Zápal obličiek

Zápal obličiek

Spomedzi všetkých zápalov močovej sústavy patrí zápal obličiek medzi najvážnejšie z pohľadu možných následkov. Pyelonefritída, ako sa odborné zápal obličiek nazýva, sa vyskytuje u detí, u mužov aj u žien, no práve v poslednej skupine je tento zápal najčastejší. Len domáca liečba však na ochorenie určite nestačí.

Akútny aj chronický zápal obličiek si vyžadujú správnu diagnostiku aj liečbu pod dohľadom lekára, najčastejšie sa využívajú antibiotiká. Na ochorenie vplýva viacero rizikových faktorov, napríklad opakované infekcie močových ciest.

So zápalom obličiek môžu slúžiť aj nedostatočne liečené infekcie horných dýchacích ciest alebo cukrovka. Základom prevencie je však primárne udržiavanie močovej sústavy v dobrom stave a v 100 % kondícii.

Čo je zápal obličiek

Čo je zápal obličiek Jednou z najčastejších komplikácií infekcie dolných močových ciest je zápal obličiek. Ide o ochorenie postihujúce tkanivo obličiek, ktoré môže vzniknúť náhle ako akútny zápal obličiek alebo dlhodobejšie a s miernejšími prejavmi, kedy sa jedná o chronický zápal.

  • Pyolenefritída je infekčný zápal obličiek, konkrétne obličkového tkaniva
  • Najčastejšie ide o vzostupnú infekciu, ktorá vzniká stúpaním bakteriálnej infekcie z nižších častí močového systému, najmä z močového mechúra
  • Ak je ochorenie dlhodobo neliečené, jeho výsledkom môže byť obličková nedostatočnosť

Vzhľadom na to, že obličky sú párový orgán, ktorý je navzájom prepojený, nehovoríme o zápale obličky, ale o zápale oboch obličiek. Z hľadiska filtrácie tela od odpadových a škodových látok sú obličky pre organizmus mimoriadne dôležité, nakoľko denne môžu vyprodukovať až 2 litre moču. Ich infekcii preto treba venovať maximálnu pozornosť.

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

O zápale obličiek by ste mali vedieť najmä toto:

75 % zápalov má bakteriálny pôvod, konkrétne ide o baktériu E.Coli, ktorá typicky postihuje močový systém pri všeobecnom zápale močových ciest
okrem celkového zápalu obličkového tkaniva existuje aj viac špecifická infekcia len glomerúl v obličkách, ktorá sa odborne nazýva glomerulonefritída
pri akútnej infekcii obličiek býva častým sprievodným znakom vznik obličkových kameňov, pri chronickom zápale sa vyskytuje aj zápal obličkových kanálikov
kým pri akútnej infekcii je nástup prejavov veľmi rýchly a zreteľný, chronický zápal sa začína viditeľnejšie prejavovať až pri poklese činnosti obličiek o 40 %

Na rozdiel od iných infekcií týkajúcich sa močových ciest sa dá zápalu obličiek predchádzať oveľa efektívnejšie a lepšie. Stačí dôsledne preliečiť infekcie týkajúce sa buď dolných močových ciest alebo horných dýchacích ciest, nakoľko práve tie môžu za tento zápal najviac.

POZOR U MALÝCH DETÍ

Zápal je obzvlášť nebezpečný u detí, najmä u tých mladších a u bábätka. Rizikovými symptómami je horúčka 38,5 stupňa Celzia trvajúca viac ako dva dni, prípadne sa môže zápal prejavovať podobne, ako otrava krvi. Predispozíciou pre vznik zápalu je aj porucha imunity.

Zápal obličiek a jeho príznaky a prejavy

Zápal obličiek a jeho príznaky a prejavy Vzhľadom na to, že najčastejšie je zápal obličiek následkom nedostatočnej liečby dolnej časti močových ciest, prvotné príznaky súvisia práve s touto infekciou. Najskôr sa tak objavuje častejšie močenie s pocitmi pálenia a rezania. V momente, ako prejde táto infekcia vyššie, začnú sa objavovať príznaky súvisiace s obličkami.

Tu sú symptómy, ako sa zápal obličiek u dospelých prejavuje najčastejšie:

bolesti chrbta v krížovej oblasti, prípadne aj bolesť v podbrušku
horúčka spojená so zimnicou a triaškou, bolesti hlavy, telesná slabosť a zvracanie
typickým príznakom je zakalený moč
vyskytnúť sa môže aj krv v moči, najmä pri opomínaní predošlých príznakov
pri infekcii dolných močových ciest sa objavia aj časté a bolestivé močenie

V prípade chronického zápalu obličiek sú príznaky menej viditeľné a priebeh ochorenia je oveľa pomalší. Prvotné obdobie môže byť dokonca asymptotické a prvé prejavy sa objavia až pri významnom znížení činnosti obličiek. Najčastejšie ide o slabosť, únavu, neskôr sa pridá pocit smädu, častejšie močenie a zblednutie pokožky.

Príčiny zápalu obličiek

Príčiny zápalu obličiek Zápal obličiek má vo veľkej väčšine prípadov pôvod v bakteriologickej infekcii. Okrem tohto pôvodcu ochorenia však existuje aj pomerne veľké množstvo rizikových faktorov, ktoré môžu vznik ochorenia podmieniť alebo uľahčiť.

Tu sú príčiny aj rizikové faktory súvisiace so zápalom:

Baktérie a huby: Až v 80 % zápalov je príčinou infekcia parazitom, najčastejšie baktériou Escherischia Coli. Táto baktéria spôsobuje sekundárny zápal obličiek, nakoľko najskôr infikuje obvykle močový mechúr. Okrem nej môžu byť za zápalom aj stafylokoky, mykoplazmatické parazity a rôzne druhy baktérií a húb.

Poruchy a anomálie súvisiace s močovými cestami: Výrazným faktorom, ktorý môže podnietiť vznik infekcie, sú aj rôzne anomálie alebo anatomické poruchy močového systému. Jednou z najčastejších je vesicouretrálny reflux, čiže spätný tok moču z močového mechúra do močovodov a obličiek, takže moč nevyteká do močovej rúry a von z tela.

Opakované infekcie: Opakované infekcie dolných močových ciest, či už močovej trubice, močového mechúra alebo močových ciest celkovo, významne zvyšujú riziko prenosu a rozšírenia infekcie aj do obličiek. V tomto prípade je problémom najmä nedostatočné liečenie predošlých zápalov alebo ich úplná ignorácia.

Obličkové kamene: Vznik močových kameňov alebo obličkových kameňov spôsobuje nielen bolestivé a problematické močenie, ale aj problém s dostatočným odtokom moču z obličiek. To vytvára ideálne predpoklady na vznik bakteriálnej infekcie v obličkách a v celých močových cestách.

Úrazy, poranenia a ochorenia močového systému: Súvis so zápalom obličiek môžu mať aj niektoré úrazy alebo zranenia močového systému, no rovnako určité funkčné ochorenia. Ide napríklad o chronický zápal obličkových kanálikov a výskyt cýst alebo nádorov či už v močových cestách alebo priamo v obličkách.

Cukrovka aj vyšší krvný tlak: Ľudia trpiaci cukrovkou sú rizikovou skupinou pre vznik zápalu obličiek. Dôvodom je vyššia hladina cukru v moči, čo vytvára pre bakteriologickú infekciu ideálne predpoklady. Rizikovým faktorom pre vznik zápalu je aj dlhodobo vysoký a neliečený krvný tlak.

Ďalšie rizikové faktory: Medzi ďalšie rizikové faktory patrí vyšší vek, u mužov aj zväčšenie prostaty, častejší pohlavný styk, oslabený imunitný systém, autoimunitné ochorenia a nutnosť dlhodobého pripútania na lôžko. Vyššie riziko vzniku zápalu hrozí aj počas tehotenstva. Vtedy si treba dávať pozor na preliečenie zápalu, inak príde k ohrozeniu plodu.

Za rizikový faktor sa považuje aj užívanie niektorých liekov proti bolesti, najmä ich dlhodobé užívanie. U malých chlapcov môže byť rizikom aj fimóza, čiže nemožnosť pretiahnutia predkožky, nakoľko tu vzniká možné bakteriologické ložisko s prenosom do močového systému.

Diagnostika zápalu obličiek

Diagnostika zápalu obličiek Vzhľadom na to, že veľmi často infekcii obličiek predchádza predošlý zápal z močových ciest, je práve jeho prítomnosť prvotným podnetnom na podozrenie z napadnutia obličiek. Ak sa k tomu pridajú niektoré typické príznaky a symptómy opísané vyššie, je dôležité navštíviť čo najskôr lekára pre potvrdenie diagnózy.

Pri diagnostike sa postupuje nasledovne:

anamnéza – tento vyšetrovaní úkon je už tradičnou súčasťou prvotného lekárskeho vyšetrenia a jeho cieľom je zistiť jednak prítomnosť rizikových faktorov a jednak to, ktoré symptómy pacienta trápia, ako dlho sa prejavujú a ako veľmi sú intenzívne
laboratórne vyšetrenia moču – po vyslovení podozrenia na zápal obličiek sa vykonáva mikroskopická analýza vzorky moču, kde sa sleduje a zisťuje prítomnosť krvi, bielych krviniek a taktiež aj parazitov, čiže sa hľadá príčina infekcie
ďalšie vyšetrenia – okrem moču sa zvykne odoberať aj krv pre získanie krvného obrazu a zistenie zápalových parametrov, vyšetriť sa môže aj močový mechúr a to pomocou cytoskopie, ak existuje podozrenie na jeho zápal

Dôležité je, aby bola diagnostika čo najpresnejšia a čo najširšia, najmä z dôvodu zistenia možného rozšírenia infekcie ďalej. Práve preto sa vykonávajú aj zobrazovacie vyšetrenia, najmä ultrazukové vyšetrenie obličiek a RTG vyšetrenie s kontrastnou látkou.

KONTROLNÉ TESTY

Okrem úvodnej diagnostiky a vyšetrenia je nutné opakovať testy aj počas liečby a po jej skončení, aby bola istota, že zápal bol preliečený úplne. V priebehu každých 5 až 7 dní sa obvykle vykonávajú kontrolné odbery a to isté aj po 4 až 6 týždňoch od začiatku liečby.

Riešenie a liečba zápalu obličiek

Riešenie a liečba zápalu obličiek Primárne sa lieči infekcia obličiek pomocou liekov na predpis, čo sú v prípade bakteriálnej infekcie antibiotiká. Okrem tejto liečby je však dôležité pamätať aj na podporné opatrenia a samozrejme po skončení užívania antibiotík aj na kontrolné vyšetrenia.

Čo na zápal pomáha najviac? Tu sú najčastejšie spôsoby, ako liečiť zápal obličiek:

Antibiotiká a lieky na predpis

Základom liečby sú už spomínané antibiotiká, ktoré sa najčastejšie užívajú 10 až 14 dní. Pri nekomplikovaných zápaloch postačí perorálna forma, v prípade akútnejšieho priebehu s viac intenzívnymi príznakmi treba využiť aj podávanie priamo do žily. Pri špecifickom zápale glomerúl sa podávajú aj diuretiká a lieky regulujúce krvný tlak.

Chirurgická liečba

Okrem farmakologickej liečby existuje aj chirurgická liečba. Tá sa uplatňuje ale len v špecifických situáciách a po preliečení pôvodnej infekcie. Zákrok je nutný napríklad v prípade obličkových alebo močových kameňov, pri nádoroch, cystách, vrodených anomáliách a anatomických poruchách.

Voľne dostupné tabletky

Na všeobecnú podporu lepšieho fungovania močovej sústavy, ale napríklad aj na lepšie vyplavovanie baktérií, slúžia voľne dostupné tabletky bez predpisu. Najčastejšie majú charakter prírodných výživových doplnkov s obsahom extraktov z rastlín, plodov brusníc a niektorých špecifických látok prírodného charakteru.

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Bylinky a čaj

Práve vyššie spomínané bylinky je možné kúpiť aj samostatne vo forme čerstvej vňate alebo sušeného prášku. Z nich si môžete potom spraviť doma čaj a odvar, prípadne si kúpiť už hotové urologické čaje. Najviac používané na urologické účelyRozmarín lekársky, Ligurček lekársky, Zemežlč alebo Zlatobyľ obyčajný.

Strava a diéta

Nakoľko obličky plnia významnú filtračnú funkciu, počas ich zápalu nutné prispôsobiť aj stravovanie a príjem jedál či nápojov. Vyvarovať sa treba všetkým nápojom a jedlám s dráždivým efektom, čiže napríklad káva, alkohol a sladené limonády, problémom sú aj korenie a korenené jedlá. Vyvarujte sa aj ťažkým jedlám.

Domáca liečba a režimové opatrenia

Súčasťou podporných aktivít v rámci domácej liečby môžu byť aj niektoré režimové zmeny. Dôležité je počas liečby piť dostatočný príjem tekutín k prečisteniu močových ciest. vyhýbajte sa aj nadmerným fyzickým aktivitám, nevyhnutnosťou je pokoj na lôžku. Ženám sa odporúčajú aj sedacie kúpele.

Časté otázky o zápale obličiek

Časté otázky o zápale obličiek Okolo zápalu obličiek majú muži aj ženy pomerne veľké množstvo otázok a majú tiež s nimi viacero skúseností. Keďže by som chcel túto tému pokryť z hľadiska informovanosti čo najlepšie, rozhodol som sa na najčastejšie otázky z internetových fór a diskusií odpovedať:

Čo robiť, ak sa vyskytne zápal obličiek v tehotenstve?

Vzhľadom na častý zápal močového mechúra počas tehotenstva je jednou z možných komplikácií aj zápal obličiek. Jednoznačne je potrebné infekciu liečiť, pretože napríklad vo vyššom štádiu tehotenstva hrozí plodu dokonca až potrat.

Môže sa vyskytovať zápal obličiek aj bez teploty?

Áno, pri chronickom zápale obličiek je pomerne častým stavom asymptotický priebeh v úvodnej fáze a vtedy sa nevyskytujú ani teplota a ani iné problémy s bolesťou či močením. Pri akútnej infekcii je teplota jedným z typických príznakov.

Čo hrozí, ak zostane zápal obličiek neliečený?

Pri neliečení akútnej formy zápalu vzniká chronický zápal a to môže viesť k vzniku obličkovej nedostatočnosti, čiže poklesu funkčnosti obličiek. U detí je veľkým rizikom pri nedostatočnej liečbe vznik jaziev, ktoré môžu spôsobiť aj vysoký krvný tlak.

Je nutná aj hospitalizácia pri liečbe zápalu?

Nie vždy, no napríklad pri infekcii krvi alebo ťažkej dehydratácii môže vzniknúť potreba hospitalizácie. Vtedy sa využíva nielen perorálna antibiotická liečba, ale aj podávanie antibiotík priamo do žily. Hospitalizácia môže byť potrebná aj u detí do 6 rokov.

Ako dlho trvá bežná liečba?

Nekomplikovaná liečba trvá v ideálnom prípade dva týždne, to ale platí o prvom výskyte akútneho zápalu, nie o chronickej forme. V prípade zložitejších zápalov alebo rozšírenejších infekcií môže trvať liečenie pokojne aj 6 týždňov, najmä ak vzniknú komplikácie

Ako fungujú lieky na zápal obličiek

Ako fungujú lieky na zápal obličiek Najčastejšou formou liečby infekcie obličiek je nasadenie antibiotík, štandardne v perorálnej forme. Bežne trvá takáto liečba do 2 týždňov, pri malých deťoch sa môže využiť aj doliečenie jednou večernou dávkou po dobu ďalších dvoch týždňoch.

Tieto lieky pôsobia na zápal na základe jednoduchého princípu:

  • Antibiotiká sú účinné pri bakteriologických infekciách a to tak, že bránia ďalšiemu množeniu baktérií a zároveň ich aktívne likvidujú, čím priamo potláčajú zápal

Najčastejšie sa používajú širokospektrálne antibiotiká, súčasťou liečby môžu byť aj lieky na zníženie teploty a proti bolesti. Pri vážnejších stavoch sa podávajú chinolónové antibiotiká, ak ide o veľmi komplikovaný stav, je nutné vnútrožilové podávanie cefalosporínových antibiotík. Nesmú sa však užívať paracetamol a ani acylpyrín.

AJ CHIRURGICKÝ ZÁKROK

V prípade, že so zápalom bol spojený napríklad aj vznik obličkových kameňov alebo nastali niektoré deformácie či poruchy priamo v tkanivách obličiek alebo v močových cestách, môže byť súčasťou liečby aj chirurgický zákrok zameraný na odstránenie týchto porúch.

Tabletky, ktoré som ešte vyskúšal a sú bez receptu

Tabletky, ktoré som ešte vyskúšal a sú bez receptu Okrem liekov na predpis a špecifických antibiotík využívaných na liečbu infekcie mám ja sám skúsenosti aj so všeobecnými výživovými doplnkami. Ich úlohou nie je samozrejme nahradiť odbornú liečbu, ale majú zmysel pre podporu zdravia celého močového systému.

Tieto prípravky majú prírodné zloženie:

  • V ich obsahu nájdete extrakty rôznych bylín prospievajúcich na močové cesty, obvykle aj brusnice a tiež iné prídavné látky, ktorých cieľom je lepší stav močovej sústavy

Ide teda o tabletky, ktoré využívajú silu prírody a ich účinné látky nie sú syntetického charakteru. Najčastejšie takéto tabletky obsahujú brusnicový extrakt, D-manózu, výťažky z rastlín ako Zlatobyľ alebo Zemežlč V rámci podpory pozitívnych účinkov na močové cesty alebo aj obličky v nich možno nájsť aj vitamíny, napríklad vitamín D.

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Tabletky odporúčam kvôli ich nasledovným vlastnostiam:

ich pôsobenie je prirodzené, nakoľko neobsahujú chemické účinné látky, pričom užívanie je možné aj dlhodobo a najmä preventívne
nemusíte sa obávať o žiadne vážnejšie vedľajšie alebo nežiaduce účinky, nie je to ako v prípade liekov na predpis
pôsobenie na močový systém je širokospektrálne, prípravky pomáhajú na vyplavovanie baktérií a viaceré aj ako prevencia voči usadzovaniu obličkového piesku
tabletky sú dostupné bez predpisu a receptu, nemusíte teda absolvovať pred ich kúpou žiadne vyšetrenie

Veľký výber značiek aj typov je tiež veľkou výhodou, no treba si dávať pozor na to, aby ste si vyberali tabletky nielen podľa ceny či tvrdení výrobcov, ale aj podľa skúseností z praxe. Veľmi žiadanou je napríklad značka Urixin, no na trhu sú aj iné kvalitné prípravky.

V nasledujúcej tabuľke nájdete tie, ktoré najlepšie účinkovali u mňa:

Urixin

  • Prevencia voči problémom močových ciest
  • Pomoc pri urologických problémoch
  • Podpora zdravia obličiek

Urinal Akut FORTE

  • Pomoc pri bakteriálnej infekcii
  • Podpora imunity
  • Vplyv na močový mechúr

Uroval manosa AKUT

  • Zníženie priľnavosti baktérií
  • Rýchla obnova zdravia močových ciest
  • Pomoc pri infekciách

Rowatinex

  • Uvoľnenie kŕčov
  • Vylučovanie kameňov
  • Zvýšenie sekrécie moču

Canephron

  • Pomoc pri zápaloch
  • Podpora správneho fungovania močových ciest
  • Preventívne pôsobenie

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.03

35 Hodnotení