Zápal prostaty

Predstojná žľaza, ako sa prostata odborne nazýva, je dôležitá súčasť pohlavnej aj vylučovacej sústavy. Zápal prostaty je jednou z najčastejších ochorení zápalového typu, ktoré postihuje mužov, no napriek tomu u nás existuje silná tradícia podceňovať ho. To sa nemusí vyplatiť, najmä s ohľadom na možné komplikácie.

Zápal predstojnej žľazy môže mať akútnu alebo chronickú formu. Každá z nich má mierne odlišné príznaky, pričom akútna sa prejavuje obvykle intenzívnejšie a preto je aj jednoduchšie rozoznateľná. Môže sa však aj stať, že jej priebeh je asymptotický.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Prostate

Navyše, ak prejde zápal do dlhodobej formy trvajúcej viac ako 3 mesiace, ide už o chronickú formu. Vzhľadom na to, že aj ja sám som si už zápalom prostaty prešiel, viem vám aj na základe vlastných skúseností poradiť, ako postupovať.

Čo je zápal prostaty a aké sú toho príznaky

Čo je zápal prostaty a aké sú toho príznaky Prostata je žľaza podieľajúca sa na tvorbe prostatického sekrétu, ktorý je súčasťou ejakulátu. Tento sekrét je súčasťou ejakulátu a jeho zmyslom je uľahčovať pohyblivosť spermií a zaistiť ich čo najdlhšie prežitie. Je teda jasné, že prostata priamo vplýva na potenciu.

  • Zápal prostaty nastáva pri infekcii tejto žľazy parazitmi
  • Najčastejšie ide o vírusy alebo baktérie, ktoré sa môžu dostať do prostaty cez krv, lymfatické uzliny alebo cez močovú rúru
  • Väčšinou býva zápal prostaty spojený so zápalom dolných močových ciest

Prostatitída, ako sa zápalu tiež hovorí, je problematická aj v tom, že sa môže objavovať dlhé roky aj bez príznakov. Skrytý zápal sa potom môže odhaliť náhodou, napríklad ak sa pátra po inej chorobe v okolí. Zápal sa môže objaviť prakticky u kohokoľvek, bez ohľadu na vek alebo celkový zdravotný stav muža.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Ak sa ochorenie rozvíja pomalšie, zväčša je jeho priebeh nasledovný:

na úvod zdravé sa môže u muža dostaviť pocit neúplného vyprázdnenia, takže muž má častejšie nutkanie na opakované močenie
neskôr sa objavia problémy počas močenia so slabším prúdom moču, prípadne s pocitom bolesti alebo tlaku
ak prejde ochorenie do chronickej formy, tak sa striedajú obdobia bez príznakov a obdobia s veľmi intenzívnym výskytom príznakov

Zápal prostaty môže byť pridružený aj s inými chorobami, najmä zápalmi v okolí. Do prostaty sa potom dostane buď vzostupnou cestou z močovej trubice, prípadne cestou zostupnou z močového mechúra. Prostata sa totiž nachádza v ich tesnej blízkosti, na čo sa viažu aj príznaky tohto problému.

Práve preto sú so zápalom spojené najmä nasledujúce symptómy:

problémy s močením, najmú s prúdom močenia a neúplným vyprázdnením sa
zimnica a horúčka pri extrémne akútnej forme prostatitídy
bolesti pri močení alebo pocity tlaku
bolesti semenníkov, v podbrušku alebo v spodnej časti chrbta
problémy s erekciou a pokles sexuálneho apetítu
bolesti pri ejakulácii alebo aj výskyt krvi v ejakuláte

VÝSKYT PRÍZNAKOV

Vyššie spomenuté príznaky sa nemusia u každého muža vyskytovať v celej svojej šírke. Niektorých mužov môžu trápiť len niektoré z nich a to napríklad aj menej intenzívne či menej viditeľne. Existuje aj asymptotická forma, kde nie sú príznaky prítomné takmer vôbec.

Príčiny zápalu prostaty

Príčiny zápalu prostaty Prostatitída môže mať viaceré vyvolávajúce faktory a príčiny. V niektorých prípadoch sa im nedá zabrániť, no sú situácie, ktorým sa dá predchádzať. V každom prípade platí, že vo väčšine prípadov je zápal bakteriálneho alebo vírusového charakteru a jeho riziko zväčšujú práve nižšie uvedené príčiny.

Tu sú:

Nechránený pohlavný styk: Pokiaľ má muž nechránený sexuálny styk, môže počas neho nastať prenos vírusov a baktérií, ktoré sa potom podieľajú na vzniku zápalu predstojnej žľazy. Cez močovú rúru sa totiž dostanú vyššie a spôsobia infekciu aj samotných močových ciest. Najviac rizikový je análny styk, ale aj pri klasickom vaginálnom je riziko vysoké.

Nepravidelná alebo zadržiavaná ejakulácia: Vyššie riziko vzniku zápalu vplyvom parazitárnej infekcie môže vyvolať aj nepravidelná ejakulácia, najmä ak je intenzita ejakulovania veľmi nízka. Rovnako tak sa to deje aj pri zadržiavaní ejakulácie, nakoľko prichádza k odumieraniu spermií, ktoré potom pôsobia ako škodlivé prvky v prostate.

Nízka hladina testosterónu: Hormonálna hladina ovplyvňuje u mužov viacero problémov, medzi inými aj vyššie riziko prostatitídy. Nižšia hladina testosterónu má vplyv napríklad aj na nepravidelnosť sexuálneho styku, nepravidelnosť ejakulácie a tiež na nižšiu produkciu aj samotného ejakulátu. To všetko môže vytvoriť podmienky pre vznik zápalu.

❤️ TIP: ak hľadáte tabletky, ktoré naozaj fungujú potom osobne odporúčam tabletky, ktoré mi priniesli najlepšie výsledky: ✅ Stoporex Prostate

Invazívne zákroky do prostaty: Biopsia prostaty patrí medzi medicínske zákroky, ktoré môžu spôsobiť riziko zanesenie infekcie z okolitého prostredia práve do prostaty. Nakoľko sa vykonáva tento zákrok cez konečník, je prirodzene toto riziko veľmi vysoké. Hoci sa počas tejto procedúry predpisujú práve za týmto účelom antibiotiká, riziko tu stále existuje.

Chronicky zväčšená prostata: Ak príde k chronickému stavu zväčšenia prostaty, je to možné riziko pre prienik baktérií či vírusov z močových ciest priamo do samotnej predstojnej žľazy. Zväčšená prostata totiž oveľa viac tlačí na močové ústrojenstvo a tak sa môže veľmi ľahko nejaký parazit dostať cez takýto tesný kontakt priamo do žľazy.

Oslabená imunita: Dlhodobo oslabená imunita môže mať tiež na svedomí vznik prostatitídy. Bežné parazity kolujúce v krvnom riečišti totiž nie sú zničené už v zárodku, ale naopak, môžu sa pohybovať po celom tele. Vzhľadom na to, že prostata je tiež aktívne prekrvená, môžu sa dostať aj sem, usadiť sa tu a spôsobiť zápal.

Príčiny zápalu prostaty

Diagnostika zápalu prostaty

Diagnostika zápalu prostaty Čo sa týka diagnostiky zápalu prostaty, najčastejšie si muž tento problém všimne na základe vonkajších prejavov. Nie je to však 100 % a preto je potrebné odborné lekárske vyšetrenie. To odporúčam v každom prípade, pretože je dôležité tak pre potvrdenie samotného zápalu, ako aj pre zistenie presných príčin prostatitídy.

Vyšetrenie zahŕňa nasledujúce procesy a testy:

anamnéza, ktorou sa lekár dozvie prítomnosť prejavov a ťažkostí, ktoré pociťujete a môže vyhodnotiť, či sa naozaj jedná o zápal prostaty a nie napríklad o jej zväčšenie
fyziologické vyšetrenie vykonávané pohmatom, ktoré zistí tvar a veľkosť prostaty a vykonáva sa prostredníctvom konečníka
laboratórny rozbor prostatického sekrétu, ktorý potvrdí prítomnosť bielych krviniek

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Cieľom týchto testov a vyšetrení je potvrdiť prítomnosť zápalu a zistiť, či sa jedná o bakteriálnu alebo vírusovú infekciu. Podľa toho sa potom postupuje pri liečbe, ktorá je jednak zameraná na odstránenie infekcie, ale aj na eliminovanie symptómov.

PREVENCIA U MUŽOV V STREDNOM VEKU

Pokiaľ ste v strednom veku, čiže máte 40 rokov a viac, odporúčam vám využiť možnosti bezplatných prehliadok. Ide spravidla o palpačné vyšetrenie prostaty, prípadne krvný obraz. Na ich podklade sa dá včas odhaliť aj prostatitída.

Ako na vyriešenie zápalu prostaty

Ako na vyriešenie zápalu prostaty Prostatitída sa musí riešiť v spolupráci s lekárom, preto vystríham pred tým, aby ste sa spoliehali len na bylinky a podobne. Áno, môžu mať podporný charakter, podobne ako aj iné režimové opatrenia, ale rozhodne treba liečiť infekciu aj pod dohľadom lekára.

Toto sú najčastejšie možnosti, ktoré máte:

 Antibiotická liečba

Ako som už spomenul, voľbou číslo jedna musí byť odborná lekárska liečba a tá v prípade zápalu spočíva v podávaní antibiotík. Takáto liečba sa aplikuje najmä v prípade akútnej formy a trvá spravidla jeden mesiac. Používajú sa antibiotiká zo skupiny chinolónov, napríklad ofloxacin, ciprofloxacin, nofloxacin alebo perfloxacin.

 Lepšia životospráva

Veľmi dôležité je zlepšiť napríklad aj svoju životosprávu, konkrétne stravovanie. Vynechať by ste mali potraviny príliš povzbudzujúce krvný tlak alebo príliš stimulačné na masívne prekrvenie prostaty. Medzi látky s podobnými účinkami patrí aj kofeín a alkohol, čiže by ste mali výrazne obmedziť aj prísun takýchto nápojov.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Zlepšenie hladiny testosterónu

V rámci podporných opatrení môže pomôcť aj zvýšenie hladiny testosterónu, čo má priaznivý vplyv na zdravie prostaty ako takej. Za týmto účelom odporúčam zmeniť jedálniček, ale využiť aj rôzne prírodné či bylinné prípravky. Nezavrhujem ich úplne, ako by sa na úvod mohlo zdať, ale znova zdôrazňujem ich podpornú funkciu k hlavnej antibiotickej liečbe.

 Pravidelné močenie

Aj napriek niektorým objektívnym ťažkostiam pri močení odporúčam snažiť sa čo najviac pravidelne močiť. Pomáha to k hygiene močových ciest, uvoľňuje to tlak močového mechúra na prostatu a zároveň to pomôže rýchlejšie odplaviť parazity z tela. Určite by som sa vyvaroval násilného zadržiavania močenia.

 Pravidelné ejakulovanie

Podobne ako pravidelné močenie, aj pravidelné uvoľňovanie ejakulátu pomáha na zmiernenie zápalu a rýchlejší priebeh liečby. Von z tela sa totiž dostávajú z tekutinou z prostaty aj baktérie či vírusy, ktoré stoja za zápalom a tak je možné podporiť ich vyhubenie a obmedziť ich množenie priamo v predstojnej žľaze.

 Voľne dostupné tabletky

Tabletky určené na zlepšenie zdravia prostaty pomáhajú nielen pri jej patologickom zväčšení, ale aj pri zápaloch predstojnej žľazy. Ide o podporný prostriedok na zlepšenie liečby, pričom môže fungovať aj v rámci prevencie. Výhodou tabliet je, že majú prírodný charakter a obsahujú výťažky či extrakty veľmi prospešných rastlín.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Časté otázky o prostatitíde

Časté otázky o prostatitíde V súvislosti s týmto ochorením som si na internete zisťoval aj otázky, ktoré sa najčastejšie muži pýtajú na rôznych fórach a v diskusiách. Nie je ich málo, takže bol tak trocha aj problém vybrať tie najdôležitejšie. Snažil som sa však nájsť tie najviac praktické:

Môže oddiaľovanie ejakulácie napomôcť vzniku zápalu?

Áno, určite môže a myslím si, že aj napomáha. Odporúčam všetkým mužom, ktorým bude prostatitída diagnostikovaná, aby takúto sexuálnu techniku vynechali. Rovnako tak vidím riziko napríklad aj v tzv. tantra masážach, ktoré fungujú na veľmi podobnom princípe.

Ak mám zápal močového mechúra, môže sa k tomu pridať aj prostatitída?

Môže, je to navyše veľmi pravdepodobné. Musia však byť splnené niektoré podmienky, najmä musia byť prítomné rizikové faktory. Určite by som však po prekonaní zápalu močového mechúra nechal lekárom skontrolovať aj prostatu, aspoň pre istotu.

Ak zanedbám liečbu, aké komplikácie mi hrozia?

Pri zanedbanej liečbe zápalu prostaty sa zvyšuje riziko preniknutia zápalu aj ďalej. Môže totiž prísť k zápalom v močovej sústave, v najhoršom prípade dokonca k zápalu obličiek a neskôr k zlyhaniu ich funkčnosti. Problémy sa môžu dostaviť aj v oblasti erekcie a ejakulácie.

Môže sa počas zápalu prostata masírovať?

Nie, hoci sa to na mnohých miestach na internete uvádza pre lepšie prekrvenie prostaty. Naopak, vyššie prekrvenie je počas liečby nežiaduce a preto by ste prostatu určite nemali masírovať. To, čo jej pomôže, je odborná liečba a nie takéto „šarlatánske“ praktiky.

Počul som, že pri zápale pomáhajú brusnice. Je to pravda?

Ja sám som brusnice využíval a môžem potvrdiť, že určite neublížia, naopak, mali by pomôcť. Brusnice totiž obsahujú látky, ktoré zabraňujú baktériám usadzovať sa na stenách sliznice prostaty, čo pomáha k ich lepšiemu likvidovaniu. Nie sú však hodné pre mužov, ktorí trpia vysokým krvným tlakom alebo ochorením obličiek.

 

Ako na vyriešenie zápalu prostaty

Ako fungujú tabletky na podporu prostaty a prečo ich odporúčam

Ako fungujú tabletky na podporu prostaty a prečo ich odporúčam Na podporu prostaty a jej fungovania je možné kúpiť v lekárni viacero rôznych značiek tabliet a to aj bez lekárskeho receptu. Ide o tabletky podporujúce zdravé fungovanie prostaty, ktoré znižujú riziko vzniku tak zápalu prostaty, ako aj zväčšenia prostaty.

Tabletky však určite nie sú jediné riešenie:

  • Ich zloženie je čisto prírodné a obsahujú výťažky nepochybne správnych rastlín pre podporu prostaty, no určite by ste sa na ne nemali spoliehať ako na jedinú voľbu

Veľkou výhodou je, že tabletky môžete užívať aj ako preventívny prípravok. Keďže sú bez lekárskeho predpisu, stačí si už len vybrať značku s najlepšími účinkami a zamerať sa na dlhodobé preventívne užívanie. V kombinácii s režimovými opatreniami a zdravou životosprávou významne znížia riziko prostatitídy.

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Čo sa týka ich ďalších účinkov, ide najmä o nasledujúce:

zlepšujú potenciu, nakoľko vplývajú zväčša aj na kvalitnú spermatogenézu, prípadne podporujú lepšie prekrvenie pohlavnej sústavy ako takej
podporujú močovú sústavu, najmä udržujú v zdravej a dobrej kondícii močové cesty a aj močový mechúr, čiže pomáhajú aj v prevencii voči infekciám v tejto oblasti
pomáhajú k lepšej hormonálnej hladine, najmä tým, že v ich zložení sú látky stimulujúce testosterón, ktorý je dôležitý pre prostatu, no najmä pre libido

Ak sa rozhodnete pre tieto tabletky, nemusíte sa báť žiadnych vedľajších účinkov. Práve ich 100 % prírodné zloženie, ktoré by sa dalo až charakterizovať obľúbenou skratkou „BIO“, je zárukou zdravotnej nezávadnosti a čo najviac prirodzeného spôsobu ovplyvňovania zdravia a fungovania prostaty.

Čo sa týka užívania a dávkovania, odporúčam:

tabletky zapiť čistou vodou a užiť ich pred jedlom
dodržiavať dávkovanie, pretože väčšia dávka neznamená automaticky lepšie účinky
dlhodobejšie užívanie tabliet a to aj v prípade, že aktuálne prostatitídou netrpíte, najmä pre pozitívne preventívne účinky

NA ČO SI DAŤ POZOR?

Okrem serióznych výrobcov a značiek tabliet, ktoré naozaj ponúkajú pomoc pri zlepšení fungovania a zdravia prostaty, musím varovať aj pred tabletkami, ktoré takéto pozitívne účinky nemajú. Vyvarujte sa neznámych značiek a tabletiek s pochybne nízkou cenou.

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi

Tabletky, ktoré som vyskúšal a moje skúsenosti s nimi Ja sám som dlhšiu dobu užíval tabletky na lepšie zdravie prostaty a potvrdili sa u nich pozitívne účinky tak na samotnú prostatu, ako aj celkovo na potenciu a ejakuláciu. Môžem ich preto úplne s čistým svedomím odporučiť, hoci samozrejme aj tu platí, že existujú značky, ktoré nemajú tie účinky až také viditeľné.

Pokiaľ teda nechcete strácať čas s hľadaním ihly v kope sena, môžete dať na moje vlastné skúsenosti. V nasledujúcej tabuľke nájdete tie prípravky, ktoré ma najviac oslovili a bol som s nimi aj najviac spokojný. Pripájam tiež vlastné hodnotenia:

Stoporex Prostate

Normálna funkcia prostaty
  • Podpora prostaty
  • Podpora mužskej potencie
  • Pozitívny vplyv na močové cesty

Prečítajte si tiež

Komentáre & Hodnotenie

4.48

23 Hodnotení