Zápal močového mechúra

Zápal močového mechúra

Cystitída, ako sa volá infekcia močového mechúra, je bakteriálne infekčné ochorenie spôsobené najčastejšie baktériou Escherischia Coli, ktorá je zodpovedná aj za infekciu dolných močových ciest. Zápal sa vyskytuje u žien, mužov aj u detí, pričom liečba pozostáva najčastejšie v podávaní antibiotík.

Ochorenie má dve formy a to buď ako akútny alebo ako chronická zápal močového mechúra, ktorý môže byť aj opakovaný. V takom prípade je dôležité užívať lieky, čiže antibiotiká, predpísané lekárom, bežná domáca liečba samostatne určite nepomôže.

Prejavy a príznaky zápalu sú natoľko typické, že sa dá rozoznať už aj na základe symptómov, no pre vlastné dobro by ste mali absolvovať odbornú diagnostiku. Silný zápal sprevádzajú aj bolesti a v prípade neliečenia hrozí jeho skomplikovanie.

Čo je zápal močového mechúra

Čo je zápal močového mechúra Infekcia močového mechúra patrí spolu s infekciou dolných močových ciest medzi najčastejšie zápalové ochorenia u človeka. U žien býva často táto infekcia sprevádzaná aj zápalom vonkajšieho genitálu, čo má anatomické príčiny.

  • Cystitída je zápalové ochorenie sliznice močového mechúra infekčného charakteru
  • Najčastejšie je za infekciou bakteriálny pôvod, u detí môže ísť výnimočne aj u vírusovú infekciu, pričom vplyvom zápalu dochádza k narušeniu zdravej činnosti mechúra
  • Ochorenie postihuje primárne ženy, u mužov sa vyskytuje väčšinou až vo vyššom veku

Zápal močového mechúra sa môže vyskytovať spoločne so zápalom celých močových ciest, obvykle nastáva buď súčasne s touto infekciou alebo ako jej rozšírenie pri nedostatočnej liečbe. Ženy postihuje častejšie kvôli tomu, že majú kratšiu močovú rúru a teda sa infekcia z vonkajšieho prostredia dostane skôr do ich močového mechúra, ako do mechúra u mužov.

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Čo sa týka samotného zápalu, mali by ste o ňom vedieť aj toto:

prvý zápal býva obvykle akútneho charakteru, to znamená, že nástup príznakov je pomerne rýchly a typicky sa objavujú najmä bolesti pri nutkaní na močenie
baktéria E.Coli, ktorá je najčastejšou vyvolávajúcou príčinou, sa dostane do močového mechúra cez močovú rúru a do nej z vonkajšieho genitálu
ženy, ktoré častejšie striedajú partnerov alebo majú aktívnejší sexuálny život môžu trpieť infekciou častejšie, nakoľko je väčšie riziko zanesenia baktérie do mechúra
u mužov je ochorenie častejšie vo vyššom veku z dôvodu zúženia močovej trubici, kde sa baktéria ľahšie uchytí na sliznici močového mechúra

Veľmi často si ľudia myslia, že za zápal močového mechúra môže prechladnutie alebo nedostatočné obliekanie sa v prípade chladnejšieho počasia. Nie je to úplne tak, hoci u žien je toto naozaj rizikový faktor. Samotná príčina je ale práve v bakteriálnej infekcii.

GYNEKOLOGICKÁ CYSTITÍDA

U žien sa môže spolu so zápalom močového mechúra vyskytnúť aj infekcia vonkajších rodidiel, vnútorných rodidiel alebo celého vonkajšieho genitálu. Takémuto stavu sa hovorí gynekologická infekcia močového mechúra a bezpodmienečne si vyžaduje lekársku liečbu.

Zápal močového mechúra a jeho príznaky a prejavy

Zápal močového mechúra a jeho príznaky a prejavy Podobne ako pri iných zápalových ochoreniach močovej sústavy, aj pri infekcii močového mechúra existujú niektoré typické príznaky a symptómy sprevádzajúce zápal. Pri akútnej forme zápalu je ich nábeh veľmi rýchly, ak ide o chronický sa opakujúci alebo vracajúci sa zápal, môžu byť niektoré menej intenzívne.

Ako sa prejavuje zápal? Najmä nasledovnými príznakmi:

zápal začína nutkaním na močenie, počas ktorého prichádza aj k bolestiam
močenie je častejšie, objavuje sa dokonca nielen cez deň, ale aj v noci
počas močenia prichádza tiež k bolestiam
v prípade intenzívnejšieho priebehu zápalu sa môže v moči vyskytnúť aj krv
menej častým symptómom, ktorý sa občas objavuje, je zvýšená teplota

Pokiaľ sa zápal z močového mechúra rozšíri ďalej, napríklad do celých močových ciest, pridajú sa aj pravidelné bolesti v oblasti podbruška a pocity rezania a pálenia počas močenia, hlavne na jeho konci. Pri rozšírení do obličiek dochádza k bolestiam na chrbte v tejto oblasti.

Príčiny zápalu močového mechúra

Príčiny zápalu močového mechúra Zápal močového mechúra je infekčné ochorenie, ktoré je sprevádzané parazitárnou infekciou, najčastejšie bakteriologickej povahy. Okrem tejto prvotnej príčiny ale existujú aj viaceré rizikové faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku zápalu mechúra.

Čo teda spôsobuje zápal močových ciest? Tu sú najčastejšie príčiny a rizikové faktory:

Baktérie a parazity: Infekcia močového mechúra má najčastejšie bakteriálny charakter, pričom pôvodnom môže byť viacero druhov baktérií. Najčastejšie je to Escherischia Coli, ale môže to byť napríklad aj Stafylokok. Výnimočnejšie je pôvodcom zápalu nejaký vírus alebo kvasinka Candida albicans. Posledný menovaný parazit spôsobuje zápal najmä u žien.

Nedostatočná imunita: Oslabenie imunity je významným faktorom, ktorý zvyšuje riziko vzniku infekcie v močovom mechúre a tiež aj v močových cestách. Zníženie obranyschopnosti môžu spôsobiť nejaké predošlé infekcie, napríklad chrípka, alebo aj niektoré lieky užívané predtým.

Ochorenia spojené s močovými cestami: Na zápal močového mechúra sú náchylnejší ľudia, ktorí už nejaké problémy s močovými cestami majú. Ide napríklad o inkontinencie, vrodené anatomické poruchy, u mužov zväčšená prostata alebo ochorenie spojené so spätným tokom moču do močového mechúra.

Cukrovka: Nielen ochorenia spojené s močovými cestami, ale napríklad aj Diabetes mellitus môže byť významný faktorom vzniku zápalu močového mechúra. Nadmerná prítomnosť cukru v moči totiž spôsobí vznik sladkého prostredia, ktoré je pre baktérie veľmi vhodné.

Častejší pohlavný styk: Podráždenie vonkajšieho genitálu častejším pohlavným stykom môže tiež spôsobiť vyššiu náchylnosť na vznik infekcie močového mechúra. Z tohto dôvodu sa odporúča vždy po pohlavnom styku vymočiť sa a dôkladne celú oblasť vonkajšieho genitálu umyť, aby sa škodlivé baktérie vyplavili preč.

Nesprávna hygiena: U žien môže byť za vznikom infekcie prenos baktérií E.Coli z okolia konečníka do močovej rúry aj vplyvom nižšej alebo nesprávnej hygieny. Pozor si treba dať aj na spodnú bielizeň, najmä ak ide o textílie, ktoré vytvárajú vhodné prostredie pre baktérie.

Tehotenstvo: Medzi rizikové faktory patrí napríklad aj gravidita, nakoľko počas tehotenstva plod začína tlačiť na močový mechúr. Rovnako tak počas tehotenstva nastávajú hormonálne zmeny a tie tiež prajú usadeniu baktérií na stenách mechúra.

Ďalšie rizikové faktory: Medzi rizikové faktory patrí napríklad aj gravidita, nakoľko počas tehotenstva plod začína tlačiť na močový mechúr. Rovnako tak počas tehotenstva nastávajú hormonálne zmeny a tie tiež prajú usadeniu baktérií na stenách mechúra.

Diagnostika zápalu močového mechúra

Diagnostika zápalu močového mechúra Podobne ako pri zápale močových ciest, aj pri zápale močového mechúra je nevyhnutná čo najskoršia diagnostika a potvrdenie zápalu. Podľa príznakov je síce možné na úvod vysloviť podozrenie na infekciu močového mechúra, ale jedine laboratórne vyšetrenie dokáže preukázať na 100 % infekciu a zároveň aj jej pôvod.

Zistenie ochorenia preto musí prebiehať nasledovne:

anamnéza – základom vyšetrenia je anamnéza, čiže rozhovor lekára s pacientom a zistenie prítomnosti konkrétnych príznakov a rizikových faktorov; vďaka anamnéze sa môže vysloviť prvá hypotéza týkajúca sa infekcie mechúra

vyšetrenie moču – úlohou tohto vyšetrenia je nájsť prítomnosť konkrétneho parazita, ktorý infekciu spôsobuje a zároveň sa zisťuje aj prítomnosť leukoctov a erytrocytov; môže sa tiež hľadať krv v moči, čo by naznačovalo komplikácie infekcie

doplnkové testy – v prípade opakovaných zápalov sa vykonáva kultivačné vyšetrenie moču a môžu sa tiež vykonať vyšetrenia ultrazvukom, ktoré sa týkajú celých močových ciest a to za účelom zistenia rozšírenia infekcie

Stanovenie príčiny je v prípade lekárskej diagnostiky dôležité najmä pre správny typ liečby. Podstatné pri ochorení teda je, že tak u mužov, ako aj u žien alebo detí, nevynechať lekársku diagnostiku, nakoľko neliečený zápal močového mechúra sa môže rozšíriť ďalej.

POZOR NA KOMPLIKÁCIE

Ak chcete predísť komplikáciám, odporúča sa vykonať aj komplexné urologické vyšetrenie. To spočíva aj z cytológie a uretrocytoskopie, dôležité sú aj zobrazovacie vyšetrenia močovodov, močového mechúra, obličiek a u mužov aj prostaty.

Riešenie a liečba zápalu močového mechúra

Riešenie a liečba zápalu močového mechúra Liečba infekcie močových ciest by mala byť primárne v kompetencii lekára. Domáca liečba by mala byť len doplnkovou a otázku, ako liečiť zápal močových ciest, treba prenechať odborníkom. Obzvlášť to platí u starších ľudí a u žien počas gravidity a dojčenia.

Čo na zápal močového mechúra pomáha najviac? Tu sú možnosti, ako ho liečiť:

Antibiotiká

Lekárska liečba zápalu močového mechúra spočíva najmä v podávaní antibiotík, čiže liekov na predpis. Tento spôsob sa využíva najčastejšie, nakoľko aj najčastejšou príčinou zápalu je bakteriálna infekcia. Bežne sa užívajú antibiotiká krátkodobo, najviac týždeň pri veľmi akútnych formách je možné ich intravenózne podanie.

Domáca liečba bylinkami a čaj

Pri zápale močového mechúra sa mnoho žien pokúša riešiť infekciu len domácou liečbou. To neodporúčam, no ako doplnok tej antibiotickej alebo ako prevencia má svoje miesto. Dominantné sú tu rôzne byliny, napríklad Fenikel, Brusnica obyčajná alebo Zlatobyľ, môžete si z nich spraviť čaje. Kúpiť sa dajú tiež aj hotové urologické čaje.

Voľne dostupné tabletky

Na pôsobení rastlín a iných prirodzených látok prírodného charakteru sú postavené aj výživové doplnky vo forme tabliet s perorálnym užitím. Tieto prípravky pomáhajú znižovať priľnavosť baktérií na močové cesty a močový mechúr, čím pôsobia aj preventívne. Viaceré podporujú aj zdravé fungovanie obličiek.

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Pitný režim

Dôležitou súčasťou liečby je aj dostatočný pitný režim. Ten napomáha močeniu, takže môže prichádzať k častejšiemu prečisťovaniu močového mechúra. Denne sa odporúča vypiť 8 a ž 10 pohárov čistej vody. Určite treba vynechať kávu, alkohol alebo sladené limonády, tie majú na infekciu opačný vplyv.

Iné režimové opatrenia

Okrem pitného režimu je dobré prispôsobiť aj stravovanie a vyhýbať sa dráždivým jedlám, napríklad tým s vyšším obsahom korenia. Samozrejmosťou by mal byť kľudový režim s minimálnym namáhaním sa. Ženy si musia dávať obzvlášť pozor na dokonalú hygienu po stolici, rovnako tak na močenie pred a po pohlavným stykom.

Prevencia

Okrem liečby a riešenia zápalu je veľmi dôležitá aj prevencia. Najlepšou prevenciou je pravidelná hygiena, ktorá zamedzí prenosu baktérií do močových ciest. Pozor si dajte aj na parfumovanú kozmetiku. Čo sa týka infekcie spôsobenej chlamýdiami, najistejšou ochranou je použitie kondómu

Časté otázky o cystitíde

Časté otázky o cystitíde Zaujíma vás o zápale močových ciest ešte niečo viac? V takom prípade ste tu na správnom mieste, nakoľko práve otázkam súvisiacim s touto infekciou sa budem teraz venovať. Našiel som na internetových fórach a v diskusiách tie, ktoré sa najviac opakujú a tu ich uvádzam:

Vyskytuje sa zápal močového mechúra u žien aj v tehotenstve?

Áno, vyskytuje, pričom v tomto prípade je organizmus žien na vznik infekcie naozaj mimoriadne citlivý. Je to spôsobené tým, že plod tlačí na močový mechúr, čím je oslabená jeho stena a baktérie tak jednoduchšie infikujú sliznicu. Liečba prebieha antibiotikami.

Čo robiť, ak sa vyskytnú súčasne zápal a menštruácia?

V tomto prípade sa zápal lieči klasicky, samotná menštruácia na to nemá vplyv. Opačne to ale už nemusí platiť, zápal močového mechúra totiž môže narušiť menštruačný cyklus a výsledkom môže byť meškanie menštruácie. Určite z toho netreba robiť väčší problém.

Môže na zápal močového mechúra pomôcť hydroterapia?

Áno, ale určite sa nejedná o alternatívu ku klasickej liečbe antibiotikami, skôr ako podporu lepšieho fungovania močových ciest. Viacero žien skúšalo napríklad striedanie horúcich a studených sedacích kúpeľov, iné zas bylinky do kúpeľa.

Ako minimalizovať riziko vzniku infekcie v súvislosti so sexom?

Na toto odpoviem len tým, čo odporúčajú samotné ženy. pred aj po pohlavnom styku sa treba vymočiť a umyť. Pred sexom je lepšie vypiť dva poháre vody, aby bolo močenie po ňom účinnejšie. Určite nepoužívajte vaginálne dezodoranty a najlepšie je použiť kondóm.

Je rozdiel medzi zápalom močového mechúra a zápalom močovej rúry?

Áno a tým mám na mysli nielen miesto či príznaky, ale aj možnosť rozšírenia podľa pohlaví. U mužov je zápal močovej rúry častejší, ako zápal močového mechúra, u žien to platí naopak. Navyše, u žien býva tento zápal spojený aj s infekciou pošvy a vonkajších genitálií.

Ako fungujú lieky na zápal močového mechúra

Ako fungujú lieky na zápal močového mechúra Liečba zápalu močového mechúra spočíva primárne v podávaní antibiotík, čiže liekov na predpis. Tieto lieky musí indikovať lekár, pričom do úvahy berie typ infekcie, jej rozšírenie ako aj možné kontraindikácie a vedľajšie účinky, ktoré sú s liekmi spojené.

Antibiotiká pracujú na nasledovnom princípe:

  • Lieky sú aplikované jednorazovo alebo v rámci krátkodobej trojdňovej liečby, pričom ich cieľom je eliminácia rozmnožovania baktérií a aj eliminácia baktérií samotných

Najčastejšie sa podávajú fluorochinolóny, ampicilín, amoxycilín, kotrimoxazol, fosfomycín a orálne cefalosporíny II. a vyššej generácie. Ide o lieky využívané najviac v prípade akútneho ochorenia. Pri chronickej forme ochorenia sa najčastejšie podávajú malé dávky chemoterapeutík a to počas doby 3 až 6 mesiacov v závislosti od trvania infekcie.

ŠPECIÁLNA LIEČBA U ŽIEN

Ženy v období po prechode môžu trpieť opakovaným zápalom močového mechúra spojeným s gynekologickými ťažkosťami týkajúcimi sa vagíny. V týchto prípadoch sa lokálne aplikujú v rámci profylaktických opatrení špeciálne vaginálne krémy s obsahom estrogénov.

Tabletky, ktoré som ešte vyskúšal a sú bez receptu

Tabletky, ktoré som ešte vyskúšal a sú bez receptu V rámci podpory lepšieho zdravia a fungovania celej močovej sústavy existujú aj voľne dostupné tabletky vo forme výživových doplnkov. Tieto tabletky sú určené na pravidelné užívanie a ich primárnym cieľom je pomoc pri vyplavovaní baktérií z močového mechúra.

Prípravky pracujú na nasledovnom princípe:

  • Ako obsahové látky sa v tabletkách nachádzajú extrakty bylín pôsobiacich na stenu močového mechúra a močových ciest, ktoré sú doplnené o ďalšie podporné látky

Zloženie je teda 100 % prírodné z pohľadu účinných látok, tabletky neobsahujú žiadne chemicky ani umelo vyrábané zložky. Takmer v každom jednom prípravku nájdete brusnicový extrakt, nakoľko plody tejto rastliny pôsobia mimoriadne pozitívne na močový systém. Častými látkami sú aj D-manóza, Pŕhľava, Zlatobyľ či extrakt zo Zeleného čaju.

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Pokiaľ ide o výhody a vlastnosti, ktoré tieto tabletky majú, toto sú najdôležitejšie:

sú dostupné bez predpisu, čiže bez lekárskej indikácie, takže si ich môžete kúpiť aj bez predošlého lekárskeho vyšetrenia
ich pôsobenie je veľmi prirodzené a s ich užívaním nie sú spojené žiadne vedľajšie účinky typické pre lieky so syntetickými zložkami
tabletky je možné užívať krátkodobo pri akútnom probléme s močovými cestami alebo močovým mechúrom, ale aj dlhodobo v rámci všeobecnej podpory
prípravky môžete užívať nezávisle od jedla, viacero z nich môžu užívať aj tehotné alebo dojčiace ženy, čo sa dočítate v príbalovom letáku

Asi najväčším benefitom týchto prípravkov je, že pomáhajú na podporu zdravia celej močovej sústavy. Vplývajú zároveň aj preventívne, takže sa hodia nielen vtedy, ak sa už niečo stalo. Čo sa týka výbery, aktuálne je asi najžiadanejšou značka Urixin, ale určite nie je jediná.

Podľa mojich vlastných skúseností vám môžem odporučiť aj nasledovné:

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Urinal Akut FORTE

  • Pomoc pri bakteriálnej infekcii
  • Podpora imunity
  • Vplyv na močový mechúr

Uroval manosa AKUT

  • Zníženie priľnavosti baktérií
  • Rýchla obnova zdravia močových ciest
  • Pomoc pri infekciách

Rowatinex

  • Uvoľnenie kŕčov
  • Vylučovanie kameňov
  • Zvýšenie sekrécie moču

Canephron

  • Pomoc pri zápaloch
  • Podpora správneho fungovania močových ciest
  • Preventívne pôsobenie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.24

34 Hodnotení

Dobrý deň, je zápal mechúra prenosný pohlavným stykom zo ženy na muža?

Eva píše 12 augusta 2019 o 18:56

Dobrý deň.
Ako sa dá liečiť zápal močového mechúra a močových ciest , keď nemocný nemôže užívať antibiotika
z dôvodu ochorenia clostridiami . Je alternatíva liečby ?
Ďakujem

Andraj píše 19 septembra 2019 o 14:18

Dobrý deň, akym sposobom mozem riesit pravdepodobny zapal, u zeny (15) ked teraz je nebezpecne ist k lekarovy? Da sa to aj bez lekara? Ako dlho sa to bude priblizne liecit bez lekara? Dakujem za odpoved

Viera píše 04 mája 2020 o 20:26

Pridať komentár