Tehotenský test

Tehotenský test

Jednou z najrýchlejších možností a spôsobov, ako aj doma zistiť, či je žena tehotná, je tehotenský test. Spoľahlivosť tých najlepších testov dosahuje až 99 %, takže pozitívny alebo negatívny tehotenský test majú výsledky s vysokou pravdepodobnosťou správnosti. Cena takéhoto testu nie je príliš vysoká a kúpiť sa dá aj online.

Od výberu konkrétneho testu pritom záleží veľmi veľa. Skúsenosti ukazujú, že výsledok s vysokou presnosťou môže ukázať tehotenský test už po 3 dňoch či 5 dní po oplodnení, no je tu ešte veľa rôznych iných premenných a faktorov.

Dnes si povieme viac o tom, ako funguje tehotenský test, kedy najskôr ukáže výsledok, čo znamenajú čiarky, ktorý je najlepší, aká je citlivosť takéhoto testu a tiež aj to, kedy ísť k lekárovi a aké vyšetrenia vie spraviť lekár pre potvrdenie tehotenstva.

Kedy je tehotenský test potrebný a ako funguje

Kedy je tehotenský test potrebný a ako funguje Tehotenský test sa používa za účelom prvotného zistenia pravdepodobného tehotenstva u ženy. Aby nebolo potrebné vždy pri každej domnienke utekať k lekárovi, existujú domáce tehotenské testy založené na princípe prvotného zistenia gravidity.

  • V ponuke sú aktuálne najviac rozšírené prúžkové, tyčinkové, kazetové a digitálne tehotenské testy, ktoré sa odlišujú spôsobom fungovania a obsluhy
  • Všetky tieto testy ale fungujú na rovnakom princípe zisťovania špecifického choriogonadotropínu označeného ako hCG
  • Táto látka sa uvoľňuje práve po uhniezdení vajíčka a slúži aj na zastavenie menštruácie

Kedy je najlepšie si urobiť tehotenský test? Nepozerajte vždy len na počet dní, ale v prvom rade na niektoré prvotné príznaky tehotenstva, hoci len nešpecifické. Ide napríklad o vynechanie menštruácie, vyššia citlivosť poprsia, častejšie močenie, nevoľnosť, zvracanie a nadmernú únavu. Najlepšie je spraviť si test po týždňovom meškaní menštruácie.

Tehotenský test

  • výsledok už za 1 minútu
  • 99% presnosť pri určovaní tehotenstva v deň očakávanej menštruácie
  • domáce použitie so špičkou meniacou farbu

Hoci tie najlepšie testy založené na zisťovaní hCG sú veľmi presné, pozor na výnimky:

mimomaternicové tehotenstvo môže skresliť výsledky prítomnosti hCG, podobne aj neúplné uhniezdenie vajíčka
problémom sú aj niektoré lieky, najmä lieky určené na liečbu neplodnosti, ktorých súčasťou už je hormón choriogonadotropín
výsledky môžu byť ovplyvnené aj chorobami, najčastejšie ide o cysty či nádorové ochorenia, kedy dochádza tiež k stimulácii hCG

OPAKOVANIE TESTU

Pre dosiahnutie čo najpresnejších výsledkov je lepšie tehotenský test opakovať s istým časovým odstupom. Nakoľko na úvod môže byť produkcia hCG slabšia, nemusí ho test dostatočne zachytiť. Najlepšie je robiť tehotenský test z rannej moči. Pozor aj na čítanie výsledkov, po pár minútach sa môže zmeniť negatívny výsledok na falošný pozitívny.

Tehotenský test pre ženy – návod

Tehotenský test pre ženy - návod Ako používať tehotenský test a kedy? V prvom rade sa treba prispôsobiť typu tehotenského testu, nakoľko isté odchýlky vznikajú práve formou použitia a spracovania moču. Odporúčam preštudovať si vždy aj príbalový leták. Čo sa týka času, tu by som radil počkať s prvým testom aspoň 7 dní od meškania menštruácie, hoci mnoho testov udáva aj skorší odstup.

Tu je stručná charakteristika použitia jednotlivých typov testov:

Prúžkový tehotenský test

Jedným z najčastejších testov sú prúžkové tehotenské testy. Prúžok z testu sa ponorí do nádoby s odobratou vzorkou moču, podmienkou je, aby to bolo po maximálnu vyznačenú líniu a najviac na 15 sekúnd. Ak sa neobjaví na teste žiaden prúžok, test bol neúspešný. Jeden prúžok znamená negatívny výsledok, dva prúžky znamenajú pozitívny výsledok.

Tyčinkový tehotenský test

Druhým typom sú tyčinkové testy. Tie fungujú tiež na princípe interakcie s močom, avšak tentoraz treba absorpčnú časť testu vložiť do prúdu moču pri močení a to na dobu 10 sekúnd. Výsledok treba sledovať do 5 minút, potom môže byť skreslený. Jeden pásik znamená, že žena pravdepodobne nie je tehotná, dva tehotenstvo potvrdzujú.

Kazetový tehotenský test

Ak si potrpíte na čo najväčšiu presnosť, kazetové tehotenské testy sú tou správnou voľbou. Z čistej nádoby odoberte vzorku moču kvapkadlom, ktoré je súčasťou balenia testu, do špeciálnej testovacej misky. Kvapkajú sa len 4 kvapky a po 2 – 4 minútach je jasný výsledok testu. Dva pásiky znamenajú pravdepodobne pozitívny výsledok, jeden pásik zas negatívny.

Digitálny tehotenský test

Posledným typom je moderný test s digitálnym displejom. Absorbčnú časť testu vložte do prúdu moču aspoň na 5 sekúnd, prípadne do nádoby s močom na 20 sekúnd. Na displeji sa nezobrazia tentoraz žiadne čiarky, ale symbol plus alebo mínus. Tieto testy môžu mať aj indikátor na zobrazenie počtu dní či týždňov tehotenstva.

Tehotenský test

  • výsledok už za 1 minútu
  • 99% presnosť pri určovaní tehotenstva v deň očakávanej menštruácie
  • domáce použitie so špičkou meniacou farbu

Súvisiace lekárske vyšetrenia pre potvrdenie tehotenstva

Súvisiace lekárske vyšetrenia pre potvrdenie tehotenstva Prvotný domáci tehotenský test, nech je akokoľvek presný a kvalitný, ešte neznamená 100 % istotu tehotenstva. Navštíviť treba teda lekára pre vykonanie dodatočných vyšetrení a testov. Kedy ísť za lekárom? Obvykle týždeň alebo dva po vynechaní menštruácie, skôr to ešte z pohľadu zobrazovacích testov nemá zmysel.

Tu sú vyšetrenia a testy, ktoré vykonáva lekár:

Vyšetrenie krvi

Prvým testom je vyšetrenie krvi na prítomnosť už spomínaného choriogonádotropínu hCG. Nakoľko jeho prítomnosť v moči môže byť skreslená niektorými špecifickými stavmi, chorobami či liekmi, z krvi sa môže potvrdiť súvislosť tohto hormónu s tehotenstvom na 100 %. Vykonáva sa tiež kvantitatívne meranie hCG pri podozrení na odchýlku vo vývoji.

Ultrazvuk

Po potvrdení chóriogonádotropínu hCG v krvi pomocou laboratórneho vyšetrenia nastupuje zobrazovacie vyšetrenie, konkrétne ultrazvukom. To môže potvrdiť prítomnosť zárodku a prejav života, konkrétne bitie srdca. Vďaka ultrazvuku sa potvrdí tiež, že sa jedná o riadne vnútromaternicové tehotenstvo a nie napríklad o mimomaternicový vývoj.

Ďalšie vyšetrenia nasledujúce po potvrdení gravidity

Po potvrdení tehotenstva sa vykonáva ešte niekoľko testov a vyšetrení potrebných pre zdravý priebeh gravidity tak z pohľadu matky, ako aj z pohľadu plodu. Ide napríklad o fyziologické vaginálne vyšetrenie, odobratie steru na cytologické a mikrobiologické vyšetrenie, vyšetrenie krvného obrazu, vyšetrenie na pohlavné choroby a tiež posúdenie panvy.

Najčastejšie otázky o tehotenskom teste

Najčastejšie otázky o tehotenskom teste V súvislosti s tehotenskými testami je internet plný rôznych otázok. Nejedno internetové fórum či diskusia sú doslova zahltené najmä otázkami na presnosť týchto testov a ich fungovanie v praxi. rozhodol som sa preto pre kompletnosť tohto článku zodpovedať aspoň na tie najviac sa opakujúce otázky. Tu sú:

Môže byť aj negatívny tehotenský test a meškanie menštruácie súčasne?

Áno a môže sa to stať v dvoch prípadoch. Prvým je nejaký problém hormonálneho či iného charakteru, ktorý spôsobí nepravidelnosť menštruačného krvácania. Druhým prípadom je nedostatočná citlivosť testu, čo znamená, že žena už tehotná je, ale test to cez hCG neodhalil.

Je možné spraviť tehotenský test počas menštruácie?

Možné to je, aj keď je to s najväčšou pravdepodobnosťou zbytočné. Logika hovorí, že ak u ženy nastúpila menštruácia, neprišlo k uvoľneniu vznikajúcich práve po zahniezdení vajíčka v maternici a ktoré zabraňujú menštruácii. Existujú ale aj výnimky, hoci zriedkavé.

Tehotenský test je pozitívny a nie som tehotná. Je to možné?

Áno, je to pochopiteľne možné, výsledky veľmi často skresľujú niektoré konkrétne poruchy či ochorenia. Dobrým príkladom môže byť cysta napríklad na vaječníku alebo len nábeh na vznik cysty či nádoru, nakoľko pri týchto stavoch sa tvorí tiež choriogonadotropín hCG.

Ovplyvňuje tehotenský test aj antikoncepcia?

Nie, aspoň tak som sa dočítal na internete. Hormonálna antikoncepcia síce má vplyv na hormonálnu hladinu a hormonálnu rovnováhu, no na vylučovanie látok, najmä choriogonadotropínu vplyv nemá a preto nemôže výsledok tehotenského testu skresľovať.

Čo ak je tehotenský test negatívny a som predsa tehotná aj tak?

Takáto situácia môže nastať a závisí od typu testu aj jeho kvality. Najčastejšie sa takýto prípad vyskytne vtedy, ak je test vykonaný príliš skoro po ovulácii alebo vedy, ak je hodnota hCG príliš nízka. Pomôcť môže opakované vykonanie testu.

Tehotenský test

  • výsledok už za 1 minútu
  • 99% presnosť pri určovaní tehotenstva v deň očakávanej menštruácie
  • domáce použitie so špičkou meniacou farbu

 

TEHOTENSKÝ TEST A DOMÁCA VÝROBA

Domáca výroba je v tomto prípade absolútne zbytočná a navyše je veľmi otázna presnosť. Zabudnite preto na rôzne babské recepty a radšej sa sústreďte na to, kde kúpiť kvalitný a overený tehotenský test. Pomôcť vám môžu portály typu Heureka či osobné skúsenosti žien, ja zverejním na záver článku odporúčania mojej partnerky.

Ako zlepšiť a podporiť plodnosť

Ako fungujú tabletky na podporu hormonálnej rovnováhy a prečo ich odporúčam Keďže hlavnou témou tohto článku je tehotenský test, úzko s tým súvisí aj téma plodnosti. Tá závisí od oboch partnerov, čiže tak od muža, ako aj od ženy. Prv, než začnete rozmýšľať o výbere a kúpe tehotenského testu, sa treba najprv sústrediť na podporu a zlepšenie plodnosti. Najlepšie pritom fungujú tie najprirodzenejšie spôsoby.

Tu sú najčastejšie z nich:

plodnosť podporujú niektoré druhy minerálov a látok, napríklad Zinok, Selén či omega kyseliny, takže sa odporúča konzumovať napríklad ryby, orechy či semienka
niektoré druhy korenín špeciálne podporujú spermatogenézu u mužov
dôležité je sa aj niektorým jedlám a nápojom vyhýbať, napríklad alkoholu, kofeínu alebo mliečnym produktom
u žien je dôležitá hladina estrogénu pre dozrievanie vajíčok, pomôcť na plodnosť teda môžu rastlinné fytoestrogény
existujú aj podporné prípravky určené na plodnosť mužov či žien, ktoré sú založené práve na rastlinných extraktoch podporujúcich spermatogenézu alebo fytoestrogénoch

Ako fungujú jednotlivé tehotenské testy a ktoré odporúčam

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ak sa rozhodnete kúpiť si tehotenský test, máte na výber viacero typov. Najbežnejšie sú jednorazové tehotenské testy, ktoré fungujú na podklade prítomnosti hCG v moči, kúpiť sa dajú aj digitálne testy s indikátorom termínu počatia.

Ak hľadáte spoľahlivé výsledky, toto je najdôležitejšie kritérium pri výbere:

  • Tehotenský test by mal umožniť rýchle, jednoduché a spoľahlivé zistenie tehotenstva do tej miery, aby prípadné lekárske vyšetrenie už len potvrdilo jeho výsledok

Každý tehotenský test má presný návod na použitie a obsahuje aj informácie o tom, po koľkých dňoch a kedy je možné ho použiť. Určite odporúčam vyberať si jednorazový test a nie tehotenský test na viac použití, aspoň zo skúseností z môjho okolia sú jednorazové testy presnejšie.

Tehotenský test

  • výsledok už za 1 minútu
  • 99% presnosť pri určovaní tehotenstva v deň očakávanej menštruácie
  • domáce použitie so špičkou meniacou farbu

Čo sa týka vlastností, ktoré by ste mali pri kúpe sledovať, zamerajte sa najmä na:

presnosť stanovenú laboratórnym testovaním, pričom dnes už takmer všetky kvalitné testy dosahujú túto hodnotu na úrovni 99 % pravdepodobnosti
citlivosť merania, na výber sú väčšinou testy s označením 10 IU/ml a 25 IU/ml, pričom lepšia je z pohľadu istoty druhá možnosť
typ merania a používania testu, čiže či ide o prúžkový, tyčinkový, kazetový alebo digitálny tehotenský test

V zásade všetky typy tehotenských testov pracujú na jednotnom princípe a teda na zistení prítomnosti choriogonadotropínu hCG v moči. Niektoré sú z pohľadu používania viac pohodlné, iné menej, no dôležitá je najmä spoľahlivosť výsledku.

ANI NAJLACNEJŠÍ A ANI NAJDRAHŠÍ

Cena tehotenského testu obvykle nemá príliš výpovednú hodnotu o jeho kvalite a spoľahlivosti. V tomto prípade odporúčam teda nekupovať určite ani najlacnejší test, no zároveň nemíňajte zbytočne veľa peňazí za drahé testy. Tak či tak musíte navštíviť aj lekára.

Tehotenské testy, ktoré vyskúšala partnerka a jej skúsenosti s nimi

Tribul: Vlastná skúsenosť Moja partnerka skúsila viacero druhov aj značiek tehotenských testov a práve na základe jej skúseností som napísal tento článok. Prvou a vlastne jedinou dôležitou radou, ktorou sa treba pri tehotenskom teste riadiť, je skúsenosť a referencie ostatných žien. Určite nepozerajte len na cenu alebo len na to, čo hovorí o samotnom teste jeho výrobca.

Zároveň pripomínam, že test je len prvotný indikátor. Nikdy sa nemôže presnosťou a určitosťou vyrovnať lekárskemu potvrdeniu tehotenstva. Napriek tomu neodporúčam podceniť výber a práve preto som pripravil prehľad testov, ktoré odporúča moja partnerka:

Tehotenský test

  • výsledok už za 1 minútu
  • 99% presnosť pri určovaní tehotenstva v deň očakávanej menštruácie
  • domáce použitie so špičkou meniacou farbu

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.00

22 Hodnotení

Chcem kúpiť