Wild Yam – Dioskórea huňatá

Wild Yam - Dioskórea huňatá

Liečivá rastlina aj surovina, ktorá údajne pomohla zahnať hlad tisícke vojakov v horách, to je Dioskórea huňatá alebo Wild Yam. Táto rastlina pochádzajúca zo Strednej a Južnej Ameriky je čoraz častejšou súčasťou rôznych prírodných prípravkov určených na riešenie mužských aj ženských problémov.

Všeobecná diskusia na internete a viaceré recenzie ukazujú, že Wild Yam sa teší čoraz väčšej popularite aj u nás. Predaj rôznych produktov s jeho obsahom rastie, najmä čo sa týka sušených extraktov a výživových doplnkov vo forme tabliet.

Z rastliny sa využíva jej koreň, ktorý sa spracováva buď do surového produktu alebo ako finálny prípravok. U žien pomáha najmä na problémy súvisiace s menštruáciou a menopauzou, všeobecne má však oveľa širšie účinky.

Wild Yam: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie

Wild Yam: popis, využitie, pôvod a výskyt, kde rastie Dioskórea huňatá rastie najčastejšie v Strednej a Južnej Amerike, vyskytuje sa tiež v Ázii. U v dávnych dobách ju Aztékovia a Mayovia poznali ako liečivú rastlinu a to najmä pre ženy, kde pôsobila na problémy spojené s hormonálnym systémom. Podľa mnohých prameňov je krajinou pôvodu Ekvádor, dnes sa však rastlina pestuje už na viacerých miestach planéty.

  • Wild Yam je zelená rastlina patriaca do čeľade viacerých podobných druhov označovaných ako Smldince
  • Rastlina má typické zelené listy srdcovitého tvaru a rastie najmä v tropickom pásme
  • Wild Yam je známy už od 18. storočia ako rastlina s vplyvom na menštruáciu a pôrod

Dioskórea huňatá sa v minulosti používala najmä na utíšenie bolesti, dnes sú jej účinky známejšie viac a preto je využiteľná oveľa širšie. Zaujímavé je, že sa čoraz viac používa aj v kuchyni ako súčasť jedla, no to treba tepelne upraviť, nakoľko sa v rastline nachádza toxická látka Dioskorín.

Wild Yam

  • zlepšenie priebehu menopauzy a menštruácie
  • podpora spevnenia poprsia
  • vplyv na pohlavný a vylučovací systém
  • vplyv na imunitu a vitalitu

Čo sa týka využitia, v tradičnej ľudovej medicíne sú najznámejšie tieto vplyvy:

u žien aj u mužov rastlina ovplyvňuje hormonálnu hladinu, čo so sebou prináša špecifické účinky napríklad na libido či pohlavnú sústavu
rastlina má vďaka viacerým látkam tiež spazmolytické účinky, čiže pomáha na viacero druhov svalových kŕčov a akútnej koliky
pomáha tiež na zlepšenie fungovania pečene a rovnako tak má vplyv a účinky aj na hladinu cholesterolu v krvi a na krvný tlak

Wild Yam je všeobecne známy ako životabudič a na zlepšenie pocitu vitality a energie v organizme. Práve preto sa využíva aj v prípravkoch pre mužov určených na zlepšenie potencie a libida, u žien tiež na zlepšenie negatívnych príznakov spojených s menštruáciou a klimaktériom. Tieto vplyvy má rastlina najmä vďaka fytoestrogénom.

ZAUJÍMAVÉ A UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Chceli by ste vedieť o rastline, ale aj o jej priamych príbuzných niečo viac? Vzhľadom na to, že úlohou tohto článku nie je predstaviť Wild Yam z botanického hľadiska, dávam do pozornosti externý zdroj, Wikipédiu, kde sa dozviete niečo viac.

Látky a zloženie rastliny Dioskórea huňatá

Látky a zloženie rastliny Dioskórea huňatá Čo sa týka látok obsiahnutých vo Wild Yame, zloženie je pomerne pestré. Nájdete tu fytoestrogény s účinkami podobnými ženským estrogénom, saponíny s protizápalovým pôsobením a tiež aj aminokyseliny podporujúce lepší krvný obeh. Vďaka tomu, že rastlina obsahuje pomerne pestrú paletu týchto látok, má aj širšie pole účinkov.

Čo sa týka obsahu, tu sú najdôležitejšie skupiny látok:

Fytoestrogény: Wild Yam obsahuje fytoestrogény, čo sú rastlinné estrogény s účinkami veľmi podobnými ľudským estrogénom. Vďaka nim môže rastlina pomáhať pri rôznych problémoch žien spojených s hormonálnym systémom, ale účinkujú tiež u mužov.

DHEA: Za touto skratkou sa skrýva dehydroepiandrosterón, čo je látka považovaná za otca všetkých hormónov. Telo si z neho vie totiž vyrobiť hormón a vďaka tomu, že ho obsahuje aj Wild Yam, má rastlina pozitívne účinky proti starnutiu a na zvýšenie odolnosti organizmu.

Steroidné saponíny: Táto skupina látok je známa najmä pre svoje protizápalové účinky, čo sa hodí pri reume aj zápalových ochoreniach tráviaceho systému. Pomáhajú tiež pri zápaloch močového systému. Wild Yam obsahuje zo saponínov najmä Dioscín a Diosgenín.

Fytosteroly: Rastlinné steroly sa nachádzajú nielen vo Wild Yame, ale napríklad aj v ovocí a zelenine. Ide o látky znižujúce hladinu cholesterolu v krvi a to najmä prostredníctvom zabránenia jeho vstrebania z potravy do tela. Wild Yam obsahuje najmä beta-sisterol.

Aminokyseliny: Aminokyseliny majú veľký zmysel najmä pre lepšie prekrvenie ciev a zlepšenie krvného obehu. Wild Yam obsahuje napríklad Tyrozín, Arginín, Glutamín a Leucín, pričom prvá menovaná sa využíva v prípravkoch pre ženy a druhá zas pre mužov.

Ďalšie látky: Ďalšími látkami nachádzajúcimi sa v rastline sú napríklad alkaloid Dioskorín, taníny, triesloviny či mucíny. Okrem toho je rastlina bohatá aj na minerály, najmä vápnik, chróm, meď a železo, nachádza sa tu aj vitamín C.

Wild Yam a jeho účinky

Wild Yam a jeho účinky Ako som už spomenul na úvod, najviac sa využíva rastlina na ženské problémy spojené s hormonálnou sústavou. To však zďaleka nie sú jediné účinky, ktoré Wild Yam má. ovplyvňuje napríklad aj močovú sústavu, krvný obeh a dokonca má vplyv aj na akné a nervovú sústavu.

Tu sú všetky najdôležitejšie oblasti, kde má rastlina pozitívne účinky:

Zlepšenie priebehu menopauzy a menštruácie

Jedným z najdôležitejších účinkov je pôsobenie na hormonálnu hladinu, čo prináša v prípade žien vplyv na menštruáciu aj klimaktérium. Wild Yam pomáha na zmiernenie negatívnych príznakov menopauzy, ale napríklad aj na zmiernenie kŕčov súvisiacich s menštruáciou. Podporuje aj správnu funkciu maternicových svalov.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Podpora spevnenia poprsia

Druhou typickou ženskou oblasťou, kde sa Wild Yam využíva čoraz viac, je zväčšenie a spevnenie poprsia. Rastlina totiž obsahuje fytoestrogény, ktoré môžu stimulovať aj delenie buniek prsnej žľazy, výsledkom čoho je spevnenie pŕs a zväčšenie ich objemu.

Vplyv na pohlavný a vylučovací systém

Vďaka hormonálnemu pôsobeniu má Wild Yam účinky aj na pohlavný systém, najmä na zvýšenie libida a sexuálneho apetítu. Pomáha tiež na zápalové ochorenia spojené s močovým systémom, na bolesti s tým súvisiace a tiež na zlepšenie činnosti obličiek. Na močové cesty má celkovo upokojujúci účinok.

Vplyv na imunitu a vitalitu

Dioskórea huňatá je známa v tradičnej medicíne ako prípravok na zlepšenie obranyschopnosti a imunity, zvyšuje napríklad aktivitu bielych krviniek. Okrem toho pôsobí na zvýšenie pocitu energie, zlepšenie prekrvenia tela a aj na nervový systém, najmä proti chronickej únave.

Protizápalové účinky a pôsobenie proti bolesti

Vďaka obsahu saponínov má Wild Yam účinky aj proti rôznym druhom zápalov. Najčastejšie ide o zápaly spojené s pohybovou sústavou, napríklad reumatoidná artritída, ale môže ísť aj o zápal spojený s tráviacim systémom. Rastlina bola tiež používaná na celkové tlmenie bolesti.

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Ďalšie účinky

Wild Yam sa používa napríklad aj na zlepšenie stavu pokožky, na podporu nárastu svalstva, u diabetikov na optimalizáciu hladiny glukózy v krvi a má vplyv aj na pokles cholesterolu. Posilňuje aj fungovanie pľúc, používa sa na utíšenie kašľa. Rastlina má tiež pozitívne účinky na slezinu a trávenie, napríklad aj na žalúdočné nevoľnosti.

Vedľajšie a negatívne účinky

Wild Yam:: Vedľajšie a negatívne účinky Viacero rastlín môže mať okrem žiaducich účinkov aj tie nežiaduce. Objektívne však treba povedať, že výskyt vedľajších účinkov je v mnohých prípadoch spojený s nerešpektovaním správneho dávkovania alebo nerešpektovaním kontraindikácií. Rovnako tak sa môže objaviť alergická reakcia, to však nie je vina rastliny ako takej.

Čo sa týka Dioskorei huňatej, treba si dávať pozor na tieto situácie:

užívanie väčších dávok rastliny môže viesť k reakciám typickým pre predávkovanie, najmä k podráždeniu žalúdka a tráviacim ťažkostiam
niektorí ľudia môžu mať pri dlhodobom užívaní problém s nevoľnosťou
rastlina nie je v žiadnej forme vhodná pre deti, tehotné ženy a pre dojčiace ženy
v prípade, že máte vážnejšie problémy s hormonálnou hladinou, mali by ste sa o užívaní rastliny Wild Yam poradiť aj s lekárom

POZOR NA DIOSKORÍN

Rastlina obsahuje látku zvanú Dioskorín, ktorá môže byť vo väčšom množstve toxická. Tejto látky je možné zbaviť sa tepelnou úpravou alebo iným spracovaním, takže najbezpečnejšou formou pre rizikové skupiny je užívanie Wild Yamu vo forme hotových tabliet.

Pestovanie doma

Wild Yam:: Pestovanie doma Čo sa týka pestovania Dioskorei huňatej u nás, naše podnebie nie je úplne ideálne pre túto rastlinu, nakoľko si vyžaduje oveľa teplejšie podmienky. Na druhú stranu, za istých okolností to možné je, najmä vtedy, ak budete chcieť rastlinu pestovať v skleníku. Tu jej môžete vytvoriť správnu teplotu aj dostatok vlahy.

Pri pestovaní sa riaďte týmito zásadami:

teplota okolia by mala byť čo najviac stabilná, ideálne mierne nad 20 stupňov Celzia
pôda musí mať dostatok živín a je preto vhodné, ak bola hnojená; pozor si ale dajte na kvalitu hnojiva, najlepšie je kravské alebo maštaľné hnojivo
semienka zasaďte aspoň meter od seba, Wild Yam musí mať dostatok priestoru
dostatok vlahy je dôležitý, ale polievajte rastlinu len vlažnou vodou a v momente, keď začne jej stonka na jeseň vädnúť, zálievku na čas prerušte
koreň treba po dopestovaní skladovať v tmavej a vlhkej miestnosti

Čaj, krém, tablety aj sušený koreň

Wild Yam:: Prášok, čaj aj tablety Rastlinu je možné využívať v rôznych formách. Kúpiť sa dá ako sušený extrakt, nejedna lekáreň môže mať Wild Yam v ponuke ako čaj obsahujúci kombináciu aj s inými bylinkami. Skúsenosti ukazujú, že najpohodlnejšie sú tabletky obsahujúce výťažok z rastliny, ich cena však môže byť mierne vyššia oproti surovej forme.

Tu je prehľad najčastejších foriem rastliny pre jej používanie:

Čaj, tinktúra a tekutý extrakt

Pre tých, ktorí by chceli užívať Wild Yam vo forme čaju, existujú dve možnosti. Prvou je kúpiť si podrvený koreň rastliny, ktorý sa nechá lúhovať a spraví sa z neho čaj v domácich podmienkach. Druhou možnosťou je zakúpiť si hotový produkt, tu však môže byť rastlina v kombinácii s inou. Alternatívou sú tinktúry alebo tekuté studené extrakty.

Prášok obsahujúci koreň

Oveľa obľúbenejšou formou je prášok s obsahom aspoň extraktu Wild Yam. Takýto prášok sa dá užívať aj samostatne, najlepšie dvakrát za deň. Prášok sa môže nasypať pod jazyk, nechať chvíľku pôsobiť v ústach spolu s teplou vodou a potom prehltnúť. Druhou možnosťou je ho vo vode zmiešať a celý vypiť naraz.

Tabletky

Z hľadiska dávkovania je najjednoduchšou a najpohodlnejšou možnosťou tabletková alebo kapsulová forma. Existuje veľký výber rôznych druhov jednozložkových aj viaczložkových prípravkov, ktoré obsahujú Wild Yam a to s mnohými účinkami. Niektoré majú za úlohu pomôcť so zväčšením poprsia či s libidom, iné ponúkajú všeobecne prospešné účinky.

Wild Yam

  • zlepšenie priebehu menopauzy a menštruácie
  • podpora spevnenia poprsia
  • vplyv na pohlavný a vylučovací systém
  • vplyv na imunitu a vitalitu

Krém

Wild Yam sa dá využiť nielen na vnútorné použitie, ale aj na to vonkajšie. Ideálnou formou na takéto používanie je krém, ktorý obvykle obsahuje aj iné prírodné a rastlinné zložky. Krémy s obsahom tejto rastliny sa využívajú najčastejšie na hydratáciu pleti a na vyrovnávanie nerovnováhy v nej. Krém treba užívať pravidelne a dlhodobo.

Užívanie a dávkovanie Wild Yam

Wild Yam: Užívanie a dávkovanie Užívanie rastliny Wild Yam nie je v zásade problematické a je možné ju užívať aj dlhodobo. Dôležité je samozrejme dodržiavať maximálnu dennú dávku a to platí najmä v prípade výživových doplnkov vo forme tabliet. Prekročenie dávkovania totiž môže viesť k nežiaducim účinkom, najmä podráždeniu tráviaceho traktu.

Čo sa týka konkrétneho dávkovania, dodržujte tieto zásady:

v prípade, že budete používať krém, dodržujte odporúčania výrobcu a v prípade výskytu precitlivenej reakcie na pokožke, prerušte používanie
tinktúra sa obvykle podáva tri krát za deň po 2 až 3 ml v závislosti od koncentrácie
ak budete užívať tekutý extrakt, neužívajte viac ako 40 kvapiek za deň
v prípade práškového extraktu je denným maximom 500 mg prášku
v prípade čaju sa obvykle denne užívajú dve šálky, jedna ráno a jedna večer; ak si spravíte čaj zo sušeného koreňa, do jedného hrnčeka nejdú viac ako 2 čajové lyžičky
pokiaľ ide o tabletky, určite dodržujte odporúčanie od výrobcu, spravidla sa užívajú 1 až 2 kapsuly denne, ideálne spolu s jedlom, pri výživových doplnkoch so špecifickým účinkom môže byť dávkovanie ešte vyššie

Ako fungujú tabletky s obsahom WildYam a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky s obsahom WildYam a prečo ich odporúčam Wild Yam sa používa najčastejšie v dvoch druhoch tabliet. Prvým typom sú tabletky určené pre mužov na podporu erekcie a potencie, druhým typom zas tabletky pre ženy či už podporujúce zväčšenie a spevnenie poprsia alebo so všeobecným účinkom. V oboch prípadoch sa v prípravkoch využíva koreň vo forme extraktu.

Tabletky fungujú na nasledovnom princípe:

  • Prípravky obsahujú kombináciu rastlinných a bylinných zložiek, ktoré sú doplnené o minerály, vitamíny a iné podporné látky, ktoré zosilnia alebo doplnia účinky bylín

Vzhľadom na účinky rastliny predovšetkým na hormonálnu sústavu, pohlavnú sústavu a vylučovanie, využíva sa predovšetkým v prípravkoch s účinkami v týchto oblastiach. V tabletkách predstavuje extrakt z Wild Yamu vždy jednu z tých najdôležitejších účinných látok a nachádza sa tu obvykle vo vyššej koncentrácii.

Čo sa týka účinkov, najmä pre ženy je výber oveľa širší, pričom moja partnerka má s bylinou skúsenosti najmä prostredníctvom tabliet na zväčšenie poprsia. Tie majú nasledovné výhody:

okrem zväčšenia a spevnenia pŕs vplývajú napríklad aj na normalizáciu hormonálnej rovnováhy a môžu tak pomôcť napríklad pri problémovej menštruácii
sú dostupné bez predpisu a to vďaka tomu, že ich zloženie je prírodné a obsahujúce len rastlinné a bylinné zložky
z toho istého dôvodu je možné aj dlhodobé užívanie bez výskytu nežiaducich účinkov, nakoľko látky obsiahnuté v prípravku pôsobia v organizme prirodzene

Wild Yam

  • zlepšenie priebehu menopauzy a menštruácie
  • podpora spevnenia poprsia
  • vplyv na pohlavný a vylučovací systém
  • vplyv na imunitu a vitalitu

Čo sa týka využitia pre mužov, v tomto prípade je Wild Yam jednou z viacerých účinných látok a v tabletkách plní funkciu najmä pôsobenia na libido a sexuálny apetít. Aj v tomto prípade platia vyššie uvedené výhody, čiže dostupnosť bez receptu, širšie účinky prípravku a možnosť dlhodobého a pravidelného užívania bez vedľajších vplyvov.

POZERAJTE AJ NA CELKOVÉ ZLOŽENIE

Tabletky, ktoré som spomínal, obsahujú oveľa viac účinných látok a to z viacerých bylín. Dôležité je preto pozerať aj na celkové zloženie a zároveň sledovať koncentráciu jednotlivých látok. Kvalitné zloženie zabezpečí kvalitné účinky a teda aj najlepší pomer ceny a výsledku.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ja osobne mám skúsenosti s tabletkami na erekciu, kde bol aj extrakt z Japonského jamu, no aj ďalšie iné zložky. Moja partnerka zas užívala dlhšiu dobu tabletky určené na zlepšenie, spevnenie a zväčšenie poprsia. Skúseností teda máme na rozdávanie a v tomto ohľade mi nedá pripomenúť, aby ste nepozerali primárne len na cenu.

Na trhu sú totiž viaceré značky, ktoré sa snažia upútať práve lákavou cenou, no ich účinnosť v praxi je slabá. Lepšie je orientovať sa podľa referencií a hodnotení z praxe, nielen podľa sľubov na obale. Tu sú značky, ktoré majú dlhodobo najlepšie účinky:

Stoporex Women

Sexuálne zdravie ženy
  • Hormonálna rovnováha
  • Libido a chuť na sex
  • Zlepšenie priebehu menštruácie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.00

37 Hodnotení

Chcem kúpiť