Vitex jahňací

Vitex jahňací: účinky a skúsenosti + čaj, kapsule, kvapky

Rastlina s veľmi širokým využitím pre ženy, to je Vitex jahňací, prezývaný v minulosti aj tzv. mníšske korenie. Táto bylina má svoj význam najmä z hľadiska riešenia ženských problémov spojených s hormónmi, pričom jej plod sa už od nepamäti využíval aj ako podpora pre zdravé tehotenstvo a prevencia voči samovoľnému potratu.

Primárne sa používa rastlina pri menštruačných a klimakterických ťažkostiach, ovplyvňuje však napríklad aj pokožku či akné. Vďaka podpore vylučovania progesterónu vyrovnáva hormonálnu rovnováhu a zmierňuje menštruačné kŕče.

Nakoľko je rastlina zdrojom fytoestrogénov, čo sú rastlinné estrogény, pôsobí prirodzene najviac u žien. U mužov môže naopak pôsobiť negatívne, nakoľko znižuje hladinu testosterónu a tým pádom negatívne vplýva na plodnosť aj libido.

Vitex jahňací: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Vitex jahňací: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Vitex jahňací je rastlina, ktorá je u nás v Európe známa pre svoje liečivé účinky už niekoľko storočí. Používa aj ako okrasná rastlina v záhradách, nakoľko ide technicky o menší krík, pričom pôvodnou oblasťou výskytu rastliny je pobrežie Stredozemného mora. Vitex bol však pre svoje pôsobenie na ľudské zdravie známy už v starovekom Grécku.

  • Vitex jahňací je rastlina kerovitého tvaru, ktorá môže dorastať až do výšky 6 metrov a pôvodne pochádza z teplých oblasti Stredozemného mora a Ázie
  • Na účely prírodnej medicíne sa zbierajú a využívajú plody dozrievajúce na jeseň
  • Červené plody sa následne sušia a môžu využiť napríklad na silne aromatický čaj

Kým u mužov má rastlina z hľadiska pôsobenia na hormonálnu hladinu negatívny efekt, u žien to platí naopak. Aj z tohto dôvodu je Vitex jahňací pomerne často zložkou alebo najdôležitejšou účinnou látkou prípravkov určených pre ženy počas klimaktéria alebo na riešenie problémov s nepravidelným menštruačným cyklom.

Vitex jahňací

  • Vplyv na hormonálnu hladinu
  • Podpora pri ženských problémoch
  • Účinky na plodnosť

Vplyv rastliny je využívaný v tradičnej medicíne najmä pre tieto jej vlastnosti:

obnovuje hormonálnu rovnováhu, najmä pokiaľ ide o stimuláciu estrogénu a naopak potlačenie testosterónu, čo je pre ženský organizmus dôležité
redukuje a potláča negatívne príznaky súvisiace s hormónmi a tiež súvisiace s menopauzou, čiže obdobím klimaktéria
pomáha na tehotenstvo, či už ide o vplyv na ovuláciu alebo o účinky na samotné donosenie dieťaťa vrátane prevencie samovoľného potratu

Hoci má Vitex jahňací pozitívny vplyv na tehotenstvo, počas gravidity sa užívať nemôže. Ženy ho teda využívajú ešte pred ňou, práve v období snaženia sa o splodenie potomka. Rastlinu pre svoje účinky ale môžu využiť nielen ženy v produktívnom veku, ale aj tie, ktoré sú už v období prechodu.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Ak vás zaujíma Vitex jahňací aj z pohľadu biologických informácií, dávam do pozornosti tento článok na Wikipédii, kde nájdete o rastline ďalšie zaujímavé údaje. Môžete si tu prečítať aj niečo o etymológii, spôsobe rozmnožovania, chemickom zložení a podobne.

Látky a zloženie rastliny Vitex jahňací

Látky a zloženie rastliny Vitex jahňací Rastlina obsahuje v prvom rade fytoestrogény, čo sú látky rastlinného charakteru podobné svojimi účinkami ľudským estrogénom. Ďalej sú tu rôzne iné biologicky aktívne látky, ktoré majú pozitívny vplyv na ľudský organizmus, no aj platí, že je dôležité správne dávkovanie a užívanie, inak môžu látky pôsobiť aj negatívne.

Toto sú najdôležitejšie zložky Vitexu:

Fytoestrogény: Ako prvé si predstavme teda už spomínané fytoestrogény. Ide o prírodné estrogény, ktoré sú štruktúrou aj funkciou podobné ľudským estrogénom a dokážu sa viazať v tele na špecifické estrogénové receptory. V ženskom tele dokážu pôsobiť na hormonálnu hladinu a teda aj na niektoré negatívne symptómy, ktoré sú s jej nerovnováhou spojené.

Flavonoidy: Vitex jahňací obsahuje viaceré zaujímavé flavonoidy, napríklad vitexín alebo katicín. Tieto látky majú silné antioxidačné účinky, čo znamená, že pomáhajú chrániť bunky a tkanivá pred vplyvom voľných radikálov. Flavonoidy majú tiež protizápalový a protivírusový účinok a pomáhajú na aktivitu enzýmov.

Glykozidy: Tieto prospešné biologické látky sa veľmi hojne využívajú vo fytoterapii. Ide o organické zlúčeniny, ktoré môžu pôsobiť priaznivo na srdcovocievny systém a srdcovú činnosť, ale majú napríklad aj protizápalové účinky. Vo Vitexe jahňacom sú obsiahnuté napríklad iridoidné glykozidy, napríklad agnusín a aucubín.

Esenciálne oleje: Ďalšou skupinou látok obsiahnutých v rastline sú esenciálne oleje, nazývané niekedy aj éterické oleje. Najviac ich je v plodoch a v listoch rastliny. Tieto oleje patria medzi látky s potenciálnymi antibakteriálnymi účinkami a pochopiteľne sa využívajú aj pre svoje aromatické účinky.

Ostatné látky: Vitex jahňací obsahuje pochopiteľne oveľa viac rôznych zložiek a látok, z ktorých mnohé majú aj pozitívne účinky na náš organizmus. Ide napríklad o rôzne liečivé silice, mastné oleje, rastlinné steroidy, diterpenoidy alebo kyseliny, napríklad Kyselinu salicylovú. Tá sa používa v medicíne aj pre svoje protizápalové účinky.

Vitex jahňací a jeho účinky

Vitex jahňací a jeho účinky Vďaka svojim účinným látkam má rastlina veľmi široké využitie v súvislosti so ženskými problémami. Nakoľko ovplyvňuje produkciu hormónov, najčastejšie sa využíva práve v tejto oblasti, no zároveň to obmedzuje jeho použitie súčasne s inými prípravkami podobného zamerania. Jeho pôsobenie ale má výhodu, je totiž veľmi prirodzené.

Tu sú najdôležitejšie účinky, ktoré rastlina ponúka:

Vplyv na hormonálnu hladinu

Prvým dôležitým účinkom je vplyv Vitexu jahňacieho na hormonálnu hladinu pohlavných hormónov. Rastlina má stimulujúce účinky najmä na estrogén, ale tiež pomáha na vylučovanie druhého dôležitého hormónu, progesterónu. Naopak, pôsobí na zníženie hladiny testosterónu u žien a na zníženie prolaktínu, čo má vplyv na ovuláciu.

Vitex jahňací

  • Vplyv na hormonálnu hladinu
  • Podpora pri ženských problémoch
  • Účinky na plodnosť

Podpora pri ženských problémoch

Vitex jahňací sa používa pri ženských problémoch hormonálneho charakteru a tiež pri problémoch vaječníkov a maternice. Zmierňuje negatívne príznaky menopauzy, napríklad návaly tepla. Pomáha aj na nepravidelný menštruačný cyklus a pôsobí proti bolesti prsníkov. Ak vás trápia citlivejšie prsníky, pomáha aj na zmiernenie tejto citlivosti.

Účinky na plodnosť

Nielen pri problémoch, ale aj na ženskú plodnosť má rastlina pozitívny vplyv. Pomáha na zlepšenie ovulácie a podporuje tvorbu žltého telieska pomocou vplyvu na hormonálnu hladinu. Ak chcete podporiť vyššiu šancu na otehotnenie, je dobré užívať Vitex jahňací v druhej polovici cyklu, čiže od začiatku ovulácie až po menštruáciu.

Pomoc na mentálne zdravie a psychiku

V súvislosti s Vitexom jahňacím treba spomenúť aj jeho účinky na niektoré negatívne javy súvisiace s mentálnym zdravím. Viaceré štúdie potvrdzujú jeho vplyv na zmiernenie úzkosti či depresie. Pomáha aj na zmiernenie podráždenosti a pôsobí napríklad aj proti migrénam a častým zmenám nálad, čo sú typické problémy súvisiace s hormonálnou nerovnováhou.

Ďalšie účinky

Okrem vplyvov zameraných čisto na ženy ponúka Vitex jahňací aj niekoľko ďalších účinkov. Vďaka látkam zameraným protizápalovo pomáha napríklad aj pri prechladnutí a problémoch súvisiacich s baktériami alebo hubami. Rastlina má vplyv aj na akné, pôsobí aj na nafúknuté brucho a pomáha pri problémoch so žilami, napríklad aj na pocit studených končatín.

Vedľajšie a negatívne účinky

Vitex jahňací: Vedľajšie a negatívne účinky Môžu sa pri užívaní rastliny alebo produktov, ktoré obsahujú Vitex, objaviť aj nejaké nežiaduce alebo vedľajšie účinky? V zásade platí, že pri dodržiavaní dávkovania je výskyt takýchto vplyvov naozaj nízky, ale netreba to podceňovať. Vždy dodržiavajte maximálnu dennú dávku, v prípade výživových doplnkov dávkovanie podľa príbalového letáku.

Sú ale situácie, kedy sa môžu vyskytnúť aj nežiaduce efekty:

prvým možným problémom môže byť alergická alebo precitlivená reakcia na rastlinu kvôli obsahu niektorých látok v nej
medzi časté vedľajšie účinky patria nevoľnosti a problémy s trávením, u niekoho sa môžu vyskytnúť aj bolesti hlavy
v rámci alergickej reakcie ale aj v rámci vedľajších efektov môžu nastať kožné problémy, najmä z dôvodu pôsobenia na hormonálnu sústavu
u niektorých žien sa môžu na úvod užívania vyskytnúť menštruačné ťažkosti z dôvodu vplyvu na hormonálnu hladinu, napríklad silnejšie menštruačné krvácanie
výnimočne sa môžu po čaji z rastliny objaviť sucho v ústach

KONTRAINDIKÁCIE

Vitex jahňací a prípravky, ktoré obsahujú extrakt rastliny, sa nesmú užívať v prípade tehotenstva alebo počas dojčenia. Rovnako sa nesmú kombinovať s liekmi, ktoré obsahujú progesterón, s antikoncepčnými tabletkami, liekmi s obsahom dopamínu a s hormonálnou liečbou. Taktiež sa nesmie rastlina užívať v prípade, že žena trpí rakovinou prsníka.

Pestovanie doma

Vitex jahňací: Pestovanie doma V našich podmienkach sa Vitex jahňací pestuje najmä ako dekoratívna rastlina v záhradách, môže sa výnimočne vyskytovať aj voľne a vtedy je ľahké si ju pomýliť s bežnou burinou. Dá sa pestovať napríklad namiesto trávnika a v trvalkových alebo bylinkových záhonoch. Pre svoju farebnosť sa hodí aj do skaliek.

Ak by ste chceli rastlinu pestovať, držte sa týchto zásad:

na pestovanie môžete používať klasický substrát, rastlina nie je náročná na typ pôdy, tá ale musí byť dostatočne priepustná na vlhkosť
Vitex kvitne od jari do jesene, najlepšie je ho zasadiť na slnečné miesto
pozor si treba dať na zalievanie, príliš veľa vlhkosti kríku škodí a preto treba dávať pozor aj na odvod vody z miesta, kde ho zasadíte
počas leta nezabudnite na polievanie, v sezóne môžete v prípade potreby aj prihnojiť správnymi živinami
hoci sa uvádza, že rastlina nevydrží mrazy, nemusí to vždy platiť, napríklad počas najtuhšej zimy ju stačí zakryť nejakou ochrannou textíliou

Čaj, kapsule aj kvapky

Vitex jahňací: Čaj, kapsule aj kvapky Vitex jahňací sa dá využívať rôznymi spôsobmi. Na predaj sú napríklad voľne dostupné výživové doplnky, kúpiť si ale môžete aj surovú rastlinu a spraviť si z nej doma čaj či odvar. Rôzne tabletky s rastlinou, ktoré sú určené špeciálne pre ženy, ponúka nejedna lekáreň. Možností je viac než dosť, stačí ich len správne skombinovať.

Poďme sa pozrieť na najčastejšie formy využitia rastliny trocha bližšie:

Čaje a odvary

Asi jednou z najtradičnejších foriem využitia liečivých účinkov rastlín sú čaje a odvary. Okrem kupovaného čaju z Vitexu jahňacieho si môžete spraviť čaj aj doma, stačí vám k tomu sušená rastlina. 1 čajovú lyžičku zalejete vriacou vodou a necháte v zakrytej nádobe lúhovať 10 až 20 minút. Vzápätí čaj sceďte a môžete vypiť.

Kvapky – tinktúra

Druhou častou formou sú kvapky, čiže tinktúra s liehovým základom. Hoci aj túto formu si môžete spraviť doma, v prípade Vitexu jahňacieho je to podľa mňa strata času. Na trhu je totiž pomerne dosť veľký výber produktov rôznych značiek. Najčastejšie sa predávajú tinktúry s objemom 30 ml, ktoré by vám pri maximálnom dávkovaní mali vydržať 10 dní.

Tablety ako výživový doplnok

Poslednou formou sú voľne predajné a voľne dostupné prípravky vo forme tabliet, ktoré sú registrované ako výživové doplnky. V tomto prípade môže byť Vitex buď jedinou a hlavnou účinnou látkou, prípadne má takýto prípravok širšie zloženie. Tabletky sú špecificky zamerané na podporu plodnosti alebo ide o prípravky určené na ženské problémy.

Vitex jahňací

  • Vplyv na hormonálnu hladinu
  • Podpora pri ženských problémoch
  • Účinky na plodnosť

Užívanie a dávkovanie Vitexu jahňacieho

Užívanie a dávkovanie Vitexu jahňacieho Pokiaľ sa rozhodnete užívať rastlinu, či už vo forme čaju alebo nejakého hotového produktu, vždy sa riaďte príbalovým letákom a informáciami od výrobcu. To sa týka najmä kontraindikácií, ktorých má rastlina pomerne dosť. Rešpektovaním týchto zásad môžete predísť nežiaducim účinkom a negatívnym efektom.

Ak ide o samotné dávkovanie a užívanie, tu sú všeobecné rady:

denná dávka rastliny by mala byť v rozmedzí 400 až 1000 mg, určite nie viac
v prípade, že si spravíte z rastliny domáci čaj alebo odvar, pite ho najviac 3 krát za deň a ešte teplý, pričom si ho pripravte bezprostredne pred užitím
ak si kúpite porciovaný kupovaný čaj, postupujte podľa návodu na obale
pri výživových doplnkoch vo forme tabliet sa užívajú 1 až 2 tabletky denne
ak ide o tinktúru a kvapky, najčastejšie sa užíva 3 x 10 kvapiek za deň s rovnomernými časovými odstupmi
tabletky aj tinktúra sa odporúčajú užívať pred jedlom
hoci všeobecne je rastlina určená na dlhodobé dávkovanie, odporúčam si po 2 až 3 mesiacoch spraviť pauzu na niekoľko týždňov

Ako fungujú tabletky s obsahom Vitexu jahňacieho a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom Vitexu jahňacieho a prečo ich odporúčam Ja sám kvôli zameraniu rastliny síce nemám žiadne skúsenosti s prípravkami obsahujúcimi Vitex jahňací, ale moja partnerka ich istú dobu užívala. Na trhu sú pritom dva druhy tabliet a to buď prípravky so širším zložením alebo tabletky, ktorých účinky sú postavené len na Vitexe. V druhom prípade je teda rastlina jedinou účinnou látkou.

V oboch prípadoch je pôsobenie tabliet veľmi podobné:

  • Obsahové látky Vitexu jahňacieho pri dlhodobejšom užívaní ovplyvňujú u žien ich hormonálnu rovnováhu a to pomáha na ženské problémy a tiež na podporu plodnosti

Samozrejme, Vitex jaňací určite nie je záruka 100 % úspešnosti a existuje aj veľké množstvo prípravkov, ktoré túto rastlinu neobsahujú a sú na ženské problémy nepochybne účinné. Samotná bylina sa ale využíva čoraz viac práve kvôli tomu, že jej účinky sú širšie a najmä komplexné. Navyše, môže sa užívať bez komplikácii aj dlhodobo.

Vitex jahňací

  • Vplyv na hormonálnu hladinu
  • Podpora pri ženských problémoch
  • Účinky na plodnosť

Na rozdiel od iných rastlín, pri Vitexe sa skôr prikláňam k užívaniu tabliet, kde je rastlina vo forme extraktu jedinou účinnou látkou. Navyše, tieto tabletky majú aj viacero výhod:

sú dostupné voľne bez predpisu, čiže si ich môžete kúpiť aj cez internet, samozrejme len z overených eshopov
hoci rastlina ako taká môže mať viacero vedľajších účinkov, pri týchto prípravkoch je dlhodobé užívanie bezproblémové
zabúdať netreba ani na jednoduché dávkovanie a užívanie, najmä ak to porovnáme s čajmi alebo tinktúrami, kde je horšia príprava

Tou absolútne najdôležitejšou výhodou je ale práve celkové pôsobenie na ženský organizmus. Vďaka tomu, že Vitex jahňací ovplyvňuje hormonálnu rovnováhu, vie pomôcť ženám prakticky v každom veku. Odporúča sa teda tak na podporu plodnosti, ako aj na problémy s klimaktériom.

DLHODOBÉ PÔSOBENIE

Bez ohľadu na to, pre ktorý z prípravkov sa napokon rozhodnete, pamätajte na to, že je nutné dlhodobé užívane. Obvykle sa odporúča pravidelne brať tieto tabletky aspoň 3 mesiace, nakoľko pôsobenie účinných látok na hormonálnu hladinu musí byť dlhšie.

Tabletky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi

Vitex jahňací: Tabletky, ktoré vyskúšala moja partnerka a jej skúsenosti s nimi Využiť Vitex jahňací môžete teda buď vo forme prípravku, ktorý je založený čisto len na extrakte z rastliny ako na jedinej účinnej látke, ale zároveň existujú aj prípravky, ktoré majú komplexnejšie a širšie zloženie. Na základe skúsenosti mojej partnerky aj iných žien môžem povedať, že obe alternatívy majú svoj zmysel.

Podobne ako pri iných typoch prípravkoch, aj tu platí, že nie všetky tabletky s obsahom Vitexu jahňacieho alebo s inými rastlinami pôsobiacimi na ženské problémy sú kvalitné. Aby som vám poradil, vybral som tie, s ktorými majú ženy najlepšie skúsenosti:

Vitex jahňací

  • Vplyv na hormonálnu hladinu
  • Podpora pri ženských problémoch
  • Účinky na plodnosť

 

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

3.78

117 Hodnotení

Chcem kúpiť