zdravotných dôvodov. V tomto prípade ale musí ísť o ženu nad 18 rokov, ktorá by bola tehotenstvo a pôrodom vážne ohrozená na živote či zdraví, prípadne by bolo ohrozené jej dieťa.

Ako prebieha sterilizácia u mužov a ako sterilizácia u žien

Ako prebieha sterilizácia u mužov a ako sterilizácia u žien Pri sterilizácii v zásade platí, že takmer vždy ide o nezvratný chirurgický úkon. U mužov sa vykonáva s menšími rizikami, dokonca len pri lokálnej anestézii, na rozdiel od žien, kde ide o závažnejší zákrok s väčším rozsahom. Pri ženskej sterilizácii je však výhoda v tom, že vďaka novej metóde existuje už aj jej dočasná forma.

Tu je stručne popísaný priebeh sterilizácie u oboch pohlaví:

Sterilizácia u muža

Začneme sterilizáciou u muža, ktorá sa volá odborne vazektómia a ide o jediný bežne používaný spôsob sterilizovania muža. Zákrok spočíva v prerušení prívodu semena do ejakulátu, čiže v prerušení prívodu spermií. Tie sa tak v tele vstrebú a nedostanú sa pri výstreku von a muž je teda neplodný.

Zákrok sa vykonáva pri lokálnom znecitlivení a  má ambulantnú formu s veľmi rýchlym priebehom. Buď príde k prerušeniu semenovodu na jednom mieste na vrchu mieška, alebo ide o dva rezy po obidvoch stranách mieška. Časť semenovodu v dĺžke 2 cm sa vždy odstráni.

Pre potvrdenie úspešnosti zákroku sa mesiac po sterilizácii urobia dve kontrolné vyšetrenia prítomnosti spermií v ejakuláte. Kontrola potvrdí, že zákrok prebehol úspešne a že v ejakuláte sa už žiadne spermie nenachádzajú. S nechráneným pohlavným stykom môže muž začať až po vykonaní tejto kontroly.

Sterilizácia u ženy

Ak o sterilizáciu u ženy, tak tu je možných viacero spôsobov. Hysteroskopická sterilizácia sa robí ambulantne bez nutnosti celkovej anestézie, kedy sa do vajíčkovodov zavedú špeciálne špirály spôsobujúce zrastenie tkaniva a nepriechodnosť vajíčkovodu. Toto zrastenie ale nie je okamžité, trvá zhruba 3 mesiace.

Druhým spôsobom je laparoskopická sterilizácia, ktorá sa vykonáva už pri celkovej anestézii. Cez malý rez v pupku je do vajíčkovodov zavedený chirurgický nástroj, ktorý naruší oba vajíčkovody a spôsobí tak ich nepriechodnosť okamžite. Nutná je ale následná hospitalizácia.

V prípade, že sa nedá vykonať laparoskopia, existuje aj možnosť minilaparotómie, ktorá si vyžaduje 6 až 8 cm rez na bruchu. Princíp techniky je ale zhodný, tiež dochádza k okamžitému prerušeniu vajíčkovodov. V každom prípade platí, že všetky tri formy sterilizácie tohto typu sú trvalé.

U žien však existuje aj špeciálna dočasná sterilizácia. V tomto prípade príde k dočasnému prerušeniu priechodnosti vajíčkovodov vďaka uloženiu špeciálnych gélových zátok na vajcovody. Zátky sa vložia do ústia, kde sa zväčšia a zabránia prechodu vajíčka ďalej. Nie je tu ale 100 % istota sterilizácie.

Najčastejšie otázky o sterilizácii

Najčastejšie otázky o sterilizácii V súvislosti so sterilizáciou zaujímajú mužov aj ženy viaceré praktické otázky, najmä ohľadom vplyvu takéhoto zákroku na bežné fungovanie a sexuálny život. Keďže som chcel túto tému spracovať čo najkomplexnejšie, rozhodol som sa navštíviť niektoré internetové fóra a diskusie a pozrieť sa na najčastejšie dotazy. Nech sa páči, tu sú:

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Pre koho je sterilizácia ako antikoncepcia najlepšou voľbou?

Sterilizácia sa všeobecne odporúča mužom a ženám, ktorí už majú deti a vedia, že v budúcnosti ich mať nechcú. Pochopiteľne, tento zákrok môže využiť aj bezdetný človek, u mužov sa ale pre istotu odporúča nechať si spermie zamraziť v spermobanke.

Hrozí u mužov po vazektómii problém s erekciou či ejakuláciou?

Mužská sterilizácia je mene rizikovejšia, ako sterilizácia u žien, to isté platí aj o prípadných komplikáciách. Medzi tie zriedkavé patrí riziko krvácania či zápalov, no určite nie problém s erekciou a ejakuláciou. Jedinou viditeľnou zmenou bude menšie množstvo ejakulátu.

Ako prebieha u žien menštruačný cyklus po sterilizácii?

Samotný výkon sterilizácie nemá žiaden negatívny vplyv na menštruáciu a menštruačný cyklus. Uvoľnené vajíčko z vaječníkov sa síce nedostane cez vajcovody ďalej, ale vstrebe sa po ovulácii do tela tak, ako aj ďalšie bunky. Menštruácia teda nie je nijako ohrozená.

Čo ak sa žena rozhodne mať po sterilizácii ešte dieťa?

XPrirodzené počatie potomka a teda aj tehotenstvo u žien štatisticky nehrozí, hoci existujú raritné prípady obnovy vajíčkovodov. Jedinou možnosťou pre otehotnenie je po vykonaní sterilizácie len metóda IVF, teda mimotelové oplodnenie, ktorého úspešnosť je vysoká.

Aká je cena jednotlivých zákrokov? Ktorá sterilizácia je lacnejšia?

Vzhľadom na jednoduchosť zákroku vychádza lacnejšie mužská sterilizácia, ktorá obvykle stojí od 300 do 400 €. Ženská sterilizácia je drahšia, aj kvôli nutnosti vykonania pri celkovej anestézii. Cena u žien je ovplyvnená tiež spôsobom výkonu, napríklad pri laparoskopii.

ODBORNÉ A KOMERČNÉ OTÁZKY

Viacero mužov a žien sa pýta v súvislosti so sterilizáciou na mnohé odborné a komerčné otázky veľmi špecifického typu. Odporúčam ich neklásť na internete, ale skôr buď lekárom alebo priamo na konkrétnom pracovisku, najmä ak ide o sterilizáciu na vlastnú žiadosť.

Ako zlepšiť a podporiť sexuálny apetít a libido

Ako zlepšiť a podporiť sexuálny apetít a libido Hoci tak u mužov, ako aj u žien, by nemala sterilizácia spôsobiť žiadne problémy so sexuálnym apetítom a chuťou na sex, pre istotu som sa rozhodol na záver tohto môjho článku pozrieť trocha bližšie aj na túto oblasť. Ja aj moja partnerka totiž máme s podporou libida naozaj bohaté skúsenosti, tak prečo sa o ne nepodeliť.

Nech sa páči, tu sú:

najdôležitejšie je podporiť správnu funkčnosť pohlavnej sústavy, čo závisí aj od pohlavných hormónov a na tie vplývajú negatívne alkohol či cigarety
naopak, pozitívny vplyv majú ovocie a zelenina, u žien odporúčam potraviny s obsahom fytoestrogénov, u mužov zas napríklad koreniny na zlepšenie prekrvenia
samozrejmosťou by mal byť dostatok pohybu, ale u každého pohlavia inak, kým mužom pomáha intenzívny krátkodobejší pohyb, ženám zas napríklad dlhé behanie
sexuálny apetít sa dá zlepšiť aj skúšaním nových vecí v posteli, či už ide o rôzne hry, nové polohy, sexuálne praktiky alebo vyskúšanie nových erotických pomôcok
mne osobne aj mojej partnerke sa osvedčili tiež rastlinné afrodiziaka, ktoré stimulujú tak hladinu pohlavných hormónov, ako aj prekrvenie vonkajších genitálií

Ako fungujú prípravky na podporu sexuálneho apetítu a prečo ich odporúčam

Ako fungujú prípravky na podporu sexuálneho apetítu a prečo ich odporúčam Jednou z možností ako využiť už spomínané prírodné afrodiziaka a stimulanty je aj moderná forma voľne dostupných prípravkov. Najčastejšie ide buď o tabletky na perorálne užitie, pre ženy sú dostupné už aj špeciálne krémy na vonkajšiu aplikáciu.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Klasik, ✅ Stoporex Prolong

Z pohľadu účinných látok je fungovanie veľmi jednoduché:

  • Tieto prípravky sú založené na posilnení libida pomocou zlepšenia prirodzenej stimulácie testosterónu u mužov a zvýšenia prekrvenia vonkajších genitálií u žien

Najčastejšie sú ako základné látky použité rastlinné a bylinné extrakty typu Damiána alebo Senovka grécka, ktoré podporujú prirodzenú a zdravú hladinu pohlavných hormónov. Sekundujú im vitamíny, minerály, stopové prvky a hlavne aminokyseliny. Tie posledné, napríklad L-ArginínL-Citrulín, zlepšujú prekrvenie pohlavnej sústavy.

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

S prípravkami sa spája aj viacero výhod:

prípravky sú dostupné voľne bez predpisu, vyberajte si však len značky schválené Úradom verejného zdravotníctva, ktoré majú transparentné zloženie
pôsobenie prípravkov je zväčša širšie, nielen priamo na libido, napríklad u mužov to môže byť aj na zlepšenie erekcie a u žien na celkovú sexuálnu vitalitu
pokiaľ budete dodržiavať správne dávkovanie podľa inštrukcií na príbalovom letáku, vedľajšie a nežiaduce efekty sú naozaj minimálne

Veľkým plusom je aj pohodlná a rýchla kúpa. Okrem toho, že mnohé značky viete kúpiť v lekárni, viacero výrobcov má aj vlastné oficiálne webstránky s eshopom. Kúpa tak môže byť aj cez internet z pohodlia domova. Takto ale kupujte len overené a známe značky.

PRIPRAVTE SA NA DLHODOBEJŠIE DÁVKOVANIE

Mnoho mužov aj žien očakáva, že výsledky prídu doslova z večera do rána, takto však žiaden produkt s rastlinnými účinnými látkami nemôže fungovať. Aj pri krémoch platí, že si nejaký čas na maximálny efekt počkáte. Tabletky odporúčam užívať dlhodobo, aj 3 či 4 mesiace.

Prípravky, ktoré som vyskúšal ja a moja partnerka a naše skúsenosti s nimi

Prípravky, ktoré som vyskúšal ja a moja partnerka a naše skúsenosti s nimi V posledných rokoch popularita týchto prípravkov stúpla natoľko, že si je niekedy až nemožné vybrať z tak širokej ponuky. Laik sa môže stratiť v rôznych sľuboch a heslách, ktorými výrobcovia svoje produkty propagujú. Aby som vám teda aspoň trocha pomohol s výberom, zverejňujem svoje skúsenosti.

Pri kúpe sa neorientujte určite len podľa ceny alebo sľubov účinkov, ale najmä podľa kvality zloženia a referencií z praxe. Práve preto zverejňujem v nasledujúcej tabuľke značky, ktoré mne a partnerke pomohli najviac. Môžete sa inšpirovať:

Pre mužov:

Stoporex Klasik

Tabletky na erekciu
  • Silná erekcia
  • Vitalita
  • Sexuálne zdravie

Pre ženy:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.00

3 Hodnotení