Test na pohlavné choroby

Test na pohlavne choroby

Medzi testy a vyšetrenia, ktoré väčšina ľudí asi absolvuje len veľmi nerada, patria testy na pohlavné choroby. Za týmto pojmom sa skrývajú domáce testy na pohlavné choroby, ktoré sú anonymné a môžete si ich kúpiť aj v lekárni, ale tiež aj odborné vyšetrenia u lekára. Tie zahŕňajú krvné testy, vyšetrenia kože a urologické testy.

Vyšetrenia a testy pohlavných ochorení v domácom prostredí sú samostatnou kapitolou. V tejto oblasti mám skúsenosti ja aj moja partnerka a takéto testy sú síce pohodlné a rýchle, no nemôžete sa na ne spoliehať úplne na 100 %.

Pri serióznom podozrení a aj bez ohľadu na výsledok domáceho testu odporúčam určite zájsť za lekárom či navštíviť príslušné zdravotnícke zariadenie vo vašom regióne. Nájdete ho nielen vo veľkých mestách typu Bratislava, Košice či Žilina, ale aj v menších okresoch.

Kedy je test na pohlavné choroby potrebný a ako funguje

Kedy je test na pohlavné choroby potrebný a ako funguje Vyšetrenia na pohlavné ochorenia sa vykonávajú spravidla na základe špecifických symptómov. V poslednej dobe stúpa počet týchto ochorení aj u nás na Slovensku, problémom však je, že veľa ľudí príznaky ignoruje a žiadne testy neabsolvuje.

  • Medzi najčastejšie pohlavne prenosné ochorenia patria HIV/AIDS, syfilis, kvapavka, chlamýdiové infekcie, genitálny herpes a mononukleóza
  • Domáce testy na pohlavné choroby, ktoré možno kúpiť v lekárni, sú určené najmä na diagnostiku HIV/AIDS, syfilisu, chlamýdií a mononukleózy
  • Pre potvrdenie výsledkov týchto testov treba absolvovať aj lekárske vyšetrenie

Čo sa týka lekárskeho odborného vyšetrenia, tu je viac možností. Bezplatne a anonymne je možné testy na pohlavné ochorenia absolvovať v Národnom referenčnom centre, obrátiť sa môžete aj na Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Výsledky sa nedozviete síce na počkanie, ale do pár dní. Okrem týchto inštitúcií môžete ísť aj priamo za lekármi.

Vyšetrenie a test na pohlavné ochorenia vám môžu spraviť títo špecialisti:

gynekológ je špecialista na ženské pohlavné ochorenia, napríklad na chlamýdiové infekcie, nakoľko je u nich potrebné aj fyziologické vyšetrenie
urológ sa zas špecializuje viac na mužské pohlavne prenosné choroby, typicky napríklad na kvapavku či herpes
kožný lekár vie mužov aj ženy vyšetriť komplexne a jeho služby môžete využiť najmä v prípade, že sa ochorenie prejavuje viditeľne aj navonok, ako napríklad syfilis

CENA ZA TEST A VYŠETRENIE

Ceny domácich testov na pohlavné choroby sa pohybuje v rozmedzí 10 až 20 € v závislosti od druhu testu. Pri vyšetrení na vlastnú žiadosť u lekára si musíte pripraviť vyššiu investíciu, za komplexný balík testov a vyšetrení na viacero ochorení môže cena presiahnuť aj 100 či 200 €.

Domáce testy na pohlavné choroby

Domáce testy na pohlavné choroby Kedy je najlepší čas na domáci test pohlavných chorôb? Na to sa dá odpovedať len veľmi ťažko, ale isté je, že ak sa už objavia prvé špecifické príznaky, je najvyšší čas sa otestovať. Ak sa výsledok ukáže ako pozitívny, odporúčam zájsť pre istotu za lekárom pre jeho potvrdenie a samozrejme aj kvôli stanoveniu odbornej liečby.

Najčastejšie sa dajú u nás kúpiť nasledovné domáce testy:

HIV/AIDS domáci test

Asi najznámejšie pohlavne prenosné ochorenie, ktorého sa väčšina ľudí bojí, je HIV/AIDS. Domáci test na zistenie tejto choroby je založený na odbere zo slín, výsledok by mal byť známy zhruba do 30 minút. Cieľom testu je detekovať protilátky proti HIV-1 a HIV-2. Kvôli istote treba ale test zopakovať, nakoľko protilátky sa tvoria niekedy aj neskôr po nákaze.

➡️ TIP: HIV / AIDS OraQuick ADVANCE HIV-1/2 Rapid Antib. test 26,10 € Viac info

Syfilis domáci test

Druhým častým a zároveň aj mimoriadne nebezpečným ochorením je syfilis. Počas jeho prvého štádia sa tvorí na pokožke vred, čo je jasný signál pre otestovanie. Domáci test na syfilis využíva niekoľko kvapiek krvi, z ktorých zhruba do 10 minút zistí prítomnosť špecifických protilátok proti zdroju infekcie, spirochéte zvanej Treptonema pallidum.

➡️ TIP: Syfilis Test 1 ks 15,70 € Viac info

Mononukleóza domáci test

Ak sa obávate vírusového ochorenia zvaného mononukleóza, môžete si pomocou domáceho testu veľmi rýchlo overiť vaše podozrenie. Test je založený na odbere niekoľkých kvapiek krvi, z ktorých sa pomocou testu zistí prítomnosť protilátok. Štandardne obsahuje test nielen testovaciu sadu, ale aj leukoplast na neskoršie ošetrenie. Výsledok testu je zhruba do 5 minút.

➡️ TIP: Mononukleóza Test 1 ks 11,80 € Viac info

Chlamýdie domáci test

Posledným typom testu, ktorý spomeniem, je test na chlamýdie. Táto choroba prebieha v takmer polovici prípadov bez príznakov, no v prípade pozitívneho nálezu sa musia liečiť obaja partneri. Test je určený len pre ženy a na otestovanie slúži biologický materiál získaný sterom zo sliznice pošvy. V balení nájdete tak tampón, ako aj testovaciu kazetu.

➡️ TIP: Chlamydia test 1 ks 19,60 € Viac info

Súvisiace lekárske vyšetrenia na pohlavné choroby

Súvisiace lekárske vyšetrenia na pohlavné choroby Ak sa výsledok testu doma ukáže ako pozitívny, prípadne ak aj napriek negatívnemu výsledku z domácemu testu symptómy neustávajú, je čas na odborné lekárske vyšetrenia. Tie vykonávajú najčastejšie urológ, gynekológ a kožný lekár, v závislosti od pohlavia a od toho, o akú pohlavnú chorobu by sa malo jednať.

Tu sú najčastejšie typy testov a vyšetrení:

Vyšetrenie krvi

Odber krvi a následne krvný obraz patrí medzi základ lekárskych testov na pohlavne prenosné ochorenia. Takýmto spôsobom sa dajú zistiť prakticky všetky choroby od HIV/AIDS, cez žltačky až po syfilis alebo chlamýdiovú infekciu. Pomocou krvného vyšetrenia sa zisťuje buď prítomnosť parazita a pôvodcu ochorenia, prípadne reakcia imunitného systému.

Kožné vyšetrenie

Druhým najčastejším vyšetrením je kožné vyšetrenie, ktoré obvykle rieši kožný lekár. Viacero pohlavne prenosných ochorení sa totiž prejavuje rôznymi druhmi vyrážok či už v intímnej oblasti alebo aj všeobecne na pokožke. Na správnu identifikáciu je preto nevyhnutné navštíviť kožného lekára, ktorý môže podozrenie na základe vyšetrenia krvi potvrdiť.

Ďalšie vyšetrenia a testy

Vyššie spomínané vyšetrenia nie sú jediné. Medzi ďalšie typy testov patrí samozrejme anamnéza, fyziologické celkové vyšetrenie či odber biologického materiálu za účelom laboratórnych testov, napríklad v prípade slín, výterov a podobne. Spomínaná anamnéza je tiež veľmi dôležitá, nakoľko vďaka nej je možné určiť aj možného pôvodcu a zdroj infekcie.

Najčastejšie otázky o testoch na pohlavné choroby

Najčastejšie otázky o testoch na pohlavné choroby Dnes už mnoho ľudí považuje domáce testy na pohlavné choroby za samozrejmosť, no nebolo tomu tak vždy. Možno aj preto je internet plný rôznych otázok o týchto testoch, najmä z praktického pohľadu. Rozhodol som sa teda navštíviť niekoľko internetových fór a tie najčastejšie otázky spomenúť aj tu:

Prečo si spraviť domáci test, ak nie je 100 % úspešný?

Z toho istého dôvodu, pre ktorý sa robia aj ostatné domáce testy. Napriek nie 100 % úspešnosti je pravdepodobnosť správneho výsledku vysoká a minimálne je možné takýmto testom orientačne potvrdiť alebo vyvrátiť obavy po pozorovaní niektorých príznakov.

Je treba niektoré testy opakovať aj viackrát po sebe?

Áno, to platí najmä pri tých testoch, kde môže byť inkubačná doba daného pohlavne prenosného ochorenia niekoľko týždňov. Napríklad pri teste na HIV/AIDS platí, že sa protilátky, na ktoré sa domáci test zameriava, môžu tvoriť až s odstupom 12 týždňov.

Sú lekárske testy pohlavných ochorení zadarmo?

Áno aj nie. V prípadoch, že nemáte napríklad odporúčanie od obvodného lekára a nie sú ani žiadne odôvodnené predpoklady, je potrebné uhradiť si náklady na test z vlastného vrecka. Ak je však už nejaký podozrivý nález, časť alebo celú cenu príslušného testu hradí poisťovňa.

Čo robiť po pozitívnom teste u lekára alebo v zdravotníckom zariadení?

Liečiť sa, to je jediná moja odpoveď. Už pred vykonaním samotného testu obvykle podpisuje človek súhlas s tým, že pozitívny výsledok odovzdá príslušnému špecialistovi a bude sa liečiť. Okrem postihnutého sa musí liečiť aj jeho partner alebo okolie, ktoré s ním prišlo do styku.

Čo ak je naopak nález negatívny?

V takomto prípade je potrebné pozorovať minimálne príznaky ďalej. Obvykle sa s určitým časovým odstupom vykonáva kontrolný test, napríklad po 3 až 6 mesiacoch. Až opakovaný negatívny výsledok je možné považovať za 100 % istotu.

NIELEN PRESNOSŤ, ALE AJ CITLIVOSŤ

Odporúčam pri výbere konkrétneho testu na pohlavné choroby sledovať nielen presnosť, na čo sa mnoho ľudí na internete pýta, ale aj citlivosť, nazývanú niekedy senzitivita. Od nej závisí riziko falošného pozitívneho alebo falošného negatívneho výsledku.

Ako zlepšiť a podporiť ochranu pred pohlavnými ochoreniami

Ako zlepšiť a podporiť ochranu pred pohlavnými ochoreniami Asi sa všetci zhodneme v tom, že prevencia je oveľa lepšia ako riešiť ochorenie až v momente, kedy ho dostanete. Dôležité je preto v prvom rade sa chrániť a využívať na to všetky možné dostupné prostriedky aj opatrenia. Najlepšie pritom funguje kombinácia viacerých foriem a spôsobov ochrany súčasne.

Tu sú odporúčania aj na základe mojich vlastných skúseností:

dbajte v prvom rade na hygienu, viacero ochorení je prenosných aj nepriamo napríklad prostredníctvom používania spoločných hygienických potrieb
samozrejmosťou je opatrnosť pri výbere sexuálneho partnera
nepodceňujte klasickú a overenú fyzickú ochranu, existujú rôzne druhy prezervatívov a kondómov, ktoré vám neznepríjemnia zážitok a zároveň vás ochránia
treba si dobre vyberať aj rôzne druhy lubrikačných gélov či už na vodnom alebo silikónovom základe, tie môžu byť problémové napríklad pre ženy
niektoré ochorenia sa môžu prenášať aj pri blízkom kontakte s pokožkou, treba na to pamätať najmä pri podozrení na základe niektorých príznakov

Ako fungujú testy na pohlavné choroby a prečo ich odporúčam

Ako fungujú testy na pohlavné choroby a prečo ich odporúčam Domáce testy pohlavných chorôb fungujú najčastejšie na báze testovania zo slín, kvapky krvi alebo zo steru pošvy. Niektoré druhy testov sú určené len pre jedno pohlavie, napríklad chlamýdiový test vykonávaný sterom je určený len pre ženy.

Čo sa týka princípu samotných testov, ten je jednoduchý:

  • Domáci test na pohlavné choroby funguje orientačnou skúškou vzorky biologického materiálu, ktorou sa preukáže alebo nepreukáže prítomnosť pôvodcu ochorenia

Tieto testy je možné získať voľne, nepotrebujete na to žiadne odporúčanie ani predpis od lekára, nemusíte predtým ani potom absolvovať žiadne vyšetrenie. Dôležité je ale správne vykonanie testu podľa priloženého návodu a tiež načasovanie, nakoľko napríklad príliš skoré otestovanie ešte nemusí infekciu a nakazenie sa objaviť.

Domáce testy na pohlavné ochorenia majú aj viacero iných výhod:

v balení máte obvykle všetko potrebné a nemusíte už nič navyše dokupovať, viacero testov obsahuje aj pomôcky na ošetrenie napríklad po odbere kvapky krvi
oproti minulosti sú testy omnoho spoľahlivejšie a jednoduchšie na použitie, otestovať sa môžete aj bez cudzej pomoci a kedykoľvek
nakoľko si viete test kúpiť z lekárne bez predpisu, nie je problém si ho objednať aj cez internet z pohodlia domova a je to tak anonymné a diskrétne

Veľkým plusom je aj rýchlosť zistenia výsledkov. V tomto sú testy pohlavných ochorení veľmi podobné tým tehotenským alebo ovulačným, výsledok totiž zistíte v priebehu niekoľkých minút. Niektoré testy ale treba po určitom období zopakovať, napríklad HIV test.

VŠÍMAJTE SI PRESNOSŤ TESTOV

To, čo si treba všímať pri výbere konkrétneho testu, je jeho presnosť. Tento údaj je potvrdený laboratórnymi skúškami a meraniami a hoci na prvý pohľad sú všetky testy rovnaké, určite si nekupujte test s presnosťou nižšou ako 97 %.

Testy, ktoré som vyskúšal ja aj moja partnerka a naše skúsenosti s nimi

Testy, ktoré som vyskúšal ja aj moja partnerka a naše skúsenosti s nimi Nakoľko domáce testy pohlavných chorôb sú určené pre mužov aj pre ženy, mám s nimi skúsenosti ja aj moja partnerka. Našťastie, ani raz sa nám nepotvrdilo žiadne testované ochorenie, najmä vďaka prevencii a opatrnosti. Samotné testy ale hodnotíme pozitívne, najmä kvôli pomeru ceny, kvality a jednoduchosti použitia.

Čo som však čítal skúsenosti iných užívateľov, niektoré najmä lacnejšie domáce testy nie sú až také kvalitné. Odporúčam preto pri výbere sledovať referencie a názory a orientovať sa podľa nich. Nám sa osvedčili najmä nasledovné značky a typy testov:

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.58

26 Hodnotení

dobrý deň chcel som sa spýtať zistia mi pritomnost pohlavných chorôb napr.hiv aj z krvného obrazu vykonaného pri bežnej preventívnej prehliadke alebo pri pred operačných vyšetreniach?
Za odpoveď vobred ďakujem
Prajem pekný deň

Emil píše 06 augusta 2020 o 09:08

Pridať komentár